Inspirerande inredning: Regnbågsrummen

Den här läckert designade lägenheten i HongKong har ett utmärkande drag som går som en röd-gul-grön tråd genom lägenheten. Arkitekten Max Lam från Moderne Design House Limited har skapat ett färgglatt hem där allting känns ihopkopplat tack vare färgstråket som löper genom rummen. Klicka på bilden nedanför för att bläddra vidare i bildspelet.

[nggallery id=1 template=caption]

Alla foton: Moderne Design House Limited

Vad tycker du om en sådan här färgsprakande inredning? för mycket eller något som du kan tänka dig själv? Kommentera i rutan nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum för inredning.

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Att inreda ett hem behöver inte nödvändigtvis innebära dyra pengar eller komplicerade lösningar. Med Byggmentors nio inspirerande inredningstips kan du gå från grått till flott lika snabbt som billigt. Diskutera gärna tipsen och kom med egna förslag i kommentarsrutan efter artikeln eller på Byggmentors inredningsforum.

Börja med detaljerna – vad hänger på väggarna?

Det är troligen motsatsen till vad du hör i de trendiga livsstilsmagasinen, men faktum är att man inte alltid behöver börja sin heminredning med att måla om eller tapetsera hela huset eller lägenheten. Testa att tänka tvärtom; börja med de små medlen och lek med de prydnader och detaljer du redan har.

Inredningstips inspiration
Tegelvägg och spännande konst bryter av.

En spännande lösning som många inte tänkt på är att ”klumpa ihop” tavlor, affischer eller prydnadssaker istället för att sprida ut dem. Häng dina tavlor på en enda vägg eller ställ framv aser och skålar på en liten yta för att skapa häftiga fokuspunkter som drar åt sig ögonen.

Tänk text istället för bild

Idag är ”konst” ett luddigt begrepp som kan innebära mycket men ändå är många av oss låsta vid att det man har på väggarna ska vara bilder – punkt slut., Tänk därför på om du kanske kan leka med dina väggar genom att måla eller trycka upp text – kanske ett citat du gillar, namnet på en plats du tycker om eller en del av en låttext. Bokstäver kan dessutom i sig bli tjusiga konstverk!

Inred hemmet efter ett tema

Ett lekfullt och roligt sätt att skapa en inspirerande inredning som inte behöver innebära dyra designermöbler eller exklusiva prydnader är att utgå från ett tema. Kanske en film du älskar, ett fritidsintresse du brinner för eller ett färgschema du känner extra starkt för.

Låt ditt inredningstema synas i konst, prydnadssaker, kläder som hänger framme – ja, egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Ett fantasifullt exempel på hur möbler kan utformas är möbler i djurskepnad.

Bus med ljus i ditt hus

Ursäkta den rimmande inledningen, men den säger rätt väl vad det handlar om – det går att experimentera med hur belysning i ett hem ska fungera. Skapa egna lampor med hjälp av gamla skrotdelar, lys upp med spotlights på väggarna eller sätt upp ficklampor som punktbelyser valda delar av din inredning. Målet är att skapa belysning som känns annorlunda men ändå funktionell.

Måla om med helt fel färg

Ja, visst ska en vägg helst målas eller tapetseras om i en färg som passar ihop med resten av inredningen, men testa att tänka tvärtom. Arbeta med en fondvägg, eller kanske bara en liten del av en fondvägg, och lek dig fram med en färg som känns konstig i sammanhanget. Har du en inredning som i allt övrigt matchar och hänger ihop kan en färgmässig avstickare vara en perfekt detalj.

Möbler i ständig rörelse

Nja, inte hela havet stormar, men att möblera om ofta och i små steg snarare än stora ommöbleringar där allt flyttas kan vara ett enkelt sätt att leta sig fram till det optimalt inredda hemmet. Varför inte utgår från en detalj – ett soffbord, en fåtölj, matbord eller en bokhylla till exempel – i ditt hem och flytta runt den varannan dag under en tid och se var den till slut passar bäst.

Möblera mera – det är gratis och gör nästan mer skillnad än någon annan enskild inredningsförändring. Läs också gärna Byggmentors tidigare guide till hur du möblerar energisnålt.

Lyxtipset – kakla annorlunda

De tidigare inredningstipsen i denna lista har varit relativt billiga sådana. Ett lite dyrare tips är att använda sig av kakel i kök eller badrum på ett nytt sätt. Man behöver inte enbart jobba med enfärgade kakelväggar, eller enkla mönster. Varför inte byta ut bara en del av kaklet och mönstra fram en enkel bild, ett kort ord, eller något annat färgglatt som bryter av kaklets ibland sterila känsla.

Inredning tips
Med tyger och färger kommer man långt.

Kom dock ihåg att en omkakling är väldigt viktig att få rätt utförd med tanke på risken för fuktskador, så anlita en plattsättare om du är osäker på hur det ska gå till.

Tyger till tusen

Filtar, tygstycken, mattor, lakan – allt är billiga sätt att piffa till ditt hem utan att det behöver kosta skjortan. Gör det enkelt och köp in billiga lakan i olika färger som du sedan kan utnyttja till det mesta. Kanske täcka över en dyna i soffan, kanske sätta upp ett draperi i vardagsrummet, eller varför inte sätta upp ett mönstrat lakan på en vägg och på så sätt ”fusktapetsera” billigt och enkelt?

Måla om dörrarna

Dörrar – såväl garderobsdörrar som dörrar mellan rum – kan ofta bli ett tråkigt inslag i ett annars vackert inrett hem. Därför bör du inte vara rädd för att applicera ovanstående tips även på dina dörrar för att låta de vara en lika viktig del av inredningen som golv och väggar.

Vad tycker du om inredningstipsen i listan? Har du egna tips att dela med dig av? Diskutera gärna i kommentarsrutan eller på Byggmentors inredningsforum.

Grundkurs: måla väggar inomhus

Grundkurs: måla väggar inomhus

Här är en rak och enkel guide för dig som behöver hjälp med att måla väggar inomhus. Att måla om hemma är idag väldigt populärt, däremot är långt ifrån alla hemägare säkra på hur man egentligen gör när man målar om inomhus. Med Byggmentors guide får du grundkunskapen du behöver för att börja måla om hemma! Är du redan erfaren och vet hur man målar inneväggar får du gärna föregå med gott exempel och dela med dig av dina bästa tips, antingen i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

Rätt utrustning och material

Det som brukar behövas för de allra flesta målarprojekt är:

 • Målarfärg
 • Tejp
 • Skyddspapper
 • Sandpapper
 • Pensel
 • Roller
 • Tråg
 • Förlängningshandtag

Med dessa komponenter bör du klara av de allra flesta målarjobben i ditt hem. Ska man måla utomhus kan det dock krävas mer avancerade saker, se mer i guiden ”Måla om fasaden”.

Skydda kläder och möbler

När du målar kommer det oundvikligt att skvättas och spillas färg. Se därför till att möbler och ytor som inte ska målas är antingen bortplockade eller ordentligt täckta. Detsamma gäller dina kläder – måla inte i något du inte vill få fläckar på. Använd maskeringstejp för att få till raka linjer längs med den yta som ska målas.

Förbereda väggar för målning inomhus

Innan du börjar måla ska du se till att dina väggar är släta och rena. Det betyder fota att du först går loss med sandpapper för att slipa tills ytan är jämn och fin. Sedan använder du en vanlig borste för att sopa bort damm och smuts. Är det flera lager tapeter på väggen kan du räkna med längre tid för just slipningen.

Måla längs ytterkanterna av ytan

Nu är det dags att börja måla och om vi antar att du ska måla en vanlig vägg inomhus är det kanterna som ska målas först. Sätt skyddstejp längs tak, golv och angränsande väggar som inte ska målas. Sedan målar du en penselbred rak och jämn linje längs med tak, golv och väggar. På så sätt skapar du en ”ram” som sedan är enklare att måla i med exempelvis en roller.

En viktig sak att tänka på när du öppnar di burk med målarfärg är att en ”hinna” eller ett ”lock” kan ha bildats högst upp i burken. Detta är inget fel och du ska absolut inte kasta bort hinnan som är viktig för att målarfärgen ska fungera. Rör istället om i målarburken eller vänd den upp och ner ett tag.

Börja måla!

Nu är det helt enkelt att med jämna drag börja fylla väggen med färg. Använd gärna en roller. Se till att färgen är jämnt fördelad över hela rollern och snåla inte – bättre att måla din vägg ordentligt från början än att du tvingas göra om det om bara några år.

Byggmentors bonusfakta om målning inomhus:

 • Skulle du spilla färg är faktiskt vanlig kattsand superbra på att suga upp den. Se till att ha lite kattsand hemma när du börjar måla.
 • När man målar med vit färg kan det vara svårt att se var man målat, men det finns faktiskt vissa färger som ser lätt rosa ut när du målar för att sedan bli vita. Fråga i färgaffären.
 • Målarfärgen ska alltid förseglas när du inte använder den, och helst förvaras inomhus för att inte utsättas för temperaturskiftningar.
 • Att välja rätt färg och färgkombinationer är ett viktigt val, läs gärna Byggmentors guide till färgschema för inredning.

Har du frågor om målning av väggar inomhus eller egna tips? Dela gärna med dig i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

Drömhuset där öppna ytor är ledordet

Det här spektakulära huset är beläget långt bort från Sverige (Kapstaden, Sydafrika) men kan nog ändå fungera som inspiration för den som ska bygga hus eller renovera. Arkitekterna (Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects) har jobbat med stora öppna ytor och fått en härlig kombination mellan raka linjer och flytande gränser mellan rummen. Ägarens önskemål till arkitekterna var att det skulle vara ”dramatiskt” och det får man väl säga att huset blev, inte minst med tanke på den spektakulära omgivningen.

Inga tydliga gränser mellan inne och ute

Pool, himmel och hav möts

Dramatisk omgivning

Stilren och enkel fasad

Kök eller uteplats?

Raka linjer möter ett flytande hav

En levande sittplats

Arkitekternas största problem med huset som kallas ”First Crescent” var den smala ytan – som bredast var det bara 20 meter att bygga på vilket har gett huset en långsmal känsla där ven höjden utnyttjas. Man valde ljusa färger och material för att utnyttja det stora ljusinsläppet maximalt och skapa en känsla av naturligt ljus och att vara utomhus även när man är inne.

Sovrummet är öppet

Öppen yta och dramatik

Borsta tänderna med häftig utsikt

Badrummet är öppet och ljust

Vad tycker du om den öppna lösningen? Något för dig eller mer fint att titta på än att faktiskt bo i? Skriv en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum.

Byta fönster – 10 tips för att lyckas

Att byta fönster är ett bra sätt att piffa till även det mest slitna gamla hus. Byggmentors 10 tips hjälper dig rätt när du vill byta fönster. Diskussionsforum för dina egna fönsterfrågor hittar du här. Kika och skriv gärna i kommentarerna för denna artikel också (längst ned).

Ta din tid när du bestämt dig för att byta fönster

När du väl beslutat dig för att byta fönster ska du inte springa ner till närmaste fönsterfirma och lägga pengarna på disken. Bra fönster ska hålla i många år och du har allt att vinna på att lägga lite tid och energi på att sondera fönsterterrängen noggrant. En fönsterinvestering är något de allra flesta inte gör ofta, när du väl gör det – lägg tid på det. Ett alternativ är också att renovera fönster eller måla om dem.
Tipset: Skriv en checklista med vad du förväntar dig av dina nya fönster.

Utseendet är viktigt

Ibland kan man utan tvekan påstå att utseendet inte är allt. Så är inte fallet när du vill byta fönster. Nya fönster ska tilltala dig både nu och om tio år. Det är inte det lättaste att veta hur design och smak förändras över tid så det är riktigt viktigt att ta till sig gott om inspiration innan man beslutar sig för en viss typ av fönster.
Tipset: Promenera i grannskapet och titta på andra fönster, leta efter både tilltalande och avskräckande exempel.

Fönster utanför ramarna

Att skaffa nya fönster behöver inte nödvändigtvis betyda att man väljer ett standardfönster som sedan används i hela huset. Kanske kan du bryta av med ett annorlunda fönster i något rum? Ett takfönster som skapar ett härligt ljusinsläpp? Olika färger på olika fönster?
Tipset: Våga chansa på ett fönster eller i ett rum. Skulle det verkligen inte hålla i längden är det mindre kostsamt än att byta fönster i hela huset.

Fönster finns både inne och ute

Det kan tyckas självklart men väl värt att tänka extra på när du byter fönster. När du valt en typ av fönster du är nöjd med gäller det att dubbelkolla att det funkar ihop med både insidans väggar och inredning samt utsidans fasad och tomt.
Tipset: Är du lite digitalt händig kan du ta en digital bild av ditt hus, använda ett bildbehandlingsprogram och klippa ut/klistra in olika typer av fönster.

Kostnad byta fönster

Nästa bit att fundera över är den kanske tråkigaste – vad kostar det att byta fönster? Beroende på vilken typ av fönster du väljer och vem som utför arbetet så varierar kostnaden för att byta fönster rejält. Du kan komma undan med en tusenlapp per fönster inklusive arbetskostnad och du kan utan problem hamna på det tiodubbla om du väljer mer exklusiva lösningar. Skriv gärna en kommentar om du undrar något specifikt kring priser på fönster (kommentarsfält hittar du under artikeln).

Hör därför alltid med olika fönsterinstallatörer innan du bestämmer dig för att anlita någon, på så sätt får du en bättre överblick över vad dina nya fönster totalt landar på för kostnad. Byta fönster kostar en del men är oftast värt det i längden. De kan både höja värdet på ditt hem och sänka dina kostnader om du installerar energisnåla fönster.
Tipset: Sätt en budget på förhand men snåla inte. Fönster är något du kommer se varje dag och du ska inte vara något annat än helt nöjd.

Byta fönster själv? Ja, men tänk till först

Har du tid och kunnande nog så är det inte omöjligt att byta fönster själv. Tänk bara på att du ska leva med dina fönster länge och blir det fel kommer det sannolikt irritera lika länge. Idag kan det vara extra förmånligt att anlita någon för att montera dina fönster eftersom det berättigar till ROT-avdrag, vilket halverar arbetskostnaden (som i och för sig är noll för den som vill byta fönster själv).Byta fönster, 10 tips och kostnad
Tipset: Kolla också med ditt försäkringsbolag om de har några särskilda krav på vem som monterar dina fönster.

Tänk på det praktiska

Utseendet är viktigt när man byter fönster har vi konstaterat. Lika viktigt är de praktiska förutsättningarna och vad du vill få ut av fönstret. Ska det kunna öppnas helt och funkar det i så fall med din nuvarande planlösning och inredning? Är de enkla att hålla rena? Släpper de in den mängd ljus du vill ha?
Tipset: Se över dina nuvarande fönster och skriv en lista över saker du inte är nöjd med.

Energibespara när du ändå ska byta fönster

PVC, U-värde, Energimärkning, isolerglas, treglas, med mera. Det finns en del knepiga termer att hålla reda på men det är väl värt att göra sin läxa när det gäller energisnåla fönster. Börja med Byggmentors artikel om energifönster och fundera över om det är viktigt för dig. Har du idag ett stort energiläckage genom dina fönster (vilket de flesta äldre fönster har) kan en investering i energibesparande fönster faktiskt löna sig relativt snabbt. Då blir det helt plötsligt en roligare affär att byta fönster.
Tipset: Grundtipset är att ju lägre U-värde desto bättre.

Hållbarhet och livslängd för fönster

Som med alla större investeringar i och renoveringar av ett hus är det viktigt att kontrollera livslängden på de fönster du väljer. Ett billigare fönster kan ha kortare livslängd vilket gör att det du trodde skulle vara en besparing ändå blev en dyrare affär. Kom också ihåg att med ROT-avdrag och det faktum att nya fönster höjer värdet på huset så blir det för det mesta en plusaffär att byta fönster. Lägg på eventuell energibesparing och du inser att nya fönster kan göra hela skillnaden.
Tipset: Våga fråga! Företaget du köper dina fönster av eller fönstermontören har antagligen bra koll på olika fönsters hållbarhet, fråga om deras tips och rekommendationer.

Ta hjälp av andra som bytt fönster

Som så ofta annars i livet är de bästa lärarna de vi har runt omkring oss. Antagligen har du vänner, släktingar eller grannar som bytt fönster någon gång och deras råd och tips är sannolikt mycket värdefulla.
Tipset: Fråga vad de skulle gjort annorlunda om de fick göra om sitt fönsterbyte.

Skulle du behöva ytterligare stöd är det bara skriva en kommentar här nedanför eller besöka Byggmentors byta fönster-forum, där kan du ställa frågor eller dela med dig av egna tips och erfarenheter.

Andra artiklar om fönster:

Målartips: Byt färg på fönstren

Ett enkelt sätt att ge ditt hus ett nytt fräscht utseende utan att behöva måla om hela fasaden eller byta ut taket kan vara att måla om dina fönster. Lek med färger och uttryck så kan du för en i sammanhanget billig peng få både nya fönster och en ny villa. Byggmentor ger dig tipsen du behöver för att kunna måla om fönster.

De allra flesta klarar av att byta färg på fönster själv. Det är dock viktigt att du har koll på momenten som krävs och att du har tålamod eftersom du kanske måste måla i omgångar om inte vädret ger dig tid att hinna klart på en gång. Generellt brukar man säga att fönster ska målas om var tionde år, men att göra det oftare än så kan vara ett bra sätt att hålla huset fräscht och levande, utan att behöva göra ett fönsterbyte.

Tips på snygga färgsammansättningar

Här är några exempel på färgkombinationer för fönster och hur de samspelar med olika fasader. Se också Byggmentors guide till färgschema för inredning för mer färgtips.

Faluröd fasad – guldockra, falublå eller varm grågrön ton på bågarna.

Grön fasad – grå, guldockra, engelsk röd eller faluröd ton.

Svart eller mörk fasad – varmt gråblå eller djupt röda bågar.

Vit fasad – varmt grå bågar. Tips: bryt med en färgglad dörr!

Gul fasad – varmgrön, varmgrå eller varm röd ton på bågarna.

Grå eller beige fasad – engelsk röd eller varm grön ton på bågarna.

Ett funkishus – gråblå eller varm olivgrön ton.

Röd tegelfasad – mörkt grå ton.

Gul tegelfasad – mörkt grå ton.

Att tänka på när du målar fönster

 • Hör med din färghandlare eller ditt byggvaruhus om färdiga fönstermålningssystem. Håll dig till samma fabrikant under hela målningen.Måla om fönstren
 • Idag är de flesta system för fönstermålning vattenbaserade. Moderna färger för fönster består ofta av bland annat linolja, vattenlöst istället för i lacknafta.
 • Om du behöver applicera grundolja på bör du inte fuska med tiden utan låta det ”vila” så länge som anvisningarna talar om.
 • Ha som riktmärke att stryka på varje fönster tre gånger.
 • Är du osäker eller helt enkelt inte vill lägga tid på fönstermålningen? Anlita en målerifirma.

Så här målar du om fönstren

 1. Skrapa till fast underlag så att alla flagor och sprickor försvinner.
 2. Slipa så övergångarna blir jämna.
 3. Om det blir trärent behövs grundolja.
 4. Om det behövs nytt kitt ska träet först grundoljas.
 5. Tejpa med en UV-beständig tejp. Vanlig tejp etsar sig fast, färgen kryper in och kanten blir ojämn.
 6. Målar du istället på fri hand tas eventuell färg på glaset bort med trasa; dra försiktigt från hörnen in mot mitten och du får en kant att stryka mot vid nästa målning.
 7. Färgen ska utvändigt täcka kittet och gå någon millimeter in på glaset.

Kostnad för att måla fönster

Kostnaden för fönstermålning varierar givetvis väldigt mycket beroende på om du gör det själv eller anlitar målare, och hur mycket energi du lägger på att jaga billiga priser på färg och utrustning.

För den som är priskänslig som tusan kan du med lite prisjakt landa på en kostnad på runt hundralappen per fönster, och den som vill hitta exakt rätt färg och pensel för jobbet kan prislappen bli uppemot 700-900 kr/fönster.

Anlitar du en målare kan du räkna med en timkostnad på 300-500 kr i timmen. Denna arbetskostnad kan du dock göra ROT-avdrag på vilket halverar beloppet du betalar för arbetet (dock inte för material).

Det kanske viktigaste tipset är ändå i slutändan att du ska vara nöjd med resultatet. Även om det inte är tekniskt fulländat så är det du som bor i huset som ska känna att dina fönster passar dig och ditt hem – är du nöjd så har fönstrena målats korrekt!

Har du själv målat om fönster? Dela gärna med dig av tips och frågor, eller varför inte visa upp bilder på resultatet, på Byggmentors forum. Du kan också skriva en kommentar under den här artikeln.

Andra artiklar om fönster och målning:

11 tips för dig som ska måla om fasaden

11 tips för dig som ska måla om fasaden

Tanken på att måla om fasaden kommer ofta när solen och värmen dyker upp, och mångas vilja att fräscha upp utsidan på huset ökar. Något som måsta göras med jämna mellanrum är att måla om fasaden (ungefär mellan tio och tolv år mellan målningarna brukar vara lagom). Ett nytt lager färger blir ett rejält lyft för huset. Byggmentor ger dig råd och tips inför fasadmålningen (läs också gärna vår guide till inomhusmålning och diskutera måleriarbeten på forumet).

Vänta in värmen

Att målarlusten ökar på våren är bara bra eftersom varmare temperatur är perfekt väder när du ska måla utsidan av huset. Torr luft och lagom varmt, en solig försommardag till exempel, är perfekt.

Tvätta fasaden

Börja med att rengöra fasaden inför målningen. Använda gärna högtryckstvätt och ge fasaden gott om tid att torka innan du börjar måla. Räkna med en vecka eller två i torktid. Passa även på att skrapa bort gammal färg, särskilt färg som börjat flagna av. Fuska inte med tvätt och förarbete, gör du det ordentligt har du igen det i och med att fasaden och färgen håller längre i slutändan.

Välj färg med omsorg

Oavsett om du vill använda samma färg som tidigare eller något helt nytt bör du inte ta några förhastade beslut. Gå igenom olika färger från olika leverantörer, se hur din fasad samspelar med exempelvis takets färg och omgivande natur och byggnader (kika gärna på färghjulet för tips om vilka färger som ligger nära varandra).

Utnyttja andras framgångar – och misstag

Ta en titt i ditt område och andra bostadsområden för den absolut bästa inspirationen. Färgprover i butik och stiliserade bilder i glansiga magasin kan aldrig ersätta verkligheten. Leta efter hus med distinkta färger och skaffa dig en uppfattning om vad som kan passa bäst när du ska måla din fasad.Måla fasaden i sommar

Provmåla alltid

Ett vanligt nybörjarmisstag vid fasadmålning är att man tar ett litet färgprov i en butik och väljer utifrån det. När du hittat en eller flera kulörer du kan tänka dig bör du därför alltid måla en liten yta och se om det passar din smak och din fasad.

Matcha färgtypen

Se till att använda samma typ av färg du använt tidigare även om färgen är annorlunda. Prata med din färghandlare om du är osäker (olika färgtyper är exempelvis akryl, latex/akrylat, olja, linolja, slamfärg).

Ge dig själv tid att måla din fasad

Exakt hur lång tid det tar att måla en fasad beror på ytan och hur van målare du är. Se till att ge dig själv god marginal för att inte fastna halvvägs när semestern eller helgen plötsligt tar slut. På ett ungefär kan du räkna med tre dagars arbete för varje hussida (inklusive tvätt, bortskrapning av gammal färg, grundmålning och färdigmålning).

Måla lagom länge

För att inte dina nymålade väggar ska drabbas av fukt på morgon och kväll är det bäst att måla under ”normal arbetstid” under de torraste månaderna (sen vår eller tidig höst). Börja runt nio-tiden och sluta vid fem på eftermiddagen är en bra tumregel.

Snåla inte – skaffa byggställning

En stege funkar för de flesta men vill du satsa på säkerhet och bekvämlighet är det klokt att hyra en byggställning. Det behöver i sammanhanget inte vara särskilt dyrt men du minskar risken för otrevliga fallolyckor i samband med fasadmålningen. Är du osäker på om du klarar av arbetet bör du komma ihåg att du kan göra ROT-avdrag för fasadmålning, vilket betyder att du får dra av halva arbetskostnaden.

Måla fasaden – helt enkelt

Därefter är det bara att köra igång med målningen. Exakt vilka redskap du använder är egentligen upp till eget tycke och smak, prova olika typer hos din färghandlare och välj det som passar bäst. Under målningen är det viktigt att du alltid målar hela fasaden och inte bara väljer de ytor där det ser ut att behövas mest, då kommer du när färgen torkar få en fläckig fasad.

Pris för att måla fasaden

Givetvis beror kostnaden för din fasadmålning på hur mycket färg och redskap du behöver köpa, men en bra riktlinje är ungefär 70-100 kronor/kvadratmeter fasad som ska målas. Då räknar vi in både grundolja, grundfärg och slutstrykningsfärg.

Ett enkelt räkneexempel ger då att ett hus med 80 kvadratmeter fasad kostar ungefär 5 600 – 8 000 kr i materialkostnad (exklusive redskap). Vill man ha ovanliga färgtyper blir priset antagligen högre och jagar man låga priser och rabatter kan du antagligen hamna en bit lägre. Ett populärt alternativ som många utnyttjar i och med ROT-skatteavdraget är också att anlita en målare för arbetet.

Har du målat om din fasad eller ska du göra det? Dela gärna med dig av tips eller frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Rätt färgschema för din inredning

Att inreda ett hem handlar om att få rätt samspel mellan möbler, ljus, färger och stil(ar). Inte det lättaste och att få till färger som känns samspelta utan att det blir stelt är inte alltid helt lätt. Med Byggmentors grundkurs i hur Hitta färgschemat för din inredningdu får ihop färgschemat i ditt hem kommer du ett steg närmare det färgperfekta hemmet genom din inredning.

Utgå från väggarnas färger

Antingen kan du börja med att tapetsera eller måla för att få exakt de färger du är ute efter, eller så är det bara att acceptera de färger du har om du exempelvis är nyinflyttad och inte vill lägga tid och pengar på att måla eller tapetsera.

Hur som helst är det viktigt att utgå från dina väggar (och för den delen, även från golvets och takets färger) för att börja fundera på vilka färger du vill leka med på inredningsdetaljer och möbler. Jobba med ditt hems befintliga färger, inte mot dem.

Rita in ljuskällor på en planritning

Ta fram en planritning, antingen en befintlig som du kan ”kladda” på eller gör en egen för hand, och skissa in dina ljuskällor på den. Rita upp ljuskäglor så som ljuset flödar från både fönster och lampor. Att få ditt färgschema att samspela med ljuset är en hel vetenskap i sig men det räcker en bra bit att helt enkelt tänka logiskt; där du har mycket och starkt ljus kan färgen vara mörkare och de delar av ditt hus som inte får mycket ljus kan må bra av ljusare toner. Reflektera också över vilken tid på dygnet solljus kommer in i de olika delarna av ditt hem.

Färghjulet får snurr på färgschemat

Med hjälp av färghjulet här intill kan du få gratis vägledning om vilka färger som passar ihop och inte. Färghjulet hjälper dig hitta färgschematFärghjulet visar olika färgers förhållande till varandra och hur du bör resonera när du funderar på ditt hems färgschema. Du kan utgå från tre grundprinciper när du väljer färg(er) enligt färghjulet:

 • Monokromt – du använder dig av en enda färg i din inredning och varierar den i olika nyanser.
 • Komplementsfärger – färgerna som är mittemot varandra på färghjulet. Dessa passar bra ihop och skapar en kontrast utan att det sticker i ögonen.
 • Analoga färger – färgerna som är intill varandra på färghjulet, du kan till exempel välja tre intilliggande färger att arbeta med i din inredning. Mer enhetlig känsla och liten risk för ”färgkrockar”.

Vill du ha ett fysiskt färghjul eller en färgkarta att hålla i handen kan du hitta sådana hos din färghandlare.

Färger påverkar storleken

Den kanske mest kända färgregeln är att mörka färger skapar en mindre, mysigare känsla medan ljusare färger ger intryck av yta och luft. Det gäller både i sidled och höjdled, testa att experimentera genom att efter några månader gå från en väldigt ljus till en väldigt mörk inredning och se vilken du gillar bäst.

Färgschemat följer stilen

Det kanske inte alltid är en sanning men vill du få en genomtänkt stil på inredningsdetaljer, möbler och färgschema kan det vara vettigt att välja färgschemat utifrån det. Är du ute efter toppmodern känsla är det kanske de klassiska färgerna vitt och svart som gäller medan äldre stilar, särskilt sådana inspirerade av exempelvis Sydeuropa, kan må bra av analoga färger i varma toner. Låt ditt färgschema samspela med den stil du valt, helt enkelt.

Anpassa färgerna efter omgivningen

Din inredning ska som sagt samspela med färgen på väggar, tak och golv såväl som med stilen du valt. Nästa steg är att se om du kan hitta färgkompabilitet med det du har utanför dina fönster. Mycket skog? Kanske kan du (med färghjulets) hjälp hitta färger som kontrasterar eller samspelar med det gröna på sommaren eller det röd-bruna på hösten? Har du andra hus runt omkring kanske din inredning kan gå i ett färgschema som plockar upp starka färger på de omgivande fasaderna? Våga tänka utanför ramen på ditt hus, kan man säga.

Vilka är dina tips på hur man matchar ihop färger i inredningen? Vilka färgkombinationer ska man upptäcka respektive undvika? Skriv gärna en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum. Läs gärna mer om inredning och målning.

Bygga damm i trädgården

Ett sätt att verkligen höja klassen på sin trädgård är att anlägga en damm. Vatten verkar rogivande på de flesta och med en snygg damm i lagom storlek i förhållande till trädgården kan din tomt gå från alldaglig till exklusiv på relativt kort tid.

Skissa upp dammen och välj stil

Först och främst gäller att spika funktion och stil för din damm. Ska den ”bara” vara vatten? Vill du ha fiskar i den? Vilken typ av fiskar? Något extra så som ett vattenfall? Ska den hysa några särskilda växter? Statiskt eller rinnande vatten?Damm i trädgården ger en exklusiv känsla

Sedan behöver du titta på storleken. Främst är det ytan du har till förfogande som sätter gränserna men också eget tycke och smak är viktigt. Ofta tenderar människor att välja för små lösningar vilket å andra sidan inte behöver vara fel eftersom det är lättare att utöka storleken på dammen längre fram än vad det är att minska en redan anlagd damm.

Tips: Rita gärna upp en skiss av din trädgård och experimentera med olika storlekar. Gå sedan ut i trädgården och lägg ut plast eller filtar, eller rita upp med snöre, eller lägg ut en vattenslang, för att få en idé om hur stor dammen blir och vilken form du vill ha.

Fiskar i trädgårdsdammen

För mindre fiskar bör du ha ett djup på åtminstone 50 centimeter. Tänker du ha en mer avancerad damm med större fiskar, exempelvis den nu för tiden populära fisken koi, bör du sikta på åtminstone en meters djup. Dessa siffror förutsätter dock att fiskarna inte är i dammen på vintern då svenskt klimat helt Koi-fisk är vanliga i trädgårdsdammenenkelt är för kallt. Uppdatering: Det finns dock sätt att relativt enkelt ha fiskar i damm även på vintern, se kommentar och länktips efter artikeln.

Volymen bör vara minst 4000 liter vatten eller mer för större fiskar, medan något mindre mindre volym funkar om du siktar på exempelvis guldfiskar.

Tips: Är fiskar i dammen intressant bör du redan nu tänka på hur du tar hand om fiskarna när klimatet inte tillåter att de simmar i din damm.

Var ska dammen ligga?

Generellt bör du försöka ha din damm där du ser den så ofta som möjligt. Förutom att göra den för liten är det vanligaste nybörjarmisstaget när man skaffar damm att lägga den på en plats där den helt enkelt inte syns. Investerar du i en damm vill du antagligen att den ska synas, lägg den därför nära ditt hus om tomten är stor och på en plats där både du och gäster kan njuta av den. Den bör dessutom ligga så att den får mycket sol, eftersom det främjar växter och gör den vackrare att titta på. Fiskar däremot kan främjas av lite mindre solljus.

Du bör däremot undvika att placera dammen nära träd eftersom löv och kvistar lätt kan göra din damm ogästvänlig. Se också till att dammen inte ligger så att regnvatten rinner ner i den, det för ofta med sig otrevliga ämnen som du inte vill ha i dammen om det går att undvika.

Tips: Vill du utrusta din damm med en pump eller andra tillbehör av något slag för att åstadkomma porlande vatten bör du också fundera på hur den ska placeras och kopplas för att inte störa.

Gräva damm – pris och tips

Nu börjar det bli dags att faktiskt gräva dammen utifrån din vision och skiss på storlek. Försök att få en bra balans mellan längd, bredd och djup och är den lite större känns det oftast mer naturligt om du har olika djup i dammen. Tre olika djupnivåer med 25 centimeters skillnad och en meters maxdjup är exempelvis ett bra riktmärke i en damm på 16 kvadratmeter. Särskilt viktigt är det att ha en grundare del av dammen om du vill plantera växter i den. Planera även in hur eventuell pump och andra tillbehör ska placeras. Det går bra att gräva för hand men vill du göra det snabbare kan du anlita en grävare. Men för den som vill göra själv duger en spade bra.Dammen i trädgården blir vackrare med växter

Dammduk och sten

Därefter är det dags att lägga en dammduk på botten. Dammduk hittar du i de flesta välsorterade bygghandlarna. Var noggrann med att skära bort de delar av dammduken som hamnar ovanför vattenytan bara. Sedan är det dags för det roliga men krävande jobbet att dekorera och markera dammens gräns, med exempelvis sten eller torv. Vad dammens totala kostnad blir är givetvis upp till dig själv och vilka material du köper in, men att komma undan med under 10 000 kr är inte omöjligt för den som jagar runt efter bra priser. Mer än 20 000 kr ska du inte behöva betala om du inte har en ovanligt stor eller exklusiv damm.

Tips: Gör en del av dammen extra ”lyxig”, kanske låta den grunda delen täckas av småsten på botten, med en tillhörande liten lagun med strand? Sådant tillför ofta väldigt mycket.

Bygglov för damm

När det gäller vilka tillstånd du behöver är det lite beroende av omfattningen på dammen och vad din kommuns byggnadsnämnd ställer för krav. Tjänstemännen där har oftast koll på rak arm om vad som gäller och erfarenhet av liknande frågor. För de allra flesta dammbyggen i privatträdgårdar behövs inget bygglov eller annat tillstånd men det kan krävas om din damm ska bli exceptionellt stor eller djup. I vissa fall kan grannarna behöva godkänna ditt dammbygge men en bra grundprincip är att alltid rådslå med dina grannar oavsett om det krävs eller inte. Om inte annat får du kanske lite råd och förslag som bidrar till ett en bättre och finare damm.

Film: Så växer dammen fram

Den här filmen visar ett amerikanskt dammbygge med upphöjning och kan säkert fungera som inspiration för den som går i dammtankar.

Bygga damm i trädgården- så gör man

Har du andra frågor kring egen damm på tomten eller vill du dela med dig av egna erfarenheter och tips? Skriv en kommentar längre ner på den här sidan eller besök Byggmentors forum om trädgården.

8 tips för belysningen

Hur du inreder ditt hem är viktigt i sig, men det som ofta sätter pricken över i:t är hur du belyser din förhoppningsvis omsorgsfullt utvalda inredning. Byggmentor ger dig åtta lysande tips för hemmets belsyning. Kom gärna med dina egna belysningstips i kommentarsrutan efter artikeln eller på Byggmentors inredningsforum.

Glöm inte grundbelysning

Det kommer alltid finnas tillfällen när du behöver ett relativt starkt ljus som lyser upp hela hemmet. När du städar är det exempelvis viktigt att kunna lysa upp alla ytor för att få en god överblick. Se till att åtminstone ha möjligheten att kunna belysa varje rum helt.

Köket kräver koncentration

I köket bör du använda dig av koncentrerat och riktat ljus på de ytor där du arbetar. Arbetsbänken, spisen och kanske över diskhon är några platser där du sannolikt tillbringar mycket av din tid i köket, rikta spotlights eller annat starkt ljus direkt på dessa ytor.

Lugn vid matplatsen

Om du inte tillhör dem som skriver eller jobbar vid matbordet är kanske inte superstark belysning prioritet ett just där. Se till att skaffa belysning som kan justeras efter behov, ett mjukare ljus är perfekt när man vill skapa myskänsla till middagen med levande ljus.

Våga punktbelysa

Har du varit på museum har du säkert lagt märke till punktbelysningens ädla konst. Testa det även i ditt hem genom att rikta en spotlight eller dekorljus på ett prydnadsföremål, en tavla eller en växt.Våga punktbelysa din inredning

Lys upp garderoben

Ett enkelt sätt att skapa en fräsch och lyxig känsla i hemmet är att lysa upp dina garderober. Antingen ljus från taket utanför garderoben som riktas inåt eller spotlights inne i den.

Spegeln i badrummet

Om möjligt bör du försöka se till att ljuset mot ansiktet kommer från badrumsspegelns sidor, så gott det går. Är ljuset bara ovanifrån får du ofta vinkla ansiktet mer än du kanske vill. Försök få till ljuset så att hela framsidan av huvudet är upplyst utan att du behöver vrida dig.

LED-punktbelysning – din bästa ljusvän

Så kallade ”LED-lampor” är både miljövänliga och energisnåla och är därför ett ypperligt val för alla tillfällen då du behöver rikta ljus mot en mindre yta. Oftast är det snyggast att bygga in dessa där det funkar, till exempel inuti eller under köksskåp eller i anslutning till möbler såsom byråer eller bokhyllor.

Tänk till i hallen

Det första som möter dig eller en gäst när de kliver in i ditt hem är hallen och här kan det vara värt att satsa lite extra. Sannolikt behöver du både allmänbelysning, förslagsvis en snygg och rätt stark taklampa, kombinerat med punktbelysning. Vågar du ta ut svängarna kan det vara häftigt att belysa lite otippade ytor. En spotlight bara för skohyllan? Eller kanske assymetriskt, alltså ”snedvinklat”, ljus som lyser upp hatthyllan?

Kom gärna med dina egna belysningstips eller diskutera tipsen i artikeln, antingen i kommentarsrutan längst ner eller på Byggmentors inredningsforum.

Inredning – 12 fällor att undvika

Har du äntligen fått inspirationen att börja inreda? Börja med Byggmentors lista på 12 saker du bör undvika innan och under inredningsfasen.

Du bestämmer

Det kan låta självklart, men i en tid när inredningstidningar och tv-program konstant bombarderar oss med budskap om vad som är snyggt, stilrent och mysigt är det viktigt att inte glömma bort att det är din egen smak som måste få avgöra. Låt dig inspireras och ta intryck av alla proffs där ute men kompromissa inte med din egen magkänsla.

Vänta med att måla

Måla vägg är enkelt och kul men undvik att göra det innan du bestämt dig för övriga detaljer i ditt hem. Mattor, tyger, möbler, fondvägg eller inte – allt detta bör du mer eller mindre ha bestämt innan det är dags att dra fram målarbyxorna och rollern.

Bestäm färger hemma, inte i butik

I butikens vita ljus kan ett färgprov se fantastiskt ut, men målat på en hel vägg kan du få en annan upplevelse. Detsamma gäller färger på möbler och inredningsdetaljer. Ta god tid på dig och försök helst testa dina färger i ditt hem. Det är ändå där den ska vara.

Trendiga färger är inte nödvändigtvis dina färger

Du kan säkert hitta tusen tips, ofta säkert välgrundade, på att vissa färger inte passar i vissa sammanhang. Fast fråga dig själv om du verkligen vill ha vita väggar bara för att det råkar se ljust och fräscht ut i hemma-hos-reportagen? Våga använda dina favortifärger, oavsett om det strider mot vad som tillfället är hett i inredningssvängen.

Lite färg kan säga mer än mycket färg

När du väl valt dina färger är det dags att tänka igenom hur du bäst använder dem. Om du älskar gult kanske inte det betyder att väggarna måste målas gula. Kanske är en gul detalj allt som behövs för att på bästa sätt framhäva färgen? En färg som ”bas” och en annan på väl valda prylar eller tyger är ett sätt att få fram en färgglad känsla utan att ditt hem känns som en utsmetad regnbåge.12 tips för dig som gillar inredning

Färgernas psykologi

du har säkert hört talas om olika färgers effekter på sinnet. Även om dessa kanske inte är hela sanningen så är det inte dumt att fundera på vad ett visst rum ska skapa för känsla. Till exempel använde sig redan de gamla egyptierna av färgterapi där de trodde att färgerna hade olika effekter:

* Röd stimulerade kropp och sinne och hjälpte blodcirkulationen.
* Gul stimulerade nerver och renade kroppen.
* Orange hjälpte lungorna och ökade energi.
* Blå ansågs mildra sjukdomar och lindra smärta.
* Indigo användes mot hudproblem.

Långt ifrån något som är vetenskapligt bevisat men förmodligen har du själv likt egyptierna en uppfattning om hur olika färger påverkar dig.

Fokus på fokuspunkten

En fokuspunkt är ofta, men inte alltid, den största saken eller detaljen i ditt hem. En möbel, en tavla, en eldstad eller kanske en bokhylla. Oavsett vad så är fokuspunkten det du ser först av allt när du kommer in i ett rum. Se till att din fokuspunkt uttrycker det du vill och var inte rädd för att exempelvis förstärka den med riktat ljus.

Möbler hjärta väggar är inte nödvändigtvis sant

Har du möjlighet – möblera mer kreativt än bara placera ut möbler längs väggar. Skapa grupper eller öar av ditt möblemang för att skapa ett eget och tilltalande uttryck.

Utrymme för att leva

Det viktigaste med ditt hem är (förhoppningsvis) att du kan och trivs med att leva där. Se till att du kan röra dig fritt och enkelt i alla dina rum. Ett snyggt inrett rum är inte mycket värt om du inte kan vara i det.

Funktion före form

Det kan låta tråkigt, men glöm för allt i världen inte bort funktionen. Även om en soffa ser ut som något taget från dina vildaste inredningsfantasier så kommer du snart tröttna om den inte är skön att sitta i. Se till att värdera både form och funktion.

Ditt hem – dina regler

Nöj dig inte med nästan perfekt. En ful lampa i ett litet hörn kan sabba ett i övrigt härligt rum. Bort med det som i dina ögon inte känns helt rätt!

Detaljer är en inredares bästa vän

När ditt rum är inrett och i princip klart är det bara att börja med de små, små sakerna. De där som du och dina gäster kanske inte ser första, andra eller tionde gången, men väl den elfte. Kanske ett smart sätt att arrangera böcker i bokhyllan? En annorlunda form på taklampan eller en diskret blomma långt bort från fokuspunkten. Finlir ger fint resultat!

Vad är dina bästa tips och råd när det gäller inredning? Vilka är dina värsta inredningsmissar? Dela med dig i kommentarerna och på Byggmentors forum!