Så funkar ROT-avdraget

Byggmentor går igenom grunderna i ROT-avdraget och visar hur du använder det för att kunna förbättra ditt boende till mindre kostnad. Det finns också ett särskilt forum för ROT-avdrag där du kan ställa egna frågor eller dela med dig av erfarenheter. Vill du veta det senaste rekommenderar vi regler för ROT 2013 samt Listan över alla godkända ROT-avdrag 2013.

Det som i dagligt tal kallas för ROT-avdrag är den skattereduktion som ges dig som äger en bostad och utför arbete på den. ”ROT” står för reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad, och det är precis vad det handlar om. När du vill bygga till eller renovera i ditt hem eller på din tomt så har du rätt att dra av en del av arbetskostnaden, för närvarande 50 000 kronor per person och år (förutsatt att du når upp till inkomstgränsen). Alltså kan ett hushåll på två vuxna göra totalt 100 000 kronor i avdrag. Observera att det bara är själva arbetet som ger rätt till skattereduktion, inte material- eller resekostnader.

Latast vinner – låt någon annan göra jobbet

Ja, när det gäller ROT-avdrag är det smartast att luta sig tillbaka och låta någon annan göra jobbet. Avdraget gäller nämligen inte om du själv utför jobbet i ditt eget hem. Dessutom gäller det inte heller när någon närstående utför jobbet (till exempel make, barn, förälder, syskon eller deras makar/barn). Anlita alltså en fackman om du vill kunna utnyttja skatterabatten för ROT-arbeten.

Hur får jag pengarna?

Rent praktiskt kan du utnyttja ROT-avdraget på tre olika sätt:

Faktura

Du får skattereduktionen direkt vid betalningen och betalar halva arbetskostnaden (inklusive moms). Den du anlitat får resten av sina pengar från Skatteverket när du betalar din faktura. I din deklaration kommer beloppet för skattereduktionen vara förtryckt men var noga med att ha koll så att du har betalat in tillräckligt med skatt under året för att täcka din reduktion, annars blir det kvarskatt

Löneförmån

Du som har skattepliktig löneförmån av husarbete rätt till skatterabatt enligt ROT. Skattereduktionen begär du helt enkelt i din inkomstdeklaration. Det är samma regler för förmån av husarbete som för utgifter för husarbete, alltså den del av förmånen som är arbetskostnader (under beskattningsåret) blir underlag till skattereduktionen.

Anlita en privatperson

Även om en person inte har F-skattesedel så kan du anlita honom/henne för ditt ROT-jobb. Avdraget motsvarar då redovisad arbetsgivaravgift som du anger i en förenklad skattedeklaration. Kom ihåg att avdraget är preliminärt och spikas i samband med den årliga taxeringen. Mer information om ROT-avdrag när du använder privatperson får du från Skatteverket.

Spara pengar med ROT, beroende på inkomst

Skattereduktionen är som sagt max 50 000 kronor per person och hushåll, och dessutom måste du se till att du har tjänat in tillräckligt under året för att du ska kunna utnyttja avdraget fullt ut. Det går inte att rakt av säga vad din inkomst behöver vara eftersom det beror på skattesatsen i din kommun, vilken typ av inkomst du haft och underskott av kapital. Byggmentor har en särskild guide kring just inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja maximal skattereduktion är omöjligt att säga och det beror på att det är ett antal olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den ”nödvändiga” inkomsten.

Lista: Vad räknas som ROT-arbete

Det kan ibland vara snårigt att veta exakt vilka husarbeten som ger rätt till skatterabatten. Byggmentor ger dig listan på arbeten som är godkända för skatterabatt.

Har du något tips när det gäller att utnyttja ROT-avdraget? Dela med dig av frågor eller dina egna erfarenheter i kommentarerna här nedan eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.


Byggmentor Se

Redaktionen på Byggmentor