Guide: spackla gipsskivor

Att spackla gipsskivor är något de flesta som äger hus eller lägenhet tvingas göra förr eller senare oavsett hur mycket eller lite man gillar att fixa och renovera (se många exempel på ”hemmafixande” här). Spackel är ett enkelt och billigt sätt att reparera ojämnheter och jämna ut skarvar och kanter, och att spackla är ofta en nödvändighet innan tapetsering eller målning av väggar.

Även om det är relativt enkelt finns det en del att tänka på när man spacklar gipsskivor, Byggmentor går igenom spacklandets ädla konst och vad du behöver veta för att kunna spackla gipsskivor rätt. Har du erfarenheter av eller frågor om att spackla gipsskivor? Kommentera här nedanför eller diskutera på Byggmentors forum.

Rätt spackel för jobbet

Ska du spackla gipsskivor är du sannolikt inomhus och du bör du skaffa ett spackel anpassat för detta och inte ett grövre spackel som brukar användas utomhus. Det finns många varianter av spackel, fint sandspackel funkar ofta bra för gipsväggar eller gipstak, men för bästa resultat bör du rådfråga din bygghandlare om vad de rekommenderar för typ av spackelmassa.

Verktyg för spackling av gipsskivor

Att hitta rätt verktyg för spacklingen är oftast en fråga om rätt storlek. Att köpa enkla spackelverktyg är ofta i sammanhanget billigt, passa på att köp in en uppsättning i olika storlekar, mindre varianter för små skrymslen och stora breda som är bra när du vill spackla stora ytor.

Ispackling och påspackling

Spackling sker oftast i flera olika skeden och varianter. Första steget är att göra en ”ispackling” då du spacklar i och över håligheter, exempelvis spik- eller skruvhål eller djupare skarvar. Ungefär 4-5 centimeter bred spackelremsa brukar vara lagom över skarvar. När hålen är fyllda och du spacklat ett tunt lager spackel runt dessa låter du det hela torka.

Sedan sker en påspackling. Då täcker du gipsskivorna med spackel i jämna tunna lager. Det är generellt bättre att göra två-tre påspacklingar av gipset snarare än en påspackling med ett enda tjockt lager spackel.

Spackla gipsskivor

Förstärk med glasfiber och slipa

När du spacklat gipsväggen kan det vara på sin plats att förstärka i hörnen med en glasfiberremsa. Glasfiber hjälper till att öka stabiliteten och förebygga att sprickor uppstår. En glasfiberremsa för spackel hittar du hos de flesta byggvaruhus.

Sedan är det bästa sättet för att se att spacklet är jämnt och fint att helt enkelt känna med handen över hela den spacklade ytan och rätta till vid behov. Därefter är det bara att slipa med ett fint sandpapper för att få en helt slät yta på dina gipsskivor, redo för tapet eller färg.

Har du erfarenheter av eller frågor om att spackla gipsskivor? Kommentera här nedanför eller diskutera på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Hans A

  Vilken sorts spackel ska man använda? Funkar det med standardvarianten, billiga sorter som finns på t.ex. Rusta eller Bauhaus? Eller är det värt att lägga lite extra pengar på spacklet?

 • Jan Almroth

  Glasfiberremsan kommer fram i kanterna och jag får inte ned glasfibertrådarna.

 • Bobby

  Använd hörnskydd istället för glasfiberremsa. Då får du en enkel kan att spackla mot och det blir rakt och mycket hållbart mot stötar.

 • nattspacklaren

  Brr ..Byggmentors beskrivning måste  vara den sämsta spackelbeskrivning som jag läst. tycker inte att någon ska gå efter den om de inte vill ha sprickor i varje skarv ..Pappersremsa eller fiberremsa ska användas på varje skarv. börja med ett grovt lättspackel som inte sjunker ihop för mycket skrapa(andvänd spackelskrapan som en kniv och dra bord ojämnheter)/slipa mellan varje spackling när det torkat ordentligt.spackla skarvarna brett ca min 20 cm och slipa inte för mycket . jag brukar få ett bra resultat med två spacklingar om inte det är jättglipor/nivåskillnader.första grov nästa medium slipa med en riktig hållare eller hyr en väggslip om det är större ytor..och slipa nu inde en ränna i varje skarv ..ojämheter och den lilla kant som blir ska mycket lätt putsas bort..sedan e det bara att måla efter att man sopat av alla väggar(att städa av väggen kan vara bra mellan varje spackling/slipning  då spacklet inte fäster så ba på dammig yta.) Hörn järn är toppen på utåt hörn, fast jag undrade när jag kolla här hur man gör med inåt hörn? oxå hörnjärn? Eller gör man som byggmental skriver kör med Remsa? ..kanske lurit å få det snyggt?

 • Målarkingen

  Ska man ge tips på internet ska dom vara bra för kunden, glöm inte skarvremsa för att slippa spickor i varje skarv.

 • Målarkingen

  Ska man ge tips på internet ska dom vara bra för kunden, glöm inte skarvremsa för att slippa spickor i varje skarv.

 • Henke

  Behöver man spackla över nya gipsskivor eller räcker det med skarvarna och spikhuvuden?

 • jens

  Tjena grabbar. Nu öppnar vi en öl och sedan ska här målas.