Huset ovanpå en skyskrapa: ”Sky House”

Huset ovanpå en skyskrapa: ”Sky House”

Inspiration Sky HouseI New York finns Sky House, ett modernt hus byggt ovanpå en skyskrapa. Huset har, så klart, en rutschkana inomhus som transporterar de boende mellan våningarna. Se de häftiga bilderna här nedanför, klicka på en bild för att få upp bildspel. Skriv gärna en kommentar under artikeln – är detta hus något för dig? Vad är snyggt och vad är bara konstigt?

[nggallery id=37 template=caption]

Alla bilder från www.hotson.net.

Huset är arkitekten David Hotsons skapelse och är ett restaurerat takloft modell större från 1895. Innan Sky House blev till stod utrymmet tomt, vilket givetvis är otänkbart i en tätbefolkad storstad där det ständigt råder brist på boytor.

Här är ett filmklipp med mer bilder och information om huset.


Vad tycker du? Berätta i kommentarsfältet! Missa heller inte huset med vattenrutschkana inomhus.

Stenkastare undanbedes – här är ett äkta glashus

Stenkastare undanbedes – här är ett äkta glashus

Detta glashus (bokstavligt talat) bör den som gillar att kasta sten hålla sig undan från, och även den som har minsta behov av att vara för sig själv bör nog undvika att flytta in. Frågan är om det egentligen finns någon som kan tänka sig att bo i glashuset, men spektakulärt är det och åtminstone sätter det fart på inspirationen och kreativiteten. Kanske kan även mer konventionella hus jobba mer med glasytor på oväntade ställen?

[nggallery id=38 template=caption]

Klicka på en bild för att få upp den större.

Inget för den skygge.
Inget för den skygge.

Huset är designat av italienska arkitekt- och designgruppen Santambrogiomilano och är ett helhetskoncept med både exteriör i glas och möbler och annan inredning som samspelar med glasytorna. Om inte annat så är huset en optimal lösning för den som vill ha total uppsikt och utsikt över sin omgivning. Men vi på Byggmentor gissar att notan för att installera persienner kommer bli skyhög.

Vad tycker du om glashuset, skulle du över huvud taget kunna överväga att bo i något liknande? Tyck till i kommentarsfältet här nedanför. Bilderna i artikeln är från Santambrogiomilano och MyModernMet.

Inspirerande inredning: Regnbågsrummen

Den här läckert designade lägenheten i HongKong har ett utmärkande drag som går som en röd-gul-grön tråd genom lägenheten. Arkitekten Max Lam från Moderne Design House Limited har skapat ett färgglatt hem där allting känns ihopkopplat tack vare färgstråket som löper genom rummen. Klicka på bilden nedanför för att bläddra vidare i bildspelet.

[nggallery id=1 template=caption]

Alla foton: Moderne Design House Limited

Vad tycker du om en sådan här färgsprakande inredning? för mycket eller något som du kan tänka dig själv? Kommentera i rutan nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum för inredning.

Inredningstips: ”Mitt hem är min borg”

Inredningstips: ”Mitt hem är min borg”

I tävlingsbidrag 11 i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) förklarar Veronica hur hon tänker kring att inreda sitt hem – och visar upp fina bilder på det! Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Veronica ska vinna ”Läsarnas pris”!

Veronica tävlingsbidrag (se bilderna längre ner):

Sagolik inspiration

Mitt liv har alltid handlat om att leva efter fantasins alla former. Jag växte upp med en brinnande fantasi där jag var en prinsessa som levde bland älvor och troll i den mörka viskande skogen. Jag levde mig in i sagorna så att tiden forsade fram. Tid var sällan något som jag passade och mina föräldrar var ofta på jakt i sin knackiga bil som hulkade sig fram efter vägen, letandes efter sitt skogstroll till dotter.

Jag har alltid experimenterat med färger och förändrat min stil och mitt utseende, oftare en vad folk hade vant sig med mitt nya utseende. Min stackars mamma fick se sin lilla dotter gå ifrån en liten fräknig trollunge med vackert glittrande blont hår till knallrosa hår och utseende som en liten ligist. Många tanter och gubbar höll hårt i väskan när jag spatserade fram. Dock var min stil inget jag gjorde för att provocera, utan jag tyckte om förändringen. Även om jag tröttnade ganska fort.

Egna tavlor

Mitt liv ser ut idag ungefär som jag hade beräknat, jag har alltid velat haft barn och alltid sett mig själv som en ung mamma. Jag hittade tillslut en man som orkade med min svängiga personlighet och galna påhitt. Tillsammans fick vi en prins och en prinsessa som tillsammans utgör det perfekta paret får brott och bus eskapader. Många grannar har säkert stått och kliat sina huvuden, när dom sett en galen mamma som stod och hoppade i köket med sina två små barn som dansade och rörde sina små knubbiga kroppar efter musiken som pulserade fram.

Frisör är något som har passat mig och det har jag jobbat med i några år där har jag fått möjlighet att få utlopp för min skapande fantasifulla sida. Tyvärr fick mina vänner utgöra provdockor när jag skulle experimentera färgblandningar på deras stackars hår . Tack och lov tog de det hela med en gnutta komedi och en gnutta ångest.

Mitt hem har alltid symboliserat trygghet och det är viktigt att inredningen hänger med min stil och personlighet. Jag vill känna att mitt hem är speciellt och varenda pryl symboliserar vem jag är, och min familj. Just nu är det mkt färger och som passande är det ju snart jul och då blir det mkt färgsprakande och livligt. Jag skapar mina egna tavlor, ofta för att jag tycker om friden jag får, när jag sätter mig ner och låter tid och rum försvinna och suddas ut. Sen när jag är klar så hänger jag oftast inte upp tavlorna utan börjar sen på en ny.

Här kommer lite bilder på hur det ser ut just nu ( innan jag möblerar om igen …):
[nggallery id=6 template=caption]

Kommentera gärna Veronicas bidrag, och delta själv i tävlingen ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Bildbomb: Hem och Villa 2012 – här är trenderna

Bildbomb: Hem och Villa 2012 – här är trenderna

Hem och Villa 2012 på Stockholmsmässan samlas allt som kan tänkas intressera hus- och hemägare. Från inredningsdetaljer och städutrustning till huslösningar och värmesystem. Kort och gott ett paradis för den som tycker det är kul och intressant att förbättra sin boendesituation på olika sätt.

Här är en bildspecial med några av de intressantare sakerna på årets Hem & Villa-mässa, kommentera gärna under artikeln med dina tankar – vad lockar dig? Något som känns konstigt och fel? Gör din röst hörd i kommentarsfältet. Du får gärna låna bilder till din blogg eller hemsida om du länkar tillbaka till Byggmentor.se. Mycket nöje!

Takfönster från Velux med härligt ljusinsläpp.
Vackert badkar framför lika vacker tapet.
Stickning i inspirerande miljö.
Både mässan och framtiden signalerar att solenergi är på frammarsch.
Fränt ljus i detta lyxiga badkar.
Takfönster passar bra bland tegelpannorna.
Wow! Egendesignade lampor!
Gott om tyger i olika färger och material fanns att köpa.
Ekofiber och några andra isoleringsmaterial.
Vilken prydnad är din favorit?

Golv, golv och åter golv.

Kanske vill du även läsa om:

Dela med dig av dina egna tankar här nedanför i kommentarsfältet om bilderna från Hem och Villa 2012!

”Vårt hem såg ut som en annons i DN:s bostadsbilaga”

”Vårt hem såg ut som en annons i DN:s bostadsbilaga”

Det fjärde bidraget i ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) är inne. Ida går emot trenden där allt ska vara vitt och ljust med en längtan efter färg. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Ida ska vinna ”Läsarnas pris”!

Turkost och silver skulle bort

Jag skulle aldrig flytta ihop med en kille igen. Jag skulle bo i min sunkiga lilla 1,5:a resten av livet.

Så kom han in i mitt liv och knappt ett år senare köpte vi en 3,5:a ihop. Lägenheten var en gammal 80-talsbygge med turkos pärlspont på väggarna och ful plastmatta på golvet. Sovrummet var i silver med stuckatur av frigolit. Vi var överens om att någonting måste göras.

Han ville ha vitt, sterilt, hotellkänsla.

Vi spenderade timmar på byggvaruhusen. Vi bråkade. Vi ohade och ahade över fina fina färger och möbler. Ibland hade vi samma smak, då slog vi till direkt.

Vitt och fräscht

Klicka och läs mer om Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr!

Vi målade vitt. Vi la in parkettgolv. Vi satte in nytt vitt kakel i stora plattor på badrumsväggarna. Vårt hem såg ut som en annons i DN:s bostadsbilaga.

Vi bodde där, i det vita fräscha i tre år.

Jag kände mig aldrig hemma i det vita. Jag saknade färger, stök, personlighet.

Sen fick vi två barn och köpte hus.

Huset var vitt och fräscht.

Nu är det min tur tycker jag. Att ändra från vitt och sterilt till färgglatt och mysigt.

Text och bild: Kerstin Jonsson

Känner du igen dig i texten? Tyck till i kommentarsrutan nedanför!

Tapetsera själv: steg för steg-guide

Tapetsera själv: steg för steg-guide

Att tapetsera själv känns för många som ett komplicerat projekt trots att det ändå är ett relativt vanligt och enkelt sätt att fräscha upp sitt hem. Med vår guide till tapetsering går vi igenom hur du bör göra för att tapeterna ska hamna där de är tänkta och för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Vi tipsar också om hur du som ändå inte känner dig mogen att tapetsera själv kan göra för att kostnadseffektivt ta in hjälp utifrån. Skriv gärna en kommentar efter artikeln eller diskutera tapetsering på Byggmentors forum.

Välj rätt tapet

Dags att tapetsera?

Ja, första steget kan tyckas självklart men faktum är att många ser en tapet de gillar och köper den på studs. Vår uppmaning är att faktiskt ta dig tid och leta runt på både nätet och i butiker innan du gör ditt tapetval. Vill du komma igång kan du till exepel läsa vår guide till färgschema för inredning. En tapet kommer du sannolikt se varje dag och då ska du inte vara något annat än hundra procent nöjd med den!

Rätt verktyg

De här verktygen behöver du för att tapetsera så bra och effektivt som möjligt:

 • Tapetbord (antingen hyr du eller så kan du köpa engångsbord av papp)
 • Kniv
 • Pensel
 • Roller
 • Borste
 • Hink
 • Trasa
 • Linjal
 • Vattenpass
 • Plast eller papp som skyddar golv och möbler mot spill.

Förberedande underarbete inför tapetsering

Innan du ens börjar handskas med själva tapeten är det dags att förbereda väggen du vill tapetsera. Är den slät eller täckt med en slät tapet behöver du inte ta bort den gamla tapeten, utan hitta ojämnheter eller lösa tapetbitar och slipa ned dessa så att underlaget blir jämnt och fint. Du kan också med fördel spackla väggen för att få en fin tapetyta. Fokus bör vara på att släta över skarvar eftersom dessa annars kan skapa fula ojämnheter på tapeten. Detta tar tid men ökar chansen till ett bra resultat.

Inspektera tapeten

Innan det faktiska tapetseringsarbetet börjar bör du kontrollera din tapet och förbereda den för uppsättning. Se till exempel till att tapetrullar har samma trycknummer, eftersom samma tapet kan se olika ut i olika tryckomgångar. Sedan är det dags att skära till våderna (våd är en tapetlängd). Mät väggen som ska tapetseras (på flera platser) och skär till våderna med 3-4 centimeter marginal uppe och nere.

Klistra på!

Nu är det dags att pensla på klister på dina tapeter. Ta rejält med tapetklister och vik ihop tapeten så att klistersidorna ligger mot varandra, och låt ligga i 5-10 minuter för att de ska svälla till sig.

Dags att sätta upp tapeterna

Nu är det dags att sätta upp själva tapeten. Vissa tapeter ska sättas upp ”kant-i-kant” och vissa ska lappa över varandra. Kontrollera noga innan vad som gäller för just din tapet.

För att säkerställa raka (lodräta) skarvar är det bra att markera på väggen var din första tapetvåd ska sitta. Använd exempelvis vattenpass för att få till en spikrak linje som din första tapetvåd ska ha sin ena sida längs. Klistra upp tapeten uppifrån och ner och använd en tapetborste för att jämna ut den.

Övriga tips när du tapetserar själv

 • Ha mycket klister, annars kan bubblor uppstå på tapeten.
 • Om bubblor uppstår – skär hål i dessa, fyll på med extra klister, klistra igen försiktigt.
 • Om du får klister på tapeten under tapetseringen är det bara att torka bort med en trasa.
 • Slå av elen innan du börjar ta bort kåpor runt eluttag.
 • Slarva inte med att tejpa och täcka över ytor du vill skydda från att få klister på sig.

Anlita proffs på tapetsering

För den som känner att man inte har antingen tiden eller kompetensen för att göra ett bra tapetseringsjobb är det idag i och med ROT-avdraget särskilt förmånligt att ta in en målare eller annan hantverkare som utför jobbet. Du får då göra avdrag på hälften av den kostnad du betalar för arbetet. Vad den exakta kostnaden blir men mellan 300-600 kr/timmen kan du räkna med att en seriös tapetserare kostar att anlita, och denna arbetskostnad får du alltså sedan dra av hälften från.

Har vi glömt några viktiga tips kring tapetsering? Eller har du frågor du inte fått svar på? Skriv en kommentar här nedanför eller diskutera tapetsering på Byggmentors forum.

Fler artiklar om målning, inredning och renovering:
Måla väggar
Anlita målare
Fasadmålning
Inredningstips
Möblera energisnålt

Flygplansdelar blev häftiga möbler

Flygplansdelar blev häftiga möbler
Flygplansmotor eller glasbord?

Genom att samla ihop delar från gamla flygplan har amerikanska möbeldesignern Motoart lyckats skapa unika möbler som inte liknar något vi sett tidigare. Som tur är andas möblerna tidlös klass och en känsla av genuin kvalitet. Vi misstänker att möblerna inte blivit lika fina om man utgått från dagens kanske inte alltid estetiskt tilltalande lågprisflygplan…

Klicka på en bild här nedanför för att få upp bildspel. Skriv gärna en kommentar under artikeln och berätta vad du tycker – är de här möblerna något du skulle kunna tänka dig att ha i ditt hem, eller är det fint på bild men ”för mycket” för att faktiskt ha i ett hem?

[nggallery id=31 template=caption]

Andra artiklar om spännande möbler och inredning:

Bygga hus på liten yta (bilder)

Bygga hus på liten yta (bilder)

I takt med att fler människor söker sig till storstadsområden blir också tomtmark en exklusiv vara. Men det går att bygga snyggt och rymligt på väldigt små ytor, vilket vi ser exempel på i ett japanskt hus ritat av arkitektfirman Mizuishi Architect Atelier. I Japan har man länge brottats med problemet att få plats med mycket boutrymme på liten yta, och det är kanske därför man också lyckats ta fram kreativa lösningar som huset ”River Side House”.

29 kvadratmeter byggyta

Mycket hus på liten yta. Foto: Hiroshi Tanigawa

Huset är byggt på bara 29 kvadratmeter och har med sina två våningar totalt 55 kvadratmeter boyta. Trots det känns huset knappast instängt eller trångt. Mycket beror på de stora fönstren på vardera sida av huset samt stora takfönster som släpper in ljus. Arkitektens tanke var att utnyttja den lilla återvändsgränden vid flodkanten maximalt.

Bildspel: Huset för den med liten tomt

Klicka på en bild nedanför för att få upp bildspel. Vad tycker du om huset? Skulle du kunna tänka dig att spara pengar genom att köpa en liten tomt och istället bygga annorlunda och effektivt sett till ytan? Eller är det onödigt i ett land som Sverige där det trots allt finns gott om plats att bo på, åtminstone utanför storstäderna?

Tyck till i kommentarsrutan under artikeln. Diskutera också gärna husbyggen och inredning på Byggmentors forum.

Samtliga bilder i bildspelet är ©Hiroshi Tanigawa.

[nggallery id=30 template=caption] Foto: Hiroshi Tanigawa.

 

Hitta fler inspirerande artiklar här.

Renovering av en hundraåring

Renovering av en hundraåring

Familjen Thulin renoverade ett hus med över hundra år på nacken, med färger i fokus och familjegemenskap som följd.

”Att förändra huset är en enorm känsla”

Årets hemmaprojekt hos familjen Thulin, var att inreda och renovera det mer än hundraåriga huset ute på landet som blev vårt i somras. Jag måste säga, det finns inget mer spännande! Att jobba tillsammans med ett gemensamt mål är väldigt kul. Få se hur huset förändras och till slut blir vårt är en enorm känsla. Mest av allt beror det nog på att man gör allt själv, man får arbeta sig fram och kämpa för att nå dit man vill!

Allt blir så mycket roligare och enklare när man arbetar tillsammans, för det är inte sa ofta man får så mycket kvalitetstid ihop. Att välja träslag till golven, vilka färger man ska måla väggarna i, vilka tapeter man ska ha och hur man sedan ska inreda – det är ett dyrt intresse, men om man gör det ordentligt så är det värt pengarna!

Min mamma, min bror och jag älskar färg, det är vår stil skulle man kunna säga. Visst kan det vara läckert med ny, vit inredning med svarta detaljer, men det är inte något vi skulle välja. Därför har vi under vår renovering förvandlat vår lilla länga till ett färgsprakande myshus!

Tapeten blev ett självklart val

Mitt rum har förvandlats tack vare den nya dörröppningen från hallen, till ett ljust och mysigt sovrum i 60-tals anda. Innan var det ett trist ofärdigmålat hobbyrum med plastmatta, med ingång via tvättstugan.
Tapeten blev ett självklart val direkt när jag såg den, då jag sedan en tid tillbaka fastnat i ”teak-träsket” och numera älskar denna gemytliga stämning!

De gröna nyanserna får en att tänka tillbaka på mormor och morfars stuga ute i skogen, men blommiga tapeter och Gröna Anna-servisen. Hallen har vi inrett i röda färger med mörka träslag. Här har vi tapetserat med Josef Franks ”eldblomma”. Detta ger även en varm stugkänsla när man stiger in genom ytterdörren. Dörren leder in till mitt rum, så när den öppnas upp blir det färgglad tapet på färgglad tapet!

Hallen var från början målad i en kall lila färg, inredd med en klumpig klädeshängare i smide på väggen. Tillsammans med det gråa klinkergolvet så skapades en väldigt kal känsla. Eftersom det heller inte fanns någon dörr in till mitt rum utan endast en vägg så var det inte så välkomnande.

Vi är supernöjda med vår hall, den ger en försmak av hur resten av huset är inrett! Fortsätter man sedan in från hallen så kommer man till vardagsrummet. Här har vi satsat på färger som grönt och rött, vilket gör det mysigt året runt. Med utsikt över de skånska fälten, så blir varje fönster en tavla genom de olika årstiderna.

Med lågt i tak så har detta rum redan en viss atmosfär, men det känns som att vi lyckats tillföra det där lilla extra! Om man jämför med hur det tidigare såg ut här, så har det blivit en stor förändring liksom i alla rum. Väggarna var målade i tre olika nyanser av cappuccino, vilket inte passade oss alls. Det är även fantastiskt att kunna se hur stort ett rum egentligen är genom att få bort allt överflödigt pynt som aldrig används!

Kök med karisma

Mysigt färgglatt kök.

Sist men inte minst av de rum som vi tycker har mest karisma i huset, är köket! Här har vi tapetserat med en lite mer modern-blommig tapet från Sanderson över den gamla murstocken. För att gå all the way som det heter, så har vi lackat köksluckerna i samma blå-gröna färg som i blommorna, och avslutat med en kristallkrona! Till detta har vi ett runt gustavianskt matbord då köket inte är så stort. En skön blandning av gammalt och nytt, utan att bli för mycket!

Köket var innan målat i en ljus gul nyans, med plastmatta, furumöblemang och luckor. Det nya resultatet är vi därför jättenöjda med! Detta var en del av vår stora renovering under sommaren 2011, en renovering som förde hela familjen närmre varandra!

Text och bilder: Ellinor Thulin Karlsson

Skriv gärna en kommentar nedanför om Ellinors hemmaprojekt!

Så renoverade och inredde jag min lägenhet

Så renoverade och inredde jag min lägenhet

Helena beskriver ingående hur hon gjorde för att renovera och inreda sin lägenhet för att göra den både mer hemtrevlig och mysigare. Läs hennes bidrag, och se bilderna, i tävlingen Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr Vill du bidra till att Helena ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Helenas tävlingsbidrag:

Uppfräschning av alla rum

I mitt projekt har jag fräschat upp min lägenhet lite .Hur jag kom på idén att göra om hemma var för att jag vill kunna komma hem igenom dörren efter en lång dag till en hemtrevlig och mysig lägenhet där man kan koppla av. Lägenheten består av sovrum, hall, badrum och kombinerat kök och vardagsrum.

Lägenheten är rätt så liten då den endast är 32 kvadatmeter. I mitt sovrum bättrade jag lite väggar och tapetserade en fondvägg och i hallen så målade jag om väggarna. Jag tyckte att det kändes lite magert med att bara göra det så jag tog även tillfället i akt och inredde lite i de andra rummen.

Mitt sovrum idag har tre ljusgråa väggar och en lila fondvägg, väggarna har lite skador så som kattrevor och borrhåll som jag ska spackla igen och bättra med den ljusgråa färgen, en sjuglans som jag har kvar lite av sedan jag målade om sist. Till det behöver jag spacklar, slippapper, slask, elementrulle och självklart spackel och färg.

Till den lila fondväggen har jag köpt en svart mönstertapet, mönsterpassningen är cirka 79 cm. För att sätta upp tapeten behöver jag tapetavrivare, lim, rulle med bygel, slask, tapetväska med tumstock, sax, tapetkniv, tapetverktyg och eftersom att jag inte har någon bock tillgänglig så ska jag använda en köksstol.

Tapetsera utan tapetbord

Jag har heller inget tapetbord eller något som jag skulle kunna använda som det, så jag ska tejpa fast plast på golvet som jag kan lägga tapeten på när jag ska limma den. Tapeten river jag av med en tapetavrivare. Det som skulle kunna gå fel med tapetseringen är att skärningarna blir fula, mönsterpassningen inte blir bra och att tapeten glider isär när den torkar eftersom att det är kant i kant.

Min säng har ingen sänggavel så min plan är att måla en på väggen så det blir som en illusion av att jag har en. Till dekorationsmålningen, alltså min sänggavel, behöver jag en liten pensel (ögonbryn), tejp och färg.

Färgen har jag hemma det är en svart 40-glans. Jag hoppas att tapeten och dekorationsmålningen ska föra in lite liv i mitt nu kalla och döda sovrum. I min lilla hall ska jag bara måla tapeten, det är inte tapetserat på alla väggar. Den väggen som inte är tapetserad är slätmålad med en vit 40-glans snickerifärg, det ska jag inte göra något åt eftersom att jag tycker att det är fint som det är.

Till hallen har jag köpt en 3-liters antikvit 7-glans. Jag behöver även riva ner lite tapet och spackla eftersom att mina katter har rivit upp tapeten. Jag kommer att behöva slask, skaft, färg och rulle med bygel. I mitt badrum ska jag sätta upp kakeldekor både vita och med badankor över mina blåa kakelplattor som går ett sträck igenom hela badrummet.

Sen ska jag hitta massa olika roliga saker med badankor på så som: tandborsthållare, tvål pump och duschdraperi som jag ska inreda med. I mitt projekt ingår bättring och tapetsering i mitt sovrum, målning av väggar i hallen och lite inredning i vardagsrummet och badrummet.

Sovrummet

Jag har bättrat de ljusgråa väggarna i sovrummet och tapetserat en fondvägg. Det var ju även planerat att jag skulle måla en sänggavel på väggen ovanför min säng men eftersom att jag inte hade fått min säng och fortfarande inte har det så blev det inte att jag kunde göra det.

Verktygen och materialen som jag använde till sovrummet är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Vardagsrumsbord (Istället för tapetbord)
 • Tapetavrivare (För att riva av tapeten till våder)
 • Tapetväska (Tapetkniv och sax för att skära/klippa av våden när den är på väggen.)
 • Tummstock för att mäta väggen så att våden blir i rätt längd.
 • Tapetverktyg för att släta ut bubblor. En annan vanlig variant är att man använder tapetborste.
 • Lod för att få tapeten rak.
 • Spacklar. Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.
 • Rollar och penslar.
 • 18 cm rulle med bygel för att limma tapeten.
 • Pensel med 75mm bred borst för att limma tapeten på kanterna där inte rollern täckte med lim.
 • Elementrulle ( en elementrulle är en mindre roller till mindre utrymmen.) För att bättra de spacklade partierna.
 • Tapet. Jag köpte en papperstapet med stora mönster med en mönsterpassning på 79 cm.
 • Färg. Coloramas 5-glans väggfärg.
 • Lim. Limpulver ifrån skolan som man blandar ut med vatten.
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp, svamp, hink.

Jag började med att flytta bort alla saker och möbler ifrån den väggen som jag skulle tapetsera sedan mäta upp väggen och så mätte jag upp den längden på golvet i köket för att lägga ut tapeten på istället för ett tapetbord. Sedan skar jag första våden sen när jag skulle skära upp de andra så lade jag de på de våderna som jag hade skurit upp var noggrann med att monstret passade.
Efter att jag skurit upp alla de våder som jag behövde så lade jag dem på vardagsrummet för att limma dem och vika ihop dem så det sväller. Jag gjorde i ordning tre våder åt gången eftersom att jag ville ha lite mer tid på mig att sätta upp tapeten utan att de andra våderna skulle ligga för länge.

Låter man en limmad tapetvåd ligga för länge så blir den väldigt svårt att sätta upp efter som att den då har sugit upp mycket av limmet. Efter att tapetvåderna hade fått svälla ca: 6-7 minuter så bar jag in dem i sovrummet, tog en våd och började tapetsera. Jag gick upp på min stol som jag hade istället för en bock och vecklade upp våden och satte den emot väggen.

Innan jag skar våden så lodade jag den så att den skulle hänga rakt. Hade jag satt inte lodat finns det en chans att tapeten skulle hamna snett och mönstret skulle falla, det hade inte varit snyggt. Jag skar tapeten med en liten snobbkant* i takvinkeln och tvättade av våden med en svamp och vatten sedan hängde jag de andra likadant och började om min lilla procedur tills fondväggen nästan vart klar.

Den sista våden var för bred så jag höll ett stål i vinkeln och skar av den. På de andra ljusgråa väggarna så spacklade jag de små partier som var skadade, lät det torka och spacklade igen. När det hade torkat för andra gången så slipade jag av de och använde en elementrulle för att rulla på färgen. Dagen efter så målade jag på dem igen. Jag skulle egentligen ha gjort en dekorativ målning i form av en sänggavel ovanför min säng men eftersom att jag tyvärr inte hann få min nya säng så kunde jag inte göra det.

* Snobbkant = Man stryker ner takfärgen ett stycke på väggen och sätter sedan tapeten en cigaretts bredd ner till väggen. Om man målar är det samma sak fast då självklart med färg!

Hallen

I hallen så spacklade jag skadade ytor och målade väggarna antikvita.

Verktygen och materialen som jag använde till hallen är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Spacklar (Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.)
 • Rollar och penslar.
 • Slask 50 mm
 • Elementrulle med bygel
 • Roller med bygel
 • Färg.
 • Beckers Väggfärg antikvit 7-glans
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp

I hallen började jag med att städa lite och plocka undan de möbler jag kunde flytta på. Jag har en garderob i hallen som jag inte kunde flytta på eftersom att det skrapade i mitt sneda tak när jag försökte dra ut den, så den fick stå kvar och bli omålad bakom.

Jag försökte även ta ner hatthyllan utan resultat eftersom att de som satt upp den har skruvat sönder skruvarna. Efter att jag städat, täckt in golvet och hatthyllan så började jag att spara upp väggarna och sen rullade jag dem. Dagen efter så Sparade jag upp väggarna och målade de igen.

Varför jag just valde en vit 7-glans var av två anledningar. Den första är att jag ville ha en vit för att få hallen att kännas ljusare eftersom att jag inte får plats med någon taklampa för att det är en väldigt låg takhöjd. För det andra så valde jag en 7-glans för att den är lite slittåligare och det behövs eftersom att jag har en katt som gärna konstigt nog hoppar på väggarna.

Jag köpte en litem rosa tavla och satte upp på ena väggen som ett litet försök att få in lite färg, sen ställde jag upp pinnar med lampor i och lite andra saker så det skulle kännas hemtrevligt.

Badrummet

Jag fick för mig att badrum är det tråkigaste rummet som finns om man verkligen inte försöker att göra något av det. Så just därför så kom jag på idén att inreda mitt badrum med temat badankor så jag gav mig iväg till lagerhus och köpte kakeldekor med badankor på och även helvita.

När jag kom hem så satte jag igång och tvättade av kaklet på väggarna i badrummet sedan satte jag igång och klistrade på kakeldekoren. Jag bestämde mig för att inte gå efter något speciellt mönster när jag satte upp ankorna utan jag bara satte de där jag tycke att de passade.

Jag använde en gummispackel för att pressa ut bubblorna. När jag hade sätt upp kakeldekoren så tyckte jag att det inte räckte med ankor så jag köpte ett duschdraperi med massor av ankor, en badanka i plast som gör bubblor, tvålkopp i form av en anka, en anka som man ställer tandborstar i, en anka som en tvålpump och matchande handdukar. Så nu tycker jag att mitt badrum har blivit lite personligare och mysigare.

Vardagsrummet

När jag hade min mamma på besök så åkte vi och köpte ny tvbänk och ett nytt vardagsrumsbord eftersom att jag var trött på mina som jag hade och ville få det lite mysigare. När vi hade satt ihop möblerna så såg allt lite mörkt och tråkigt ut eftersom att jag har en mörkbrun fondvägg, mörkgrå soffa, mörkbrun tvbänk och svart/brunt vardagsrumsbord så då köpte jag limegröna saker och fixade till det med.

Jag köpte en filt, duk, en gosedjurs krokodil som är längre än mig, ljus och ljusstakar. Men nu när det börjar närma sig jul så är allt det utbytt emot röda saker. Ett rätt så roligt, effektivt och billigt sätt att få ett rum att se väldigt annorlunda ut.

Jag tycker att mitt arbete gick överlag jätte bra. Jag har dok stött på en del problem som jag fick försöka lösa under vägens gång, vissa små och andra lite större. I sovrummet så stötte jag inte på något direkt problem eftersom att jag hade funderat ut hur jag skulle göra allt och att det fanns bra med plats för att göra det jag gjorde.

Bättringen av väggarna var de inge problem med alls och det vart bra. Tapetseringen gick jätte bra tills jag såg att tapeten som skulle vara kant i kant hade svällt värdigt mycket, så när våderna började torka så gled de isär lite. Det var inte speciellt kul men som tur var så var väggarna mörklila bakom den svarta tapeten som jag satte så det syns knappt.

Men att tapetsera hemma kommer jag nog inte göra så länge jag bor i min lilla 32 kvadratare men jag kommer absolut göra det när jag flyttar till en större lägenhet. I hallen var det största problemet att jag inte fick bort garderoben, när jag försökte så skrapade den i taket. Garderoben hade ben som man kunde skruva på för att göra den lägre men det lyckades jag inte med. Så den fick stå kvar så målade in bakom så långt jag kunde.

Text och bilder: Helena Fransson

Tyck till om Helenas renovering och inredning i kommentarsrutan, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Helenas bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Inredning med orientalisk touch

Inredning med orientalisk touch

Agnes skapade ett rum med orientalisk touch, berättar hon i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Agnes ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Agnes tävlingsbidrag:

För ungefär ett år sen flyttade jag upp på tredjevåningen i vårt hus. Jag ville ha ett orientaliskt rum med grundfärgerna rött, guld och svart. Vi började med att måla golvet till en brunsvart färg. Vi målade taket i en guldfärg. När

Tävla i Mitt Hemmaprojekt du också!

vi sedan kom till väggarna så blev det lite olika färger. Två väggar tapetserade vi med en röd tapet med guldiga fåglar, blad, blommor och hänglyktor, två väggar målade vi guldiga och innanför sängen tapetserade vi med en sammetstapet som är röd. Sedan gjorde vi ett skrivbord, vid fönstret, i samma färg som golvet med hyllor under.

Vi satte också upp tre bokhyllor. Mellan bokhyllan och sängen så har vi ställt en gammal stor brun kista med palmer på. Sängen är en dubbelsäng med gardiner som man kan dra för och på ena kanten har vi satt en vacker stolpe som vi hade ute på altanen förut.

Text: Agnes Lyreborg

 

Att göra om garderobsdörrarna

Att göra om garderobsdörrarna

Tävlingsbidrag sju i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) handlar om hur Karolina och Niklas gjorde om sina garderober och lärde sig ett och annat om hemmafixande på vägen. Klicka på ”Gilla” här till vänster om texten om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att de ska vinna ”Läsarnas pris”!

Karolina och Niklas tävlingsbidrag:

Att göra om garderobsdörrarna –  (en bra början för att lära sig göra om hemma)

Färgvalet blev glansigt lila.

Vilka är vi – vi är två drivna ungdomar som bor i min sambos, Niklas, mormors lägenhet. Den sjuttiotals-pissgula-randiga tapeten var inte speciellt fin på garderoberna och ingen av oss har erfarenhet av att göra om, så vi bestämde oss för att lära oss.

Våra planer är även att fortsätta göra om lägenheten, men det tar tid, kostar mycket och kräver erfarenhet och kunskap. Allt eftersom tar vi oss an svårare projekt. Vi har planerat att göra om hallen, där vi har fått en grå färg ifrån mina föräldrar så att tapeten som katten har rivit sönder får slipas bort, spacklas, tvättas och sen ersättas med en grå behaglig färg.

Började med garderobsdörrarna

Vi bestämde oss för att först göra om garderobsdörrarna, som det var tapet på. Efter konsultation i en färgaffär bestämde vi oss för en lila färg med mycket glans i, observera att vi var helt överrens om färgvalet, vilket tyder på att min sambo har en mycket bra smak!

Båda var mycket spralliga och nyfikna, så vi satte igång samma fredagskväll som vi köpt färgen, kanske inte så vanligt när man är 22 och 25 år gammal, men sen är vi inte så vanliga heller, vi är nog ganska unika hemmafixare.  Det är aldrig försent för att börja lära sig renovera hemma, men det kräver envishet.

Envishet och tålamod var något som vi båda fick arbeta med under detta projekt då jag stod för tejpningen, enligt min, kunniga, fastighetstekniker till Pappa, hade jag överarbetat det lite och använt väldigt mycket tejp men jag tänkte hellre för mycket än för lite, jag ville inte riskera att den vita randen runt blev lila prickig.

Från ungkarlsrum till samborum

Garderoben färdig, men det finns mer att göra.

Niklas stod för målningen, att rolla så att det blir ett jämnt lager insåg vi snart var ett hantverk och en färdighet som behöver övas fram. Men han klarade det mycket bra, med lite tips och trix, kommentarer och åsikter ifrån mig, men vi höll sams och är riktigt nöjda med resultatet!

Det var från början ett ungkarlsrum med tapeter ifrån ett tal långt härifrån och en glömd gul färg, idag är det, nästan, ett sovrum för två väldigt kära personer som vill utvecklas tillsammans och renovera hemmet så att det blir vårt hem.

Som ni ser på sista bilden finns det lite kvar att pyssla med i rummet, men en stor förändring med lila dörrar istället för gula.

Text och bild: Karolina och Niklas

Vad tycker du om att måla om garderobsdörrar? Var valet av färg bra? Kommentera nedanför, och delta gärna själv i tävlingen.

När den fula mattan försvann för evigt

När den fula mattan försvann för evigt

Tävlingsbidrag 3 i ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) är inne. Här berättar Catrine om hur hon med enkla, och kanske okonventionella medel, blev av med en ful plastmatta. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Kerstin ska vinna ”Läsarnas pris”!

Ingen renovering med små barn

Jag har bott i det hus jag bor i nu i snart 17 år men jag kan ju säga som så att ett hus blir aldrig klart. Finns alltid något att ta sig an. Men Rom byggdes ju inte på en dag heller.

Jag hade under den första tiden i huset dagbarn under några år, vilket gjorde att vissa delar av huset ansåg jag inte som prio ett att fixa till. Ja ni vet… små barn och några kritor. Eller nyfikna fingrar i en tapetskarv. Det är ju inte det roligaste man ser när man lagt ner både pengar och tid till att fixa till. Nej, så därför har det blivit så. Jag hade då själv två mindre barn. Men när dom blev i sisådär 10-årsåldern och blev självgående så startade jag upp med en barnkull till. Två underbara tjejer med mycket nyfikenhet och upptäckarlust. Och återigen fick mitt renoveringsprojekt ligga i träda tills dessa små liv blivit större.

Nu ligger det till så att jag har ett rum som är före detta lekrum, men är nu ett rum som blivit ett mysrum samt gästrum. Jag har under tiden fått fina möbler av min mor samt en underbar stor matta som täcker stor del av golvet. Den går i beige med stora cirklar eller nästan som spiraler mer, i mörkbrunt. Det är sådär gosigt tjock men inte lurvig. Perfekt att sitta på om man vill sitta samlade och se på tv tillsammans med barnen. Ja, jag verkligen älskar den mattan.

Den fula plastmattan

Den melerade gröna plastmattan skymtas i bakgrunden.

Men som i dom flesta fall så finns det oftast ett MEN med i bilden. Och så även här. Plastmattan i rummet är så fruktansvärt ful så klockorna kan stanna. En sån där melerad grön plastmatta och till råga på allt så har jag under dagbarnstiden ritat två stora luffarschack på den. Jag har retat mig på den länge, men som ensamstående deltidsarbetslös så kan det bli en för dyr kostnad för ekonomin att lägga in nytt golv eller ny matta.

Jag har ju turen att jag är en kvinna som inte har tummen mitt i handen. Nej, snarare tvärtom. Jag älskar att mickla och fixa till med lite av varje. Min tanke är att man kan om man vågar prova. Nåja, åter till rummet med den fula mattan.

När jag hade lagt på mattan i rummet så blev den så annorlunda. Inte alls sådär perfekt som jag tyckte att den var när den låg på mammas snygga golv. Nej det kändes som ett enda stort hopplock av stilar. Jag kan väl förvisso erkänna att rummet blev betydligt finare efter jag målat om och fick en fondvägg i lite caffe-latte-färg. Behaglig och rogivande. Jo, rummet var mysigt så länge man inte lät blicken falla ner mot golvet.

Och så en dag kände jag att, nej nu har jag sett denna otroligt fula matta så det räcker. Så jag drog helt sonika iväg till en färgaffär och införskaffade väggfärg och bra penslar, rollrar och övermålningsbar fogmassa. Ja ja, jag vet vad ni tänker. ”Herregud, inte ska hon måla golvet heller, ett plastgolv.” Jag valde väggfärg just för att den är slitstark just för att väggarna blir ju ganska utsatta för slitage av olika slag. Det torkas i tid och otid.

Dags för Dagen D

Då jag kom till dagen D då allt skulle dra igång. Och jag är en sån där person som vill att det ska vara klart direkt. Så rätt och slätt, ut med alla möbler. Tvåsits soffa, en relativt massiv skänk i större modell, ut med garderoben (för gott kan jag säga) och allt annat små plock som man har i rum. Bara det var en hel del jobb.

Sen var det bara att köra hårt med att få golvet helt rent, grundarbetet är väldigt viktigt för bra resultat. Och det roligaste av allt, tyckte barnen i alla fall. Att få fram med fogpistolen för att jämna till alla små skavanker samt mattskarven. Den blir så framhävande när den blir målad och det gillar man ju inte.

Torktiden var relativt snabb och det gillar jag. Så inte så långt senare gick jag över golvet igen med tvätt. Och nu mina vänner, nu kom vi fram till målningen. Äntligen. Flickorna fick varsin pensel i handen och så hade vi ett riktigt teamwork där inne. Färgen jag valde går i gräddvit ton så golvet skulle bli ljust för att rummet skulle upplevas större. Tre strykningar med färg så att det skulle täcka överallt gjorde verkligen susen. Men endast färg räcker inte. I källaren fann jag vattenbaserad golvlack som jag strök ut ett rikligt lager av. Klart!

Snabbt och billigt

Mysfaktorn har definitivt stigit.

Jag startade upp mitt projekt med utbärning av möbler på fredagen och på söndagen bar jag in dom. Och jag kan säga att det blev sååå mysigt. Mattan blev så fin. Ordnade till en läshörna med en skön men inte allt för stor fåtölj att gosa ner sig i. Många ljus, jag älskar ljus. Kan säga som så att jag verkligen trivs i det rummet.

Och vad kostade då mig denna förvandling? Grovt räknat med färg och alla tillbehör som används så gick det hela på cirka 500 kr. Helt otroligt vad lite färg kan göra. Nu när jag tassar in där så känner jag lugn och ro. Den fula mattan är ett minne blott. Och mina flickor sitter gärna där inne och myser. En kan se på tv medan den andra tösen sitter i mys hörnan och bläddrar rogivande i en bok eller tidning.

Men, måste jag tillägga. Att måla på plast golv är inget som har livslång hållbarhet. Men för några år är det ett jättebra och billigt sätt att få ett nytt rum. Jag har hund, en stor en, och han har inte lämnat efter sig några revor i golvet, så visst är det hållbart. Men det är klart, inte i hallen kanske som utsätts för så hårt slitage.

Ja, så gick det till när den fula mattan försvann för evigt.

Text och bild: Catrine Arnesson

Kommentera gärna Catrines bidrag i kommentarsrutan nedanför! Läs mer om hur du själv kan delta och ha chansen att vinna pengar: ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Att inreda ett hem behöver inte nödvändigtvis innebära dyra pengar eller komplicerade lösningar. Med Byggmentors nio inspirerande inredningstips kan du gå från grått till flott lika snabbt som billigt. Diskutera gärna tipsen och kom med egna förslag i kommentarsrutan efter artikeln eller på Byggmentors inredningsforum.

Börja med detaljerna – vad hänger på väggarna?

Det är troligen motsatsen till vad du hör i de trendiga livsstilsmagasinen, men faktum är att man inte alltid behöver börja sin heminredning med att måla om eller tapetsera hela huset eller lägenheten. Testa att tänka tvärtom; börja med de små medlen och lek med de prydnader och detaljer du redan har.

Inredningstips inspiration
Tegelvägg och spännande konst bryter av.

En spännande lösning som många inte tänkt på är att ”klumpa ihop” tavlor, affischer eller prydnadssaker istället för att sprida ut dem. Häng dina tavlor på en enda vägg eller ställ framv aser och skålar på en liten yta för att skapa häftiga fokuspunkter som drar åt sig ögonen.

Tänk text istället för bild

Idag är ”konst” ett luddigt begrepp som kan innebära mycket men ändå är många av oss låsta vid att det man har på väggarna ska vara bilder – punkt slut., Tänk därför på om du kanske kan leka med dina väggar genom att måla eller trycka upp text – kanske ett citat du gillar, namnet på en plats du tycker om eller en del av en låttext. Bokstäver kan dessutom i sig bli tjusiga konstverk!

Inred hemmet efter ett tema

Ett lekfullt och roligt sätt att skapa en inspirerande inredning som inte behöver innebära dyra designermöbler eller exklusiva prydnader är att utgå från ett tema. Kanske en film du älskar, ett fritidsintresse du brinner för eller ett färgschema du känner extra starkt för.

Låt ditt inredningstema synas i konst, prydnadssaker, kläder som hänger framme – ja, egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Ett fantasifullt exempel på hur möbler kan utformas är möbler i djurskepnad.

Bus med ljus i ditt hus

Ursäkta den rimmande inledningen, men den säger rätt väl vad det handlar om – det går att experimentera med hur belysning i ett hem ska fungera. Skapa egna lampor med hjälp av gamla skrotdelar, lys upp med spotlights på väggarna eller sätt upp ficklampor som punktbelyser valda delar av din inredning. Målet är att skapa belysning som känns annorlunda men ändå funktionell.

Måla om med helt fel färg

Ja, visst ska en vägg helst målas eller tapetseras om i en färg som passar ihop med resten av inredningen, men testa att tänka tvärtom. Arbeta med en fondvägg, eller kanske bara en liten del av en fondvägg, och lek dig fram med en färg som känns konstig i sammanhanget. Har du en inredning som i allt övrigt matchar och hänger ihop kan en färgmässig avstickare vara en perfekt detalj.

Möbler i ständig rörelse

Nja, inte hela havet stormar, men att möblera om ofta och i små steg snarare än stora ommöbleringar där allt flyttas kan vara ett enkelt sätt att leta sig fram till det optimalt inredda hemmet. Varför inte utgår från en detalj – ett soffbord, en fåtölj, matbord eller en bokhylla till exempel – i ditt hem och flytta runt den varannan dag under en tid och se var den till slut passar bäst.

Möblera mera – det är gratis och gör nästan mer skillnad än någon annan enskild inredningsförändring. Läs också gärna Byggmentors tidigare guide till hur du möblerar energisnålt.

Lyxtipset – kakla annorlunda

De tidigare inredningstipsen i denna lista har varit relativt billiga sådana. Ett lite dyrare tips är att använda sig av kakel i kök eller badrum på ett nytt sätt. Man behöver inte enbart jobba med enfärgade kakelväggar, eller enkla mönster. Varför inte byta ut bara en del av kaklet och mönstra fram en enkel bild, ett kort ord, eller något annat färgglatt som bryter av kaklets ibland sterila känsla.

Inredning tips
Med tyger och färger kommer man långt.

Kom dock ihåg att en omkakling är väldigt viktig att få rätt utförd med tanke på risken för fuktskador, så anlita en plattsättare om du är osäker på hur det ska gå till.

Tyger till tusen

Filtar, tygstycken, mattor, lakan – allt är billiga sätt att piffa till ditt hem utan att det behöver kosta skjortan. Gör det enkelt och köp in billiga lakan i olika färger som du sedan kan utnyttja till det mesta. Kanske täcka över en dyna i soffan, kanske sätta upp ett draperi i vardagsrummet, eller varför inte sätta upp ett mönstrat lakan på en vägg och på så sätt ”fusktapetsera” billigt och enkelt?

Måla om dörrarna

Dörrar – såväl garderobsdörrar som dörrar mellan rum – kan ofta bli ett tråkigt inslag i ett annars vackert inrett hem. Därför bör du inte vara rädd för att applicera ovanstående tips även på dina dörrar för att låta de vara en lika viktig del av inredningen som golv och väggar.

Vad tycker du om inredningstipsen i listan? Har du egna tips att dela med dig av? Diskutera gärna i kommentarsrutan eller på Byggmentors inredningsforum.

Måla om köksluckor i 7 steg

Måla om köksluckor i 7 steg

För den som vill passa på att måla om köksluckor kommer här sju bra tips för att göra rätt från början och få ett uppfräschat kök så enkelt och billigt som möjligt. Dela gärna med dig av egna tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar under artikeln med dina egna råd.

Köksmålningen börjar vid köksbordet

Innan du över huvudtaget plockar fram en pensel eller köper färg bör du sätta dig med papper och penna, eller en dator, vid köksbordet och lista vad det är du vill göra med dina köksluckor. Vilka material rör det sig om, vilken färg (eler vilka färger) behöver du, vilka övriga material behövs. En annan faktor att överväga tidigt är huruvida du vill göra allt jobb själv eller om du vill offra pengar i utbyte mot tid för att anlita en målare för jobbet.

Gör en ”att göra”-lista och mycket är vunnit i förberedelserna. Ett viktigt moment är att hitta rätt färgschema för köket, se Byggmentors tidigare guide kring just rätt kombination av färger.

Köpa nya köksluckor istället?

Ja, även om målet är att måla om köksluckorna så bör du åtminstone fundera på om det kan vara värt att köpa nya luckor istället. Särskilt om de är av lite mer avancerat snitt med många skavanker kan det löna sig att köpa nyttistället för att renovera och måla om luckorna. Släta köksluckor i trä är enkla att måla om men mer avancerade varianter kan kosta mer än det smakar i både tid och pengar att fixa till.

Förbered dig noga om du ska måla om köksluckor.

Skaffa färg och övrigt material

Nästa steg är både att göra inköpen du behöver samt att utnyttja den kompetens som finns hos färghandlare i allmänhet. Beskriv hos din lokala färgbutik vad du har för köksluckor och vad du vill göra med dem och du kommer sannolikt få kloka råd kring vilken typ av färg du behöver, och andra saker att tänka på. Tänker du dig en större köksrenovering rekommenderar vi vår guide till nytt kök.

Skruva loss och numrera köksluckor och delar

Nu är det dags att hugga tag i det praktiska för att komma i gång med målningen av köksluckorna! Skruva loss alla lösa delar, både själva luckorna och eventuella hyllplan om du även ska måla invändigt. Använd maskeringstejp och skyddspapper för att se till att ingen färg hamnar där den inte hör hemma. Att hoppa över skruva-loss-momentet må spara tid men i slutändan blir det sannolikt mycket jobbigare att måla och risken för att det blir fel ökar.

Ett tips i sammanhanget är att sätta en tejpbit på varje lucka och lös del, såsom knoppar och gångjärn som du med fördel placerar i numrerade påsar, och numrera dem för att på så sätt komma ihåg var någonstans i ditt kök de hör hemma. Förslagsvis kan du börja med en 1:a på den del som är längst till vänster och sedan fortsätta åt höger.

Tvätta först, måla sen

Eftersom köksluckor, inte helt oväntat, befinner sig ett rum där matlagning sker är det ofta extra drabbade av smuts och fett. Därför är det viktigt att rengöra alla delar som ska målas noggrannt innan du drar fram penseln. Så kallad ”målartvätt” funkar bra för detta, men dammtorka ordentligt först.

Dags att måla med grundfärg

Nu är allt förberett och dags att börja måla. Först ska du stryka på ett lager grundfärg, antingen vatten- eller oljeburen. Vill du så kan du måla två lager grundfärg med torknuing mellan, men ett lager brukar räcka. Tänk på att måla ytorna först och kanterna av köksluckorna sist, annars kan det lätt bli fula spår av rinnande färg.

På med ytfärgen

Till sist är det den färg som ska synas utåt som ska på, till exempel en lackfärg. Hör med din färgbutik om vilket resultat du vill uppnå och vad de rekommenderar för typ av färg. Även metoden du målar med spelar roll för utssendet, en roller kan exempelvis ge dig struktur och mönster om du vill, medan vissa typer av penslar kan skapa de märken från penseldragen som vissa eftertraktar och andra vill undvika. Kom ihåg att respektera de tider för torkning som anges på både yt- och grundfärg.

Har du själv målat köksluckor? Dela gärna med dig av tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar med dina egna råd.

Bildspecial: Träkoja inomhus

Bildspecial: Träkoja inomhus

Att inreda kan vara roligare än att bara följa de senaste trenderna eller att ta ett varv på Ikea. Titta bara på de här bilderna från Kidtropolis där man inrett ett helt rum utifrån en träkoja inomhus, och sedan fyllt på med färger och detaljer som skapar en lantlig utomhuskänsla. Häftigt, eller hur? Dela gärna med dig av dina egna åsikter om rummet i kommentarsfältet längst ner eller på Byggmentors inredningsforum. Klicka på bilderna nedan för att få upp bildspelet där du kan bläddra dig fram.

[nggallery id=3 template=caption]

Samtliga bilder är från amerikanska inrednings- och möbelfirman Kidtropolis.

Kolla gärna in några av våra tidigare exempel på hur man kan vara lekfull i sin inredning, till exempel piratsovrummet, RGB-tapeterna, vattenrutschkanan inomhus eller färgglatt i plast.

Tapeten som ändrar motiv

Tapeten som ändrar motiv

Italienska designerduon Carnovsky har tagit fram en riktigt spännande uppsättning tapeter som ändrar utseende beroende på färgen på ljuset i rummet för tillfället – de utnyttjar helt enkelt färgerna i RGB-skalan (de tre grundfärgerna R – röd, G – grönt, och B – blå). Bläddra igenom bildspelet nedan och läs mer om projektet under det. Diskutera gärna lösningen på Byggmentors inredningsforum eller i kommentarsrutan – läckert och kreativt eller för mycket och för konstigt? (Klicka på småbilderna för större versioner, sedan kan du bläddra dig genom bildspelet).

[nggallery id=2 template=caption]

Fotograf för samtliga bilder: Alvise Vivenza Design: Carnovsky

Tekniken som använts är att tre olika motiv tagit fram, ett för varje färg av rött, gult och blått (sedan uppstår också grönt när gult och blått blandas), och sedan har dessa motiv tryckts ovanpå varandra. Tanken var enligt Carnovsky att skapa en först förvirrande känsla med många linjer och former, som sedan övergår i tydlighet och lugn när ljuset i rummet ändras. Diskutera gärna lösningen på Byggmentors inredningsforum eller i kommentarsrutan – läckert och kreativt eller för mycket och för konstigt?

Limfog – fakta och tips för hemmasnickaren

Limfog – fakta och tips för hemmasnickaren

Limfog är trä som består av många lameller, eller stavar, som pressats och limmats samman så att fibrerna löper parallellt för att på så sätt skapa ett lättarbetat, tåligt och flexibelt trämaterial som passar perfekt för såväl den händige hemmasnickaren som för professionella hantverkare. Limfogskivor kan man idag hitta i måna olika utföranden, träslag och storlekar. Har du egna tips eller frågor om att arbeta med limfog? Kommentera nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum.

Många fördelar med limfog

Bland de som arbetar med limfogskivor anses materialet vara mycket lättarbetat och det passar särskilt bra för exempelvis möbel- och inredningssnickerier. Med limfog får man ett bra sammansatt trä som ändå behåller ”trälooken”, som många vill behålla när det gäller snickerier av möbler eller annan inredning. Särskilt enkelt är träet att borra, spika eller på annat sätt behandla med såväl verktyg som ytbehandlingar. Limfog är helt enkelt ett flexibelt träslag anpassat för kombinationen enkelhet och funktion, och det används även för att lägga limfogsgolv (mer om trägolv). 

Olika träslag och mått för limfogskivor

Limfog är ett samlingsnamn som kan omfatta de flesta träslag. På den svenska marknaden är furu och gran extra vanligt, men det går att hitta sin limfogskiva i träslag som al, alm, ask, björk, bok, ek, körsbärsträ, lönn, mahogny och valnötsträ, för att nämna några.

Limfogträ är också möjligt att få tag i de flesta storlekar och tjocklekar. Allt från fem millimeter tunna skivor upp till 45-50 millimeter är normalt. Vad gäller bredd och längd finns det ofta stort utbud hos de flesta byggvaruhus, och räcker inte det till går det ofta att måttbeställa limfog hos en leverantör (Som till exempel Orsa Lamellträ eller Kglist, för att nämna två svenska producenter av limfog). Det finns också särskilda specialvarianter av limfog, som treskiktslimfog.

Arbeta med limfog

Att bearbeta limfogskivor är egentligen inte annorlunda än vilket träarbete som helst, med fördelen att just limfog oftast är väldigt lätt att ha att göra med. Därför räcker det allt som oftast med helt vanliga verktyg utan krusiduller – såg, hyvel, hammare, borrmaskin och så vidare. Tänk på att såga i limfogskivan med liten vinkel och avsluta sågningen med din såg nedvinklad för att minimera risken för att träfibrerna reser sig.

Tänk på att limfog kan vara dyrare än andra typer av hoplimmade stavlösningar men å andra sidan brukar många anse att just limfoglösningar ofta blir snyggare än många andra varianter. Den som letar runt hos flera olika återförsäljare brukar dock kunna hitta limfog till rimliga priser, såvida det inte handlar om mer exklusiva träslag.

Byggmentors bonusfakta: Att använda limfog är en mycket gammal teknik. I egyptiska faraon Tutanchamons tusentals år gamla gravkammare har man hittat kistor med limfog av cederträ. Om det var bra nog för pyramidbyggarna lär det duga åt händiga hemmafixare tror vi!

Har du egna tips eller frågor om att arbeta med limfog? Kommentera nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum.

Bästa sätten att hacka IKEA-möbler

Att ”hacka” behöver inte ha att göra med Internet, utan idag är en växande trend att ”hacka” IKEA-möbler. Det innebär att man utgår från IKEA:s sortiment och sedan förändrar och förbättrar till nya unika möbler och inredningsdetaljer. Sajten heter IKEA-hackers.net och har blivit en internationell succé. Här är några av de bästa tipsen på hur man kan vara kreativ med möbler och inredning från IKEA. Klicka på bilderna för större format. diskutera gärna IKEA-hack i Byggmentors inredningsforum.

Bokhyllan Billy blir klassiskt bibliotek

Foto: www.ikeahackers.net

Här har själva möbeln (IKEA-klassikern Billy) inte direkt förändrats, mer än att några har sågats av, men däremot sättet den används på. I rätt sammanhang, färgval och med en enorm uppsättning bokhyllor – 60 stycken – går Billy från att vara en ibland hånad del av IKEA:s sortiment till en hörnsten i vad som skulle kunna vara ett bibliotek på en herrgård.

Garderobsdörren PAX blir ny vägg

Foto: www.ikeahackers.net

Förra året röstades denna lösning fram till årets bästa ”hackade” IKEA-lösning. En enkel garderobsdörr blev en skjutbar vägg som delade av ett kombinerat sovrum och vardagsrum. Med en enkel trästomme runt skjutdörrarna har hackaren skapat en snygg och effektiv avskärmning.

Idealisk – rivjärn eller lampa?

Foto: www.ikeahackers.net

Ett enkelt rivjärn av klassiskt IKEA-snitt förvandlas här till en lampa utöver det vanliga. Tillsammans med lamptillsats från IKEA har den här hackaren fått ett unikt och eget inslag i sin inredning.

Kök i sovrummet med Faktum

Foto: www.ikeahackers.net

Här har kökssystemet Faktum använts som förvaring i ett sovrum där utrymmet inte var tillräckligt för de vanliga sovrumsmöblerna från IKEA. Ett enkelt ”hack” som helt enkelt byter rum på en vanlig produkt, och vips, så har man ett säreget och ovanligt system för förvaring som funkar lika bra för sängkläder som för tallrikar.

Tips för att hacka möbler från IKEA

Så här skriver sajten om vad som egentligen är ett ”IKEA-hack” och vad man ska göra för att själva komma igång med att hacka möbler:

”Ett IKEA-hack är en modifikation eller ändring av en produkt från IKEA. Varför kallas det ”hack”? På sitt eget sätt så handlar det om att bryta IKEA:s ”kod” för hur möblerna ska sättas ihop och omdefinierar den, utmanar den och skapar därmed överraskande resultat. Ja, vissa delar av möblerna kanske förstörs i processen och du kan riskera att tålighet och bärkraft i möblerna försämras, så det är inte utan risk att hacka.”

För att sedan komma igång själv är det bästa att ta del av de exempel som finns på IKEA-hackers hemsida. Diskutera gärna ämnet i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors inredningsforum, och kom med egna förslag på IKEA-hack.