Rätt färgschema för din inredning

Att inreda ett hem handlar om att få rätt samspel mellan möbler, ljus, färger och stil(ar). Inte det lättaste och att få till färger som känns samspelta utan att det blir stelt är inte alltid helt lätt. Med Byggmentors grundkurs i hur Hitta färgschemat för din inredningdu får ihop färgschemat i ditt hem kommer du ett steg närmare det färgperfekta hemmet genom din inredning.

Utgå från väggarnas färger

Antingen kan du börja med att tapetsera eller måla för att få exakt de färger du är ute efter, eller så är det bara att acceptera de färger du har om du exempelvis är nyinflyttad och inte vill lägga tid och pengar på att måla eller tapetsera.

Hur som helst är det viktigt att utgå från dina väggar (och för den delen, även från golvets och takets färger) för att börja fundera på vilka färger du vill leka med på inredningsdetaljer och möbler. Jobba med ditt hems befintliga färger, inte mot dem.

Rita in ljuskällor på en planritning

Ta fram en planritning, antingen en befintlig som du kan ”kladda” på eller gör en egen för hand, och skissa in dina ljuskällor på den. Rita upp ljuskäglor så som ljuset flödar från både fönster och lampor. Att få ditt färgschema att samspela med ljuset är en hel vetenskap i sig men det räcker en bra bit att helt enkelt tänka logiskt; där du har mycket och starkt ljus kan färgen vara mörkare och de delar av ditt hus som inte får mycket ljus kan må bra av ljusare toner. Reflektera också över vilken tid på dygnet solljus kommer in i de olika delarna av ditt hem.

Färghjulet får snurr på färgschemat

Med hjälp av färghjulet här intill kan du få gratis vägledning om vilka färger som passar ihop och inte. Färghjulet hjälper dig hitta färgschematFärghjulet visar olika färgers förhållande till varandra och hur du bör resonera när du funderar på ditt hems färgschema. Du kan utgå från tre grundprinciper när du väljer färg(er) enligt färghjulet:

  • Monokromt – du använder dig av en enda färg i din inredning och varierar den i olika nyanser.
  • Komplementsfärger – färgerna som är mittemot varandra på färghjulet. Dessa passar bra ihop och skapar en kontrast utan att det sticker i ögonen.
  • Analoga färger – färgerna som är intill varandra på färghjulet, du kan till exempel välja tre intilliggande färger att arbeta med i din inredning. Mer enhetlig känsla och liten risk för ”färgkrockar”.

Vill du ha ett fysiskt färghjul eller en färgkarta att hålla i handen kan du hitta sådana hos din färghandlare.

Färger påverkar storleken

Den kanske mest kända färgregeln är att mörka färger skapar en mindre, mysigare känsla medan ljusare färger ger intryck av yta och luft. Det gäller både i sidled och höjdled, testa att experimentera genom att efter några månader gå från en väldigt ljus till en väldigt mörk inredning och se vilken du gillar bäst.

Färgschemat följer stilen

Det kanske inte alltid är en sanning men vill du få en genomtänkt stil på inredningsdetaljer, möbler och färgschema kan det vara vettigt att välja färgschemat utifrån det. Är du ute efter toppmodern känsla är det kanske de klassiska färgerna vitt och svart som gäller medan äldre stilar, särskilt sådana inspirerade av exempelvis Sydeuropa, kan må bra av analoga färger i varma toner. Låt ditt färgschema samspela med den stil du valt, helt enkelt.

Anpassa färgerna efter omgivningen

Din inredning ska som sagt samspela med färgen på väggar, tak och golv såväl som med stilen du valt. Nästa steg är att se om du kan hitta färgkompabilitet med det du har utanför dina fönster. Mycket skog? Kanske kan du (med färghjulets) hjälp hitta färger som kontrasterar eller samspelar med det gröna på sommaren eller det röd-bruna på hösten? Har du andra hus runt omkring kanske din inredning kan gå i ett färgschema som plockar upp starka färger på de omgivande fasaderna? Våga tänka utanför ramen på ditt hus, kan man säga.

Vilka är dina tips på hur man matchar ihop färger i inredningen? Vilka färgkombinationer ska man upptäcka respektive undvika? Skriv gärna en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum. Läs gärna mer om inredning och målning.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor