Nya åtgärdandeförsäkringen blir bättre – men dyrare

Nya åtgärdandeförsäkringen blir bättre – men dyrare

Den nya åtgärdandeförsäkringen som föreslås ersätta den kritiserade byggfelsförsäkringen kommer med all sannolikhet bli både bättre och dyrare för konsumenterna. Samtidigt som den kommer erbjuda ett betydligt starkare och bredare skydd innebär det också att priset kan stiga från i snitt runt 20 000 kr för ett husbygge idag, till uppemot 70 000 – 80 000 kronor. Även självrisken kommer antagligen att bli högre, kanske en fördubbling till 44 000 kronor.

Detta skiljer åtgärdandeförsäkring från byggfelsförsäkring

Vad blir då de rent konkreta skillnaderna med åtgärdandeförsäkring jämfört med den byggfelsförsäkring vi har idag som av många ansetts varit helt verkningslös för konsumenterna? Framför allt tre saker menar utredarna kommer förändras:

Stärkt skydd för den som bygger hus

Skyddet för konsumenten stärks. Eftersom byggfelsförsäkringen varit ett krav vid alla större byggprojekt och husbyggen har kritiken varit stark mot försäkringsbolagen Bostadsgaranti och Gar-Bo gällande att det varit extremt svårt att få ut några pengar när problem dykt upp. Med åtgärdandeförsäkringen hoppas utredarna kunna säkerställa i regelverket att försäkringsbolagen måste bli bättre och snabbare på att faktiskt åtgärda fel som dyker upp istället för att försöka hitta luckor i reglerna i syfte att betala så lite som möjligt.

Försäkringen omfattar även fel från ny byggteknik

En omtvistad fråga runt byggfelsförsäkringen var bland annat skandalen med enstegstätade fasader där en ny byggteknik visade sig vara direkt undermålig och ledde till stora kostnader för husägarna. Byggbolagen svor sig fria och menade att det inte var deras ansvar eftersom felet med den nya tekniken inte kunde förutses, och inte heller byggfelsförsäkringarna som kunderna köpt hjälpte.

Rätt försäkring när du bygger eller renoverar
Rätt försäkring när du bygger eller renoverar

Detta ska nu förändras genom att den tänkta åtgärdandeförsäkringen också ska täcka denna typ av byggfel, vilket sannolikt då leder till nästa punkt på listan över förändringar jämfört med den gamla byggfelsförsäkringen – ett högre pris för den som bygger hus.

Högre pris för den nya åtgärdandeförsäkringen

Enligt såväl utredare som försäkringsbolag lär den nya åtgärdandeförsäkringen kosta betydligt mer för konsumenten. Någonstans mellan 70 000-90 000 kronor beräknas premien bli för ett husbygge.

Detta påverkar även självrisken som idag är ett halvt prisbasbelopp (22 250 kronor år 2013) men nu enligt utredaren kan komma att bli ett helt prisbasbelopp (44 500 kronor år 2013).

Så den nya åtgärdandeförsäkringen lär tas emot med både ris och ros spår vi på Byggmentor. Vad tycker du? Är det rimligt för ett så mycket högre pris för en försäkring som faktiskt fungerar och skyddar den som bygger hus? Skriv gärna en kommentar här nedanför eller diskutera på vårt forum för försäkringar.

Inspiration när du ska bygga hus – nyskapande arkitektur

Inspiration när du ska bygga hus – nyskapande arkitektur

Den som ska bygga hus eller köpa nytt kan behöva inspiration till hur hus konstrueras. Idag är huset precis som andra delar av våra liv ett uttryck för egensinnighet och smak och vi är inte längre nödvändigtvis styrda av hur ett hus ”ska se ut”.

bygga hus inredning arktitektur
Spännande hus. Foto: Luuk Kramer/70F

Ett bra exempel på hur en klassisk tvåplansvilla kan ritas och byggas på nyskapande sätt är huset vi presenterar här – ett holländskt hus som är mycket kubiskt i sin natur. På en gång modernt och fräscht, men med en flört till efterkrigstidens fyrkantiga kolossbyggen som i exempelvis det svenska miljonprogrammet.

Bilder: inspirerande hus

Vad tycker du om huset? Något för dig? För annorlunda? Vad skulle du ändra på? Diskutera i kommentarsfältet nedanför artikeln! Klicka på en bild för att få upp bildspel:

[nggallery id=33 template=caption]

Samtliga bilder är tagna av Luuk Kramer och tillhör 70F.

Fakta om huset

 • Boarea: 400 kvadratmeter
 • Cirkapris: 500 000 euro
 • Arkitekter: 70F
 • Designat: 2007
 • Byggt: 2009

Mer husinspiration:

Husbygge

Så renoverade vi huset

”Vi genomförde vår drömrenovering”

Att fixa ett sommarhus och en relation

Att fixa ett sommarhus och en relation

Anna renoverade sommarstugan och lärde sig en del om såväl hemmafixande som relationer på vägen, läs och se bilderna i hennes tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (mer via länken). Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Anna ska vinna ”Läsarnas pris”!

Anna tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Renoveringsprojekt med livet som insats

Härligt kök i sommarstugan.

Vår familj hade ett stort projekt att genomföra med livet som insats och hot om skilsmässa. Här är våran story om vad som kan hända – skrivet enbart ut kvinnans synvinkel vill jag vara snäll och påpeka.

Vi hade gemensamt köpt oss en fin sommarstuga utåt sett, men inåt hade ingen satt sin prägel på det sedan någon gång sent 60-tal, vilket avspeglades i alla rum. Köket hade ett trinettkök där man fick regla igen kylskåpet för att hålla maten sval och toaletten var endast hem åt spindlar och bikupor.

Tapeterna var en psykedelisk dröm

Tapeterna och färgerna var som ur en psykedelisk dröm, och det fackmannamässiga utförda arbetet var gjort över natten bokstavligen. Tomten var till salu någon gång på just 60-talet, och den gamla damen som var den enda spekulanten ville inte ha tomten, om där inte fanns ett hus. Och vips hade denna glada hobbyhantverkare släng ihop ett hus som stod klart endast 14 dagar senare.

Här befann vi oss sommaren 2008 – då var jag gravid med vårt första barn, osäker ekonomi och mycket skiljande prioritetslista. Vi kom gemensamt överens om att köket var viktigast, det var sista gången vi var sams den sommaren.

Min man med tummen mitt i handen, min mans kollega – noggrannheten själv och svärfar till åren kommen, tog sina krafttag i vårt kök. Och trots goda intentioner så fanns där inte en enda rak vinkel, skarvade reglar, väggar som fick lov att flyttas. Jag hade blivit lovad att de skulle ta halva köket åt gången, men där stod ett naket kalt utrivet kök, fyra tomma väggar.

I vardagsrummet stod allt annat, och har man bar 26 kvadratmeter hus så får man inte plats. Det var sista gången jag besöka landet den sommaren och en bra bit in på hösten. Men visst hade de säkert rätt, det var jobb tvunget att göras – men det hade varit kul att ses någonting det halvåret. De börjande med golvet som ledde ut i hallen, klinkers.

Kallt med klinkers

Vackert om än mycket tidskrävande och vilket vi erfor längre fram mycket kallt – tofflor på alltid! Och alla projekt verkar liksom växa med tiden, så hallen fick nya väggar när de ändå höll på med golvet, men tapeten var en vanlig papperstapet som drog in i väggen på ett minst sagt fult sätt, så för att spara tid (knappast pengar) blev det färdiga hela förmålade paneler.

Panelerna köptes endast för att spara tid, och den tiden förlorade vi snabbt på våra återigen ej raka vinklar. Det tog timmar att passa in bitarna för att inte tala om att mäta in alla hörnlister och taklister, och då hade vi inte ens närmat oss ett kök.

På sensommaren tog sig gubbarna in i köket och reglade om de skarvade reglarna, flyttade väggen som behövdes för att rymma kul/frys och började kakla väggen. Kakelsättningen måste ha varit det enda som gick som en dans för när sedan skåpen var på plats passade inte spisen in på någon så där m.m.

Ännu en vinkel som inte stämde, så med stämjärn högg vi bort lite av vägg och regel så spisen står där den står, huset må blåsa ner men spisen och regeln står pall. Det blev en fondtapet, vita väggar, vita tak och en ny fin bänkskiva med rund diskho.

Men under min frånvaro hade mannen min blivit övertygad om att en varmvattenberedare var att prioritera och vips var den månadens besparingar borta och köket stod åter still för nu skulle det grävas ner rör och dessutom byggas ett litet rött hus med tak på för att skydda den dyra utanpåliggande beredaren på husets baksida. Jaja supergulligt men… nödvändigt – aldrig!

Hög elkostnad när vintern kom

Det började dra kallt i huset på hösten och elkostnaden var utöver denna värld när grabbarna grus stod med bygglampor och satte upp de sista skåpen, och den gångjärnsbeklädda bänkskivan som skulle ligga över den nästan aldrig använda kaminen i köket. Hemma satt jag höggravid, åt nudlar, hatade huset, min man, hans vänner och förbannade att jag någonsin sagt ”jomenvisst älskling, klart vi ska ha ett landställe…”.

Men när vintern kom och jag fick tillbaka min underbara man, och vår underbara son föddes, förlät jag honom hans alla frånvarande timmar, och vi är fortfarande gifta trots att renoveringar har utfört sen dess. Men vi lärde oss att saker tar längre tid än man tror, kostar mer än vad man budgeterar, billigt är oftast kostsamt i längden, tidsbesparing lönar sig inte alltid, projekt växer, ta inte vatten över huvudet, vissa hus borde ha rivits från början och att alltid ta en sak i sänder. Man måste kunna bo och leva även om man renoverar.

Samt mitt privata tillägg – håll dig alltid god med din fru 🙂

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=17 template=caption]

Text och bilder: Anna Svensk

Kommentera gärna Annas bidrag i kommentarsfältet nedanför, och klicka på ”Gilla” till vänster om texten om du tycker att hon ska vinna ”Läsarnas pris”.

Renovera, laga och byta tegeltak

Har du tegeltak på huset är det ett faktum att du förr eller senare måste byta ut hela eller delar av det. Men att byta tegeltak behöver inte vara ett omöjligt jobb, och det går att komma undan relativt billigt om du anlitar en takläggare. Byggmentor går igenom vad du bör tänka på när det gäller att underhålla, renovera och byta tegeltak. Har du frågor om att laga tegeltak? Eller egna erfarenheter av takbyte? Berätta gärna i en kommentar efter artikeln eller på Byggmentors takforum.

Så kontrollerar du ditt tegeltak regelbundet

Ungefär en gång om året bör du se över ditt tegeltak (och resten av huset, se Byggmentors checklista). Ta dig upp på taket, och leta efter takpannor som skadats eller lossnat. Försök också identifiera ställen där det ser ut som att fukt samlar sig, vilket kan betyda att något är fel med själva takkonstruktionen.

Du bör också alltid plocka bort lösa delar på taket eller skräp som samlats på det. Tegeltak har en del skrymslen och vrår och det är därför viktigt att verkligen se över hela taket. Samlas skräp kan det leda till att fukt får fäste och om tegeltaket inte är hundraprocentigt rätt byggt kan konsekvenserna bli ödesdigra om fukt och vatten tillåts tränga ner genom taket och in i huset.

Kontrollera och byta läkt på tegeltak

Läkten, både tegelläkten och ströläkten är det ditt tegeltak vilar på och bör också kontrolleras. Skulle denna konstruktion ruttna försvagas tegeltakets stabilitet och bör bytas snarast. Leta efter tecken på fuktskador eller ruttnat trä. Att sätta ny läkt är något mer avancerat än att bara byta ut teglet, så avser du att göra takbytet själv bör du se om läkten också behöver bytas innan du sätter igång.Laga, reparera, byta tegeltak

Första steget i att byta tegeltak

Det självklara steget i ett tegeltaksbyte är att ta bort de gamla pannorna. Nya takpannor ger taket ett nytt och fräscht utseende och är en nödvändighet efter att livslängden för tegeltak gått ut. Normalt håller ett tegeltak i minst 40 år, och minst det dubbla om det sköts om korrekt och trasiga enstaka pannor byts ut, därefter kan det bli dags att fundera över att lägga nya tegelpannor.

Kom ihåg att ett inköp av nya tegelpannor kostar (se prisguide längre ner i artikeln) och väger en hel del. Se därför till att du har lämplig teknik eller andra hjälpmedel tillgängliga inför takbytet för att få upp allt tegel på taket (exempelvis en transportör eller upplyftning med kran).

Steg för steg för att reparera och byta tegeltaket

Oavsett om du lägger nytt tegeltak själv eller om du anlitar en takläggare är det bra att ha koll på den övergripande processen för att reparera eller byta tegeltak.

1. När de gamla pannorna är borttagna kan den underliggande konstruktionen inspekteras och vid behov bytas eller repareras.

2. Gå igenom läkt och nockbrädan (taknocken är den högsta punkten på taket). Byt ut dessa mot nytt fräscht material av samma typ och storlek om de verkar vara ruttet eller fuktskadat. Ruttet eller fuktigt trä känns ofta mjukt och har missfärgningar.

3. Passa även på att byta eller laga vindskivorna, de som sitter på kortsidorna av taket. Det är alltid klokt att passa på när du ändå är uppe och lagar tegeltaket. Vindskivor kan du oftast bända loss med exempelvis en kofot, sedan köper du eller snickrar till nya. Ett tips är att spara de gamla och använda dessa som mall för de nya vindskivorna.

4. Kontrollera det underliggande taket också, ofta papptak. Samma princip gäller som för tegeltaket. Laga mindre fel och byt ut det om det verkar gammalt och är skadat eller ruttnat på flera platser.

5. Därefter är det dags att lägga ny läkt, ströläkt läggs lodrätt och tegelläkten läggs lodrätt. Detta är ett viktigt moment, hör med leverantören av ditt takmaterial kring exakta instruktioner för hur läkten ska läggas. Är du minsta osäker på hur du lagar tegeltak bör du anlita en takläggare. Ett felaktigt lagt tak är något som kan kosta mycket pengar att åtgärda, bra mycket mer än att göra det rätt från början.

6. Lägg nya tegelpannor på taket. Praxis är att pannorna börjar läggas längst ner i det högra hörnet av taket. De yttersta pannorna brukar spikas fast för att hålla resten av tegelpannorna på plats. Kontrollera att dina tegelpannor har färdiga hål för detta när du köper dem, detta besparar dig arbetet med att göra egna hål.

7. Till sist läggs nockpannor högst upp. Grundprincipen att alltid jobba nedifrån och upp är bra när det gäller tak. Vindskivorna sätts på plats och vips – du har ett nytt, fräscht och lagat tegeltak!

Kostnad för att byta eller laga tegeltak

Vad kostar det då att lägga nytt tegeltak? Först och främst måste man titta på materialkostnaden som ju är ett faktum oavsett om du utför arbetet själv eller anlitar någon. Dock kan det ofta vara så att takläggare som har lite erfarenhet i branschen kan köpa in material till särskilt rabatterade priser.

Tegeltak är generellt något dyrare än en del andra takmaterial men det är å andra sidan hållbart och klassiskt stilrent. Räkna med en materialkostnad på mellan 100 och 250 kr/kvadratmeter för både själva tegelpannorna och övrigt material. Det kan utan problem bli dyrare än så om du siktar på mer exklusiva pannor.

Arbetskostnaden varierar kraftigt beroende på hur omfattande reparaion eller lagning av taket du vill utföra. Att anlita en takläggare kostar på ett ungefär 500 kr i timmen och arbetstiden för att helt byta ett tegeltak kan ligga på allt från 80 till 250 arbetstimmar. Läs mer om pris för att anlita hantverkare här.

Sänk kostnaden för att byta tegeltak

Det finns ett par tips som är bra att tänka på när du anlitar en takläggare för hjälp med tegeltaket:

 • Begär in offerter från flera olika takläggare. Då kan du jämföra deras priser och se om någon sticker ut mycket åt något håll.
 • Se till att takläggaren specificerar vad som är arbetskostnad och vad som är materialkostnad. Hör efter om de får rabatter på materialinköp eller om du hellre bör sköta det själv.
 • Utnyttja ROT-avdrag som gäller när du lagar eller byter tak. Det innebär att du får halvera arbetskostnaden för tegeltaksbytet upp till 50 000 kr. Får du en offert på 80 000 kr i arbetskostnad innebär det att priset efter ROT-avdrag blir 40 000 kr. Observera dock att ROT-avdrag inte gäller materialkostnaden.

Har du frågor om att laga tegeltak? Eller egna erfarenheter av takbyte? Berätta gärna i en kommentar här nedanför eller på Byggmentors takforum.

Byta och reparera ruttet trä i fasaden

Ruttet trä är ett problem oavsett var i huset det sitter. Om det dessutom är din träfasad som är rutten är det något som bör åtgärdas snarast möjligt. Byggmentor går igenom hur du identifierar ruttet träverk på fasaden och hur du åtgärdar det.

Kontrollera träverket

Först bör du se över det trä som utgör din fasad. Framför allt ruttet trä men även mindre skavanker som sprickor och missfärgningar kan vara värda att åtgärda innan de blir större problem längre fram. Du ser rätt tydligt vilka fasadbrädor som behöver bytas ut, om trät ändrar färg på vissa platser, är mjukt eller börjar få sprickor och flisor är sannolikt på väg att ruttna på grund av angrepp av väder och vind.En ny träfasad gör mycket för huset

Se över isoleringen

När du ändå byter hela eller delar av träfasaden kan du passa på att se över isoleringen. Behöver den bytas är det lika bra att göra det när du ändå byter ut plankorna på fasaden. Läs mer om isoleringe i villa och olika isoleringsmaterial.

Planera fasadbytet i etapper

Eftersom du inte vill låta för stora delar av ditt hus stå oskyddat om du ska byta stora delar av träfasaden bör du utföra arbetet i steg. En halv vägg av normal storlek åt gången är lämpligt. När en väggs fasad bytts ut kan du börja med nästa. Särskilt om du dessutom ska byta isolering är det viktigt att göra det på ett sätt så att så liten del av huset står oskyddat åt gången.

Bort med gamla brädor

När du identifierat fasadbrädor som är ruttna eller skadade och skaffat ersättningsvirke är det bara att börja bryta loss. Är det bara enstaka plankor som behöver bytas räcker det med dessa, men tänk på att de sannolikt kommer se annorlunda ut jämfört med de äldre delarna av fasaden. Det kan alltså vara klokt att byta ut även träfasad som fortfarande är hel för utseendets skull.

Brädorna bänder du loss från huset på ett sätt som känns enklast för dig. En enkel kofot brukar duga fint för detta. Var bara försiktig för att skada isolering eller andra trädelar bakom fasaden, gör det hellre långsamt och noggrant. Skadar du bärande trädelar blir jobbet mycket dyrare och svårare.

Bort med fönsterkarmen

Ett särskilt moment inför bytet av fasaden är att ta bort karmen runt fönster och dörrar eftersom dessa annars kan komma i vägen. Eftersom det är svårt att få bort den utan skador kan det vara lämpligt att passa på att sätta in ny fönster- eller dörrkarm. Skulle det vara så att karmen inte är i vägen och inte behöver bytas går det givetvis bra att låta den vara kvar.

Välj metod för ny träfasad

När det är dags att köpa in fasadbrädor och montera dessa finns det lite olika metoder som alla fungerar men som ger lite olika utseenden på din fasad. Med not- och spontlösning har man fasadbrädor som spåras i varandra vilket automatiskt ger ett tätt skydd mot utomhusklimatet.
Vanligast är antagligen olika former av lodräta överlappningar där man först lägger det bakre lagret, lockpanel, och sedan ovanpå detta sätter lockbrädor. Antingen kan man ha ungefär samma storlek på både det bakre brädlagret och det översta överlappande lagret, eller så kan man låta det bakre lagret sitta lite tätare och bara täcka med en tunnare list.

Vill man satsa på vågräta fasadbrädor är det hur de hakar i varandra som ger små variationer på utseendet. Falsad panel, enkel- eller dubbelfals, är ett namn på två metoder för hur brädorna fäster i varandra. Det går även att använda sig av not/spånt-lösning för horisontell träfasad.Gammal rutten träfasad bör bytas

Fäst fasadbrädorna

Att sätta fast din nya fasad är relativt enkelt, följ bara instruktionerna för den montering som krävs (beroende på vilken typ av fasadbräda du köpt, se förra stycket). Det går givetvis att spika fast fasadbrädor för hand men för att få en så stadig träfasad som möjligt bör du använda starkt fästande skruvar eller spikpistol, då säkerställer du att den sitter ordentligt mot bakomliggande konstruktion.

När den nya träfasaden är på plats är det bara att såga till så att den blir jämn i nerkant. Lämna alltid en marginal på 15 – 25 centimeter mot marken för att undvika fukt.

Har du själv bytt ut en träfasad? Dela gärna med dig av tips eller frågor, antingen i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

6 tips för dig som ska byta plåttak

Vad kostar det att byta plåttak? Går det att sänka priset? Vilka sorters plåttak finns att välja på? Vad ska man tänka på när man byter plåttak, och väljer hantverkare som utför arbetet? Frågorna inför ett takbyte är ofta många, Byggmentor går igenom det du behöver ha koll på inför byte till nytt plåttak. Hittar du inte svaren du söker här? Prova gärna att ställa en fråga på Byggmentors takforum.

Missa heller inte vår övergripande genomgång av vad du ska tänka på när du lägger nytt tak.

Varför plåttak?

Att välja just plåt till taket är ofta en fråga om tycke och smak. Men två uppenbara fördelar med att byta till plåttak är att det är ett väldigt brandsäkert material som håller tätt fenomenalt bra (andra vanliga takmaterial är tegelpannor och shingel).

I Sverige, och särskilt i de norra delarna, är plåttak en effektiv lösning eftersom snö lätt glider av vilket minskar antalet gånger du behöver skotta taket. Plåttak är generellt enkla att hålla rena. Det är dock viktigt att regelbundet se till att inget skräp ligger på taket eftersom de på lång sikt kan orsaka skador med fukt och rost.

Takplåt är också ett relativt lätt material viktmässigt och passar därför bra för lite äldre konstruktioner som kanske inte klarar tyngden av exempelvis betongtak. Ett plåttak som läggs korrekt kan ha en livslängd på uppemot 80 till 100 år med rätt underhåll, det gör att investeringskostnaden måste ställas mot att ditt tak förmodligen kommer att hålla väldigt länge. Jämför exempelivs med papptak.

Välj rätt typ av plåttak

Först ska vi kanske vara tydliga med vad ”rätt” betyder – ”rätt” som i det plåttak som passar din smak och behoven du och din villa har. Takplåt kan fås i många varianter och utföranden, med olika egenskaper och prisnivåer. En takomläggning eller ett nytt tak är en stor investering och du ska se till att hitta ditt drömtak.Byta plåttak - det här bör du tänka på

Genom att först skaffa dig en egen uppfattning genom denna guide och sedan rådfråga din plåtleverantör och/eller takläggare kan du på bästa sätt hitta det plåttak som är rätt – för just dig. Våga fråga om du inte förstår de termer som används. Ett ord man ofta stöter på är ”bandtäckning”, plåttak som läggs som färdiga band på taket. Detta är en vanlig metod för att lägga plåttak idag. En annan lite äldre metod är skivtäckning.

Varianter av plåttak

Falsat plåttak är en vanlig lösning och anses vara ett snyggt tak av många, även om det kanske inte är lika kostnadseffektivt som andra typer av tak. Falsad takplåt finns precis som de flesta sorters takplåt i många olika färger, vanliga färger är bland annat svart, aluzink, rött och grått.

Många vill slippa det klassiska plåtutseendet och mer få en känsla av tegelpannor, vilket inte är ett problem. Det finns idag flera olika typer av plåttak som är gjorde för att se ut som pannor.

En annan faktor som skiljer olika takplåtar åt är tjockleken och hur väl de står emot väder och vind. Hör med din takleverantör om vilken plåt som passar bäst för ditt hus och dina behov.

När man talar om plåttak på facksvenska används ofta ordet ”profiler” eller ”plåtprofil”, vilket syftar på olika typer av plåt. Vilken sorts plåttak du till slut lägger beror också på vilken lutning du har, hör med din takleverantör om vad de rekommenderar och prata gärna med flera olika plåtslagare för att få deras synpunkter.

Pris för plåttak

Även om du inte alltid bör stirra dig blind på just priset för ditt nya plåttak utan istället gå på vad som är bäst för din villa eller ditt radhus, vilken takläggare som inger bäst förtroende och livslängd, så vill de flesta ha en ungefärlig prisuppgift för vad det kostar att lägga nytt plåttak.

Räkna med runt 800 kr per kvadratmeter tak (både arbetskostnad för hantverkare och takplåt samt övriga materialkostnader såsom läkt, råspont, papp, verktyg med mera) så får du en ungefärlig summa. Det går dock att hamna neråt 600 kr/kvm utan problem, och väljer man exklusiva lösningar kan du hamna en bra bit över tusenlappen/kvm.

Tänker du göra arbetet själv kan du räkna på mellan 300 – 500 kr kvadratmetern i ren materialkostnad. För generell arbetskostnad för hantverkare per timme, vilket går att applicera även på takläggare eller plåtslagare, rekommenderar vi vår guide för priser för hantverkare.

Vad påverkar priset?

Faktorer som påverkar priset är:

 • Var i Sverige du bor.
 • Hur högt upp taket ligger (antal våningar).
 • Kvalitet/typ på takplåten.
 • Om råsponten måste bytas eller inte (råspont är det grova trä som plåttak ofta vilar på).
 • Andra detaljer på taket som måste bytas i samband med själva takbytet.
 • Hur väl du förhandlar med hantverkarna om arbetskostnaden och materialkostnaden.

Bli en bra beställare när du byter plåttak

Tänker du anlita någon för att byta ut plåttaket gäller de vanliga viktiga punkterna för att anlita hantverkare. Se till att de specificerar både material och beräknad arbetskostnad innan du sluter avtal med dem. Kontakta alltid flera entreprenörer för att få ett hum om vad priserna för ditt takbyte ligger på ett ungefär.

Tar du in fler offerter på plåttaket kan du dessutom matcha dessa och antagligen också förhandla fram en bättre affär. Du som kund ska vara ”i förarsätet” och inte nöja dig med någon hantverkare som inte kan uppfylla dina krav och önskemål.

Att lägga nytt plåttak ger rätt till ROT-avdrag vilket innebär att du får dra av halva arbetskostnaden (alltså inte kostnaden för själva takplåten eller resekostnader för hantverkarna). ROT-avdraget görs direkt av hantverkaren, kontrollera så att de har koll på vad som gäller.

Har du frågor om plåttak eller egna erfarenheter och tips? Dela gärna med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Kanske vill du även läsa:

Villans kontrollpunkter – checklista

Takets livslängd

Takfönster för såväl papp- som plåttak

 

Byggprocessen för nytt hus – planering och offerter

Att bygga nytt hus är förmodligen det största projekt en vanlig privatperson kan stöta på i sitt liv. Oavsett entreprenadform och nivå på den egna arbetsinsatsen, eller om du köper nyckelfärdigt eller inte, kan det för de allra flesta kännas aningen svindlande att komma igång. Byggmentor går igenom processen med att bygga hus, steg för steg. Vill du dela med dig av egna erfarenheter eller ställa ytterligare frågor om att bygga hus själv? Då rekommenderar vi kommentarsrutan längst ner efter artikeln eller att du skriver på Byggmentors forum.

Träffa entreprenören

Även om du själv vill hålla i trådarna eller om du låter någon annan ansvara fullt ut för entreprenaden (läs mer om olika entreprenadformer) bör du träffa den eller de entreprenörer som levererar ditt hus och står för arbetet. Ett telefonsamtal är bra för att upprätta kontakt men alla diskussioner och viktiga beslut bör fattas på plats med tomten framför dig. Gå igenom alla dina tankar och låt entreprenören analysera tomtens förutsättningar. Vi har tidigare listat olika husleverantörer av nyckelfärdiga hus, det kan vara en bra plats att börja på.Bygga nytt hus, byggprocessen

Första skiss av det nya huset

Innan du ingår något avtal å en så pass stor affär som ett nytt hus är ska du fråga den (eller helst flera olika) entreprenör du träffat om en arkitektritad skiss över hur ditt hus ska se ut. Det behöver du för att ta ställning till om du vill gå vidare eller rita en ny skiss över huset. Ofta kan husentreprenören erbjuda arkitekthjälp men det skadar inte att på egen hand prata med arkitektfirmor för att se om det är någon du känner passar din vision extra bra.

Begär alltid in flera offerter

En tumregel när du anlitar entreprenörer och hantverkare är att alltid jämföra flera offerter. På så sätt får du en känsla för vad priset för ditt jobb ligger på ungefär och du kan spela ut offerterna mot varandra och välja den som känns bäst.

Gå inte bara efter billigaste pris eftersom det är minst lika viktigt att du känner förtroende för den entreprenör och husleverantör du väljer. Begär gärna in referenspersoner och projekt från de entreprenörer du väljer och var inte rädd för att kontakta dem – referenspersonernas synpunkter kan bespara dig många onödiga frågetecken.

Bygga hus: kalkyl, lån och avtal

Nu börjar processen att räkna på vad priset blir, skaffa pengarna och skriva på avtal. Din husentreprenör gör en kostnadskalkyl som du visar upp för din bank, som sedan (förhoppningsvis) beviljar dig eventuellt lån och gör en boendekalkyl. Sedan skriver ni under ett köpeavtal på att du vill ha ditt hus byggt av den aktuella leverantören.

Eftersom det är ett stort projekt och mycket pengar kan det vara värt att ta med avtalet till en jurist som kan husbranschen, det kostar några tusenlappar men kan vara värt det i slutändan om du inte känner dig helt hundra på vad avtalet du skriver under innebär.

Bygglov för nytt hus

När köpeavtalet är underskrivet ska du få en komplett orderbekräftelse eller motsvarande där projektet och alla dess delar listas så att du lätt får en överblick över vad som ska hände, när det ska ske och vad det hela kostar. Med denna grund att stå på är det dags att söka bygglov för ditt hus hos din kommun. Olika kommuners byggnadsnämnder kan ha olika regler och krav för nybyggen av hus så hör direkt med tjänstemännen hos din kommun för att se vad som gäller för ditt projekt.

Du kommer garanterat vara tvungen att lämna in en ritning över ditt hus, detta ska din husleverantör kunna ta fram och förse dig med. De flesta större entreprenörerna har full koll på vilka handlingar du respektive de behöver ha för att kunna bygga hus, eftersom du betalar för kalaset gör du rätt i att låta entreprenören sköta arbetet i så stor utsträckning som möjligt.

Kom ihåg att själv ligga på och hålla utkik efter ditt beviljade bygglov! Hur lång tid det tar varierar, be att få en tidsuppskattning av handläggaren hos din kommun.

Gå igenom inredningen i stora drag (kök och badrum)

Planeringen av inredning och alla estetiska val för ditt hus görs inte så här tidigt innan arbetet ens har kommit igång men för de lite större och mer avancerade delarna av huset, exempelvis kök och badrum, bör du komma överens med entreprenören tidigt. Hör vad de erbjuder för ”färdiga” köks- och badrumslösningar och utgå från dessa.

Vill du själv kontakta separata leverantörer av kök och badrum är det givetvis okej men se till att ditt tänkta kök/badrum är kompatibelt med din husbyggares planering innan du betalar för ett kök eller ett badrum som du sedan kanske måste ändra drastiskt för att det ska passa ditt hus.

Dessa steg i byggprocessen är givetvis inte skrivna i sten utan är en beskrivning av hur det vanligtvis går till, beroende på förutsättningar, entreprenör och kommun kan stegen se lite olika ut. Byggmentor kommer framöver att fortsätta gå igenom byggprocessen och hur du går vidare när du gått igenom de inledande steg som tas upp här. Vill du ställa frågor eller berätta om egna erfarenheter från husbygge och planering uppmuntrar vi till detta i kommentarsfältet nedanför artikeln eller varför inte skriva ett inlägg på Byggmentors forum om att bygga nytt hus.

Från sovrum till pool på 2.3 sekunder

Alla har vi väl någon gång drömt om att kunna ta vattenrutschkanan direkt från sängen ner i poolen. I ett pampigt hus i Bowdon i norra England är det inget problem. Som ni ser på första bilden ligger det en ingång till vattenrutschkanan i sovrummet (till vänster om sängen, bakom bokhyllan), sedan är det bara att glida rätt ner till ett svalkande morgondopp.

Hoppa ned i vattenrutschkanan från sovrummetBakom bokyllan till vänster ligger vattenrutschkanans början. Foto: Jackson-Stops & Staff

Vattenrutschkana från sovrummet ner i poolenVattenrutschkanan leder rätt ner i den underjordiska poolen. Foto: Jackson-Stops & Staff

Huset har dock andra kvaliteter också, vilket man kan förvänta sig med en prislapp på över 20 miljoner kronor. Det kallas för ”The Subterranean Mansion” – ”det underjordiska huset” – helt enkelt för att den största delen av boendeytan ligger under jord. Den lilla del som sticker upp ovanför markytan syns på bilden nedanför.

Underjordiskt hus i norra EnglandDen vackra trädgården skvallrar inte om vad som finns under markytan. Foto: Jackson-Stops & Staff

Onekligen ett hus som sticker ut från mängden och för den med mycket pengar och lite intresse av fönster är det bara att lägga ett bud via mäklaren Jackson Stops & Staff, där kan du också läsa mer om huset.

Kan du tänka dig i ett bo i ett underjordiskt hem? Ge oss din åsikt om underjordiskt leverne eller vattenrutschkanor inomhus i kommentarsfältet eller diskutera på Byggmentors forum.

Ett rum blir två – så bygger och isolerar du nya rum

Stora rum med onödigt mycket yta eller vindsytor som inte utnyttjas kan relativt lätt bli lagom stora rum med perfekt boendemiljö som höjer både husvärde och livskvalitet. Byggmentor guidar dig genom processen att bygga ny vägg med isolering.

Den händige kan utan tvekan göra en rumsdelning själv och för den som hellre lägger ut jobbet på en hantverkare kan denna guide förhoppningsvis fungera som mall för vad du ska begära från din snickare. Oavsett vem som utför jobbet så är målet detsamma – fler rum i ditt hem!

Isolering för det nya rummet

En grundförutsättning för att kunna bo i ditt nya rum är att det isoleras väl, både för att hålla värmen och för att hålla ute oönskat ljud. Är ditt nya rum tänkt att ligga i källaren så kan det också behövas en fuktisolering på källarväggens utsida. För att isolera på korrekt sätt är det också viktigt att tänka på luftflöde, är det en vindsyta som ska bli till rum så måste den kalla luften utifrån kunna passera mellan taket, husets vägg och det nya rummets väggar.

Byggmentors tips: Börja med att se över dina isoleringsbehov och välj material utifrån vad ditt rum kräver. Glas- och stenullsfibrer är två exempel på isoleringsmaterial.

Material och verktyg för att dela ett rum i två

Först måste du givetvis räkna ut hur stor yta din vägg kommer att täcka för att kunna veta mängden material du behöver. En enkel ”längd gånger bredd”-uträkning räcker bra för detta. Köp lite extra material så att du har marginal om något går snett.Dela ett rum - ny vägg

Exakt vad du behöver i verktygs- och materialväg är inte hugget i sten men en lista att utgå från är:

Verktyg

 • Borrmaskin
 • Kniv
 • Snickarvinkel
 • Såg och/eller plåtsax (beroende på materialval)
 • Tumstock
 • Vattenpass

Material

 • Mineralullskiva eller motsvarande för isolering (45 millimeter är lagom)
 • Gipsskivor (13 millimeter, kom ihåg att du behöver två lager på vardera sida av din nya vägg).
 • Trä- eller plåtskenor som ram (samma mått som isoleringsskivorna)
 • Golvsockellist
 • Filttätning
 • Spackel
 • Armeringsremsa
 • Fogmassa
 • Färg eller tapet, med lämpliga tillbehör

Byggmentors tips: Skriv en enkel projektbeskrivning med mått och allt innan du börjar köpa verktyg och material.

Rita och regla

Först mäter och ritar du upp linjen (eller linjerna) på golvet där din vägg ska föras upp. Linjen fortsätter från golvet vinkelrätt upp för väggarna intill och sedan längs taket. Därefter placeras skenor (antagligen plåtskenor) som skruvas längs linjen, i golv, vägg och tak. Använd filt under plåtskenorna för att dämpa och täta.

Nästa steg är plåtstolpar som bör placeras med 60 centimeters mellanrum. Klipp av dem till rätt längd och skruva fast i plåtreglarna på golvet och i taket.

Byggmentors tips: Glöm inte att mäta upp för en dörr eller dörröppning om det ingår i planen, ett par decimeter bredare än dörrkarmen är lagom. Detsamma gäller att för eventuella uttag som ska finnas i väggen – planera in innan du byggt för långt.

Montera isolering och gipsvägg

Nu placerar du helt enkelt dina isoleringsskivor i plåtskenorna innanför gipsväggen. Sedan skär du till gipsskivorna så att du kan skruva fast dem i skenorna i två lager, på varje sida, utan att skarvarna hamnar på samma ställe. Enklast är att göra den skivan du börjar med mindre på bredden i det ena lagret och sedan fylla på. Då kommer de att överlappa varandra på ett bra sätt. Avståndet mellan skruvarna bör vara runt 20 centimeter.

Byggmentors tips: Glöm inte fogmassa längs med nederkant och överkant på dina gipsskivor. Den hjälper din nya vägg att hålla tätt.

Finputsa och montera sockellist

Nu rättar du till alla ojämnheter och skavanker. Täck gipsskarvarna med glasfiberremsor och sätt sedan upp sockellist längs golv och tak. Fixa till småfel och skavanker och avsluta med att måla eller tapetsera.

Byggmentors tips: Köper du in materialet själv kan du med fördel ta hjälp av personal på de större byggvaruhusen. De är vana vid liknande projekt och kan oftast tipsa om vad du behöver och hur mycket.

Har du själv delat upp ett rum i flera mindre rum? Eller är du i startgroparna? Tipsa eller ställ frågor, i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Dränering – så funkar det

Att dränera kan vara en nödvändighet för dig som bor i ett äldre hus eller planerar att bygga nytt. Byggmentor ger dig en (dränerad) grund att stå på inför dräneringen.

Kortfattat kan man säga att dräneringen är diken som ska leda bort grund- och ytvatten från ditt hus. Särskilt källarväggar kan råka illa ut om fukten inte dräneras bort. Dräneringar utförs oftast av markentreprenörer med kompetens inom både grävning och dräneringsteknik. När du läst artikeln kan du ställa frågor eller dela med dig av egna erfarenheter på Byggmentors dräneringsforum.

Grävning och dräneringsrör

Vid dränering grävs ett dike runt huset intill källarens vägg. Diket är runt en meter brett och ska vara ungefär en halvmeter djupare än det berörda husets lägsta punkt.

Dräneringsrör för bort vattnet från husgrunden

Därefter läggs ett dräneringsrör, cirka fem till femton centimeter brett, som har små hål för att tillåta grund- och regnvatten att komma in i det. Röret lutar nedåt för att låta vattnet rinna och för bort vattnet till exempelvis en dräneringsbrunn som kan finnas på tomten.

Fiberduk och dränerande grus

Under röret finns en fiberduk som ser till att det inte kommer jord som blandas med det gruslager som är utlagt för att dräneringen ska fungera. Gruset ska ligga runt hela röret och lagret ska helst vara över 20 centimeter tjockt uppåt.

Dessutom fyller man därefter på med ”dräneringsgrus” och ett särskilt bärlager. Ofta passar man vid dränering också på att skydda källarväggen mot fukt på ett mer direkt sätt. Exempelvis kan man använda plastmatta eller använda särskilda dränerande skivor som Isodrän eller Pordrän.

Halvera arbetskostnaden

Hus som är byggda före 1975 är inte sällan i behov av dränering och du som går i dräneringstankar bör känna till att du kan använda ROT-avdraget för att dra av arbetskostnaden när du anlitar en entreprenör som ska utföra dräneringsarbetet. Läs mer om ROT-avdraget och hur du använder dig av det vid en husdränering.

En dränering kostar ungefär 2000-3000 kr/löpmeter för såväl material som arbetskostnad (innan ROT-avdraget som alltså halverar arbetskostnaden), alltså per meter runt huset som ska dräneras och förmodligen också isoleras (alltså – ska dräneringen ske på 40 löpmeter landar totalt pris på cirka 80 000-120 000 kr innan ROT, och sedan drar du bort hälften av den del av priset som är arbetskostnad). Dock så är alla dräneringar olika och bäst svar på vad just din dränering kostar får du om du tar in offerter från flera olika entreprenörer för att sedan jämföra dem sinsemellan.

Har du utfört en dränering?

Har du självt utfört en dränering eller funderar du på det? Positiva eller negativa erfarenheter av dränering? Hur hittade du din hantverkare? Ställ frågor eller dela med dig av dina tips i kommentarerna här nedanför eller diskutera dräneringar på Byggmentors dräneringsforum.

Andra artiklar om isolering och husgrund:

Så funkar ROT-avdraget

Byggmentor går igenom grunderna i ROT-avdraget och visar hur du använder det för att kunna förbättra ditt boende till mindre kostnad. Det finns också ett särskilt forum för ROT-avdrag där du kan ställa egna frågor eller dela med dig av erfarenheter. Vill du veta det senaste rekommenderar vi regler för ROT 2013 samt Listan över alla godkända ROT-avdrag 2013.

Det som i dagligt tal kallas för ROT-avdrag är den skattereduktion som ges dig som äger en bostad och utför arbete på den. ”ROT” står för reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad, och det är precis vad det handlar om. När du vill bygga till eller renovera i ditt hem eller på din tomt så har du rätt att dra av en del av arbetskostnaden, för närvarande 50 000 kronor per person och år (förutsatt att du når upp till inkomstgränsen). Alltså kan ett hushåll på två vuxna göra totalt 100 000 kronor i avdrag. Observera att det bara är själva arbetet som ger rätt till skattereduktion, inte material- eller resekostnader.

Latast vinner – låt någon annan göra jobbet

Ja, när det gäller ROT-avdrag är det smartast att luta sig tillbaka och låta någon annan göra jobbet. Avdraget gäller nämligen inte om du själv utför jobbet i ditt eget hem. Dessutom gäller det inte heller när någon närstående utför jobbet (till exempel make, barn, förälder, syskon eller deras makar/barn). Anlita alltså en fackman om du vill kunna utnyttja skatterabatten för ROT-arbeten.

Hur får jag pengarna?

Rent praktiskt kan du utnyttja ROT-avdraget på tre olika sätt:

Faktura

Du får skattereduktionen direkt vid betalningen och betalar halva arbetskostnaden (inklusive moms). Den du anlitat får resten av sina pengar från Skatteverket när du betalar din faktura. I din deklaration kommer beloppet för skattereduktionen vara förtryckt men var noga med att ha koll så att du har betalat in tillräckligt med skatt under året för att täcka din reduktion, annars blir det kvarskatt

Löneförmån

Du som har skattepliktig löneförmån av husarbete rätt till skatterabatt enligt ROT. Skattereduktionen begär du helt enkelt i din inkomstdeklaration. Det är samma regler för förmån av husarbete som för utgifter för husarbete, alltså den del av förmånen som är arbetskostnader (under beskattningsåret) blir underlag till skattereduktionen.

Anlita en privatperson

Även om en person inte har F-skattesedel så kan du anlita honom/henne för ditt ROT-jobb. Avdraget motsvarar då redovisad arbetsgivaravgift som du anger i en förenklad skattedeklaration. Kom ihåg att avdraget är preliminärt och spikas i samband med den årliga taxeringen. Mer information om ROT-avdrag när du använder privatperson får du från Skatteverket.

Spara pengar med ROT, beroende på inkomst

Skattereduktionen är som sagt max 50 000 kronor per person och hushåll, och dessutom måste du se till att du har tjänat in tillräckligt under året för att du ska kunna utnyttja avdraget fullt ut. Det går inte att rakt av säga vad din inkomst behöver vara eftersom det beror på skattesatsen i din kommun, vilken typ av inkomst du haft och underskott av kapital. Byggmentor har en särskild guide kring just inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja maximal skattereduktion är omöjligt att säga och det beror på att det är ett antal olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den ”nödvändiga” inkomsten.

Lista: Vad räknas som ROT-arbete

Det kan ibland vara snårigt att veta exakt vilka husarbeten som ger rätt till skatterabatten. Byggmentor ger dig listan på arbeten som är godkända för skatterabatt.

Har du något tips när det gäller att utnyttja ROT-avdraget? Dela med dig av frågor eller dina egna erfarenheter i kommentarerna här nedan eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Bygga nytt hus – fem tips för att komma igång

De första spadtagen på väg mot ditt nya hus tas i huvudet. Byggmentor guidar dig som går i byggtankar till vad som förhoppningsvis blir ditt drömboende.

Att det är ett stort projekt att bygga nytt kan nog de flesta tänka sig. För att få rätt start på byggprocessen guidar vi till fem viktiga tips för nybyggaren. Givetvis är det här inte en heltäckande lista på allt som rör ett husprojekt, men det är definitivt ett bra sätt att sätta igång tankeverksamheten kring ditt hus.

Slarva inte med förarbetet

Grunden till ditt hus läggs i ditt huvud. Det är sannolikt en av dina största investeringar i livet. Du kommer investera pengar, tid och hjärta i ditt bygge och alla dessa faktorer är väl värda att ta stor hänsyn till. Håller dina kalkyler? Tar du hänsyn till förändringar i ränteläge eller dina privatekonomiska förutsättningar? Du vill som alla andra bygga nytt hus billigt, men hur undviker du genvägar som blir senvägar där du tänker med plånboken främst? Vad händer om bygget tar längre tid än planerat? Hur mycket kan du tänka dig att kompromissa med din ursprungliga vision?

Lyssna på experterna

Förutom att verkligen fundera kring sådana frågor är det klokt att ta hjälp av experter. Din bank har sannolikt erfarenhet av många husbyggare innan dig, utnyttja det. Boka ett möte med din bankman och gå igenom din kostnadskalkyl. Kontakta konsumentvägledare som kan komma med värdefulla råd.

Var vill du bo?

Förmodligen vet du ungefär var du vill att ditt hus ska ligga. Kanske vet du den exakta platsen. Men även här gäller att noggrant gå igenom alla tänkbara alternativ. Förutom priset på tomten där ditt hus ska stå tillkommer kostnader för att koppla ihop ditt hus med omvärlden. El, telefon, vatten och avlopp ska dras till ditt hus och husets geografiska placering är avgörande för vad det kommer att kosta dig.

Servitut

Dessutom bör du se om det finns några servitut till din tomt, något som kan påverka både ditt bygge och ditt boende. Kontakta Fastighetsregistret, som är en del av Lantmäteriet, för att ta reda på vilka servitut som gäller för din tänkta tomt. Det viktiga är att du har full koll på din allt som rör din tomt redan innan du börjar bygga, den lilla investering i tid och energi du lägger på att kolla upp servitut gör förhoppningsvis att du kan sova lugnt i framtiden.

Kostnader för att bygga hus

Byggkostnader och kostnaden för själva tomten är den största och första posten för de flesta som räknar på ett husbygge. Det som är lätt att glömma är de mindre men fortfarande ansenliga kostnaderna som kan dyka upp. Byggherrekostnader är till exempel viktiga att ta hänsyn till. Har du tänkt igenom försäkringsalternativ och försäkringsbehov? Har du koll på lagfartskostnad, bygglov och pantbrev

Entreprenad

Att ensam sköta allt kring ett husbygge är svårt på gränsen till omöjligt. Sannolikt kommer du att använda dig av en eller flera entreprenörer för ditt husbygge. Ibland kan du stöta på termer som betyder olika saker i olika sammanhang och det gör varje husbyggare gott att sätta sig och gå igenom entreprenadalternativ. Är en totalentreprenad bäst för dig, där ett och samma företag sköter allt kring bygget. Eller en så kallad generalentreprenad, även kallat utförandeentreprenad, där en entreprenör sköter förhandlingar med och beställningar från underentreprenörer? Tänk igenom vad som passar din plånbok och din livssituation bäst. Att researcha noggrant i entreprenörsdjungeln ger dig rätt förutsättningar för att bygga billigt, bra och rätt.

Nyckelfärdigt hus

Kommer ditt hus ”nyckelfärdigt” och vet du vad det betyder i just ditt fall? Just denna term är ett bra exempel på ett ord som ofta dyker upp men som inte nödvändigtvis har en och samma betydelse. Se till att prata med entreprenören och titta nog på avtalet för att se vad som gäller nyckelfärdiga hus från just din entreprenör.

Byggfelsförsäkring – så funkar det

Att ha en byggfelsförsäkring är inte bara klokt, det krävs enligt lag. Den kan tecknas av din entreprenör eller av dig i egenskap av byggherre, och den täcker eventuella byggfel som dyker upp i framtiden. Som så ofta vid projekt av den här typen gäller att hoppas på det bästa men planera för det värsta.

Försäkringarna för husbygget

Det finns fler försäkringar att ha koll på för den som ska bygga hus. Till exempel allriskförsäkringen som skyddar entreprenaden, ansvarsförsäkring för skador på tredjeman och färdigställandeskydd kan vara avgörande för fel eller skador som uppdagas vid slutbesiktningen. Dessa och ett antal andra, frivilliga försäkringar gör det till ett i vissa fall komplext pussel för dig som ska börja bygga. Två grundtips är att prata med entreprenör(erna) och kräv intyg på relevanta försäkringar, samt att ta kontakt med ett eller flera försäkringsbolag för att få proffshjälp.

Bygga nytt – dina bästa tips

Vilka andra frågor tycker du man behöver tänka igenom innan man ens köpt tomten för sitt nya hus? Vilka fallgropar ska man hålla utkik för lite extra? Ge dina synpunkter och tips i kommentarerna här nedanför. Diskutera också den här artikeln, eller dina egna tips, på Byggmentors forum.