Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garage är något de flesta av oss med villor gärna vill ha. Dels för att ha bilen inlåst och skyddad mot väder och vind men även som ett extra utrymme för förvaring av utemöbler, verktygsförvaring, trädgårdsskötsel och så vidare. Kanske planerar du att bygga ett garage i sommar och funderar på var du ska börja någonstans. Vi går igenom de viktigaste frågorna att tänka på för dig med garagedrömmar.

Garage_Byggmentor_Bygga_Bygglov

 • Planera ditt bygge noga. Kolla med kommunen där du bor för att se vad som gäller för ditt garagebygge. Att få bygglov från kommunen kan ta flera veckor, till och med månader. Var ute i god tid så du inte redan tröttnat innan bygget är igång.
 • Hör efter med kommunen vilka regler som gäller för garage. Hur stort får det vara, vilka material får användas, färg och höjd med mera.
 • Sätt en budget för ditt bygge och för anteckningar på alla kostnader så kan du lätt se om kostnaderna skenar iväg.
 • Oavsett om du anlitar en snickare, leverantör eller gör det själv så blir du automatiskt en byggherre. Därmed har DU det yttersta ansvaret för att byggnaden följer gällande byggnadslagstiftning och byggnormer. Anlitar du någon så ta en skriftlig garanti på att garaget kommer uppfylla kraven enligt svensk bygglagstiftning.
 • Tänk noga igenom dina behov och vad du ska använda garaget till.
 • När du kontaktar leverantör och snickare så gå igenom vad som ingår i offerten. Be om den totala kostnaden så du slipper dyra tillägg.

Använd dina befintliga byggnader som utgångspunkt angående stil på garaget. Den är som vi vet delad och du bestämmer givetvis själv. Men en bra grej att utgå ifrån om du vill få en enhetlig känsla är att bygga garagefönster i samma still som på huset. Det brukar hjälpa en hel del även om du väljer att bygga garaget åtskiljt stilmässigt från befintliga byggnader.

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Nu är friggeboden för 2000-talet här – Attefallhus. Döpt efter bostadsminister Stefan Attefall innebär det lagförslag som riksdagen klubbade igenom den 4 juni att det nu är tillåtet att bygga hus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt – utan bygglov!

Så funkar Attefallhus

Principen är snarlik den för friggebodar. Tanken är att den som har utrymme på tomten får bygga ett nytt hus som i och med den nya lagändringen får vara upp till 25 m2 stort, mot den tidigare gränsen för friggebodar som var 15 m2. Dessutom får denna uppgraderade friggebod användas för boende permanent, till skillnad från just friggeboden.

Formellt kallas Attefallhusen för ”komplementbostadshus”, vilket är en träffande beskrivning med tanke på att 25 kvadratmeter ger betydligt större möjligheter till att bygga ett ”riktigt” litet hus snarare än friggeboden som på sin höjd oftast fungerade som gäststuga. På 25 kvadratmeter är det utan problem möjligt att bygga in toalett, dusch och liten köksvrå. Den utökade höjden från mark till taknock till fyra meter gör att man dessutom kan få plats med exempelvis en loftsäng.

Förutom att göra livet enklare för den som vill bygga extra hus på sin tomt hoppas politikerna att Attefallhus ska skapa många nya bostäder, till exempel för unga och studenter. De nya byggreglerna träder i kraft den 2 juli 2014, så från den dagen är det alltså tillåtet för alla husägare att bygga sin Attefallstuga på 25 kvadratmeter utan bygglov.

Regler för Attefallshus i 8 enkla punkter

 • Ditt Attefallhus får ha en yta på max 25 kvadratmeter. Har du redan en friggebod är det inget problem, dessa nya byggregler gör det möjligt att ha både friggebod och attefallhus på tomten.
 • Du behöver inte bygglov. Dock krävs som vanligt att du måste följa reglerna i Plan- och bygglagen (PBL).
 • Däremot behöver du göra en bygganmälan hos din kommun. När de ger dig klartecken får du börja bygga.
 • Om Attefallhuset står mindre än 4,5 meter från tomtgränsen till din granne så behöver du din grannes medgivande. Är avståndet större än 4,5 meter behöver du inget medgivande.
 • Skulle grannen inte ge medgivandet du behöver kan du söka bygglov hos kommunen och låta dem avgöra frågan.
 • Huset måste vara ett komplement till ett befintligt bostadshus som redan finns på tomten, du får alltså inte bygga ett Attefallhus på en tom tomt.
 • Det får vara max fyra meter högt från mark till taknock (högsta punkten på taket).
 • Det är tillåtet att dela upp de tillåtna 25 kvadratmeterna, i till exempel 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd eller liknande.

Andra förenklade byggregler

Attefallhus
Attefallhus

Lagförslaget om Attefallhus rymmer också andra förenklingar för den som vill bygga ut sitt hem.

– Den som bor i ett enfamiljshus eller tvåfamiljshus får göra en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att behöva bygglov för det.

– Det ska även gå att sätta in två takkupor på sitt hus utan att behöva bygglov för det.

– Den som har ett enbostadshus såsom en villa får nu bygga till en bostad utan bygglov.

Bygga själv eller anlita byggfirma med ROT-avdrag

När du bestämt dig för att bygga ett Attefallhus finns det några olika alternativ.

Bygga själv. Du kan givetvis utföra arbetet själv om du känner dig händig. Fördelen är då att du har full kontroll på ditt projekt och får chansen att skapa precis det Attefallhus du vill ha samt att du inte behöver betala för hantverkarhjälp. Men det är ett relativt avancerat byggprojekt och bör enbart utföras om du känner dig säker på de olika byggmomenten.

Anlita hantverkare. Tillsammans med en byggare kan du fortfarande styra projektet i viss mån men låta själva arbetet utföras av hantverkare. Fördelen med detta är att arbetet utförs av ett proffs och att du får garanti från byggfirman om något skulle bli fel. Du får inte göra ROT-avdrag för att bygga ett Attefallhus men du får bygga om en befintlig friggebod till Attefallhus och då göra ROT-avdrag. Då halveras arbetskostnaden upp till 50 000 kronor i maximalt skatteavdrag.

Köpa nyckelfärdigt Attefallhus. Precis som med friggebodar lämpar sig Attefallhus väl för att köpa ”nyckelfärdigt”. Det innebär att du köper färdiga moduler eller stugor där allt redan är klart på förhand. Sedan hjälper leverantören dig med att helt enkelt lyfta in huset på tomten och fackmän ser till att de kopplingar för el och vatten som behöver göras utförs korrekt. Fördelen med att köpa nyckelfärdigt Attefallhus är att det är enkelt och smärtfritt även om du minskar dina möjligheter att detaljstyra ditt nya komplementbostadshus.

Vad kostar Attefallhusen?

Eftersom de nya byggreglerna är så färska är det ännu inte klart vad det kommer att kosta att bygga sitt nya Attefallhus. Men generellt kan de gamla friggebodarna vara en fingervisning, och där finns det allt från väldigt enkla stugor för endast 15 000 – 20 000 kronor, till mer avancerade lösningar på över 100 000 kronor.

Vissa tillverkare av nyckelfärdiga Attefallshus har redan börjat lista sina priser. Leverantören Polhus säljer flera olika typer av komplementbostadshus på 25 kvadratmeter i prisspannet 59 000 – 129 000 kronor.

Anlitar du en hantverkare är priset också väldigt varierande. En snickare kostar cirka 350-600 kronor i timmen att anlita, och materialkostnaden beror helt på vad du väljer för lösning. För att inte betala för mycket bör du alltid ta in offerter från flera olika byggfirmor på ditt Attefallshus för att kunna granska dem och välja den som verkar mest kompetent och kan erbjuda bäst pris.

Ställ gärna frågor om Attefallhus i kommentarerna under artikeln så ser vi till att hitta svaren åt dig!

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Ska du bygga friggebod? Då har du inte råd att missa våra sju viktigaste tips inför bygget av 15 kvadratmeter extra boyta på tomten. Vi uppmanar också alla som har frågor om att bygga friggebodar, eller som redan gjort just detta och vill dela med sig av sina erfarenheter, att skriva om detta i kommentarsfältet under artikeln – sprid kunskapen!

Bygga friggebod själv – klarar jag det?

Första punkten behandlar den eviga frågan – bygga själv eller köpa färdigt alternativt ta in hantverkare som bygger åt dig?

Att bygga friggebod är ett medelsvårt byggprojekt, en händig privatperson kan utan tvekan klara det. Men har du tummen mitt i handen eller är minsta tveksam bör du antagligen inte utföra jobbet själv, då riskerar du att få en felaktigt byggd friggebod som måste göras om eller i värsta fall rivas efter några år.

Vill du köra på egen hand är det dessa moment som ingår i byggandet av en friggebod:

 1. Grunden sätts. Kan vara klassisk betongplatta på mark som även används till ”riktiga” hus. Andra vanliga alternativ är murblock (lecablock) eller gjutna betongplintar. Kom ihåg att det behövs dränerande material under exempelvis murblocken.
 2. Stommen och bjälklaget byggs upp, här är det kanske knepigaste momentet för att få till rätt mått och regelbundenhet med bjälkar och andra delar av stommen. Även takstommen sätts nu. Ha en bra byggbeskrivning till hands, eller ta hjälp av en snickare.
 3. Isolering och fönster. Det viktigaste för att hålla värmen i friggeboden är vilken isolering du väljer och vilket u-värde fönster (och dörr) har. Här finns en uppsjö alternativ, läs gärna våra guider till energisnåla fönster samt isolering i hus för mer tips kring detta.
 4. När sedan väggar och tak är på plats är det dags att finslipa och sätta interiör och exteriör i form av till exempel färdig panel av något slag. Här är det bra att någon med gott inredningsöga är med, utseendet betyder faktiskt en hel del för trivseln i din nya friggebod.

Detta var i runda slängar de moment som ingår i ett friggebodsprojekt om du gör jobbet själv.

Köpa nyckelfärdig friggebod

Om du kan tänka dig att skaffa en friggebod som redan är färdigbyggd och inredd är det idag vanligt att vända sig till en leverantör av småhus och friggebodar och helt enkelt välja en färdig variant. Ibland går dessa att skräddarsy i viss utsträckning men detta kostar då oftast också mer.

Fördelen med detta är enkelheten, du pekar ut i en katalog eller på plats hos leverantören, de levererar och monterar upp på din tomt. Nackdelen kan vara att du inte kan skräddarsy den exakt så som du vill ha den.

Anlita snickare för friggebodsbygget

Det tredje alternativet är att tillsammans med en snickare eller byggfirma skissa upp och bygga upp friggeboden. Då får du antagligen det slutresultat du verkligen vill ha och arbetet utfört av en fackman. Detta kan kosta en hel del men i utbyte får du antagligen till din drömfriggebod så nära det bara går din vision, och du slipper lägga tid på att göra det själv.

En snickare som kan bygga friggebod kostar ungefär 400-600 kronor/timme inklusive moms, och antalet arbetstimmar ligger på allt mellan 50-200 i normalspannet.

Drömmer du också om att bygga friggebod?
Drömmer du också om att bygga friggebod?

Kostnad för att köpa färdigt eller bygga själv

Marknaden för friggebodar är idag mycket bred och det finns nyckelfärdiga hus från 10 000 kronor upp till en halv miljon. Allt handlar om vilken standard du är ute efter och förutsättningar på tomten. Att montera en friggebod på plan fast mark är enklare och billigare än en som sätts upp i en slänt på lerjord eller grus.

Som vi skrev i stycket ovanför så varierar antalet arbetstimmar mycket beroende på din friggebods utförande och förutsättningar. Räkna med minst 25 000 kronor för en enkel friggebod, och uppemot 100 000 i arbetskostnad för mer avancerade lösningar. Du får tyvärr inte göra ROT-avdrag för nybygge av friggebod, men du får göra ROT-avdrag om du renoverar eller bygger om en befintlig friggebod.

Att få ned kostnaden – så gör du

Så hur kan man då sänka priset på sin friggebod? Framför allt går det att pressa ned kostnaderna om du tar in hjälp av hantverkare. Men då gäller det att du är lite listig i offertprocessen  och vågar spela ut hantverkare mot varandra.

Ett bra sätt att komma igång är att inleda med att göra en förfrågan om pris hos ett par-tre olika företag där du bor. Be dem gärna att komma på besök och faktiskt titta på tomten där du vill ha friggeboden byggd. Sedan kan du granska deras olika offerter och på så sätt både få reda på vem som känns mest seriös och vem som erbjuder bäst pris.

Var inte rädd för att berätta för de olika företagen att du väljer mellan några olika alternativ – då bör de vilja visa sig på styva linan och kanske kan erbjuda dig ett lägre pris.

Läs mer här om generella råd när du köper tjänster av en byggfirma.

Bygglov för friggebod – detta gäller

Behövs bygglov då? Detta kan vara snårigt, reglerna för bygge på tomten är ofta lite luddiga och varierar från kommun till kommun.

Det generella svaret är dock nej – bygglov krävs inte för friggebod. Bygger du friggeboden nära ditt hus och inte i direkt anslutning till en grannes tomt, samt inte överskrider 15 kvadratmeter yta, då är det bara att köra på!

Om du däremot planerar att anlägga den mindre än 4,5 meter från närmaste grannes tomt, eller nära ett vattendrag, då bör du ha grannens skriftliga medgivande respektive höra med kommunen vad som gäller.

Till sist – läget är viktigast!

Ja, även om allt från byggtips till kostnader och bygglovsregler är viktiga faktorer för din friggebod så är det som nog spelar störst roll var någonstans på tomten du placerar din friggebod. Kom ihåg att det är kostsamt och besvärligt att flytta en friggebod, så se till att planera och analysera läget noggrant på förhand.

Tänk på:

 • Solen, morgonsol eller kvällssol mot dörr eller liten veranda i anslutning till friggeboden?
 • Går det att utnyttja huset eller terrängen på tomten för att ge skydd mot blåst?
 • Vattenvägar på tomten, viktigt att inte bygga på plats där vattnet rinner mot.
 • Tomtgränser, bygg inte närmare än 4,5 meter från grannens tomt.

Har du egna tips kring att bygga friggebod eller har du kanske erfarenheter att dela med dig av? Skriv en kommentar här under eller diskutera på vårt forum för friggebodssnack.

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Här är de viktigaste reglerna för din tomt, från vad som gäller för tomtgränser till vilka krav som ställs på bygglov för byggen på tomten. Hittar du inte svaret på den mark- eller tomtrelaterade fråga du söker kan du ställa den i kommentarsfältet under artikeln så hjälper Byggmentor och andra läsare dig fram till rätt svar. Observera att uppgifterna i artikeln är de som gäller generellt, lokala kommunala regler och undantag kan finnas och det är aldrig en dum idé att ringa din kommun och ha som ”bollplank” inför plankbygget, eller vad du tänker bygga.

Snåriga regler på tomten

Det område runt hemägande som oftast ger upphov till huvudbry och konflikter med allt från grannar till kommuntjänstemän är tomten runt ditt hus eller plätten mark utanför en bostadsrättslägenhet. Detta eftersom många lagar och regler samspelar när det gäller markytor, och till skillnad från det du gör inne i ditt hem, som få andra utöver de boende kommer att se, så får det som sker ute i det fria effekter på omgivningen.

Här är därför de viktigaste sakerna att tänka på, och vi börjar med en klassisk fråga – vilket avstånd krävs till närmaste grannes tomt om jag vill bygga eller anlägga något i min trädgård eller på annan tomtyta?

Så många meter från grannens tomtgräns får du bygga

Först och främst är det viktigt att klargöra att det inte finns något allmängiltigt svar. Avståndet som krävs enligt PBL (Plan- och Bygglagen) från ditt bygge eller projekt till granntomtens gräns varierar beroende på vilken typ av bygge det rör sig om och även lokala förutsättningar kan spela in. Om du anlitar hantverkare eller byggfirma är det också viktigt att du säkerställer att de har koll på reglerna, även om de gör fel är det du som tomtägare som har ansvaret.

Faktorer som kan påverka antalet meter som krävs från arbeten på din tomt till grannfastighetens tomtgräns:

 • Särskilda naturvärden.
 • Särskilda kulturella värden.
 • Byggets eventuella påverkan på grannar.
 • Hur det som ska byggas eller anläggas påverkar den omgivande landskaps- och stadsbilden.
 • Byggets estetiska värden och utformning (utseendet, helt enkelt, får inte vara stötande, till exempel).

Bygglov eller inte?

Sedan måste man skilja på  byggen med krav på bygglov eller inte. Här är några exempel på var de olika gränserna går för vad du får göra på eget bevåg och vad som kräver godkännande av din kommun eller grannarna.

Mur, plank eller staket

Om du exempelvis bygger en stenmur, ett staket eller ett träplank så får du göra det utan bygglov så länge det inte går ut från huset mer än tre meter och samtidigt inte är mindre än fyra och en halv meter från tomtens gräns. Vill du att muren/planket ska gå utanför dessa mått behöver du söka bygglov. Läs mer om processen för bygglov här.

Samtidigt finns det ofta mellanlägen mellan bygglov eller inte bygglov. Vill du exempelvis uppföra din mur eller ditt plank precis intill grannens tomt, närmare än minimiavstånden på 4½ meter, kan du göra det utan bygglov om du får ett skriftligt okej från din granne.

Friggebod

Du får bygga en, eller till och med två, friggebod på din tomt så länge den inte överstiger en yta på 15 kvadratmeter. Dessutom ska den inte vara högre än tre meter samt inte inom fyra och en halv meter från gräns till intilliggande tomt. Uppfyls inte något av dessa krav måste du fixa bygglov eller medgivande från de berörda grannarna.

Bygga altan, uteplats eller veranda

Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.
Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.

Att bygga altan eller veranda ger inte bara rätt till ROT-avdrag, utan det är också relativt enkelt att få bygglov för då det ligger intill befintligt hus och därmed inte påverkar omgivningen eller granntomterna nämnvärt. Det varierar dock från kommun till kommun, så det är alltid bäst att att rådfråga med byggnadskontoret (eller liknande) innan du sätter första spiken i altanbrädan.

Finns det en detaljplan för området där ditt hus och din tomt ligger behöver du antagligen söka bygglov för att anlägga en uteplats eller bygga veranda. Den ska också hålla avståndet (4,5 meter) till granntomten. Är den en viss höjd över marken, till exempel 1,2 meter i Stockholm, är det också krav på bygglov. Kort sagt – en mindre anspråkslös veranda går ofta bra att bygga utan bygglov, medan större byggnationer måste bygglovas.

Du får dock sätta tak över en veranda utan bygglov om det inte är större än 15 kvadratmeter samt håller fyra och en halv meter till tomtgräns.

Tillbyggnad eller utbyggnad, takhöjning, balkong

Större projekt såsom att bygga ut ett hus med ett nytt rum eller en takhöjning för att lägga till ett våningsplan kräver i regel bygglov, liksom att bygga till balkong på ditt hus. Tumregeln är att alltid höra med din kommun om det inte rör sig om väldigt små arbeten som du säkert vet är fria att köra utan godkännande.

Målning

Att måla om fasaden kan kräva bygglov eller medgivande från grannskapet om den nya färgen avviker kraftigt från tidigare färgskala. Krävs dock enbart i område som är planlagt, är du osäker kan byggnadsnämnden hjälpa dig på traven med vad som gäller på just din gata.

Sammanfattning: bygglov på tomt

Som du kan se på exemplen ovan är reglerna snåriga och kan variera beroende på vad din lokala byggnadsnämnd kommit fram till. Men med våra mått i bakhuvudet och ett snabbt kontrollsamtal till kommunen bör du kunna få snabbt och rakt svar på de flesta av dina bygglovsfunderingar. Ställ gärna frågor i kommentarsrutan under artikeln (hoppa direkt dit) så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Andra viktiga regler för dig som tomtägare

Infiltrationsbädd på tomten - kan du reglerna?
Infiltrationsbädd på tomten – kan du reglerna?

Här är ytterligare sex viktiga saker att ha koll på när du äger mark.

 1. Din tomt är juridiskt lika starkt skyddad som insidan av ditt hem. Allemansrätten ger inte rätt att vistas på tomtyta som ligger nära din bostad.
 2. ROT-avdraget gäller oftast inte för arbeten på tomten, med undantag för exempelvis borrning för bergvärme eller anläggning av enskilt avlopp.
 3. Du kan läsa mer om vilka arbeten som är avdragsgilla här.
 4. För växtlighet mitt på en tomtgräns mellan två personer gäller ”god sed” vid exempelvis beskärning av buskar eller träd. Du får göra vissa beskärnignar iniom rimlighetens gräns, men inte helt ta bort växtlighet som står på den delade gränslinjen.
 5. Om ett träd i din trädgård har en rot som tar sig in på grannens tomt får grannen be dig ta bort den och om det inte funkar rensa bort den själv. Det gäller dock bara ”fysiskt intrång” av träd, inte om exempelivs ett träd skuggar en del av en granntomt.
 6. Generellt är det alltid enklare för alla parter att försöka nå en kompromiss gällande sina angränsande tomtytor, innan man blandar in rättsväsendet.

Har du en fråga om tomtägande som du inte fick besvarad i artikeln? Skriv den här under så hjälper Byggmentor och våra läsare dig att hitta svaret! Du är givetvis också välkommen att dela med dig av egna erfarenheter av tomtägande, bygglov eller liknande ämnen.

Ta också gärna en titt på det otroliga lerhuset, ett byggprojekt som sannolikt inte skulle få bygglov av någon svensk kommun. Eller vad tror du?

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Att välja rätt försäkring är viktigt när du bygger eller renoverar, särskilt om du anlitar hantverkare. Dels för att det kan krävas särskilda försäkringar enligt lag och dels för att du står oskyddad mot olycksfall, byggfel och annat felaktigt utfört arbete om du inte från början sett till att ha rätt försäkring. Byggmentor går igenom de vanligaste försäkringarna vid byggen och renoveringar, allt från allriskförsäkring till färdigställandeskydd. Diskutera gärna försäkringar i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Försäkring under bygget inte samma som hemförsäkring

En viktig skillnad att göra är att poängtera att din vanliga hemförsäkring, eller villaförsäkring, inte bör förväxlas med de särskilda försäkringar som omfattar dig eller din byggherre och/eller din entreprenör vid ett bygge eller en renovering. En hem- eller villaförsäkring är den som fungerar i ditt vardagsliv medan nedanstående försäkringar är specifika för olika delar av ditt byggprojekt.

Rätt försäkring när du bygger eller renoverar
Rätt försäkring när du bygger eller renoverar

Ställ krav på rätt försäkring

Gemensamt för dessa särskilda försäkringar är att du bör föra dialog kring dem med din hantverkare eller byggherre. Seriösa entreprenörer vet vad som gäller och vilken försäkring som krävs för olika typer av projekt. Var aldrig rädd för att dubbelkolla och säkerställa att den som utför arbetet åt dig har tecknat rätt försäkringar samt, i de fall där det behövs, även angivit dig som medförsäkrad. Begär gärna papper på att rätt försäkringar finns och gäller. Se mer om detta här nedan under respektive försäkringstyp.

Allriskförsäkring

En allriskförsäkring är en grundläggande försäkring som den eller de hantverkare eller entreprenör som utför arbetet tecknar. Du ska dock också täckas av den, som medförsäkrad. Med en allriskförsäkring har du ett skydd både under den tid som entreprenaden pågår och två efter att den är avslutad och godkänd. Allriskförsäkring omfattar både byggnaden som byggs eller renoveras samt de verktyg och material som används under projektet.

Byggfelsförsäkring

Den som är byggherre (vilket kan vara både du eller din entreprenör) när du bygger hus, eller fritidshus (samt vid vissa tillbyggnader där du måste ha bygglov) ska teckna en så kallad byggfelsförsäkring. Den skyddar mot konstruktionsfel och fel i exempelvis elinstallationer samt värme- och vatteninstallationer. En byggfelsförsäkring gäller fel som upptäcks inom tio år efter avslutat och godkänt bygge. Är du osäker på om en byggfelsförsäkring krävs för en tillbyggnad eller förändring av befintligt hus bör du fråga miljö- och byggnadsnämnden i din kommun.

Denna kan inom kort komma att ersättas av åtgärdandeförsäkringen.

Ansvarsförsäkring för hantverkare

Den entreprenör du anlitar ska omfattas av en egen ansvarsförsäkring. En sådan försäkring är särskilt inriktad på att skydda mot skadeståndskrav för skador som drabbar en utomstående part, alltså en person som av en eller annan anledning råkar illa ut när något går fel vid ett bygg- eller renoveringsprojekt.

Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme
Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme

Färdigställandeskydd

Ett färdigställandeskydd tecknas av byggherren, som alltså kan vara du själv eller en anlitad entreprenör. Denna försäkring ska tecknas vid såväl nybygge som tillbyggnationer och ändringar av exempelvis hus. Färdigställandeskydd skyddar mot en eventuell konkurs för den eller de entreprenörer som arbetar, en konkurs som skulle kunna betyda att arbetet helt stannar av i ett känsligt läge.

Har man då försäkring så kan man då återuppta arbetet inom en hyfsat kort tid, vilket kan vara extremt viktigt om du till exempelvis bygger nytt hus eller utför en takomläggning. Utan färdigställandeskydd kan du stå helt ”naken” i ett sådant läge.

Fråga ditt försäkringsbolag

Utöver ovanstående försäkringar finns det nästan lika många försäkringsvarianter som det finns försäkringsbolag, och det är därför aldrig en dum idé att höra med ditt bolag om vad de rekommenderar för ditt projekt, oavsett om det rör en friggebod eller en badrumsrenovering. Generellt är det dock allra viktigast att säkerställa att den eller de entreprenörer du väljer är rätt försäkrade när bygget drar igång. Kontrollera alltid detta innan du skriver på avtal!

Har du frågor eller egna erfarenheter av försäkringar vid bygge eller renovering? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Byggprocessen för nytt hus – planering och offerter

Att bygga nytt hus är förmodligen det största projekt en vanlig privatperson kan stöta på i sitt liv. Oavsett entreprenadform och nivå på den egna arbetsinsatsen, eller om du köper nyckelfärdigt eller inte, kan det för de allra flesta kännas aningen svindlande att komma igång. Byggmentor går igenom processen med att bygga hus, steg för steg. Vill du dela med dig av egna erfarenheter eller ställa ytterligare frågor om att bygga hus själv? Då rekommenderar vi kommentarsrutan längst ner efter artikeln eller att du skriver på Byggmentors forum.

Träffa entreprenören

Även om du själv vill hålla i trådarna eller om du låter någon annan ansvara fullt ut för entreprenaden (läs mer om olika entreprenadformer) bör du träffa den eller de entreprenörer som levererar ditt hus och står för arbetet. Ett telefonsamtal är bra för att upprätta kontakt men alla diskussioner och viktiga beslut bör fattas på plats med tomten framför dig. Gå igenom alla dina tankar och låt entreprenören analysera tomtens förutsättningar. Vi har tidigare listat olika husleverantörer av nyckelfärdiga hus, det kan vara en bra plats att börja på.Bygga nytt hus, byggprocessen

Första skiss av det nya huset

Innan du ingår något avtal å en så pass stor affär som ett nytt hus är ska du fråga den (eller helst flera olika) entreprenör du träffat om en arkitektritad skiss över hur ditt hus ska se ut. Det behöver du för att ta ställning till om du vill gå vidare eller rita en ny skiss över huset. Ofta kan husentreprenören erbjuda arkitekthjälp men det skadar inte att på egen hand prata med arkitektfirmor för att se om det är någon du känner passar din vision extra bra.

Begär alltid in flera offerter

En tumregel när du anlitar entreprenörer och hantverkare är att alltid jämföra flera offerter. På så sätt får du en känsla för vad priset för ditt jobb ligger på ungefär och du kan spela ut offerterna mot varandra och välja den som känns bäst.

Gå inte bara efter billigaste pris eftersom det är minst lika viktigt att du känner förtroende för den entreprenör och husleverantör du väljer. Begär gärna in referenspersoner och projekt från de entreprenörer du väljer och var inte rädd för att kontakta dem – referenspersonernas synpunkter kan bespara dig många onödiga frågetecken.

Bygga hus: kalkyl, lån och avtal

Nu börjar processen att räkna på vad priset blir, skaffa pengarna och skriva på avtal. Din husentreprenör gör en kostnadskalkyl som du visar upp för din bank, som sedan (förhoppningsvis) beviljar dig eventuellt lån och gör en boendekalkyl. Sedan skriver ni under ett köpeavtal på att du vill ha ditt hus byggt av den aktuella leverantören.

Eftersom det är ett stort projekt och mycket pengar kan det vara värt att ta med avtalet till en jurist som kan husbranschen, det kostar några tusenlappar men kan vara värt det i slutändan om du inte känner dig helt hundra på vad avtalet du skriver under innebär.

Bygglov för nytt hus

När köpeavtalet är underskrivet ska du få en komplett orderbekräftelse eller motsvarande där projektet och alla dess delar listas så att du lätt får en överblick över vad som ska hände, när det ska ske och vad det hela kostar. Med denna grund att stå på är det dags att söka bygglov för ditt hus hos din kommun. Olika kommuners byggnadsnämnder kan ha olika regler och krav för nybyggen av hus så hör direkt med tjänstemännen hos din kommun för att se vad som gäller för ditt projekt.

Du kommer garanterat vara tvungen att lämna in en ritning över ditt hus, detta ska din husleverantör kunna ta fram och förse dig med. De flesta större entreprenörerna har full koll på vilka handlingar du respektive de behöver ha för att kunna bygga hus, eftersom du betalar för kalaset gör du rätt i att låta entreprenören sköta arbetet i så stor utsträckning som möjligt.

Kom ihåg att själv ligga på och hålla utkik efter ditt beviljade bygglov! Hur lång tid det tar varierar, be att få en tidsuppskattning av handläggaren hos din kommun.

Gå igenom inredningen i stora drag (kök och badrum)

Planeringen av inredning och alla estetiska val för ditt hus görs inte så här tidigt innan arbetet ens har kommit igång men för de lite större och mer avancerade delarna av huset, exempelvis kök och badrum, bör du komma överens med entreprenören tidigt. Hör vad de erbjuder för ”färdiga” köks- och badrumslösningar och utgå från dessa.

Vill du själv kontakta separata leverantörer av kök och badrum är det givetvis okej men se till att ditt tänkta kök/badrum är kompatibelt med din husbyggares planering innan du betalar för ett kök eller ett badrum som du sedan kanske måste ändra drastiskt för att det ska passa ditt hus.

Dessa steg i byggprocessen är givetvis inte skrivna i sten utan är en beskrivning av hur det vanligtvis går till, beroende på förutsättningar, entreprenör och kommun kan stegen se lite olika ut. Byggmentor kommer framöver att fortsätta gå igenom byggprocessen och hur du går vidare när du gått igenom de inledande steg som tas upp här. Vill du ställa frågor eller berätta om egna erfarenheter från husbygge och planering uppmuntrar vi till detta i kommentarsfältet nedanför artikeln eller varför inte skriva ett inlägg på Byggmentors forum om att bygga nytt hus.

Totalentreprenad eller utförandeentreprenad?

Vid framför allt större bygg- och renoveringsprojekt behöver du som konsument ta ställning till hur du väljer att lägga upp arbetet och samordna olika hantverkare från olika företag. Precis som du måste överväga om du ska utföra ett arbete själv eller lägga ut det på en entreprenör handlar det i slutändan om huruvida du har tid och lust att lägga ner egen tid eller hellre betalar lite mer för att slippa vara delaktig.

Entreprenadformen avgör ansvar

Det du egentligen gör när du väljer mellan olika former för att anlita hantverkare och hur dessa lägger upp arbetet är att du fördelar ansvar för ditt projekt. Beroende på entreprenadform så lägger du allt ansvar på en huvudpart, som i sin tur filtrerar arbete och ansvar vidare, eller så delar du pp ansvaret på olika entreprenörer för varje delmoment.Totalentreprenad, småhusentreprenad, utförandeentreprenad

Total entreprenad

En vanlig entreprenadform vid stora projekt som husbyggen, omfattande VVS-arbeten eller anläggning av vägar är att beställaren väljer ”totalentreprenad”. Ofta, men inte alltid, brukar begreppet ”nyckelfärdigt” betyda att en kund beställer en totalentreprenad där kunden har inflytande över bygget av huset men det hela sköts av en entreprenör som sedan samordnar och har hand om de olika momenten i bygget utan att kunden behöver lägga sig i mer än nödvändigt.

Det är ändå viktigt att det är du som kund som ändå ansvarar för att din entreprenör vet vad som gäller, vad du är ute efter och att alla detaljer är avklarade och formulerade i avtal innan bygget drar igång. Just eftersom samma term kan betyda olika saker för olika företag är det viktigt att du ser till att tydligt specificera vad du förväntar dig ska ingå i din entreprenad. Detta kan också kallas ”funktionsentreprenad” eftersom du redogör för vilka funktioner din anlitade entreprenör ska stå för, exempelvis inköp av material till bygget, projektledning, arbetskostnader, kreativt arbete/design, med mera.

Vid en totalentreprenad rekommenderas mallavtalet ”Allmänna bestämmelser för totalentreprenader” (länken går till ett worddokument) som tagits frama Byggandets Kontraktskommitté och finns på Boverkets hemsida Omboende.se.

Småhusentreprenad

För den som köper mindre byggnader, eller småhus, som exempelvis en friggebod, mindre villa eller litet fritidshus finns det en färdig mall från Boverket att utgå från som heter ”Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader”. (länk till worddokument hos Boverket). Grundtanken med tydliga avtal är att stärka ditt skydd som konsument. Därför är det bra att inte uppfinna hjulet på nytt utan faktiskt utnyttja de avtal som redan finns och som tagits fram av oberoende myndigheter.

Utförandeentreprenad

En så kallad ”utförandeentreprenad” innebär att det är du som kund och beställare behöver ta det största ansvaret för ditt byggprojekt eller din renovering. Du måste se till att få bygglov från kommunen, om det behövs, och du måste själv ta itu med hela processen att ta in offerter från de entreprenörer som ska utföra de olika delarna av ditt bygge, eller åtminstone hålla en övergripande koll på ditt projekt om du utser någon som sköter anbudsprocessen åt dig.

Fördelen med denna entreprenadform är givetvis att du antagligen kommer billigare undan genom att förhandla varje avtal för sig. Samtidigt kostar det mycket mer tid och energi eftersom du måste sköta avtal och dialog med många olika parter.

Utförandeentreprenader kan delas upp i ”delad entreprenad” eller generalentreprenad” där du vid den senare lösningen utser en huvudentreprenör som sedan får ansvar för att sköta kontakt med underleverantörer och hantverkare. Skillnaden jämfört med exempelvis en totalentreprenad är att det fortfarande är du som har huvudansvar och måste se till att alla tillstånd är på plats och att projekteringen sköts bra. Vid en delad entreprenad är upplägget samma med skillnaden att du utser flera olika entreprenörer till ansvariga för olika delar av projektet.

Titt gärna på Boverkets entreprenadkontrakt (länken går till ett worddokument).

Har du egna erfarenheter av olika entreprenadformer? Vilken förespråkar du? Berätta gärna i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum.

Nyckelfärdiga hus

Att köpa ”nyckelfärdigt” tilltalar många som vill bygga själva utan att för den sakens skull ta ut sig helt. Byggmentor går igenom de lite olika tolkningarna av vad ”nyckelfärdigt” betyder och ger dig som vill bygga nyckelfärdigt de viktigaste tipsen att tänka på.

Vad är nyckelfärdigt hus?

Som hörs på namnet betyder ”nyckelfärdigt” att du som bygger nytt hus köper ett mer eller mindre färdigt ”kit” där allt ingår. Alternativet är att sköta varje moment för sig vilket ökar chansen till ett unikt boende samtidigtNyckelfärdigt hus underlättar bygget som det kräver mycket mer tid och kunskap.

Ett nyckelfärdigt hus kan ibland köpas som en helhetslösning där du i princip väljer tillval i en katalog och sedan betalar för själva huset och bygget av det. I vissa fall är det menat bokstavligt – du pekar ut vilket hus du vill ha i en katalog, väntar ett antal månader, och kan sedan sätta nyckeln i låset. Andra gånger är det en mer invecklad process beroende på om köparen vill vara delaktig i hela byggprocessen.

Totelentreprenad och nyckelfärdigt

När du bygger nyckelfärdigt hus är det vanligt att det ingår en så kallad ”totalentreprenad”. En totalentreprenad är ett system där du som kund sluter avtal med ett företag och låter dem sköta kontakt med övriga entreprenörer som behöver blandas in vid ditt husbygge. Vill du ha mer eget inflytande är det bättre att välja nyckelfärdigt i kombination med ”delad entreprenad, vilket innebär att du själv tar in offerter och anlitar de olika entreprenörer som behövs

Man talar också om ”villabyggsats” och ”monteringsfärdigt” som olika termer för en mindre nivå av ”färdigt”, men just nyckelfärdigt innebär oftast att du går till ett enskilt företag som både levererar själva huset och som sköter kontakter med hantverkare och entreprenörer för själva bygget – alltså en totalentreprenad.

Vad kostar nyckelfärdigt hus?

Att köpa nyckelfärdigt innebär att man istället för att köpa ett färdigt och redan upprättat hus så köper du själva villan, tomten och bygget av huset. Det är alltså lika stora variationer på pris för nyckelfärdiga hus som det är på priser för redan uppförda hus. Läge, standard och storlek är de tre faktorer som spelar störst roll för kostnaden för ett nyckelfärdigt hus.

Andra faktorer som avgör priset är ditt eget avtal med leverantören. Det finns ganska många olika företag som erbjuder nyckelfärdiga huslösningar, och du som kund kan tjäna på att kontakta flera fabrikanter och jämföra vad de erbjuder. Det är inte omöjligt att pruta, eller åtminstone få lite extra för pengarna du betalar, om du antyder att du funderar på en annan husleverantör.

Priser nyckelfärdiga hus

Som sagt är det svårt att ge exakt uppgift på vad nyckelfärdiga hus kostar eftersom så många olika faktorer spelar in. Här är några exempel tagna från svenska hustillverkare (Fiskarhedenvillan). Se dessa priser som en fingervisning om vad du kan landa på för pris när du köper nyckelfärdigt och tänk på att detta bara är pris för själva huset, inte för tomt eller själva byggarbetet.

 • Ett plan, 127 m2, fem rum och kök: 616 000 kr
 • Ett och ett halvt plan, 165 m2, sju rum och kök: 827 000 kr
 • Två plan, 163 m2, sex rum och kök:  1 133 000 kr

Leverantörer och hustillverkare av nyckelfärdiga hus

Här är ett axplock av några svenska företag som erbjuder nyckelfärdiga huslösningar, både själva husen och entreprenadlösningar för bygget.

VärsåsVillan

Säljer både nyckelfärdiga hus i en och två plan samt fritidshus och energisnåla passivhus.

www.varsasvillan.se


Myresjöhus

Utvecklar, designar och bygger nyckelfärdiga hus, erbjuder olika entreprenadformer.

www.myresjohus.se


Fiskarhedenvillan

Erbjuder många olika varianter och har ett stort utbud av tillbehör, exempelvis nyckelfärdigt hus med värmepump.

www.fiskarhedenvillan.se


Mälarvillan

Erbjuder allt från bara grundläggande byggsatser för den som vill göra jobbet själv till helt nyckelfärdiga hus.

www.malarvillan.se


Rörvikshus

Många olika typer av nyckelfärdiga lösningar med möjlighet till skräddarsydda lösningar.

http://www.rorvikshus.se


Kärnhem

Både hus och lägenheter som är nyckelfärdiga, tar ofta totalt ansvar för hela bygget.

www.karnhem.se

Vill du veta mer om nyckelfärdiga hus eller har du egna erfarenheter av att köpa nyckelfärdigt? Skriv en kommentar nedanför eller logga in på Byggmentors forum.

Regler för köks- och badrumsrenovering

För företag och enskilda hantverkare som arbetar med renovering av kök och badrum finns det ett antal branschorganisationer och andra som på olika sätt certifierar, granskar eller på något vis arbetar med VVS-frågor. Här följer en kortare introduktion till de viktigaste att ha koll på när du utför eller köper in badrums-, köks- och VVS-arbeten. Ställ frågor eller diskutera artikeln på Byggmentors badrumsforum.

VVS i fokus

Begreppet VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet och är idag vanligast att stöta på i samband med de arbeten som rörmokare utför och framför allt det som rör vatten och avlopp.

Det finns såväl myndigheter som Boverket som ställer krav på exempelvis badrumsbyggen och det finns organisationer som drivs av företag som slutit sig samman, både VVS-företag och försäkringsbolag brukar ha ett finger med i spelet. Byggmentor går igenom några av dessa branschorganisationer som är relevanta för exempelvis den som ska bygge eller renovera badrum, eller dra om rören i köket.Regler för kök, badrum, våtrum

Byggkeramikrådet – kakel och våtrum

En välkänd branschorganisation är BKR, Byggkeramikrådet, som utbildar och tar fram riktlinjer för hur keramiskt material, exempelvis kakel för kök eller badrum, används. BKR arbetar också med den tekniska utvecklingen och bevakar och deltar i framtagande av exempelvis golvbrunnar och våtrumsmaterial.

Precis som för alla branschorganisationer är BKR:s regler fullständigt frivilliga att följa men ändå så pass etablerat att de flesta entreprenörer inom kök, badrum och VVS ser till att följa BKR:s anvisningar. Även domstolar kan vid tvister som uppstår vid bygge eller renovering utgå från vad BKR:s branschregler säger. Ta del av deras regelverk här.

Vad säger kommuner, myndigheter och lagen?

Generellt är det inga omfattande regler från samhällets sida när det gäller byggen eller renovering av kök och badrum utan snarare minimikrav som du måste uppfylla. De som finns hittar du direkt via Boverket. Vill du fråga om eller diskutera ditt specifika ärende ska du i första hand vända dig till din kommuns byggnadsnämnd (eller motsvarande).

För dig som är i startgroparna med en badrums- eller köksrenovering är det ändå viktigt att komma ihåg att det inte bara är samhället, genom Boverket eller din kommun, som ställer krav, utan sannolikt kommer även ditt försäkringsbolag har särskilda synpunkter på vilka regler du ska följa och vad de som utför arbetet ska ha för kompetens.

Säker VVS för badrum och kök

En av de organisationer som samlar VVS-företag och sammanställer regler och riktlinjer för VVS-arbeten är Säker Vatten AB. De arbetar förebyggande för att de VVS-arbeten som utförs i svenska hem och andra byggnader sker säkert på både kort och lång sikt. Deras krav gäller företrädesvis vid vatten- och avloppsarbeten som berör dig som är potentiell VVS-kund. De senaste reglerna från Säker Vatten började gälla 1 januari 2011 och gäller både nybygge, tillbygge och ombygge/renovering. De finns att ta del av i sin helhet här.

Våtrumskontroll

Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK, är en stiftelse ägd av AB Svensk Våtrumskontroll, samlar entreprenörer inom våtrumsarbeten och exempelvis byggherrar och förvaltare. GVK auktoriserar entreprenörer som utför arbeten med våtrum och fokuserar mycket på hur ytskikt och tätskikt ska appliceras eller monteras. Man har också kontrollanter som granskar utförda våtrumsjobb och badrumsbyggen eller renoveringar för att se om dessa följer GVK:s regler.

Andra branschorganisationer

De instanser och organisationer vi tagit upp hittills i den här artikeln är fokuserade på arbeten som rör just våtrum, alltså badrum och kök. Men det finns givetvis andra enskilda hantverkare och stora organisationer som på olika sätt jobbar med exempelvis badrumsrenoveringar och nybyggen även om det inte är deras största arbetsområde. Målaremästarna är en sådan som samlar målare vilket givetvis kan vara en nödvändig yrkeskompetens vid vissa våtrumsarbeten.

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av regler och avtal vid kök- eller badrumsrenovering. Vad har funkat bra, vad har varit otydligt? Skriv en kommentar i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors badrumsforum.

Andra artiklar om badrum och renovering:

Bygglov – första steget för byggprojektet

För de flesta större byggen, både ny- och tillbygge, samt omfattande renoveringar krävs det att du fått ”bygglov”. Även en del markarbeten och rivningar kräver bygglov, liksom plank och staket beroende på av. En tumregel är att alla byggnationer som ökar volymen på ditt hus, uppåt, neråt eller åt sidan, kräver bygglov. Bygglovet är tillståndet som din kommun ger dig och som innebär grönt ljus för att sätta igång med arbetet.

Det finns dock undantag från bygglovet. En friggebod kräver i allmänhet inte bygglov, beroende på storleken. Små tillbyggnader som byggs eller anläggs i områden där det inte finns mycket närliggande bebyggelse kan också vara bygglovsbefriade.Bygglov

Fakta om bygglov

Innan du får ett officiellt bygglov kan du få ett förhandsbesked som sannolikt visar om du kommer få bygglov eller inte. Bygglov och förhandsbesked regleras ytterst av plan- och bygglagen och hanteras av byggnadsnämnden (eller den nämnd som har motsvarande funktion) i din kommun. Eftersom det är kommunala tjänstemän som sköter bygglov kan dessa se olika ut från kommun till kommun och även vissa bedömningar kan variera eftersom det i slutändan är en människa som gör bedömningen.

Vilka byggnader eller anläggningar får bygglov?

När byggnadsnämnden i din kommun avgör huruvida din byggnad eller anläggning får bygglov eller positivt förhandsbesked är bland annat:

 • Att det inte bryter mot plan- och bygglagen.
 • Om det är lämpligt och passar in i omkringliggande landskap och stadsbild
 • Att det inte innebär fara eller olägenhet för grannarna
 • Att ditt bygge eller din anläggning är estetiskt tilltalande, både vad gäller form och färg.

Flera av punkterna är godtyckliga och det är därför en god idé att se sig omkring i ens eget område för att se hur grannar och andra löst sina egna tillbyggnader och val av exempelvis färg.  Det kan ge en fingervisning om vad som accepteras och inte av just din kommun.

När en befintlig byggnad ändras kräver också bygglovet att ina särskilda byggnadstekniska eller kulturhistoriska särdrag ändras eller förstörs. Detsamma gäller om byggnaden har ett särskilt värde för miljö, konst eller historia.

Förhandsbesked

Ansökan för bygglov får du oftast enkelt tag på. Prata med din kommun eller besök deras hemsida. Första steget är att få klart med ett förhandsbesked för att den som ansöker inte ska förbereda allt för mycket i onödan ifall förhandsbeskedet säger nej. Se förhandsbeskedet som ett sätt att få snabbkoll på om ditt projekt bör skrotas eller om du kan fortsätta arbetet och skaffa bygglov.

Vad säger kommunen om bygglov?

En bra plats att börja på är din egen kommuns byggnadsnämnd, eller deras hemsida, för att få information om hur bygglovsansökan fungerar just där. Så här skriver exempelvis Katrineholms kommun om bygglov:

Bygglov behövs om du vill bygga nytt, bygga till eller i vissa fall ändra en byggnad eller en anläggning. Innan ansökan om bygglov kan man få ett förhandsbesked. Förhandsbesked och tillstånd att bygga, riva eller göra vissa markåtgärder enligt plan- och bygglagen lämnas av byggnads-nämnden.

De har även en elektronisk tjänst för bygglovsansökan, hör med din kommun vilka lösningar och krav de har när du söker bygglov.

Vilka erfarenheter har du av att söka bygglov? Skriv en kommentar eller berätta på Byggmentors forum.

Grunden är grundläggande

Det finns mycket att tänka på när ett hus ska byggas och grundläggande är givetvis grunden. Byggmentor ger dig kom-igång-råden du behöver för att börja bygga hus.

Bygglov först

För det första måste du söka bygglov i god tid hos din kommun. En del kommuner kräver en geoteknisk undersökning innan de beviljar ett bygglov, fråga din kommuntjänstemän vad som gäller för tomten du vill bygga på. Även om inte geoteknisk underökning är ett krav så kan det vara en god investering för att du ska känna dig trygg med din husgrund. Geoteknikern kan ge dig råd om vilken metod för grundläggningen som kan vara bäst för din tomt och dessutom berätta hur du bäst undviker sättningar i framtiden.

Byggmentors tips: Utnyttja kompetensen hos din kommun, tjänstemännen finns där för att hjälpa dig så fråga på!

Grundens storlek

När du ska välja grund har det betydelse var i landet du bygger och hur stort och tungt ditt hus kommer att bli. Överstiger lasten på huset 30 kN per meter så kan det vara aktuellt med en extra stark grund. Utnyttja din husleverantör för att få hjälp med just dina behov. Leverantören bör även hjälpa dig att tänka kring faktorer som vindförhållanden, snölast och markbeskaffenhet (typ av mark).Husgrunden viktig när du bygger hus

För att dimensionera armering och sockelelement på rätt sätt gäller det ha goda marginaler för att vara på den säkra sidan. Även om grannen börjar utföra sprängarbeten så ska ditt hus stå stadigt, snåla absolut inte på grunden. Sannolikt anlitar du någon som utför arbetet åt dig, se till att vara tydlig i uppdragsbeskrivning och önskemål och att du känner dig trygg med den entreprenör du valt.

Byggmentors tips: Din/dina leverantörer får bra betalt för att bygga ditt hus, var därför inte blyg för att ställa mycket frågor för att få ditt hus som du vill ha det. Det är din rätt som kund!

100-årig hållbarhet

En husgrund till en normal svensk villa ska hålla i 100 år. Det betyder att material som inte kan bytas ut med tiden måste ha lika lång beständighet. Till exempel EPS-cellplast har väldigt bra åldringsbeständighet och bryts inte ned i marken. Runt 300 millimeter i isolertjocklek kombinerat med en välbyggd och genomtänkt grund kommer du långt med.

Byggmentors tips: Ett husbygge är oftast en engångsföreteelse i livet. Se därför till att ditt hus är något du kan känna stolthet över och leva med livet ut.

Dränering i samband med anläggning av grund

Förutom att helt enkelt vara basen som ditt hus fysiskt står på så är grunden ditt första försvarsmedel mot fukt. Fukten har tre sätt att transportera och röra sig på; skillnader i lufttryck (konvektion), ångtryck (diffusion) eller vatteninnehåll. Konvektion är oftast den värsta av de tre för villaägare. Varm luft som är i rörelse kan bära med sig mycket fukt som kondenseras när luften kyls ned.

Byggmentors tips: Fuktproblem är relativt ofarliga om de åtgärdas tidigt men kan bli förödande i det långa loppet. Gör rätt från början.

Överväg olika metoder

I de allra flesta fall behöver marken under huset dräneras. Efter att schaktbotten har avplanats, gärna med ett mindre fall åt sidorna, läggs ett dränerande lager av makadam eller drängrus med minst 100 millimeters tjocklek. Det dränerande lagret ansluts sedan till en dräneringsledning runt om den blivande byggnaden.

När marken består av särskilt erosionskänsligt jordmaterial (till exempel finsand eller silt) behöver du ett filterskikt under dräneringslagret. Detta innebär vanligtvis geotextil av lägst bruksklass 2. Även när du lägger grund på lera är det smart att använda geotextil mellan marken och dräneringslagret.

Dräneringslagret jämnas därefter ut och komprimeras likadant över hela ytan. Vid nivåövergångar är det särskilt viktigt att vara noggrann med packningsarbetet. Markytan runtom huset bör luta cirka 1:20 från husliv och 3 meter ut.

Byggmentors tips: Se över de olika dräneringsmetoder och tekniska lösningar som finns och välj den som passar dig bäst, den tid du lägger ner inledningsvis har du igen i det långa loppet.

Byggmentor har tidigare skrivit om hur dränering funkar, läs också gärna igenom våra fem tips för att komma igång med husbygget.

Dina erfarenheter av att lägga husgrund

Vad har du för erfarenhet av att lägga grund, antingen själv eller via en entreprenör du anlitat? Dela med dig av tips och varningsflaggor i kommentarerna nedanför eller på Byggmentors forum.

Badrumsrenovering – Vad kostar det?

Priset för en badrumsrenovering varierar väldigt mycket beroende på en rad olika faktorer. Byggmentor ger dig en grundkurs i de viktigaste momenten som avgör vad din badrumsrenovering kostar. Vill du ha fler tips rekommenderar vi vår guide 10 tips när du renoverar badrum, och ställ gärna egna frågor på vårt populära badrumsforum.

Omfattningen

Givetvis är större badrum med mer yta dyrare än ett mindre badrum. Vad ett badrum kostar per kvadratmeter är svårt att uppskatta men mellan 15 000 och 30 000 kronor per kvadratmeter är en bra höftning för en total badrumsrenovering kostar, med både arbetskostnad och materialkostnad inräknad. Handlar det om en mindre omfattande renovering eller kanske bara ett byte av badrumsinredningen, är priset lägre.

Materialkostnad

Här handlar det om att försöka leta runt själv och se vad den inredning som tilltalar just dig kostar. Det går att hitta jättebillig inredning och stilrent kakel på de stora varuhusen, och det går att hitta mer exklusiva inredningsalternativ hos lite mindre importörer och utländska företag.

Allt handlar om vilken nivå du vill lägga dig på. Kom ihåg att räkna på vad kaklet kostar för hela badrummet (förutsatt att du tänker ha helkaklat) och se till att göra en lista över all inredning och vad den kostar innan du börjar med inköp.

De flesta badrumsentreprenörer kan dessutom hjälpa dig i denna process, vill du kan de ofta lämna ett konkret fullständigt förslag på all badrumsinredning du behöver – allt från handdukshängare och golvvärme till toalettstol och duschkabin.Vad kostar badrumsrenovering?

Arbetskostnad

Just badrumsrenoveringar är ovanliga att de genomförs av personer utan särskild utbildning. Att renovera ett badrum ställer oftast högre krav än vad den genomsnittlige hemmafixaren klarar och därför är det vanligt att stora delar eller hela arbetet läggs ut på hantverkare.

Vad just ditt badrum kräver i antal arbetstimmar är svårt att uppskatta, men generellt kan man säga att de flesta badrumshantverkare ligger på mellan 350 – 600 kr i timmen. Det går dock att hitta timpriser under och över detta prisspann, och sannolikt kommer du ha att göra med olika typer av hantverkare (elektriker, snickare, VVS, med mera) som kan ha olika timkostnad.

Se till att få arbetskostnaden angiven tydligt i offerten eftersom det är denna du får göra ROT-avdrag på (vilket alltså innebär att du halverar arbetskostnaden upp till 50 000 kr).

ROT-avdrag

ROT-avdraget säger att du får dra av upp till 50 000 kronor per (vuxen) person och år. Avdraget får göras på arbetskostnadsdelen av det totala priset för badrumsrenoveringen. En enkel uträkning skulle kunna se ut så här:

Materialkostnad: 40 000 kr.
Arbetskostnad: 40 000 kr innan ROT-avdrag, 20 000 kr efter.
Resekostnad: 10 000 kr.

Totalt pris för badrumsrenovering efter ROT-avdrag: 70 000 kr.

Storstad, småstad eller landsbygd

Priser är generellt sett högre i storstäder och det gäller även när du anlitar hantverkare och köper material och inredning inför en badrumsrenovering. Är du i en storstad får du ofta räkna med något högre pris jämfört med någon på en mindre ort.

Pris på badrumsrenovering är alltså inte något som exakt går att slå fast, utan varje badrum har sina egna förutsättningar. Berätta gärna om dina egna erfarenheter och funderingar, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum. För dig som vill förkovra dig i badrumsrenoveringar rekommenderar vi till exempel våra guider till klinkergolv och måtten i badrummet.

Andra artiklar om badrum och renovering:

Fixa finaste friggeboden

En friggebod på tomten är det många som drömmer om. Byggmentor ger dig grunderna för dig som går i friggebodstankar och lär dig regler och tips för friggeboden. Vill du ha exempel på olika friggebodar och vad de kostar, besök sajten Friggebod15m2. Vill du diskutera ämnet med andra friggebodsägare rekommenderar vi Byggmentors forum för friggebodar och småhus.

Friggebod – 15 m2 utan bygglov

Du får bygga en friggebod som komplement till ett enbostads- eller tvåbostadshus utan krav på bygglov. Däremot finns det andra krav i plan- och bygglagen du behöver tänka på.

Den sammanlagda ytan för friggebod (eller flera friggebodar) utan bygglov får inte vara större än 15 kvm, då måste du också räkna in eventuella tidigare friggebodar på din tomt som byggts utan bygglov. Även höjden är begränsad, max tre meter från mark till taknock gäller. Storleken räknas på friggebodens utvändiga area. Taksprånget räknas bara in i detta om taksprångets horisontella djup överstiger 50 centimeter.

Grannsamverkan – få det skriftligt

Ska friggeboden ligga närmare än 4,5 meter från din gränsen mellan din och grannens tomter måste du ha medgivande från grannen. Säkrast är att få det skriftligt för att ingen diskussion ska kunna uppstå i efterhand. Skulle grannen inte gilla dina planer måste du söka bygglov hos din kommun.

Utseendet är inte allt

Nej, utseendet är verkligen inte allt. Men det är ändå en faktor att ta hänsyn till när du bygger friggebod. Den måste vara anpassad till omgivningen när det gäller till exempel färg och det kan vara emot plan- och bygglagen om du bygger ett stort antal friggebodar även om dessa totalt inte överstiger 15 kvadratmeter i yta.

Säkerhet och brandskydd för friggeboden

Friggebodar omfattas precis som andra byggnader av det byggnadsverkslagen säger om bärförmåga och säkerhet vid användning. I Boverkets byggregler finns regler som handlar om att förhindra bränder som sprider sig mellan byggnadet.Dessa regler gäller när friggeboden överstiger tio kvadratmeter och är närmare huset än fyra meter.

Installera avlopp eller ventilation?

Vill du till exempel ha tillgång till vatten eller avlopp i din friggebod krävs sannolikt att du gör bygganmälan hos din kommun. Detsamma gäller eldstäder, rökkanaler och ventilation. Hör med din lokala byggnadsnämnd för att se vad som gäller.

Byggmentors bonusfakta om friggeboden

Ordet ”Friggebod” kommer från när dåvarande kulturministern Birgit Friggebo 1979 avskaffade bygglovsplikten för hus på mindre än 10 kvadratmeter.

Vill du skryta om din egen friggebod? Eller har du frågor om hur man bäst går tillväga? Kommentera gärna den här artikeln här nedanför eller diskutera friggebodar och andra småhus på Byggmentors forum.

Bygga nytt hus – fem tips för att komma igång

De första spadtagen på väg mot ditt nya hus tas i huvudet. Byggmentor guidar dig som går i byggtankar till vad som förhoppningsvis blir ditt drömboende.

Att det är ett stort projekt att bygga nytt kan nog de flesta tänka sig. För att få rätt start på byggprocessen guidar vi till fem viktiga tips för nybyggaren. Givetvis är det här inte en heltäckande lista på allt som rör ett husprojekt, men det är definitivt ett bra sätt att sätta igång tankeverksamheten kring ditt hus.

Slarva inte med förarbetet

Grunden till ditt hus läggs i ditt huvud. Det är sannolikt en av dina största investeringar i livet. Du kommer investera pengar, tid och hjärta i ditt bygge och alla dessa faktorer är väl värda att ta stor hänsyn till. Håller dina kalkyler? Tar du hänsyn till förändringar i ränteläge eller dina privatekonomiska förutsättningar? Du vill som alla andra bygga nytt hus billigt, men hur undviker du genvägar som blir senvägar där du tänker med plånboken främst? Vad händer om bygget tar längre tid än planerat? Hur mycket kan du tänka dig att kompromissa med din ursprungliga vision?

Lyssna på experterna

Förutom att verkligen fundera kring sådana frågor är det klokt att ta hjälp av experter. Din bank har sannolikt erfarenhet av många husbyggare innan dig, utnyttja det. Boka ett möte med din bankman och gå igenom din kostnadskalkyl. Kontakta konsumentvägledare som kan komma med värdefulla råd.

Var vill du bo?

Förmodligen vet du ungefär var du vill att ditt hus ska ligga. Kanske vet du den exakta platsen. Men även här gäller att noggrant gå igenom alla tänkbara alternativ. Förutom priset på tomten där ditt hus ska stå tillkommer kostnader för att koppla ihop ditt hus med omvärlden. El, telefon, vatten och avlopp ska dras till ditt hus och husets geografiska placering är avgörande för vad det kommer att kosta dig.

Servitut

Dessutom bör du se om det finns några servitut till din tomt, något som kan påverka både ditt bygge och ditt boende. Kontakta Fastighetsregistret, som är en del av Lantmäteriet, för att ta reda på vilka servitut som gäller för din tänkta tomt. Det viktiga är att du har full koll på din allt som rör din tomt redan innan du börjar bygga, den lilla investering i tid och energi du lägger på att kolla upp servitut gör förhoppningsvis att du kan sova lugnt i framtiden.

Kostnader för att bygga hus

Byggkostnader och kostnaden för själva tomten är den största och första posten för de flesta som räknar på ett husbygge. Det som är lätt att glömma är de mindre men fortfarande ansenliga kostnaderna som kan dyka upp. Byggherrekostnader är till exempel viktiga att ta hänsyn till. Har du tänkt igenom försäkringsalternativ och försäkringsbehov? Har du koll på lagfartskostnad, bygglov och pantbrev

Entreprenad

Att ensam sköta allt kring ett husbygge är svårt på gränsen till omöjligt. Sannolikt kommer du att använda dig av en eller flera entreprenörer för ditt husbygge. Ibland kan du stöta på termer som betyder olika saker i olika sammanhang och det gör varje husbyggare gott att sätta sig och gå igenom entreprenadalternativ. Är en totalentreprenad bäst för dig, där ett och samma företag sköter allt kring bygget. Eller en så kallad generalentreprenad, även kallat utförandeentreprenad, där en entreprenör sköter förhandlingar med och beställningar från underentreprenörer? Tänk igenom vad som passar din plånbok och din livssituation bäst. Att researcha noggrant i entreprenörsdjungeln ger dig rätt förutsättningar för att bygga billigt, bra och rätt.

Nyckelfärdigt hus

Kommer ditt hus ”nyckelfärdigt” och vet du vad det betyder i just ditt fall? Just denna term är ett bra exempel på ett ord som ofta dyker upp men som inte nödvändigtvis har en och samma betydelse. Se till att prata med entreprenören och titta nog på avtalet för att se vad som gäller nyckelfärdiga hus från just din entreprenör.

Byggfelsförsäkring – så funkar det

Att ha en byggfelsförsäkring är inte bara klokt, det krävs enligt lag. Den kan tecknas av din entreprenör eller av dig i egenskap av byggherre, och den täcker eventuella byggfel som dyker upp i framtiden. Som så ofta vid projekt av den här typen gäller att hoppas på det bästa men planera för det värsta.

Försäkringarna för husbygget

Det finns fler försäkringar att ha koll på för den som ska bygga hus. Till exempel allriskförsäkringen som skyddar entreprenaden, ansvarsförsäkring för skador på tredjeman och färdigställandeskydd kan vara avgörande för fel eller skador som uppdagas vid slutbesiktningen. Dessa och ett antal andra, frivilliga försäkringar gör det till ett i vissa fall komplext pussel för dig som ska börja bygga. Två grundtips är att prata med entreprenör(erna) och kräv intyg på relevanta försäkringar, samt att ta kontakt med ett eller flera försäkringsbolag för att få proffshjälp.

Bygga nytt – dina bästa tips

Vilka andra frågor tycker du man behöver tänka igenom innan man ens köpt tomten för sitt nya hus? Vilka fallgropar ska man hålla utkik för lite extra? Ge dina synpunkter och tips i kommentarerna här nedanför. Diskutera också den här artikeln, eller dina egna tips, på Byggmentors forum.