Täta diskbänken – undvik fuktskador

Täta mellan köksvägg och diskbänk för bättre fuktskydd. Genom att fokusera på de områden i köket som oftast utsätts för fukt kan du förebygga kostsamma fuktskador.

Vattenstänk påfrestande för fuktskydd

Eftersom du sannolikt ständigt arbetar i köket och så gott som alltid använder vatten är det viktigt att diskbänk och vägg klarar av fukt. Det första steget är att köket byggs eller renoveras av någon med rätt våtrumsbehörighet, efter det är du som köksägare som måste se till att fuktskyddet håller för konstant påfrestning från stänkande vatten.Skydda köket mot fuktskador

Riskzon för fuktskador i köket

Just där väggen möter diskbänken är extra viktig att hålla ögonen på eftersom den ytan generellt utsätts extra mycket för fukt och om tätningen där brister kan fukt tränga in och orsaka stora skador på sikt. Fukten kan angripa och försvaga väggen bakom kaklet samt eventuell träkonstruktion som bär diskbänken. På sikt kan hälsovådligt mögel bildas och i slutändan kan du stå inför en helt ofrivillig köksrenovering för dyra pengar.

Testa fogen/fuktspärren

Mellan din vägg, oavsett om det är kaklat eller inte, och diskbänk har du en fog som skyddar mot fukt. Känn med fingret längs denna fog och leta efter ställen där det fuktspärrande materialet lossnar eller går att ”smula” sönder. Är det felfritt är det bara att låta va, annars ska du försiktigt börja ta bort den helt. Använd gärna ett verktyg eller en kniv men var försiktig så att du inte skadar vägg eller diskbänk. Rensa bort allt material och blås bort småsmulor som blir kvar.

Låt utrymmet torka

När fogen är rensad kan du först undersöka den för att se att inga synliga fuktskador uppstått under den.- Därefter är det dags att låta den stå och torka i några dagar. Vill du snabba på processen något kan du blåsa med varmluft från exempelvis en hårtork. Under tiden som det torkar kan du förbereda nästa steg genom att använda någon form av maskeringstejp och täcka diskbänk respektive vägg intill fogen.

Applicera silikon i fogen

Silikon som är våtstark och skyddar mot fukt kan du hitta hos de flesta välsorterade bygghandlare. Pressa ut en lagom tunn sträng längs med fogen och var sedan snabb med att ”platta” ut den med ett finger så att den blir jämn hela vägen. När fogen torkat kan du ta bort tejpen och vips har du ett nytt starkt fuktskydd. Hela processen tar inte särskilt lång tid i nedlagda timmar men belöningen är ro i sinnet och förhoppningsvis inga dyrbara fuktskador.

Vilka tips eller erfarenheter har du kring fuktskador i kök eller badrum? Dela med dig eller ställ frågor i antingen kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook0Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor