Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garage är något de flesta av oss med villor gärna vill ha. Dels för att ha bilen inlåst och skyddad mot väder och vind men även som ett extra utrymme för förvaring av utemöbler, verktygsförvaring, trädgårdsskötsel och så vidare. Kanske planerar du att bygga ett garage i sommar och funderar på var du ska börja någonstans. Vi går igenom de viktigaste frågorna att tänka på för dig med garagedrömmar.

Garage_Byggmentor_Bygga_Bygglov

 • Planera ditt bygge noga. Kolla med kommunen där du bor för att se vad som gäller för ditt garagebygge. Att få bygglov från kommunen kan ta flera veckor, till och med månader. Var ute i god tid så du inte redan tröttnat innan bygget är igång.
 • Hör efter med kommunen vilka regler som gäller för garage. Hur stort får det vara, vilka material får användas, färg och höjd med mera.
 • Sätt en budget för ditt bygge och för anteckningar på alla kostnader så kan du lätt se om kostnaderna skenar iväg.
 • Oavsett om du anlitar en snickare, leverantör eller gör det själv så blir du automatiskt en byggherre. Därmed har DU det yttersta ansvaret för att byggnaden följer gällande byggnadslagstiftning och byggnormer. Anlitar du någon så ta en skriftlig garanti på att garaget kommer uppfylla kraven enligt svensk bygglagstiftning.
 • Tänk noga igenom dina behov och vad du ska använda garaget till.
 • När du kontaktar leverantör och snickare så gå igenom vad som ingår i offerten. Be om den totala kostnaden så du slipper dyra tillägg.

Använd dina befintliga byggnader som utgångspunkt angående stil på garaget. Den är som vi vet delad och du bestämmer givetvis själv. Men en bra grej att utgå ifrån om du vill få en enhetlig känsla är att bygga garagefönster i samma still som på huset. Det brukar hjälpa en hel del även om du väljer att bygga garaget åtskiljt stilmässigt från befintliga byggnader.

Fönsterinstallation, checklista när du pratar med din fönsterinstallatör

Fönsterinstallation, checklista när du pratar med din fönsterinstallatör

En fönsterinstallation är ofta resultatet av ett gediget förarbete där du som skaffar nya fönster har allt att vinna på att vara påläst och ställa rätt frågor till din fönsterinstallatör. Med Byggmentors checklista inför fönsterinstallationen kan du enkelt bocka av frågorna du behöver ställa och fönsterfaktorerna du behöver ta ställning till när du letar rätt fönster och rätt fönsterinstallatör.

Checklistan är uppdelad i fyra olika delar – fönstertyp, val av fönsterfirma, pris och kostnader för material samt arbete, och till sist övrigt. Du kan också ladda ned en behändig fickversion av checklistan som PDF är (perfekt att skriva ut och ha i bakfickan).

Rätt fönster starten på din fönsterinstallation

Det finns en uppsjö av fönster att välja mellan, både i materialen de är gjorda av, vad de kostar och hur väl de håller värmen (även känt som u-värde, läs mer om energisnåla fönster via länken).

Här är några av fönstren du bör överväga och ställa frågor om till olika leverantörer och installatörer av fönster:

Träfönster – klassiker, gedigen och robust känsla.

PVC-fönster, prisvärd och ofta med goda energibevarande egenskaper.

Aluminiumfönster – för en modernare känsla på din fönsterinstallation.

Blandfönster – exempelvis kombinerat trä/aluminiumfönster.

Frågorna att ställa till installatören:

 • Vilka fönster rekommenderar just ni för mina behov, och varför?
 • Vad skiljer olika alternativ åt när det gäller pris och livslängd?
 • Vad har de för u-värde? Kommer jag kunna sänka mina värmekostnader?
 • Hur länge håller era fönster? Vad erbjuder ni för garanti?
 • Kräver de något särskilt underhåll?
 • Hur lång tid kommer fönsterbytet att ta?

Hitta fönsterinstallatör

För att kunna ställa de rätta frågorna om dina nya fönster behöver du dock först hitta fönsterfirmor, antingen leverantörer av själva fönstren och sedan en hantverkare som monterar dem, alternativt en fönsterfirma som sköter både ”hårdvaran” och själva fönsterinstallationen åt dig. Här är tipsen att bocka av för att vara säker på att du anlitar den bäst lämpade fönsterfirman för just dina behov.

 • Nöj dig inte med första bästa. Olika fönsterfirmor har olika specialiteter och det kan skilja mycket i både pris och service från företag till företag. Ta därför alltid kontakt med minst tre olika fönsterfirmor och jämför dem med varandra.
 • Fråga efter installatörernas referenser. De bör ha nöjda tidigare kunder att visa upp.
 • Fråga om hur de sköter det praktiska med skriftligt avtal och garantier på både själva fönstren och på den utförda fönsterinstallationen.
 • Kontrollera hur stor del av deras totala fönsteroffert som är material- respektive arbetskostnad. Arbetet får nämligen dras av för med 50 procent genom ROT-avdraget.
 • Se till att företaget är ett registrerat bolag med F-skattesedel, till exempel på www.allabolag.se.

Priset – vad kostar din fönsterinstallation?

Fönsterinstallation fönsterinstallatör
Lyckad fönsterinstallation med denna checklista.

Först bör påpekas att inga två fönsterbyten är lika varandra, varje jobb har sin egen omfattning och förutsättningar. Fönster kan vara dyra och billiga, och kostnaden för installationen påverkas ofta av en rad olika faktorer. Här är sakerna du bör ha i åtanke när du budgeterar för att skaffa nya fönster.

Förhandla om priset genom att bolla olika offerter mot varandra. Ofta kan du som vass förhandlare sänka kostnaden något genom att spela ut fönsterfirmorna mot varandra.

Räkna med påslag i storstäder. En fönsterinstallatör i Stockholm är oftast helt enkelt dyrare än en fönsterfirma i en mindre ort.

Se till att företaget sköter ROT-avdraget korrekt, det dras av direkt på fakturan och gäller för den del av kostnaden som berör själva arbetet.

Större fönsterjobb betyder oftast lägre pris per fönster. Ska du ändå installera nya fönster, passa på att göra det ordentligt och samlat vid ett enda tillfälle.

Stirra dig inte blind på enbart lägsta pris. Dyrare fönster kan ibland vara mest ekonomiska om de har en hög livslängd och innebär en värdeökning på ditt hus eller din lägenhet.

Andra saker att tänka på när du vill installera fönster

Till sist några småsaker att inte glömma bort när du planerar för dina nya fönster.

 • Ingår måttpassning i priset från fönsterfirman?
 • Är utseendet viktigt för dig? Hämta gärna inspiration från fönster i ditt eget grannskap – ut och spana!
 • Hur vill du att dina fönster ska hänga? inåt-, utåt, eller kanske pivå (innebär att de vrids från mitten av fönstrets sidor)?
 • Hur kommer dina fönster passa ihop färgmässigt med resten av fasaden?

Ladda ned checklistan för fönsterinstallation

Följ denna checklista och din fönsterinstallation kommer gå som en dans. Antingen bockar du av punkterna direkt här på hemsidan, eller så laddar du ned den här som behändig PDF att läsa eller skriva ut och ha i fickan när du går igenom de olika momenten inför fönsteranskaffandet. Det är fritt fram att lägga upp fönsterchecklistan på din egen blogg eller hemsida, men ha då med en länk till Byggmentor.

Skriv gärna en kommentar här nedanför artikeln med dina erfarenheter eller frågor om att installera nya fönster, och diskutera gärna på vårt fönsterforum.

Mer om fönster:

Nya fönster – detta ska du tänka på

Nya fönster – detta ska du tänka på

När du skaffar nya fönster finns det några saker att vara vaksam på. Här är Byggmentors sex viktiga tips för dig som vill byta ut gamla fönster mot nya och göra det så prisvärt och effektivt som möjligt. Du får också köpråd när du står inför ett inköp av såväl fönster som eventuell hantverkarhjälp för att få dina nya fönster på plats. Diskutera gärna nya fönster eller ställ frågor, antingen  i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på vårt fönsterforum.

Här är de sex bästa tipsen inför fönsterbytet:

Läs på och bli en tillfällig fönsterexpert

Ja, tips nummer ett har du faktiskt redan följt bara genom att du läser denna artikel. Kunskap är alltid den bästa basen för att informerat och lyckat köp, särskilt när det handlar om så viktiga delar av ett hem som nya fönster.

Förutom information på webben bör du också pumpa de som arbetar med fönster på så mycket information som möjligt. Detta gäller såväl i dina kontakter med återförsäljare av fönster som med fönsterinstallatörer.

Utnyttja deras kunskap och ställ frågor tills du blir nöjd (mer om dialog med hantverkare här). Nya fönster är oftast en rätt stor affär rent ekonomiskt och det ligger i fönsterentreprenörernas intresse att du ska bli nöjd.

Exakta mått är A och O

Den första förberedelsen du bör göra är att mäta upp dina befintliga fönster. Ta hellre ett mått för mycket än ett för lite. Terminologin på de olika måtten och fönsterdelarna är mindre viktig, så länge du vet vad som menas när du läser dina måttanteckningar.

Med bra mått kan du enklare föra dialog med din fönsteråterförsäljare och med en eventuell fönsterfirma som ger dig offert på dina nya fönster och monteringen av dessa.

Nöj dig inte med första bästa fönster(firma!)

Träfönster, villa, fönster
Fräscha till huset med nya fönster.

Ett vanligt misstag när det gäller nya fönster, eller husförbättringar i allmänhet, är att konsumenten väljer första bästa alternativ både vad gäller material och arbete.

Oavsett om du tänker utföra arbetet själv eller om du köper in tjänsten så är det viktigt att alltid jämföra flera alternativ. Titta på vad olika leverantörer tar för sina fönster, och begär alltid in minst tre offerter från olika firmor för att få en bra bild på priset på just dina nya fönster.

Nya fönster billigare med ROT-avdrag

ROT-avdraget gäller om du anlitar en hantverkare för att installera dina fönster. Du får då dra av halva arbetskostnaden, upp till ett maxavdrag på 50 000:-.

Detta gör att den som står och väger mellan att utföra arbetet själv eller att anlita någon kanske trots allt väljer att köpa in tjänsten.

Räknexempel: Du köper in sex stycken nya fönster för 14 000 kr samt anlitar en montör som tar bort dina gamla fönster och installerar de nya. Arbetskostnaden blir 12 000 kr, vilket efter ROT alltså blir 6 000. Totalt kostar då dina sex nya fönster 20 000 kr, eller cirka 3 400 kr per fönster.

Läs mer om hur ROT-avdraget fungerar.

PVC-fönster har många fördelar

Idag finns det många varianter av fönster. Läs mer om till exempel aluminiumfönster, takfönster eller energifönster.

Just plastfönster, eller PVC-fönster, blir ett allt vanligare val i takt med att fönstren blir snyggare och snyggare i deisgnen, vilket kompletterar de mer funktionella fördelarna.

Generellt kan man säga att PVC-fönster har hög livslängd i förhållande till andra fönster, och de är också oftast energisnåla i tillverkningsprocessen vilket gör de till ett bra miljöval. De är också i princip underhållsfria och perfekt för den som helst slipper fönsterrenovering.

Planera in fönsterarbetet

Till sist är ett vanligt misstag nybörjare på fönsterbyten gör att de inte planerar in arbetet. Anlitar du en riktig fönstermontör med vana av att sätta in nya fönster kan du räkna med ungefär 1-2 timmar per fönster (då inklusive att riva det gamla fönstret).

Men gör du arbetet själv och är oerfaren bör du räkna med minst det dubbla, och helst lägga på ytterligare någon timme i marginal. Tidsaspekten är nog så viktig för att inte stå där när helgen är över och inse att bara halva huset fått nya fönster.

Vilka är dina bästa råd och tips kring att byta till nya fönster? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller diskutera på Byggmentors fönsterforum.

Mer läsning om nya fönster:

Aluminiumfönster: fakta, priser och tillverkare

Aluminiumfönster: fakta, priser och tillverkare

En populär typ av fönster är aluminiumfönstret. Vi tittar närmare på detta funktionella och prisvärda fönster och vad du ska tänka på när du vill köpa eller underhålla aluminiumfönster.

Aluminiumfönster, fördelar och nackdelar

Förr var aluminiumfönster vanligast i industrimiljöer och offentliga byggnader. På senare år har dock privatmarknaden mer och mer tagits över av aluminiumfönstren i och med att de blivit billigare att producera – och därmed också att köpa.

Med aluminiumfönster får du fönster som är enkla att underhålla, som har en lång hållbarhet och därmed gör att kostnaden för dem blir låg sett till livslängden.

I Sverige är många aluminiumfönster gjorda i aluminium på utsidan – som ska stå emot väder och vind – och med trä på insidan – för att få till den klassiska ”fönsterkänslan”.

Energibesparing med fönster i aluminium

Nya aluminiumfönster.

Kombinerat med rätt typ av glas kan ett fönsterbyte till aluminiumfönster ge fönster med lågt u-värde (läs mer om u-värde och energisnåla fönster) vilket också kan ge en betydande effekt på värmeläckage från ditt hem.

Även detta gör att investeringskostnaden för aluminiumfönster blir än mer rimlig eftersom du också kan spara pengar genom mindre pengar ut för din värme.

Nackdelen med aluminiumfönster i förhållande till vissa andra typer av fönster är just att kostnaden för att köpa in dem kan vara hög. Den måste dock alltid ställas mot besparingen på längre sikt och livslängden.

Fönster i aluminium kan också vara knepiga att måla om i efterhand, så det är viktigt att du väljer rätt utformning och färg på dina aluminiumfönster. Ta din tid och se till att du är säker på att dina fönster får ett utseende du kommer känna dig nöjd och stolt över på lång sikt.

Priser för aluminiumfönster

Aluminiumfönster kan som sagt ligga lite högre i pris jämfört med exempelvis träfönster men de har å andra sidan oftast högre hållbarhet, färre underhållskostnader och bättre energibevarande egenskaper.

Precis som för alla fönster så beror priset i första hand på storleken och om fönstret behöver specialanpassas på något sätt. Men räkna med att de flesta standardfönster är ungefär 10-30 procent dyrare om de görs i aluminium jämfört med exempelvis trä.

Ett fönster i aluminium av standardstorlek kan idag ligga på allt mellan 1000 kr till 6000 kr. Som med allt annat kostar exklusiva lösningar och tillbehör mer, och jagar man extrapriser och rabatter kan man komma undan billigare. Tänk på att höra med den hantverkare som sköter installationen om deras pris för att köpa in fönster – ibland kan det löna sig att låta hantverkaren sköta inköpen och andra gånger kan du själv kanske hitta billigare priser.

Halva arbetskostnaden för montering

Anlitar du en fönsterinstallatör (fönsterbyte ger rätt till ROT-avdrag) så kan du alltid be om en offert på inköp av fönstren, och en offert för bara själva monteringen. Ibland kan fönsterfirmorna se till att du kommer undan billigare för inköp av fönstren än om du köper in dem själv.

Kolla alltid med flera leverantörer av aluminiumfönster och flera olika installatörer innan du köper och skriver på avtal. Genom att sondera fönsterterrängen har du större chans att komma undan så billigt som möjligt med dina aluminiumfönster.

Tips inför ditt fönsterbyte

Sammanfattningsvis bör du tänka på följande när du skaffar aluminiumfönster:

 • Kontakta alltid några olika leverantörer och installatörer innan du gör ditt val.
 • Kom ihåg att du med ett lågt u-värde kan spara pengar genom sänkt värmekostnad.
 • Aluminium på utsidan och trä på insidan är en populär kombination.
 • Aluminium är hållbart och kräver relativt lite underhåll.
 • Med ROT-avdraget kan du dra av halva arbetskostnaden för byte till aluminiumfönster.
 • Titta gärna på grannarnas fönster för att hitta stilar och färger du gillar respektive ogillar.
 • Även takfönster finns i aluminium.
 • Nya fönster kostar en del men kan också höja värdet på ditt hus markant.
 • Ställ gärna frågor inför fönsterbytet på Byggmentors fönsterforum.
 • Välj dina fönster med omsorg – de utgör några av husets viktigaste fokuspunkter!

Kommentera gärna här nedanför artikeln med egna erfarenheter eller frågor om aluminiumfönster, och besök gärna Byggmentors fönsterforum. Läs gärna mer i våra övriga artiklar om att byta fönster, att måla om fönster och att renovera fönster.

Andra artiklar om fönster:

10 tips för att göra ditt hus redo för vintern

10 tips för att göra ditt hus redo för vintern

Inför vintern kan det vara bra att se över huset både invändigt och utvändigt. Här är tio bra förberedelser inför vintern som kan vara kloka att se över innan snö täcker ditt hus, och dess eventuella skavanker. Vilka saker tycker du är viktigast att kontrollera på huset inför vintern? Skriv gärna en kommentar när du läst artikeln, eller diskutera på Byggmentors bygga hus-forum.

Börja med tomten

Innan snön lägger sig som en kappa över din tomt kan det vara bra att se över den. Ser gräsmattan hel ut, och är den redo för snö och minusgrader, eller finns det gropar som kan vara bra att fylla igen innan marken fryser till? Har du marksten på tomten och ser den ut att sitta som den ska? När du ändå är på tomten kan du passa på att göra en helhetsinspektion av ditt hus från utsidan – sedan är det bara att fortsätta beta av listan här nedan för närmare inspektion av specifika delar av ditt hus.

Rensa taket

Särskilt under hösten samlas extra mycket skräp gärna på ditt tak. Kvistar och löv kan om de får ligga länge skada taket genom att samla fukt som på sikt kan tränga igenom konstruktionen. Rensa därför taket regelbundet, och glöm inte stuprör och rännor! Läs mer om att kontrollera tak och andra viktiga punkter på villan.

Rökvägar – skorsten och eldstad

En viktig punkt att regelbundet kontrollera, inte minst inför vintern, är ett exempelvis skorsten och eldstad är hela och rena. Ett hyfsat vanligt problem på höstkanten är till exempel att smådjur fastnar i skorstenen. Anlita gärna en fackman för att rengöra och kontrollera, det kan mycket väl vara en av de bästa investeringarna du kan göra.

Förbered huset inför vintern.

Funkar värmen?

Oavsett om du värmer ditt hus med direktverkande el, en värmepump, eller något helt annat kan det vara lägligt att kolla att allt fungerar som det ska innan temperaturen blir riktigt låg. Anledningen är enkelt – ett icke-fungerande värmesystem när det är 20-30 minusgrader är inte särskilt trevligt.

Läckande kranar

Även om du förvisso regelbundet bör kontrollera kranar och vattenledningar oavsett om vintern är på väg eller inte kan det vara extra lämpligt att se över det hela innan vintern anländer med full kraft. Oftast är det enklare och smidigare att lösa problem innan utetemperaturen blir alldeles för låg, åtminstone om arbetet helt eller delvis måste ske utomhus.

En stund med varje dörr och fönster

Lägg en minut eller två på varje fönster och varje dörr i ditt hus. Kolla att det inte finns något drag eller att exempelvis gångjärn eller lister börjat släppa. Givetvis bör fönster och dörrar som drar repareras/justeras, eller bytas ut, men för den som vill ha en enkel ”fusklösning” som ändå bidrar kan man hänga upp tjocka gardiner eller andra tyger framför ett dragigt fönster, det bidrar då till att hålla värmen kvar i huset.

Är förrådet eller verktygsboden redo?

Har du ett skjul, ett förråd, en verktygsbod eller kanske en friggebod på tomten kan det vara bra att se till att ditt skjul eller din bod kommer hålla tätt mot snön under vintern. Även om kraven inte är lika höga som för huset du bor i bör du ändå se till att ditt småhus eller skjul inte släpper in kyla och fukt.

Rengör altan och utemöbler

En veranda, altan eller annan form av uteplats som sannolikt inte kommer användas under vinterhalvåret bör behandlas på lämpligt sätt och kanske också förses med någon form av skydd för att stå emot köld och snö. Är du osäker på vilken typ av behandling din altan behöver funkar det alltid bra att rådfråga din lokala bygghandel.

Se över fasaden

Kontrollera din fasad efter sprickor, flagande färg eller andra tecken på att allt inte står rätt till. Under en mörk och snörik vinter kommer du ha svårare att upptäcka problemen så passa på innan vintern slår till fullt ut.

Se över husgrunden

Innan de riktiga köldknäpparna kommer bör du också se över din husgrund på samma sätt som fasaden och taket. Försök hitta sprickor eller skador och åtgärda dem så fort som möjligt, oavsett om du gör det själv eller tar in en entreprenör (kom ihåg att i princip alla renoveringar och reparationer du gör på ditt hus omfattas av ROT-avdraget och därmed halveras arbetskostnaden). Tumregeln är att det blir billigare och enklare att åtgärda ett problem tidigt än att vänta på att det kanske förvärras.

Vilka saker tycker du är viktigast att kontrollera på huset inför vinterna? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors bygga hus-forum.

Byta fönster – 10 tips för att lyckas

Att byta fönster är ett bra sätt att piffa till även det mest slitna gamla hus. Byggmentors 10 tips hjälper dig rätt när du vill byta fönster. Diskussionsforum för dina egna fönsterfrågor hittar du här. Kika och skriv gärna i kommentarerna för denna artikel också (längst ned).

Ta din tid när du bestämt dig för att byta fönster

När du väl beslutat dig för att byta fönster ska du inte springa ner till närmaste fönsterfirma och lägga pengarna på disken. Bra fönster ska hålla i många år och du har allt att vinna på att lägga lite tid och energi på att sondera fönsterterrängen noggrant. En fönsterinvestering är något de allra flesta inte gör ofta, när du väl gör det – lägg tid på det. Ett alternativ är också att renovera fönster eller måla om dem.
Tipset: Skriv en checklista med vad du förväntar dig av dina nya fönster.

Utseendet är viktigt

Ibland kan man utan tvekan påstå att utseendet inte är allt. Så är inte fallet när du vill byta fönster. Nya fönster ska tilltala dig både nu och om tio år. Det är inte det lättaste att veta hur design och smak förändras över tid så det är riktigt viktigt att ta till sig gott om inspiration innan man beslutar sig för en viss typ av fönster.
Tipset: Promenera i grannskapet och titta på andra fönster, leta efter både tilltalande och avskräckande exempel.

Fönster utanför ramarna

Att skaffa nya fönster behöver inte nödvändigtvis betyda att man väljer ett standardfönster som sedan används i hela huset. Kanske kan du bryta av med ett annorlunda fönster i något rum? Ett takfönster som skapar ett härligt ljusinsläpp? Olika färger på olika fönster?
Tipset: Våga chansa på ett fönster eller i ett rum. Skulle det verkligen inte hålla i längden är det mindre kostsamt än att byta fönster i hela huset.

Fönster finns både inne och ute

Det kan tyckas självklart men väl värt att tänka extra på när du byter fönster. När du valt en typ av fönster du är nöjd med gäller det att dubbelkolla att det funkar ihop med både insidans väggar och inredning samt utsidans fasad och tomt.
Tipset: Är du lite digitalt händig kan du ta en digital bild av ditt hus, använda ett bildbehandlingsprogram och klippa ut/klistra in olika typer av fönster.

Kostnad byta fönster

Nästa bit att fundera över är den kanske tråkigaste – vad kostar det att byta fönster? Beroende på vilken typ av fönster du väljer och vem som utför arbetet så varierar kostnaden för att byta fönster rejält. Du kan komma undan med en tusenlapp per fönster inklusive arbetskostnad och du kan utan problem hamna på det tiodubbla om du väljer mer exklusiva lösningar. Skriv gärna en kommentar om du undrar något specifikt kring priser på fönster (kommentarsfält hittar du under artikeln).

Hör därför alltid med olika fönsterinstallatörer innan du bestämmer dig för att anlita någon, på så sätt får du en bättre överblick över vad dina nya fönster totalt landar på för kostnad. Byta fönster kostar en del men är oftast värt det i längden. De kan både höja värdet på ditt hem och sänka dina kostnader om du installerar energisnåla fönster.
Tipset: Sätt en budget på förhand men snåla inte. Fönster är något du kommer se varje dag och du ska inte vara något annat än helt nöjd.

Byta fönster själv? Ja, men tänk till först

Har du tid och kunnande nog så är det inte omöjligt att byta fönster själv. Tänk bara på att du ska leva med dina fönster länge och blir det fel kommer det sannolikt irritera lika länge. Idag kan det vara extra förmånligt att anlita någon för att montera dina fönster eftersom det berättigar till ROT-avdrag, vilket halverar arbetskostnaden (som i och för sig är noll för den som vill byta fönster själv).Byta fönster, 10 tips och kostnad
Tipset: Kolla också med ditt försäkringsbolag om de har några särskilda krav på vem som monterar dina fönster.

Tänk på det praktiska

Utseendet är viktigt när man byter fönster har vi konstaterat. Lika viktigt är de praktiska förutsättningarna och vad du vill få ut av fönstret. Ska det kunna öppnas helt och funkar det i så fall med din nuvarande planlösning och inredning? Är de enkla att hålla rena? Släpper de in den mängd ljus du vill ha?
Tipset: Se över dina nuvarande fönster och skriv en lista över saker du inte är nöjd med.

Energibespara när du ändå ska byta fönster

PVC, U-värde, Energimärkning, isolerglas, treglas, med mera. Det finns en del knepiga termer att hålla reda på men det är väl värt att göra sin läxa när det gäller energisnåla fönster. Börja med Byggmentors artikel om energifönster och fundera över om det är viktigt för dig. Har du idag ett stort energiläckage genom dina fönster (vilket de flesta äldre fönster har) kan en investering i energibesparande fönster faktiskt löna sig relativt snabbt. Då blir det helt plötsligt en roligare affär att byta fönster.
Tipset: Grundtipset är att ju lägre U-värde desto bättre.

Hållbarhet och livslängd för fönster

Som med alla större investeringar i och renoveringar av ett hus är det viktigt att kontrollera livslängden på de fönster du väljer. Ett billigare fönster kan ha kortare livslängd vilket gör att det du trodde skulle vara en besparing ändå blev en dyrare affär. Kom också ihåg att med ROT-avdrag och det faktum att nya fönster höjer värdet på huset så blir det för det mesta en plusaffär att byta fönster. Lägg på eventuell energibesparing och du inser att nya fönster kan göra hela skillnaden.
Tipset: Våga fråga! Företaget du köper dina fönster av eller fönstermontören har antagligen bra koll på olika fönsters hållbarhet, fråga om deras tips och rekommendationer.

Ta hjälp av andra som bytt fönster

Som så ofta annars i livet är de bästa lärarna de vi har runt omkring oss. Antagligen har du vänner, släktingar eller grannar som bytt fönster någon gång och deras råd och tips är sannolikt mycket värdefulla.
Tipset: Fråga vad de skulle gjort annorlunda om de fick göra om sitt fönsterbyte.

Skulle du behöva ytterligare stöd är det bara skriva en kommentar här nedanför eller besöka Byggmentors byta fönster-forum, där kan du ställa frågor eller dela med dig av egna tips och erfarenheter.

Andra artiklar om fönster:

Renovera fönster, kostnad och tips

Att renovera fönster är något man bör göra för att förlänga fönstrens livslängd. Oavsett om du ”bara” fräschar upp och renoverar fönsterbågar eller satsar på ett fönsterbyte så är det en investering väl värd pengarna. Här går vi igenom vad man bör tänka på om man vill renovera fönster, oavsett om du gör renoveringen själv eller anlitar en hantverkare med inriktning på fönsterrenovering. Har du egna erfarenheter av att byta eller renovera fönster? Dela gärna med dig av tips och råd eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors fönsterforum.

Kontrollera fönster innan fönsterrenovering

Steg ett är att göra en årlig kontroll av dina fönster (vilket bör göras på resten av huset också, se checklistan för villans kontrollpunkter). Det är relativt enkelt – leta bara efter synlig skador som sprickor, färg som flagnar, kitt som lossnat eller missfärgningar som kan bero på fuktskador.

Ibland behöver dina fönster bara målas om och ibland kan det krävas att du renoverar fönstren eller till och med byter ut dem. Tumregeln är att det alltid är bättre att upptäcka och åtgärda skador och brister tidigt istället för att låta dem växa till sig vilket kan innebära en dyrare fönsterrenovering eller ett kostsamt fönsterbyte.

Fönster ansatta av regn och temperatur

Eftersom fönster är en del av husets klimatskal är de särskilt utsatta för påfrestningar för väder och vind. Växlande temperaturer, vilket vi definitivt har här i Sverige, samt regn och snö gör fönster till en särskilt utsatt del av ett hus. Att putsa upp och kanske måla om fönstren är därför lika mycket en fråga om estetik som det är om att skapa ett försvar mot omvärldens påverkan. Fönster som inte sköts om riskerar också att få försämrat U-värde.

Så renoverar du fönster

1. Kontrollera fönstret efter fel och skador och notera dessa. En grundlig analys är alltid bästa starten, då vet du om arbetet kommer gå fort eller kräva mycket tid och kan räkna på vad det kommer att kosta, oavsett om du gör det själv eller anlitar en hantverkare (vilket kan vara fördelaktigt i och med ROT-avdraget). Leta framför allt efter sprickor eller hål i kitt och fönsterkarm samt fuktskador och angrepp av alger.

2. Häkta av fönstret, var försiktig så att du inte skadar det. Det kan vara frestande att göra det enkelt för sig och låta fönstret hänga kvar men när du ändå passar på att renovera fönster är det lika bra att göra det grundligt. Ta ner fönstren och lägg dem på lämplig arbetsyta.

3. Mindre skador tar du bort utan att göra åverkan på de omgivande delarna, men är mycket av kittet gammalt eller om fönsterkarmen är skadad på flera ställen kan det vara läge att helt ersätta de skadade delarna eller rent av byta fönster helt.

4. Ta bort tätningslister och skadade delar av fönster. Rensa noggrant bort alla lösa delar, dammsug gärna för att få bort även mindre partiklar. Rensa bort färg, oftast är det lämpligt att skrapa bort alla färg och lägga på helt ny färg för att fönstren inte ska få två olika färgnyanser.

5. Slipa fönsterkarmen om den är av trä. Behandla annars med lämpligt medel, fråga i en bygghandel om du är osäker, de brukar veta vilka behandlingar som passar vilka material. Generellt så bör du allt olja in synliga trädelar av fönster i samband med renoveringen.

5. Ett bra tips när du renoverar fönster är behandla falsarna för kitt med olja, dessa är en särskilt utsatt del av ett fönster. Applicera sedan nytt kitt efter behov, helst silikonburet.

6. När ditt fönster är fixat och skadade delar utbytta är det bara att låta vila och torka ett tag, och sedan hänga upp det igen. Grattis, du har (förhoppningsvis) lyckats med att renovera fönster!

Vad kostar det att renovera fönster?

Materialkostnaden för att renovera ett fönster beror på omfattningen av lagningen samt hur dyra delar som måste bytas ut. Ett bra riktmärke kan vara att en fönsterrenovering per fönster aldrig bör kosta mer än en fjärdedel av nypris för motsvarande fönster.

Går renoveringen på mer än detta kanske det kan vara läge att fundera på att byta fönster helt och sannolikt kunna skaffa fönster med lågt U-värde som kan bidra till sänkt värmekostnad.

Väljer du att anlita en fönsterreparatör eller annan hantverkare med koll på fönster kan du räkna med en arbetskostnad på ungefär 400-600 kr i timmen och cirka två timmars arbete per fönster. Tre fönster som renoveras kan alltså landa i en kostnad på 2 400 – 3 600 kr, innan ROT-avdrag. Med ROT-avdrag halveras kostnaden (upp till 50 000 kr per person och år), förutsatt att du betalat in minst så mycket i skatt som avdraget gäller.

Har du egna erfarenheter av att byta eller renovera fönster? Dela med dig av tips och råd eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster:

Takfönster – 10 tips för bra resultat och billigt pris

Att skaffa takfönster kan höja intrycket av en övervåning eller ett vindsutrymme rejält. Ljusinsläppet med takfönster blir rejält och förvandlar mörka utrymmen till ljusa ytor som är trivsamma att leva på. Vi går igenom 10 bra tips för att skaffa takfönster till rimligt pris med lyckat resultat. Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Takfönster har flera fördelar

När du börjat tänka på att installera takfönster gäller det att väga kostnaden (oftast något dyrare än för vanliga fönster) mot de många fördelarna. Förutom ljusinsläppet som blir större med ett takfönster är dessa också bra för vädringen av det rum de placeras ovanför. På så sätt skapas ett naturligt omlopp för luften i huset, från bottenvåning och upp, ut genom taket.

Takfönster är också en typisk investering som ger tillbaka mer än vad den kostar eftersom takfönster i de allra flesta fall höjer värdet på villan. Med ROT-avdraget blir det oftast en engångskostnad som i slutändan smakar mer än den kostar.

Hur stort ljusinsläpp vill du ha?

Tumregeln är att ett takfönster ska sitta diagonalt längs taket, så högt upp som möjligt, för maximalt ljusinsläpp. Använder man sig av en takkupa med lodräta fönsterglas blir ljusinsläppet mindre. Ljusinsläppet från takfönstret måste också ställas mot om du vill ha en bra utsikt, då är givetvis en lägre placering att föredra.

Med ljus kommer värme

En liten varningsflagga för den som satsar på maximalt ljusinsläpp: tänk på värmen. Med mycket ljus kommer också värmen. Idag finns det många lösningar för takfönster som kan skärma av eller skydda för att minska värmeinsläpp under årets varma månader. Det innebär dock att du får lägga på några kronor för totalkostnaden för dina takfönster.

Lutning på taket för takfönster

Exakt vilken lutning du har på den del av taket där du vill installera takfönstret avgör exakt hur mycket ljus du kan släppa in. Lutningen avgör också vilka typer av fönster som är aktuella. Här är det viktigt att rådfråga en takfönsterinstallatör som har koll på vilka takfönster som är lämpliga för vilken taklutning. Generellt brukar man säga att taket måste ha en lutning på minst 15 grader för att takfönster ska vara ett gångbart alternativ.

Pivå- eller topphängning?

Två vanliga typer för hur takfönster monteras i ditt tak är pivåhängning och topphängning. Pivåfönster sitter fast på sidorna och kan vridas upp och ner medan topphängda takfönster sitter fast längs överkanten.

Vilken typ du bör välja hänger en del på personligt tycke och smak, men pivåfönster kan oftast vara enklare att hålla rena. Pivåfönster är också mer flexibla när det gäller olika taklutningar (upp till 90 grader) medan topphängda fönster oftast inte klarar mer än 50.

Välj rätt typ av takfönster

Det finns många varianter av takfönster, här är en beskrivning av några av de vanligaste lösningarna:

 • Vanligt takfönster – ser ut ungefär som ett helt vanligt fönster med skillnaden att det sitter i ett tak.
 • Takkupol/takkupa – bra för tak med flack lutning.
 • Takbalkong – när ett takfönster också fungerar som öppning till en liten takbalkong.
 • Ljustunnel – en särskild konstruktion som transporterar ljus från takfönster till en annan del av huset via rör med reflekterande insida.

Installera takfönster

Att installera ett takfönster är lite knepigare än en vanlig fönsterinstallation: Taket är en speciell del av huset och arbetet omfattar både att skära ut en del av taket samt att montera ett takfönster med lutning. Är man minsta osäker på processen bör man inte försöka sig på det själv utan anlita en fönsterinstallatör.

Bygglov för takfönster

Bygglov delas ut av din kommuns byggnadsnämnd och olika kommuner har olika regler, därför ska du alltid kontakta kommunen och höra vad som gäller. Takfönster brukar inte behöva bygglov men i vissa fall kan det krävas, exempelvis om det innebär insyn från grannarna eller om utseendet på huset kraftigt förändras.

Pris takfönster – vad kostar det?

Dels måste man se en takfönsterinstallation i två delar – priset för själva fönstret (materialkostnad) och det du betalar för installationen/monteringen (arbetskostnad).

Ett normalt takfönster går utan problem att hitta från 3 000 kr/st för billiga modeller, upp till 15 000 – 20 000 kr/takfönster för mer ovanliga eller lyxiga varianter med särskilda finesser. Platta takfönster eller takkupoler är oftast något dyrare än vanliga takfönster.

Arbetskostnaden för att montera takfönster varierar, men räkna med mellan 10 och 20 arbetstimmar för att installera ett takfönster. Vad det blir i slutändan beror på vilken hantverkare du sluter avtal med, men räkna med 500 kr/timmen. För en normal takfönsterinstallation landar arbetskostnaden alltså på någonstans kring 5 000 – 10 000 kr. på denna del kan du utnyttja ROT-avdraget, vilket halverar arbetskostnaden.

Hur sänker jag priset på takfönster?

Dels kan du själv jaga rabatter och nedsatta priser för att hitta billigare takfönster, men oftast har fönsterinstallatörerna själva de bästa rabatterna redan. Det du däremot kan spara pengar på är att alltid prata med flera olika fönsterinstallatörer för att kunna jämföra deras priser och erbjudanden.

Sedan är det bara att förhandla och ställa deras erbjudanden mot varandra, ofta kan du då få ner priset i offerten med några tusenlappar. Med god förhandling och ROT-avdrag kan en takfönsterinstallation bli ett prisvärt sätt att öka både ljusinsläppet och värdet på villan.

Har du själv takfönster? Eller funderar du på att skaffa? Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster och tak:

Målartips: Byt färg på fönstren

Ett enkelt sätt att ge ditt hus ett nytt fräscht utseende utan att behöva måla om hela fasaden eller byta ut taket kan vara att måla om dina fönster. Lek med färger och uttryck så kan du för en i sammanhanget billig peng få både nya fönster och en ny villa. Byggmentor ger dig tipsen du behöver för att kunna måla om fönster.

De allra flesta klarar av att byta färg på fönster själv. Det är dock viktigt att du har koll på momenten som krävs och att du har tålamod eftersom du kanske måste måla i omgångar om inte vädret ger dig tid att hinna klart på en gång. Generellt brukar man säga att fönster ska målas om var tionde år, men att göra det oftare än så kan vara ett bra sätt att hålla huset fräscht och levande, utan att behöva göra ett fönsterbyte.

Tips på snygga färgsammansättningar

Här är några exempel på färgkombinationer för fönster och hur de samspelar med olika fasader. Se också Byggmentors guide till färgschema för inredning för mer färgtips.

Faluröd fasad – guldockra, falublå eller varm grågrön ton på bågarna.

Grön fasad – grå, guldockra, engelsk röd eller faluröd ton.

Svart eller mörk fasad – varmt gråblå eller djupt röda bågar.

Vit fasad – varmt grå bågar. Tips: bryt med en färgglad dörr!

Gul fasad – varmgrön, varmgrå eller varm röd ton på bågarna.

Grå eller beige fasad – engelsk röd eller varm grön ton på bågarna.

Ett funkishus – gråblå eller varm olivgrön ton.

Röd tegelfasad – mörkt grå ton.

Gul tegelfasad – mörkt grå ton.

Att tänka på när du målar fönster

 • Hör med din färghandlare eller ditt byggvaruhus om färdiga fönstermålningssystem. Håll dig till samma fabrikant under hela målningen.Måla om fönstren
 • Idag är de flesta system för fönstermålning vattenbaserade. Moderna färger för fönster består ofta av bland annat linolja, vattenlöst istället för i lacknafta.
 • Om du behöver applicera grundolja på bör du inte fuska med tiden utan låta det ”vila” så länge som anvisningarna talar om.
 • Ha som riktmärke att stryka på varje fönster tre gånger.
 • Är du osäker eller helt enkelt inte vill lägga tid på fönstermålningen? Anlita en målerifirma.

Så här målar du om fönstren

 1. Skrapa till fast underlag så att alla flagor och sprickor försvinner.
 2. Slipa så övergångarna blir jämna.
 3. Om det blir trärent behövs grundolja.
 4. Om det behövs nytt kitt ska träet först grundoljas.
 5. Tejpa med en UV-beständig tejp. Vanlig tejp etsar sig fast, färgen kryper in och kanten blir ojämn.
 6. Målar du istället på fri hand tas eventuell färg på glaset bort med trasa; dra försiktigt från hörnen in mot mitten och du får en kant att stryka mot vid nästa målning.
 7. Färgen ska utvändigt täcka kittet och gå någon millimeter in på glaset.

Kostnad för att måla fönster

Kostnaden för fönstermålning varierar givetvis väldigt mycket beroende på om du gör det själv eller anlitar målare, och hur mycket energi du lägger på att jaga billiga priser på färg och utrustning.

För den som är priskänslig som tusan kan du med lite prisjakt landa på en kostnad på runt hundralappen per fönster, och den som vill hitta exakt rätt färg och pensel för jobbet kan prislappen bli uppemot 700-900 kr/fönster.

Anlitar du en målare kan du räkna med en timkostnad på 300-500 kr i timmen. Denna arbetskostnad kan du dock göra ROT-avdrag på vilket halverar beloppet du betalar för arbetet (dock inte för material).

Det kanske viktigaste tipset är ändå i slutändan att du ska vara nöjd med resultatet. Även om det inte är tekniskt fulländat så är det du som bor i huset som ska känna att dina fönster passar dig och ditt hem – är du nöjd så har fönstrena målats korrekt!

Har du själv målat om fönster? Dela gärna med dig av tips och frågor, eller varför inte visa upp bilder på resultatet, på Byggmentors forum. Du kan också skriva en kommentar under den här artikeln.

Andra artiklar om fönster och målning:

Sänkta kostnader med energisnåla fönster

Rätt fönster handlar inte bara om att gå på utseende och storlek. Att välja energifönster som behåller värmen i ditt hem bättre är ett sätt att på sikt sänka kostnaderna för uppvärmning avsevärt. Många fönsterköpare stirrar sig blinda på investeringskostnaden, priset för fönster med montering, och väljer därmed ofta fönster med dåliga isolerande egenskaper. Istället är det oftast smartast att betala en lite högre summa för sina fönster för att på så sätt spara pengar på längre sikt genom effektiva energisnåla fönster. Diskutera gärna ämnet på vårt fönsterforum.

Fönster läcker värme

Hur mycket värme som läcker ut genom ett hus fönster varierar beroende på fönstertyp och andra förutsättningar, men man brukar räkna med att ungefär en tredjedel av värmen läcker ut genom fönstren. Kan denna värmemängd delvis behållas inne i huset innebär det att kostnaden för värme kan sänkas rejält med hjälp av energisnåla fönster (läs mer om fönsterbyte i allmänhet via länken).

Värmen försvinner från ditt hem både genom att rumsvärmen försvinner genom fönstrets glas och fönsterkarm, detta kallas för ”strålningsförlust”. Man talar också om ”konvektionsförlust” vilket innebär att luften förflyttas mellan fönstrets glas. Ett tredje sätt som fönster kan läcka värme på är om det helt enkelt finns delar av fönstret som inte är tillräckligt täta.

Detta hänger ofta ihop med att installationen inte skötts korrekt, är du minsta osäker på att försöka montera ett fönster själv bör du skippa det och låta en utbildad fönstermontör göra det åt dig. Ta alltid in offerter från flera entreprenörer och hitta den som passar dig bäst.

Energifönster och U-värde

När du tittar på olika fönsteralternativ kommer du se att de flesta leverantörer anger ett så kallat ”U-värde” för ditt fönster. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisolerande egenskaper har fönstret. Den vanligaste typen av fönster, tvåglasfönster, som förr i tiden var (och i viss mån är det än idag) standard i de allra flesta hus brukar ha ett U-värde runt 3,0.

Har du idag sådana fönster och byter dessa mot fönster med U-värde 1,5 betyder det alltså att du lär halvera mängden värme som ”rymmer” från ditt hem och därmed också halvera dina kostnader för värme. Läs mer om värmebesparing.

Vad betyder U-värde

Rent konkret anger u-värdet hur mycket värme på en kvadratmeter fönster som försvinner från den varma till den kalla sidan av ett fönster när skillnaden i temperatur mellan ute och inne är en grad. U-värdet bör därför vara så lågt som möjligt.Energisnåla fönster kan sänka värmekostnaderna

Energimyndigheten rekommenderar att nybyggda hus bör ha fönster med ett u-värde på 1,0 och om du vill byta fönster i befintlig bostad till energifönster bör de ha max 1,2 i u-värde.

Energimärkta fönster

Idag märks de flesta fönster med så kallad ”energimärkning”. Detta system ska låta konsumenter snabbt och tydligt se vilka energiisolerande egenskaper ett fönster har. Fönster som har energimärkning A har ett u-värde på 0,9 eller lägre, de är alltså mycket bra på att hålla värmen. Sedan går skalan till energimärkning G vilket innebär ett energifönster med U-värde på 1,5.

De flesta vanliga tvåglasfönster har avsevärt högre u-värden men dessa har alltså ingen energimärkning alls.

Räkna ut besparing med energisnåla fönster

Via sajten Energifönster, som är sprungen ur ett projekt Energimyndigheten startade, kan man räkna på vad du kan spara genom att skaffa energisnåla fönster. Vi gör en testberäkning för att visa vad besparingen kan bli.

Först anger vi att vi har normala äldre tvåglasfönster med ett u-värde på 3,0. Vi vill byta dessa mot fönster med energimärkning D, alltså u-värde 1,2. Vi antar att vi bor i Göteborg och att vi har 30 kvadratmeter fönsteryta, vilket motsvarar en ganska typisk svensk villa. Sedan anger vi att vi värmer huset med el med ett elpris på 1 kr/kWh.

Detta test, om än väldigt förenklat, ger då resultatet att besparingen skulle bli 4 482 kr per år. Väljer du fönster med ännu lägre u-värde blir besparingen större. Besparingen måste sedan ställas mot investeringskostnaden för att skaffa nya fönster.

Pris för energisnåla fönster

Ett populärt val idag är så kallade PVC-fönster som har lång livslängd och kräver mycket lite udnerhåll jämfört med vanliga träfönster. De är dessutom oftast billigare än andra typer av fönster och kan utrustas med glas som ger fönstren ett väldigt lågt u-värde.

Det är viktigt att sätta priset för fönstren och arbetskostnaden för att montera dem i relation till vad besparingen kan bli. Om vi utgår från beräkningen i förra stycket så ser vi att vårt fönsterbyte ger oss 4 482 kr per år i sänkte värmekostnad. Om vi sedan ponerar att våra nya fönster kostar 35 000 kronor att köpa in och 15 000 kronor att installera betyder det ett totalt pris för energifönster på 50 000 kronor.

ROT-avdraget gäller vid fönsterbyte vilket gör att arbetskostnaden halveras till 7 500 kr (detta avdrag gör dock installatören åt dig men du har ansvar för att se till att du tjänat in tillräckligt mycket skatt för att få göra avdraget).

Slutkostnaden för dina fönster blir alltså 42 500 kronor. Denna summa delat med din möjliga årliga besparing (4 482 kr) visar att dina fönster betalat sig själva inom knappt nio och ett halvt år. Du kan dock behöva lägga till en underhållskostnad i kalkylen vilket ökar återbetalningstiden något. Men i de allra flesta fall kan du räkna med att dina fönster håller längre än tio år vilket gör ett byte till energifönster till en ren plusaffär.

Ställ gärna frågor om energisnåla fönster eller berätta om dina egna erfarenheter, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster:

Fastighetsmässan 2011: värmepumpar och isolering

Byggmentor har besökt Fastighetsmässan på Kistamässan i Stockholm där spännande solvärmepumpar och träfiberisolering var några av de spännande teknikerna som visades upp.

Isolering i många former

Att isolera vid nybyggen och att tilläggsisolera för att bättra på befintliga byggnader verkar bli allt mer populärt om man ska döma efter det stora antalet utställare från isoleringsbranschen. Företaget Woodfibre berättade om sin träfiberisolering som gör att träfibrerna behåller en hel del av sina naturliga egenskaper såsom att hålla borta röta. Byggmentor har tidigare gått igenom bland annat de energibesparande fördelarna med tilläggsisolering.

Solenergi + värmepump = sant

Ett spännande inslag som antagligen kan intressera många husägare är solvärmepumpen GeoSun från Evi Heat. Den är i grunden en vanlig bergvärmepump som sedan kompletterats med en solfångare som helt eller delvisVärmepumpar och isolering på Fastighetsmässan kan ersätta bergvärmen när vädret tillåter. Evi Heat berättar att energibesparingen kan bli runt 40 procent högre med kombinerad bergvärmepump/solfångare jämfört med enbart bergvärme. Givetvis hänger dock den totala besparingen på hur stor investeringen blir och hur många år det tar innan den återbetalat sig genom sänkta energiräkningar. Läs gärna Byggmentors guide till värmepumpar för mer information.

Underhållsfria PVC-fönster

En annan tydlig trend bland svenskar som fått allt dyrare räkningar för uppvärmningen av sina hus är fönster med så kallade ”energiglas” som behåller värmen i huset och därmed kan sänka kostnaderna för hushållet. På mässan visade Bratex upp sina OVC-fönster som kan sänka energiförbrukningen med med en tredjedel. Läs gärna mer om att byta fönster här.

Diskutera gärna energisnåla fönster, tillägsisolering med träfiber eller solvärmepumpar på Byggmentors forum.