Tapetsera själv: steg för steg-guide

Att tapetsera själv känns för många som ett komplicerat projekt trots att det ändå är ett relativt vanligt och enkelt sätt att fräscha upp sitt hem. Med vår guide till tapetsering går vi igenom hur du bör göra för att tapeterna ska hamna där de är tänkta och för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Vi tipsar också om hur du som ändå inte känner dig mogen att tapetsera själv kan göra för att kostnadseffektivt ta in hjälp utifrån. Skriv gärna en kommentar efter artikeln eller diskutera tapetsering på Byggmentors forum.

Välj rätt tapet

Dags att tapetsera?

Ja, första steget kan tyckas självklart men faktum är att många ser en tapet de gillar och köper den på studs. Vår uppmaning är att faktiskt ta dig tid och leta runt på både nätet och i butiker innan du gör ditt tapetval. Vill du komma igång kan du till exepel läsa vår guide till färgschema för inredning. En tapet kommer du sannolikt se varje dag och då ska du inte vara något annat än hundra procent nöjd med den!

Rätt verktyg

De här verktygen behöver du för att tapetsera så bra och effektivt som möjligt:

 • Tapetbord (antingen hyr du eller så kan du köpa engångsbord av papp)
 • Kniv
 • Pensel
 • Roller
 • Borste
 • Hink
 • Trasa
 • Linjal
 • Vattenpass
 • Plast eller papp som skyddar golv och möbler mot spill.

Förberedande underarbete inför tapetsering

Innan du ens börjar handskas med själva tapeten är det dags att förbereda väggen du vill tapetsera. Är den slät eller täckt med en slät tapet behöver du inte ta bort den gamla tapeten, utan hitta ojämnheter eller lösa tapetbitar och slipa ned dessa så att underlaget blir jämnt och fint. Du kan också med fördel spackla väggen för att få en fin tapetyta. Fokus bör vara på att släta över skarvar eftersom dessa annars kan skapa fula ojämnheter på tapeten. Detta tar tid men ökar chansen till ett bra resultat.

Inspektera tapeten

Innan det faktiska tapetseringsarbetet börjar bör du kontrollera din tapet och förbereda den för uppsättning. Se till exempel till att tapetrullar har samma trycknummer, eftersom samma tapet kan se olika ut i olika tryckomgångar. Sedan är det dags att skära till våderna (våd är en tapetlängd). Mät väggen som ska tapetseras (på flera platser) och skär till våderna med 3-4 centimeter marginal uppe och nere.

Klistra på!

Nu är det dags att pensla på klister på dina tapeter. Ta rejält med tapetklister och vik ihop tapeten så att klistersidorna ligger mot varandra, och låt ligga i 5-10 minuter för att de ska svälla till sig.

Dags att sätta upp tapeterna

Nu är det dags att sätta upp själva tapeten. Vissa tapeter ska sättas upp ”kant-i-kant” och vissa ska lappa över varandra. Kontrollera noga innan vad som gäller för just din tapet.

För att säkerställa raka (lodräta) skarvar är det bra att markera på väggen var din första tapetvåd ska sitta. Använd exempelvis vattenpass för att få till en spikrak linje som din första tapetvåd ska ha sin ena sida längs. Klistra upp tapeten uppifrån och ner och använd en tapetborste för att jämna ut den.

Övriga tips när du tapetserar själv

 • Ha mycket klister, annars kan bubblor uppstå på tapeten.
 • Om bubblor uppstår – skär hål i dessa, fyll på med extra klister, klistra igen försiktigt.
 • Om du får klister på tapeten under tapetseringen är det bara att torka bort med en trasa.
 • Slå av elen innan du börjar ta bort kåpor runt eluttag.
 • Slarva inte med att tejpa och täcka över ytor du vill skydda från att få klister på sig.

Anlita proffs på tapetsering

För den som känner att man inte har antingen tiden eller kompetensen för att göra ett bra tapetseringsjobb är det idag i och med ROT-avdraget särskilt förmånligt att ta in en målare eller annan hantverkare som utför jobbet. Du får då göra avdrag på hälften av den kostnad du betalar för arbetet. Vad den exakta kostnaden blir men mellan 300-600 kr/timmen kan du räkna med att en seriös tapetserare kostar att anlita, och denna arbetskostnad får du alltså sedan dra av hälften från.

Har vi glömt några viktiga tips kring tapetsering? Eller har du frågor du inte fått svar på? Skriv en kommentar här nedanför eller diskutera tapetsering på Byggmentors forum.

Fler artiklar om målning, inredning och renovering:
Måla väggar
Anlita målare
Fasadmålning
Inredningstips
Möblera energisnålt

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor