Ljudisolera rum – tips, pris och guide

Idag är såväl villor och lägenheter ofta byggda med öppna planlösningar, och då ökar också problemen med ljud som ekar och sprider sig genom hemmet. det kan därför vara klokt att ljudisolera ett (eller flera) rum i villan för att minska (o)ljudet – Byggmentor går igenom grunderna i hur du gör för att ljudisolera rum. Ställ gärna frågor eller berätta om egna erfarenheter i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt forum för inredningsfrågor.

Varför ljudisolera rum?

En ljudisolering innebär att ljud stängs inne helt eller delvis på en viss yta. Ofta handlar det för privatpersoner om ett visst rum man vill ska vara ljudisolerat från resten av huset eller att man helt enkelt vill sänka den allmänna bullernivån i huset. Att ljudisolera rum kan innebära bättre sömn i ett sovrum eller ett tystare hus om rummet som ljudisoleras bebos av någon som spelar väldigt hög musik (ett inte helt ovanligt problem för tonårsföräldrar). Ett väl ljudisolerat rum kan också betyda en värdehöjning på bostaden.Ljudisolera ett rum med rätt möblering

Kostnad för att ljudisolera ett rum

Vad kostar det då att isolera ett eller flera rum mot ljud? Först och främst bör du på planeringsstadiet sätta upp en budget för projektet och avgöra om du har kompetensen och tiden för att utföra arbetet själv. Alternativet är att anlita en fackman som utför arbetet.

Priset varierar också beroende på hur omfattande ljudisolering du vill göra. Handlar det om att arbeta med materiel, kanske i form av tavlor, på väl valda platser kan du sänka ljudläckaget från ett rum för under 10 000 kr. Idag finns det många som levererar konst i olika former på dukar med ljudisolerande egenskaper (dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedanför).

Pris för ljudisoleringsmaterial

Vill du satsa på starkare ljudisolering och använda av särskilda ljudisoleringsskivor längs väggarna kan du räkna på mellan 500 – 1000 kr per löpmeter (skivorna kan vara till exempel gipsskivor, ofta dubbla lager, med särskild tätningsmassa/silikon eller mineralullsskivor som isolerar bra mot både kyla och ljud, oftast är skivorna mellan 90 och 120 centimeter breda). Läs mer om isoleringsmaterial.

Kuddar bidrar till ljudisoleringHantverkare eller akustikexpert

Anlitar du någon för att utföra arbetet varierar arbetskostnaden beroende på hur omfattande arbetet är, se gärna Byggmentors prisguide för hantverkartjänster för mer information. Vill du genomföra en omfattande ljudisolering i en hel villa eller har du särskilt höga krav kan det vara bra att anlita en expert på akustik.

Så ljudisolerar du ett rum

Hur gör man då för att minska problem med ekon och höga ljudnivåer? Grundtipset som inte kostar en krona är att tänka till i möbleringen. Precis som klok möblering kan spara energi så kan inredningsdetaljer och möbler även bidra till ljudisoleringen.

Förutom tidigare nämnda ljuddämpande tavlor är andra tyger, exempelvis draperier eller väggvävnader, ofta ett snyggt och effektivt sätt att minska spridningen av ljud. Generellt gäller att ju fler öppna ytor desto större problem med ljud som sprids. Se till att bokhyllorna har många böcker, golven har mattor (gärna tjocka) och använd mycket kuddar och andra mjuka material för att dämpa ljudspridningen. Draperier och gardiner ljudisolerar bättre om de är veckade, ju mer veck desto bättre.

Det är viktigt att oavsett metod planera ljudisoleringen noga, annars blir det ofta många duttande åtgärder som i slutändan inte leder till någon rejäl ljudisolering. Identifiera behoven, skriv ner dem på papper och välj sedan om du vill satsa på ljudisolering genom möblering eller mer ingående isolering genom att byta ut isolering eller tilläggsisolera.

Dela gärna med dig av tips eller frågor om ljudisolering av rum, antingen i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Andra artiklar om renovering och inredning:

Rätt färgschema på inredning

9 enkla inredningstips

Häftigt inredd husvagn

Arbeta med limfog

Så målar du fönster

Snickare ROT-avdrag 2012

 


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor