Renovera kök billigt – 5 smarta tips

Att renovera köket brukar ofta innebära en rätt stor kostnad om man gör det från grunden. Men det går faktiskt att renovera köket billigt med lite kreativitet och fokus på rätt områden. Priset behöver alltså inte springa iväg om du följer Byggmentors fem tips för att renovera köket billigt.

Byt ut valda delar av kaklet

Att sätta helt nytt kakel i samband med köksrenoveringen behöver inte alltid vara nödvändigt. Välj ut en del av kaklet som du byter ut och skapa spännande färgkombinationer eller mönster. Det drar blicken till sig och kan med lite kreativitet bli minst lika snyggt och fräscht som om du hade bytt ut allt kakel. En enkel lösning som fungerar är att köra en enkel ljus färg som bas och sedan sätta en rad kakel i någon mer rolig färg. Mörka färger bör användas försiktigt eftersom det annars kan skapa en för mörk arbetsyta.

Pris: Nya kakelplattor i många varianter kan du hitta för nästan inga pengar alls om du letar efter extrapriser och erbjudanden. Att sätta kaklet klarar den händige själv, alternativt kan du anlita en plattsättare som kan göra det på några timmar. I arbetskostnad bör det innebära att du landar under tusenlappen.

Byt ut kranen i köket

Att installera ny kran (eller ”blandare” som det heter egentligen) är ett i sammanhanget billigt sätt att fräscha upp köket rejält. Eventuellt kan du passa på att byta ut hela diskhon. Nytt stål piffar upp hela köket och blir ett naturligt blickfång för den som vistas i köket. Att renovera köket billigt kan vara så enkelt som att lägga allt krut på just kranen.

Pris: Ny kran till köket kostar allt från några enstaka hundralappar för standardmodeller till uppemot 4000 – 5000 kr för riktigt moderna varianter. Dessa är ofta energisnåla vilket kan hjälpa till att sänka kostnaderna för varmvattnet. Är du osäker på installationen bör du anlita en vvs-expert, arbetskostnaden blir då bara för några timmars arbete (räkna med runt 400 kr i timmen, i snitt).

Renovera köksluckorna – billigare än att köpa nytt

Renovera kök billigtAtt byta ut luckor på skåp lådor är ofta en dyr affär även om man går efter billigast möjliga på IKEA. Ett bra alternativ kan då vara att istället fräscha upp ditt befintliga ytskikt i köket. Ett lager färg kan exempelvis göra underverk för köket utan att kosta särskilt mycket. Lek gärna med mönster och stenciler för att skapa en verkligt unik känsla.

Pris: Den enda kostnaden är egentligen för färg och utrustning (penslar). För 500 kr kan du utan tvekan måla om köksluckorna med kvalitetsfärg.

Ny belysning ger billig köksrenovering

Att byta ut belysningen eller placera om befintlig belysning kan drastiskt förändra intrycket av köket. Vid en köksrenovering brukar man installera ny belysning men det går alldeles utmärkt att satsa på att helt enkelt byta ut den befintliga. Testa spotlight istället för ljusrör. Kanske en taklampa som kanske egentligen inte passar för ett kök? Arbeta också med ”sned belysning” där du du inte siktar på symmetriskt ljus utan istället fokuserar ljuset mot vissa punkter i köket. Se gärna Byggmentors tidigare guide till belysning för mer tips.

Pris: Att ”bara” köpa nya spotlights och koppla in dem kan du utan problem klara av för allt mellan 400 – 1500 kr mellan tummen och pekfingret. Vill du göra en mer omfattande uppdatering av belysningen i köket bör du anlita en elektriker. Räkna med en dags arbete för runt 3 000 kr i arbetskostnad.

Ny köksbänk

Att byta ut endast köksbänken gör ofta stor skillnad på hur köket ser ut. Det är en relativt kostsam åtgärd men ändå betydligt billigare än att renovera hela köket. Arbetsytan är ofta i fokus när man är i köket och att satsa lite extra på en tjusigare variant är ofta pricken över i:t i ett kök. Se gärna Byggmentors genomgång av olika material för köksbänkar.

Pris: Jagar du erbjudanden kan du hitta fina varianter för runt tusenlappen, vill du satsa på mer exklusiva material som granit kan du räkna med ett pris på 6000-7000 kr och uppåt, beroende på storlek och kvalitet.

Har du egna tips på hur man kan renovera köket billigt? Skriv gärna en kommentar här nedanför eller på Byggmentors köksforum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor