Nytt kök för en billig peng

En komplett köksrenovering är ibland nödvändigt men det går att få känslan av ett nytt kök utan att man behöver riva ut och byta ut precis allt. Byggmentor ger dig tipsen på hur du fräschar upp, förnyar och fixar till ditt kök för under 10 000 kr.

Byt vitvaror och rädda miljön

Att byta ut kyl och frys är (jämfört med en komplett köksrenovering) ett relativt billigt sätt att fräscha upp köket ordentligt. Detta kostar ofta mer än 10 000 kr men det fina i kråksången är att du kan göra en plusaffär om du byter gamla energislukande vitvaror mot nya energisnåla alternativ. Vissa kylskåp och frysar kan sänka din elräkning med ett par hundralappar i månaden och om du i dagsläget sitter på äldre modeller, då har du förmodligen fått din nya kyl och frys återbetald inom ett decennium.

Nya köksluckor

Utan att du behöver riva ut och göra en helt ny planlösning för köket kan du faktiskt relativt snabbt och enkelt byta ut dina köksluckor och ändå få känslan av ett helt nytt kök. Ett ännu billigare alternativ är att putsa upp dina befintliga luckor, antingen genom att måla själv eller kanske lämna in dem till en lackerare. Det finns också olika former av självhäftande folie som kan ge dina köksluckor en konstnärlig touch eller bara en fräschare känsla med väl utvalda detaljer.Nytt kök för under 10 000 kr

Uppgradera redskapen – inget knivigt beslut

Ett väldigt enkelt sätt att skapa en ny känsla i köket är att byta ut de lite mindre detaljerna och redskapen. Ett nytt knivställ och en snygg brödrost kan låta banalt men tänker du till och köper nytt med en vision om hur ditt kök ska se ut kan det ändå påverka mycket. Ett bra tips är att inte köpa nya småsaker till köket stötvis utan vänta tills du kan köpa flera saker samtidigt, då ökar chansen att få till en egen enhetlig kökskänsla.

Blandare från rätt sekel

Kranarna i köket är ofta det som först skvallrar om dess ålder. Vattenkranar har en tendens att vara de första köksdetaljerna som ändras i utseende och form i takt med att trender för kök förändras. Därför är det ofta smärtsamt tydligt om en kran kommer från 90-talet när den ställs mot en modern kran/blandare. För en billig peng, med marginal för om du behöver ta in hantverkare för installationen, kan du idag få snygga och fräscha vattenkranar som ofta är energisnåla och sparar vattenslöseri. Bra för både klimat och plånbok!

Tänk nytt kring ljuset

Att uppgradera belysningen i köket är också ett förhållandevis billigt sätt att skapa en ny känsla. Här gäller det våga tänka nytt och arbeta med exempelvis punktbelysning som riktas mot väl valda delar av köket, av praktiska och estetiska skäl. Kanske kan du installera takspotlights där en riktas mot arbetsbänken, en mot en kul inredningsdetalj och en tredje mot skafferiet? Med en bra grundbelysning och flexibel punktbelysning kan du få ett kök som du själv kan variera efter behov och humör.

Vilka är dina bästa tips för att få en fräschare känsla i köket utan att behöva renovera helt? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för köksrenovering och köksinredning.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor