När du lämnar över nyckeln till hantverkarna gäller inte försäkringen om…

När du lämnar över nyckeln till hantverkarna gäller inte försäkringen om…

Har du anlitat hantverkare för att renovera huset, lägenheten eller sommarstugan i sommar? Givetvis sitter du på en hemförsäkring och antar att allt är under kontroll om något skulle hända. Men är det verkligen så.

När renovering och tillbyggnad ska göras kan det vara praktiskt (för båda parter) att lämna över nyckeln, så hantverkaren har ”fri” tillgång till huset som jobbet ska göras i. Generellt har vi samma arbetstider oavsett yrken, du jobbar när hantverkaren ska jobba eller så har du semester och är på annan plats när arbetet sker.

Så vad gäller då om din hantverkare inte har rent mjöl i påsen och ger dig otrevliga överraskningar när du inspekterar huset när ni kommer tillbaka. Har hen stulit värdesaker eller tillfogat skadegörelse i hemmet som du vill ha ersättning och göra en anmälan för. Först och främst är det inte bara en ekonomisk aspekt att ta hänsyn till. Den känslomässiga kränkningen är något som en ekonomisk ersättning inte reparerar, den hjälper till givetvis men skadan sitter i, oftast hela livet. Ofta blir den ekonomiska biten bara ett plåster på såren. Men har du överhuvudtaget rätt till ersättning för en sådan händelse. Svaret är både ja och nej. Beroende på vilka försäkringar du har.

Hantverkare_Försäkring_Hemförsäkring_Renovering_Anlita

Din hemförsäkring täcker exempelvis inte stöld och skadegörelse om något av detta skett av någon du lämnat ut nyckeln till. Så om du har anlitat en hantverkarfirma och lämnat nyckeln till någon av dess anställda som mot förmodan skulle ha dolda avsikter så täcker inte din hemförsäkring eventuell skada eller stöld som uppstått vid anlitat jobb.

Hemförsäkringen gäller enbart om någon utomstående olovligen tagit sig in i din bostad. Detsamma gäller även om du personligen släppt in hantverkaren ifråga. Då slutar också hemförsäkringen gälla om något tråkigt skulle hända.

Däremot skulle en allriskförsäkring / drulleförsäkring kunna täcka en sådan händelse. Men allt beror på vad som hänt och det är lite från fall till fall.

Vad kan man göra då. Det absolut bästa är givetvis att vara hemma under tiden som hantverkarfirman gör jobbet. Det är givetvis praktiskt omöjligt för alla. Gå igenom dina försäkringar och ring och hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan och prata igenom alla tänkbara scenarior för att vara på den säkra sidan. Lägg undan värdesaker om du inte är hemma och ta reda på så mycket som möjligt innan om den firma du bestämmer dig för att anlita. Kolla referenser och prata gärna med någon tidigare kund för att se hur arbetet fortlöpte och vilka problem som eventuellt uppstod.

Men det absolut viktigaste är ändå att de allra flesta hantverkare och firmor är pålitliga och ärliga naturligtvis. Det är bara om du har otur och träffar på den lilla procent som inte har rent mjöl i påsen. Det är inte på något sätt hantverkare som generellt utgör något större ”hot”. Oavsett vem eller vilken yrkesgrupp du lämnar ifrån dig nyckeln till eller vem du personligen släpper in så gäller samma sak.

Använd ditt omdöme och sunda förnuft (som i det mesta) så kommer den eventuella renoveringen bli jättebra och du kommer blir supernöjd med din duktiga hantverkare.

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2016

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2016

Här en lista över godkända ROT-avdrag för 2016, i bokstavsordning. Alla tjänster är inte med men de flesta vanliga ROT-jobb är det. Vill du veta mer om hur det hela fungerar kan du läsa vår guide till regler för ROT-avdraget 2016. Saknar du något i listan? Skriv en kommentar under artikeln så kollar vårt ROT-team upp det åt dig (eller så får du hjälp av någon av våra kunniga läsare)!

Altan

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2016.

Badrumsrenovering och andra badrumsarbeten

Ja, du får anlita en badrumsfirma och göra avdrag för arbetskostnaden. Det gäller alla olika moment som kan ingå i en sådan renovering (kakelsättning

Bergvärme

Att borra för bergvärme och installera en bergvärmepump är ROT-avdragsgilla tjänster, genom att utnyttja avdraget kan du spara många tusenlappar på installationsdelen av en bergvärmeinstallation. Läs mer här om bergvärme.

Bostadsrätt/lägenhet

ROT-avdraget gäller även för dig som bor i lägenhet, förutsatt att du äger den. Det är dock vissa skillnader i hur det fungerar, generellt så får du nyttja ROT för alla arbeten inne i lägenheten, men inte för arbeten som berör utsidan (såsom fönsterbyte, byte av ytterdörr eller arbete på balkong).

Carport

Att bygga eller renovera carport kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att den är hopkopplad med själva huset. En fristående carport ger inte rätt till ROT.

Dränering

Att dränera en husgrund ger rätt till avdrag, både för arbetet med att gräva dräneringen samt att lägga dräneringsrör och fylla igen.

Elektriker

Absolut! Du får anlita en elektriker och göra ROT-avdrag på kostnaden för arbetet.

Fasadmålning

Att måla om ett hus helt eller delvis är godkänt ROT-avdrag.

Friggebod

Att bygga eller placera en fristående friggebod är inte godkänt ROT-avdrag. En tillbyggnad måste sitta ihop med huset för att den ska vara ROT-godkänd. Läs mer om friggebodar här.

Fritidshus

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Fönsterbyte och annat fönsterarbete

Ja! Att byta fönster, renovera fönster eller måla om fönster är godkänt ROT-avdrag om du bor i hus. Däremot är det bara insidan av fönstren som är ROT-godkända om du bor i bostadsrättslägenhet.

Garage

Att bygga garage kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att det är hopkopplat med själva huset. Ett fristående garage ger inte rätt till ROT.

Golv

Att lägga golv, eller renovera befintligt golv, är ROT-skatteavdragsgillt.

Köksrenovering

Du får göra ROT-avdrag för arbeten och renoveringar i kök, både i hus och lägenhet (förutsatt att du är ägare, läs mer i ROT-reglerna).

Luft/vatten-värmepump

En installation av luft/vatten-värmepump ger rätt till ROT-avdrag, liksom andra typer av värmepumpar.

Marksten

Att lägga marksten är inte godkänt ROT-arbete.

Markvärme (jordvärme)

Markvärmeanläggningar är liksom andra sorters värmepumpslösningar godkända för ROT-avdrag.

Måla

Att köpa in tjänster från målare ger rätt till ROT-avdrag, dock är det bara målning inne i en lägenhet som godkänns ifall du bor i bostadsrätt.

Snickare och byggarbeten

Glädje att spara pengar med ROT-avdraget 2016.
Glädje att spara pengar med ROT-avdraget 2016.

Generellt så är alla former av snickerier och byggarbeten som äger rum inne i ditt hem eller direkt utanpå (på till exempel yttervägg eller tak) godkända att göra ROT-avdrag för.

Sommarstuga

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Takläggning och reparation av tak

Jadå, arbete på tak eller läggning av nytt tak ger ROT-skatteavdrag även under 2016.

Veranda

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2016. Anlitar du en snickare för arbetet får du alltså dra av halva arbetskostnaden.

Värmepump

Installation av alla typer av värmepumpar ger rätt till avdrag. Läs mer om besparing med värmepump.

Saknar du något i listan? Ställ frågor och diskutera i kommentarerna här nedanför!

Vågar du lämna nycklarna till hantverkaren?

Vågar du lämna nycklarna till hantverkaren?

Idag är det vanligt att vi glatt lämnar bort nycklar till våra hem till såväl hantverkare som städare, eller andra som av en eller annan anledning behöver ha tillgång till vårt hus eller vår lägenhet. Men det kan vara en kostsam affär om nycklarna hamnar hos en person med tveksam moral.

varning-oseriosa-hantverkareOm någon med nycklar till ditt hem får för sig att begå ett brott, till exempel stjäla något, så gäller sannolikt inte din försäkring. Detta eftersom någon som kommer in i en bostad med nycklar tekniskt sett inte har gjort inbrott. Det bekräftas i en intervju gjord av P4 Kronoberg med Daniel Claesson som arbetar på försäkringsbolaget If.

Grundregeln är den att om tjuven använder en nyckel som han eller hon har fått eller har tillgång till då är det inte ett inbrott och då gäller inte försäkringen.

Samtidigt är det svårt att lösa problemet med att just hantverkare eller andra ofta behöver vara i ens hem på dagtid, då de flesta av oss är på jobbet. Ett bra tips är därför att alltid begära in referenser från en hantverkare eller annan person som ska ha tillgång till ditt hem. Kan de erbjuda det är det lättare för dig att säkerställa att hantverkaren i fråga verkar ärlig.

Hur resonerar du? Rösta här nedanför och skriv en kommentar under denna text om hur du tycker att man kan skydda sig från att råka illa ut!

Vem kan du tänka dig att ge nycklar till?

Se omröstningens resultat

Loading ... Loading ...

 

Borg varnar: Skatteverket kan vägra betala ut ROT-avdrag

Borg varnar: Skatteverket kan vägra betala ut ROT-avdrag

Ja, det fusk som förekommer med ROT-avdraget har gjort att flera politiker vaknat till.

Efter att socialdemokraten Agneta Gille frågat finansminister Anders Borg har han vill tackla problemet med att vissa företag anger delar av materialkostnaden som arbetskostnad har Borg känt sig manad att påpeka att en översyn kan komma att ske. I Riksdag och Departement citeras Borgs svar bland annat så här:

Jag vill inte föregripa den beredningen, men jag utesluter inte att det kan bli aktuellt att skärpa lagstiftningen

Problemet med ROT-fusk är inte nytt och en del kritiker menar att ROT-avdragets fördelar, bland annat att det minskat svartarbete, istället har lett till mer legitimerat fusk när hantverkare saltar fakturornas arbetsdel eftersom det är denna som ger ROT-pengar.

Kan dina hantverkare ROT-avdragets regler?

Vad detta innebär vet vi inte än men sannolikt kommer kontrollerna i ett första skede från Skatteverket att skärpas. Så du som beställer ROT-tjänster bör alltid säkerställa att företagets faktura är rimlig vad gäller uppdelningen

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget – men kontrollera att hantverkaren gör rätt avdrag.

arbete/material, eftersom du som kund i slutändan är ansvarig för ditt ROT-avdrag och att det skötts korrekt. Det är dock helt klart en gråzon eftersom reglerna inte alltid är jättetydliga med vad som kan räknas som ett normalt schablonbelopp för arbetskostnad för olika moment.

Vill du se till att hamna rätt från början rekommenderar vi vår guide till att hitta hantverkare som kan ROT-avdraget.

Våren är här – se upp med hantverkarna

Våren är här – se upp med hantverkarna

Polisen varnar nu för att våren inte bara för med sig sol och grönska – även fifflande hantverkare vädrar vårluft. Så här undviker du rötäggen i hantverkarsvängen.

Varning för dörrknackande hantverkare

Vi har tidigare skrivit om asfaltsläggare med tveksamma kunskaper eller avsikter, samt om Fuskbyggarnas bästa tips för att kolla upp hantverkaren. Nu är Polisen i bland annat Stockholm tydlig med att denna tid på året är högsäsong för oseriösa hantverkare.

Så här säger Stockholmspolisen i ett uttalande:

Ett vanligt beteende är att hantverkarna ringer på dörren och utger sig för att kunna utföra hantverksarbeten av olika slag. De uppger att de kan börja med arbetet omgående.

Hur ska man då som vanlig hederlig husägare eller lägenhetsinnehavare för den delen, veta om hantverkarna som plingar på dörren är seriösa eller inte? Oroa dig inte, Byggmentor har lsitan med råd för att säkert kunna identifiera oseriösa eller till och med direkt kriminella som kallar sig hantverkare utan att ha varken F-skattesedel eller kompetens.

Varningsklockorna när hantverkaren ringer på

varning-oseriosa-hantverkareSjälva dörrknackandet i sig bör vara en första tankeställare. Visst kan en seriös firma jobba så men ofta är det ett kännetecken för fuskbyggarna och kringresande ”hantverkare” att de ringer på dörren och vill göra affär på en gång.

 • De kräver betalningen på förhand. Detta är något du i mycket få fall ska gå med på även om du anlitar välkända stora byggföretag. Betalning sker när arbetet är utfört, besiktigat och båda parter är nöjda.
 • De insisterar på kontant betalning och vill till och med skjutsa dig till en uttagsautomat. Så agerar ingen seriös hantverkare.
 • När du ber om papper, avtal, organisationsnummer och liknande undviker de frågan eller kommer med ursäkter.
 • Arbetet de utför är sällan ens nära att vara korrekt utfört, om du nu har oturen att gå så långt att du låter dem utföra något jobb.
 • Priset de erbjuder låter för bra för att vara sant. Då är det antagligen just det; för bra för att vara sant.

Tumregeln är att kan de inte visa upp sitt organisationsnummer, som du verifierar hos Skatteverket, så bör du inte ens begära in en offert. Tar du in ett prisförslag, säg att du hör av dig till dem om det är intressant, och att du endast betalar i efterskott, efter avklarat arbete enligt skriftligt avtal specifikt för att anlita hantverkare.

Så hittar du en seriös byggare

Så vad gör du då när hantverkarna som ringer på dörren verkar vara opålitliga eller oseriösa men samtidigt känner att du vill anlita en professionell aktör?

Som tur är har vi tidigare skrivit flera guider i ämnet, läs dessa fyra artiklar (tar cirka fem minuter per artikel) så kommer du vara väl rustad för att vaska fram kunniga, proffsiga och prisvärda entreprenörer oavsett om du ska bygga ett hus eller måla om ett plank.

 1. Att hitta den bästa byggfirman
 2. Så fungerar konsumenttjänstlagen
 3. Avtalsmall
 4. Branschorganisationer för olika typer av hantverkare

Har du haft någon erfarenhet av dörrknackande eller helt enkelt oseriösa hantverkare i år, eller tidigare år? Berätta gärna i kommentarsfältet under artikeln!

”Fuskbyggarnas” 8 bästa tips till dig som ska bygga

”Fuskbyggarnas” 8 bästa tips till dig som ska bygga

När TV-programmet Fuskbyggarna drar igång finns det en hel del att lära för den uppmärksamme. Här är de bästa tipsen för att slippa gå i samma fällor som de olycksaliga deltagarna i TV4:s TV-program. Har du egna erfarenheter av fuskbyggare? Skriv sedan gärna om egna byggerfarenheter i kommentarsfältet under artikeln.

Enligt programledaren Martin Timell har årets säsong av det populära programmet visat att fuskbyggande tyvärr inte avtagit, och att det fortfarande finns en del rötägg i byggbranschen, även om de allra flesta hantverkare och entreprenörer givetvis sköter sig och är kunniga yrkesmän.

Det finns dock några saker du som privatperson och tjänsteköpare kan göra för att skydda dig menar proffsen på Fuskbyggarna när de nyligen blev intervjuade i TV4:s Nyhetsmorgon.

1. Lita inte på trevliga hantverkare

Kanske låter det väl hårt, men tipset går alltså ut på att du inte enbart bör gå på att en byggare är socialt kompetent och trevlig. Ofta är fuskentreprenörerna duktiga på att manipulera och att prata men brister sedan i utförandet. Alltså; anlita inte en entreprenör enbart för att de har trevliga säljare.

2. Låna inte ut pengar till byggfirman

Att inte betala i förskott är en bra tumregel. Om du betalar i förskott för inköp av material eller något annat är du i praktiken en räntefri bank för byggföretaget eller hantverkaren, och det ska du inte behöva vara. En seriös byggare behöver inte snabba pengatillskott för att lösa sitt uppdrag. Betala när arbetet är klart och besiktigat, inte före.

Tycker byggaren att du ska betala i förskott bör varningsklockorna ringa, ifrågasätt varför de behöver pengarna på förhand. Läs mer om att anlita byggfirma.

3. Var ute i god tid

Både för din egen skull och för att hitta en seriös hantverkare bör du vara ute i så god tid som möjligt. Du själv får då mer tid att se över olika entreprenörers priser och förslag på det jobb du vill ha utfört och kunna hitta den som kommer med bäst anbud.

Det är också ett bra sätt att se varningsflaggor för potentiella fuskbyggare – du bör vara på din vakt om en byggfirma är tillgänglig med kort varsel för ett större jobb. Fråga i så fall varför de inte blivit uppbokade, och be om en lista på referenskunder. Vilket för oss till nästa punkt på listan.

4. Kontakta referenserna som byggaren ger

Enligt gänget bakom Fuskbyggare är det tyvärr vanligt att kunder nöjer sig med att bara se exempel på hantverkarens tidigare jobb och sedan struntar i att ringa upp dem. Detta motverkar lite syftet med att kolla upp referenserna, så var inte lat utan se till att faktiskt slå en signal till referenspersonerna. Fråga vad de tyckte om jobbet, om de är nöjda så här i efterhand och om det fanns något som fungerade mindre bra.

Berätta gärna om dina egna erfarenheter av både bra och dåliga hantverkare i kommentarsfältet under artikeln.

5. Tydlighet i tal och skrift

Martin Timell och resten av gänget bakom "Fuskbyggarna" på TV4 kommer med viktiga råd om hur du undviker att råka ut för dåliga hantverkare.
Martin Timell och resten av gänget bakom ”Fuskbyggarna” på TV4 kommer med viktiga råd om hur du undviker att råka ut för dåliga hantverkare.

Anlitar du utländsk arbetskraft måste du se till att ni kan kommunicera ordentligt. Antingen genom att ni båda behärskar engelska bra (i både tal och skrift, för avtalsskrivning och dialog löpande under arbetet), eller genom att en svensk arbetsledare sköter entreprenaden. Kommunikation är ett måste, se till att lösa eventuella språkbarriärer på förhand.

6. Låt den med rätt kompetens styra projektet

Du som äger projektet när du till exempel bygger om huset eller genomför andra renoveringar, markarbeten eller jobb på din tomt eller fastighet, är också ansvarig för det som sker. Därför måste du se till att alla regler följs och att arbetet går till som det ska. Du bör därför tydligt avtala om hur arbetet ska utföras och vad det framtida resultatet ska vara.

Du bör också använda en bygglots eller liknande om du inte själv har kolla på vilka kompetenser som krävs för de olika delarna av bygget. Detta är ytterligare en anledning till att se till att alltid kontakta flera entreprenörer innan du gör ditt val, då får du en bättre bild över vilka kompetenser de du anlitar måste sitta på.

7. Anlita en jurist för bygget eller renoveringen?

Ja, är det ett större jobb kan det vara värt att lägga några tusen kronor på att anlita en jurist som ser över avtalet och de arbeten som ska göras för att se att inga lagar bryts, att reglerna för gränser till granntomten följs och att avtalet är korrekt. En jurist kan ge dig välbehövlig trygghet inför projektet.

8. Om det ändå blir fel

Om du ändå råkar illa ut gäller det att snabbt ta tag i frågan. Här är några av våra tidigare artiklar med tips på vad som gäller i tvister med hantverkare:

Fuskbyggarna går på TV4 torsdagar klockan 21.00, se programmet på TV4 Play.

Har du egna erfarenheter av fuskbyggare? Skriv om det i kommentarsfältet här nedanför.

Hantverkare: Klagomål och varningsflaggor

Hantverkare: Klagomål och varningsflaggor

Tyvärr är klagomål på hantverkare fortfarande i topp när Konsumentverket presenterar resultaten från en undersökning av svenskarnas tjänsteköp. Diskutera gärna ämnet under artikeln.

”Svarta listan” för hantverkare

Ja, ska man tyda Konsumentverkets statistik så är det en hel del hantverkare som ska svartlistas, med tanke på att denna yrkesgrupp fortfarande är i topp när det gäller klagomål. Statistiken för 2012 visar tydligt att även om de allra flesta hantverkare är duktiga och seriösa så sker det varje år flera tusen hantverkaruppdrag som inte slutar lyckligt.

Även om området för TV-, telefon- och Internetabonnemang växer snabbt och får flest antal enskilda klagomål så är det fortfarande aktörer som tillhandahåller hantverkartjänster som är ”värst i klassen”, tätt följt av bilhandlare som kanske lovar mer än de kan hålla. Hantverkare och bilhandlare ses av konsumenterna som de värsta att ha att göra med.

Många klagomål på oseriösa hantvekrare till Konsumentverket.
Många klagomål på oseriösa hantverkare till Konsumentverket. Foto: Byggmentor.se

Under 2012 var drygt 17 procent av svenskarnas klagomål riktade mot hantverkare och byggare och över 20 procent riktade sig mot TV, telefoni och Internet. Anna Lindström, jurist på Konsumentverket säger så här i ett filmat uttalande på deras hemsida:

– För TV, telefoni och Internet är det framför allt långa bindningstider som är problemet. Man kan alltid ta hjälp av sin lokala konsumentvägledare i kommunen.

Men hur går man då tillväga för att klaga på en byggfirma, snickare, målare eller annan hantverkare? Häng med!

Så klagar du på en hantverkare eller byggfirma

Har du själv drabbats av en slarvig eller oseriös hantverkare (berätta gärna om det i kommentarsfältet)? Detta är stegen du i tur och ordning bör vidta när du anlitat hantverkare och inte är nöjd med fakturan, resultatet eller något annat i er transaktion och vill klaga samt få upprättelse:

 1. Hänvisa till avtal. Har ni skrivit avtal (vilket du alltid bör göra) är det detta som gäller, och vill hantverkaren inte följa det så är det denne som är ”boven” i dramat.
 2. Försök komma överens. Även om det kan kännas surt att kompromissa när resultatet inte blir som du önskar så kan det kanske gå att hitta en lösning på din dispyt med hantverkaren utan att vidta rättsliga åtgärder. Detta kan spara dig tid i slutändan, som kanske är mer värt än problemet ni träter om.
 3. Finns inget avtal blir det knivigare, men som konsument har du alltid skydd av konsumenttjänstlagen. Läs på om den och hänvisa till den i dialogen med hantverkaren.
 4. Fungerar inget av ovanstående bör du vända dig till konsumentvägledaren som finns i varje kommun i Sverige. De kan hjälpa dig med nästa steg.
 5. Därefter kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, deras beslut brukar följas av seriösa hantverkare som är anslutna till en branschorganisation.
 6. I sista hand kan du driva en process mot företaget i fråga i tingsrätten, men då kan du också åka på att betala rättegångskostnaderna. Denna metod bör du alltså i största möjliga mån undvika.

Läs gärna vidare i vår guide till att anlita en seriös byggfirma, samt vår artikel om den eviga frågan ”Göra själv eller köpa tjänst?” Berätta gärna om egna erfarenheter av bra eller dåliga hantverkare här nedanför i diskussionsfältet.

Bygga garage eller carport: 10 viktiga tips

Bygga garage eller carport: 10 viktiga tips

Att bygga garage eller carport går att göra dyrt och krångligt eller billigt (nåja…) och lyckat. Och allt däremellan. Vi ger dig 10 tips för ett lyckat garage- eller carportprojekt där du får kunskapen och verktygen du behöver för att lyckas med din egen konstruktion. Fokus är på att du projektleder själv men låta en seriös hantverkare göra jobbet, men visst är det fullt möjligt att lösa hela eller valda delar av bygget på egen hand om du själv är kunnig hantverkare.

Men som alltid är stalltipset från oss på Byggmentor att inte chansa när det gäller större byggprojekt likt dessa, slarv kan innebära ett garage som funkar sämre än vad det borde och som i värsta fall orsakar skador på såväl bilar som människor som befinner sig i garaget/under carporttaket. Vi tror också att delad kunskap är dubbel glädje, så diskutera och ställ frågor om garage i kommentarerna under artikeln. Nu, vidare till tipsen!

Garage eller carport?

Första steget är givetvis att välja mellan att bygga ett komplett garage eller en enklare carport, eller att bara koppla på ett enkelt skärmtak på huset för att skapa ett paraply åt bilen (vilket då med lite god vilja kanske kan kallas för en carport?

Fördelen med ett garage är ofta att du får mer robust konstruktion som lämpar sig bättre att exempelvis vistas i för ”bilmek” eller andra praktiska göromål, medan en carport snarare ”bara” fungerar som bilförvaring. En carport är å andra sidan billigare, särskilt om det är ett fristående garage du överväger.

Skissa och projektplanera

Redan innan du ens börjar titta på material, begära in offerter eller måttar upp på tomten bör du specificera så gott du kan vad det är du vill med ditt carport- eller garagebygge. Förr eller senare kommer du behöva ta fram en seriös skiss och plan för bygget, men inledningsvis handlar det mest om att sätta ord på dina tankar och ditt önskade resultat med projektet.

Rita så gott du kan, gör en punktlista med vad garaget/carporten måste ha, och vad du kan kompromissa med. Detta fungerar sedan som en bra minneslapp i kontakten med entreprenörerna du tar in priser från.

Bygga garage: pris

Ett garage kostnad beror i slutändan på huvudsakligen följande faktorer:

 • Grunden. Ska du ha betongplatta? Annan lösning? Detta blir alltid en stor kostnadspost.
 • Isolering. Hur bekvämt ska det vara i garaget? Vill du kunna slappa på vintern i shorts och t-shirt eller får det lika gärna vara samma temperatur som ute? Mer isolering betyder högre pris, liksom om du vill värma upp garageytan med element, en värmepump eller någon annan lösning.
 • Finesser. Ska du ha en elektrisk garagedörr, avlopp, takfönster, eller andra finesser får du också betala mer. Å andra sidan är det ofta denna typ av tillägg som gör att nybyggda garage kan höja värdet på ditt hus rejält, vilket bör vägas in i ekvationen.
 • Tänk på att om du vill ha vatten och avlopp i garaget så behöver du prata med din kommun då detta är känsligare än att köra ”torrt”.
 • Storlek. Större blir dyrare totalt sett, men oftast billigare om du slår ut det per kvadratmeter eller per arbetstimme.
Att bygga garage eller carport kan göras lätt eller lyxigt.
Att bygga garage eller carport kan göras lätt eller lyxigt.

Mellan tummen och pekfingret kan man säga att materialkostnaden för ett garage ligger på mellan 1500-3000 kr inklusive moms per kvadratmeter, och en erfaren byggfirma som sköter om projektet kostar ungefär lika mycket till. Dock är arbetsinsatsen avdragsgill genom ROT-avdraget, alltså får du halvera det pris du betalar snickare, elektriker och andra hantverkare för att bygga garaget. Läs gärna mer om att ta in hantverkarhjälp i vår artikel om byggfirmor och hantverkare.

Bygga carport: pris

Garagets mindre syskon, carporten, är givetvis något billigare än ett fullfjädrat garage. Här blir priset per kvadratmeter runt 1000-2000 kr/m2 och arbetskostnaden mindre, lägg till en kostnad på runt 600-1000 kr/m2 för arbetet så har du en grov uppskattning på vad ditt carportbygge kostar.

Särskilt när det gäller carports finns det många leverantörer som erbjuder i princip ”nyckelfärdiga” lösningar. Du som konsument behöver egentligen bara bläddra i en katalog och välja vad du vill ha. Det är oftast billigare än om du vill skräddarsy din egen carport.

Bolla priser och offerter med andra garagebyggare i kommentarsdiskussionen under artikeln.

Rabatt på arbetskostnaden med 50 procent

Tar du in en garagebyggare, snickare eller egentligen vilken hantverkare som helst så kan du utnyttja ROT-avdraget (läs hur det funkar generellt på länken). Det innebär att om du betalar säg 40 000 kronor för hantverkarens arbete, alltså exklusive material, så får du dra bort hälften av den summan. En sänkning på priset med 20 000 kronor alltså.

Det som dock krävs är att din carport eller ditt garage måste vara hopkopplat med ditt hus, det anses vara detta om du har en dörr mellan huset och garaget eller om ditt hus (alltså att hus och garage delar en vägg med passage mellan), eller garagedelen av huset delar gemensamma ytterväggar till 75% eller mer utan att någon dörr finns mellan ytorna. Är det helt fristående får du inte göra ROT-avdrag för arbetet.

Detta bör du alltså väga in när du skissar på ditt drömgarage. Kan det vara värt att släppa drömmen om att ha det fristående och istället få en billigare lösning med ROT-avdrag och hopkopplad garagekonstruktion?

Sakerna du inte kan kompromissa med

Det finns några aspekter som du måste säkerställa när du bygger dtt garage som inte är att anse som möjliga att välja bort, på grund av lagar eller för att de helt enkelt kan innebära livsfara om de åtsidosätts.

 • Snölast. Se till att taket på garaget eller carporten klarar av tyngden av snö på vintern. Annars kan du få ett kraschat garagetak som riskerar att skada din bil eller ännu värre – dig själv.
 • Dragning av elektricitet får under inga omständigheter utföras av någon annan än behörig elektriker. Läs på här om vilka elarbeten en privatperson får utföra.
 • Prata med ditt försäkringsbolag på förhand om du tänker utföra några delar av byggarbetet själv. Det kan få konsekvenser på dina försäkringar och hur resultatet bör följas upp av en kontrollman.
 • Se till att ha koll på eventuellt bygglov och de regler som gäller i just din kommun och för just din fastighet. Du hittar mer om detta under rubriken ”Bygglov och regler” ett par rubriker nedåt i denna text.
 • Låt en erfaren markentreprenör eller kompetent byggfirma göra beräkningarna på vilken grund du behöver lägga. Klarar inte garaget det nödvändiga trycket från byggnaden samt bilar blir konsekvenserna antagligen dyrare än om du gör rätt från början.

Tillval, tillägg och ren och skär lyx

Om vi håller oss till den absoluta grunden så är ju ett garage eller en carport inget mer än väggar, tak och port som syftar till förvaring av bil eller andra maskiner. Men givetvis går ett garage att göra i alla former och nivåer. Ta tidigt ställning till om dessa tillval är intressanta eller inte för dig:

 • Värme i garaget, kan lösas med allt från element till värmepump eller isolering.
 • Antal bilar (eller traktorer, gräsklippare, eller vilka maskiner som byggnationen är tänkt för).
 • Tillgång till vatten och avlopp? Toalett? Ökar komforten men också slutnotan för kalaset.
 • Inredning; klarar du dig med ett hårt betonggolv och kala väggar eller vill du ha träväggar och behandlat golv? Estetik mot ekonomi (den klassiska kampen).

Dessa är några av de saker som lätt får kostnaderna att dra iväg men som å andra sidan också kan ge garaget det där lilla extra som gör att projektet känns värt varenda krona och svettdroppe.

Bygglov och regler

Behöver man bygglov för att bygga garage eller carport? Ja, är svaret (mer specifik läsning: regler och avstånd när du bygger på tomten). Samtidigt kan din kommun ha synpunkter på det hela, så det är alltid bäst att höra med byggnadskontoret eller motsvarande där du bor.

En annan bra tumregel är också att alla konstruktioner eller byggen på din tomt som är närmare än 450 centimeter från tomtgränsen till grannfastigheten kräver grannens medgivande. Så jobba på grannsämjan om du är ute efter ett garage nära granntomten.

Ställ gärna frågor om bygglovsregler och andra krav i diskussionen under artikeln.

Så får du ned priset på garaget

Glöm inte att du får göra ROT-avdrag om garaget sitter ihop med huset.
Glöm inte att du får göra ROT-avdrag om garaget sitter ihop med huset.

Att bygga ett garage eller en carport är relativt kostsamma tillbyggnader (eller utbyggnader) som ofta kostar över 50 000 eller till och med 100 000 kronor, och många gånger mer om du är ute efter avancerade verkstadslösningar. Men det betyder inte att du är låst och utlämnad till hantverkarnas saltade fakturor! Nej, en vaksam konsument kan faktiskt få ned priset rejält genom att:

 • Aldrig bara ta in pris från en enstaka byggare eller garage/carportleverantör. Se istället till att kontakta och begär offerter från ungefär fem olika firmor som är verksamma i din region. Då är det istället du som har överblicken och som kan se vilken prisbild som är bäst för ditt garage.
 • Även om priset givetvis är en viktig faktor så bör du inte stirra dig blind på det. Kolla gärna upp hantverkarnas referenser och se till att väga deras kostnadsförslag mot hur pass seriösa och kunniga de känns.
 • Kolla upp priser på material till bygget själv men var öppen för att låta entreprenören sköta även dessa inköp. Ofta kan byggarnas leverantörsrabatter göra att du tjänar mest på detta alternativ.
 • Missa inte att kolla så att din inkomst täcker ROT-avdraget. För 2013/2014 ligger det du behöver tjäna för att göra fullt avdrag på runt 26 000 kr/månaden.
 • Fördjupa dig i processen att ta in en hantverkare effektivt och billigt genom att läsa Så anlitar du bästa byggfirman eller snickaren.
 • Prata gärna med en mäklare i din kommun om vad ett garage kan göra för värdet på ditt hus. Ofta kan värdehöjningen vara värd kostnaden, om du går i tankar på att en dag sälja hemmet.

Leverantörer av garagedörrar och carports

Här är några exempel på svenska leverantörer, tillverkare och i vissa fall installatörer av garagedörrar eller kompletta carports-/garageprojekt. Antingen kan du kontakta en eller flera av dessa eller så kan du vända dig till en lokal hantverkare/byggfirma som sköter hela projektet åt dig (men, som vi konstaterat här ovan, ta alltid in offert från flera firmor innan du bestämmer dig!).

Björklidens
www.bjorklidens.se
Tel: 0456-52147
Garage, carports, fritidshus
JABO
www.jabo.se
Tel: 0325-798 40
Gedigna garage med gott om utrymme.
Arlanda Snickerifabrik AB
www.arlandasnickeri.se
08-591 424 04
Monteringsfärdiga byggsatser inom garage, carports med mera.
Proffsbyggare
www.proffsbyggare.se
021 – 44 44 386
Ta in gratis offerter från upp till fem firmor som bygger garage.
Mellby Garage AB
SOLLEBRUNN
0322-412 30
www.mellbygarage.se
Mockfjärdshus
www.mockfjardshus.se
0241- 77 00 75
Monteringsfärdiga garage och carportar, prisvärdiga paket på alla lösningar.
Byggmästaren
www.byggmastaren.se
0456-140 49
Garage, carports och andra bygglösningar.
Kapellservice i Göteborg AB
www.kapellservice.se
PVC-garage
031-54 61 00
Svenska Byggvaror
www.svenskabyggvaror.se
Monteringsfärdiga byggsatser
063-10 22 70
Crawford Center
www.crawfordcenter.se
020-41 42 53
Ett av marknadens bredaste sortiment av garageportar.
Tipsa gärna om egna leverantörer/, eller varna för oseriösa aktörer, i kommentarsrutan under texten.

Saknade du något i artikeln ovan? Eller vill du ställa en fråga om att bygga carport eller garage, själv eller med hjälp av en byggare? Eller har du en egen berättelse att dela med dig av, eller en offert du vill bolla med andra läsare? Skriv en kommentar här nedanför och låt resan mot dina drömmars carport eller garage börja!

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2013

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2013

Här en lista över godkända ROT-avdrag för 2013, i bokstavsordning. Alla tjänster är inte med men de flesta vanliga ROT-jobb är det. Vill du veta mer om hur det hela fungerar kan du läsa vår guide till regler för ROT-avdraget 2013. Saknar du något i listan? Skriv en kommentar under artikeln så kollar vårt ROT-team upp det åt dig (eller så får du hjälp av någon av våra kunniga läsare)!

Altan

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2013.

Badrumsrenovering och andra badrumsarbeten

Ja, du får anlita en badrumsfirma och göra avdrag för arbetskostnaden. Det gäller alla olika moment som kan ingå i en sådan renovering (kakelsättning

Bergvärme

Att borra för bergvärme och installera en bergvärmepump är ROT-avdragsgilla tjänster, genom att utnyttja avdraget kan du spara många tusenlappar på installationsdelen av en bergvärmeinstallation. Läs mer här om bergvärme.

Bostadsrätt/lägenhet

ROT-avdraget gäller även för dig som bor i lägenhet, förutsatt att du äger den. Det är dock vissa skillnader i hur det fungerar, generellt så får du nyttja ROT för alla arbeten inne i lägenheten, men inte för arbeten som berör utsidan (såsom fönsterbyte, byte av ytterdörr eller arbete på balkong).

Carport

Att bygga eller renovera carport kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att den är hopkopplad med själva huset. En fristående carport ger inte rätt till ROT.

Dränering

Att dränera en husgrund ger rätt till avdrag, både för arbetet med att gräva dräneringen samt att lägga dräneringsrör och fylla igen.

Elektriker

Absolut! Du får anlita en elektriker och göra ROT-avdrag på kostnaden för arbetet.

Fasadmålning

Att måla om ett hus helt eller delvis är godkänt ROT-avdrag.

Friggebod

Att bygga eller placera en fristående friggebod är inte godkänt ROT-avdrag. En tillbyggnad måste sitta ihop med huset för att den ska vara ROT-godkänd. Läs mer om friggebodar här.

Fritidshus

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Fönsterbyte och annat fönsterarbete

Ja! Att byta fönster, renovera fönster eller måla om fönster är godkänt ROT-avdrag om du bor i hus. Däremot är det bara insidan av fönstren som är ROT-godkända om du bor i bostadsrättslägenhet.

Garage

Att bygga garage kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att det är hopkopplat med själva huset. Ett fristående garage ger inte rätt till ROT.

Golv

Att lägga golv, eller renovera befintligt golv, är ROT-skatteavdragsgillt.

Köksrenovering

Du får göra ROT-avdrag för arbeten och renoveringar i kök, både i hus och lägenhet (förutsatt att du är ägare, läs mer i ROT-reglerna).

Luft/vatten-värmepump

En installation av luft/vatten-värmepump ger rätt till ROT-avdrag, liksom andra typer av värmepumpar.

Marksten

Att lägga marksten är inte godkänt ROT-arbete.

Markvärme (jordvärme)

Markvärmeanläggningar är liksom andra sorters värmepumpslösningar godkända för ROT-avdrag.

Måla

Att köpa in tjänster från målare ger rätt till ROT-avdrag, dock är det bara målning inne i en lägenhet som godkänns ifall du bor i bostadsrätt.

Snickare och byggarbeten

Glädje att spara pengar med ROT-avdraget.
Glädje att spara pengar med ROT-avdraget.

Generellt så är alla former av snickerier och byggarbeten som äger rum inne i ditt hem eller direkt utanpå (på till exempel yttervägg eller tak) godkända att göra ROT-avdrag för.

Sommarstuga

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Takläggning och reparation av tak

Jadå, arbete på tak eller läggning av nytt tak ger ROT-skatteavdrag även under 2013.

Veranda

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2013. Anlitar du en snickare för arbetet får du alltså dra av halva arbetskostnaden.

Värmepump

Installation av alla typer av värmepumpar ger rätt till avdrag. Läs mer om besparing med värmepump.

Saknar du något i listan? Ställ frågor och diskutera i kommentarerna här nedanför!

Anlita elektriker; kostnader, fallgropar och tips

Anlita elektriker; kostnader, fallgropar och tips

En av de vanligaste tjänsterna svenskar köper in är att anlita elektriker för små och stora elarbeten i ett hus eller en lägenhet. Anledningen till att just denna yrkesgrupp är så flitigt anlitad är framför allt att elektriciteten – bokstavligen talat – genomsyrar våra hus, lägenheter och liv. Skriv gärna en kommentar under artikeln med egna erfarenheter eller frågor om att köpa tjänster från elfirmor.

Oavsett om det är en enkel strömbrytare som ska bytas eller om ett badrum ska rivas och byggas om på nytt så behöver du en elektriker. Vissa enkla elarbeten är faktiskt tillåtna för en ickeutbildad privatperson att utföra men även vid dessa bör du vara försiktig – en felsnickrad veranda kan man korrigera utan större problem, men feldragen el kan i värsta fall vara direkt livsfarligt.

Läs gärna vår guide till elsäkerhet i hemmet för att veta mer om hur långt du som privatperson får ”pilla i kontakterna”.

Första steget: kontakta alltid flera elektriker

Det första steget är faktiskt det viktigaste när du ska köpa in eltjänster – många slår upp första bästa elektriker i lokaltidningen eller via en sökmotor, men risken är då att du råkar hitta någon som inte alls är lämpad för arbetet du vill ha utfört. Ju fler olika elfirmor du kontaktar desto större chans att få till ett bra pris och framgångsrikt utfört uppdrag.

Fråga elektrikerna om vad de kostar (begär helst skriftlig offert), hur snart de kan påbörja arbetet och hur lång tid det tar innan de är klara. Flika gärna in lite snyggt att du talar med ett par andra elektriker också, möjligen kan de då kanske vara beredda att erbjuda dig en bättre överenskommelse för att få dig som kund.

Så kontrollerar du behörigheten

Dags att byta? Anlita en elektriker.
Dags att byta? Anlita en elektriker.

Det viktigaste när du köper eltjänster är att elektrikerna är behörig och kan sina saker. Dels är slarvigt utförda elarbeten farliga och dels kan de innebära att din försäkring inte gäller om något händer – inte en kul sits att vara i. Därmed ska du alltså alltid anlita elektriker ”vitt”, vilket dessutom är extra förmånligt i och med ROT-avdraget (allt om ROT-avdrag 2013 här) som låter dig halvera priset du betalar för elektrikerns tjänster.

Statliga Elsäkerhetsverket avgör vem som är behörig eller inte. Du kan be elektrikerna du har kontakt med om deras så kallade behörighetsnummer, en unik siffra som du sedan kan kolla upp hos Elsäkerhetsverket för att säkerställa att de verkligen är certifierade.

Det är också en fördel om elfirman du anlitar har en ansvarsförsäkring och de får gärna vara ansluten till en branschorganisation såsom Elektriska Installatörsorganisationen (EIO).

Vad kostar det, och glöm inte avtal!

Vad kostar det då att anlita en elektriker? Givetvis varierar priset beroende på arbetets storlek och svårighetsgrad, men ugnefär 500-650 kr i timmen är normalt. Oavsett om de går på timpenning eller kommer med ett fast prisförslag så ska du skriva ett avtal med elektrikern. Läs mer här om generella kostnader för hantverkare.

Kom ihåg att konsumenttjänstlagen gäller när du tar in elektrikertjänster. Den skyddar både dig och företaget om en tvist skulle uppstå, men de flesta tvister kan undvikas genom ett tydligt avtal där pris, tid och vilka parter det berör står utskrivet klart och tydligt.

Avslutat elarbete – besiktning och dokumentation

När allt är klart ska resultatet dokumenteras. Detta är viktigt både utifall att problem uppstår i framtiden, och för att ha skriftligt dokument att visa upp den dag du säljer din lägenhet eller ditt hus. Denna dokumentation bör du avtala med elektrikern om innan, alternativt ta in en extern besiktningsman som gör kontrollen och dokumenterar.

Har du egna erfarenheter av elinstallationer och elektriker? Eller har du en fråga som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna en kommentar här nedanför.

Mer läsning som du kan vara intresserad av:

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Den som behöver en hantverkare kan ibland få ringa byggfirmor veckor i sträck innan den träffar rätt. Vi ger dig därför råden och tipsen du behöver för att så enkelt som möjligt hitta rätt hantverkare och byggfirmor, utan att tumma på varken kvaliteten på arbetet eller din budget.

Generellt är det samma principer som gäller vare sig du letar efter byggfirmor som ska bygga ett helt hus eller om du är ute efter en enskild hantverkare som ska tapetsera ett rum eller två. Fördelarna med att läsa på ijnnan gäller såväl stora som små bygg- och renoveringsprojekt (inte minst i och med det förträffliga ROT-avdraget som gäller för olika typer av förbättringsarbeten i hus och bostadsrätter).

Du kan också delta i diskussionen om att anlita hantverkare, dela med dig och ställ dina frågor i kommentarsdiskussionen under artikeln.

Börja med en bra projektbeskrivning

Gör en enkel skiss av det du vill ha utfört, gärna med bilder på liknande lösningar. Kanske kan du ta bilder i grannskapet du bor, eller så kan du hitta gott om inspirationsbilder på nätet. Kombinera detta med en bra skriftlig beskrivning som du kan ge byggfirmorna för att deras hantverkare ska förstå vad du är ute efter.

Är du osäker på hur du ska komma igång? Gör det så enkelt det bara går; sätt dig med papper och penna och berätta med dina egna ord vad du vill ha för slutresultat på ditt bygge eller din renovering. Sedan får du komplettera när byggarna ställer frågor och gör kundbesök för att på plats utvärdera vad som ska göras.

Hitta byggfirmor i din kommun

Efter att ditt byggprojekt är klart i ditt eget sinne och i din enkla projektbeskrivning så är det dags att hitta en byggfirma som kan ta sig an projektet. Vanligtvis väljer många första bästa hantverkare de hittar, inte sällan baserat på personliga kontakter. Detta behöver inte vara fel men vi slår gärna ett slag för att granska utbudet lite närmare i det område du bor, för att du som konsument bättre ska kunna ställa krav och syna byggfirmornas priser i sömmarna.

Glöm heller inte att du vid större projekt såsom ett husbygge eller liknande ofta gör bäst i att anlita flera olika typer av firmor i en större entreprenad, för att täcka in alla olika arbetsmoment.

Till exempel så finns det så här många hantverkarföretag verksamma i olika delar av landet, och detta är bara företag som sysslar med byggnads- och snickeriarbeten, utöver dessa finns många fler som sysslar med mer nischade delar av hantverkarbranschen (källa: Allabolag.se 2012):

 • Byggfirmor i Stockholm: 4 4481 st
 • Byggfirmor i Västra Götaland/Göteborg: 2 630 st
 • Byggfirmor i Skåne: 2 077 st
 • Byggfirmor Uppsala: 667 st
 • Byggfirmor i Östergötland: 603 st

Detta var några prov på hur många hantverkarfirmor det finns att välja på där ute. Så hur gör du då för att hitta den byggare som passar för just dina behov, oavsett om det är ett staket till altanen som ska byggas, eller ett hus som ska totalrenoveras från grund till taknock? Häng med!

Välj ut och ta in offert

Du kan givetvis inte kontakta alla olika hantverkarfirmor i din region, även om det då skulle borga för en (för dig) optimal konkurrenssituation där varenda byggfirma i hela länet kämpar om att trumfa varandras erbjudanden till dig. Men däremot kan du faktiskt, och bör, ta in offerter från runt fyra till fem hantverkare, gärna några olika typer av företag också, kanske en stor marknadsledande entreprenör och ett par mindre lokala snickerier?

Gör du detta så har du genast drastiskt ökat dina chanser till att få till en bra ”deal” eftersom du nu svart på vitt kan ställa de olika offerternas priser mot varandra. Du kan också berätta detta för de olika företagen som tävlar, och faktiskt lyckas pruta en del. Idag finns det dessutom gratistjänster för att ta in offerter från seriösa hantverkare, utnyttja gärna en sådan.

Hantverkare till badrummet? Följ Byggmentors tips och råd.
Hantverkare till badrumsrenovering? Följ Byggmentors tips och råd.

Utöver priset tillåter även detta förfarande dig att enklare få en känsla för de olika firmorna som hör av sig till dig och du kan ställa kontrollfrågor för att säkerställa att de förstår dina behov och är kunniga inom de hantverksområden som krävs för att allt ska utföras korrekt.

Att tänka på när du jämför byggarna

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är: Priset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är:

checkbox_byggfirmorPriset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

checkbox_byggfirmorSeriositet och kommunikation. Detta är svårt att mäta, men det är mycket viktigt att du uppfattar hantverkaren som seriös och att du kan kommunicera med den eller de personer som ansvarar för byggjobbet.

checkbox_byggfirmorReferenser från tidigare projekt. Ska du bygga en tillbyggnad på huset? Be om exempel från tidigare liknande projekt. Ska du måla om huset? Be om bilder och referenskunder på andra fasadmålningar. Låt helt enkelt tidigare framgångsrikt utförda uppdrag tala!

checkbox_byggfirmorF-skattesedel. Be om organisationsnummer och kolla upp detta hos exempelvis Skatteverket. Då får du bevis på att det är en riktig registrerad firma du yhar att göra med och ingen lurendrejare (se detta exempel på skojare i hantverkarbranschen).

checkbox_byggfirmorROT-avdrag. Läs på om ROT-avdraget, kontrollera huruvida ditt projekt omfattas av det (i listan över alla avdrag) och fråga sedan dina tänkta byggfirmor om det. Då vet du att de har koll på reglerna, vilket är mycket viktigt eftersom du kan spara upp till halva arbetskostnaden genom att använda ROT.

Lägga allt på byggfirman eller göra själv?

Ett symptom av Martin Timell-samhället, i och med succéer som Äntligen Hemma är att många väljer att göra hemmafixande och byggprojekt själva istället för att anlita experter. Detsamma gäller även när du lägger pengar på att ta in hantverkare, många vill vara med och bidra eller åtminstone se och lära.

Vårt råd är att i mesta möjliga mån låta byggfirman sköta jobbet. Dels för att de inte ska störas och dels för att du ju faktiskt betalat för tjänsten. Luta dig tillbaka, eller ta tag i något annat projekt där du gör mer nytta.

Har du andra tips som inte dykt upp i artikeln? Egna positiva erfarenheter eller skräckupplevelser av att anlita byggare? Vad är de vanligaste problemen i dialogen när man köper hantverkartjänster? Dela med dig och diskutera i kommentarsfältet nedan!

Kanske vill du även läsa mer om:

Behandla och renovera trägolv

Behandla och renovera trägolv

Här är en enkel guide för hur du lagar, behandlar och renoverar trägolv. Det är inte alltid nödvändigt att lägga nytt golv, ofta får du ett lika bra resultat för en billigare kostnad om du renoverar. Kommentera gärna artikeln med egna tips eller frågor kring trägolv.

Renovera själv eller anlita hantverkare?

Första beslutet du måste fatta är vem som ska göra jobbet. Generellt bör du bara göra de delar av arbetet du känner dig trygg i att utföra. Annars riskerar du att få ett slutresultat som kanske är värre än vad du hade innan renoveringen av ditt golv. Läs mer här om att göra själv kontra köpa tjänst av hantverkare.

Renovera och behandla trägolv
Sköt om ditt trägolv så ökar livslängden.

Å andra sidan kostar det pengar att anlita hjälp utifrån. Men det finns hjälp att få – med ROT-avdraget kan du göra avdrag på halva kostnaden för att köpa in tjänster från en golvkunnig hantverkare. En slipningsfirma eller en golvläggare kostar generellt mellan 500-800 kr i timmen att anlita inklusive moms. Efter ROT ger det en timkostnad på runt 300-400 kr (se lista över godkända ROT-avdrag).

Välj metod för golvrenoveringen

Lite förenklat kan man säga att dessa olika metoder finns att tillgå för att fixa till ett trägolv.

 • Slipning.
 • Lackning.
 • Ommålning.
 • Lägga nytt golv, helt eller delvis.
Till dessa finns andra mindre vanliga sätt att på olika sätt underhålla ett golv på (liksom för skötsel av trall och altan). Vilket du väljer beror helt på tycke och smak, budget och hur mycket tid du vill lägga på det hela. Generellt är stalltipset att låta dig drivas av lust; tycker du att det känns kul och stimulerande så kan du med fördel välja mer krävande metoder, känns det som en pina är det kanske bättre att göra det enkelt eller att lägga ut jobbet.

Slipa trägolv själv

En slipning är ett vanligt sätt att ge trägolvet nytt liv. Det kan göras med en särskild golvslipningsmaskin, som du antingen kan hyra eller få hjälp med via en slipningsfirma. Schablonpriset för en golvslipning av ett vanligt trä- eller parkettgolv ligger på 100-200 kr per kvadratmeter, lite mer om du vill inkludera den efterföljande ytbehandlingen av golvet. Du behöver sannolikt också en kantslipmaskin.

Att hantera slipmaskinen kan vara knepigt så se till att du får en ordentlig instruktion i hur den fungerar och bör användas. Snålheten bedrar ibland visheten som bekant, och ett förstört trägolv kommer kosta bra mycket mer att byta ut än om du köpt in tjänsten från en fackman.

En viktig sak att alltid tänka på är att golvet är rent innan du börjar slipa. Helst bör du både dammsuga och moppa ordentligt för att inga partiklar ska störa slipningen.

Lacka och olja golvet

Efter slipning är det lämpligt att pensla golvet med en lack. Hör med din bygghandel om vilken variant de rekommenderar för just trägolv. Det är viktigt att lacken får tid på sig att torka (se torktid på burken) innan du går på golvet eller går vidare i golvbehandlingen.

Att olja in trägolvet stärker det och ökar livslängden. Ett bra sätt att göra detta på är att använda en polermaskin, antingen om du hyr en själv eller tar hjälp av en golvfirma.

Har du egna tips på hur man bör (eller kanse inte bör) behandla sitt trägolv? Skriv gärna en kommentar här nedanför, eller berätta om det på vårt forum.

Kanske vill du även läsa om:

 

Gör det själv eller köpa tjänst – så fattar du rätt beslut

Gör det själv eller köpa tjänst – så fattar du rätt beslut

Hallen ska målas om, badrummet renoveras eller källaren tilläggsisoleras. Inför såväl små som stora jobb i hemmet ställs vi hemmafixare förr eller senare inför valet att göra det själv eller köpa in tjänsten från en hantverkare eller annan specialist på jobbet i fråga.

stambyte renovera gör det själv hantverkare
Ett stambyte bör bara utföras av proffs.

Då ställs ekonomi mot stolthet, kompetens mot upptäckarlust, intresse mot tidsramar. Vi går igenom vad du bör tänka på inför hemmafixet, stort som smått, och listar fördelar och nackdelar med att både vara sin egen Martin Timell eller att förlita sig helt på externa entreprenörer. Diskutera ämnet och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Därför ska du anlita ett proffs

Framför allt sedan ROT-avdraget infördes (vilket halverar arbetskostnaden upp till 100 000 kr) så har viljan hos svenska folket att ta in hjälp utifrån deifinitivt ökat. Där det tidigare ansågs dyrt och kanske till och med lite fult att anlita hantverkare även för enklare jobb är det idag ett alternativ som många väljer.

För avancerade jobb såsom husbyggen, installationer av värmepumpar och värmedistributionsystem, eller komplicerade markarbeten är det snudd på ett måste att mer eller mindre utnyttja hjälp utifrån. Men vad är då de fem viktigaste skälen till att betala för att få hemmaprojektet utfört? Jo:

1. Kunnande. Den mest självklara anledningen till att ta in hjälp från hantverkare eller andra entreprenörer är givetvis att de (förhoppningsvis) kan sitt jobb. För att försäkra dig om deras kunskap kan du alltid ringa deras referenskunder och höra om de är anslutna till relevant branschorganisation.

2. Tid är pengar. Ja, detta argument funkar faktiskt ”åt båda håll”. Genom att lägga tid på ditt jobb sparar du pengar, och genom att betala för att få arbetet utfört köper du tid åt dig själv. Det handlar också om att värdera din egen (fri)tid gentemot kostnaden för att ta in hjälpen utifrån.

3. ROT-avdraget sänker priset. Låt säga att du vill sätta in nya fönster (mer om fönsterbyte här) och får en offert för arbetskostnaden på 38 000 kr. Med ROT-avdraget dras 50 procent av och arbetskostnaden landar alltså på hälften – 19 000 kr. Detta har gjort det avsevärt mycket mer attraktivt att köpa in tjä’nster kring hus och hem jämfört med innan avdragets införande.

4. Välja och vraka. Genom att jämföra olika firmor och deras offerter till dig sätter du dig själv som kund i en bra position för att förhandla fram just det pris och det erbjudande du vill ha. Du kan också få olika förslag som innebär olika metoder i själva hantverket, som leder fram till önskat resultat. Du får helt enkelt en bredare bild av ditt projekts möjligheter genom att lyssna med olika hantverkare.

5. Trygghet under och efter arbetet. Med en seriös hantverkarfirma så får du garanti på jobbet, vilket du alltid ska reglera tydligt i skriftligt avtal på förhand om exakt hur garantin ser ut. Seriösa företag innehar också de relevanta försäkringarna som behövs för hemmaprojekt. Läs mer i Byggmentors artikel om olika byggförsäkringar.

Därför ska du göra det själv

badrum toalettstol renovering
Installera toalettstol är oftast inget för hemmafixaren.

Oavsett vad man tycker om det så kan man konstatera att gör-det-själv-mentaliteten i Sverige exploderat de senaste åren. ”Martin Timell-effekten” kallar vissa denna utveckling, efter att tv-program som Äntligen Hemma lockat hundratusentals svenskar att förverkliga sina drömmar i hus och trädgårdar.

Men varför ska man egentligen välja att göra jobbet själv? Här är fem saker som talar för att den händige hemmafixaren helst hanterar hantverket helt själv:

1. Känslan av att ”jag gjorde detta” betyder mycket. Att efter avslutat jobb veta att man utförde ”kneget” själv är för många en seger i sig, utöver det färdiga resultatet av renoveringen eller bygget:

2. Billigare. I de flesta fall, om vi förutsätter att arbetet utförs korrekt och inte medför långsiktiga fixkostnader så sparar du pengar på att arbeta själv jämfört med att betala en målare, takläggare, plattsättare eller vilken hantverkare det nu må röra sig om. Ofta kan arbetskostnaden utgöra mellan 25-50 procent av ett hemmaprojekts totala kostnad.

3. Större möjlighet till exakt önskat resultat. Med en hantverkare så släpper du alltid en del av kontrollen över projektet, även om du avtalar och spikar upplägget på förhand. Som egenfixare får du större möjligheter att finlira detaljerna i jobbet exakt så som du vill.

4. Övning ger färdighet. Särskilt om man börjar med de mindre hemmafixen och jobbar sig upp så leder gör-det-själv-hantverket ofrånkomligen till att du blir bättre på hemmafixande. Det kan givetvis ha ett värde i sig, och leda till ökat självförtroende vid framtida hemmaprojekt.

5. Det är roligt – eller? Detta är kanske den viktigaste faktorn om du väljer gör-det-själv istället för att anlita hantverkare – känns det roligt och lustfyllt? Den som tvingar sig själv att utföra ett hemmaprojekt helt utan att känna lusten riskerar att hamna i ”jag ska bara”-fällor och att kanske skynda över viktiga moment som känns extra trista. Utgå från din egen lust inför arbetet, välj sedan om du är bäst lämpad för att göra jobbet eller inte!

 

Jobben du kan göra själv

I mångt och mycket är det upp till var och ens tycke och smak (och plånbok) huruvida man vill jobba själv eller ta in arbetet utifrån, men det finns ändå vissa hemmaprojekt som lämpar sig bättre än andra för hemmafixaren:

 • Måleriarbeten. Att måla om hemma är relativt enkelt och även den med tummen mitt i handen kan enkelt lära sig hur det går till. Varför inte genom Byggmentors guide till just att måla inomhus.
 • Enklare snickeriarbeten. Hammare, spik, såg och borr har de flesta vuxna en hyfsad koll på hur man använder, och ofta räcker dessa verktyg långt för den som vill justera lister, fixa möbler, hänga upp tavlor eller liknande hemmafix.
 • Underhåll av huset. För att öka husets livslängd är det viktigt med regelbunden rengöring och kontroll av husets ”vitala delar”. Detta kan oftast den normalhändige utföra själv och reparera småskavanker som upptäcks. Till exempel kan de flesta se över ett tak med tegelpannor en gång om året, men bör taket bytas ut helt kan det vara lämpligt att anlita en takläggare.
 • Lättare markjobb. Handlar det om grävarbeten, trädgårdsrelaterade jobb eller enklare trädgårdsgångar kan de flesta utföra jobbet själv. Kom dock ihåg att så fort man börjar komma ner på större djup i marken, eller planerar för mer avancerade markstensläggningar är det viktigt att den som utför jobbet har koll på vilka olika komponenter som behövs.

Jobben som bör utföras av utbildade proffs

installera värmepump
Inget gör-det-själ-jobb: värmepumpsinstallation.

Givetvis är det din egen kompetens som sätter gränsen för vilka jobb som du själv kan utföra och vad som ligger utanför din egen kompetensram. Men dessa arbeten är exempel på jobb där konsekvenserna kan bli stora om de inte utförs korrekt:

 • Badrum- och köksrenovering. I arbeten med våturymmen blir problemen mycket stora längre fram om inte tätskikten håller. Endast den med certifierade kunskaper bör ge sig på dessa arbeten.
 • Värmepumpar och värmedistribution. När det handlar om att installera avancerad teknisk utrustning som värmepumpar är det viktigt att det hela sköts noggrant för att både slippa framtida strul och för att få ut maximal effekt av sin värmelösning.
 • Dräneringar och grundisoleringar. Återigen är den stora skräcken om fukt tränger igenom och både gör att arbetet inte får önskat resultat samt skapar ännu värre problem i framtiden med exempelvis mögel och andra fuktrelaterade skador.

Listan över arbeten och deras svårighetsgrade kan göras lång och är subjektiv för varje person och dennes specifika kunskaper. Generellt är tipset dock att på förhand gå igenom både för- och nackdelar med att anlita hantverkare samt vad som motiverar just dig att sköta hemmafixet själv eller låta någon annan göra det.

Var går din gräns för när du överväger att ta in arbetskraft för hemmaprojektet? Diskutera och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Mer om hemmaprojekt:

Att anlita hantverkare

Läsarnas bästa hemmaprojekt

Tips när du anlitar målarfirma

7 tips när du ska anlita målerifirma

7 tips när du ska anlita målerifirma

När du ska anlita en målerifirma och målare finns det en del att tänka på innan du skriver på något avtal. Här är tipsen som ger dig bäst chans att få till en lyckad målning, tapetsering eller annan målartjänst, oavsett om det är ett par köksluckor eller en hel villa som ska få nymålad fasad.

Generellt kan man säga att den som läser på och gör sin hemläxa ordentligt innan man skriver på avtal med en målare har störst chans att lyckas. En informerad kund och beställare gynnar båda parter när man köper en målarfirmas tjänster. Med nedanstående checklista får du rätt förutsättningar för ett lyckat målararbete. Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela gärna med dig i kommentarsrutan längst ned eller på Byggmentors hantverkarforum.

Beskriv vad du vill ha målat klart och tydligt

Idag finns det många målarfirmor över hela Sverige, och tjänsterna de utför kan vara allt från rent byggnadsvårdande målerier till mer avancerade åtgärder som att våtrumsmåla, brandskyddsmåla eller helt ändra utseendet på en fasad som ska målas om. Ditt första steg till en bra målaraffär är att tydligt och enkelt beskriva det du vill ha gjort för dig själv, antingen i ditt eget huvud eller ännu hellre – skriv ner det du vill åstadkomma på en lapp i två-tre meningar. Med en tydlig uppdragsbeskrivning kommer målarfirmorna ha lättare att ge dig förslag på såväl kostnad som tidsåtgång.

Begär in förslag från flera målerifirmor

Att välja första bästa måleri kan lyckas men det kan också innebära att du råkar ut för en oseriös eller onödigt dyr målare eftersom du saknar jämförelsepunkter med andra målerier. För att kunna se exakt vad din tänkta målartjänst kostar har du allt att vinna på att prata med flera målarfirmor, begära in offerter från dem och sedan se hur de skiljer sig åt i pris. Någon kanske är särskilt billig, någon annan kan kanske erbjuda en färglösning som passar extra bra för just det du är ute efter.

Som kund ska du få målarna att visa varför just deras firma ska få dig som kund. Be dem att specificera alla delmoment, både olika materialkostnader och annat, så tydligt som möjligt redan i offerten. Var också tydlig med att de ska intyga eventuella certifieringar eller auktoriseringar, exempelvis för våtrumsmålning om det gäller målning i badrum, eller kanske att de är allmänt certifierade genom så kallad kvalitetscertifiering eller miljöcertifiering via branschorganisationen Målaremästarna. De allra flesta seriösa målerifirmor är anslutna till sin branschorganisation och det kan vara ett enkelt sätt att kontrollera att måleriet känns okej.

Kontrollfrågor när du anlitar målare

Precis som när du anlitar hantverkare i allmänhet är det bra att förbereda några punkter eller frågor som du bör ta upp med din tänkta målarfirma. Allt handlar om att säkerställa att målaren förstår dina behov och vad du vill ha utfört. Några kloka saker att ta upp inför målningen är:

 • Har måleriet F-skatt? Vilket organisationsnummer? Dubbelkolla också att samma organisationsnummer står på både offert och faktura. Kolla gärna upp bolaget via exempelvis www.allabolag.se.
 • Har måleriet utfört liknande arbeten tidigare? En erfaren målare som kanske ligger högra i pris kan ofta vara väl värd pengarna om denna tidigare utfört samma typ av arbete som det du vill ha gjort.
 • Begär in referenser, och var inte rädd för att ringa upp – det är det referenserna är till för! Fråga hur de tyckte arbetet fungerat och om det uppstått några problem i efterhand.
 • Fråga om alla tänkbara situationer som kan uppstå – vad händer om arbetet drar ut på tiden? Om något blir fel i efterhand, kan du räkna med att målerifirman gör sitt bästa för att åtgärda det? Kom ihåg att du alltid omfattas av konsumenttjänstlagen, och du kan aldrig avtala bort vad som står i den. Däremot kan du alltid avtala om saker som är bättre än konsumenttjänstlagen för dig som konsument.

Behöver målningen ske direkt?

Ett bra sätt att göra måleriet lyckat för både dig och målaren är att vara så flexibel som möjligt gällande när måleriet bör utföras. Kan du vänta ett tag kanske målerifirman inte har några andra jobb inbokade vilket kanske kan göra att du kan få ned priset något. Måleriet får då också fördelen att inte känna sig stressade och kan lägga ned den tid som krävs på ditt jobb (vilket man givetvis kan kräva ändå, men med viss flexibilitet ökar tryggheten för båda parter). Är du ute i god tid när du börjar ta in offerter har du allt att vinna!

Skriv avtal med målaren

Ett avtal (se exempel på hantverkaravtal) med målaren gör att du kan känna dig trygg med att inga oklarheter uppstår om vad ni kommit överens om. Målaren får en tydlig specifikation på vad som ska utföras och du får veta vad det hela ska kosta. Givetvis betalar du inte något innan arbetet är utfört (om inte annat avtalats).

Glöm inte ROT-avdrag för målning

ROT-avdraget gäller när du anlitar målerifirma. Detta innebär att hälften av arbetskostnaden dras av, upp till 50 000 kr/person och år (vilket täcker de allra flesta målaruppdrag). Att anlita en målare kostar ungefär mellan 300-500 kr/timmen per enskild målare som arbetar (men givetvis varierar timpriset mycket beroende på jobb och företag). Med ROT innebär detta alltså att timkostnaden för målare istället landar på 150-250 kr/timmen. detta avdrag görs direkt på fakturan av målaren själv, du behöver alltså bara se till att du tjänat tillräckligt med skatt under året för att få täcka det belopp du gör avdrag för. Läs mer om hur ROT fungerar och inkomstgräns för ROT-avdrag.

Som enkelt räkneexempel kan vi titta på en målning av väggar och tak av två rum på totalt 35 kvadratmeter. Om normalt pris på att anlita en målerifirma hade varit 7 000 kr i material, 1 500 i resekostnad och 10 000 kr för arbete (totalt 18 500 kr) blir alltså priset efter ROT-avdrag 7000 för material, 1 500 för resor och 5 000 kr i arbetskostnad (totalt 13 500 kr).

Begär besiktning

Ett enkelt sätt att försäkra sig om att det utförda arbetet håller måttet är att ta in en besiktningsman ett tag efter avslutat jobb, då får du svart på vitt chansen att höra om allt utförts korrekt. Detta kanske inte är nödvändigt om det handlar om mindre måleriarbeten, men vid en stor ommålning av en lägenhet eller ett hus kan det varat kostnaden för att vara helt säker på att allt är rätt gjort.

Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela med dig i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors hantverkarforum.

Nytt tak – kostnad och tips för bra pris

Att lägga nytt tak kostar en hel del men det är å andra sidan en åtgärd som antagligen också höjer värdet på ditt hus. Byggmentor tittar närmare på vad nytt tak kostar, skillnaden i pris mellan olika typer av tak samt vad du kan göra för att hitta nytt tak billigt utan att tumma på kvaliteten. Vill du diskutera eller ställa frågor om tak rekommenderas Byggmentors takforum.

Vad kostar olika typer av tak?

Antagligen har du redan bestämt dig för en typ av tak på ett tidigt stadium men det kan ändå vara värt att jämföra priser för olika typer av tak för att få en överblick. Olika tak kostar olika mycket (läs mer i våra specifika artiklar om tegeltak, shingeltak och plåttak), och med högre pris kommer oftast också längre livslängd och bättre isolerande egenskaper, även utseende spelar en stor roll. Är ett estetiskt tilltalande nytt tak viktigt kan du räkna med en högre kostnad. Hör med en takläggare eller leverantörer av takmaterial om du behöver råd inför just ditt takbyte.

Här är grovt uppskattat pris per kvadratmeter för olika typer av nytt tak. Kostnad och storlek på tak hänger också ihop, ju större tak desto lägre pris per kvadratmeter brukar gälla. Priserna gäller material av normalkvalitet och enbart materialkostnaden, alltså inte eventuell arbetskostnad. Priset är angivet i kr/m2.

Plåttak________________70 – 150 kr
Betongpannor______100 – 140 kr
Lertegelpannor_____130 – 200 kr
Papptak_______________50 – 100 kr
Shingel________________90 – 140 kr
Sedumtak_____________500 – 600 kr

På denna materialkostnad för olika typer av nytt tak behövs även ytterligare material, rännor, underlagspapp, läkt med mera. Räkna därför med ytterligare 50-100 kr/kvadratmeter i ren materialkostnad.

Nytt tak, kostnad för arbete

Att lägga tak själv klarar den händige men vill du vara säker på att det blir korrekt utfört samt få garanti bör du anlita en takläggare (efter att ha kontrollerat dennes F-skatt och referenser). Denna del av den totala kostnaden är alltså arbetskostnad och omfattas av ROT-avdraget. Det betyder att arbetskostnaden halveras upp till 50 000 kr (mer om ROT-avdrag).

Ofta får du ett helhetspris per kvadratmeter när du anlitar en takentreprenör för att lägga nytt tak, kostnad för material respektive arbete ska dock alltid specificeras separat på både offert och faktura.

Arbetskostnad per timme för tak

En arbetskostnad per timme på mellan 400 och 600 kr är ett ungefärligt prisspann (innan ROT-avdrag och inklusive moms). Man kan schablonräkna med att en takläggare hinner med att lägga två kvadratmeter nytt tak per arbetad timme. Alltså kan arbetskostnad/m2 sägas ligga på cirka 150-300 kr.

En annan väldigt grovhuggen schablon är att materialet står för ungefär en tredjedel av kostnaden för nytt tak, resten är arbetskostnad. Se gärna vår generella guide till att anlita hantverkare och byggfirmor. Detta gäller förstås inte alltid men funkar som ungefärlig utgångspunkt. För dyrare tak (som till exempel lerpannor i räkneexemplet längre ner) blir självklart materialdelen av kostnaden högre än en tredjedel.

Det som gör att priset varierar väldigt mycket på just arbetsdelen är bland annat:

 • Geografi, oftast är det något dyrare att anlita hantverkare i storstäder än på mindre orter.
 • Hur stort jobbet är. Rör det sig om ett stort nytt tak på över 100 m2 ökar chansen till ”mängdrabatt” jämfört med ett mindre jobb där det handlar om papptak på en friggebod.
 • Tar du kontakt med flera olika takentreprenörer sätter du dig själv i en bättre sits där du kan jämföra pris och kanske förhandla ned den offert du väljer att köra på.
 • Tid på året påverkar, väljer du att lägga nytt tak under lågsäsong för takläggarna kan du komma undan med lägre kostnad. Därför är det bra att ha god framförhållning för att kunna anpassa sig till just de takentreprenörer som är verksamma i din region.
 • Takets egenskaper påverkar också hur lång tid arbetet tar och därmed också arbetskostnaden, är det mycket vinklar och vrår samt annorlunda lutning ökar priset.

Räkneexempel på kostnad för nytt tak

1. Med ovanstående pris på nytt tak blir kostnaden som följer för ett nytt tak på 100 kvadratmeter med lerpannor där vi anlitar en takläggare (vi räknar på snittpriset för de olika kostnadsdelarna):

Lertegelpannor……………16 500 kr (165*100)
Övrigt takmaterial…….…….7 500 kr (75*100)
Total materialkostnad…..24 000 kr

2. Arbetskostnaden per timme beräknar vi då till 500 kr, och uppskattat antal timmar för att lägga nytt tak på 100 m2 med kringarbete till 70. Detta är alltså innan ROT-avdrag och inklusive moms:

Arbetskostnad totalt………35 000 kr (70 timmar à 500 kr)

3. Nu utnyttjar vi ROT-avdraget vilket halverar arbetskostnaden:

Arbete efter ROT-avdrag..17 500 kr (35 000/2)

4. Sedan brukar även resekostnad (inte ROT-berättigande) läggas till:

Resekostnad…………………..3 000 kr

5. Då har vi till slut kommit fram till totalt pris för nytt tak, kostnad efter ROT-avdrag:

Materialkostnad……………..24 000 kr
Arbetskostnad………………..17 500 kr
Resekostnad…………………….3 000 kr
Nytt tegeltak 100 m2……….44 500 kr

Detta är endast en grovhuggen beräkning men som nog ändå kan ge en fingervisning om vad nytt tak kostar. Dela gärna med dig av egna erfarenheter eller ställ frågor om tak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Andra artiklar du kan ha nytta av:

Polisen varnar för hantverkare

Att anlita hantverkare kan ibland framstå som en ren vetenskap och nu på vårkanten är det särskilt viktigt att vara vaksam på de ohederliga hantverkare som tyvärr dyker upp. Byggmentor ger dig Polisens bästa tips för att undvika att anlita hantverkare som inte tycker att kunden alltid har rätt.

Diskutera gärna dina erfarenheter av oseriösa hantverkare eller kriminella ligor som utger sig för att vara asfaltsäläggare från Irland eller liknande – har du stött på dem? Hur försökte de sälja in sig till dig? dela med dig i kommentarsfältet nedanför artikeln.

Varning för hantverkare som ringer på dörren

Alla hantverkare som ringer på dörren är inte skurkar, men om en hantverkare plingar på och föreslår att du på studs ska anlita dem, ofta med krav på förskottsbetalning, bör det ringa varningsklockor. Särskilt om priset de föreslår är lite för bra för att vara sant.Varning för oseriösa hantverkare

Tumregeln är enkel – betala aldrig en hantverkare vid första mötet, utan bara efter att du kontrollerat företaget (om det ens finns ett sådant) och betala bara efter att arbetet är utfört.

Så undviker du att bli lurad

Polisen har gått ut med en rad tips som fungerar bra som en checklista för att säkerställa att hantverkaren du vill anlita är seriös och att arbetet blir utfört rätt.

 • Begär referenser från hantverkaren och kolla upp dessa. Att få höra från en tidigare kund som är nöjd med hantverkaren är nog det bästa sättet att kontrollera seriositeten.
 • Kolla upp att hantverkarens företag har F-skattedel, ring Skatteverket eller använd en tjänst som exempelvis www.allabolag.se.
 • Ta fram ett avtal där du beskriver vilket arbete som ska utföras, vilket pris du ska betala och när betalningen ska ske. Se till att du och hantverkaren skriver under.
 • Betala när arbetet är utfört enligt ert avtal, inte innan.

Extra varning för asfaltsläggare

En särskilt stor marknaden för bluffhantverkare på senare år har varit oseriösa asfaltsläggare, särskilt från Storbritannien och Irland. Även om de kan verka trevliga och seriösa samt ha med sig alla tänkbara maskiner och verktyg bör du aldrig anlita någon direkt. Utgå från den ovanstående checklistan för att försäkra dig om en seriös hantverkare.

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när du anlitar hantverkare kan du läsa Byggmentors guide och även läsa om generella priser för hantverkare.

Har du blivit lurad eller stött på oseriösa hantverkare? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Anlita hantverkare – pris och timkostnad

En stor del i ett bygg- eller renoveringsprojekt är hantverkaren du anlitar och priset för arbetskraften. ROT-avdraget har gjort det förmånligt att anlita hantverkare snarare än att försöka sig på att uttföra arbetet själv men det finns ändå en del att tänka på för att du ska göra en bra affär och få ett slutresultat du är nöjd med. Byggmentor hjälper dig få rätt pris för hantverkaren. Diskutera gärna egna erfarenheter av hantverkare på Byggmentors forum.

Avtalat pris med hantverkaren

Grundregeln som aldrig kan tummas på är att ett överenskommet pris gäller, för både dig och hantverkaren. Priset bör vara avtalat och påskrivet i skrift eftersom ett muntligt avtal, även om det också är bindande, är svårt att bevisa om en tvist uppstår.

Är priset avtalat i exakt antal kronor är det priset som också ska betalas i slutändan. Anser hantverkaren att det under arbetets gång behöver göras ytterligare åtgärder som kostar mer pengar måste ni komma överens på nytt. Hantverkaren får alltså inte på eget bevåg utföra arbeten som kostar dig mer än priset ni kommit överens om.Kom överens om priset med hantverkaren

Ungefärligt pris i avtalet

Om du och hantverkaren angett ett cirkapris i ert avtal får dock hantverkaren ta egna initiativ även om de kostar dig mer men priset får inte öka med mer än 15 procent. Om hantverkaren anlitats för att sätta kakel i ditt badrum och det ungefärliga priset för arbetet angetts till 20 000 kronor får alltsi inte slutnotan landa på mer än 23 000 kr (20 000 * 1,15). Enda gången detta inte gäller är om det handlar om rivningsarbeten eller olika former av markjobb, då får skillnaden mellan den avtalade ungefärliga arbetskostnaden och slutligt pris på fakturan vara upp till 25 procent.

Löpande pris

Är det svårt att komma överens om arbetskostnaden i förväg kan ni istället avtala om ett timpris. Detta timpris kan kombineras med en maxkostnad som inte får överstigas. Timpris för hantverkare varierar väldigt mycket beroende på typ av jobb och omfattning men någonstans mellan 300 och 400 kronor i timmen i arbetskostnaden för en hantverkare är en bra riktlinje.

Det är dock fullt normalt med ett prisspann på mellan 200 och 800 kronor i timmen. Ta alltid in offerter från flera olika hantverkare för att få en prisbild för just det jobb du vill ha utfört och var noga med att timpriset finns avtalat i skrift och att ni har ett maxbelopp ör vad det hela får kosta. Detta belopp är då ”pristak” för arbetet och även om det tar fler timmar än planerat ska du inte betala för mer än det överenskomna taket.

Hantverkare utan avtalat pris

Det finns tillfällen då det är svårt för hantverkaren att uppskatta tidsåtgång och arbetskostnad för ditt projekt. Då kan du vara tvungen att helt enkelt betala vad hantverkaren anger. Du ska dock inte betala mer än vad som är skäligt, och även om detta begrepp är väldigt flytande så kan du få en uppgift om vad som är skäligt genom att ringa flera olika hantverkare och höra vad de uppskattar priset till för det aktuella projektet. Du kan också höra med den branschorganisation som din hantverkare tillhör.

Vad ska du betala för tilläggsarbete

Eftersom det kan vara svårt att förutsäga vad store renoveringar eller byggprojekt tar vägen på förhand är det inte ovanligt att det uppstår tilläggsarbeten under projektets gång. I första hand måste hantverkaren kontakta dig för att stämma av eventuella tilläggsarbeten och låta dig avgöra om arbetet ska utföras eller inte. Hantverkaren får dock själv besluta om att utföra tilläggsarbetet om det är en i sammanhanget låg extrakostnad.

Upp till 15 procent av det totala priset för arbetet är en normal marginal för vad hantverkaren själv får besluta om. Hantverkaren får också utföra tilläggsarbeten på eget bevåg om det är för att avvärja en nödsituation eller om det kan antas vara en vital del av ditt önskade slutresultat.

Kringkostnader när du anlitar hantverkare

Det är inte bara själva arbetskostnaden du behöver tänka på när du anlitar en hantverkare. Till exempel reseersättning är ofta en inte obetydlig del av det totala priset och det är viktigt att komma ihåg att du inte får göra ROT-avdrag för resekostnader. Du fr heller inte göra avdrag för materialkostnaderna i samband med arbetet och dessa är ofta den största delen av totalkostnaden.

Du har rätt att få specificerad räkning

Som beställare av hantverkartjänster har du rätt att få en specificerad räkning om du så önskar, där du kan se vad dina pengar går till och vad som är arbetskostnad, resekostnad och materialkostnad. Kom ihåg att inte betala hantverkaren innan du får se en räkning du är nöjd med och självklart ska du inte betala innan uppdraget är slutfört.

Anser du att hantverkaren inte levererat allt han/hon lovat har du rätt att dra av ett belopp motsvarande det arbete som inte utförts. Detta är dock en bedömningsfråga så försök alltid i första hand att komma överens med din hantverkare för att undvika besvär för båda parter.

Vad har du för positiva eller negativa efarenheter av prissättning när du anlitat hantverkare? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. Besök också gärna Byggmentor på Facebook.

Mall för avtal med hantverkaren

När du ska bygga nytt, bygga till eller renovera exempelvis badrum eller kök handlar det ofta om stora summor pengar och arbeten som får stora negativa konsekvenser om de inte utförs rätt. Ett sätt att minska risken för fel eller diskussioner om utförandet är att se till att ha ett tydligt avtal med den eller de hantverkare du anlitar.

Konsumenttjänstlagen och hantverkare

När du köper tjänster av hantverkare, oavsett om de målar ditt staket, renoverar badrum eller bygger ett hus, så omfattas ditt köp av konsumenttjänstlagen. Lagen trumfar alltid ett avtal som försvagar din ställning som konsument, vilket gör att konsumenttjänstlagen fungerar som ett slags minimiskydd. Utöver detta kan du sedan givetvis skriva avtal som förstärker din ställning ytterligare.

Konsumenttjänstlagen skyddar dig när du anlitar hantverkare för att bygga nytt eller bygga till på fast egendom och när arbete utförs på möbler eller inredning i exempelvis kök och badrum.

Muntliga avtal gäller men är svåra att bevisa

Skulle en tvist uppstå mellan dig och hantverkaren gäller det att kunna bevisa vad ni skrivit under i avtal. Även om ett muntligt avtal är lika bindande som ett skriftligt så är den muntliga varianten mycket svårare att bevisa än ett påskrivet pappersavtal. Nöj dig därför inte med bara muntliga överenskommelser utan våga vara påstridig om ett skriftligt avtal.Skriv avtal med hantverkaren

Diskutera avtalet och jobbet med hantverkaren

Se till att inte stressa igenom avtalets form och innehåll utan sätt dig med din hantverkare och gå igenom dina förväntningar, krav och önskemål. I avtalet bör du i text beskriva vad hantverkaren ska göra, vad arbetet ska kosta, när du ska betala, och hur lång tid arbetet ska ta. När du kommer överens med hantverkare handlar det till syvende och sist om en förhandling så var inte rädd för att vässa armbågarna ställa krav på entreprenören du anlitar.

Hantverkarformuläret – mall för avtal med hantverkare

En bra mall som generellt kan användas när du anlitar hantverkare har tagits fram av Konsumentverket tillsammans med Villaägarnas Riksförbund och Sveriges Byggindustrier. Utgå gärna från det när du ska komma överens med hantverkaren. Behöver du hjälp med formuläret så kan oftast tjänstemän på kommunen bistå. Ring till din kommun och fråga efter konsumentvägledaren eller motsvarande så kommer du rätt. Formuläret hittar du här (länken går till worddokument) och mer information finns även på Boverkets sajt OmBoende.

Vad tycker du är särskilt viktigt att tänka på eller fråga om när man anlitar hantverkare? Skriv gärna en kommentar eller registrera dig på Byggmentors forum och diskutera dina hantverkarerfarenheter.

Måtten i badrummet – allt inför renoveringen

Det är mycket att hålla koll på och planera inför badrumsrenoveringen. Byggmentor ger dig hjälp med en av de viktigaste bitarna, nämligen att planera mått, utrymmen och placering av allt det du behöver i badrummet. Med rätt mått slipper du både utrymmesbrist och döda ytor som inte tillför något. Diskutera gärna vidare och ställ frågor på vårt badrumsforum.

Måtten som anges ska inte tolkas som absoluta sanningar utan som riktlinjer för vad som brukar vara lagom utifrån standardmaterial och normala förhållanden. Givetvis måste du vid själva badrumsrenoveringen anpassa dig något efter material och situation.

Toalett och badrumsskåp

 • Minst 38 centimetern från toalettens ”mittlinje” till vägg eller  annat hinder på vardera sida av toaletten.
 • Ha en yta på 80 * 120 centimeter framför toaletten för att ha utrymme för personen som använder den.
 • Räkna in minst tio centimeter utifrån väggen för badrumshylla eller skåp.

Badkar / dusch

 • En dush bör minst vara 80 * 80 centimeter i ståyta för att kunna användas bekvämt.
 • Ett badkar är svårt att ange mått på exakt, där är det bättre att provligga och se om det passar för den största personen i hushållet.
 • Håll minst 150 * 75 centimeter fri yta framför ditt badkar eller din dusch.

Övriga tips inför badrumsrenovering

Ha koll på måtten inför badrumsrenoveringen

 • Se till att dörren till badrummet planeras in med så mycket svängrum som behövs. Den ska också kunna öppnas utan besvär oavsett om du står inne i eller utanför badrummet.
 • Har du fönster i badrummet bör du se till att toalett, dusch och badkar är så avskiljt som möjligt från fönstret.
 • Kolla med dina hantverkare på ett tidigt stadium om vilka golvalternativ du vill ha i badrummet och om det är möjligt att lösa effektivt – till exempel golvvärme, halkfria golv, helkaklat, med flera alternativ.
 • Planera in en greppstång nära dusch eller badkar. En snygg greppstång kan dessutom fungera utmärkt som handdukshållare.
 • Gå igenom vatten- och avloppsledningar och eventuella förändringar av dessa med någon som är utvildad inom området. Många glada amatörer planerar utifrån eget huvud och sedan får entreprenören ett i princip omöjligt uppdrag när rör krockar med inredning.
 • Har du tvättmaskin och/eller torktumlare i badrummet bör du ha tio centimeter tillgodo mellan dessa och vägg bakom.
 • Räkna ut ditt förvaringsbehov innan du planerar för och köper badrumsinredning. Skapa inte fler förvaringsplatser än ditt hushåll behöver.
 • Var noga med att din badrumsinredning inte skrymmer ventilationen.

Har du fler frågor om hur man planerar en badrumsrenovering? Ställ frågan i kommentarsfältet nedanför elelr på Byggmentors forum.

Andra artiklar om badrum och renovering:

Totalentreprenad eller utförandeentreprenad?

Vid framför allt större bygg- och renoveringsprojekt behöver du som konsument ta ställning till hur du väljer att lägga upp arbetet och samordna olika hantverkare från olika företag. Precis som du måste överväga om du ska utföra ett arbete själv eller lägga ut det på en entreprenör handlar det i slutändan om huruvida du har tid och lust att lägga ner egen tid eller hellre betalar lite mer för att slippa vara delaktig.

Entreprenadformen avgör ansvar

Det du egentligen gör när du väljer mellan olika former för att anlita hantverkare och hur dessa lägger upp arbetet är att du fördelar ansvar för ditt projekt. Beroende på entreprenadform så lägger du allt ansvar på en huvudpart, som i sin tur filtrerar arbete och ansvar vidare, eller så delar du pp ansvaret på olika entreprenörer för varje delmoment.Totalentreprenad, småhusentreprenad, utförandeentreprenad

Total entreprenad

En vanlig entreprenadform vid stora projekt som husbyggen, omfattande VVS-arbeten eller anläggning av vägar är att beställaren väljer ”totalentreprenad”. Ofta, men inte alltid, brukar begreppet ”nyckelfärdigt” betyda att en kund beställer en totalentreprenad där kunden har inflytande över bygget av huset men det hela sköts av en entreprenör som sedan samordnar och har hand om de olika momenten i bygget utan att kunden behöver lägga sig i mer än nödvändigt.

Det är ändå viktigt att det är du som kund som ändå ansvarar för att din entreprenör vet vad som gäller, vad du är ute efter och att alla detaljer är avklarade och formulerade i avtal innan bygget drar igång. Just eftersom samma term kan betyda olika saker för olika företag är det viktigt att du ser till att tydligt specificera vad du förväntar dig ska ingå i din entreprenad. Detta kan också kallas ”funktionsentreprenad” eftersom du redogör för vilka funktioner din anlitade entreprenör ska stå för, exempelvis inköp av material till bygget, projektledning, arbetskostnader, kreativt arbete/design, med mera.

Vid en totalentreprenad rekommenderas mallavtalet ”Allmänna bestämmelser för totalentreprenader” (länken går till ett worddokument) som tagits frama Byggandets Kontraktskommitté och finns på Boverkets hemsida Omboende.se.

Småhusentreprenad

För den som köper mindre byggnader, eller småhus, som exempelvis en friggebod, mindre villa eller litet fritidshus finns det en färdig mall från Boverket att utgå från som heter ”Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader”. (länk till worddokument hos Boverket). Grundtanken med tydliga avtal är att stärka ditt skydd som konsument. Därför är det bra att inte uppfinna hjulet på nytt utan faktiskt utnyttja de avtal som redan finns och som tagits fram av oberoende myndigheter.

Utförandeentreprenad

En så kallad ”utförandeentreprenad” innebär att det är du som kund och beställare behöver ta det största ansvaret för ditt byggprojekt eller din renovering. Du måste se till att få bygglov från kommunen, om det behövs, och du måste själv ta itu med hela processen att ta in offerter från de entreprenörer som ska utföra de olika delarna av ditt bygge, eller åtminstone hålla en övergripande koll på ditt projekt om du utser någon som sköter anbudsprocessen åt dig.

Fördelen med denna entreprenadform är givetvis att du antagligen kommer billigare undan genom att förhandla varje avtal för sig. Samtidigt kostar det mycket mer tid och energi eftersom du måste sköta avtal och dialog med många olika parter.

Utförandeentreprenader kan delas upp i ”delad entreprenad” eller generalentreprenad” där du vid den senare lösningen utser en huvudentreprenör som sedan får ansvar för att sköta kontakt med underleverantörer och hantverkare. Skillnaden jämfört med exempelvis en totalentreprenad är att det fortfarande är du som har huvudansvar och måste se till att alla tillstånd är på plats och att projekteringen sköts bra. Vid en delad entreprenad är upplägget samma med skillnaden att du utser flera olika entreprenörer till ansvariga för olika delar av projektet.

Titt gärna på Boverkets entreprenadkontrakt (länken går till ett worddokument).

Har du egna erfarenheter av olika entreprenadformer? Vilken förespråkar du? Berätta gärna i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum.