Limfog – fakta och tips för hemmasnickaren

Limfog är trä som består av många lameller, eller stavar, som pressats och limmats samman så att fibrerna löper parallellt för att på så sätt skapa ett lättarbetat, tåligt och flexibelt trämaterial som passar perfekt för såväl den händige hemmasnickaren som för professionella hantverkare. Limfogskivor kan man idag hitta i måna olika utföranden, träslag och storlekar. Har du egna tips eller frågor om att arbeta med limfog? Kommentera nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum.

Många fördelar med limfog

Bland de som arbetar med limfogskivor anses materialet vara mycket lättarbetat och det passar särskilt bra för exempelvis möbel- och inredningssnickerier. Med limfog får man ett bra sammansatt trä som ändå behåller ”trälooken”, som många vill behålla när det gäller snickerier av möbler eller annan inredning. Särskilt enkelt är träet att borra, spika eller på annat sätt behandla med såväl verktyg som ytbehandlingar. Limfog är helt enkelt ett flexibelt träslag anpassat för kombinationen enkelhet och funktion, och det används även för att lägga limfogsgolv (mer om trägolv). 

Olika träslag och mått för limfogskivor

Limfog är ett samlingsnamn som kan omfatta de flesta träslag. På den svenska marknaden är furu och gran extra vanligt, men det går att hitta sin limfogskiva i träslag som al, alm, ask, björk, bok, ek, körsbärsträ, lönn, mahogny och valnötsträ, för att nämna några.

Limfogträ är också möjligt att få tag i de flesta storlekar och tjocklekar. Allt från fem millimeter tunna skivor upp till 45-50 millimeter är normalt. Vad gäller bredd och längd finns det ofta stort utbud hos de flesta byggvaruhus, och räcker inte det till går det ofta att måttbeställa limfog hos en leverantör (Som till exempel Orsa Lamellträ eller Kglist, för att nämna två svenska producenter av limfog). Det finns också särskilda specialvarianter av limfog, som treskiktslimfog.

Arbeta med limfog

Att bearbeta limfogskivor är egentligen inte annorlunda än vilket träarbete som helst, med fördelen att just limfog oftast är väldigt lätt att ha att göra med. Därför räcker det allt som oftast med helt vanliga verktyg utan krusiduller – såg, hyvel, hammare, borrmaskin och så vidare. Tänk på att såga i limfogskivan med liten vinkel och avsluta sågningen med din såg nedvinklad för att minimera risken för att träfibrerna reser sig.

Tänk på att limfog kan vara dyrare än andra typer av hoplimmade stavlösningar men å andra sidan brukar många anse att just limfoglösningar ofta blir snyggare än många andra varianter. Den som letar runt hos flera olika återförsäljare brukar dock kunna hitta limfog till rimliga priser, såvida det inte handlar om mer exklusiva träslag.

Byggmentors bonusfakta: Att använda limfog är en mycket gammal teknik. I egyptiska faraon Tutanchamons tusentals år gamla gravkammare har man hittat kistor med limfog av cederträ. Om det var bra nog för pyramidbyggarna lär det duga åt händiga hemmafixare tror vi!

Har du egna tips eller frågor om att arbeta med limfog? Kommentera nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor