Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

När du vill skaffa nytt kök är det många moment som ska klaffa. Det ska renoveras till en rimlig kostnad, köksinredning ska köpas in, och köket måste byggas och dimensioneras för att det ska fungera för den person eller familj som använder det. För att du inte ska glömma något inför din köksrenovering kommer här Byggmentors checklista för dig som skaffar nytt kök. Kom gärna med egna kökstips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

Gör en enkel planlösning för ditt kök

Ett nytt kök kan ibland vara nödvändigt.

Oavsett om du ”bara” byter ut delar av din köksinredning eller om du gör en komplett köksrenovering där du i princip bygger ett nytt kök är det en bra idé att rita upp och planera köket på papper innan du anlitar snickare och köper köksskåp eller vitvaror. Detta behöver faktiskt inte vara så komplicerat, använd ett rutat papper där du bestämmer att till exempel fyra rutor på pappret motsvarar en kvadratmeter kök. Sedan är det bara att rita dig fram till olika layouter för ditt nya kök tills du känner dig nöjd med upplägget. Här kan du läsa mer om att skissa köket.

Sakerna du inte får glömma i planering av nytt kök

När du börjar skissa upp en planlösning för köket och se över priser för såväl eventuell arbetshjälp som för material och köksinredning/möbler är det viktigt att hela tiden komma ihåg att köket framför allt måste fungera. Här är en enkel checklista för köket att hela tiden stämma av med för att säkerställa att du inte glömmer bort något eller bygger om köket på ett sätt att någon del av köksanvändandet går förlorat. Dessa är sakerna du inte får glömma att planera för och köpa in när du skaffar nytt kök:

  • En yta som tål värme i direkt anslutning till spisen.
  • En arbetsbänk/köksbänk som har yta för matlagning och avställning som är sammanhängande mellan diskhon och spisen.
  • Tillräcklig yta för att kunna sortera avfall.
  • Plats för ”lösa” köksmöbler om detta är planerat för – till exempel köksbord och stolar.
  • Gott om plats bredvid diskhon för att kunna ställa disk på.

    Planera köket utifrån ”kökstriangeln”
  • Yta för vitvaror (kyl, frys, diskmaskin).
  • Förvaringsytor – gör en grov uppskattning på hur mycket förvaring du behöver av såväl livsmedel som köksredskap och porslin och se till att du planerar in så pass mycket förvaring.

Kostnad för ett nytt kök

Just kök och köksrenoveringar varierar oerhört i kostnad. En enkel renovering där du byter köksluckor och kanske sätter nytt kökskakel, och utför arbetet själv, kan bli billig och kosta rätt få tusenlappar om du jagar låga priser. Vill du däremot bygga upp ett helt nytt kök från grunden och anlitar professionell hjälp kan ett nytt kök med bra kvalitet på inredning, golv och vitvaror utan problem gå på flera hundra tusen kronor i arbetskostnad och materialkostnad.

Mellan tummen och pekfingret kan du dock alltid räkna med från 10 000 kr/kvadratmeter och uppåt en bra bit om du anlitar hantverkare och köper ny köksinredning. Kom ihåg att alltid kolla upp flera offerter från olika företag på både arbete och inredning/vitvaror innan du bestämmer dig, då ökar chansen att få ner kostnaderna något.

Läs gärna våra tidigare guider till köksrenovering: 12 tips för köksrenoveringen och Renovera kök billigt. Kom gärna med egna tips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor