Köpa fritidshus – tips och fakta

Att köpa fritidshus ska vara lustfyllt och kännas som en investering i livskvalitet. Byggmentor går igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du bestämt dig för att köpa fritidshus för att göra en bra affär och få en sommarstuga att trivas i för lång tid framöver. Har du tips eller frågor som inte besvaras i artikeln får du gärna kommentera längst ner eller diskutera på Byggmentors forum.

Kontrollera innan du köper fritidshus

Åtgärderna vi går igenom fungerar bra som en årlig kontroll av sommarstugan men allra helst ska du checka av dem innan du köper fritidshuset. Uppfyller inte huset kraven kan du räkna med att få lägga pengar på renoveringar i framtiden vilket gör att du antagligen kan förhandla ner priset på huset. 

Upptäck fuktfällor tidigt

Alla hus är utsatta för fukt i någon mån och ett fritidshus som inte är bebott och under uppsikt året om kan extra lätt drabbas av fuktskador eftersom det kan gå lång tid innan de upptäcks. När du väljer att köpa fritidshus bör du därför noggrant göra följande kontroller för att säkerställa att sommarstugan inte är i riskzonen:

  • Sluttande mark runt huset – kan elde till att vatten rinner och med tiden tränger sig in i träverket med fuktskador som följd. Att utföra en dränering kan vara nödvändigt om fritidshuset är omgivet av backar.
  • Har fritidshuset källare är det extra viktigt att denna är skyddad mot fukt och en dränering av något slag är sannolikt helt nödvändig.
  • Se till att taket har väl fungerande avrinning och att vattnet som rinner från fritidshusets tak inte samlas på ett sådant sätt att det kommer i kontakt med väggar eller husgrund.

Kontrollera fritidshusets tak

En annan nyckeldel av fritidshuset är taket. Se till att taktäckningen är hel, att plåttak inte har rost eller sprickor, och har du takpannor bör du se efter att dessa ligger rätt och inte flyttats av väder och vind. Underliggande takpapp ska givetvis också vara hel.

Uppifrån och ner – fritidshusets vind och grund

När du köper fritidshus bör du kontrollera både insidan och utsidan av såväl vinden som grunden (så gott den går att kontrollera inomhus). På vinden bör du se över eventuell isolering och spana efter problem med fukt eller mögel. Tillbringar du mycket tid i sommarstugan kan det vara väl värt att investera i tilläggsisolering av vinden för att hålla värmen bättre under de kallare månaderna på året.

Fritidshusets grund ska gås igenom i jakt på sprickor och har du krypgrund bör du inspektera den efter fukt. Har fritidshuset några år på nacken är det inte alldeles säkert att grunden lagts korrekt och det är därför särskilt viktigt att jag fuktproblem innan de orsakar allvarliga skador.

Övriga kontrollpunkter när du köper fritidshus

  • Kosta på dig att anlita en besiktningsman. Går på några tusenlappar men kan spara stora pengar genom att brister upptäcks tidigt.
  • Fasaden bör granskas och undersökas efter sprickor eller flagningar, se mer om problem med träfasad.
  • Testa gärna kvaliteten på vattnet och att eventuellt avloppssystem fungerar som det ska.
  • för fler tips, se Byggmentors generella checklista för kontrollpunkter på villa.

Hur noga kontrollerar du ditt fritidshus? Tipsa eller ställ frågor i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor