Renovera och inreda källare – tips och pris

En källare behöver inte vara ett betonggolv med kall luft som bara fungerar som förvaringsutrymme. Tänker man till innan och isolerar på ett bra sätt kan källaren bli att extra boutrymme i huset. Byggmentor går igenom vad du ska tänka på inför renovering och inredning av källaren och tittar på vad det kan kosta att förvandla den från förvaringsutrymme till beboelig zon.

Planering av källarrenovering – budget och syfte

Att planera noggrant är A och O när det gäller en så omfattande renovering som det faktiskt innebär att bygga om källare och inreda den för att kunna bo där. Punkta upp vad du vill uppnå med renoveringen och gör en preliminär budget. Bedöm också om du tänker utföra renoveringen av källaren själv eller om du anlitar hantverkare för att utföra hela eller delar av arbetet.

Pris och kostnad för att renovera och inreda källaren

Att ge en rak uppskattning på vad priset blir för att totalrenovera en källare och inreda den så att den blir beboelig är väldigt svårt eftersom alla renoveringar är olika. Behöver du tilläggsisolera blir det dessutom dyrare än om isoleringen redan är bra.

På ett ungefär kan du dock räkna med ungefär 2000 – 4000 kr per kvadratmeter källare för både arbetskostnaden för hantverkare och material, där priset givetvis blir lägre per kvadratmeter ju större källaren är. Passa därför alltid på att renovera så mycket som möjligt när du väl kör igång för att slippa flera ”startkostnader”.Renovera och inreda källare

Dränering och isolering inför källarrenovering

Behöver du isolera och eller dränera inför att göra källaren beboelig sticker priset gärna iväg (läs mer om dränering och isolering av grunden). Det är dock viktigt att verkligen undersöka om det behövs eftersom det kan vara direkt hälsofarligt i att bo i en konstant fuktig källare. Tumregeln vid isolering av källare är hur som helst att det alltid blir mest effektivt att göra det utifrån.

Matcha priser för sänkt pris på källarrenoveringen

Observera att detta som sagt bara är en uppskattning. Med ovanstående uträkning skulle kostnaden för att anlita hantverkare och köpa material för att renovera en källare på 40 kvadratmeter landa på mellan 80 000 och 160 000 kr. Det är dock många faktorer som spelar in, till exempel hur väl förberedd din källare är från start på att vara lämplig för människor. Hör alltid med flera olika hantverkare för att få lite olika prisuppgifter att jämföra, då kan du också passa på att få expertutlåtanden om vilka åtgärder som behövs för att din källare ska kunna fungera som boende.

Mät och välj material för inredning

Ett vanligt alternativ är att man undviker gips på väggar och tak eftersom det lätt skapar fuktproblem. Istället kan klinkers eller kakel vara ett bra alternativ. Idag går det att hitta enkelt, snyggt och relativt billigt kakel som den händige klarar att sätta själv. Nackdelen med denna lösning är att det lätt kan kännas sterilt och för mycket ”badrum”, dessutom blir golvet ofta väldigt kallt.

Var alltid noggrann när du mäter. Det kostar onödiga pengar att köpa in för mycket material och att köpa in för lite slösar på dyrbar tid. Under mätningen bör du passa på att planera in de möbler du vill inreda källaren med, titta gärna på dina övriga rum för inspiration och en känsla för hur mycket yta olika möbler tar. En enkel skiss är också ett bra tips (se gärna Byggmentors guide till planritningar).

Golvet extra viktigt i källaren

Golvet kan ofta bli extra kallt i en källare. Har man utrymme i budgeten kan därför golvvärme vara ett särskilt bra val just när man inreder källaren. Vanligt är också att använda sig av någon form av matta, exempelvis platonmatta eller nålfiltsmatta bra som underlag i en renoverad källare.

Har du renoverat och/eller inrett en källare? Eller funderar du på att göra det? Dela gärna med dig av dina erfarenheter av källarrenovering eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Serif

  När ska man renovera en källare vad kan man sätta på väggar av isoleringen

 • Emil Larsson

  Det står att det är direkt hälsofarligt att bo i en fuktig källare. På vilket sätt är det farligt? Och hur länge ska man utsättas för att det ska vara förligt?

  Jag bor nu i en källare som är lite smått fuktig men det luktar ingenting om den. Om man lägger en plastpåste på golvet så blir det några ynka vattendroppar efter 3-4 timmar. Hur farligt är detta för min hälsa och hur lång tid kan jag utsättas innan jag löper risken för hälsoproblem? Det finns heller inget känt mögel.

  (Är i källaren ca 12h/dag)

  • Hej Emil,

   Först och främst kan man konstatera att forskningen kring hälsorisker i samband med fukt behöver utvecklas, men man vet säkert att fuktskadade boendemiljöer på sikt kan leda till hälsorisker. Går tyvärr inte att säga exakt när fuktskadorna blir farliga, men förr eller senare kan de orsaka luftvägsproblem irritation i ögonen, allergier, m.m. Det handlar dock om din hälsa och därför är det dumt att chansa.

   Ett bra tips är att en fackman kommer och tittar på din källare. Ring din kommun till att börja med, de kan lotsa dig i rätt riktning i sådana här frågor. Lycka till!

   • Popia_87

    När jag ringer till kommunen, vad ska jag säga? Vem/vad ska jag fråga efter?

    • Hör av dig till miljönämnden eller byggnadsnämnden så kan de slussa dig vidare. I slutändan brukar husägare oftast få vända sig till sitt försäkringsbolag för att därifrån gå vidare med hur de eventuella fuktskadorna bör utredas och/eller åtgärdas.