Tips och regler för att lägga klinkergolv

Att lägga klinkergolv är populärt, ofta i badrummet men även på andra golv i huset. Vi går igenom vad du bör tänka på när du skaffar klinkers, både gällande regler och hur du får ner kostnaden för ditt klinkergolv. Har du lagt klinkergolv eller funderar du på att göra det? Tipsa eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors badrumsforum.

Fördelar med klinker som golv

Klinker, egentligen en tåligare och hårdare variant av kakel, är ett populärt golvmaterial för att det kombinerar relativt lång livslängd med en snygg yta (även om utseendet – som alltid – ligger i betraktarens ögon). Ett korrekt lagt klinkergolv kan hålla i upp till 50 år. Många gillar också känslan av klinkergolv mot fötterna, medan andra tycker att det kan kännas kallare än andra typer av golv.

Ofta kombineras klinkergolv i exempelvis badrum med golvvärme för att skapa en riktigt lyxig känsla. Keramikmaterial som klinkers är också lämpliga ur allergisynpunkt eftersom de inte (i standardutförande) sprider några ämnen eller lukter i hemmet. 

Klinkergolv – många färger och former

När man pratar klinkergolv är det viktigt att komma ihåg att de kommer i väldigt många utföranden. Allt ifrån enkla och billiga lösningar med enfärgade plattor från något billigt byggvaruhus till dyrare exklusiva klinkerplattor i skiftande färger som kan läggas för att bilda mönster för att bli snudd på ett eget konstverk på golvet. Börja alltid processen med att köpa klinkergolv med gott om tid för att välja de material och de färger du vill ha – besök såväl stora byggkedjor som mindre butiker och leverantörer som specialiserar sig på klinkers.

Regler och tips för den som lägger klinkers

Arbetar du i ett badrum eller annat våtrum är det givetvis gällande branschregler för våtrum du ska följa. Dessa kan vara lite snåriga men samtidigt mycket viktiga att följa för att du ska slippa problem med fuktskador och mögel i framtiden, och även för att försäkringen ska gälla om något går fel. En vanlig källa till problem för svenska hus- och lägenhetsägare är att man gett sig på att sätta kakel eller klinker utan rätt behörighet och koll på vad som gäller vilket skapar stora problem i förlängningen. Är du minsta osäker på vad som gäller bör du alltid anlita en fackman, vilket dessutom blir avsevärt billigare idag än för några år sedan i och med ROT-avdraget som halverar arbetskostnaden. Särskilt viktigt är det om du kombinerar golvet med golvvärme eftersom det då blir ett elmoment som också måste utföras med stor noggrannhet.

Vill du vara säker på att allt går rätt till bör du höra med såväl Byggkeramikrådet (BKR) som ditt försäkringsbolag innan du påbörjar arbetet. Kontrollera även din hantverkares referenser och om denne har behörighet enligt BKR. Dessa råd är generellt gångbara när du anlitar hantverkare i allmänhet eller vill renovera badrum i synnerhet.

Så lägger man klinkers

  1. Även om du inte utför arbetet själv kan det vara bra att ha en övergripande koll på momenten som ingår när du vill lägga klinker:
  2. Först läggs en jämn yta med fästmassa ut på golvet som ska ”klinkras”. Underlaget kan vara en plastmatta eller ett betonggolv.
  3. Klinkerplattorna sätts sedan ned ordentligt i fästmassan, tryck till ordentligt och sätt ner den med en liten rörelse åt sidan för att verkligen få den att fästa.
  4. Ta löpande bort massa som tränger upp mellan plattorna, annars riskerar den att stelna.
  5. När det hela torkat används fogmassa mellan klinkerplattorna. Här är det viktigt att inte snåla utan fylla ordentligt, utan att det spiller upp ovanpå själva klinkerplattorna.
  6. När allt är på plats kan du skrubba rent med en svamp och behandla med så kallad ”klinkerolja”.

Vad kostar klinkergolv?

Priset för ett klinkergolv varierar givetvis mycket beroende på vilket material du väljer. Letar du runt efter extrapriser eller väljer ett billigt förslag från en plattsättare med rabatt kan du hamna på under 100 kr/kvadratmeter. Dyrare varianter kan utan problem landa på 500-1000 kr/kvadratmeter. Men som genomsnitt är nog ett vanligt pris för klinker runt 300-400 kr/kvadratmeter.

Arbetskostnaden för detta varierar också beroende på om du väljer första bästa hantverkare eller om du tar in flera offerter och hittar den som passar dig och din plånbok bäst. Normal arbetskostnad för att lägga klinkergolv brukar vara ungefär 300-500 kr/timmen för en hantverkare. Självklart gäller att ju större yta som ska sättas desto högre arbetskostnad. Glöm inte ROT-avdraget, hantverkaren drar detta direkt på fakturan (och ofta redan inräknat i offerten) men du måste se till att det stämmer och du haft tillräcklig inkomst för ROT-avdrag under året.

Har du lagt klinkergolv eller funderar du på att göra det? Tipsa eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors badrumsforum.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • Hej Erik,
    Det råder lite delade meningar om hur ROT-avdraget totalt sett påverkat priserna, men visst är det så att en del hantverkare passat på att ta åt sig en större marginal. Men det man som kund kan göra är att ta in offerter från flera hantverkare åt gången, då minskar deras möjligheter att ”kartellpissätta” sina tjänster. Då tror vi nog att ROT-avdraget är till både kundens och hantverkarens fördel.