Anlita elektriker; kostnader, fallgropar och tips

Anlita elektriker; kostnader, fallgropar och tips

En av de vanligaste tjänsterna svenskar köper in är att anlita elektriker för små och stora elarbeten i ett hus eller en lägenhet. Anledningen till att just denna yrkesgrupp är så flitigt anlitad är framför allt att elektriciteten – bokstavligen talat – genomsyrar våra hus, lägenheter och liv. Skriv gärna en kommentar under artikeln med egna erfarenheter eller frågor om att köpa tjänster från elfirmor.

Oavsett om det är en enkel strömbrytare som ska bytas eller om ett badrum ska rivas och byggas om på nytt så behöver du en elektriker. Vissa enkla elarbeten är faktiskt tillåtna för en ickeutbildad privatperson att utföra men även vid dessa bör du vara försiktig – en felsnickrad veranda kan man korrigera utan större problem, men feldragen el kan i värsta fall vara direkt livsfarligt.

Läs gärna vår guide till elsäkerhet i hemmet för att veta mer om hur långt du som privatperson får ”pilla i kontakterna”.

Första steget: kontakta alltid flera elektriker

Det första steget är faktiskt det viktigaste när du ska köpa in eltjänster – många slår upp första bästa elektriker i lokaltidningen eller via en sökmotor, men risken är då att du råkar hitta någon som inte alls är lämpad för arbetet du vill ha utfört. Ju fler olika elfirmor du kontaktar desto större chans att få till ett bra pris och framgångsrikt utfört uppdrag.

Fråga elektrikerna om vad de kostar (begär helst skriftlig offert), hur snart de kan påbörja arbetet och hur lång tid det tar innan de är klara. Flika gärna in lite snyggt att du talar med ett par andra elektriker också, möjligen kan de då kanske vara beredda att erbjuda dig en bättre överenskommelse för att få dig som kund.

Så kontrollerar du behörigheten

Dags att byta? Anlita en elektriker.
Dags att byta? Anlita en elektriker.

Det viktigaste när du köper eltjänster är att elektrikerna är behörig och kan sina saker. Dels är slarvigt utförda elarbeten farliga och dels kan de innebära att din försäkring inte gäller om något händer – inte en kul sits att vara i. Därmed ska du alltså alltid anlita elektriker ”vitt”, vilket dessutom är extra förmånligt i och med ROT-avdraget (allt om ROT-avdrag 2013 här) som låter dig halvera priset du betalar för elektrikerns tjänster.

Statliga Elsäkerhetsverket avgör vem som är behörig eller inte. Du kan be elektrikerna du har kontakt med om deras så kallade behörighetsnummer, en unik siffra som du sedan kan kolla upp hos Elsäkerhetsverket för att säkerställa att de verkligen är certifierade.

Det är också en fördel om elfirman du anlitar har en ansvarsförsäkring och de får gärna vara ansluten till en branschorganisation såsom Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

Vad kostar det, och glöm inte avtal!

Vad kostar det då att anlita en elektriker? Givetvis varierar priset beroende på arbetets storlek och svårighetsgrad, men ugnefär 500-650 kr i timmen är normalt. Oavsett om de går på timpenning eller kommer med ett fast prisförslag så ska du skriva ett avtal med elektrikern. Läs mer här om generella kostnader för hantverkare.

Kom ihåg att konsumenttjänstlagen gäller när du tar in elektrikertjänster. Den skyddar både dig och företaget om en tvist skulle uppstå, men de flesta tvister kan undvikas genom ett tydligt avtal där pris, tid och vilka parter det berör står utskrivet klart och tydligt.

Avslutat elarbete – besiktning och dokumentation

När allt är klart ska resultatet dokumenteras. Detta är viktigt både utifall att problem uppstår i framtiden, och för att ha skriftligt dokument att visa upp den dag du säljer din lägenhet eller ditt hus. Denna dokumentation bör du avtala med elektrikern om innan, alternativt ta in en extern besiktningsman som gör kontrollen och dokumenterar.

Har du egna erfarenheter av elinstallationer och elektriker? Eller har du en fråga som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna en kommentar här nedanför.

Mer läsning som du kan vara intresserad av:

Elpris 2013 – prognos och spartipsen du behöver

Elpris 2013 – prognos och spartipsen du behöver

Så här räknar du ut ditt elpris 2013 och här är även tipsen du behöver för att kunna göra en bra prognos baserad på tidigare statistik, allt för att du ska kunna få din el till ett bättre pris under 2013!

Missa inte att dela med dig och ta del av andra läsares bästa tips för bättre elpris, i kommentarerna under artikeln.

Byta elbolag 2013

Generellt är det samma tips som alltid – du ska alltid vara beredd att dumpa ditt nuvarande elbolag och hitta en ennan leverantör! Inget sätter press på elbolagen som kunder som är beredda att byta. Varje månad hoppar tiotusentals svenskar av sina elbolag och väljer någon annan. När du ser över de olika elbolagen så ökar chansen att du hittar den leverantör som passar för just ditt hushåll och därmed också kan sänka dina kostnader.

Några exempel på större svenska elbolag är Billeberga Kraft, Ekfors Kraft, Göta Energi, Göteborg Energi, Jämtkraft AB, Stockholm Energi, Telge Energi och Vattenfall. Dessutom finns det en uppsjö av mindre lokala bolag eller elförmedlare, så det är viktigt att du analyserar möjliga leverantörer utifrån just din egen region och kommun.

Rörligt eller fast elpris nästa år?

Även här blir stalltipset detsamma som alla andra år; historiskt sett lönar det sig nästan alltid att gå på rörligt pris. Ändå har ungefär hälften av svenskarna bundet pris (fast pris). Förklaringen är enkel, med tryggheten av ett fast pris är det lättare att planera sin ekonomi, men å andra sidan går du sannolikt minus på det hela jämfört med rörligt.

Om din ekonomi är så känslig att du ”kraschar” vid tillfälliga pristopper på elpriset bör du givetvis inte välja rörligt men för alla andra är det allmänt en klok idé att gå på en rörlig variant.

Så hittar du bästa priset

Använd gärna en gratistjänst såsom Elskling, eller ring helt enkelt upp några olika elbolag och be om prisförslag. Är det bara du och ett enskilt bolag i förhandling hamnar du i underläge rätt enkelt, men när du jämför fyra-fem olika elleverantörer har du plötsligt vänt på steken och nu är det du som styr förhandlingen. Du ställer frågorna, analyserar priserna och väntar på elbolagen att ge dig sitt bästa kostnadsförslag för din lösning.

Alternativ till eluppvärmning

Kom ihåg att en viktig aspekt i vad du får betala för elpris är huruvida elen ska täcka din uppvärmning eller ”bara” hushållsel. äger du ett småhus kan direkt uppvärmning med el vara väldigt dyrt och du kan utan tvekan överväga att byta till exempelvis uppvärmning med bergvärme, luft/vatten-värme eller jordvärme. Se gärna över alternativ lösningar för elförsörjning, vindkraft för privatbruk eller solel. Dessa energiformer blir allt mer effektiva och kan redan idag innebära skonsamhet mot både miljö och privatekonomi.

Så utvecklas priset på el

Hur får du din el 2013, och till vilket pris?
Hur får du din el 2013, och till vilket pris?

Hur ser då priskurvan ut för elkostnader ut inför 2013? Framför allt tror många bedömare på fortsatt låga elpriser sett i relation till de senaste årens nivåer. Så det är inga chocker på gång men samtidigt ligger priserna i ett längre historiskt perspektiv fortfarande relativt högt. Den som vill skydda sig göre bäst i att satsa på rörligt pris eller ännu hellre på någon form av egen el- eller värmeförsörjning för att inte ligga hundaprocentigt bundet till elbolagens prissättning.

Byggmentors tips: Rörligt är bäst, och än mer så de närmaste åren när elpriserna ser ut att hållas på en låg nivå. Men allra bäst är att ta ansvar för sin egen försörjning av el eller värme genom en värmepumposlösning, alternativ energimetoder eller kanske en pelletskamin.

Vad är NordPool?

Svar: Nordpool är namnet på den gemensamma elbörs som Svenska Kraftnät och Stattnet (Norge) driver, där även våra övriga nordiska grannar shoppar el. Se det aktuella spotpriset på el här, detta är alltså det ”utpris” som i förlängningen styr vad du som konsument betalar till den leverantör du valt oavsett om det är Eon, Fortum eller Luleå Energi.

Utöver de nordiska länderna så är många andra europeiska länder inblandade i handeln på NordPool, och elbörsen själv beskriver sig som ”Europas ledande handelsplats för el”.

Elprisområden – debatten fortsätter

En het potatis i den svenska eldebatten under 2012 har varit införandet av de så kallade elprisområdena (läs mer via länken, och här om kritiken mot dessa). I korthet är elprisområden en regional indelning av Sverige i fyra separata områden där elpriserna justeras upp eller ner beroende på vilken landsända det är. Dyrast, alltså med störst påslag, blir priserna i södra Sverige medan de subventioneras i norr. Detta eftersom man med denna lösning försöker kompensera priserna utifrån ett elen primärt skapas i norra Sverige men konsumeras primärt i södra delen av vårt avlånga land.

Som privatkonsument är det inte så mycket du kan göra (annat än att flytta till ett annat elprisområde, men det verkar ju lite väl drastiskt), men det kan utan tvekan vara väl värt att hålla koll på utvecklingen eftersom sista ordet i frågan sannolikt inte är sagt. Särskilt med tanke på att 2013 blir uppladdning av valdebatten inför valet 2014.

Fem steg till ett billigare elpris

Så vad ska man då som konsument göra för att betala mindre per månad för sin elektricitet? Jo, följa Byggmentors fem spartip så klart:

 1. Förhandla med olika elbolag, granska deras priser och välj aldrig ”första bästa”. Ta din tid och du har igen det i ökad chans till besparing.
 2. Ersätt elen med andra lösningar. Tidigare nämnda värmepumpen, allmänna tips för minskad energiförbrukning och ett generellt ökat medvetande i hur din elförbrukning går till, är alla bra tips för att få ner elkostnaden.
 3. Använd en jämförelsetjänst såsom Compriser eller liknande. Ett bra sätt att få en överblick över elmarknaden utifrån just dina förutsättningar.
 4. Alla kommuner i Sverige har energirådgivare eller motsvarande, personer som har bra koll på förutsättningarna för el och energi i din kommun. Ring och prata med denna person och du kanske kan få lokal information som kan hjälpa dig få ned din elkonsumtion och/eller elpris.
 5. Tänk ett steg längre och se över hur effektivt du använder din el och värme. Kanske kan extra isolering vara lösningen, eller nya energieffektiva fönster som faktiskt kan vara en ren plusaffär?

Läsarnas bästa tips

Det kanske bästa sättet att få tips om förbättrad energisituation och lägre elpris är att höra hur andra personer/familjer gjort. Hör med vänner, grannar och utnyttja kompetensen hos andra läsare här på Byggmentor.se. I kommentarsdiskussionen nedanför denna text vill vi att du kommer med egna tips för hur du fått ned din elräkning, eller varningsflaggor för lösningar som inte fungerar. Ställ frågor, debattera och hjälp dina medmänniskor till en bättre elprislösning. Gå direkt till kommentarsfältet.

Mer läsning:

Kritik mot indelning i elprisområden

Kritik mot indelning i elprisområden

Som Byggmentor tidigare berättat så är Sverige numer indelat i fyra stycken elprisområden, för att kompensera för det faktum att vissa delar av landet producerar mer el än de använder medan det i andra delar förhåller sig tvärtom. I södra Sverige, där effekten blir ett dyrare pris för konsumenten menar nu Villägarnas Riksförbund att de nya elprisområdena slår fel och orättvist.

Momsintäkter måste räknas in

Kritik riktas mot de nya elprisområdena.

Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villägarnas Riksförbund säger i ett pressmeddelande att man i och med de nya områdena inte tar hänsyn till att hela Sverige varit med och delat på kostnaden för att bygga ut stamnätet, utan bara ser på själva elproduktionen.

– Utbyggnaden av stamnätet har hittills finansierats av alla elkunder. Nu låter man södra Sverige stå för hela notan självt, och dessutom få höjd skatt, i och med momseffekten. För att kompensera för detta föreslår vi att elskatten sänks – i ett första steg i Sydsverige, och sedan när prisskillnaderna byggts bort, i hela landet.

Om detta utspel får någon effekt återstår att se, men klart är att de nya elprisområden lär debatteras ett bra tag till. Inte minst lär frågan om momsen användas som argument eftersom ett högre elpris också betyder ett högre momsbidrag till skattekistan.

Vad tycker du? Är förslaget rimligt? Eller slår det fel? Diskutera i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för elpriser.

Byta säkring i dimmer – guide och bilder

Byta säkring i dimmer – guide och bilder

Ett vanligt problem för den med dimmer som plötsligt slutar fungera är att säkringen gått. Här visar vi hur man byter säkring i en dimmer med förklarande bilder. Givetvis ser olika dimmers ut på olika sätt men med Byggmentors guide till att byta säkring får du en grund att stå på som förhoppningsvis hjälper dig på vägen. Ställ gärna frågor eller diskutera ämnet på Byggmentors el-forum.

Steg ett: bryt strömmen

1. Ta bort kåpan från dimmern.

Givetvis gäller det alltid att vara extra försiktig när du arbetar med el. Se till att bryta strömmen till den dimmer du vill byta säkringen på. Är du minsta osäker bör du fråga någon som har koll, eller anlita en elektriker. Just el ska man inte chansa med.

Ta bort kåpan på din dimmer

Oftast kan man enkelt skruva eller ”snäppa” av den runda kåpan på din dimmer. Prova att skruva den åt fel håll i första hand och hjälper inte det kan du försiktigt försöka lirka av den.

Hitta säkringen

2. Säkringen sitter i den runda gråa plastbiten strax nedanför till vänster om mitten.

För att hitta säkringen kan du ibland behöva ta bort även den underliggande plastdetaljen som du hittar under kåpan även om det ibland inte behövs. Detta varierar från dimmer till dimmer, liksom hur du identifierar själva säkringen. I det här fallet är det den runda gråa plastdetaljen med en skåra för skruvmejsel som håller säkringen. Vrid ut den försiktigt.

Byt ut säkringen

Nu bör du kunna ta ut säkringen och byta ut den mot en motsvarande säkring (som du i de allra flesta fall hittar i närmaste elhandel). På den gamla säkringen kan du hitta den information du behöver för att säkerställa exakt vilka specifikationer du behöver för att kunna köpa rätt säkring för just din dimmer.

På med kåpan – testa dimmern

 

3. I den gråa plastbiten sitter säkringen.

Nu är det bara att sätta tillbaka delarna du tagit loss, slå på strömmen och testa att din dimmer fungerar. Gör den inte det (och du även testat det självklara – att byta lampa) kan det vara ett allvarligare elfel. Då kan man behöva skruva av även metallpanelen för att komma åt elkablarna i väggen, men detta bör absolut inte göras av någon som är osäker på el. Kontakta alltid en elektriker om du misstänker något fel i eldragningen.

Dela gärna med dig av frågor eller tips kring att byta säkring i en dimmer, antingen i kommentarsfältet här nedanför eller på Byggmentors forum om el och elsäkerhet.

Mer om el och gör-det-själv:

4. Överkurs: Är det inte säkringen som är problemet kan du behöva gräva djupare – men undvik detta om du inte är van att arbeta med el.

Stora skillnader i elpriser 2012 – så sänker du just ditt elpris

Stora skillnader i elpriser 2012 – så sänker du just ditt elpris

Elpriserna varierar väldigt mycket beroende på var i landet du bor, inte minst tack vara de nya elprisområdena som delat in Sverige i fyra olika zoner där elpriserna ser olika ut. Nu visar en färsk undersökning från Villaägarnas Riksförbund att priserna skiljer sig väldigt mycket – mer än 8 000 kr mellan den billigaste kommunen (Malung) och den dyraste (Torsås). Tyck gärna till om de stora skillnaderna i elpriserna i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för elpriser.

Nätvagift och elprisområden påverkar

Byggmentor har tidigare skrivit om elprisområdena och kritiken mot dem. Nu lyfter Villägarna fram elprisområdena som en viktig faktor till de stora skillnaderna i elpris mellan olika kommuner. En annan viktig faktor är elnätsavgifterna som varierar mycket från kommun till kommun.

 Så sänker du dina elkostnader

Stora skillnader på elpriset i olika kommuner.

Även om du inte kan göra så mycket åt ditt elpris i sig så kan du ändå som husägare ta kommando över din situation och påverka din elförbrukning. Framför allt den som använder el för att värma upp sitt hem kan tjäna in pengar genom att investera i en effektivare värmekälla eller i energibesparande åtgärder för sitt hus.

En bra plats att börja på är Byggmentors guide för att välja rätt energival. Vi har även skrivit om en rad olika åtgärder för att sänka sina värmekostnader från större investeringar såsom att skaffa bergvärmepump eller dränera/isolera, till att möblera energisnålt.

Elprisets utveckling under 2012

Många bedömare spår att vi kommer se en fortsatt låg elprisnivå i jämförelse med hur priserna legat de senaste åren. En relativt mild vinter har gjort att vattenmagasinen är välfyllda vilket ger elpriser på låg nivå. Dock så kan spikar i priserna förekomma och hur elpriset justeras mot slutet av året är svårare att sia om.

Vad tycker du om utvecklingen av elpriser och de stora skillnaderna mellan olika kommuner? Rätt eller orättvist? Tyck till i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för elpriser.

Minskat stöd till solceller – men priserna sjunker

Minskat stöd till solceller – men priserna sjunker

Den senaste tiderna har det varit en del turer kring stöd för solenergi, både storskalig sådan och för privatpersoner. Nu meddelar Regeringen att stödet för solceller kommer fortsätta att kunna sökas under hela 2012 men också att det sjunker från 60 procent till 45 procent av investeringen. Men enligt Energimyndigheten behöver inte detta nödvändigtvis betyda dyrare solcellsinstallationer för kunderna.

Bidraget sjunker – priserna också

Stöd bidrag solceller
Solcellsstödet blir kvar 2012, dock något minskat.

Även om det statliga stödet till solceller minskar med 15 procentenheter så har samtidigt priset för solceller minskat nästan lika mycket. Förhoppningen från regeringens sida är alltså att även om stödet sjunker så ska konsumenterna ändå vara stimulerade nog att vilja skaffa solenergi eftersom tekniken blivit billigare.

Det är dock de nya reglerna som gäller för alla ansökningar som behandlas från och med den 1 november 2011, oavsett om ansökan skickats in tidigare än så.

Maxbelopp på 1,5 miljoner kr

Stödet kommer som sagt att ligga på 45 procent av investeringskostnaden, dock som mest 1,5 miljoner kronor. Detta kan sättas i relation till vad Energimyndigheten menar är det normala priset per kilowatt toppeffekt för solceller – mellan 25 000 och 50 000 kr.

Gamla ansökningar gäller fortfarande

Det tidigare stoppet för solvärmebidraget är alltså att betrakta som hävt så länge pengarna räcker – i nuläget är 60 miljoner kr avsatta för stöd till solcellsinstallationer 2012. De ansökningar som redan är inskickade är alltså redan ”i kö” och du behöver inte skicka in en ny ansökan om den tidigare inte blivit behandlad än.

Är detta rätt väg att gå från Regeringens sida? Bör stödet utökas eller avskaffas till förmån för någon annan energiform? Gör din röst hörd i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för alternativ energi.

Nya elprisområden: Så påverkas ditt elpris

Nya elprisområden: Så påverkas ditt elpris

Från och med den 1 november 2011 är Sverige indelat i fyra elprisområden. Detta för det produceras avsevärt mycket mer el i norra Sverige än vad det förbrukas, medan det i de södra delarna av landet är tvärtom. Detta måste nu regleras efter ett beslut i EU vilket gjort att Svenska Kraftnät, som ansvarar för det svenska stamnätet, delat in landet i fyra zoner, eller ”elprisområden”.

Tanken är att indelningen ska stimulera till ökat byggande av kraftverk i södra Sverige, vilket då på sikt skulle jämna ut de prisskillnader som nu uppstår. Gör gärna din röst hörd om förslaget och elpriser i allmänhet, i antingen kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för elpriser.

Nya elprisområden påverkar din elräkning

Elområden i Sverige
Elprisområden i Sverige från 1 november 2011 (klicka för större bild). Bild: Energimarknadsinspektionen.

Vad betyder då den nya indelningen i elprisområden för dig som elkonsument? Framför allt kan du räkna med en förändring i vad du betalar för din el, men om det kommer att gå upp eller ner beror på var du bor och givetvis vilket elavtal du har.

Generellt kan man dock anta att priserna tidvis kommer att vara högre i södra Sverige än i norra eftersom man söderut använder mer el än vad som produceras i regionen. Detta skriver Energimarknadsinspektionen på sin hemsida och de rekommenderar ett ännu större eget ansvarstagande för att hitta det elavtal som lämpar sig för just ditt hus eller din lägenhet, exempelvis genom deras tjänst Elpriskollen.

Så ligger du steget före elbolagen

Förutom att utnyttja exempelvis Elpriskollen för att jämföra olika elleverantörers priser är det i och med indelningen hög tid för alla som inte redan gjort det att se över vilka energibesparande åtgärder du kan göra för just ditt hus.

Ett enkelt sätt att börja den resan på är att se Byggmentors tio tips för uppvärmning av hus. En egen försörjning av värme och/eller el kombinerat med ett smart val av elbolag kan sänka kostnaderna avsevärt, oavsett vilket elprisområde.

Stora besparingar att göra

Exempelvis visar en jämförelse som Elpriskollen gjort att det går att spara runt 2000 kr per år för en villa med normalstor elförbrukning genom att jämföra olika elbolag – oavsett i vilken del av landet du bor. Så även om den nya indelningen innebär vissa kostnadsförändringar så kan du som konsument fortfarande själv stå för den stora besparingen genom att tänka till och välja rätt källa för el och värme till ditt hushåll. Sedan kan du med relativt enkla medel alltid sänka din normala hushållsförbrukning.

Har du själv några smarta tips för att få ner elräkningen? Och vad tycker du om indelningen i elprisområden? Gör din röst hörd i antingen kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för elpriser.

Elsäkerhet i hemmet – regler och tips

Elsäkerhet i hemmet – regler och tips

Rätt elsäkerhet i hemmet är en av de viktigare sakerna att tänka på när du bygger hus eller renoverar. En feldragen elledning i badrummet eller dålig anslutning i en vägg kan orsaka enorma skador på människor, ditt hem och din ekonomi. Byggmentor går igenom vad du bör tänka på kring elsäkerhet i ditt hus eller din lägenhet. Dela gärna med dig av egna tips eller frågor i kommentarsrutan längst ned eller på Byggmentors forum för elinstallationer, elsäkerhet och andra elfrågor.

Utföra elarbeten själv

Elsäkerhet i hemmet
Bra exempel på vad som INTE är elsäkerhet

Att på egen hand arbeta med elektricitet och elledningar i hemmet är generellt något du bör undvika. Inte bara för att det kan vara ett komplicerat arbete som riskerar att bli direkt livsfarligt om det görs fel, utan också för att du kan bryta mot såväl försäkringsregler som mot svensk lag om du försöker utföra elarbete i hemmet utan att ha rätt kompetens och behörighet. Du som äger ett hus är ansvarig för att elen är dragen på ett korrekt sätt, därför bör du aldrig chansa när det gäller elsäkerhet. Anlita alltid en fackman om du är det minsta osäker.

Lista över elarbeten du får göra själv

Det finns dock enligt Elsäkerhetsverket några elrelaterade arbeten även den utan behörighet får och kan utföra, men givetvis bara om du själv känner dig trygg i arbetet som ska utföras:

Byta glödlampa – detta har väl alla gjort någon gång, och sällan är det särskilt komplicerat. Men för att glödlampsbytet ska vara elsäkert bör du kontrollera att lamparmaturen tillåter den glödlampa du använder (brukar stå skrivet på).

Montera skarvsladdar – här är det viktigt att en skarvsladd som ska användas i ett jordat uttag måste bestå av delar som är jordade.

Laga trasig sladd – du kan som privatperson reparera en trasig sladd genom att kapa av den del som är skadad. Du får inte försöka ”fixa” eller laga en trasig del utan det måste tas bort. Sedan är det okej att ersätta med ny sladd eller stickkontakt så länge den är av samma typ som den tidigare. Observera att sladd som ansluts till lampor generellt är undantagna från detta och kräver en fackman för reparation.

Byte och anslutning av ljusarmatur – arbetar du i ett torrt utrymme kan du själv installera en ljusarmatur, men var extremt noggrann att spänningen är helt bruten.

Byta ut uttag i vägen eller strömbrytare – detta kräver en del fingerfärdighet men känner du att du har kunskapen så får du som privatperson byta ut ett vägguttag eller strömbrytare. Var noggrann med att bryta spänningen, antingen genom att dra ut proppen eller slå av huvudelen.

Byta propp – Japp, detta enkla och klassiska elarbete har nog de flesta utfört någon gång, vilket är helt okej enligt gällande elsäkerhetsföreskrifter. Kom dock ihåg att en propp som är sönder aldrig bör lagas, utan släng den och köp en ny.

Sammanfattningsvis kan man säga att du får utföra enklare elarbeten själv, men kom ihåg att du är ansvarig för dem och därmed också ansvarig om något går fel och en olycka inträffar.

Anlita en behörig elektriker

Alla andra former av arbeten, tillbyggen och renoveringar som omfattar el bör utföras av en behörig elektriker. Det omfattar alltså allt från grundläggande elinstallationer och golvvärme, elkabel som ska grävas ner i marken på tomten, att installera en dimmer, att byta ojordat uttag mot jordat, samt det allt annat som rör el.

Var noggrann vid byte av lamparmatur
Dålig elsäkerhet – byt inte lamparmatur när strömmen är på.

En behörighet som elinstallatör utfärdas av Elsäkerhetsverket och det går att söka behöriga elektriker via den här sidan. Detta bör du alltid göra när du anlitar en elektriker för att försäkra dig om att din elinstallation utförs korrekt och omfattas av din försäkring. Läs också vår guide med allt du behöver veta när du vill anlita elektriker.

Tips för att kontrollera elsäkerhet i hemmet

Här är smarta tips för dig som vill se över elsäkerheten i ditt hus eller din lägenhet:

 • Se till att eluttag i känsliga delar av huset är jordade (till exempel badrum, kök, källare, utomhus).
 • Försök hålla elsladdar fria från att sno ihop sig och ligga i högar.
 • Var restriktiv med grenkontakter, för många sådana kan ge överbelastning.
 • Om du kan, undvik att köra exempelvis diskmaskin eller tvättmaskin utan att du eller annan vuxen kan övervaka dem medan de körs.
 • Elektriska apparater ska vara CE-märkta (betyder att apparaten följer för den relevanta EU-direktiv).
 • Undvik att utsätta elektriskt drivna prylar för vatten och fukt. Detta är lätt hänt om du använder apparater som är gjorda för inomhusbruk utomhus.
 • Du har väl brandvarnare? Om inte är det bara att rusa iväg och införskaffa en sådan illa kvickt!
 • Se till att sladdar och vägguttag är hela och sitter ordentligt i sina fästen.
 • Att vara energismart i hemmet ökar också elsäkerheten.

Vill du vara verkligt säker på att ditt hem har fullgod elsäkerhet kan det vara värt att anlita en behörig elektriker några timmar för att få huset eller lägenheten besiktigad, läs mer här om att anlita hantverkare.

Har du själv funderingar eller tips kring elsäkerhet i hemmet? Dela gärna med dig i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors elforum. Det går bra att skriva och läsa i forumet utan att registrera sig, men registrera dig gärna för full funktionalitet.

Uppvärmning av hus, 10 tips för rätt energival

Det kan tyckas oöverskådligt när det gäller att välja rätt uppvärmning av hus, alternativen är många och skillnaderna i kostnad och besparing kan vara stora. Byggmentor ger dig tio tips för att du ska kunna välja rätt värmekälla för uppvärmningen av ditt hus. Vill du diskutera tipsen i artikeln eller komma med egna råd eller frågor rekommenderas Byggmentors forum där du kan diskutera värmepumpar, alternativ energi och elkostnader.

Titta bakåt för att planera framåt

Steg ett är alltid att förbereda sig noggrant och analysera din befintliga energisituation. Uppvärmning av hus kan ske på många olika sätt och innan du börjar titta på nya lösningar för din egen uppvärmning bör du se över hur det sett ut innan. Hur mycket direktverkande el använder du? Hur stor del av förbrukningen är hushålls-el (alltså el som inte går till värme)? Hur mycket drar din pelletskamin eller oljepanna? Kanske kan du göra en energideklaration?

I korthet: Analysera din befintliga uppvärmning för att kunna välja rätt för framtiden.

Budget för uppvärmning av hus

Som med alla större ekonomiska beslut bör du på ett tidigt stadium göra en budget över din elförbrukning och vad din uppvärmning kostar. Titta påv ad du betalar idag och hur stort utrymme du har för investeringar i ditt hus och dess uppvärmning. Ofta är det en stor engångskostnad att byte energikälla men det brukar också betala sig självt relativt fort. Grundförutsättningen är dock självklart att du har råd med en kostsam engångsinvestering.

I korthet: Är du osäker på hur du räknar ut din nuvarande kostnad för el och uppvärmning, hör med dina grannar eller med tjänstemän på kommunen, de har oftast bra tips för hur du går tillväga.

Läs på om olika alternativ för uppvärmning

Steg ett för att du ska kunna göra rätt val av uppvärmning av din villa, radhus eller sommarstuga är att läsa på om olika alternativ. Vi tittar närmare på flera vanliga uppvärmningslösningar i den här artikeln, vill du veta mer är Byggmentors artiklar om värmepumpar och besparing med värmepump bra ställen att börja på. Andra metoder värda att läsa på om är pellets, oljepanna och lite mer ovanliga lösningar som solpaneler och egen vindkraft.

I korthet: Är du påläst är det lättare att göra rätt val och att förhandla med den leverantör/installatör som sedan sköter din värmelösning.

Uppvärmning med värmepump

En mycket populär metod för uppvärmning de senaste åren är just värmepumpar. Fördelen med denna teknik är att de kan hämta värme på flera olika sätt vilket gör att det finns en värmepump för de flesta typer av hus. Oftast innebär en värmepump en rejäl besparing och en återbetalningstid på investeringen inom fem-tio år. Några exempel på olika sorters värmepumpar är bergvärme, markvärme, sjövärme och luft/vatten-värme.

I korthet: Värmepumpsinstallationer omfattas av ROT-avdraget vilket innebär halverad arbetskostnad.

Har du vattenburet distributionssystem?

Ett vattenburet distributionssystem innebär att värmen transporteras via vatten till exempelvis radiatorer (element). Detta är generellt mer effektivt än uppvärmning av hus med direktverkande el. Ibland kan en förändring av distributionssystemet från direktverkande till vattenburet vara lika effektivt som en ny värmekälla. Även luftburen värmedistribution är idag vanlig, till exempel med så kallad luft/luft-värmepump.

I korthet: Hur distribueras värmen i ditt hus? Se över och undersök alternativ som kanske passar ditt boende och din planlösning bättre.

Pellets

Att använda sig av pellets i en så kallad pelletskamin är för många ett prisvärt sätt att värma upp ett hus, åtminstone som komplement till ytterligare en värmekälla. Det kan tyckas gammeldags att använda uppvärmning från levande eld men faktum är att det funkar.

I korthet: Uteslut inga alternativ i inledningsskedet, se över olika alternativ och välj det som passar just dina behov bäst.

Oljepanna

Att få sin uppvärmning från olja är en metod som minskar i Sverige och som kanske fått extra dåligt rykte i och med de senaste årens klimatdebatt. Det är dock ett gångbart alternativ för uppvärmning av hus, även om det sällan är det billigaste så är det smidigt och kräver relativt lite arbetsinsats från dig som husägare.

I korthet: Har du möjlighet att investera i en ny energikälla är nog andra lösningar än olja att föredra, men undersök gärna möjligheten ändå.

Alternativa energikällor

Idag kanske termen ”alternativ” inte direkt går att applicera på exempelvis uppvärmning med hjälp av solceller men faktum är att det fortfarande är en relativt ovanlig metod. Men för varje år går tekniken framåt och det går att skaffa både solenergi eller egen vindkraft idag vilket definitivt är klimatvänliga lösningar om än kanske inte de värmekällor där du får mest uppvärmning per krona.

I korthet: Hör med din kommun och länsstyrelse om bidrag för alternativ miljövänlig energi, det kan göra investeringen prisvärd.

Gå inte på första bästa leverantör – välj med omsorg

Att alltid ta in flera offerter på den värmekälla du till slut väljer är en nyckelfaktor för att kunna göra en så bra affär som möjligt. Pratar du med flera olika experter på uppvärmning av hus kan du dels få goda råd kring vilken lösning som passar just dig och dels kan du då matcha deras priser och välja den som ger dig bäst erbjudande. Ju bättre du undersöker marknaden destor större chans har du att hitta rätt uppvärmningsmetod till bästa pris.

I korthet: Prata med så många som möjligt; kommunens energirådgivare, släkt och vänner, installatörer och leverantörer av olika värmekällor. Gör deras kunskap till din!

Uppvärmning handlar om effektivitet

Stirra dig inte blind på enbart en ny värmepump eller pelletskamin. Lika viktigt för hur mycket du kan sänka dina uppvärmningskostnader är hur väl du energieffektiviserar ditt hem. Allt från hur du möblerar till rätt val av energisnåla fönster och isolering påverkar och med en ”många bäckar små”-inställning till din uppvärmning kan du spara många kronor per år på uppvärmningen.

I korthet: Ju längre du håller kvar värmen i ditt hus desto mindre dyrbar värme behöver du generera eller köpa.

Detta var tio snabba tips för att komma igång med processen att hitta rätt uppvärmning till ditt hus. Har du egna tips, eller kanske frågor om olika energikällor? Då rekommenderas Byggmentors forum där du kan diskutera värmepumpar, alternativ energi och elkostnader. Skriv gärna en kommentar i kommentarsrutan nedanför.

Egen vindkraft – tips och fakta kring vindkraftverk för privat bruk

Olika trender för vilka energiformer vi utnyttjar i svenska hushåll kommer och går, men något som många menar är en tydlig trend som kommer hålla i sig länge är att svenskarna vill ta mer ansvar för sin egen energiförsörjning. Ett eget vindkraftverk på tomten är numer ett realistiskt alternativ för detta Byggmentor tittar närmare på vindkraft för privat bruk, ett miljövänligt energialternativ som numer är gångbart för privatpersoner.

Så fungerar vindkraft

Ett vindkraftverk på tomten fungerar vanligtvis genom en rotor på en horisontell axel. Principen för hur elen skapas är dock enkel och densamma oavsett om man tittar på stora vindkraftverk eller småskalig vindkraft för hushåll – vinden skapar en tryckskillnad som driver en turbinaxel. Turbinen driver sedan i sin tur en generator som alstrar elektricitet.

Använda vindkraft för privat bruk – förutsättningar

Det hörs tydligt på namnet vad som krävs för att vindkraft ska kunna vara ett alternativ för energiförsörjningen för ditt hus – vind! Det ska blåsa tillräckligt mycket helt enkelt.

För att få reda på om du har rätt vindförhållanden på just din tomt bör du börja med att läsa den här kartläggningen av vindförhållanden i Sverige och sedan även rådfråga med den leverantör av vindkraftverket du valt. De vet ofta vad som krävs för att vindkraften ska kunna vara ett realistiskt och effektivt alternativ för ditt läge.Egen vindkraft - vindkraftverk

Allra bäst funkar vindkraft på tomten om man kommer högt upp med snurran, runt 20 meter upp. Är detta möjligt på din tomt och du får tillstånd (bygglov) för bygget av kommun och/eller grannar kan vindkraft definitivt vara ett bra val för dig.

Ju mer vind, desto mer vindkraft

Hur mycket det blåser runt ditt vindkraftverk och hur mycket vindd ditt vindkraftverk kan fånga upp har stor påverkan på hur mycket kraft du får ut. Enkelt uträknat kan man säga att om vindstyrkan fördubblas kommer ditt vindkraftverk att leverera åtta gånger mer energi.

Hur mycket ett litet vindkraftverk för privat bruk klarar av att leverera varierar mycket beroende på modell och vindförhållanden, men enligt Energimyndigheten är 3000 kWh per år vid en genomsnittlig vindhastighet på 7 m/s ett bra riktmärke.

Utnyttja expertisen på vindkraft

Vindkraftverk för privat bruk är fortfarande ingen jättemarknad och det gäller därför att vara mycket noggrann när du undersöker om vindkraft är något för dig. Tumregeln är att alltid kontakta flera olika leverantörer och låta dessa besöka dig och undersöka vilken lösning som kan passa för dig. Vindkraftverksleverantörer kan också räkna ut vad din möjliga energibesparing kan bli per år med hjälp av vindkraft.

När du kontaktar olika företag kan du också matcha deras offerter mot varandra och välja den entreprenör som känns bäst för både magkänsla och plånbok. Glöm inte att ta in referenser och kontrollera dessa för att höra från andra som skaffat vindkraft för privat bruk.

Pris och kostnader för egen vindkraft

Att installera en egen vindkraftsanläggning kan kosta en del som engångsinvestering men å andra sidan kan du spara pengar på längre sikt. Exakt vad det kostar är svårt att säga eftersom priset varierar beroende på typ av vindkraftverk och hur kraftfullt det ska vara.

Det du bör räkna på är återbetalningstiden för ditt vindkraftverk. Om du köper ett vindkraftverk på 2 kW kan du med rätt förutsättningar nästan halvera den årliga elförbrukningen för den genomsnittliga svenska villan. Skulle du sänka din elkostnad med 8 000 kr om året och investeringen gick på 80 000 kr betyder det alltså att ditt vindkraftverk har återbetalat sig på tio år.

Normal kostnad för att installera småskaligt vindkraftverk för privat bruk ligger någonstans mellan 25 000 och 60 000 kr. Men det viktiga är som sagt att inte stirra sig blind på priset du betalar en gång utan hur mycket du kan sänka dina kostnader per år.

Viktigt att tänka på kring egen vindkraft

För att vindkraften ska kunna anslutas till det vanliga elnätet måste det företag som äger ditt elnät godkänna anslutningen. Kontakta därför alltid ditt elnätsföretag och hör efter vilka regler och krav de har. Självklart ska allt elarbete skötas av en elektriker, både av säkerhetsskäl och för att eventuell försäkring ska gälla om något går snett.

Har du egen erfarenhet av vindkraft för eget bruk? Eller har du frågor om vindkraft du inte fått svar på i artikeln? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för alternativ energi.

LED-lampor och belysning – fakta och tips

Belysning är ett område som har stor påverkan på inomhusmiljö och inredning. Allt från hur du arrangerar belysning och lampor till vilken typ av belysning du väljer. Byggmentor går igenom de populära LED-lamporna och tittar närmare på LED-belysningens för- och nackdelar, vad man ska tänka på och vad denna typ av belysning kostar.

LED, eller lysdiod

LED-lampor är en form av lysdioder (LED står för Light Emitting Diod, ungefär ”ljusstrålande diod”) som de senaste åren seglat upp som ett populärt val för belysning tack vara sin energieffektivitet.

LED-lampor finns idag i många olika utföranden och olika färger på ljuset. Tidigare kunde LED-belysning ofta skapa ett rätt ”kallt” ljus med en blåaktig ton men dagens LED-lampor avger betydligt skönare ljus som utan tvekan matchar eller överträffar klassiska glödlampor.LED Belysning

Fördelar och nackdelar med LED

Fördelarna med att använda sig av LED-belysning är bland annat:

 • Effektiv energianvändning. LED-lampan ger helt enkelt mer ljus för elektriciteten än till exempel glödlampan.
 • Anpassningsbar storlek gör att LED-lampor finns att få tag på i många olika storlekar, allt från pyttesmå till större.
 • LED-lampor är också enklare att variera vad gäller färg på ljuset.
 • LED-belysning håller väldigt länge, från 40 000 timmar upp till hisnande 100 000 timmar för vissa modeller. Detta är avsevärt mycket längre än andra typer av lampor (en glödlampa håller ungefär 1100 timmar). De är också oftast mer tåliga än andra typer av lampor.
 • Denna typ av lampor avger väldigt lite värme, du behöver alltså inte oroa dig för att bränna dig eller för att för många LED-lampor ska göra hemmet till en bastu.

Det finns också nackdelar med LED-lampor, bland annat:

 • Inköpspriset för LED-lampor är relativt dyrt. Räknar man dock på återbetalningstiden, alltså över hur lång tid du kan räkna av kostnaden, blir priset oftast lägre än om du skulle köpa lysrör eller glödlampor för en lika lång period.
 • Vissa LED-lampor tappar i ljusstyrka med tiden, även om de som sagt har väldigt lång livslängd.
 • De är väldigt känsliga för spänningsförändringar, det kan därför ibland krävas någon form av reglering av strömtillförseln.

LED-lampor – pris och besparing

Ljusslingor med LED-lampor ligger ofta på mellan 300 och 500 kr. Att köpa enstaka vanliga lampor med LED-teknik ligger ofta runt 40 – 60 kr/LED-lampa. Givetvis varierar priset mycket beroende på storlek och märke. Priset blir också högre om lampan kommer färdigmonterad i en spot eller liknande.

Man brukar schablonberäkna att belysning och lampor står för ungefär en fjärdedel (25 procent) av den totala förbrukningen av hushållsel. Eftersom livslängden är så lång kan du för varje LED-lampa som byts mot en gammal vanlig glödlampa räkna med 400-700 kr i besparing om året.

Vad tycker du om LED-belysning? Berätta om dina erfarenheter eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Luft/vatten-värmepump – fakta och hur du räknar ut besparingen

Byggmentor ger dig en heltäckande guide till luft/vatten-värmepumpen, en bra start inför ett eventuellt köp av värmepumpen som kan sänka din värmeräkning rejält. Diskutera gärna ämnet eller ställ frågor på Byggmentors värmepumpsforum.

Värmepumpen som utnyttjar värmen i luften

Luft/vatten-värmepumpen är en av de vanligaste värmepumpslösningarna för den som inte har möjlighet att borra för bergvärme eller har tillräcklig tomtyta för att skaffa markvärme. Detta för att luft/vatten-värmepumpar utnyttjar värmen i luften runt ditt hus vilket gör att installationen inte kräver något avancerat borr- eller grävarbete, och därmed blir det en relativt billig installationskostnad. Byggmentor ger dig en stor guide till allt du behöver veta om luft/vatten-värmepumpen.

Så funkar luft/vatten-värmepumpen

Till skillnad från exempelvis bergvärme, där värmen fångas upp och transporteras av en slang fylld med vätska, så utnyttjar luft/vatten-värmepumpen värmen som finns i luften. Även vid temperaturer utomhus som är lägre än temperaturen du vill ha inomhus kan en luft/vatten-värmepump utnyttja den värme som ändå finns i luften.

Den andra delen av namnet är vatten, vilket syftar på att värmen distribueras via ett vattenburet system i ditt hus. Luft/vatten-värmepumpen blir därför ekonomiskt mest fördelaktig om du redan har ett vattenburet distributionssystem i ditt hus. Om inte behöver du lägga till kostnaden för att installera ett sådant när du räknar på investeringskostnad och återbetalningstid för din luft/vatten-värmepump.

Luft/vatten-värmepumpen värmer både inomhusluften och vattnet i ditt hus och själva värmepumpen har en utomhusdel som suger in luften utomhus och en inomhus del som fördelar den vidare via ditt vattenburna värmesystem (till exempel radiatorer/element).

Pris för luft/vatten-värmepump

En installation av luft/vatten-värmepump, både arbetskostnaden och själva värmepumpen samt en beredare, ligger på mellan 80 000 kronor och 120 000 kronor. Prisvariationen beror på vilken typ av luft/vatten-värmepump du köper, vad förutsättningarna för installationen är och avtalet du kommer överens om med din installatör. Ett bra tips för att få till en så bra affär som möjligt är att prata med flera olika installatörer och ta in offerter från dem för att sedan jämföra och förhandla.

ROT-avdrag för luft/vatten-värmepump

Att installera värmepump berättigar till ROT-avdraget som låter dig dra av halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor (det dubbla om ni är två vuxna i hushållet eftersom båda kan göra varsitt ROT-avdrag). Vad arbetskostnadsdelen av installationen är ska du få veta av din installatör och det är också installatören som gör avdraget redan när du får fakturan. Normalt brukar man schablonberäkna att arbetskostnaden vid installation av en luft/vatten-värmepump är 25 procent av den totala kostnaden. Vid ett totalt pris på 100 000 kronor för luft/vattenvärmepumpen blir alltså arbetskostnaden 25 000 kronor. Med ROT-avdraget halveras denna och arbetskostnaden landar alltså istället på 12 500 kronor.Luft/vatten-värmepumpen - så funkar den

Besparing med luft/vatten-värmepump

Det viktigaste för dig som funderar på luft/vatten-värmepump är att se dels vad den kostar att köpa och installera och dels hur mycket du kan sänka dina värmekostnader med den. Generellt är detta den viktigaste faktorn när du väljer typ av värmepump – hur lång tid tar det innan den har betalat sig själv. Läs mer om besparing med värmepump.

Det är värmefaktorn som avgör hur mycket du sparar med din luft/vatten-värmepump (läs mer om värmefaktorn, eller COP, här). En av luft/vatten-värmepumpens svagheter jämfört med exempelvis bergvärme är att den måste gå in med extra el (från en elkassett) när temperaturerna blir för låga.

Vid -20 grader brukar de flesta luft/vatten-värmepumpar tappa rejält i effekt och därför behöva ett stort tillskott från elkassetten. Du behåller alltså din befintliga lösning för el och värme men kompletterar med luft/vatten-värme.

Besparingen varierar som sagt kraftigt, men någonstans mellan 10 000 och 20 000 kWh per år kan ett normalt hushåll minska sin förbrukning med genom att utnyttja värmen som finns naturligt i utomhusluften.

Det innebär, beroende på elpris, en besparing på ungefär 10 000 – 20 000 kronor. En luft/vattenvärmepump som underhålls på rätt sätt har en beräknad livslängd på tio år (även om många håller längre än så) vilket ger att den i de allra flesta fall betalar sig själv med råge inom fem till tio år. En vanlig uppskattning är att de flesta sänker sitt energibehov med 50 procent men be din installatör om en noggrann kalkyl på er möjliga besparing innan du sätter igång med installation och val av värmepump.

Ovanstående uträkning och uppskattad återbetalningstid är dock under förutsättning att det redan finns ett vattenburet distributionssystem för värmen. Har man inte det men ändå vill använda sig av luftvärme kan en ren luft/luft-värmepump vara ett bättre alternativ eftersom värmen då distribueras via luften. Byggmentor kommer framöver att göra en liknande guide till denna typ av värmepump.

Luft/vatten-värmepump – bäst i test

Energimyndigheten är en bra källa för den som vill se över sina energival, de har även gjort ett test av ett mindre urval av luft/vatten-värmepumpar. Även om det inte täcker in särskilt många olika modeller och typer kan det vara bra ett kika på Energimyndighetens testresultat för att se vad som är viktigt att tänka på när du diskuterar just din värmepumpslösning med din installatör. Här är några av de viktiga sakerna att titta extra på:

 • Pris – anges med moms. Kontrollera nog vad installatören menar med priset, är det för bara värmepumpen eller är det med arbetskostnad och beredare också? Är ROT-avdraget redan gjort (halva arbetskostnaden)?
 • Avgiven effekt – hos Energimyndigheten anges effekten vid utomhustemperatur på sju plusgrader och 45 grader värme till radiatorerna. Läs mer om avgiven effekt i Byggmentors generella guide till värmepumpar.
 • Uppvärmningsbehov/årsvärmefaktor/energibesparing – här har man räknat på vad du kan göra för besparing med din värmepump utifrån hur stor energiförbrukning ditt hushåll har. Till exempel om ditt hus har ett uppvärmningsbehov på 25 000 kWh per år kan besparingen vara 14 810 kwh vilket ger en årsvärmefaktor på 2,4.
 • Värmefaktor – anger hur mycket effekt pumpen (respektive beredaren) kan avge för varje tillförd kWh el.

Dessa faktorer är de viktigaste för att du ska kunna avgöra hur stor besparingen blir i kronor och ören. Sedan är det givetvis också viktigt att tänka på praktiska saker som underhåll, storlek på komponenterna som ska installeras och bullernivå.

Fördelar med luft/vattenvärmepumpar

 • Enkel installation
 • Relativt kort återbetalningstid, särskilt i lite mindre hus med något lägre energiförbrukning än genomsnittet.
 • En outtömlig och underhållsfri energikälla – luften.
 • Eftersom du inte behöver borra eller gräva blir investeringen nästan alltid mindre än vid exempelvis berg- eller jordvärmepumpsinstallation.
 • Funkar perfekt för den som vill värma poolen under sommarhalvåret.

Nackdelar med luft/vattenvärmepumpar

 • Bullernivån kan bli hög beroende på placering av pumpen.
 • Tappar mer än många andra typer av värmepumpar vid låga temperaturer.
 • Kompressorn, som man kan säga är värmepumpens vitala del, har generellt kortare livslängd än jämfört med andra typer av värmepumpar.
 • Sämre värmefaktor settöver ett år än exempelvis jordvärme eller bergvärme.
 • Blir det väldigt kallt, ofta under -20 grader kan pumpen helt stängas av och all värme får skjutas till av elkassetten.
 • En del luft/vatten-värmepumpar är över huvud taget inte gjorda för svenskt klimat – se till att din installatör väljer en pump som passar för dina förhållanden.

Allt som allt så är luft/vatten-värmepumpen ett mycket bra alternativ för den med relativt lågt energibehov och som inte kan eller vill betala för en dyr bergvärmeborrning eller grävning för ytjordvärme. Nyckeln för att få en lyckad affär är att kontakt olika leverantörer/installatörer och sedan jämföra deras förslag på värmepump och vad kostnaden respektive besparingen blir.

Har du fler frågor om luft/vatten-värmepumpar? Eller har du egna erfarenheter av luft/vatten-värme, positiva som negativa? Dela gärna med dig av dina erfarenheter eller frågor genom att skriva en kommentar i rutan nedanför eller diskutera på Byggmentors värmepumpsforum.

Kanske vill du även läsa mer om:

Glaspannor värmer huset med solenergi

Solstrålningen på sommaren i Sverige är lika hög som i delar av medelhavsländerna, mycket beroende på våra många timmar av dagsljus under sommarmånaderna. Det gör det faktiskt rimligt att använda sig av solenergi långt här uppe i norra Europa.

Glaspannor – modern form av solenergi

Självklart är det under sommaren som den största mängden energi genereras från solen, men även under vår och höst produceras en stor mängd energi. Systemet med glaspannor innebär att det inte är nödvändigt med strålande solsken för att energi ska utvecklas, ljuset räcker bra. Detta innebär att även en molnig dag bidrar till energiframställning. Tekniken är resultatet av flera års forskning och utveckling hos bolaget samt vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.Solen - en i princip outtömlig energikälla

Funkar både luftburet och vattenburet

Glaspannorna ger vackra tak. Solstrålarna når igenom pannorna och landar på en specialutvecklad absorbatorduk under dem vilken fångar upp solstrålarna. Under duken ligger en spalt där luften värms upp och cirkuleras. Energin som fångas upp integreras med de uppvärmningssystem som redan finns. Systemet passar både luftburna och vattenburna energisystem.

Elementen blir reservlösning

Det vanligaste är att systemet ansluts till ett vattenburet uppvärmningssystem via en ackumulatortank, men går även att använda till direktverkande el. Här går att komplettera elradiatorerna med några få fläktkonvektorer som ansluts till en ackumulatortank, och du får alla fördelar som ett vattenburet system har men till bråkdelen av kostnaden. Elelementen kan sitta kvar som reserv.

Bäst för lutande tak

Systemet kräver utrymme under taket, på råvind/krypvind/kattvind, där tekniken installeras, något som inte alla hus har. Det finns även hus med platta tak, där är det svårt att installera systemet med glaspannor.

När systemet integreras i en yttervägg byts takpannorna ut mot väggpaneler i glas. För varje enskilt hus skräddarsys väggpanelerna, de längsta kan vara upp till sex meter. Väggpanelerna genererar mer energi under vinterhalvåret eftersom infallsvinkeln för solstrålarna då är bättre än för ett tak.

Fördelar med glaspannor/solenergi

Billigt, miljövänligt, ofta estetiskt vackert. Passar luftburna och vattenburna energisystem, exempelvis bergvärmepump, luftvärmepump, pelletspanna, oljepanna eller elpanna. Glaspannan har generellt längre livslängd än vanliga takpannor i tegel eller betong, eftersom glaset är UV-beständigt och tål erosion bättre. Eftersom pannan är blank och viss värme genereras från taket, smälter snön underifrån och glider av. Endast en liten mängd snö stannar kvar på hustaket

Nackdelar med glaspannor/solenergi

En stor investering som dock återbetalar sig under rimlig tid. Utrymme krävs under taket, på rå-, kryp- eller kattvind, där tekniken installeras. Passar inte tak utan lutning.

Har du fler frågor om glaspannor eller solenergi? Eller egna erfarenheter att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum.

Värmepump för nybörjare

Byggmentor ger dig fakta och tips om värmepumpar, både hur de fungerar och möjlig besparing – allt du bör du tänka på inför en värmepumpsinvestering. Diskutera gärna värmepumpar på Byggmentors värmepumpsforum.

Så fungerar värmepumpen

Grundprincipen för en värmepump är att den fångar in värme som redan finns naturligt i din omgivning. Det kan vara från djupt ner i marken bredvid eller under ditt hus (bergvärme), det kan vara i det översta marklagret på din tomt, och det finns värmepumpar som nyttjar värmen som finns lagrad i en närliggande sjöbotten (sjövärme) eller helt enkelt den värme som finns i luften. Värmepumpen är alltså en form av solenergi eftersom den tar tillvara på den värme solen lagrat i mark och luft runt oss.

Värmepumpen växlar upp värmen

Värmepumpens jobb är att samla in värmen och sedan se till att ditt hus får mer kilowattimmar värme än vad den drar i el. Man brukar tala om att för varje kWh elektricitet som krävs för att driva värmepumpen genererar den i gengäld tre kWh värme till huset (även om den exakta ”uppväxlingen” givetvis varierar beroende på typ av pump). Målet för husägare är givetvis att hitta den typ av värmepump som ger dig bäst ”uppväxling” av värmen du samlar in. Läs mer här om besparing med värmepump.

Värmefaktor, eller COP

Är energibrunnen (det hål som borras för exempelvis bergvärme) varm och husets värmesystem kallt blir det en hög ”värmefaktor”. Värmefaktorn är helt enkelt förhållandet mellan hur många kWh den kräver och hur många den genererar. Ett annat ord för värmefaktor är COP, från engelskans Coefficient Of Performance.

Värmepumpen utvinner värme från marken eller luften
Värmepumpen utvinner värme från marken eller luften

Givetvis varierar effekten beroende på typ av värmepump och omständigheter, men generellt kan man räkna med en rejäl uppväxling av elen in i pumpen i relation till värmen den skapar. Många väljer att ha en värmepump som ett komplement till ett annat värmesystem för att täcka upp de gånger värmepumpen inte får upp tillräckligt med värme från mark eller luft.

En del värmepumpar levereras med en tillhörande elkassett som kompletterar när inte värmepumpen räcker till, exempelvis vid riktigt kalla dagar på vintern. Vill du veta mer om olika termer som har att göra med värmepumpar rekommenderar vi Byggmentors guide ”Värmepump A-Ö”.

Anpassa värmepumpen efter behov

Eftersom en värmepump ska vara en investering som sänker dina kostnader på sikt är det viktigt att du får rätt pump för just dina behov. Börja därför med att se över vilka övriga åtgärder du kan genomföra i huset för att sänka värmekostnaderna.

Ibland kan det vara förmånligare att lägga pengar på en tilläggsisolering av hela eller delar av huset och sedan köpa en mindre värmepump, och ibland kan det vara bäst att köpa en rejäl värmepump redan från början. Prata med grannar i ditt område och energirådgivare på din kommun för att börja nysta i den bästa lösningen för just dina värmebehov och förutsättningar. Använd dig också av värmepumpsinstallatörer för att höra vad de rekommenderar dig för lösning.

Så tyder du värmepumpsbeskrivningen

När man köper värmepump märker man snart att det är en stor marknad med många aktörer. Energimyndigheten publicerar ofta sammanställningar och tester av värmepumpar, olika modeller, märken och sorter. Det viktiga att titta på är värmefaktorn och din möjliga energibesparing. När du jämför olika värmepumpar är det bäst att jämföra de viktigaste värdena, såsom pris, energibesparing och värmefaktor. Så här kan beskrivningen av en bergvärmepump se ut:

Namn: EVI HEAT Combi

Tillförd/angiven effect (kW): 5 1,6/5,1 (alltså vad den ger ut i förhållande till vad den kräver in)

Energibesparing (ett teoretiskt värde som Energimyndigheten uppskattar för respektive värmepump): 13 600 kWh/år

Mått (b * d * h, cm): 60x67x195

Cirkapris värmepump: 40 000 kr

Cirkapris installation (exklusive borrning/grävning), som tillkommer för exempelvis en installation av bergvärme): 10 000–20 000 kr

Vad sparar jag på att installera värmepump?

Den enklaste tumregeln är att ju större hus och ju större energiförbrukning desto mer kan du spara på att installera en värmepump. Det du ska räkna på är ”återbetalningstiden”, alltså hur lång tid det tar för den rätt höga engångskostnaden för installationen att återbetala sig genom att du sänker dina energikostnader. Enklast är att ta investeringskostnaden (priset för värmepump och installation samt eventuelle räntekostnader) och dela med den summa du tror att du kommer spara per år på minskad energiförbrukning.

Så kostar värmepumpen 120 000 kronor och du sparar 20 000 kronor om året blir det alltså återbetalningstid på sex år. Det betyder att du ”går plus” på affären från år 7 och framåt. Glöm inte att arbetskostnaden för en värmepumpsinstallation berättigar till ROT-avdrag, du får alltså göra avdrag för halva arbetskostnaden upp till 50 000 kr per person.

Vilka typer av värmepumpar finns det?

Se gärna vår mer specifika guider till olika värmepumpar: bergvärme, jordvärme, luft/luft-värme, sjövärme och luft/vatten-värme. Vi har också en sammanfattande artikel som går igenom de olika typer av värmepumpar som är vanliga på den svenska marknaden.

Tills dess får du gärna ställa frågor eller ge dina bästa råd och tips kring värmepumpar – skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors värmepumpsforum.

Kanske vill du även läsa mer om:

Luftburen eller vattenburen värme?

Byggmentor synar olika distributionsformer för värme. Med rätt kunskap kan du göra ett val som sparar både miljö och pengar.

Luftburen värme med värmepump eller vattenburen med cirkulationspump? Ja, det finns flera möjliga lösningar för att distribuera värme i ett hus.  Byggmentors fakta om vattenburen värme, luftburen värme och direktverkande el ger dig överblicken och kunskapen du behöver för att välja det som passar just ditt hem.

Vattenburen värme

Att värma upp huset med vattenburen värme innebär att varmt vatten hela tiden cirkulerar i radiatorer eller golvslingor. Vattnet kan värmas upp antingen med hjälp av en ved- eller elpanna eller med en värmeväxlare som är ansluten till fjärrvärme och cirkulerar med hjälp av en cirkulationspump. Vattenburen värme kan också kopplas ihop med en värmepump, till exempel luft/vatten-värmepump eller bergvärmepump. I de flesta fall finns det även en varmvattenberedare i pannan där vatten till husets kranar även kan värmas upp.

Fördelar med vattenburen värme

Att använda sig av vattenburen värme innebär en mängd fördelar. För det första har man möjlighet att välja mellan ett stort antal olika energislag. Dessutom ackumulerar huset värme vilket gör att huset inte kyls ner lika fort som andra hus vid strömavbrott eller liknande. En stor nackdel med systemet är dess höga installationskostnader, så se till att göra ett noggrant kalkylarbete inför ett eventuellt köp.

bbb low-cost housing, tegnestuen vandkunsten

Luftburen värme

Ett annat alternativ för att värma upp huset är med det som kallas luftburen värme. Systemet innebär att luften värms upp med luft som har hettats upp av antingen en braskamin, ett ventilationsaggregat eller i en värmeväxlare som är kopplad till en värmepump. Varmluften cirkulerar sedan i huset med hjälp av fläktar. Med detta system så värms rummen upp och ventileras på en gång. Resultatet blir att du får en jämn temperatur i hela huset och ventilationen blir mycket bättre än om du använder dig av andra system.

Fördelar med luftburen värme

Även med detta system är fördelarna många. Exempelvis har du möjlighet att delvis återvinna avluften och därmed spara in på värme och kostnader. Till nackdelarna kan man räkna att det kan uppstå kallras, alltså drag från fönster. Detta kan man undvika genom att installera isolerglasrutor. En annan nackdel är att det inte går att undvika odör och partiklar i luften då den hela tiden cirkulerar i huset.

Direktverkande el

Den tredje metoden att värma upp huset är med direktverkande el. Metoden innebär att man värmer upp huset med hjälp av elradiatorer, alltså vanliga element. Den stora fördelen med direktverkande el är för det första mycket låga installationskostnader. Det är både enkelt och billigt då det endast krävs att man köper radiatorerna, installerar dem på väggen och stoppar in kontakten i eluttaget.

Nackdelen med detta system är att det kan vara relativt svårt att byta energislag samt att driftkostnaden blir höga när elpriserna stiger och samtliga rum i huset måste värmas upp. En förutsättning för att kunna värma upp huset med direktverkande el är att det finns tillräcklig anslutningseffekt tillgänglig. Detta kan du enkelt ta reda på genom ditt lokala elverk.

Fördelarna med direktverkande el är många men metoden lämpar sig bäst i hus där kravet på värme inte är omfattande, exempelvis i fritidshus eller sommarstugor.

Vilken distributionsform föredrar du, och varför? Ge dina tips eller ställ frågor i kommentarerna här nedan eller diskutera ämnet på Byggmentors forum.