Guide: Montera terrassmarkis själv

En terrassmarkis är ett relativt enkelt sätt att verkligen ge en altan eller veranda ett ansiktslyft. Byggmentor guidar dig till hur du hittar rätt terrasmarkis och hur du enklast monterar den. Dela gärna med dig av egna erfarenheter av att montera markiser, eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Rätt terrassmarkis för rätt kostnad

Även om en terrassmarkis kostar en del (allt från ett par tusenlappar till 15 000 kr är normalt, se exempelvis Bygghemma.se:s sortiment) så tycker många att det är pengar som höjer både upplevelsen av att bo i ditt hus och värdet på det. En kal veranda kan enkelt förvandlas till ett extra uterum som skyddar mot regn och rusk.

Att välja rätt terrassmarkis kräver en del förberedelser. Här är fyra tips för hur du kommer igång:

  • Skapa en tydlig bild i huvudet som du sedan matchar de markiser du hittar mot. Ett tydligt mål underlättar processen.
  • Gå runt i grannskapet och leta efter snygga exempel (såväl som avskräckande). Lär dig av dina grannar.
  • Ta dig tid och åk till olika återförsäljare med butikslokaler och strosa runt, då ser du dem i verkligt ljus.
  • Utnyttja nätet för att hitta bilder och inspiration på olika typer av terrassmarkiser.Terrassmarkis, montera själv

Så monterar du terrassmarkis själv

Det går ofta att betala för montering av sin nya terrassmarkis men för den som vill spara några kronor kan det vara värt att prova att göra det själv, förutsatt att tummen inte sitter helt mitt i handen. Kom ihåg att denna gör-det-själv-guide bara guidar dig genom de vanligaste stegen, är du minsta osäker bör du anlita en fackman.

Verktyg: Borrmaskin, hyls-/spärrnyckel, insexnyckel, tumstock.

1. Kontrollera att din fasad håller för din terrassmarkis (fråga återförsäljaren om vad som gäller), måtta upp och märk ut för borrning där fästena ska sitta.

2. Lägg gärna ut markisen på marken/verandan för att först göra ett enkelt ögonmått. Mät sedan ut dina fästen och kontrollera att de inte krockar med eventuella ”armar” (delarna som skjuter ut och in den) på markisen.

3. Ett enkelt sätt att kontrollera att dina fästen hamnar vågrätt och rakt är att spänna ett snöre mellan dina ytterfästen (som du placerat i våg med hjälp av exempelvis vattenpass).

4. Nu är det dags att lyfta upp själva terrassmarkisen. Många modeller är långa och tunga och räkna med det behövs minst två, kanske fler, personer som hjälps åt. Det är viktigt att försöka få markisen på plats på alla fästen samtidigt.

5. Skruva fast markisen i fästena. Kontrollera innan att du har lämpligt verktyg som passar till din terrassmarkis skruvar.

6. Justera nu lutningen på din terrasmarkis (vilket går att göra på de flesta modeller). Normalt brukar de flesta markiser erbjuda lutning mellan 5 och 45 grader.

7. Kontrollera alla skruvar och fästen en extra gång och voilà – din uteplats har fått ett tak!

Dela gärna med dig av egna erfarenheter av att montera markiser, eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. titta också gärna på denna film från Bygghemma.se som visar hur en terrassmarkismontering går till:

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor