Planera familjelivet och sommarens fixande.

Semestern är snart här. De flesta av oss har planer för fixande med hus, hem, trädgård och sommarstugor under sommaren och ambitionsnivån är högt satt. Men oftast är det en person i familjen som är den som ”försvinner” in i fixandet. För att undvika gräl och irritation från övriga familjemedlemmar kan det vara bra att ha en gemensam diskussion och planering inför sommarens fixande. Avsätt en timma tillsammans och gå igenom vad som ska göras, när det ska göras och vad det verkligen är ni vill ha gjort. Ju bättre synkade ni är desto mindre konfrontationer undviker ni och med det en trevligare semester. Här kommer några konkreta tips för vad som kan vara bra att komma överens om innan ni startar projekten. Byggmentor_Sommarfix_Sommarstuga_Hus_Semester_Familj

  1. Gör en planering. Har ni inte redan gjort en så gör den nu. Prata igenom vad det är ni vill som ska göras och vem som ska göra vad. Välj ut de projekt som är mest aktuella och som ni är överens om SKA göras.
  2. När ska det göras. Välj en vecka som är avlagd för fix med hus/sommarstuga. Har ni redan innan bestämt när det ska göras så är ni alla förberedda på att den/de som ska greja kommer vara upptagna under just denna tiden. Har ni avsatt tid minskar irritation och missnöje när en i familjen är upptagen med annat.
  3. Jobbvecka. När ”fixarveckan” kommer så se den som en vanlig jobbvecka. Gå upp vid 07:00 varje morgon och kör hela dagar och ta raster och lunch som du brukar göra. Dels blir det strukturerat och så får övriga familjen lättare att överblicka hur denna vecka kommer se ut för den som gör jobbet.
  4. Rätt jobb. Välj de jobb som är realistiska att utföra under en veckas tid. Är det så att övriga familjen är i huset/sommarstugan under fixarveckan så kan du förmodligen också räkna med att barnen kommer vara nyfikna och springa runt en del. Ni kanske inte ska välja de mest avancerade jobben som kräver full koncentration, det slutar oftast i irritation och att man gör fel. Försök ha en blandning av både roliga projekt och mindre roliga. Gott och blandat så man alltid har något som är lite roligare att se fram emot.
  5. Om möjligt. Använd sista dagen på fixarveckan till något projekt där barnen kan vara med och hjälpa till. Kanske är det i trädgårdslandet, bygga en koja eller något annat som involverar de små. Det får dem att känna sig delaktiga och blir oftast väldigt roligt för alla i familjen.

Kom ihåg: Även om det är en familjemedlem som gör de mesta av jobben så är det hela familjen som ska njuta av projekten sen när dom är färdiga. Involvera alla så mycket det går och ha förståelse för att de andra är nyfikna på vad du gör. //Trevlig sommarfix!


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor