Våren är här – se upp med hantverkarna

Polisen varnar nu för att våren inte bara för med sig sol och grönska – även fifflande hantverkare vädrar vårluft. Så här undviker du rötäggen i hantverkarsvängen.

Varning för dörrknackande hantverkare

Vi har tidigare skrivit om asfaltsläggare med tveksamma kunskaper eller avsikter, samt om Fuskbyggarnas bästa tips för att kolla upp hantverkaren. Nu är Polisen i bland annat Stockholm tydlig med att denna tid på året är högsäsong för oseriösa hantverkare.

Så här säger Stockholmspolisen i ett uttalande:

Ett vanligt beteende är att hantverkarna ringer på dörren och utger sig för att kunna utföra hantverksarbeten av olika slag. De uppger att de kan börja med arbetet omgående.

Hur ska man då som vanlig hederlig husägare eller lägenhetsinnehavare för den delen, veta om hantverkarna som plingar på dörren är seriösa eller inte? Oroa dig inte, Byggmentor har lsitan med råd för att säkert kunna identifiera oseriösa eller till och med direkt kriminella som kallar sig hantverkare utan att ha varken F-skattesedel eller kompetens.

Varningsklockorna när hantverkaren ringer på

varning-oseriosa-hantverkareSjälva dörrknackandet i sig bör vara en första tankeställare. Visst kan en seriös firma jobba så men ofta är det ett kännetecken för fuskbyggarna och kringresande ”hantverkare” att de ringer på dörren och vill göra affär på en gång.

 • De kräver betalningen på förhand. Detta är något du i mycket få fall ska gå med på även om du anlitar välkända stora byggföretag. Betalning sker när arbetet är utfört, besiktigat och båda parter är nöjda.
 • De insisterar på kontant betalning och vill till och med skjutsa dig till en uttagsautomat. Så agerar ingen seriös hantverkare.
 • När du ber om papper, avtal, organisationsnummer och liknande undviker de frågan eller kommer med ursäkter.
 • Arbetet de utför är sällan ens nära att vara korrekt utfört, om du nu har oturen att gå så långt att du låter dem utföra något jobb.
 • Priset de erbjuder låter för bra för att vara sant. Då är det antagligen just det; för bra för att vara sant.

Tumregeln är att kan de inte visa upp sitt organisationsnummer, som du verifierar hos Skatteverket, så bör du inte ens begära in en offert. Tar du in ett prisförslag, säg att du hör av dig till dem om det är intressant, och att du endast betalar i efterskott, efter avklarat arbete enligt skriftligt avtal specifikt för att anlita hantverkare.

Så hittar du en seriös byggare

Så vad gör du då när hantverkarna som ringer på dörren verkar vara opålitliga eller oseriösa men samtidigt känner att du vill anlita en professionell aktör?

Som tur är har vi tidigare skrivit flera guider i ämnet, läs dessa fyra artiklar (tar cirka fem minuter per artikel) så kommer du vara väl rustad för att vaska fram kunniga, proffsiga och prisvärda entreprenörer oavsett om du ska bygga ett hus eller måla om ett plank.

 1. Att hitta den bästa byggfirman
 2. Så fungerar konsumenttjänstlagen
 3. Avtalsmall
 4. Branschorganisationer för olika typer av hantverkare

Har du haft någon erfarenhet av dörrknackande eller helt enkelt oseriösa hantverkare i år, eller tidigare år? Berätta gärna i kommentarsfältet under artikeln!


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor

 • Krister Pettersson

  Swedaval AB, Polimed HB, Maval AB, Maval-bygg HB, Lavenda bygg HB ….

  Varning !

  för konkursrytteri, bedrägeri och fuskbygge

  som fortsättes senast i Lavenda bygg HB, org nr 969766-4366.

  Verksamhet huvudsakligen i södra Sverige.

  Med uselt byggkunnande och ingen, eller okunnig arbetsledning, kan bolaget inte utföra en byggentreprenad med förtjänst. I stället tar man byggkontrakt till låga priser, utlovar mycket extra etc.

  Entreprenadkontraktet, dess tidplan och betalningsplan respekteras dock inte. Kunden förmås att betala förskott och utöver betalningsplanen ”för att kunna sätta fart” eller genom annan utpressning.

  Med mycket pengar utbetalt i relation till utfört arbete, gör man sig omöjlig. Uteblir, förolämpar, hittar på någon anledning att bryta kontraktet. Blir man inte frikopplad från entreprenaden, går man i konkurs igen. Bolaget är utan tillgångar…

  På olika sätt får man ut mycket mera pengar än vad arbetet är värt. Genom att provocera ett slut på uppdraget, lämnar man med större ekonomisk vinst än vad ett välskött, färdigt bygguppdrag skulle ha givit.

  Bolaget representerar flera polska företag. FÖRETAGSLEDARE ÄR DÖMD FÖR GROVT BEDRÄGERI OCH I FLERA ENTREPRENADTVISTER, MEN VISAR INTE UPP NÅGRA TILLGÅNGAR I SVERIGE OCH BYTER FÖRTAGSNAMN, NÄR DET TIDIGARE HAR BLIVIT UTSKÄMT.

  Kontakta mig för mera information
  Krister Pettersson
  Civilingenjör Kontrollansvarig PBL hkpn@yahoo.com

 • Marcin

  Krister Pettersson Polgatan 52 , 216 11 Limhamn.
  Psykopat som snackar bara dåligt om alla, gammal med fruktansvärd ilska och avundsjuka för andra som har det bättre, hans berätelse är tagna ur luften han har ingen alls kännedom om fakta pratar på hela tiden för att smutskasta människor. Var försiktigt för honom han lömnar offerter för tjänster om kvalitetsansvarig samt att han skapar ritningar sen tar han mer o mer betald. Han fuskar mycket blundar för viktiga felaktiga byggfel. Kontakta gärna mig för vidare underlag rörande just detta.Allt han beskriver är felagtigt ingenting stämmer med verkligheten.
  Mytoman med många svarta pengar i fickan , skatteverket utreder honom och hans fru nu. Han ska även nörvara vid kommande förhandling om Grovt Förtal då han förnädrade många inom byggbranchen. Mycket farligt och falsk person som klaffar dig på ryggen och senare anmäller dig till myndigheter. Jag har all kännedom om hans privata sparande svarta pengar , byggnationer han utförde och andra projekt som han var Kvalitetsansvarig och som han fuskade enormt mycket.
  Var försiktigt för honom!!
  Hälsningar
  Martin Bialas
  martinbialas@htoamil.com