10 Trädgårdstips inför sommaren.

10 Trädgårdstips inför sommaren.

Tiden flyger iväg och snart står sommaren inför dörren. Men ännu är det vår och här kommer lite tips på vad du och familjen kan göra i trädgården inför sommarens ankomst. Skynda på, våren är snart slut.

Trädgård_Odla_Plantera1.

Rensa i rabatter och buskage är bäst att göra innan det grönskar. När bladen väl sitter där är det lätt att strunta i rensandet, det ”syns ju inte ändå” tänker många. Men det gör det och det slutar förmodligen med att du rensar ändå men med sämre förutsättningar. Rensa NU innan buskage och buskar slår ut.

2.
Passa samtidigt på att lägg ut kogödsel eller kompost i rabatterna och buskagen när du ändå är igång. Mylla ner det ytligt.

3.
Har dina buskar redan klätt sig med löv. Bra, då ser du vilka grenar som dött under vintern. Klipp av och rensa buskarna för att få in mer ljus till de levande grenarna.

 

Vattna_Trädgård_Så

4.

Bor du söderut i landet kan du redan nu börja plantera. Tillsätt ny jord med den befintliga. Vattna mycket efter plantering. När du vattnat mycket så vattnar du lite till. Fortsätt vattna ungefär var fjärde dag fram tills planteringen har tagit sig. Glöm inte sen att fortsätta vattna.

5.
Dags att beskära blommornas blomma, rosen. Rabattrosor mellan 15 – 30 centimeter över marken. Gallra ut klätterrosor och forma till.

6.
Plantera jordgubbarna med cirka 30 centimeter mellan plantorna. Tänk på att gubbarna vill ha mycket sol. Snart är midsommar här.

 

Jordgubbar_Midsommar_Planta7.

Altanen. Snart har du ställt utemöblerna och krukor med blommor på hela ytan. Kanske dags att olja in den och gå över skruv/spik så att du inte skadar dig eller barnen på något vasst som sticker upp.

8.
Tillhör du dem som inte uppskattar maskrosor. Då kan det vara en ide att rensa gräsmattan från dessa innan de börjar bilda frön. Använd gärna ett maskrosjärn och gräv djupt.

10.
Gör ”trädgårdshelgen” till en familjeaktivitet. Planera mat och vilka som ska göra vad. Gör iordning grillen och testa nya recept. Gör en checklista för helgen och bocka av. Alltid lättare (och roligare) när det finns delmål att jobba efter.

Familj_Trädgård_Tips_Altan

 

En planerad och strukturerad ”trädgårdshelg” blir ofta roligare. Ett bra tillfälle för föräldrar, barn och barnbarn att göra något roligt och skapa tillsammans. Snart är ju sommaren här!

Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Måla hus – så gör du i 12 enkla steg

Ska du måla hus? Då har vi 12 steg du går igenom för att få ett lyckat resultat, oavsett om det gäller en ommålning av fasaden på ditt hus eller lite mindre projekt som att måla om friggeboden eller verktygsboden.

Förberedelser inför att måla hus

Ett bra sätt att komma igång är att se dig omkring i ditt grannskap eller bostadsområde efter andra hus som du tycker har genomfört snygga målningar av sina fasader. Där börjar inspirationen flöda och du får en mental bild att komma igång med.

Övriga förberedelser består annars mest i att planera ditt projekt i tiden och börja fundera på om du ska göra jobbet själv eller anlita en målarfirma, mer om den processen kan du läsa här.

Välj rätt färg

När du väljer färg, eller kulör, är det viktigt att inte glömma detaljerna. Själva fasaden, huvuddelen av den yta som ska målas, måste passa ihop med övriga detaljer såsom husknut eller takets detaljer. Det går givetvis att hålla det enkelt med en och samma färg överallt, eller att köra på klassiker som rött hus med vita knutar, men du kan också experimentera med lite fler olika nyanser. Vill du ha tips på vilka färger som går ihop kan du läsa vår guide till färghjulet, ett bra hjälpmedel vid både inredning och när du målar om din villa eller ditt radhus.

Vilken typ av målarfärg har huset målats med tidigare

Ett litet tips för att välja rätt sorts färg är att undersöka hur huset målats om tidigare.

Akrylat

Ta till exempel lite t-röd och häll på en trasa, och gnugga på din fasad. Blir det ”geggigt” och den gamla målarfärgen börjar blandas ut och lösas upp, då är det en så kallad akrylatfärg. Det bästa är då om du när du målar om ditt hus kör med akrylat även denna gång.

Alkyd

Om du upplever att trasan med t-röd inte påverkar färgen nämnvärt är det en alkydfärg (till exempel oljefärg eller täcklasyr) som är löslig i lacknafta. Är ditt hus sedan tidigare målat med alkyd kan du vid ommålningen välja mellan både alkyd eller att gå över till akrylat.

Slamfärg

Blir det en ”mjölig” känsla om du borstar på fasade är det en slamfärg såsom den klassiska falu rödfärg. Är ytan målad med slamfärg bör du använda slamfärg även vid ommålningen.

Om du målar på en plåtyta fungerar båda alkydfärg och akrylatfärg men du behöver måla med en primer för just plåt först.

Köpa färg till ommålningen

När du valt ut färg (eller färger) behöver du veta deras namn och eventuellt också ett så kallat NCS-nummer på färgerna. NCS står för ”Natural Color System” och är en unik kod för varje unik kulör som gör att du med säkerhet vet att du köper rätt färg hos din byggvaruhandel eller färghandlare.

Observera att priset på färgen kan variera beroende på om du inhandlar den på egen hand eller via en eventuell hantverkare som du anlitar för jobbet. Ibland kan målarna ha särskilda rabatter vilket gör att materialinköpen blir billigare, så har du möjlighet bör du kolla upp detta alternativ.

Hyvlad eller finsågad sida på panelvirke

När du målar om en träfasad är det viktigt att tänkta på att det är den finsågade sidan av panelvirket som du ska måla på. Detta är viktigt eftersom målarfärgen då kan ge trävirket ökad resistens mot fukt och annan påverkan.

Några saker att tänka på kring målarfärgen

 • Låt din önskade färgkulör blandas hos en kunnig färghandlare eller lämna över det helt åt en målare du anlitar. Att ge sig på färgblandningen själv kommer leda till att du aldrig kan vara säker på att få till exakt rätt kulör flera gånger i rad.
 • Försök aldrig blanda ut färgen för att få mer. Den färg du får från färg- eller bygghandeln är anpassad för att fungera optimalt, späder du ut den kan du få oönskade bieffekter efter målningen.
 • Följ alltid de anvisningar som kommer med just den färg du köpt.
 • Bäst temperatur för målning av hus är mellan 10 – 25 grader Celsius.
 • Undvik om möjligt att måla om det regnar, men det är möjligt så länge inte färgen direkt träffas av regnvattnet.

Tvätta fasad innan du målar

Förberedelser inför målning av hus.
Förberedelser inför målning av hus.

Ska du måla om en tidigare målad fasad bör du göra rent den med till exempel spordödande medel eller gammal hederligt såpvatten, eller särskild fasadtvätt (fasadtvättmedel är dessutom bra att ha hemma för regelbundet underhåll av din fasad). Detta för att få bort mögelsporer, algangrepp och annan smuts.

Se till att väggen är helt ren innan du börjar måla huset, slarvar du med detta gör du dig själv en björntjänst som kan leda till att du får göra om hela jobbet inom en snar framtid.

Kom ihåg att även ta bort lös färg på fasaden efter rengöringen.

Använd grundolja och grundfärg

När fasaden är ren stryker du på så kallad ”grundolja” på sprickor, skavanker, spikmärken och skarvar mellan exempelvis själva fasaden och fönster. Använd också grundolja på de platser där du skrapat bort gammal färg, för att ge extra skydd. Denna olja gör att ditt hus bättre står emot angrepp av fukt och mögel i framtiden.

Sedan ska du börja måla med en grundfärg på samma ytor som du applicerat grundolja på, helst direkt efter eftersom grundfärgen fastnar bäst på grundoljade ytor.

Dags att börja måla!

Nu är det dags att börja med själva målningen, nu ska färgen som faktiskt ska synas strykas på!

Generellt gäller att du alltid ska måla två lager färg. Först ett färgskikt, och sedan lager nummer två eller ”slitskiktet”. Låt dig inte luras av att lager nummer ett ser ut att räcka, två lager med torktid emellan kommer drastiskt öka livslängden på din ommålade fasad vilket gör att du får fler år innan det blir dags för ny ommålning.

Praktiska tips för själva målandet

Hur utför man då husmålning bäst? Här är några handfasta råd för hur du går från glad amatör till proffsig målare:

 • Rör alltid om i färgburken efter du öppnat den, i 30-60 sekunder för att se till att all färg blir jämnt fördelad i burken.
 • Olika färgmärken och färgtyper räcker till olika stora ytor. Hör med färghandlaren och följ din specifika färgs anvisningar för hur stor yta en liter eller en burk av just din färg ska räcka till.
 • Måla uppifrån och ner, och även gärna utifrån och in.
 • Måla hellre i kortare penseldrag med flera strykningar än långa penseldrag där färgen på slutet av varje drag blir för tunn.
 • Följ anvisningarna för färgmängden noga. För lite färg kommer ge ett fult spräckligt resultat och för mycket färg ger lång torktid och kan leda till att bubbliga ”rynkor” uppstår.
 • Torktiden varierar mellan olika färgtyper men räkna med minst en dag, oftast två dagar, i torktid.

Var noga med detaljerna

Kosta på dig att lägga lite extra tid och omsorg på detaljer som husknut eller taknock och måla gärna med liten pensel på nära håll. Det ger i längden ett mycket snyggare resultat och kan ofta vara skillnaden mellan en villa eller ett radhus som känns amatörmålat eller målat av en kunnig fackman.

Ska jag måla huset själv eller ta in en målarfirma?

Den kanske vanligaste frågan beror mycket på din egen lust och ditt kunnande. Tycker du att det är kul att måla? Känner du dig trygg med de olika momenten? Då kan du helt klart måla själv. Kom dock ihåg att du kan behöva byggnadsställning om du har ett flervåningshus, det är ett viktigt moment att få till rätt rent säkerhetsmässigt.

Som tur är har vi en mer ingående guide just kring vad det kostar att anlita en målare och vad du bör tänka på; Sju tips när du anlitar målarfirma.

Glöm inte att du får göra ROT-avdrag när du köper tjänster av målare, det gör att du får skatteavdrag motsvarande hälften av arbetskostnaden för målaren. Så om en målare tar 500 kr i timmen inklusive moms blir alltså priset efter avdrag endast 250 kr i timmen.

Har du några egna bra tips, eller frågor, kring att måla hus? Ställ dem i kommentarsfältet här under, eller på vårt forum. Lycka till med husmålningen!

Slipp damm när du borrar i vägg

Slipp damm när du borrar i vägg

När du ska borra i en vägg kan borrdammet bli besvärligt, särskilt om du har möbler eller prylar under borrhålet. Men det finns ett enkelt, snabbt och i princip gratis sätt att undvika problemet med damm vid borrning.

Lösningen på problemet med borrdamm

Så här slipper du borrdamm, illustrerat i fyra enkla steg med bilder.

borr-damm-1
1. Sätt fast lappen.

1. Sätt fast en post it-lapp strax under punkten på väggen där du ska borra. Sätt fast den med den häftande delen nedåt och vik sen bak lappen så att den sticker ut från väggen som en liten markis.

borr-damm-2
2. Borra som vanligt.

2. Borra som vanligt (läs mer om bästa tipsen för borrning här), notera hur dammet samlas på post it-lappen.

borr-damm-3
3. Stötta upp lappen.

3. Var beredd med ett finger för att stötta upp lappen om det samlas mycket damm på den och därmed tynger ner den.

borr-damm-4
4. Dammet samlat i lappen.

4. Färdigt! Dammet snyggt och prydligt uppsamlat i post it-lappen, redo att slängas i en papperskorg nära dig.

Har du andra tips och tricks för borrning eller hemmafixande? Skriv gärna en kommentar här under.

 

Behandla och renovera trägolv

Behandla och renovera trägolv

Här är en enkel guide för hur du lagar, behandlar och renoverar trägolv. Det är inte alltid nödvändigt att lägga nytt golv, ofta får du ett lika bra resultat för en billigare kostnad om du renoverar. Kommentera gärna artikeln med egna tips eller frågor kring trägolv.

Renovera själv eller anlita hantverkare?

Första beslutet du måste fatta är vem som ska göra jobbet. Generellt bör du bara göra de delar av arbetet du känner dig trygg i att utföra. Annars riskerar du att få ett slutresultat som kanske är värre än vad du hade innan renoveringen av ditt golv. Läs mer här om att göra själv kontra köpa tjänst av hantverkare.

Renovera och behandla trägolv
Sköt om ditt trägolv så ökar livslängden.

Å andra sidan kostar det pengar att anlita hjälp utifrån. Men det finns hjälp att få – med ROT-avdraget kan du göra avdrag på halva kostnaden för att köpa in tjänster från en golvkunnig hantverkare. En slipningsfirma eller en golvläggare kostar generellt mellan 500-800 kr i timmen att anlita inklusive moms. Efter ROT ger det en timkostnad på runt 300-400 kr (se lista över godkända ROT-avdrag).

Välj metod för golvrenoveringen

Lite förenklat kan man säga att dessa olika metoder finns att tillgå för att fixa till ett trägolv.

 • Slipning.
 • Lackning.
 • Ommålning.
 • Lägga nytt golv, helt eller delvis.
Till dessa finns andra mindre vanliga sätt att på olika sätt underhålla ett golv på (liksom för skötsel av trall och altan). Vilket du väljer beror helt på tycke och smak, budget och hur mycket tid du vill lägga på det hela. Generellt är stalltipset att låta dig drivas av lust; tycker du att det känns kul och stimulerande så kan du med fördel välja mer krävande metoder, känns det som en pina är det kanske bättre att göra det enkelt eller att lägga ut jobbet.

Slipa trägolv själv

En slipning är ett vanligt sätt att ge trägolvet nytt liv. Det kan göras med en särskild golvslipningsmaskin, som du antingen kan hyra eller få hjälp med via en slipningsfirma. Schablonpriset för en golvslipning av ett vanligt trä- eller parkettgolv ligger på 100-200 kr per kvadratmeter, lite mer om du vill inkludera den efterföljande ytbehandlingen av golvet. Du behöver sannolikt också en kantslipmaskin.

Att hantera slipmaskinen kan vara knepigt så se till att du får en ordentlig instruktion i hur den fungerar och bör användas. Snålheten bedrar ibland visheten som bekant, och ett förstört trägolv kommer kosta bra mycket mer att byta ut än om du köpt in tjänsten från en fackman.

En viktig sak att alltid tänka på är att golvet är rent innan du börjar slipa. Helst bör du både dammsuga och moppa ordentligt för att inga partiklar ska störa slipningen.

Lacka och olja golvet

Efter slipning är det lämpligt att pensla golvet med en lack. Hör med din bygghandel om vilken variant de rekommenderar för just trägolv. Det är viktigt att lacken får tid på sig att torka (se torktid på burken) innan du går på golvet eller går vidare i golvbehandlingen.

Att olja in trägolvet stärker det och ökar livslängden. Ett bra sätt att göra detta på är att använda en polermaskin, antingen om du hyr en själv eller tar hjälp av en golvfirma.

Har du egna tips på hur man bör (eller kanse inte bör) behandla sitt trägolv? Skriv gärna en kommentar här nedanför, eller berätta om det på vårt forum.

Kanske vill du även läsa om:

 

Gör det själv eller köpa tjänst – så fattar du rätt beslut

Gör det själv eller köpa tjänst – så fattar du rätt beslut

Hallen ska målas om, badrummet renoveras eller källaren tilläggsisoleras. Inför såväl små som stora jobb i hemmet ställs vi hemmafixare förr eller senare inför valet att göra det själv eller köpa in tjänsten från en hantverkare eller annan specialist på jobbet i fråga.

stambyte renovera gör det själv hantverkare
Ett stambyte bör bara utföras av proffs.

Då ställs ekonomi mot stolthet, kompetens mot upptäckarlust, intresse mot tidsramar. Vi går igenom vad du bör tänka på inför hemmafixet, stort som smått, och listar fördelar och nackdelar med att både vara sin egen Martin Timell eller att förlita sig helt på externa entreprenörer. Diskutera ämnet och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Därför ska du anlita ett proffs

Framför allt sedan ROT-avdraget infördes (vilket halverar arbetskostnaden upp till 100 000 kr) så har viljan hos svenska folket att ta in hjälp utifrån deifinitivt ökat. Där det tidigare ansågs dyrt och kanske till och med lite fult att anlita hantverkare även för enklare jobb är det idag ett alternativ som många väljer.

För avancerade jobb såsom husbyggen, installationer av värmepumpar och värmedistributionsystem, eller komplicerade markarbeten är det snudd på ett måste att mer eller mindre utnyttja hjälp utifrån. Men vad är då de fem viktigaste skälen till att betala för att få hemmaprojektet utfört? Jo:

1. Kunnande. Den mest självklara anledningen till att ta in hjälp från hantverkare eller andra entreprenörer är givetvis att de (förhoppningsvis) kan sitt jobb. För att försäkra dig om deras kunskap kan du alltid ringa deras referenskunder och höra om de är anslutna till relevant branschorganisation.

2. Tid är pengar. Ja, detta argument funkar faktiskt ”åt båda håll”. Genom att lägga tid på ditt jobb sparar du pengar, och genom att betala för att få arbetet utfört köper du tid åt dig själv. Det handlar också om att värdera din egen (fri)tid gentemot kostnaden för att ta in hjälpen utifrån.

3. ROT-avdraget sänker priset. Låt säga att du vill sätta in nya fönster (mer om fönsterbyte här) och får en offert för arbetskostnaden på 38 000 kr. Med ROT-avdraget dras 50 procent av och arbetskostnaden landar alltså på hälften – 19 000 kr. Detta har gjort det avsevärt mycket mer attraktivt att köpa in tjä’nster kring hus och hem jämfört med innan avdragets införande.

4. Välja och vraka. Genom att jämföra olika firmor och deras offerter till dig sätter du dig själv som kund i en bra position för att förhandla fram just det pris och det erbjudande du vill ha. Du kan också få olika förslag som innebär olika metoder i själva hantverket, som leder fram till önskat resultat. Du får helt enkelt en bredare bild av ditt projekts möjligheter genom att lyssna med olika hantverkare.

5. Trygghet under och efter arbetet. Med en seriös hantverkarfirma så får du garanti på jobbet, vilket du alltid ska reglera tydligt i skriftligt avtal på förhand om exakt hur garantin ser ut. Seriösa företag innehar också de relevanta försäkringarna som behövs för hemmaprojekt. Läs mer i Byggmentors artikel om olika byggförsäkringar.

Därför ska du göra det själv

badrum toalettstol renovering
Installera toalettstol är oftast inget för hemmafixaren.

Oavsett vad man tycker om det så kan man konstatera att gör-det-själv-mentaliteten i Sverige exploderat de senaste åren. ”Martin Timell-effekten” kallar vissa denna utveckling, efter att tv-program som Äntligen Hemma lockat hundratusentals svenskar att förverkliga sina drömmar i hus och trädgårdar.

Men varför ska man egentligen välja att göra jobbet själv? Här är fem saker som talar för att den händige hemmafixaren helst hanterar hantverket helt själv:

1. Känslan av att ”jag gjorde detta” betyder mycket. Att efter avslutat jobb veta att man utförde ”kneget” själv är för många en seger i sig, utöver det färdiga resultatet av renoveringen eller bygget:

2. Billigare. I de flesta fall, om vi förutsätter att arbetet utförs korrekt och inte medför långsiktiga fixkostnader så sparar du pengar på att arbeta själv jämfört med att betala en målare, takläggare, plattsättare eller vilken hantverkare det nu må röra sig om. Ofta kan arbetskostnaden utgöra mellan 25-50 procent av ett hemmaprojekts totala kostnad.

3. Större möjlighet till exakt önskat resultat. Med en hantverkare så släpper du alltid en del av kontrollen över projektet, även om du avtalar och spikar upplägget på förhand. Som egenfixare får du större möjligheter att finlira detaljerna i jobbet exakt så som du vill.

4. Övning ger färdighet. Särskilt om man börjar med de mindre hemmafixen och jobbar sig upp så leder gör-det-själv-hantverket ofrånkomligen till att du blir bättre på hemmafixande. Det kan givetvis ha ett värde i sig, och leda till ökat självförtroende vid framtida hemmaprojekt.

5. Det är roligt – eller? Detta är kanske den viktigaste faktorn om du väljer gör-det-själv istället för att anlita hantverkare – känns det roligt och lustfyllt? Den som tvingar sig själv att utföra ett hemmaprojekt helt utan att känna lusten riskerar att hamna i ”jag ska bara”-fällor och att kanske skynda över viktiga moment som känns extra trista. Utgå från din egen lust inför arbetet, välj sedan om du är bäst lämpad för att göra jobbet eller inte!

 

Jobben du kan göra själv

I mångt och mycket är det upp till var och ens tycke och smak (och plånbok) huruvida man vill jobba själv eller ta in arbetet utifrån, men det finns ändå vissa hemmaprojekt som lämpar sig bättre än andra för hemmafixaren:

 • Måleriarbeten. Att måla om hemma är relativt enkelt och även den med tummen mitt i handen kan enkelt lära sig hur det går till. Varför inte genom Byggmentors guide till just att måla inomhus.
 • Enklare snickeriarbeten. Hammare, spik, såg och borr har de flesta vuxna en hyfsad koll på hur man använder, och ofta räcker dessa verktyg långt för den som vill justera lister, fixa möbler, hänga upp tavlor eller liknande hemmafix.
 • Underhåll av huset. För att öka husets livslängd är det viktigt med regelbunden rengöring och kontroll av husets ”vitala delar”. Detta kan oftast den normalhändige utföra själv och reparera småskavanker som upptäcks. Till exempel kan de flesta se över ett tak med tegelpannor en gång om året, men bör taket bytas ut helt kan det vara lämpligt att anlita en takläggare.
 • Lättare markjobb. Handlar det om grävarbeten, trädgårdsrelaterade jobb eller enklare trädgårdsgångar kan de flesta utföra jobbet själv. Kom dock ihåg att så fort man börjar komma ner på större djup i marken, eller planerar för mer avancerade markstensläggningar är det viktigt att den som utför jobbet har koll på vilka olika komponenter som behövs.

Jobben som bör utföras av utbildade proffs

installera värmepump
Inget gör-det-själ-jobb: värmepumpsinstallation.

Givetvis är det din egen kompetens som sätter gränsen för vilka jobb som du själv kan utföra och vad som ligger utanför din egen kompetensram. Men dessa arbeten är exempel på jobb där konsekvenserna kan bli stora om de inte utförs korrekt:

 • Badrum- och köksrenovering. I arbeten med våturymmen blir problemen mycket stora längre fram om inte tätskikten håller. Endast den med certifierade kunskaper bör ge sig på dessa arbeten.
 • Värmepumpar och värmedistribution. När det handlar om att installera avancerad teknisk utrustning som värmepumpar är det viktigt att det hela sköts noggrant för att både slippa framtida strul och för att få ut maximal effekt av sin värmelösning.
 • Dräneringar och grundisoleringar. Återigen är den stora skräcken om fukt tränger igenom och både gör att arbetet inte får önskat resultat samt skapar ännu värre problem i framtiden med exempelvis mögel och andra fuktrelaterade skador.

Listan över arbeten och deras svårighetsgrade kan göras lång och är subjektiv för varje person och dennes specifika kunskaper. Generellt är tipset dock att på förhand gå igenom både för- och nackdelar med att anlita hantverkare samt vad som motiverar just dig att sköta hemmafixet själv eller låta någon annan göra det.

Var går din gräns för när du överväger att ta in arbetskraft för hemmaprojektet? Diskutera och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Mer om hemmaprojekt:

Att anlita hantverkare

Läsarnas bästa hemmaprojekt

Tips när du anlitar målarfirma

Byta säkring i dimmer – guide och bilder

Byta säkring i dimmer – guide och bilder

Ett vanligt problem för den med dimmer som plötsligt slutar fungera är att säkringen gått. Här visar vi hur man byter säkring i en dimmer med förklarande bilder. Givetvis ser olika dimmers ut på olika sätt men med Byggmentors guide till att byta säkring får du en grund att stå på som förhoppningsvis hjälper dig på vägen. Ställ gärna frågor eller diskutera ämnet på Byggmentors el-forum.

Steg ett: bryt strömmen

1. Ta bort kåpan från dimmern.

Givetvis gäller det alltid att vara extra försiktig när du arbetar med el. Se till att bryta strömmen till den dimmer du vill byta säkringen på. Är du minsta osäker bör du fråga någon som har koll, eller anlita en elektriker. Just el ska man inte chansa med.

Ta bort kåpan på din dimmer

Oftast kan man enkelt skruva eller ”snäppa” av den runda kåpan på din dimmer. Prova att skruva den åt fel håll i första hand och hjälper inte det kan du försiktigt försöka lirka av den.

Hitta säkringen

2. Säkringen sitter i den runda gråa plastbiten strax nedanför till vänster om mitten.

För att hitta säkringen kan du ibland behöva ta bort även den underliggande plastdetaljen som du hittar under kåpan även om det ibland inte behövs. Detta varierar från dimmer till dimmer, liksom hur du identifierar själva säkringen. I det här fallet är det den runda gråa plastdetaljen med en skåra för skruvmejsel som håller säkringen. Vrid ut den försiktigt.

Byt ut säkringen

Nu bör du kunna ta ut säkringen och byta ut den mot en motsvarande säkring (som du i de allra flesta fall hittar i närmaste elhandel). På den gamla säkringen kan du hitta den information du behöver för att säkerställa exakt vilka specifikationer du behöver för att kunna köpa rätt säkring för just din dimmer.

På med kåpan – testa dimmern

 

3. I den gråa plastbiten sitter säkringen.

Nu är det bara att sätta tillbaka delarna du tagit loss, slå på strömmen och testa att din dimmer fungerar. Gör den inte det (och du även testat det självklara – att byta lampa) kan det vara ett allvarligare elfel. Då kan man behöva skruva av även metallpanelen för att komma åt elkablarna i väggen, men detta bör absolut inte göras av någon som är osäker på el. Kontakta alltid en elektriker om du misstänker något fel i eldragningen.

Dela gärna med dig av frågor eller tips kring att byta säkring i en dimmer, antingen i kommentarsfältet här nedanför eller på Byggmentors forum om el och elsäkerhet.

Mer om el och gör-det-själv:

4. Överkurs: Är det inte säkringen som är problemet kan du behöva gräva djupare – men undvik detta om du inte är van att arbeta med el.

Tapetsera själv: steg för steg-guide

Tapetsera själv: steg för steg-guide

Att tapetsera själv känns för många som ett komplicerat projekt trots att det ändå är ett relativt vanligt och enkelt sätt att fräscha upp sitt hem. Med vår guide till tapetsering går vi igenom hur du bör göra för att tapeterna ska hamna där de är tänkta och för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Vi tipsar också om hur du som ändå inte känner dig mogen att tapetsera själv kan göra för att kostnadseffektivt ta in hjälp utifrån. Skriv gärna en kommentar efter artikeln eller diskutera tapetsering på Byggmentors forum.

Välj rätt tapet

Dags att tapetsera?

Ja, första steget kan tyckas självklart men faktum är att många ser en tapet de gillar och köper den på studs. Vår uppmaning är att faktiskt ta dig tid och leta runt på både nätet och i butiker innan du gör ditt tapetval. Vill du komma igång kan du till exepel läsa vår guide till färgschema för inredning. En tapet kommer du sannolikt se varje dag och då ska du inte vara något annat än hundra procent nöjd med den!

Rätt verktyg

De här verktygen behöver du för att tapetsera så bra och effektivt som möjligt:

 • Tapetbord (antingen hyr du eller så kan du köpa engångsbord av papp)
 • Kniv
 • Pensel
 • Roller
 • Borste
 • Hink
 • Trasa
 • Linjal
 • Vattenpass
 • Plast eller papp som skyddar golv och möbler mot spill.

Förberedande underarbete inför tapetsering

Innan du ens börjar handskas med själva tapeten är det dags att förbereda väggen du vill tapetsera. Är den slät eller täckt med en slät tapet behöver du inte ta bort den gamla tapeten, utan hitta ojämnheter eller lösa tapetbitar och slipa ned dessa så att underlaget blir jämnt och fint. Du kan också med fördel spackla väggen för att få en fin tapetyta. Fokus bör vara på att släta över skarvar eftersom dessa annars kan skapa fula ojämnheter på tapeten. Detta tar tid men ökar chansen till ett bra resultat.

Inspektera tapeten

Innan det faktiska tapetseringsarbetet börjar bör du kontrollera din tapet och förbereda den för uppsättning. Se till exempel till att tapetrullar har samma trycknummer, eftersom samma tapet kan se olika ut i olika tryckomgångar. Sedan är det dags att skära till våderna (våd är en tapetlängd). Mät väggen som ska tapetseras (på flera platser) och skär till våderna med 3-4 centimeter marginal uppe och nere.

Klistra på!

Nu är det dags att pensla på klister på dina tapeter. Ta rejält med tapetklister och vik ihop tapeten så att klistersidorna ligger mot varandra, och låt ligga i 5-10 minuter för att de ska svälla till sig.

Dags att sätta upp tapeterna

Nu är det dags att sätta upp själva tapeten. Vissa tapeter ska sättas upp ”kant-i-kant” och vissa ska lappa över varandra. Kontrollera noga innan vad som gäller för just din tapet.

För att säkerställa raka (lodräta) skarvar är det bra att markera på väggen var din första tapetvåd ska sitta. Använd exempelvis vattenpass för att få till en spikrak linje som din första tapetvåd ska ha sin ena sida längs. Klistra upp tapeten uppifrån och ner och använd en tapetborste för att jämna ut den.

Övriga tips när du tapetserar själv

 • Ha mycket klister, annars kan bubblor uppstå på tapeten.
 • Om bubblor uppstår – skär hål i dessa, fyll på med extra klister, klistra igen försiktigt.
 • Om du får klister på tapeten under tapetseringen är det bara att torka bort med en trasa.
 • Slå av elen innan du börjar ta bort kåpor runt eluttag.
 • Slarva inte med att tejpa och täcka över ytor du vill skydda från att få klister på sig.

Anlita proffs på tapetsering

För den som känner att man inte har antingen tiden eller kompetensen för att göra ett bra tapetseringsjobb är det idag i och med ROT-avdraget särskilt förmånligt att ta in en målare eller annan hantverkare som utför jobbet. Du får då göra avdrag på hälften av den kostnad du betalar för arbetet. Vad den exakta kostnaden blir men mellan 300-600 kr/timmen kan du räkna med att en seriös tapetserare kostar att anlita, och denna arbetskostnad får du alltså sedan dra av hälften från.

Har vi glömt några viktiga tips kring tapetsering? Eller har du frågor du inte fått svar på? Skriv en kommentar här nedanför eller diskutera tapetsering på Byggmentors forum.

Fler artiklar om målning, inredning och renovering:
Måla väggar
Anlita målare
Fasadmålning
Inredningstips
Möblera energisnålt

Bygga bastu

Bygga bastu

Att bygga en knuttimrad bastu är ett omfattande men också roligt projekt, särskilt om man är många som hjälps åt, berättar Anneli i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt. 

Annelis bidrag (se bildspel längre ner):

Drömmen om att bygga en bastu

Bygga bastu från grund till tak.

Ett av våra hemmaprojekt började med att min sambo, Gunnar, väldigt ofta uttryckte ”åååååhhhh vad jag önskar att vi hade haft en baaastuuuu”! När Gunnar i mars 2011 fyllde 50 tipsade jag hans vänner om hans ”heta” längtan – och dessa fantastiska människor skapade ”Gunnars bastufond”, där alla hans vänner kunde vara med och bidra som present. Det samlades in cirka 23000 kronor i Bastufonden.

När så bastu skulle väljas hade vännerna många tips och idéer, rund bastu, kantig bastu med mera, med mera. Men Gunnar, han ville ha en riktig bastu han. Varför inte en knuttimrad? Åttakantig, kanske? Och så fick det bli!

Vännerna ojade sig – hur skulle det gå till?! Ville Gunnar basta eller ville han bygga?! Men sagt och gjort, virke beställdes från närmaste brädgård, kamin med tillbehör inköptes från Estland. En modell av bastun tillverkades i papp och en större modell av grunden snickrades ihop av brädor.

Det vreds och vändes och måttades. Knuttimra – hur gör man egentligen? Inspiration och idéer hämtades från den knuttimrade busskuren, från grannens lada samt andra timrade byggnader – och så kunde bygget börja.

För att kunna gjuta plintar hyrdes en grävmaskin. En ny erfarenhet i vår familj, men vi lärde oss ganska fort hur den fungerade. Roligt var det och hålet blev stort. När plintarna var gjutna och hålet igenfyllt kom vännerna för att hjälpa till med reglar till grunden. Resten av jobbet har Gunnar i princip gjort på egen hand.

Mycket bankande och sågande

Knutarna gjordes i början enligt ’trial and error’-principen, men när Gunnar hade kommit underfund med hur man bäst lyckades med dem gick det riktigt bra. Helt enkelt var det inte att få dem att stämma och bli någorlunda raka, i synnerhet då vissa stockar var skeva från början. Det medförde en hel del bankande, sågande, slipande och kilande, men resultatet blev till belåtenhet!

Hål för fönster och dörr måste också måttas in. Fönstren kommer att hämtas från Gunnars föräldrahem; gamla fina fönster med nio rutor. Provisorisk dörr har inhandlats från det som blev över vid ett bygge.

Att räkna ut hur taket skulle konstrueras var inte lätt. Hur får man det tillräckligt stabilt, och hur stadgar man det under byggfasen? Gunnar valde att fixera en stolpe mitt i huset för att bygga takstolar mot. Taket är ett brädtak täckt med tjärpapp. När taket var färdigt kapades stolpen strax under nocken.

Golvplankor på, slipas och linoljas. Nu är faktiskt huset färdigt! Visst syns det att det är hemmabyggt, men vi är riktigt nöjda – det blev fantastiskt fint, passar bra in i miljön på vår tomt – och det var ingen lätt uppgift att ge sig på!

Nu ska huset inredas med bastu och relaxrum. Det blir vinterns projekt. Men det har i mellantiden också hunnit tjänstgöra som ’flipperhus’ under en stor fest vi hade hemma en helg i september – ett mycket användbart hus som var helt perfekt för ändamålet! Det finns ytterligare dokumentation på www.bastufonden.n.nu!

Klicka på en bild för att öppna bildspel: [nggallery id=27 template=caption]

Text och bilder: Anneli Eriksson

Tyck till om bastun kommentarsrutan här nedanför, och glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Annelis bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Bygga pall – lagom hemmaprojekt för barn

Bygga pall – lagom hemmaprojekt för barn

Här är Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” – bidrag nummer tio! Jessica delar med sig av ett hemmaprojekt vid ung ålder som slutade lyckligt trots liten byggerfarenhet. Klicka på ”Gilla” här till vänster om texten om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att bidraget ska vinna ”Läsarnas pris”!

Jessicas bidrag:

Far och dotter-tid

Det var en sommar för flera år sen. Jag måste ha varit 8-9 år och lite av en pojkflicka, som jag blev i min fars sällskap, var jag uttråkad.

Vi bodde i ett hus med en relativt stor trädgård, det var härligt väder, perfekt för att vara ute. Min far är en fixare, eller han vill gärna tro det. I vilket fall som helst frågade om jag fick bygga någonting. Vad spelade inte särskilt stor roll, det fick dock inte vara för enkelt och inte heller för svårt.

Klicka och läs mer om Mitt Hemmaprojekt - vinn 10 000 kr!

Så han tog fram några brädor och jag hämtade min egen verktygslåda som jag nyligen fått i present. Han hämtade spik och sin egen hammare. Min halvlilla syster satt jämte mig och tittade på, både nöjda och glada att han tagit sig tid till att hjälpa till. Det var väldigt ovanligt att han tog sig tid till mig och jag bestämde mig därför för att göra världens finaste pall till honom.

Att bygga pallen

Jag fick börja med att såga brädorna i mer lagom längder. Det blev en aning skevt men jag var 8 år och det var ett första försök, jag var nöjd. Min far hjälpte mig sedan att hålla i brädorna så att jag skulle kunna hamra fast dem. Sneda spikar som la sig ner mot trädet istället för att gå rakt i. Jag är fortfarande riktigt dålig på att hamra i spikar, men jag blir glad varje gång jag lyckas.

Efter en liten stund stod jag, min lilla syster och min far och betraktade den inte särskilt fina pallen. Nu när jag tänker tillbaka på den stunden kan jag fortfarande se pallen luta mer åt ena hållet. Men vad gjorde det, den var perfekt.

Text: Jessica Andersen

Berätta gärna vad du tycker om Jessicas text i kommentarsrutan här nedanför, och delta gärna i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr du också!

Bygga trädäck med badtunna, tips och erfarenheter

Bygga trädäck med badtunna, tips och erfarenheter

Att bygga ett eget trädäck med badtunna var Kristians första större byggprojekt, här berättar han om hur det gick till och vad han lärde sig under bygget, i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Kristian ska vinna ”Läsarnas pris”!

Kristians tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Vattenpass, byggsnöre och vilja

Detta var mitt första lite större byggprojekt som jag någonsin gjort. Först och främst fick jag först ta reda på HUR man bygger ett trädäck. Ganska snabbt förstod jag att reglarna ska ligga 60 cc för att det skulle bli stabilt utan att trallen skulle svikta.

Trädäck med badtunna – det går att bygga själv.

Sedan skulle badtunnan också sänkas in i trädäcket. Därför blev det en massa mätande, och åtskilliga ritningar på datorn innan jag kände mig helt nöjd. Både vad det gällde det estetiska och det funktionella.

Därefter var det dags att börja borra för plintarna. Jag hyrde en jordborr för några hundralappar, och det var verkligen värt den kostnaden. Att gräva alla dessa hål för hand, så pass djupt hade tagit mig en evighet. Och trots hjälpen med denna borr, blev det ganska svettigt ändå för 2 personer då det fanns lera bara någon decimeter ner.

Detta var något av det viktigaste. Just det att hålen placerades rätt och plintarna. Man måste vara väldigt noggrann från början. Ett litet fel från början blir större och större desto längre man kommer i projektet. Vattenpass, byggsnöre, tumstock och lite vilja kommer man långt med!

Värt att investera i kap- och gersåg

När man reglat upp grunden så kommer man till det som jag tyckte var roligast – att lägga själva trallen!

Lägg gärna några kronor extra på trallskruven så att man inte får sådana som rostar efter ett tag. Vad jag också märkte är att hålen i trallen blev snyggast om man försänkte lite innan med en borr. Jag hade 2 skruvdragare så det tog inte mycket extra tid att göra det.

Ja, ett annat tips är att alltid ha ett extrabatteri till skruvdragaren. Det är tråkigt och tidskrävande om man ska behöva vänta på att batteriet ska laddas hela tiden.

I början av projektet inbillade jag mig att jag skulle klara av det hela med de verktyg jag redan hade. Bland dessa hade jag räknat med en sticksåg. Det kanske hade funkat om det inte funnits några vinklar och till ett lite mindre projekt, men till detta bygge så var det för klent med en sådan såg.

Jag köpte i stället en kap- och gersåg. Det var nog det bästa verktyget under hela bygget! Det flöt på så smidigt efter det.

När trallen var lagd, så avslutade jag med att rama in däcket med ett pilstaket. Köpte färdiga längder, som jag sedan bara skruvade upp. Enkelt och snabbt, men det gav en väldigt fin känsla och inramning.

Nu njuter jag så ofta jag kan av baddäcket! Både sommar och vinter.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=11 template=caption]


Text och bilder: Kristian Jönsson

Tyck gärna till om Kristians egenbyggda baddäck i kommentarsfältet nedanför, och klicka på ”Gilla” till vänster om du tyckte om hans bidrag. Delta också gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Bygga utedass själv – det är livskvalitet

I bidrag nummer nio i tävlingen Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) berättar Kethy om hennes arbete med att bygga sitt eget utedass, och vad det betyder för livskvaliteten att arbeta själv i naturen. Klicka på ”Gilla” här till vänster om texten om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att bidraget ska vinna ”Läsarnas pris”!

Kethys tävlingsbidrag:

Bygga utedass utan ritning

Jag håller på med att bygga mig ett utedass.

Det jag älskar mest är att vara i skogen, har en jaktstuga i min skog och till denna behöver man ju ett dass.

Allt faller sig spontant eftersom jag inte gjort någon byggritning och visst har detta gjort att det är en del som inte blivit exakt så bra som det skulle kunna blivit men jag är nöjd ändå.

Som den glada amatör jag är har det också blivit många timmars funderingar och tankar kring olika problemlösningar. Det är ju också en rolig och nödvändig del i hela byggprocessen.

Det är jättekul att bygga själv och en speciell känsla att sitta i lugn och ro och meditera på mitt utedass. En livskvalitet som jag verkligen uppmuntrar även andra att återta sedan urminnes tider då alla satt på utedass. Vi mår bra av att bejaka vårt ursprung och allt fler har upptäckt att skogen är en källa där man kan ösa frid, harmoni och själslig ro.

När jag sitter på mitt utedass har jag också ett fönster att se ut genom där jag kan njuta av skogen och naturen utanför. En gång sprang en räv förbi och en annan gång såg jag en älg. Skogens fåglar sjunger för mig för att jag för det mesta har dörren lite på glänt. Det är långt till närmaste granne och jag hör om det kommer någon.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=5 template=caption]

Text och bilder: Kethy Bjesse

Kommentera gärna Kethys dassbygge i kommentarsrutan, och klicka på ”Gilla” här till vänster om du tycker om det. Och varför inte skicka in ditt eget bidrag i tävlingen ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Bygga trappa för hunden

Bygga trappa för hunden

Tävlingsbidrag nummer 5 i ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) är inne. Här berättar Camilla om ett ”gör-det-själv”-projekt där det var hushållets hund som skulle få lite hjälp på traven. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar tävlingsbidraget och vill bidra till att Camillaska vinna ”Läsarnas pris”!

Här är Camillas bidrag:

Trappa upp till sängen

Hunden fick en egen trappa.

Vi har en hund,en basset hound som väger 30 kilo och har jättekorta ben. Så han kom aldrig upp i soffan eller sängen innan, till slut var det jobbigt att behöva lyfta upp och ner honom hela tiden eftersom han väger en del.

Då kom vi på att bygga en liten trappa till våran soffa/säng, så min sambo var iväg och köpte brädor. Trappstegen kunde ju inte vara för små då Basset är en avlång, stor hund fast med korta ben,och det skulle inte vara för många trappsteg heller så det fick bli tre trappsteg.

Möbeltassar på undersidan

Vi satte möbeltassar på undersidan. Det blev en jättefin trappa i samma höjd som möbeln, och så klädde vi den med tyg, mycket praktiskt. Trots att vi använde slipmaskin för att slipa allt trä så kände vi att med tyg blir det ju mjukare. Vår hund såg riktigt stolt ut sedan han själv klarade att ta sig upp till soffan/sängen!

Text och bild: Camilla Danielsson

Har du byggt något åt ett husdjur? Berätta eller kommentera Camillas text i kommentarsrutan nedanför! Delta också gärna själv i tävlingen Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr.

Så borrar du i kakel eller klinker

Så borrar du i kakel eller klinker

Att borra i kakel eller klinker är inte alltid så enkelt samtidigt som det är extremt viktigt att det går rätt till. Dels för att inte materialet ska gå sönder och dels för att kakel ofta återfinns i våtrum såsom badrum vilket gör att att borrningen måste gå rätt till för att inte fuktproblem ska uppstå längre fram. Vi tittar närmare på vad du bör tänka på när du ska borra i kakel och klinker. Diskutera gärna egna erfarenheter av att borra i kakel, eller ställ frågor, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors badrumsforum.

Viktigt med planeringen av plattsättningen

När du ska sätta kakel på väggarna, eller exempelvis ett klinkergolv, och vet med dig att du kommer behöva borra för att exempelvis montera badrumsinredning, då är planering A och O. Redan när du mäter upp och planerar för att sätta ditt kakel, oavsett om det är du själv som gör det eller en professionell plattsättare, är det viktigt att ta hänsyn till var du har tänkt borra någonstans.

Ska du sätta upp ett skåp på en viss plats på en kaklad vägg kan det vara smart att på förhand planera kaklet utifrån det, om du har den möjligheten, för att så till ett snyggt och symmetriskt utseende när det är dags för borrningen. Det är också något lättare att borra i fogen än i själva kakelplattan, men risken att fogmaterial runt omkring borrhålet lossnar finns också. Mer om planering inför en badrumsrenovering via länken.

Borra i kakel på rätt sätt.

Borra i kakel

Att borra i en kakelplatta är enklast om du gör det innan den sitter uppsatt på väggen. Då kan du enkelt använda en kakelborr för att med stadig hand försiktigt borra dig igenom plattan. En kakelborr är ett borrhuvud, ofta så kallad ”coromantborr”, som du använder på en vanlig borrmaskin. De flesta vanliga märken och modeller kan användas för att borra i kakel och/eller klinkers med rätt borrhuvud.

Helst bör du ha en borrmaskin som kan borra åt båda håll för att på så sätt enkelt och smidigt kunna föra borren både in och ut. Just att arbeta med kakel handlar om att vara mycket försiktigt, särskilt i momentet när borren ska ut ur borrhålet.

När du borrar i kakel som redan sitter på väggen kan en enkel tejpbit hjälpa mycket för att du inte ska slinta på det glatta kaklet. Sätt upp en bit maskeringstejp och märk ut på den var du ska borra, enklast är om du innan har märkt ut på själva kaklet, då ser du märket genom den lätt genomskinliga maskeringstejpen.

Då får du en bättre yta för borren att börja jobba sig in på. Just början av borrningen är den bit som kan vara svåraste, var mycket noggrann och försiktig för att inte slinta.

Skyddsglasögon på och undvik överhettning

När du borrar i material som kakel, glas eller andra keramiska material är det lätt hänt att flisor bryts loss och flyger iväg. Just därför är det en god idé att bära skyddsglasögon om du ska borra i kakelplattor eller klinker. Borra också i omgångar med pauser mellan för att inte överhetta borren eller borrhålet. Ett för varmt borrhuvud riskerar att tappa sin hårdhet och bli obrukbar.

Fuktskydd när du kakelborrar

När du borrar ett hål i en kaklad vägg (golv eller tak med, för den delen) bryter du också det skikt som skyddar de bakomliggande väggarna från badrummets fukt. Därför bör du spruta in så kallad våtrumssilikon eller motsvarande i det hål du borrat för att undvika att fukt kan tränga in. Denna typ av fuktskyddande silikon hittar du hos både bygghandlar och hos större välsorterade matbutiker. Sedan för du in plugg eller vad det nu är som ska in i väggen (oftast i våtrum används skruvplugg) precis som vanligt.

Använd heller inte ”hammarläget, slagborrsläget, på borren, då riskerar du att spräcka kaklet. När du väl trängt igenom kan du övergå till slagborrsläge men är du osäker bör du inte använda det. Låt det hellre ta lite längre tid istället för att riskera skadat kakel som kostar både tid och pengar att byta ut. Läs mer här om fuktskador och regler för våtrum.

Diskutera gärna egna erfarenheter av att borra i kakel, eller ställ frågor, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors badrumsforum.

10 tips för en lyckad snöröjning

10 tips för en lyckad snöröjning

Vare sig du gör det själv eller anlitar en snöröjare finns det en del saker att tänka på för att lyckas när snön måste bort. Här får du de 10 bästa tipsen för snöröjning och snöskottning. Diskutera gärna dina egna tips och erfarenheter av snöskottning i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors tomtforum.

Du ansvarar för din snöröjning

I de flesta svenska kommuner har fastighetsägaren ansvar för snöröjning och snöskottning på och i anslutning till sin tomt. Du som villaägare ska alltså se till att snön på och runt ditt hus eller din tomt inte orsakar problem eller olyckor.

Att detta gäller på den egna tomten är nog självklart för de flesta, men ansvaret för snöröjning kan alltså även gälla exempelvis trottoaren utanför ditt hus eller en gångväg längs med husgaveln där snö och is riskerar att falla ned från ditt tak.

Skotta själv eller anlita snöröjare

Steg ett för dig med ansvar för snöröjning är att välja om du tänker satsa på att göra det själv eller ta in en entreprenör som sköter skottningen åt dig. Är du villa- eller radhusägare och bara har en mindre uppfart eller trottoarkant att sköta om kan det kanske vara enklast att göra det själv. 

Men har du en större tomt, ett stort tak som regelbundet behöver takskottning eller om du rentutav är en fastighetsägare för ett flerbostadshus – då kan det vara värt att se över alternativet att anlita en firma som sköter snöröjningen.

Vad kostar snöröjning

Vad kostar det då att anlita en snöröjare? Först och främst ska man komma ihåg att man ofta sluter avtal över en vinter där företagaren förbinder sig att ”rycka ut” om det kommer mycket snö. Man kan givetvis också betala för engångsjobb när en yta ska skottas ren från snö. Mellan tummen och pekfingret kan en snöröjare kosta ungefär 250-400 kr/timmen (inklusive moms).

ROT-avdraget gäller för snöskottning

Det som kan vara fördelaktigt med att ta in en professionell snöröjare är att arbetet omfattas av ROT-avdraget om det sker i nära anslutning till tomten. Alltså halveras arbetskostnaden du betalar (upp till maxbeloppet för ROT; 50 000 kr/person och år). Vad som anses vara i ”nära anslutning till tomten” exakt är svårt att säga men sunt förnuft räcker långt. Är du ändå osäker är det bara att ringa Skatteverket och be om råd och klargöranden.

Hitta rätt snöröjare

Vill du anlita en snöröjare är grundtipset att inte välja första bästa utan alltid kolla med flera entreprenörer i ditt område som utför snöskottning och röjning. Ofta är det firmor som på övriga delar av året arbetar med markarbeten som på vintern satsar på snöröjning.

Kontaktar du flera olika snöskottningsfirmor och ber om offerter från dem kan du jämföra dessa mot varandra och se till att välja den som kommer med bäst erbjudande – både när det gäller priset och när det gäller vad som ingår för tjänster. Läs mer generella råd om att anlita hantverkare.

Gör-det-själv – här börjar du

Rätt utrustning är första steget till att lyckas med snöskottningen själv. Rejäla kläder, skor som tål fukt och gärna är rätt hårda, samt en bra snöskyffel. Det sistnämnda kan tyckas självklart men faktum är att under de senaste årens snörika vintrar har snöskyfflarna i princip sålt slut och många som varit ute för sent blivit utan. Köp snöskottarutrustningen i god tid innan snön kommer.

Snöslunga – pris och tips

En normal snöslunga (enstegssnöslunga) kostar mellan 2000-8000 kr och en mer avancerad (tvåstegssnöslunga) går på ungefär det dubbla. Det finns dock stora variationer i priserna på snöslungor och letar du noggrant kan du ha tur och hitta en billig på rea.

Med en snöslunga förenklas snöröjningen avsevärt, men väg alltid investeringen mot vad det kan kosta att anlita någon utifrån som sköter snöröjningen åt dig. För även om snöslungan underlättar så kräver den fortfarande din arbetsinsats och tid.

Skotta när det är som lättast

Väljer du att köra klassikern med en snöskyffel är det en fördel att agera fort när det kommer mycket snön. När snön är ny är den lätt och ”fluffig” och kommer vara mycket enklare att få bort än om du väntar tills den packat ihop sig och blivit våt och kompakt. Bättre att snöröja ofta och lite än vänta tills du har ett tjockt lager snö som nästan känns som is.

Satsa på snöröjning när snön är som lättast.

Rätt teknik för snöskottning

De klassiska reglerna gäller när du ska ut i vinterkylan och röja bort snön. Använd benen mycket och försök hålla ryggen rak och magen spänd så mycket som möjligt. Undvik att vrida överkroppen för mycket, särskilt när du håller i en tung snöskyffel. Försök inte leka snö-Tarzan utan skyffla bara så mycket åt gången som du orkar. En hel kropp kan snöskotta fler gånger än en trasig.

Tänk också noga igenom var du placerar din snöhög (eller flera snöhögar). Genom att vara strategisk kan du minimera avståndet du måste slänga eller gå med snön. Ett hjälpmedel att använda sig av är ett så kallat ryggbälte som fästs runt midjan, av samma typ som tyngdlyftare använder sig av. Ett sådant kan avlasta kroppen avsevärt under skottningen.

Alternativ snöutrustning

För vissa lättare typer av snö behöver man inte enbart välja mellan spade/skyffel eller snöslunga. Då går det faktiskt utmärkt med en snösläde eller snöraka som är bra verktyg att använda för lätt snö som ändå ligger i stora mängder. Men precis som med snöskyfflar gäller det att köpa in utrustningen i god tid – när snön väl har kommit brukar de inte sällan sälja slut. För den som oroar sig för snömängden på taket kan ett snöskydd vara en god idé.

Diskutera gärna dina egna tips och erfarenheter av snöskottning i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors tomtforum.

Limfog – fakta och tips för hemmasnickaren

Limfog – fakta och tips för hemmasnickaren

Limfog är trä som består av många lameller, eller stavar, som pressats och limmats samman så att fibrerna löper parallellt för att på så sätt skapa ett lättarbetat, tåligt och flexibelt trämaterial som passar perfekt för såväl den händige hemmasnickaren som för professionella hantverkare. Limfogskivor kan man idag hitta i måna olika utföranden, träslag och storlekar. Har du egna tips eller frågor om att arbeta med limfog? Kommentera nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum.

Många fördelar med limfog

Bland de som arbetar med limfogskivor anses materialet vara mycket lättarbetat och det passar särskilt bra för exempelvis möbel- och inredningssnickerier. Med limfog får man ett bra sammansatt trä som ändå behåller ”trälooken”, som många vill behålla när det gäller snickerier av möbler eller annan inredning. Särskilt enkelt är träet att borra, spika eller på annat sätt behandla med såväl verktyg som ytbehandlingar. Limfog är helt enkelt ett flexibelt träslag anpassat för kombinationen enkelhet och funktion, och det används även för att lägga limfogsgolv (mer om trägolv). 

Olika träslag och mått för limfogskivor

Limfog är ett samlingsnamn som kan omfatta de flesta träslag. På den svenska marknaden är furu och gran extra vanligt, men det går att hitta sin limfogskiva i träslag som al, alm, ask, björk, bok, ek, körsbärsträ, lönn, mahogny och valnötsträ, för att nämna några.

Limfogträ är också möjligt att få tag i de flesta storlekar och tjocklekar. Allt från fem millimeter tunna skivor upp till 45-50 millimeter är normalt. Vad gäller bredd och längd finns det ofta stort utbud hos de flesta byggvaruhus, och räcker inte det till går det ofta att måttbeställa limfog hos en leverantör (Som till exempel Orsa Lamellträ eller Kglist, för att nämna två svenska producenter av limfog). Det finns också särskilda specialvarianter av limfog, som treskiktslimfog.

Arbeta med limfog

Att bearbeta limfogskivor är egentligen inte annorlunda än vilket träarbete som helst, med fördelen att just limfog oftast är väldigt lätt att ha att göra med. Därför räcker det allt som oftast med helt vanliga verktyg utan krusiduller – såg, hyvel, hammare, borrmaskin och så vidare. Tänk på att såga i limfogskivan med liten vinkel och avsluta sågningen med din såg nedvinklad för att minimera risken för att träfibrerna reser sig.

Tänk på att limfog kan vara dyrare än andra typer av hoplimmade stavlösningar men å andra sidan brukar många anse att just limfoglösningar ofta blir snyggare än många andra varianter. Den som letar runt hos flera olika återförsäljare brukar dock kunna hitta limfog till rimliga priser, såvida det inte handlar om mer exklusiva träslag.

Byggmentors bonusfakta: Att använda limfog är en mycket gammal teknik. I egyptiska faraon Tutanchamons tusentals år gamla gravkammare har man hittat kistor med limfog av cederträ. Om det var bra nog för pyramidbyggarna lär det duga åt händiga hemmafixare tror vi!

Har du egna tips eller frågor om att arbeta med limfog? Kommentera nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum.