Måla om köksluckor i 7 steg

För den som vill passa på att måla om köksluckor kommer här sju bra tips för att göra rätt från början och få ett uppfräschat kök så enkelt och billigt som möjligt. Dela gärna med dig av egna tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar under artikeln med dina egna råd.

Köksmålningen börjar vid köksbordet

Innan du över huvudtaget plockar fram en pensel eller köper färg bör du sätta dig med papper och penna, eller en dator, vid köksbordet och lista vad det är du vill göra med dina köksluckor. Vilka material rör det sig om, vilken färg (eler vilka färger) behöver du, vilka övriga material behövs. En annan faktor att överväga tidigt är huruvida du vill göra allt jobb själv eller om du vill offra pengar i utbyte mot tid för att anlita en målare för jobbet.

Gör en ”att göra”-lista och mycket är vunnit i förberedelserna. Ett viktigt moment är att hitta rätt färgschema för köket, se Byggmentors tidigare guide kring just rätt kombination av färger.

Köpa nya köksluckor istället?

Ja, även om målet är att måla om köksluckorna så bör du åtminstone fundera på om det kan vara värt att köpa nya luckor istället. Särskilt om de är av lite mer avancerat snitt med många skavanker kan det löna sig att köpa nyttistället för att renovera och måla om luckorna. Släta köksluckor i trä är enkla att måla om men mer avancerade varianter kan kosta mer än det smakar i både tid och pengar att fixa till.

Förbered dig noga om du ska måla om köksluckor.

Skaffa färg och övrigt material

Nästa steg är både att göra inköpen du behöver samt att utnyttja den kompetens som finns hos färghandlare i allmänhet. Beskriv hos din lokala färgbutik vad du har för köksluckor och vad du vill göra med dem och du kommer sannolikt få kloka råd kring vilken typ av färg du behöver, och andra saker att tänka på. Tänker du dig en större köksrenovering rekommenderar vi vår guide till nytt kök.

Skruva loss och numrera köksluckor och delar

Nu är det dags att hugga tag i det praktiska för att komma i gång med målningen av köksluckorna! Skruva loss alla lösa delar, både själva luckorna och eventuella hyllplan om du även ska måla invändigt. Använd maskeringstejp och skyddspapper för att se till att ingen färg hamnar där den inte hör hemma. Att hoppa över skruva-loss-momentet må spara tid men i slutändan blir det sannolikt mycket jobbigare att måla och risken för att det blir fel ökar.

Ett tips i sammanhanget är att sätta en tejpbit på varje lucka och lös del, såsom knoppar och gångjärn som du med fördel placerar i numrerade påsar, och numrera dem för att på så sätt komma ihåg var någonstans i ditt kök de hör hemma. Förslagsvis kan du börja med en 1:a på den del som är längst till vänster och sedan fortsätta åt höger.

Tvätta först, måla sen

Eftersom köksluckor, inte helt oväntat, befinner sig ett rum där matlagning sker är det ofta extra drabbade av smuts och fett. Därför är det viktigt att rengöra alla delar som ska målas noggrannt innan du drar fram penseln. Så kallad ”målartvätt” funkar bra för detta, men dammtorka ordentligt först.

Dags att måla med grundfärg

Nu är allt förberett och dags att börja måla. Först ska du stryka på ett lager grundfärg, antingen vatten- eller oljeburen. Vill du så kan du måla två lager grundfärg med torknuing mellan, men ett lager brukar räcka. Tänk på att måla ytorna först och kanterna av köksluckorna sist, annars kan det lätt bli fula spår av rinnande färg.

På med ytfärgen

Till sist är det den färg som ska synas utåt som ska på, till exempel en lackfärg. Hör med din färgbutik om vilket resultat du vill uppnå och vad de rekommenderar för typ av färg. Även metoden du målar med spelar roll för utssendet, en roller kan exempelvis ge dig struktur och mönster om du vill, medan vissa typer av penslar kan skapa de märken från penseldragen som vissa eftertraktar och andra vill undvika. Kom ihåg att respektera de tider för torkning som anges på både yt- och grundfärg.

Har du själv målat köksluckor? Dela gärna med dig av tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar med dina egna råd.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • Crille Vuorenmaa

    En kamrat köpte en spruta på jula för billig peng och testade på köksluckor och det vart faktist riktigt bra för att vara en så pass budget maskin.