Takskottning för nybörjare – 10 tips

Innan du beger dig ut på taket med snöskyffel i hand bör du låta Byggmentor ge dig en grundkurs i takskottning.

Oavsett om du tänker ge dig på att själv skotta taket eller anlita någon som gör det åt dig bör du ha koll på grunderna i takskottning. Med de senaste vintrarna i åtanke är snöfyllda tak knappast något som kommer bli ett mindre problem framöver. Byggmentors tio tips för snöröjaren på tak guidar dig rätt, både när det gäller att agera i tid och hur du ska skotta effektivt och säkert.

Är taket belastat av snön?

Om du efter snöfall hör knarrande ljud eller andra ovanliga ljud från ditt hus kan det bero på att ditt tak är belastat av snö. Ett annat tecken är om det blir trögt att få upp dörrar eller fönster. Snön tynger helt enkelt ner taket.

Tillbyggnader tål mindre

Har du tillbyggnader så kan deras tak vara känsligare för snö än ditt vanliga tak. Altan eller carport kan till exempel behöva stöttning innan någon kliver upp på taket. Detsamma gäller andra tak med liten lutning.

Snö per m2

Även om tak givetvis är olika bra på att klara av påfrestningar kan du räkna med att ett tak på en vanlig svensk villa. Gränsen för snö per kvadratmeter ligger på ungefär 150 kilo. Omsatt i snö betyder det cirka 40 centimeter blötsnö eller 50 centimeter gammal snö. Kom ihåg att det inte bara är tyngden som spelar roll, is på ditt tak kan orsaka skador på många olika material och en istapp som hänger på taket är en potentiell livsfara.10 tips - takskottning

Var två personer

Fyra ögon är bättre än två, helt enkelt. Att dessutom ha ytterligare en person som står på marken och håller utkik efter förbipasserande är också önskvärt, och ett krav om människor ofta passerar förbi taket. Se minst till att märka ut att skottning på taket pågår. Livlina och säkerhetssele ska vara lika självklart som säkerhetsbälte i bilen, se till att den går att fästa på ett säkert sätt innan du sätter igång.

Skotta uppifrån

Sunt förnuft kommer du långt med. Börja därför skotta högst upp på ditt tak, då riskerar du inte att få snö över dig under arbetet.

Var slarvig

Ja, du läste rätt, för en gång skull är det okej att slarva med husarbetet. Lämna ett lager med snö, runt en till två decimeter, för att undvika skador på taket om du nitiskt försöker få bort precis allt.

Var noggrann

Det är viktigt att du skottar taket lika mycket överallt. Ett tak med mycket snö är ett problem, ett tak med mycket snö på bara delar av taket kan bli ett ännu större problem. Sträva efter lika välskottat över hela taket.

Ingen parallellskottning

Försök att inte skotta fram fåror i snön som går parallellt mot taknocken. Dessa kan göra att snön tappar stabilitet och att du får ett smärre snöskred på halsen.

Dumpa snön rätt

Snön måste ta vägen någonstans och marken är lämplig för detta ändamål. Det du bör kontrollera noga är att snön inte skottas på till exempel en balkong, ett garage- eller altantak eller något annat som kan ta skada av plötslig snö.

Kolla med en fackman

Även om du vill utföra takskottningen själv kan det vara värt att få en prisbild för att ha något att jämföra med. Ofta är plåtslagare bra att börja höra med, ta gärna in offerter från flera håll för att få en idé om vad som skiljer entreprenörerna åt. Oavsett om du anlitar någon eller skottar själv så gäller det att vara noggrann, ett snedsteg under takskottningen kan få tråkiga konsekvenser.

Mer information kan du få från Taksäkerhetskommitténs skrift ”Se upp där nere” (PDF).

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av takskottning, dela med dig av tips eller varningsflaggor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor