Dränering utan att gräva. Bluff eller framtiden?

Dränering utan att gräva. Bluff eller framtiden?

Villaägarnas Riksförbund går till hård attack mot elektroosmotisk omdränering, som innebär att elektriska pulser driver bort fukt ur väggarna. VR menar på att det är avancerat bluffmakeri som konsumenterna har svårt att genomskåda.

Johan Smeds på Villaägarnas Riksförbund säger att VR sammanställt olika källor och att det inte finns någon vetenskap som säger att den elektroosmotiska metoden fungerar vid dränering av husgrunder.

I DI´s artikel om turerna kring metoden där dom tittat om det finns några anmälningar mot bolagen som Villaägarna varnar för hos Allmäna reklamationsnämnden har dom kommit fram till följande:

 • Historiskt sett har bolaget Arid tre anmälningar hos ARN.
 • En anmälan kommer från en kund som senare har dragit tillbaka anmälan och ytterligare en i vilken kunden inte har fått sin uppföljning av dräneringen i tid. Det tredje ärendet är en överklagan av den senare anmälan, som avslogs av ARN”.

Det finns inga anmälningar mot bolagen där dräneringen INTE lever upp till kraven eller marknadsföringen enligt DI.

Det här är kulmen på en häxjakt som pågått sedan 2012, där Villaägarna vid upprepade tillfällen har kallat oss för ”blufföretag” och vår metod som ”undermålig”; på sin hemsida, i nyhetsbrev och i sin medlemstidning. De har också ifrågasatt våra kunders äkthet och förstånd”.

Står det att läsa på Arids hemsida. (arid.se)

Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg har även tagit kontakt med produktionsbolaget Meter och programledaren Martin Timell angående ett tv inslag som ska sändas i TV4 om just dränering. Tv programmet har gjort tester kring traditionell dränering och den elektroosmotiska varianten för att visa på olika metoder som finns på marknaden och hur den fungerar.

”Vi har nästintill blivit attackerade. Jag har aldrig stött på en så här aggressiv reaktion från en intresseorganisation. Det har förvånat mig oerhört mycket”, säger Martin Timell i DI´s artikel.

Än lär inte sista ordet vara sagt och det ska bli mycket intressant att höra fortsatta turer kring ämnet.

Villaägarnas Riksförbunds artikel kan du läsa här.

Enstegstätade villor – husägaren får betala för problemen

Enstegstätade villor – husägaren får betala för problemen

Hus med vad som kallas ”enstegstätade” fasader har i ett antal år varit ett sorgebarn för svenska husägare och husföretag (och kanske lika mycket för deras försäkringsbolag). Nu har Göta Hovrätt kommit med ett utlåtande i den tvist som varit mellan husägare och hustillverkaren Myresjöhus )se lista på hustillverkare som gör nyckelfärdiga hus här). Domen blev att de husägare som hoppats på ersättning för de fuktskador som deras fasader lett till inte får några pengar, istället blir de skyldiga att betala rättegångskostnaderna för motparten Myresjöhus.

Detta är enstegstätad fasad

I korthet kan man säga att det som utmärker hus med så kallade enstegstätade väggar är att man satt putsen på fasaden direkt på den isolering som skyddar huset. Det är alltså inget utrymme för luftr att cirkulera mellan ytterväggens puts och isoleringsmaterialet.

Statliga Boverket har uppmanat husägare med denna typ av fasadlösning att ta in en utomstående besiktningsman för att leta efter fuktproblem. Det förrädiska med de enstegstätade fasaderna är att fuktskador och mögel kan uppstå och inte märkas under lång tid, och när husägaren väl upptäcker problemet kan det vara för sent för att åtgärda på ett relativt enkelt sätt.

Läs gärna på mer om fuktskador, alger på fasad och hussvampen som hotar ditt hus.

Det som rent konkret är problemet med enstegsfasader är att om vatten väl kommer in i väggen så har det ingenstans att ta vägen eftersom det inte finns något utrymme mellan ytterväggens puts och isoleringsmaterialet. Istället fastnar fukt och väta vilket kan leda till problem för både konstruktionen och i förlängningen även för de boendes hälsa.

Vad innebär den nya domen?

I och med Hovrättens dom får nu de privatpersoner som köpt hus med dessa fuktproblem finna sig i att både åtgärda problemen själva utan ekonomisk kompensation samt att betala rättegångskostnaderna.

Att metoden som använts varit felaktig är nog samtliga parter överens om, men de man nu konstaterar är att Myresjöhus och byggbranschen i stort agerat utifrån vad man trott varit en godtagabar byggmetod för fasader. Därför är man inte skyldiga att betala för de problem som uppstått.

Rätt isolering är viktigt
Rätt isolering är viktigt

Detta är en viktig sak att känna till för dig som bygger eget hus eller köper hus (läs här om hur du kontrollerar huset inför köp) – om företaget som byggt huset agerat enligt rådande principer och regler så är det du som husägare som står med brallorna nere om det uppstår problem längre fram. Därför bör du alltid se till att ditt hus är byggt enligt vedertagna regler som du vet funkar och det är alltid en god idé att låta en besiktningsman se över det.

Många bedömare menar att mörkertalet är stort när det gäller hus med fuktskador på grund av felaktig konstruktion,  så är du minsta osäker på huruvida ditt hus är okej bör du anlita en besiktningsman. Det kan kosta några tusenlappar men det är ett lågt pris för att veta om dina väggar håller måttet eller inte.

Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet här nedanför.

Mer läsning som kanske intresserar dig:

Hussvampen kan vara värre än en naturkatastrof

Hussvampen kan vara värre än en naturkatastrof

Hussvamp kan förstöra ditt hus och kosta dig många tusen kronor. Så upptäcker du och blir av med hussvampen innan den skapar hål i såväl väggar som plånbok. Diskutera och ställ frågor i kommentarerna efter att du läst artikeln.

All svamp är inte bra

Smörstekt svamp på en god bit bröd, eller en god svampsoppa. Visst låter det gott? Men svampar är inte bara trevliga – drabbas ditt hus av hussvamp kan du stå inför stora besvär med att få bort den.

Hussvampen är egentligen ett samlingsnamn på ett antal olika typer av svampar, så kallad brunrötesvamp, och den kan slå till tyst och omärkbart – i början. När den väl fått fäste kan den förgöra ett hus nästan lika effektivt som en jordbävning eller en översvämning. I jämförelse så är ”snällare” bioligiska angrepp som alg på fasaden att föredra.

Eftersom det på många håll har regnat väldigt mycket i år är det klokt om du som husägare är extra vaksam på svampangrepp. Med vår guide upptäcker du hussvampen och får råden om hur du får bort den. Häng med!

Kontrollera huset och upptäck hussvampen

Generellt bör du årligen gå igenom ditt hus och då särskilt dess mest utsatta punkter för att upptäcka allt från svampangrepp till andra skavanker som bör åtgärdas. Använd gärna vår checklista över villans 14 kontrollpunkter om du vill ha hjälp på traven.

Då hussvampen är aggressiv och väldigt snabb att ta över huset när den väl fått ett fotfäste gäller det att vara på tårna. Leta därför efter dessa tecken på en hussvampsattack:

 • Ett kanelliknande ”pulver” på golv, väggar eller tak. Detta är hur hussvampen oftast gestaltar sig. Är du osäker, testa att torka bort ”pulvret” med en trasa. Kommer det tillbaka är det antagligen svamp.
 • Delar av träkonstruktion, exempelvis golv eller fasad, som helt enkelt verkar ge vika. Då kan det vara hussvampen som försvagat trät.
 • Trä som helt enkelt är ruttet.
 • I ett senare skede kan hussvamp se ut som ”klassisk” svamp, då lär du garanterat bli varse ditt problem. Om den utsöndrar vatten betyder det att den lever och frodas och behöver stoppas!
 • Svamplukt.
Dyker ett eller flera av ovanstående symptom upp i ditt hem är det dags att agera illa kvickt! Eftersom den kan sprida sig under golv eller bakom väggar med hjälp av långa trådar finns det ingen tid att spilla med saneringen.
Kom också ihåg att hålla koll på din husgrund. Brunrötesvamp gillar kalk vilket ofta återfinns i just grunden.

Åtgärder att vidta när du drabbats av hussvamp

Massivt angrepp av hussvamp. Foto: Wikipedia enligt CC 3.0

Eftersom vanlig hussvamp kan växa flera centimeter i veckan är det viktigt att agera fort när du upptäckt den. Här metoderna du kan använda dig av:

 • Agera förebyggande genom att vara vaksam på fuktigt trä. Det är i fukten som hussvampen kan få fäste, men sedan kan även ”friskt” trä drabbas. Ser du till att ditt hus är torrt och står emot fukt i mark och från regn så ökar chansen att slippa angrepp.
 • Hittar du svamp måste fukten stoppas. Se till att tak och fasad håller tätt och att eventuell isolering och dränering också gör det. Genom att hålla vätan ute kan se till att hussvampens spridning saktas ned.
 • Ta bort drabbat trä. Detta är tyvärr den säkraste metoden för att åtgärda ett svampangrepp. Kom ihåg att du kan anlita hantverkare för jobbet och få ROT-avdrag för arbetskostnaden (halva priset upp till 50 000 kr).
 • Kontakta en bekämpningsfirma som exempelvis Anticemex som kan angripa hussvampen kemiskt. Begär också en besiktning för att utreda angreppets omfattning.

Stoppa hussvampen i tid

Även om det kan svida i hjärta och plånbok att behöva byta ut skadade delar av huset så är det lika bra att göra det i ett tidigt skede. Väljer du att vänta eller hoppas att svampen inte spridit sig kan du ett år senare stå med ett hus som i princip måste rivas.

Som sagt är ett bra stalltips att se till att ditt hus håller tätt mot fukt från mark och luft på utsidan. Läs gärna mer i vår guide till att dränera runt huset samt vår artikel om Pordrän, Isodrän och Platonmatta.

Har du egna erfarenheter av hussvamp? Tipsa eller eller ställ frågor i kommentarsrutan under artikeln eller på forumet.

Kanske vill du även läsa:

Grundisolering villa

Cellplast i väggarna

Isoleringsmaterial förebygg algangrepp och hussvamp

Så dränerade vi vårt hus

Så dränerade vi vårt hus

När vatten började läcka in i källaren var det hög tid att genomföra en dränering, berättar Lisa i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Lisa ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Lisas tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Dags för nödvändig dränering

Gräva för dränering

Allt började i somras när regnet vräkte ner. Jag gick ner i vår matkällare och blev något paff när jag klev i en stor pöl med vatten. Efter att vi kollat var det kunde komma ifrån så upptäcktes ett hål i betongväggen, vi insåg då att vi var tvungen att fixa matkällaren, och vi gjöt igen hålet i väggen och flytspacklade golvet. Men återigen kom vattnet in.

Då förstod vi att trots att mäklaren vid visningen av huset (vi flyttade in i februari 2011) sagt att det var omdränerat för ett par år sedan så var det inte det, men vi kollade iallafall upp vad som gällde när mäklaren sagt så. Men om det inte finns skrivet så har det aldrig sagts…

Läste på om hur man dränerar

Så i augusti började vi planera och köpa in material, då vi skulle göra allt jobb själva vi läste på allt man kunde komma över om hur man dränerar ett hus och Byggmentors 12 viktiga saker att tänka på. Var till stor hjälp , sen kom regnet och sen mer regn och för varje vecka vi skulle börja insåg vi att det skulle inte gå eftersom det regnade mest varenda dag. Så till slut i början av november trotsade vi vädret och började men tog en del av huset i taget.

Eftersom jag opererat min hand och är sjukskriven kunde jag inte hjälpa till med själva grävandet utan fick mest sköta all markservice och se till att ingen ramalde ner i gropen. Efter flera helgers arbete och mycket hårt slit från min sambo var vi nästan klara. då ramlar jag själv ner i tvåmetersgropen och som tur var hade jag fortfarande handen gipsad annars hade även min operation gått illa.

Nu är allting äntligen klart och då snön lyser med sin frånvaro och regnet öser ner så vet vi att dräneringen dessutom funkar.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=12 template=caption]

Text och bilder: Lisa Lundsten

Skriv gärna en kommentar om Lisas dräneringsberättelse, och klicka på ”Gilla” här till vänster om du uppskattade den. Delta gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också!

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

När du ska genomföra en dränering är det många olika moment som ska klaffa och fungera. För att få en överblick över de viktigaste sakerna att tänka på inför en husdränering, och problemen du vill förebygga och undvika, kommer här 12 tips inför din dränering. Har du fler frågor efter artikeln får du gärna diskutera dräneringar i kommentarsfältet längst ner eller på Byggmentors forum. Läs gärna också vår grundkurs i dränering.

Är det dags att dränera?

Steg ett är relativt självklart – är det över huvud taget dags att dränera runt ditt hus? Har det gått mer än 30 år sedan den senaste dräneringen kan du räkna med att svaret är ja. Var det däremot närmare i tid kan du kanske vänta, förutsatt att du inte upplever fuktproblem eller ändå vill passa på att tilläggsisolera. Dock finns det inga fasta gränser så även en relativt nygjord dränering kan behövas göras igen.

Planera dräneringen i god tid

En nyckel för att få till en så bra dränering som möjligt och även att hitta precis rätt markentreprenör för dig är att börja planeringen så lång tid innan själva dräneringen ska utföras som möjligt. Då har du bäst chans att hitta en lucka som passar både dig och dräneringsfirman, vilket också ger dig ett förbättrat förhandlingsläge. Kom ihåg att en dränering med fördel kan utföras på vintern eftersom hårdmark inte ”smular” lika mycket vid grävningen.

Hör med olika entreprenörer

Tips inför dräneringen
En dränering omfattar många moment.

Även om du kan utföra en dränering själv, förutsatt att tummen inte sitter mitt i handen, så väljer många att anlita en markentreprenör för hela eller delar av jobbet. Grävning, läggning av rör och grus, isolering och återfyllning av dräneringsdiket är alla rätt krävande moment, och när man nu kan använda ROT-avdraget för att sänka arbetskostnaden med 50 procent väljer många att anlita en entreprenör. Hör alltid med olika firmor innan du väljer en, då kan du matcha deras offerter mot varandra och sålla bort sådana som känns för dyra eller oseriösa.

Skriv avtal innan dräneringsarbetat påbörjas

Skriv alltid ett tydligt avtal med det dräneringsföretag du väljer och betala aldrig något innan arbetet är utfört. Läs mer i Byggmentors guider för hur du anlitar hantverkare och avtal med hantverkare. I slutfasen av arbetet när diket fylls igen är det också viktigt att den som sköter arbetet ser till att din tomt återställs i så gott skick som möjligt. Skriv gärna in detta i avtalet om inte entreprenören själv gjort det.

Gör upp en budget

En fullständig dränering för ett hus av standardstorlek ligger generellt på mellan 100 000 – 200 000 kr för arbete och material. Därför är det viktigt att använda sig av ROT-avdraget för att få ner arbetskostnaden, upp till 50 000 kr per person och år kan du få i skattereduktion genom ROT.

För dig som gör det själv

Känner du dig trygg med hur arbetet ska utföras är det bara att tuta och köra. Kom dock ihåg att en dränering, precis som allt annat som har att göra med vatten och fukt, kan få mycket negativa konsekvenser om den inte utförs korrekt. Hör gärna med ditt försäkringsbolag vilka krav de ställer på den som utför arbetet och vad som gäller i just din villaförsäkring.

Isolering eller ”bara” dränering?

Ett viktigt val att göra är om du vill passa på att tilläggsisolera runt exempelvis källarväggar som blottläggs i samband med dräneringen. Att använda exempelvis pordrän eller isodrän är en vanlig lösning för detta. Givetvis kostar detta mer än om du enbart dränerar, men å andra sidan kan du få en behagligare källare och kanske också sänkta värmekostnader.

Första momentet: grävning

En dränering är enkelt uttryckt ett dike som grävs runt ett hus där ett rör läggs i syfte att fånga upp och föra bort vatten. Steg ett är alltså att gräva detta dike för dräneringen runt huset med en grävmaskin eller minigrävare. Diket brukar vara ungefär en meter brett och ska gå 40-60 centimeter djupt under den lägsta punkten på huset.

Dräneringsrör, fiberduk och grus

Därefter är det dags för de komponenter som faktiskt ”utför” det dränerande arbetet. Ett rör med små hål i fångar upp vätska som leds bort till en avrinningsplats eller dräneringsbrunn (hör med din kommun vilka möjligheter som finns för just ditt hus). För att inte vatten och fukt ska ”smita” täcks dräneringsröret med en fiberduk och ett särskilt grus, innan diket fylls igen.

Snåla inte på grävdjupet

Det är viktigt att dräneringsröret läggs tillräckligt djupt. Detta ska givetvis din dräneringsentreprenör ha koll på men som beställare skadar det inte att hålla ett vakande öga och ställa frågor. Som riktmärke bör du tänka att röret som högst får vara en decimeter under husgrundens underkant. Sedan ska givetvis röret också luta något för att vattnet ska rinna undan.

Försäkringar under arbetet

Det finns en del olika försäkringar som kan vara aktuella för dig och den entreprenör du anlitat. Läs mer i vår försäkringsguide och säkerställ att firman du valt har de försäkringar som krävs innan du skriver på avtal.

Utnyttja andra husägare

”Utnyttja” kanske låter trist, men vad det handlar om är att du faktiskt inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Många tusentals husägare har dränerat innan dig – använd deras kunskap. Hör med grannarna, fråga och diskutera med andra husägare på Byggmentors forum ”tomt och grund” eller i kommentarsrutan här nedanför. Lycka till!

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Tre vanliga material för den som ska genomföra en dränering och/eller isolering är Pordrän, Isodrän och Platon (eller platonmatta). Det finns många andra märken och varianter men här tittar vi som sagt närmare på dessa tre välkända typer av isoleringsskivor.

Särskilt vanliga är dessa material som lösning när en källare eller grund ska dräneras på utsidan och sedan isoleras för att få ett behagligare och torrare inomhusklimat. Läs gärna mer om dränering eller olika isoleringsmaterial. När du läst artikeln får du gärna diskutera eller komma med egna förlsag på isoleringsmaterial, antingen i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Gemensamt för alla materialen

De tre materialen fungerar som ett komplement till de övriga komponenterna vid en dränering. Ett nedgrävt dräneringsrör för bort förhöjda nivåer av grundvatten men för att husets grund och/eller källare ska stå emot fukt från den omgivande jorden kan det behövas en isoleringsskiva, exempelvis pordrän, isodrän eller platonmatta.

Rätt isolering bevarar värmen i huset.

Skivor som dessa fungerar isolerande och bidrar enkelt uttryckt till att hålla fukt och vatten ute och värmen inne. ”Kapillärbrytning” är en viktig faktor i hur dessa isolerande skivor fungerar.

Det innebär att de är designade på ett sätt så att fukten inte kan tränga in och genom skivorna utan hålls ute. Material utan kapillärbrytande funktion blir med tiden så fuktiga och våta att vattnet tränger igenom och in exempelvis husgrunden eller husets fasad.

Isodrän – fakta och fördelar

Isodränskivor består av cellplastkulor hoplimmade med asfaltslim, vilket ger Isodrän värmebevarande egenskaper med ett samtidigt som den är relativt lätt och enkelarbetad. Isodrän kommer i skivor på antingen 65 eller 100 millimeters tjocklek och med flera olika varianter.

Priset på en 100 millimeters Isodränskiva (modell Isodrän 60) ligger på ungefär 215 kr/kvadratmeter.

Pordrän – fakta och fördelar

En Pordränskiva är en populär utmanare till konkurrenten Isodrän. Precis som Isodrän så består Pordrän av små kulor av cellplast omgivna av ett medel som håller fukten borta. Även Pordrän används i såväl dräneringssyfte som för att skapa en bättre isolering från utsidan.

Priset på 100 millimeter Pordränskiva ligger på mellan 163 – 209 kr/kvadratmeter beroende på varianten.

Utmanaren: Platonmatta

En platonmatta är relativt annorlunda jämfört med de mer lättarbetade Isodrän- och Pordränskivorna. De har inte de isolerande egenskaperna som dessa skivor utan platon måste kompletteras med exempelvis cellplast (frigolit) för att bidra till isoleringen. Det kan dock vara ett prisvärt alternativ om man vill komma undan lite billigare med en enkel dränering utan att nödvändigtvis vilja satsa på själva isoleringen.Pris för Platon fuktskyddsmatta ligger på ungefär 53 kr/m2.

Pris för isoleringsskivor

Prisuppgifterna i artikeln är baserade på webbpriset hos Beijer Byggmaterial (Isodrän och Platon) och Gossman (Pordrän). Jämförelsen är gjord hösten 2011. Ofta är det enklast för privatpersoner att köpa in isoleringsskivorna i samband med att man anlitar en markfirma för sin dränering eller tilläggsisolering. Priserna varierar oftast en hel del mellan olika återförsäljare. Nyckeln till ett bra pris är då alltid att ta in flera offerter från olika företag och jämföra dessa, både för material och arbete.

Det finns som sagt många andra isoleringsmaterial och märken på marknaden och detta var bara ett axplock av några populära varianter. Har du egna tips? Något att rekommendera eller avråda från? Tipsa gärna i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Andra artiklar om isolering, mark och grund:

Villaförsäkring, bäst skydd för billig kostnad

Ett vanligt misstag som husköpare och husägare gör är att stanna vid hemförsäkringen när man skaffar villa. Det kan nämligen kosta om olyckan är framme och du inte har en villaförsäkring. Vi tittar närmare på varför och hur du hittar rätt villaförsäkring till en i sammanhanget billig kostnad. Ställ gärna frågor eller dela med dig av egna erfarenheter på på Byggmentors försäkringsforum.

Varför villaförsäkring?

En vanlig hemförsäkring ska man alltid ha i botten, den skyddar din egendom (lösöre). Men som villaägare behöver du en villaförsäkring som täcker större problem och skador på ditt hus eller andra byggnader på tomten (garage, friggebod, verktygsbod, och så vidare). Den slås ofta ihop i paket med hemförsäkringen och kallas då villahemförsäkring.

En villaförsäkring kan också täcka själva tomten och skador som uppstår på den, allt från olyckor som river upp gräsmattan eller ett plank eller staket som rasat ihop. Givetvis gäller försäkringen bara enligt det avtal du sluter med försäkringsbolaget, men som med alla försäkringar så finns villaförsäkringen där för att stötta när olyckan är framme.

Förutom fysiska skador och problem kan villaförsäkring också täcka upp eventuella skadestånd du drar på dig i egenskap av husägare samt stötta dig i en rättsprocess om du behöver betala kostnader för en jurist i en tvist.

Att hitta billig villaförsäkring

Som med alla försäkringar varierar priserna mycket mellan olika försäkringsbolag och beroende på hur mycket du vill att den ska omfatta. De flesta erbjuder olika lösningar med varierande grad av skydd och olika nivåer på eventuell ersättning. Här är några tips för att kunna komma undan med en relativt billig kostnad samtidigt som du hittar den villaförsäkring som passar dig bäst:

 • Jämför olika försäkringsbolag. Nöj dig aldrig med att gå på samma gamla försäkring som tidigare eller första bästa erbjudande om villaförsäkring som dimper ner i brevlådan. Hitta den som passar dina behov och som känns bäst ekonomiskt. Att hitta villaförsäkring billigt ska vara ett av målen men viktigast är att den täcker de saker du vill.
 • Hör med grannarna. Även om vissa kan tycka att det är känsligt så kan man lära sig mycket av sina grannar. Kanske kan du få tips på villaförsäkringar som passar bra i just ditt område, eller försäkringsbolag du ska akta dig för av någon anledning. Utnyttja den kompetens de runt om dig sitter på.
 • Se över övriga försäkringar och se om du kan få ett bättre pris på din villaförsäkring om du erbjuder att flytta alla dina andra försäkringar till samma försäkringsbolag.
 • Titta också på självrisken, det kan skilja flera tusen kronor och ett antal procent mellan olika försäkringsbolag. En högre premie kan därför ibland vara ett billigare alternativ i och med lägre självrisk.

Vilken är bästa villaförsäkringen

Att hitta rätt försäkring är som sagt en fråga om behov och vad man är villiga att betala för eventuella tilläggsförsäkringar. Här är en enkel checklista för vanliga områden och skador som du kan stämma av med försäkringsbolagen du väljer mellan. Fråga hellre en gång för mycket än för lite för att undvika att stå med en villaförsäkring som kanske var billig men långt ifrån bäst för dig och din villas behov:

Omfattas oftast av villaförsäkring

 • Läckor/vattenskador
 • Brand
 • Naturskador (storm, skyfall, snöras med mera)
 • Ansvarsskydd
 • Rättsskydd
 • Hyresbortfall
 • Angrepp från skadedjur

Kräver ofta tilläggsförsäkring

 • Särskilda oförutsedda händelser
 • Problem från bristfälligt lagd isolering eller dränering (då bör du dock omfattas av garanti/försäkring från entreprenören som utfört arbetet).
 • Allriskförsäkring (kallas ofta ”drulleförsäkring”)
 • Transport- eller flyttförsäkring
 • Kostnader som uppstår på grund av nya branschregler

Jämförelse mellan olika villaförsäkringar

Via Konsumenternas vägledning om bank och försäkring kan man hitta och jämföra olika villaförsäkringar för att lättare hitta en som passar ens egen villas förutsättningar. Här är exempel på hur det kan se ut i en jämförelse mellan 21 stora försäkringsbolag och vad de säger om en specifik fråga (maxbelopp för naturskador på tomt), för att visa att det ofta skiljer en hel del i upplägg och maxbelopp för olika villaförsäkringar. Jämförelsen är gjord i augusti 2011.

Försäkringsbolag/villaförsäkring Maxbelopp naturskada på tomt
Aktsam 50 000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Alerto Försäkringar Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde
Auro Försäkring 100 000.
Dina Försäkringar 85 600.
Folksam Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, alternativt 100 000 kr om detta ger högre ersättning.
Gjensidige Försäkring 100000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Icabanken Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
If 200 000.
If (Stor VillaHem) 200 000.
LF Stockholm 70000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Moderna Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Moderna Trygghetsförsäkringar/Nordea 100 000, varav högst 30 000 kr skada på vattenbrunn.
Netviq Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Redo 100 000.
SalusAnsvar Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, alternativt 100 000 kr om detta ger högre ersättning.
Solid Försäkringar 100 000.
Sveland 100 000.
Swedbank/Tre Kronor(Plus) Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, vid plötsliga oförutsedda händelser max 200 000.
Trygg-Hansa Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Vardia 200 000 kr.
Watercircles Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.

Denna tabell visar givetvis långt ifrån hela bilden men ger en fingervisning om de stora skillnaderna mellan olika villaförsäkringar.

Har du själv ett positivt exempel på en villaförsäkring som fungerat som du velat? Eller kanske en negativ erfarenhet? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan eller på Byggmentors försäkringsforum.

Grundisolering – behåll värme, stäng ute fukt

Varför isolera grunden?

Att genomföra en grundisolering av din husgrund innebär inte bara ekonomiska vinster utan också vinster för miljön.  En isolering har du nytta av under årets alla årstider vilket innebär att det är en prisvärd investering. Isoleringen kan också genomföras under i princip alla tänkbara omständigheter och en väl utförd grundisolering betalar sig själv inom en rimlig tidsperiod.

Grundisolering – så går det till

Steg ett är att identifiera om och när det kan vara dags att isolera grunden. Några tecken som kan tyda på att det är nödvändigt är:

 • När du upptäcker att färg från inneväggarna i källaren börjar släppa
 • Om du känner lukten av fukt och mögel
 • Om det finns vatten på golvet efter regn.

Den första åtgärden är att gräva rent runt huset med en grävmaskin. Växter som ska sparas flyttas försiktigt och jord från grävmaskinen läggs på en duk för att minska spill på gräsmattan och i trädgården. Sköts det proffsigt behöver inte ingreppet på tomten bli så stort. Passa gärna på att genomföra en dränering också.

Det andra steget i processen är att rengöra grundväggar och om gammal tjära och sprickor upptäcks så tas detta bort och lagas. Därefter så grundisoleras hushållet, exempelvis med pordränskivor. Det innebär att pordränskivor med en tjocklek på runt 100 millimeter placeras runt grunden, dessa skivor har en värmeisolerande verksamhet samtidigt som de bidrar till att få ut fukten ur grundväggen.

Efter detta monteras en täcklist på skivornas överkant som skyddar skivorna och förhindrar jordintrång mellan husvägg och pordränskivor. För att förhindra vatten från att läcka in så läggs en så kallad ”fuktspärr” mot listen och väggen.

När arbetet är slutfört transporteras överbliven jord och material som inte använts bort och förhoppningsvis märks inte grundisoleringen nämnvärt för det nakna ögat.

Vad kostar det att isolera grunden?

När det kommer till kostnad så skiljer det sig extremt från jobb till jobb. Den slutgiltiga kostnaden beror på många faktorer; val av material, var i landet du bor, och hur lätt grävarbetet går, med mera.

Någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor är ett vanligt prisspann, men stora variationer förekommer som sagt. Glöm inte bort att ROT-avdraget halverar den del av det totala beloppet som är arbetskostnad, förutsatt att det inte överstiger 50 000 kronor per person och år och att den/de som gör avdraget har tjänat in så mycket skatt.

Frågor och svar om grundisolering

Hur vet man när man behöver göra om sin grundisolering?

När det börjar börja mögla, lukta instängt, när väggarna tappar färg är några tecken. Hör med en entreprenör med koll på grundisolering för att få en besiktning.

På vilka sätt är det ekonomiskt gynnsamt att göra en grundisolering?

Du slipper fukt och mögelskador som kostar pengar att åtgärda, din inomhusmiljö blir behagligare och mer hälsosam och du sparar pengar på sänkta uppvärmningskostnader.

Vilken typ av grävmaskin använder man sig av vid ett arbete som detta?

Man använder sig av en så liten som möjligt för att inte belasta miljö och gräsmatta mer än nödvändig. Ofta räcker dessa mindre maskiner gott för att gräva för grundisolering.

Bra att tänka på när du tar in offerter på grundisolering

 • Ingår installationsgaranti?
 • Ingår produktgaranti?
 • Tänk ekonomiskt och långsiktigt – din investering ska räcka många år.
 • Ingår borttransport?
 • Bra isolering minskar energiförbrukningen – fråga din entreprenör hur mycket de uppskattar besparingen till.
 • Utnyttja ROT-avdraget
 • Hör gärna med din kommuns tjänstemän på byggnadsnämnden om de har några råd eller tips.

Har du isolerat grunden, eller funderar du på det? Berätta om dina erfarenheter eller ställ dina frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors tomt- och husgrundsforum.

Andra artiklar om isolering och husgrund:

Gjuta husgrund – så gör man

Husgrunden är en extremt viktig del av ditt hus/villa. Den ska vara tillräckligt stabil för att orka bära upp vikten av din bostad samt skydda bostaden mot fukt och vattenskador, vilket betyder att ett utförligt arbete krävs för att grunden ska klara sig undan från fukt (mer om fuktskador) och mögel. Diskutera gärna gjutning av husgrund och andra frågor på Byggmentors forum för frågor om tomt och grund.

Att gjuta en husgrund är en relativt kostsam investering men också ett viktigt val om du vill slippa senare reparationer och fuktskador. För att kunna gjuta en husgrund så krävs det även en fullständig dränering för att få ett så hållbart resultat som möjligt.

Det är många puckar att hålla reda på men med Byggmentors tips kan du få en kunskapsbas att stå på inför din egen grundgjutning. Även om du antagligen anlitar en entreprenör som utför arbetet är det smart att som beställare ha en viss koll på det arbete som ska utföras. Vill du veta mer om att anlita hantverkare i allmänhet rekommenderar vi guiden ”Anlita hantverkare”.

Hur går det till att gjuta husgrund?

Betongplatta är idag det vanligaste husgrunden för nya hus och villor. Ska du gjuta en betongplatta så är det ytterst viktigt att grunden gjuts på rätt sätt, allt för att undvika fuktskador i framtiden. För att undvika fuktskador i din bostad så bör betongplattan isoleras underifrån. Isoleringen fungerar som en fuktspärr och förhindrar kylan från marken att nå upp till värmen i bostaden, och detta minskar risken för kondens.

Det vanligaste är att man använder sig av ett 30 centimeter tjockt lager cellplast när man isolerar, men det går också att använda sig av mineralull. Om din betonggrund är isolerad eller inte spelar ingen roll om man inte genomfört en ordentlig dränering. Utan en bra dränering så är risken fortfarande stor att din bostad drabbas utav fukt och mögelskador. Nyckeltipset är alltså att inte snåla på varken dränering eller isolering!Gjuta husgrund

Pris/kostnad för att gjuta grund

Kostnaden för att gjuta en husgrund är relativt hög, men med tanke på att det är en engångsinvestering och att den har en lång livstid så är priset rimligt i förhållande till livslängden. Dock så varierar priserna och det beror på att jobb ser olika ut och är olika stora. I de flesta fall måste du inkludera en dränering i priset vilket höjer priset en hel del.

Cirkapris för att gjuta husgrund, med dränering och gjutning av platta, ligger på 250 000 kronor och uppåt. Men detta pris varierar kraftigt berroende på lösning, val av hantverkare och plats i landet. Genom att utnyttja ROT-avdraget så kan du få ned priset avsevärt eftersom det låter dig halvera arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet och år.

Frågor och svar om gjutning av husgrund

Varför bör jag inte genomföra jobbet på egen hand?
Det är ett relativt omständigt jobb och resultatet måste vara felfritt för att ha en lång livslängd utan fukt och mögelskador.

Varför är det så viktigt med en bra grund?
För att slippa fukt och mögelskador i husgrunden

Varför är kostnaderna så höga?
I de flesta fall behövs även en dränering i samband med att gjuta husgrund vilket höjer priset.

Hur vet jag att resultatet är tillräckligt bra?
Det är svårt som privatperson och outbildad att kunna se vad som är bra och mindre bra, men resultatet kan man se först några år senare. Om man är fri från mögel och fuktskador så har man en bra husgrund och en dräneringslösning som fungerar.

Hur vet man vilket företag man ska anlita?
Ett tips är att ta in offerter från flera företag och sedan granska skillnaderna.

Checklista inför gjutningen

 • Anlita kvalificerade yrkesmän.
 • Begär offerter från så många företag som möjligt och granska skillnaderna.
 • Tala med andra som har gjutit en husgrund.
 • Installatören bör vara certifierad.
 • Tänk långsiktigt.
 • Tänk ekonomiskt och gör en kalkyl i ett tidigt skede.

Har du gjutit husgrund, eller funderar du på att göra det? Kommentera artikeln med dina frågor eller erfarenheter, eller diskutera gärna gjutning av husgrund och andra byggfrågor på Byggmentors forum för tomt och grund. Läs gärna mer om isolering och dränering.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Dränering – så funkar det

Att dränera kan vara en nödvändighet för dig som bor i ett äldre hus eller planerar att bygga nytt. Byggmentor ger dig en (dränerad) grund att stå på inför dräneringen.

Kortfattat kan man säga att dräneringen är diken som ska leda bort grund- och ytvatten från ditt hus. Särskilt källarväggar kan råka illa ut om fukten inte dräneras bort. Dräneringar utförs oftast av markentreprenörer med kompetens inom både grävning och dräneringsteknik. När du läst artikeln kan du ställa frågor eller dela med dig av egna erfarenheter på Byggmentors dräneringsforum.

Grävning och dräneringsrör

Vid dränering grävs ett dike runt huset intill källarens vägg. Diket är runt en meter brett och ska vara ungefär en halvmeter djupare än det berörda husets lägsta punkt.

Dräneringsrör för bort vattnet från husgrunden

Därefter läggs ett dräneringsrör, cirka fem till femton centimeter brett, som har små hål för att tillåta grund- och regnvatten att komma in i det. Röret lutar nedåt för att låta vattnet rinna och för bort vattnet till exempelvis en dräneringsbrunn som kan finnas på tomten.

Fiberduk och dränerande grus

Under röret finns en fiberduk som ser till att det inte kommer jord som blandas med det gruslager som är utlagt för att dräneringen ska fungera. Gruset ska ligga runt hela röret och lagret ska helst vara över 20 centimeter tjockt uppåt.

Dessutom fyller man därefter på med ”dräneringsgrus” och ett särskilt bärlager. Ofta passar man vid dränering också på att skydda källarväggen mot fukt på ett mer direkt sätt. Exempelvis kan man använda plastmatta eller använda särskilda dränerande skivor som Isodrän eller Pordrän.

Halvera arbetskostnaden

Hus som är byggda före 1975 är inte sällan i behov av dränering och du som går i dräneringstankar bör känna till att du kan använda ROT-avdraget för att dra av arbetskostnaden när du anlitar en entreprenör som ska utföra dräneringsarbetet. Läs mer om ROT-avdraget och hur du använder dig av det vid en husdränering.

En dränering kostar ungefär 2000-3000 kr/löpmeter för såväl material som arbetskostnad (innan ROT-avdraget som alltså halverar arbetskostnaden), alltså per meter runt huset som ska dräneras och förmodligen också isoleras (alltså – ska dräneringen ske på 40 löpmeter landar totalt pris på cirka 80 000-120 000 kr innan ROT, och sedan drar du bort hälften av den del av priset som är arbetskostnad). Dock så är alla dräneringar olika och bäst svar på vad just din dränering kostar får du om du tar in offerter från flera olika entreprenörer för att sedan jämföra dem sinsemellan.

Har du utfört en dränering?

Har du självt utfört en dränering eller funderar du på det? Positiva eller negativa erfarenheter av dränering? Hur hittade du din hantverkare? Ställ frågor eller dela med dig av dina tips i kommentarerna här nedanför eller diskutera dräneringar på Byggmentors dräneringsforum.

Andra artiklar om isolering och husgrund: