Målartips: Byt färg på fönstren

Ett enkelt sätt att ge ditt hus ett nytt fräscht utseende utan att behöva måla om hela fasaden eller byta ut taket kan vara att måla om dina fönster. Lek med färger och uttryck så kan du för en i sammanhanget billig peng få både nya fönster och en ny villa. Byggmentor ger dig tipsen du behöver för att kunna måla om fönster.

De allra flesta klarar av att byta färg på fönster själv. Det är dock viktigt att du har koll på momenten som krävs och att du har tålamod eftersom du kanske måste måla i omgångar om inte vädret ger dig tid att hinna klart på en gång. Generellt brukar man säga att fönster ska målas om var tionde år, men att göra det oftare än så kan vara ett bra sätt att hålla huset fräscht och levande, utan att behöva göra ett fönsterbyte.

Tips på snygga färgsammansättningar

Här är några exempel på färgkombinationer för fönster och hur de samspelar med olika fasader. Se också Byggmentors guide till färgschema för inredning för mer färgtips.

Faluröd fasad – guldockra, falublå eller varm grågrön ton på bågarna.

Grön fasad – grå, guldockra, engelsk röd eller faluröd ton.

Svart eller mörk fasad – varmt gråblå eller djupt röda bågar.

Vit fasad – varmt grå bågar. Tips: bryt med en färgglad dörr!

Gul fasad – varmgrön, varmgrå eller varm röd ton på bågarna.

Grå eller beige fasad – engelsk röd eller varm grön ton på bågarna.

Ett funkishus – gråblå eller varm olivgrön ton.

Röd tegelfasad – mörkt grå ton.

Gul tegelfasad – mörkt grå ton.

Att tänka på när du målar fönster

 • Hör med din färghandlare eller ditt byggvaruhus om färdiga fönstermålningssystem. Håll dig till samma fabrikant under hela målningen.Måla om fönstren
 • Idag är de flesta system för fönstermålning vattenbaserade. Moderna färger för fönster består ofta av bland annat linolja, vattenlöst istället för i lacknafta.
 • Om du behöver applicera grundolja på bör du inte fuska med tiden utan låta det ”vila” så länge som anvisningarna talar om.
 • Ha som riktmärke att stryka på varje fönster tre gånger.
 • Är du osäker eller helt enkelt inte vill lägga tid på fönstermålningen? Anlita en målerifirma.

Så här målar du om fönstren

 1. Skrapa till fast underlag så att alla flagor och sprickor försvinner.
 2. Slipa så övergångarna blir jämna.
 3. Om det blir trärent behövs grundolja.
 4. Om det behövs nytt kitt ska träet först grundoljas.
 5. Tejpa med en UV-beständig tejp. Vanlig tejp etsar sig fast, färgen kryper in och kanten blir ojämn.
 6. Målar du istället på fri hand tas eventuell färg på glaset bort med trasa; dra försiktigt från hörnen in mot mitten och du får en kant att stryka mot vid nästa målning.
 7. Färgen ska utvändigt täcka kittet och gå någon millimeter in på glaset.

Kostnad för att måla fönster

Kostnaden för fönstermålning varierar givetvis väldigt mycket beroende på om du gör det själv eller anlitar målare, och hur mycket energi du lägger på att jaga billiga priser på färg och utrustning.

För den som är priskänslig som tusan kan du med lite prisjakt landa på en kostnad på runt hundralappen per fönster, och den som vill hitta exakt rätt färg och pensel för jobbet kan prislappen bli uppemot 700-900 kr/fönster.

Anlitar du en målare kan du räkna med en timkostnad på 300-500 kr i timmen. Denna arbetskostnad kan du dock göra ROT-avdrag på vilket halverar beloppet du betalar för arbetet (dock inte för material).

Det kanske viktigaste tipset är ändå i slutändan att du ska vara nöjd med resultatet. Även om det inte är tekniskt fulländat så är det du som bor i huset som ska känna att dina fönster passar dig och ditt hem – är du nöjd så har fönstrena målats korrekt!

Har du själv målat om fönster? Dela gärna med dig av tips och frågor, eller varför inte visa upp bilder på resultatet, på Byggmentors forum. Du kan också skriva en kommentar under den här artikeln.

Andra artiklar om fönster och målning:


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor