Köpa hus, detta ska du tänka på och veta

Köpa hus, detta ska du tänka på och veta

Att köpa hus är ofta en av livets största händelser och det finns mycket att tänka på. Här får du de viktigaste sakerna du bör kontrollera och känna till inför köpet och genom hela processen med att köpa din villa, ditt parhus eller ditt radhus.

Jag har hittat ett intressant hus, vad gör jag nu?

Svar: Det första som sker är givetvis att gå på en eller flera visningar, där du får en känsla för huset och kan ställa frågor till mäklaren. Tänk på att:

 • Ha med penna och papper, skriv upp allt som känns oklart eller som väcker någon tanke hos dig.
 • Lyft på mattor, öppna garderober och förråd, försök att ta en titt på alla ytor i huset.
 • Fråga mäklaren om området, om vilka som bor i huset och i grannskapet och om det finns något särskilt ni bör känna till.
 • Notera eventuell uteplats eller trädgård och i vilket läge den ligger. Kvällssol eller morgonsol?
 • Fråga särskilt om renoveringar eller ombyggnationer som skett, och i så fall vad som utförts och när.

Kommentera gärna artikeln (längst ned på sidan) med egna förslag på saker att tänka på vid husvisning.

Finns det pantbrev huset och vad innebär det?

Svar: Pantbrev betyder att de som tidigare bott i huset har tagit lån med huset som säkerhet, vilket alltså är vad som sker när någon tar ett bolån för att köpa ett hus. Finns det få eller inga tidigare pantbrev på huset kommer du antagligen behöva betala en slant till banken för att upprätta nya sådana. Det är alltså bra om det finns pantbrev på huset redan.

Exempel på kostnad för pantbrev: Rickard och Maria köper ett hus i Stockholm för 3 800 000 kronor. På huset finns fem tidigare pantbrev värda totalt 2 450 000 kronor. Det gör att familjen nu får upprätta nytt pantbrev för den överskjutande summan, vilket kostar dem två procent av summan. (3 800 000-2 450 000)*0,02 = 27 000 kr. På detta kan det även tillkomma en mindre administrativ avgift från banken.

Kort och gott får du ofta räkna med att betala en del för nytt pantbrev, något du bör ha i åtanke när du räknar på ditt husköp.

Diskutera gärna att köpa hus eller lägenhet på forumet om just detta ämne. Du kan skriva och läsa utan att registrera dig!

Hur får jag bolån från banken när jag ska köpa hus?

Köpa hus tips råd
Att köpa hus kräver ordentliga förberedelser.

Idealiskt sett så ska du redan innan du hittat ditt drömhus få lönelöfte från en eller helst flera olika banker. Då vet du vad du kan lägga på köpet av ditt hus. Då kan du också passa på att förhandla med de olika långivarna för att se om du kanske kan få en rabatt på din boränta.

Annars gäller det att agera snabbt när du väl hittat ett hus du vill köpa men då minskar också möjligheten att förhandla.

Kontrollera alltid med mäklare, säljare och bank att den du köper huset av också löser sina lån på huset. Detta ska alltid ske men är så viktigt att det bör dubbelkollas.

Gör en budget för boendet, glöm inte driften!

Att göra en kalkyl på vad det kostar att bo i hus hör till självklarheterna när du vill köpa villa eller radhus. Kom ihåg att du som bott i lägenhet tidigare nu antagligen får fler nya kostnader som innan var ”inbakade” i din bostadsrättsavgift eller hyra. Allt från vatten och värme till samfällighetsavgift eller kostnad för sophämtning kan tillkomma. Se gärna forumdiskussionen ”Vad betalar ni för ert boende” för lite insikt i vad olika människor betalar. Sammanfattat: glöm inte att räkna med alla små kostnader när ni gör er boendekalkyl vid husköp.

Upplysningsplikt, hur fungerar det vid husköp?

Så kallad ”upplysningsplikt” innebär att säljaren måste informera dig som köper huset om större fel och brister. Kom dock ihåg att detta endast gäller väldigt allvarliga fel.

Mindre fel och skavanker som skulle kunna upptäckas av dig eller av en besiktningsman vid noggrann genomgång behöver säljaren inte informera om, och dyker sådant upp i efterhand har säljaren inget ansvar för dessa saker.

Läs mer i vår genomgång av dolda fel och försäkringar vid husköp. Ibland förhandlar man bort ansvaret för även allvarliga dolda fel i samband med köpet, men då bör du som köper huset vara helt säker på att du undersökt alla delar från husgrund till tak med hjälp av en kompetent besiktningsman.

Finns det servitut till villan eller radhuset?

Servitut på ett hus betyder att delar av din tomt kan vara avsedda för annan part att använda. Det kan röra sig om en grusväg över din tomt som dina grannar får köra bil på, eller om ett vattenbolag som har rätt att dra vattenledningar över din tomt, eller något liknande. Detta är givetvis viktigt att känna till, kontakta därför lantmäteriet och fråga om servitut på huset du vill köpa.

Hör även med säljaren samt eventuell mäklare om det funnits andra servitut eller helt enkelt överenskommelser grannar emellan om något annat i området du nu flyttar till. Det kan röra sig om gemensamma vattenbrunnar, bryggor eller motsvarande ytor som flera delar på.

Ska köpa hus, hur går besiktning till?

Det vanligaste och ofta smidigaste sättet att kontrollera huset är att anlita en besiktningsman. Detta kostar oftast mellan 6 000 och 10 000 kronor. Tänk på följande vid besiktningen:

Gå bredvid besiktningsmannen hela tiden, du kan antagligen lära dig mycket på det.

Ställ många frågor och se till att du förstår svaren och det som skrivs i protokollet.

Ett skriftligt detaljerat protokoll är superviktigt.

Fukt är särskilt viktigt, var uppmärksam i källaren, runt husgrunden (oavsett om det är exempelvis platta på mark eller krypgrund), fasaden, på vinden och i anslutning till fönster. Se till att din besiktningsman noggrant undersöker förekomsten av eventuella fuktskador.

Klä dig i oömma kläder – en bra besiktning innebär att ni kryper och klättrar i husets alla skrymslen och vrår.

Fråga gärna besiktningsmannen om rekommenderade åtgärder för framtiden, även om det inte är något akut fel på huset. Utnyttja deras kunskap till max, det har du betalat för!

Att skriva kontrakt när du köper villa eller radhus

När allt är klart och besiktigat är det dags att skriva kontrakt på köpet. Egentligen går denna del av processen bra utan att du gör något annat än sätter din signatur där mäklaren och banken säger till dig att skriva under, men det skadar inte att läsa igenom och ställa frågor om något är oklart.

Alltså – även om de allra flesta slarvar i detta moment så är ett husköp en stor och kostsam sak i livet; ta dig tid och läs hela kontraktet och ifrågasätt allt du inte förstår.

Planera in hantverkare innan flytten

köpa nytt hus köksrenovering
Många passar på att renovera innan de flyttar in i sitt nya hus.

Ofta vill den som köper nytt boende fixa lite eller mycket i det nya hemmet. Allt från nya tapeter till omfattande renovering eller ombyggnad. Om möjligt, börja planera detta redan i samband med att du inlett processen med själva köpet så att hantverkaren eller byggfirman kan komma igång och bli så klara som möjligt redan innan du flyttar.

Tips – Byggmentor Offert låter dig utan kostnad ta in upp till fem offerter från hantverkare, i samarbete med några av landets största tjänsteförmedlare.

Kom ihåg att ROT-avdraget gäller de flesta typer av hantverkarjobb i och utanpå ditt hus, det gör att det du betalar för arbetet halveras upp till en maximal ”rabatt” på 50-000 kronor. Läs mer om ROT här.

Uppvärmning viktigt för husägare

Särskilt för dig som kanske tidigare bott i lägenhet är uppvärmningen en skola för sig när det gäller att äga hus. Dels ska större yta värmas (oftast) och dels är det du själv som väljer vilken sorts värme du vill ha. Som tur är har Byggmentor en bra genomgång av 10 olika alternativ för uppvärmning av hus.

Har du några frågor kring processen med att köpa hus? Eller kommentarer till våra tips? Berätta gärna i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för att köpa hus eller lägenhet.

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

När du ska genomföra en dränering är det många olika moment som ska klaffa och fungera. För att få en överblick över de viktigaste sakerna att tänka på inför en husdränering, och problemen du vill förebygga och undvika, kommer här 12 tips inför din dränering. Har du fler frågor efter artikeln får du gärna diskutera dräneringar i kommentarsfältet längst ner eller på Byggmentors forum. Läs gärna också vår grundkurs i dränering.

Är det dags att dränera?

Steg ett är relativt självklart – är det över huvud taget dags att dränera runt ditt hus? Har det gått mer än 30 år sedan den senaste dräneringen kan du räkna med att svaret är ja. Var det däremot närmare i tid kan du kanske vänta, förutsatt att du inte upplever fuktproblem eller ändå vill passa på att tilläggsisolera. Dock finns det inga fasta gränser så även en relativt nygjord dränering kan behövas göras igen.

Planera dräneringen i god tid

En nyckel för att få till en så bra dränering som möjligt och även att hitta precis rätt markentreprenör för dig är att börja planeringen så lång tid innan själva dräneringen ska utföras som möjligt. Då har du bäst chans att hitta en lucka som passar både dig och dräneringsfirman, vilket också ger dig ett förbättrat förhandlingsläge. Kom ihåg att en dränering med fördel kan utföras på vintern eftersom hårdmark inte ”smular” lika mycket vid grävningen.

Hör med olika entreprenörer

Tips inför dräneringen
En dränering omfattar många moment.

Även om du kan utföra en dränering själv, förutsatt att tummen inte sitter mitt i handen, så väljer många att anlita en markentreprenör för hela eller delar av jobbet. Grävning, läggning av rör och grus, isolering och återfyllning av dräneringsdiket är alla rätt krävande moment, och när man nu kan använda ROT-avdraget för att sänka arbetskostnaden med 50 procent väljer många att anlita en entreprenör. Hör alltid med olika firmor innan du väljer en, då kan du matcha deras offerter mot varandra och sålla bort sådana som känns för dyra eller oseriösa.

Skriv avtal innan dräneringsarbetat påbörjas

Skriv alltid ett tydligt avtal med det dräneringsföretag du väljer och betala aldrig något innan arbetet är utfört. Läs mer i Byggmentors guider för hur du anlitar hantverkare och avtal med hantverkare. I slutfasen av arbetet när diket fylls igen är det också viktigt att den som sköter arbetet ser till att din tomt återställs i så gott skick som möjligt. Skriv gärna in detta i avtalet om inte entreprenören själv gjort det.

Gör upp en budget

En fullständig dränering för ett hus av standardstorlek ligger generellt på mellan 100 000 – 200 000 kr för arbete och material. Därför är det viktigt att använda sig av ROT-avdraget för att få ner arbetskostnaden, upp till 50 000 kr per person och år kan du få i skattereduktion genom ROT.

För dig som gör det själv

Känner du dig trygg med hur arbetet ska utföras är det bara att tuta och köra. Kom dock ihåg att en dränering, precis som allt annat som har att göra med vatten och fukt, kan få mycket negativa konsekvenser om den inte utförs korrekt. Hör gärna med ditt försäkringsbolag vilka krav de ställer på den som utför arbetet och vad som gäller i just din villaförsäkring.

Isolering eller ”bara” dränering?

Ett viktigt val att göra är om du vill passa på att tilläggsisolera runt exempelvis källarväggar som blottläggs i samband med dräneringen. Att använda exempelvis pordrän eller isodrän är en vanlig lösning för detta. Givetvis kostar detta mer än om du enbart dränerar, men å andra sidan kan du få en behagligare källare och kanske också sänkta värmekostnader.

Första momentet: grävning

En dränering är enkelt uttryckt ett dike som grävs runt ett hus där ett rör läggs i syfte att fånga upp och föra bort vatten. Steg ett är alltså att gräva detta dike för dräneringen runt huset med en grävmaskin eller minigrävare. Diket brukar vara ungefär en meter brett och ska gå 40-60 centimeter djupt under den lägsta punkten på huset.

Dräneringsrör, fiberduk och grus

Därefter är det dags för de komponenter som faktiskt ”utför” det dränerande arbetet. Ett rör med små hål i fångar upp vätska som leds bort till en avrinningsplats eller dräneringsbrunn (hör med din kommun vilka möjligheter som finns för just ditt hus). För att inte vatten och fukt ska ”smita” täcks dräneringsröret med en fiberduk och ett särskilt grus, innan diket fylls igen.

Snåla inte på grävdjupet

Det är viktigt att dräneringsröret läggs tillräckligt djupt. Detta ska givetvis din dräneringsentreprenör ha koll på men som beställare skadar det inte att hålla ett vakande öga och ställa frågor. Som riktmärke bör du tänka att röret som högst får vara en decimeter under husgrundens underkant. Sedan ska givetvis röret också luta något för att vattnet ska rinna undan.

Försäkringar under arbetet

Det finns en del olika försäkringar som kan vara aktuella för dig och den entreprenör du anlitat. Läs mer i vår försäkringsguide och säkerställ att firman du valt har de försäkringar som krävs innan du skriver på avtal.

Utnyttja andra husägare

”Utnyttja” kanske låter trist, men vad det handlar om är att du faktiskt inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Många tusentals husägare har dränerat innan dig – använd deras kunskap. Hör med grannarna, fråga och diskutera med andra husägare på Byggmentors forum ”tomt och grund” eller i kommentarsrutan här nedanför. Lycka till!

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Tre vanliga material för den som ska genomföra en dränering och/eller isolering är Pordrän, Isodrän och Platon (eller platonmatta). Det finns många andra märken och varianter men här tittar vi som sagt närmare på dessa tre välkända typer av isoleringsskivor.

Särskilt vanliga är dessa material som lösning när en källare eller grund ska dräneras på utsidan och sedan isoleras för att få ett behagligare och torrare inomhusklimat. Läs gärna mer om dränering eller olika isoleringsmaterial. När du läst artikeln får du gärna diskutera eller komma med egna förlsag på isoleringsmaterial, antingen i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Gemensamt för alla materialen

De tre materialen fungerar som ett komplement till de övriga komponenterna vid en dränering. Ett nedgrävt dräneringsrör för bort förhöjda nivåer av grundvatten men för att husets grund och/eller källare ska stå emot fukt från den omgivande jorden kan det behövas en isoleringsskiva, exempelvis pordrän, isodrän eller platonmatta.

Rätt isolering bevarar värmen i huset.

Skivor som dessa fungerar isolerande och bidrar enkelt uttryckt till att hålla fukt och vatten ute och värmen inne. ”Kapillärbrytning” är en viktig faktor i hur dessa isolerande skivor fungerar.

Det innebär att de är designade på ett sätt så att fukten inte kan tränga in och genom skivorna utan hålls ute. Material utan kapillärbrytande funktion blir med tiden så fuktiga och våta att vattnet tränger igenom och in exempelvis husgrunden eller husets fasad.

Isodrän – fakta och fördelar

Isodränskivor består av cellplastkulor hoplimmade med asfaltslim, vilket ger Isodrän värmebevarande egenskaper med ett samtidigt som den är relativt lätt och enkelarbetad. Isodrän kommer i skivor på antingen 65 eller 100 millimeters tjocklek och med flera olika varianter.

Priset på en 100 millimeters Isodränskiva (modell Isodrän 60) ligger på ungefär 215 kr/kvadratmeter.

Pordrän – fakta och fördelar

En Pordränskiva är en populär utmanare till konkurrenten Isodrän. Precis som Isodrän så består Pordrän av små kulor av cellplast omgivna av ett medel som håller fukten borta. Även Pordrän används i såväl dräneringssyfte som för att skapa en bättre isolering från utsidan.

Priset på 100 millimeter Pordränskiva ligger på mellan 163 – 209 kr/kvadratmeter beroende på varianten.

Utmanaren: Platonmatta

En platonmatta är relativt annorlunda jämfört med de mer lättarbetade Isodrän- och Pordränskivorna. De har inte de isolerande egenskaperna som dessa skivor utan platon måste kompletteras med exempelvis cellplast (frigolit) för att bidra till isoleringen. Det kan dock vara ett prisvärt alternativ om man vill komma undan lite billigare med en enkel dränering utan att nödvändigtvis vilja satsa på själva isoleringen.Pris för Platon fuktskyddsmatta ligger på ungefär 53 kr/m2.

Pris för isoleringsskivor

Prisuppgifterna i artikeln är baserade på webbpriset hos Beijer Byggmaterial (Isodrän och Platon) och Gossman (Pordrän). Jämförelsen är gjord hösten 2011. Ofta är det enklast för privatpersoner att köpa in isoleringsskivorna i samband med att man anlitar en markfirma för sin dränering eller tilläggsisolering. Priserna varierar oftast en hel del mellan olika återförsäljare. Nyckeln till ett bra pris är då alltid att ta in flera offerter från olika företag och jämföra dessa, både för material och arbete.

Det finns som sagt många andra isoleringsmaterial och märken på marknaden och detta var bara ett axplock av några populära varianter. Har du egna tips? Något att rekommendera eller avråda från? Tipsa gärna i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Andra artiklar om isolering, mark och grund:

Villans checklista: 14 punkter att kontrollera i huset

Vi ger dig checklistan för att genomföra en kontroll av din villa för att upptäcka skador och renoveringsbehov. Med Byggmentors lista över kontrollpunkter för hus ser du de mest kritiska punkterna som du som husägare regelbundet bör undersöka, både utvändigt och på insidan.

Sprickor i putsad mur

Se över fasaden och titta efter sprickor. Även små sprickor bör åtgärdas, det är oftast billigare att laga en liten putsspricka nu än att vänta tills den växer till sig om ett år eller två.

Sprickor i grunden

Se över din husgrund och leta efter missfärgningar eller sprickor. Det kan vara tecken på fuktskador eller svag konstruktion. Åtgärda med lämpligt material, ofta räcker putsbruk om det bara är ytliga skador. Se till att få bort gammalt puts som sitter löst innan du tar på nytt.

Skorsten

Skorsten på taket är en mycket viktig punkt att kontrollera regelbundet eftersom det är en av de svagaste punkterna på alla tak. En åtgärd som lite äldre tak ofta saknar är täckning mellan tak och skorsten, se därför till att lägga täckning i lämpligt material (liknande det du har på taket) för att täta över skarven. Även här bör dun undersöka skorstenen för att efter skador, missfärgningar eller löst skräp i den eller på den.

Takränna

När du ändå är på taket är det lämpligt att undersöka takrännan. Den ska inte läcka och den ska inte vara blockerad av skräp. Se över alla skarvar för att se om den läcker någonstans. Återigen gäller att en liten läcka idag kan bli ett stort problem med fukt om några år. Upptäcker du läckor går de utmärkt att fixa med exempelvis glasfibermassa. Undersök också takrännan efter alger och annan växtlighet, rensa bort.

Kontrollera vinkelränna

Även vinkelrännan behöver kontrolleras (förutsatt att du har en sådan). Samma sak gäller här som för takrännan, reparera med exempelvis massa av glasfiber och se till att inga synliga läckor eller skador finns. Särskilt viktigt är läckor eftersom ett år av nederbörd kan ge allvarliga skador på den underliggande takkonstruktionen.

Vindskivorna – takets utpost

Vindskivorna på taket är ditt första försvar mot väder och vind och får ta mycket stryk. Dessa måste därför undersökas noga för fuktangrepp. Missfärgningar, mjukt trä (eller annat material), konstig lukt är alla tecken på att de inte står emot vädret ordentligt. Mindre angrepp kan du åtgärda själv genom att förstärka med lämpligt material men för att vara på den säkra sidan kan du anlita en hantverkare. Oftast kostar det inte många kronor jämfört med att behöva byta taket helt om skadorna består.

Träfasad

Alla trädelar är särskilt viktiga att kontrollera noga och fasaden som utgör en stor del av ditt ”klimatskal” (den del av villan som möter väder och vind) måste regelbundet inspekteras. Sprickor, fuktskador eller rent utav ruttet trä måste snabbt åtgärdas. Anlita en snickare om du är osäker, (mer om att anlita hantverkare här), då vet du att arbetet utförs korrekt och att fasaden håller.Checklistan att kontrollera i villan

Vägg mot källare

Yttervägg eller grund mot källare bör du granska särskilt noggrant. Här är risken stor för fuktangrepp som tränger sig in genom väggen till källaren. Upptäcker du att marken är extra fuktig eller ser synliga fukttecken på väggen/grunden kan du behöva utföra en dränering. En dränering är ett relativt stort arbete men kan i gengäld skapa en behagligare inomhusmiljö och förbättra isoleringen (och därmed sänka värmekostnaderna). Läs mer om hur en dränering går till.

Utvändig betongtrappa

Har du en betongtrappa är den värd en årlig inspektion. Betong är ett hårt material men många vet inte att det också är känsligt för både fukt- och frostskador. Så kallad frostsprängning kan uppstå om vatten tränger sig in i betongtrappan, hur liten sprickan än är. Åtgärda sprickor omedelbart genom att använda lämpligt bruk.

Ventilation (både inne och ute)

Ventilation är per definition något som sammankopplar insidan av din villa och utsidan av huset. Ventilationen är mycket viktig eftersom den kan bidra till ett friskare hus och ett hälsosammare inomhusklimat. Se till att alla ventilationskanaler är öppna och att du känner luften dra. Rengör dem även så gott det går för att få bort eventuellt skräp.

Insidan av taket

Kontrollera ditt innetak, särskilt om det är ett vanligt gipstak. Denna typ av tak är oftast mycket hållbara men om de drabbas av exempelvis fuktangrepp kan det vara ett tecken på stora problem. Ofta räcker det att gå igenom taket noggrant och leta efter fläckar av fukt. Använd gärna en ficklampa för att verkligen kunna se eventuella färgskiftningar som tyder på fuktproblem. Ser du fuktfläckar bör du omedelbart kontakta en fuktexpert eller takläggare för att höra vad de föreslår för åtgärd. Ett tak som är fuktskadat är farligt för både hus och hälsa.

Kontrollera stamrör

Stamrören som löper in i och genom villan är viktiga att hålla koll på. De är något av husets blodomlopp och slutar de fungera eller om de springer läck kan konsekvenserna bli stora. Rost kan lätt uppstå men är egentligen inget stort problem om det rör sig om små ytliga fläckar. Däremot bör du leta efter synliga skador och fläckar och anlita en expert på stamrör om du upptäcker skador. Vill du måla över enklare rostfläckar bör du alltid göra rent först så att inte rosten sprider sig.

Källarens ingång

Lägg gärna extra tid på din källare och se över väggar och trappa. Källaren är särskilt utsatt eftersom den oftast är omgiven av mark och där kan du ofta upptäcka problem med fukt först. Kontrollera särskilt vinklar och vrår där tecken på fuktproblem ofta kan uppenbara sig.

Sprickor i betonggolv

Har du betonggolv i exempelvis källare eller garage bör du kontrollera detta. Återigen är det sprickor som är viktiga att åtgärda eftersom fukt annars kan ta sig in och förstöra på djupet samt ta sig in från marken. Hittar du löst putsbruk kan det vara ett tecken på att betongen inte är tät nog och du bör då ersätta med ny puts.

Vilka kontroller gör du på ditt hus? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Kontrollera villans tak, grund och fasad

När vädret blir allt varmare blir det också dags att göra din årliga kontroll av din villa. Att gå igenom minsta detalj är svårt men med Byggmentors guide får du tipsen för att kunna genomföra en effektiv kontroll av ditt hus eventuella behov av renovering eller allmänt fix.

Överväg byggnadsställning

För att kunna undersöka exempelvis tak och detaljer högt upp på fasaden behöver du komma upp från marken. Att göra detta via en stege funkar givetvis men det är sannerligen inte den säkraste lösningen. Att hyra en byggnadsställning kan ofta vara ett smart drag som i slutändan gör att du kan jobba mer effektivt och tryggt.Kontrollera grund, tak och fasad

Hör med din bygghandlare eller närmaste uthyrare av byggredskap och verktyg om en rullställning, ofta kan du även få tips på hantverkare som monterar den, även om det för den normalhändiga går utmärkt att göra själv. En byggnadsställning kostar inte mer än en hundralapp eller två per dygn. Kom ihåg att mäta upp vilken höjd du behöver komma upp på innan du skaffar ställningen. Passa även på att hyra en takställning om du vet med dig att du behöver komma upp högt på taket. En takställning hjälper dig att vara stabil och trygg uppe på taket och kostar även den sällan mer än 150-200 kr/dygn.

Uppifrån och ner – taket först

Kontrollera taket först av allt, och för ett tak som ger skydd på utsidan behöver det vara fungerande även på insidan. Börja därför med att ta dig upp på din vind eller motsvarande utrymme i din villa för att gå igenom takets insida samt vinklar och vrår. Leta efter uppenbara sprickor eller flagningar som inte hör hemma på ett ”friskt” tak.

Det du ska leta efter på utsidan är ungefär samma sak. Titta särskilt efter takdelar som släppt och mer eller mindre ligger lösa. Takpannor, takplåt eller andra takdelar ska alltid sitta på plats, annars riskerar du allvarliga fuktproblem längre fram.

Var extra uppmärksam på takets vinklar och möten med andra delar av konstruktionen. Takfoten och taknocken är särskilt utsatta för tidens tand och bör få extra uppmärksamhet. Annars gäller det mest att leta efter, och få bort, löst skräp på taket samt att kolla efter fuktigt material på själva taket eller strax under det.

Fasad och vindskivor

Kontrollera vindskivorna, på takets sida, och fasaden på liknande sätt som själva taket. Först tittar du efter synliga brister, sprickor eller flagnande färg exempelvis. Titta också efter rost på eventuella metalldelar.

Undersök takränna och stuprännor efter skräp som blockerar flödet och se till att konstruktionen fortfarande är hel. Det är billigare att åtgärda ett litet fel nu än ett stort fel om ett par år. Se även till att stupröret inte lämnar utrymme för angrepp av skadedjur, kolla efter glipor längs själva röret och att det är tätt mot dagvattenbrunnen.

Särskilt fokus på trä

Trä är ett bra material på många sätt men det kräver att du är extra uppmärksam på fuktskador. Först går du över exempelvis träfasad med ögon och händer för att leta efter missfärgningar och områden som är uppenbart fuktskadade: Tumregeln är att du inte ska kunna trycka in något hårt, udden på en kniv till exempel, utan motstånd. Är det för mjukt och för dåligt motstånd kan det vara dags att byta ut ditt träverk.

Även om du bara upptäcker små fuktangrepp som kan verka obetydliga är det viktigt att undersöka vad källan är och se till att det inte förvärras. En liten fuktskada försvagar konstruktionen och kan leda till mer vatten som orsakar värre skador och till slut försvagar hela konstruktionen.

Kontrollera grunden

Du bör regelbundet kontrollera den del av din husgrund du kan se med blotta ögat, både utifrån och inifrån. Återigen gäller det att leta efter synliga skador och fuktangrepp. Ska du genomföra en dränering runt huset eller av annan anledning utför grävarbeten på tomten är det lämpligt att passa på att genomföra en grundlig kontroll av grunden då.

Vilka tips har du när det gäller att undersöka och kontrollera villan utvändigt? Dela med dig av tips och frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Platta på mark, källare eller krypgrund

Byggmentor går igenom de vanligaste alternativen för vad ditt nybyggda hus ska vila på – platta på mark, källare eller krypgrund. Diskutera gärna frågan i vårt forum för frågor om tomt, mark och grund.

Betongplatta – platta på mark

Den kanske första bilden många får upp i huvudet när de tänker ”husgrund” är en betongplatta. Alltså helt enkelt en platta som gjuts och fungerar som grund för ditt hus att stå på. Betongplattan skapar en plan yta för huset, bidrar till isoleringen och skapar stabilitet. Ofta talar man helt enkelt om ”platta på mark” när men diskuterar denna typ av husgrund, eftersom det är precis vad det handlar om.

Äldre lösningar där man gjutit betongplatta innebar ofta fuktskador efter som man lade ett isoleringslager direkt på plattan- idag är tumregeln istället att man först isolerar och sedan lägger plattan vilket gör att den skyddas mot fukt från marken.

En nyckelfaktor för att betongplattan ska slippa fuktskador är att den tillåts torka ordentligt innan man påbörjar resten av bygget. Det är viktigt att plattan är lika tjock över hela ytan, vilket alltså betyder att marken måste vara platt.

Alltså är första steget till betongplatta som husgrund att jämna till marken och gräva eller fylla på där det behövs. För att veta vilken typ av isolering du behöver kan det krävas en geoteknisk markundersökning först.

Prata med en markentreprenör eller en tjänstemän på byggnadsnämnden i din kommun så kan de vägleda dig till vad du behöver veta om dina markförutsättningar innan det blir dags att gjuta grund.

Källare eller inte?

Huruvida ditt hus ska ha en källare eller inte är ett stort beslut. Källaren blir också en grund för resten av ditt hus och behöver isoleras därefter. Precis som vanligt måste plattan isoleras mot marken och eftersom källaren har väggar direkt mot jorden behöver du även isolera dessa.

Isoleringen ska ligga mellan källarväggarna och den omgivande marken vars fukt och kyla annars tränger in genom väggarna och skada huset. Här är det viktigt att tänka på dräneringen runt källaren och huset, koppla därför in en entreprenör med koll på dräneringsarbete för husgrunder tidigt i processen.

De flesta villakällare används inte primärt för boende utan snarare för förvaring, tvättstugor eller andra utrymmen där man i regel inte vistas långa stunder i sträck. Anledningen till detta är att det är svårare att få ett behagligt klimat i en källare omgiven av fuktig mark även om isoleringen på utsidan är god.

Detta är viktigt att tänka på så att man inte glädjekalkylerar med att få ett extra sovrum i källaren. Är det målet är det viktigt att prata med sin husbyggarentreprenör tidigt för att se vad man kan göra för att få källaren så beboelig som möjligt.

Krypgrund – bättre än sitt rykte

Den så kallade krypgrunden beskylls ofta för att vara extra drabbad av fuktskador och mögelangrepp, vilket antagligen stämmer om man ser på äldre konstruktioner. Framför allt kondens under sommaren kan orsaka fuktproblem. Idag kan krypgrunder vara ett bättre alternativ, särskilt om du inte har helt slät mark du vill bygga på. Grundprincipen för en krypgrund är att man tillåter en luftficka mellan hus och mark, en luftficka som då får isolerande egenskaper.

Idag är det vanligt att krypgrunden blir extra motståndskraftig mot fukt genom att man bygger ”varmgrund” eller ”inneluftsventilerad krypgrund”, där krypgrunden värms upp och på så sätt minskar risken för fuktskada.

Byggmentor kommer framöver att titta närmare på de olika alternativen för husgrunder. Vad vill du veta mer om? Fråga eller diskutera i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt och grund. Följ oss också gärna på Faceboook och klicka på ”Gilla”.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Grundisolering – behåll värme, stäng ute fukt

Varför isolera grunden?

Att genomföra en grundisolering av din husgrund innebär inte bara ekonomiska vinster utan också vinster för miljön.  En isolering har du nytta av under årets alla årstider vilket innebär att det är en prisvärd investering. Isoleringen kan också genomföras under i princip alla tänkbara omständigheter och en väl utförd grundisolering betalar sig själv inom en rimlig tidsperiod.

Grundisolering – så går det till

Steg ett är att identifiera om och när det kan vara dags att isolera grunden. Några tecken som kan tyda på att det är nödvändigt är:

 • När du upptäcker att färg från inneväggarna i källaren börjar släppa
 • Om du känner lukten av fukt och mögel
 • Om det finns vatten på golvet efter regn.

Den första åtgärden är att gräva rent runt huset med en grävmaskin. Växter som ska sparas flyttas försiktigt och jord från grävmaskinen läggs på en duk för att minska spill på gräsmattan och i trädgården. Sköts det proffsigt behöver inte ingreppet på tomten bli så stort. Passa gärna på att genomföra en dränering också.

Det andra steget i processen är att rengöra grundväggar och om gammal tjära och sprickor upptäcks så tas detta bort och lagas. Därefter så grundisoleras hushållet, exempelvis med pordränskivor. Det innebär att pordränskivor med en tjocklek på runt 100 millimeter placeras runt grunden, dessa skivor har en värmeisolerande verksamhet samtidigt som de bidrar till att få ut fukten ur grundväggen.

Efter detta monteras en täcklist på skivornas överkant som skyddar skivorna och förhindrar jordintrång mellan husvägg och pordränskivor. För att förhindra vatten från att läcka in så läggs en så kallad ”fuktspärr” mot listen och väggen.

När arbetet är slutfört transporteras överbliven jord och material som inte använts bort och förhoppningsvis märks inte grundisoleringen nämnvärt för det nakna ögat.

Vad kostar det att isolera grunden?

När det kommer till kostnad så skiljer det sig extremt från jobb till jobb. Den slutgiltiga kostnaden beror på många faktorer; val av material, var i landet du bor, och hur lätt grävarbetet går, med mera.

Någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor är ett vanligt prisspann, men stora variationer förekommer som sagt. Glöm inte bort att ROT-avdraget halverar den del av det totala beloppet som är arbetskostnad, förutsatt att det inte överstiger 50 000 kronor per person och år och att den/de som gör avdraget har tjänat in så mycket skatt.

Frågor och svar om grundisolering

Hur vet man när man behöver göra om sin grundisolering?

När det börjar börja mögla, lukta instängt, när väggarna tappar färg är några tecken. Hör med en entreprenör med koll på grundisolering för att få en besiktning.

På vilka sätt är det ekonomiskt gynnsamt att göra en grundisolering?

Du slipper fukt och mögelskador som kostar pengar att åtgärda, din inomhusmiljö blir behagligare och mer hälsosam och du sparar pengar på sänkta uppvärmningskostnader.

Vilken typ av grävmaskin använder man sig av vid ett arbete som detta?

Man använder sig av en så liten som möjligt för att inte belasta miljö och gräsmatta mer än nödvändig. Ofta räcker dessa mindre maskiner gott för att gräva för grundisolering.

Bra att tänka på när du tar in offerter på grundisolering

 • Ingår installationsgaranti?
 • Ingår produktgaranti?
 • Tänk ekonomiskt och långsiktigt – din investering ska räcka många år.
 • Ingår borttransport?
 • Bra isolering minskar energiförbrukningen – fråga din entreprenör hur mycket de uppskattar besparingen till.
 • Utnyttja ROT-avdraget
 • Hör gärna med din kommuns tjänstemän på byggnadsnämnden om de har några råd eller tips.

Har du isolerat grunden, eller funderar du på det? Berätta om dina erfarenheter eller ställ dina frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors tomt- och husgrundsforum.

Andra artiklar om isolering och husgrund:

Gjuta husgrund – så gör man

Husgrunden är en extremt viktig del av ditt hus/villa. Den ska vara tillräckligt stabil för att orka bära upp vikten av din bostad samt skydda bostaden mot fukt och vattenskador, vilket betyder att ett utförligt arbete krävs för att grunden ska klara sig undan från fukt (mer om fuktskador) och mögel. Diskutera gärna gjutning av husgrund och andra frågor på Byggmentors forum för frågor om tomt och grund.

Att gjuta en husgrund är en relativt kostsam investering men också ett viktigt val om du vill slippa senare reparationer och fuktskador. För att kunna gjuta en husgrund så krävs det även en fullständig dränering för att få ett så hållbart resultat som möjligt.

Det är många puckar att hålla reda på men med Byggmentors tips kan du få en kunskapsbas att stå på inför din egen grundgjutning. Även om du antagligen anlitar en entreprenör som utför arbetet är det smart att som beställare ha en viss koll på det arbete som ska utföras. Vill du veta mer om att anlita hantverkare i allmänhet rekommenderar vi guiden ”Anlita hantverkare”.

Hur går det till att gjuta husgrund?

Betongplatta är idag det vanligaste husgrunden för nya hus och villor. Ska du gjuta en betongplatta så är det ytterst viktigt att grunden gjuts på rätt sätt, allt för att undvika fuktskador i framtiden. För att undvika fuktskador i din bostad så bör betongplattan isoleras underifrån. Isoleringen fungerar som en fuktspärr och förhindrar kylan från marken att nå upp till värmen i bostaden, och detta minskar risken för kondens.

Det vanligaste är att man använder sig av ett 30 centimeter tjockt lager cellplast när man isolerar, men det går också att använda sig av mineralull. Om din betonggrund är isolerad eller inte spelar ingen roll om man inte genomfört en ordentlig dränering. Utan en bra dränering så är risken fortfarande stor att din bostad drabbas utav fukt och mögelskador. Nyckeltipset är alltså att inte snåla på varken dränering eller isolering!Gjuta husgrund

Pris/kostnad för att gjuta grund

Kostnaden för att gjuta en husgrund är relativt hög, men med tanke på att det är en engångsinvestering och att den har en lång livstid så är priset rimligt i förhållande till livslängden. Dock så varierar priserna och det beror på att jobb ser olika ut och är olika stora. I de flesta fall måste du inkludera en dränering i priset vilket höjer priset en hel del.

Cirkapris för att gjuta husgrund, med dränering och gjutning av platta, ligger på 250 000 kronor och uppåt. Men detta pris varierar kraftigt berroende på lösning, val av hantverkare och plats i landet. Genom att utnyttja ROT-avdraget så kan du få ned priset avsevärt eftersom det låter dig halvera arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet och år.

Frågor och svar om gjutning av husgrund

Varför bör jag inte genomföra jobbet på egen hand?
Det är ett relativt omständigt jobb och resultatet måste vara felfritt för att ha en lång livslängd utan fukt och mögelskador.

Varför är det så viktigt med en bra grund?
För att slippa fukt och mögelskador i husgrunden

Varför är kostnaderna så höga?
I de flesta fall behövs även en dränering i samband med att gjuta husgrund vilket höjer priset.

Hur vet jag att resultatet är tillräckligt bra?
Det är svårt som privatperson och outbildad att kunna se vad som är bra och mindre bra, men resultatet kan man se först några år senare. Om man är fri från mögel och fuktskador så har man en bra husgrund och en dräneringslösning som fungerar.

Hur vet man vilket företag man ska anlita?
Ett tips är att ta in offerter från flera företag och sedan granska skillnaderna.

Checklista inför gjutningen

 • Anlita kvalificerade yrkesmän.
 • Begär offerter från så många företag som möjligt och granska skillnaderna.
 • Tala med andra som har gjutit en husgrund.
 • Installatören bör vara certifierad.
 • Tänk långsiktigt.
 • Tänk ekonomiskt och gör en kalkyl i ett tidigt skede.

Har du gjutit husgrund, eller funderar du på att göra det? Kommentera artikeln med dina frågor eller erfarenheter, eller diskutera gärna gjutning av husgrund och andra byggfrågor på Byggmentors forum för tomt och grund. Läs gärna mer om isolering och dränering.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Dränering – så funkar det

Att dränera kan vara en nödvändighet för dig som bor i ett äldre hus eller planerar att bygga nytt. Byggmentor ger dig en (dränerad) grund att stå på inför dräneringen.

Kortfattat kan man säga att dräneringen är diken som ska leda bort grund- och ytvatten från ditt hus. Särskilt källarväggar kan råka illa ut om fukten inte dräneras bort. Dräneringar utförs oftast av markentreprenörer med kompetens inom både grävning och dräneringsteknik. När du läst artikeln kan du ställa frågor eller dela med dig av egna erfarenheter på Byggmentors dräneringsforum.

Grävning och dräneringsrör

Vid dränering grävs ett dike runt huset intill källarens vägg. Diket är runt en meter brett och ska vara ungefär en halvmeter djupare än det berörda husets lägsta punkt.

Dräneringsrör för bort vattnet från husgrunden

Därefter läggs ett dräneringsrör, cirka fem till femton centimeter brett, som har små hål för att tillåta grund- och regnvatten att komma in i det. Röret lutar nedåt för att låta vattnet rinna och för bort vattnet till exempelvis en dräneringsbrunn som kan finnas på tomten.

Fiberduk och dränerande grus

Under röret finns en fiberduk som ser till att det inte kommer jord som blandas med det gruslager som är utlagt för att dräneringen ska fungera. Gruset ska ligga runt hela röret och lagret ska helst vara över 20 centimeter tjockt uppåt.

Dessutom fyller man därefter på med ”dräneringsgrus” och ett särskilt bärlager. Ofta passar man vid dränering också på att skydda källarväggen mot fukt på ett mer direkt sätt. Exempelvis kan man använda plastmatta eller använda särskilda dränerande skivor som Isodrän eller Pordrän.

Halvera arbetskostnaden

Hus som är byggda före 1975 är inte sällan i behov av dränering och du som går i dräneringstankar bör känna till att du kan använda ROT-avdraget för att dra av arbetskostnaden när du anlitar en entreprenör som ska utföra dräneringsarbetet. Läs mer om ROT-avdraget och hur du använder dig av det vid en husdränering.

En dränering kostar ungefär 2000-3000 kr/löpmeter för såväl material som arbetskostnad (innan ROT-avdraget som alltså halverar arbetskostnaden), alltså per meter runt huset som ska dräneras och förmodligen också isoleras (alltså – ska dräneringen ske på 40 löpmeter landar totalt pris på cirka 80 000-120 000 kr innan ROT, och sedan drar du bort hälften av den del av priset som är arbetskostnad). Dock så är alla dräneringar olika och bäst svar på vad just din dränering kostar får du om du tar in offerter från flera olika entreprenörer för att sedan jämföra dem sinsemellan.

Har du utfört en dränering?

Har du självt utfört en dränering eller funderar du på det? Positiva eller negativa erfarenheter av dränering? Hur hittade du din hantverkare? Ställ frågor eller dela med dig av dina tips i kommentarerna här nedanför eller diskutera dräneringar på Byggmentors dräneringsforum.

Andra artiklar om isolering och husgrund: