Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Ska du måla hus? Då har vi 12 steg du går igenom för att få ett lyckat resultat, oavsett om det gäller en ommålning av fasaden på ditt hus eller lite mindre projekt som att måla om friggeboden eller verktygsboden.

Förberedelser inför att måla hus

Ett bra sätt att komma igång är att se dig omkring i ditt grannskap eller bostadsområde efter andra hus som du tycker har genomfört snygga målningar av sina fasader. Där börjar inspirationen flöda och du får en mental bild att komma igång med.

Övriga förberedelser består annars mest i att planera ditt projekt i tiden och börja fundera på om du ska göra jobbet själv eller anlita en målarfirma, mer om den processen kan du läsa här.

Välj rätt färg

När du väljer färg, eller kulör, är det viktigt att inte glömma detaljerna. Själva fasaden, huvuddelen av den yta som ska målas, måste passa ihop med övriga detaljer såsom husknut eller takets detaljer. Det går givetvis att hålla det enkelt med en och samma färg överallt, eller att köra på klassiker som rött hus med vita knutar, men du kan också experimentera med lite fler olika nyanser. Vill du ha tips på vilka färger som går ihop kan du läsa vår guide till färghjulet, ett bra hjälpmedel vid både inredning och när du målar om din villa eller ditt radhus.

Vilken typ av målarfärg har huset målats med tidigare

Ett litet tips för att välja rätt sorts färg är att undersöka hur huset målats om tidigare.

Akrylat

Ta till exempel lite t-röd och häll på en trasa, och gnugga på din fasad. Blir det ”geggigt” och den gamla målarfärgen börjar blandas ut och lösas upp, då är det en så kallad akrylatfärg. Det bästa är då om du när du målar om ditt hus kör med akrylat även denna gång.

Alkyd

Om du upplever att trasan med t-röd inte påverkar färgen nämnvärt är det en alkydfärg (till exempel oljefärg eller täcklasyr) som är löslig i lacknafta. Är ditt hus sedan tidigare målat med alkyd kan du vid ommålningen välja mellan både alkyd eller att gå över till akrylat.

Slamfärg

Blir det en ”mjölig” känsla om du borstar på fasade är det en slamfärg såsom den klassiska falu rödfärg. Är ytan målad med slamfärg bör du använda slamfärg även vid ommålningen.

Om du målar på en plåtyta fungerar båda alkydfärg och akrylatfärg men du behöver måla med en primer för just plåt först.

Köpa färg till ommålningen

När du valt ut färg (eller färger) behöver du veta deras namn och eventuellt också ett så kallat NCS-nummer på färgerna. NCS står för ”Natural Color System” och är en unik kod för varje unik kulör som gör att du med säkerhet vet att du köper rätt färg hos din byggvaruhandel eller färghandlare.

Observera att priset på färgen kan variera beroende på om du inhandlar den på egen hand eller via en eventuell hantverkare som du anlitar för jobbet. Ibland kan målarna ha särskilda rabatter vilket gör att materialinköpen blir billigare, så har du möjlighet bör du kolla upp detta alternativ.

Hyvlad eller finsågad sida på panelvirke

När du målar om en träfasad är det viktigt att tänkta på att det är den finsågade sidan av panelvirket som du ska måla på. Detta är viktigt eftersom målarfärgen då kan ge trävirket ökad resistens mot fukt och annan påverkan.

Några saker att tänka på kring målarfärgen

 • Låt din önskade färgkulör blandas hos en kunnig färghandlare eller lämna över det helt åt en målare du anlitar. Att ge sig på färgblandningen själv kommer leda till att du aldrig kan vara säker på att få till exakt rätt kulör flera gånger i rad.
 • Försök aldrig blanda ut färgen för att få mer. Den färg du får från färg- eller bygghandeln är anpassad för att fungera optimalt, späder du ut den kan du få oönskade bieffekter efter målningen.
 • Följ alltid de anvisningar som kommer med just den färg du köpt.
 • Bäst temperatur för målning av hus är mellan 10 – 25 grader Celsius.
 • Undvik om möjligt att måla om det regnar, men det är möjligt så länge inte färgen direkt träffas av regnvattnet.

Tvätta fasad innan du målar

Förberedelser inför målning av hus.
Förberedelser inför målning av hus.

Ska du måla om en tidigare målad fasad bör du göra rent den med till exempel spordödande medel eller gammal hederligt såpvatten, eller särskild fasadtvätt (fasadtvättmedel är dessutom bra att ha hemma för regelbundet underhåll av din fasad). Detta för att få bort mögelsporer, algangrepp och annan smuts.

Se till att väggen är helt ren innan du börjar måla huset, slarvar du med detta gör du dig själv en björntjänst som kan leda till att du får göra om hela jobbet inom en snar framtid.

Kom ihåg att även ta bort lös färg på fasaden efter rengöringen.

Använd grundolja och grundfärg

När fasaden är ren stryker du på så kallad ”grundolja” på sprickor, skavanker, spikmärken och skarvar mellan exempelvis själva fasaden och fönster. Använd också grundolja på de platser där du skrapat bort gammal färg, för att ge extra skydd. Denna olja gör att ditt hus bättre står emot angrepp av fukt och mögel i framtiden.

Sedan ska du börja måla med en grundfärg på samma ytor som du applicerat grundolja på, helst direkt efter eftersom grundfärgen fastnar bäst på grundoljade ytor.

Dags att börja måla!

Nu är det dags att börja med själva målningen, nu ska färgen som faktiskt ska synas strykas på!

Generellt gäller att du alltid ska måla två lager färg. Först ett färgskikt, och sedan lager nummer två eller ”slitskiktet”. Låt dig inte luras av att lager nummer ett ser ut att räcka, två lager med torktid emellan kommer drastiskt öka livslängden på din ommålade fasad vilket gör att du får fler år innan det blir dags för ny ommålning.

Praktiska tips för själva målandet

Hur utför man då husmålning bäst? Här är några handfasta råd för hur du går från glad amatör till proffsig målare:

 • Rör alltid om i färgburken efter du öppnat den, i 30-60 sekunder för att se till att all färg blir jämnt fördelad i burken.
 • Olika färgmärken och färgtyper räcker till olika stora ytor. Hör med färghandlaren och följ din specifika färgs anvisningar för hur stor yta en liter eller en burk av just din färg ska räcka till.
 • Måla uppifrån och ner, och även gärna utifrån och in.
 • Måla hellre i kortare penseldrag med flera strykningar än långa penseldrag där färgen på slutet av varje drag blir för tunn.
 • Följ anvisningarna för färgmängden noga. För lite färg kommer ge ett fult spräckligt resultat och för mycket färg ger lång torktid och kan leda till att bubbliga ”rynkor” uppstår.
 • Torktiden varierar mellan olika färgtyper men räkna med minst en dag, oftast två dagar, i torktid.

Var noga med detaljerna

Kosta på dig att lägga lite extra tid och omsorg på detaljer som husknut eller taknock och måla gärna med liten pensel på nära håll. Det ger i längden ett mycket snyggare resultat och kan ofta vara skillnaden mellan en villa eller ett radhus som känns amatörmålat eller målat av en kunnig fackman.

Ska jag måla huset själv eller ta in en målarfirma?

Den kanske vanligaste frågan beror mycket på din egen lust och ditt kunnande. Tycker du att det är kul att måla? Känner du dig trygg med de olika momenten? Då kan du helt klart måla själv. Kom dock ihåg att du kan behöva byggnadsställning om du har ett flervåningshus, det är ett viktigt moment att få till rätt rent säkerhetsmässigt.

Som tur är har vi en mer ingående guide just kring vad det kostar att anlita en målare och vad du bör tänka på; Sju tips när du anlitar målarfirma.

Glöm inte att du får göra ROT-avdrag när du köper tjänster av målare, det gör att du får skatteavdrag motsvarande hälften av arbetskostnaden för målaren. Så om en målare tar 500 kr i timmen inklusive moms blir alltså priset efter avdrag endast 250 kr i timmen.

Har du några egna bra tips, eller frågor, kring att måla hus? Ställ dem i kommentarsfältet här under, eller på vårt forum. Lycka till med husmålningen!

Hussvampen kan vara värre än en naturkatastrof

Hussvampen kan vara värre än en naturkatastrof

Hussvamp kan förstöra ditt hus och kosta dig många tusen kronor. Så upptäcker du och blir av med hussvampen innan den skapar hål i såväl väggar som plånbok. Diskutera och ställ frågor i kommentarerna efter att du läst artikeln.

All svamp är inte bra

Smörstekt svamp på en god bit bröd, eller en god svampsoppa. Visst låter det gott? Men svampar är inte bara trevliga – drabbas ditt hus av hussvamp kan du stå inför stora besvär med att få bort den.

Hussvampen är egentligen ett samlingsnamn på ett antal olika typer av svampar, så kallad brunrötesvamp, och den kan slå till tyst och omärkbart – i början. När den väl fått fäste kan den förgöra ett hus nästan lika effektivt som en jordbävning eller en översvämning. I jämförelse så är ”snällare” bioligiska angrepp som alg på fasaden att föredra.

Eftersom det på många håll har regnat väldigt mycket i år är det klokt om du som husägare är extra vaksam på svampangrepp. Med vår guide upptäcker du hussvampen och får råden om hur du får bort den. Häng med!

Kontrollera huset och upptäck hussvampen

Generellt bör du årligen gå igenom ditt hus och då särskilt dess mest utsatta punkter för att upptäcka allt från svampangrepp till andra skavanker som bör åtgärdas. Använd gärna vår checklista över villans 14 kontrollpunkter om du vill ha hjälp på traven.

Då hussvampen är aggressiv och väldigt snabb att ta över huset när den väl fått ett fotfäste gäller det att vara på tårna. Leta därför efter dessa tecken på en hussvampsattack:

 • Ett kanelliknande ”pulver” på golv, väggar eller tak. Detta är hur hussvampen oftast gestaltar sig. Är du osäker, testa att torka bort ”pulvret” med en trasa. Kommer det tillbaka är det antagligen svamp.
 • Delar av träkonstruktion, exempelvis golv eller fasad, som helt enkelt verkar ge vika. Då kan det vara hussvampen som försvagat trät.
 • Trä som helt enkelt är ruttet.
 • I ett senare skede kan hussvamp se ut som ”klassisk” svamp, då lär du garanterat bli varse ditt problem. Om den utsöndrar vatten betyder det att den lever och frodas och behöver stoppas!
 • Svamplukt.
Dyker ett eller flera av ovanstående symptom upp i ditt hem är det dags att agera illa kvickt! Eftersom den kan sprida sig under golv eller bakom väggar med hjälp av långa trådar finns det ingen tid att spilla med saneringen.
Kom också ihåg att hålla koll på din husgrund. Brunrötesvamp gillar kalk vilket ofta återfinns i just grunden.

Åtgärder att vidta när du drabbats av hussvamp

Massivt angrepp av hussvamp. Foto: Wikipedia enligt CC 3.0

Eftersom vanlig hussvamp kan växa flera centimeter i veckan är det viktigt att agera fort när du upptäckt den. Här metoderna du kan använda dig av:

 • Agera förebyggande genom att vara vaksam på fuktigt trä. Det är i fukten som hussvampen kan få fäste, men sedan kan även ”friskt” trä drabbas. Ser du till att ditt hus är torrt och står emot fukt i mark och från regn så ökar chansen att slippa angrepp.
 • Hittar du svamp måste fukten stoppas. Se till att tak och fasad håller tätt och att eventuell isolering och dränering också gör det. Genom att hålla vätan ute kan se till att hussvampens spridning saktas ned.
 • Ta bort drabbat trä. Detta är tyvärr den säkraste metoden för att åtgärda ett svampangrepp. Kom ihåg att du kan anlita hantverkare för jobbet och få ROT-avdrag för arbetskostnaden (halva priset upp till 50 000 kr).
 • Kontakta en bekämpningsfirma som exempelvis Anticemex som kan angripa hussvampen kemiskt. Begär också en besiktning för att utreda angreppets omfattning.

Stoppa hussvampen i tid

Även om det kan svida i hjärta och plånbok att behöva byta ut skadade delar av huset så är det lika bra att göra det i ett tidigt skede. Väljer du att vänta eller hoppas att svampen inte spridit sig kan du ett år senare stå med ett hus som i princip måste rivas.

Som sagt är ett bra stalltips att se till att ditt hus håller tätt mot fukt från mark och luft på utsidan. Läs gärna mer i vår guide till att dränera runt huset samt vår artikel om Pordrän, Isodrän och Platonmatta.

Har du egna erfarenheter av hussvamp? Tipsa eller eller ställ frågor i kommentarsrutan under artikeln eller på forumet.

Kanske vill du även läsa:

Grundisolering villa

Cellplast i väggarna

Isoleringsmaterial förebygg algangrepp och hussvamp

Så får du bort alger på fasad och andra material

Att få bort alger på hus, fasad eller plank kan vara besvärligt, särskilt om algerna låtits växa under en längre tid. Här är tipsen för att få bort alger från villan och få en fasad eller annat träverk att kännas som nytt. Har du själv tips eller frågor kring alger och algborttagning? Skriv gärna en kommentar under artikeln eller på Byggmentors trädgårdsforum.

Så angriper alger trä

Alger är en del av den naturliga floran i Sverige och det är därför inget konstigt egentligen om din fasad eller ditt staket drabbas av algangrepp. Däremot är det inte alltid så snyggt och det kan vara tecken på fuktproblem. Fuktskador bör alltid åtgärdas snarast och därför är det viktigt att känna sina alger.

Alger kan dessutom angripa andra material än bara trä. Tak, till exempel tegelpannor, är också ofta utsatta för algproblem. Marksten och plåtdetaljer på hus är andra material som också är i riskzonen för algerna. Tumregeln är att om en yta på något sätt kommer i kontakt med fukt eller vatten så kan den också drabbas av alger, och om algangrepp förekommer är risken för ännu värre fuktproblem stor eftersom algerna binder fukten vilket skadar exempelvis fasad, tak eller altan.

Utan åtgärd kan dessutom algerna i längden leda till att träverk ruttnar och att svampar bildas med fortsatta fuktproblem och kanske till och med hälsorisker som följd.

Känn igen alger på hus

Alger tar sig oftast formen av en tunn grön hinna som känns lite hal och slemmig i konsistensen. Färgen kan variera, liksom omfattningen och tjockleken, men ser det ut att höra hemma i skogen snarare än på utsidan av en villa eller friggebod kan du anta att det är alger som klamrat sig fast.

Kom dock ihåg att algerna i början inte syns med blotta ögat, de sprids som sporer vilket gör att algerna kan finnas där redo att växa innan du upptäcker dem. Därför ska man aldrig måla villan, byta tak, eller göra andra åtgärder på husets skal utan att först rengöra noggrant. Annars riskerar man att algsporerna blir kvar bakom färg eller takpannor för att sedan skapa problem med fukt. Särskilt perioder med värme och fukt eller regn är perfekta för sporerna att växa.Alger på hus

Få bort algerna från fasaden

Här går vi igenom hur man bekämpar alger på fasad men principen är densamma oavsett om det rör sig om algangrepp på villa, på en verktygsbod eller på husgrunden.

Det enklaste sättet att bli av med alger är med gammal hederlig manuell rengöring. Högtryckstvätt, skrubba med borste och lätt såpat vatten och noggrann detaljputsning med en tandborste gör oftast susen. Precis som du håller kroppen och dina kläder rena behöver ditt hus och annat som kommer i kontakt med väder och vind hållas rent.

Minst en gång om året, helst två, bör du rengöra ditt hus. I slutändan kommer du lägga mindre tid på rengöring om du gör det regelbundet snarare än att vänta tills algerna spridit sig för mycket. Ett bra tips är att göra det första gången när snön börjar försvinna, och nästa gång när snön börjar komma.

Komplettera med algborttagningsmedel

Rengöringen ”för hand” är grundstenen i bekämpning av alger men du bör komplettera med ett riktigt algborttagningsmedel för att även få bort eventuella sporer som kanske inte syns.

Enklast är att köpa ett medel för algborttagning och sedan applicera på alla de ytor som är i riskzonen för alger. Med någon form av spruta går det hela snabbt och blir jämnt fördelat. De allra flesta medel för bekämpning av alger ska helst få verka under en längre tid innan du kan fortsätta rengöringen. Det kan alltså vara bra att applicera algborttagningsmedlet innan en semester eller liknande.

Algborttagningsmedel hittar du i välsorterade bygg-, färg- och trädgårdsvaruhus. Några varianter av algborttagningsmedel på marknaden är Algosol, Fulstopp, Tercol och GrönFri. Gemensamt för dessa och andra medel är att de är relativt kraftfulla, följ därför doseringsanvisningar noga.

Förebygg problem med alger

Det finns några förebyggande åtgärder för att inte drabbas av alger på huset:

 • Rengör alltid noggrant med vatten och borste både innan och efter du använder algborttagningsmedel.
 • Alger och olika typer av mossa gillar att verka i skugga, kanske kan det vara värt att hugga ner träd som skuggar delar av din villa?
 • Många små rengöringar gör att du längre fram inte behöver göra omfattande bortrensningar av alger.
 • Bedöm alltid vilken yta du ska behandla och välj metod därefter. Vissa ytor måste rengöras med lättare hand än andra.

Har du själv tips eller frågor kring alger och algborttagning? Skriv gärna en kommentar här under artikeln eller på Byggmentors trädgårdsforum.