Toalett som låter – så tystar du den

Det välbekanta brusande ljudet från en toalett som ”återhämtar” sig efter spolningen känner vi nog alla till. Vissa får dock dras med ljudet oftare än bara efter spolning av toaletten, särskilt om toaletten är av äldre modell. Byggmentor hjälper dig stoppa (o)ljudet från toaletten.

Vattencisternen är boven

I toalettens vattencistern samlas vattnet som sedan används för att spola toaletten. Ibland läcker vatten sakta men säkert ut från cisternen även om den inte använts vilket gör att den behöver fyllas på titt som tätt. Det är denna påfyllning som orsakar ljudet som kan uppfattas som störande. Men det är som tur är inte svårt att åtgärda och du kan snart ha en toalett som inte låter och brusar i onödan.

Lyft bort locket på vattencisternen

Ovanpå vattencisternen sitter ett lock som du kan plocka bort. Ibland måste du skruva bort själva knoppen på spolarmen för att locket ska kunna lyftas bort. Nu ser du hela spolmekanismen och innandömet i cisternen. Testa att spola för att se vad som händer – på de flesta toaletter har du en ventilboll längst ner som lyfts när du drar i spolarmen, det är då vattnet tillåts forsa ner i toalettskålen.

Flottören styr flödet

På vattenytan i vattencisternen flyter en flottör kopplad till en arm som reglerar inflödet av vatten. Efter en spolning sjunker flottören och låter nytt vatten flöda in. När vattenytan återställts stängs inloppet och toaletten står lugn och tyst. Problemet uppstår när ventilbollen inte håller tätt och vatten därför måste fyllas på regelbundet.

Byt ventilbollen

Först bör du se över delarna i cisternen så att ingenting är uppenbart trasigt. Skulle olyckan vara framme är det relativt enkelt gjort att besöka en större byggbutik eller vvs-handel och köpa nya delar som du själv kan byta ut om du är någorlunda händig. Om allt ser helt ut är det dags att lyfta upp ventilbollen och hållaren den sitter i. Är din toalett ovanlig eller gammal kan du behöva kontakta tillverkaren för att få rätt reservdel.

Har du tur kan det vara så att ventilboll eller flottörarm helt enkelt hamnat snett och då räcker det med att flytta de till rätt plats, provspola och se om ljudet försvunnit.

Vad har du för toalettips (eller skräckupplevelser)? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

DelaShare on Facebook1Tweet about this on Twitter

Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

  • affe

    I min cistern är det glapp och det låter några gånger i timmen typ. Börjar bli riktigt störigt nu… påbörjar doca renovering om 3v men ska se om jag kan göra något åt det. Kanske flytta på armen om den hamnat snett. Dock pyser det från en ventil något innan den börjar släppa in vatten. Konstigt

    • Åke

      Rinner det vatten i toaletten direkt efter spolning så är det troligen läckage i packningen, om det börjar rinna i toaletten efter ett tag är det flotören som inte stänger av påfyllningen. Testa öppna locket till cisternen och kontrollera packningen längst ner, den som är stor som en tennisboll. Kontrollera även flotörarmen att den inte ligger emot något.