Inspirerande inredning: Regnbågsrummen

Den här läckert designade lägenheten i HongKong har ett utmärkande drag som går som en röd-gul-grön tråd genom lägenheten. Arkitekten Max Lam från Moderne Design House Limited har skapat ett färgglatt hem där allting känns ihopkopplat tack vare färgstråket som löper genom rummen. Klicka på bilden nedanför för att bläddra vidare i bildspelet.

[nggallery id=1 template=caption]

Alla foton: Moderne Design House Limited

Vad tycker du om en sådan här färgsprakande inredning? för mycket eller något som du kan tänka dig själv? Kommentera i rutan nedanför artikeln eller diskutera på Byggmentors forum för inredning.

Bygga hus på liten yta (bilder)

Bygga hus på liten yta (bilder)

I takt med att fler människor söker sig till storstadsområden blir också tomtmark en exklusiv vara. Men det går att bygga snyggt och rymligt på väldigt små ytor, vilket vi ser exempel på i ett japanskt hus ritat av arkitektfirman Mizuishi Architect Atelier. I Japan har man länge brottats med problemet att få plats med mycket boutrymme på liten yta, och det är kanske därför man också lyckats ta fram kreativa lösningar som huset ”River Side House”.

29 kvadratmeter byggyta

Mycket hus på liten yta. Foto: Hiroshi Tanigawa

Huset är byggt på bara 29 kvadratmeter och har med sina två våningar totalt 55 kvadratmeter boyta. Trots det känns huset knappast instängt eller trångt. Mycket beror på de stora fönstren på vardera sida av huset samt stora takfönster som släpper in ljus. Arkitektens tanke var att utnyttja den lilla återvändsgränden vid flodkanten maximalt.

Bildspel: Huset för den med liten tomt

Klicka på en bild nedanför för att få upp bildspel. Vad tycker du om huset? Skulle du kunna tänka dig att spara pengar genom att köpa en liten tomt och istället bygga annorlunda och effektivt sett till ytan? Eller är det onödigt i ett land som Sverige där det trots allt finns gott om plats att bo på, åtminstone utanför storstäderna?

Tyck till i kommentarsrutan under artikeln. Diskutera också gärna husbyggen och inredning på Byggmentors forum.

Samtliga bilder i bildspelet är ©Hiroshi Tanigawa.

[nggallery id=30 template=caption] Foto: Hiroshi Tanigawa.

 

Hitta fler inspirerande artiklar här.

Så renoverade och inredde jag min lägenhet

Så renoverade och inredde jag min lägenhet

Helena beskriver ingående hur hon gjorde för att renovera och inreda sin lägenhet för att göra den både mer hemtrevlig och mysigare. Läs hennes bidrag, och se bilderna, i tävlingen Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr Vill du bidra till att Helena ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Helenas tävlingsbidrag:

Uppfräschning av alla rum

I mitt projekt har jag fräschat upp min lägenhet lite .Hur jag kom på idén att göra om hemma var för att jag vill kunna komma hem igenom dörren efter en lång dag till en hemtrevlig och mysig lägenhet där man kan koppla av. Lägenheten består av sovrum, hall, badrum och kombinerat kök och vardagsrum.

Lägenheten är rätt så liten då den endast är 32 kvadatmeter. I mitt sovrum bättrade jag lite väggar och tapetserade en fondvägg och i hallen så målade jag om väggarna. Jag tyckte att det kändes lite magert med att bara göra det så jag tog även tillfället i akt och inredde lite i de andra rummen.

Mitt sovrum idag har tre ljusgråa väggar och en lila fondvägg, väggarna har lite skador så som kattrevor och borrhåll som jag ska spackla igen och bättra med den ljusgråa färgen, en sjuglans som jag har kvar lite av sedan jag målade om sist. Till det behöver jag spacklar, slippapper, slask, elementrulle och självklart spackel och färg.

Till den lila fondväggen har jag köpt en svart mönstertapet, mönsterpassningen är cirka 79 cm. För att sätta upp tapeten behöver jag tapetavrivare, lim, rulle med bygel, slask, tapetväska med tumstock, sax, tapetkniv, tapetverktyg och eftersom att jag inte har någon bock tillgänglig så ska jag använda en köksstol.

Tapetsera utan tapetbord

Jag har heller inget tapetbord eller något som jag skulle kunna använda som det, så jag ska tejpa fast plast på golvet som jag kan lägga tapeten på när jag ska limma den. Tapeten river jag av med en tapetavrivare. Det som skulle kunna gå fel med tapetseringen är att skärningarna blir fula, mönsterpassningen inte blir bra och att tapeten glider isär när den torkar eftersom att det är kant i kant.

Min säng har ingen sänggavel så min plan är att måla en på väggen så det blir som en illusion av att jag har en. Till dekorationsmålningen, alltså min sänggavel, behöver jag en liten pensel (ögonbryn), tejp och färg.

Färgen har jag hemma det är en svart 40-glans. Jag hoppas att tapeten och dekorationsmålningen ska föra in lite liv i mitt nu kalla och döda sovrum. I min lilla hall ska jag bara måla tapeten, det är inte tapetserat på alla väggar. Den väggen som inte är tapetserad är slätmålad med en vit 40-glans snickerifärg, det ska jag inte göra något åt eftersom att jag tycker att det är fint som det är.

Till hallen har jag köpt en 3-liters antikvit 7-glans. Jag behöver även riva ner lite tapet och spackla eftersom att mina katter har rivit upp tapeten. Jag kommer att behöva slask, skaft, färg och rulle med bygel. I mitt badrum ska jag sätta upp kakeldekor både vita och med badankor över mina blåa kakelplattor som går ett sträck igenom hela badrummet.

Sen ska jag hitta massa olika roliga saker med badankor på så som: tandborsthållare, tvål pump och duschdraperi som jag ska inreda med. I mitt projekt ingår bättring och tapetsering i mitt sovrum, målning av väggar i hallen och lite inredning i vardagsrummet och badrummet.

Sovrummet

Jag har bättrat de ljusgråa väggarna i sovrummet och tapetserat en fondvägg. Det var ju även planerat att jag skulle måla en sänggavel på väggen ovanför min säng men eftersom att jag inte hade fått min säng och fortfarande inte har det så blev det inte att jag kunde göra det.

Verktygen och materialen som jag använde till sovrummet är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Vardagsrumsbord (Istället för tapetbord)
 • Tapetavrivare (För att riva av tapeten till våder)
 • Tapetväska (Tapetkniv och sax för att skära/klippa av våden när den är på väggen.)
 • Tummstock för att mäta väggen så att våden blir i rätt längd.
 • Tapetverktyg för att släta ut bubblor. En annan vanlig variant är att man använder tapetborste.
 • Lod för att få tapeten rak.
 • Spacklar. Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.
 • Rollar och penslar.
 • 18 cm rulle med bygel för att limma tapeten.
 • Pensel med 75mm bred borst för att limma tapeten på kanterna där inte rollern täckte med lim.
 • Elementrulle ( en elementrulle är en mindre roller till mindre utrymmen.) För att bättra de spacklade partierna.
 • Tapet. Jag köpte en papperstapet med stora mönster med en mönsterpassning på 79 cm.
 • Färg. Coloramas 5-glans väggfärg.
 • Lim. Limpulver ifrån skolan som man blandar ut med vatten.
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp, svamp, hink.

Jag började med att flytta bort alla saker och möbler ifrån den väggen som jag skulle tapetsera sedan mäta upp väggen och så mätte jag upp den längden på golvet i köket för att lägga ut tapeten på istället för ett tapetbord. Sedan skar jag första våden sen när jag skulle skära upp de andra så lade jag de på de våderna som jag hade skurit upp var noggrann med att monstret passade.
Efter att jag skurit upp alla de våder som jag behövde så lade jag dem på vardagsrummet för att limma dem och vika ihop dem så det sväller. Jag gjorde i ordning tre våder åt gången eftersom att jag ville ha lite mer tid på mig att sätta upp tapeten utan att de andra våderna skulle ligga för länge.

Låter man en limmad tapetvåd ligga för länge så blir den väldigt svårt att sätta upp efter som att den då har sugit upp mycket av limmet. Efter att tapetvåderna hade fått svälla ca: 6-7 minuter så bar jag in dem i sovrummet, tog en våd och började tapetsera. Jag gick upp på min stol som jag hade istället för en bock och vecklade upp våden och satte den emot väggen.

Innan jag skar våden så lodade jag den så att den skulle hänga rakt. Hade jag satt inte lodat finns det en chans att tapeten skulle hamna snett och mönstret skulle falla, det hade inte varit snyggt. Jag skar tapeten med en liten snobbkant* i takvinkeln och tvättade av våden med en svamp och vatten sedan hängde jag de andra likadant och började om min lilla procedur tills fondväggen nästan vart klar.

Den sista våden var för bred så jag höll ett stål i vinkeln och skar av den. På de andra ljusgråa väggarna så spacklade jag de små partier som var skadade, lät det torka och spacklade igen. När det hade torkat för andra gången så slipade jag av de och använde en elementrulle för att rulla på färgen. Dagen efter så målade jag på dem igen. Jag skulle egentligen ha gjort en dekorativ målning i form av en sänggavel ovanför min säng men eftersom att jag tyvärr inte hann få min nya säng så kunde jag inte göra det.

* Snobbkant = Man stryker ner takfärgen ett stycke på väggen och sätter sedan tapeten en cigaretts bredd ner till väggen. Om man målar är det samma sak fast då självklart med färg!

Hallen

I hallen så spacklade jag skadade ytor och målade väggarna antikvita.

Verktygen och materialen som jag använde till hallen är:

 • Stol (Istället för bock)
 • Spacklar (Spacklarna använde jag för att jämna ut de skador jag hade på väggarna.)
 • Rollar och penslar.
 • Slask 50 mm
 • Elementrulle med bygel
 • Roller med bygel
 • Färg.
 • Beckers Väggfärg antikvit 7-glans
 • Övrig utrustning: reklam till täckning av golvet, tejp

I hallen började jag med att städa lite och plocka undan de möbler jag kunde flytta på. Jag har en garderob i hallen som jag inte kunde flytta på eftersom att det skrapade i mitt sneda tak när jag försökte dra ut den, så den fick stå kvar och bli omålad bakom.

Jag försökte även ta ner hatthyllan utan resultat eftersom att de som satt upp den har skruvat sönder skruvarna. Efter att jag städat, täckt in golvet och hatthyllan så började jag att spara upp väggarna och sen rullade jag dem. Dagen efter så Sparade jag upp väggarna och målade de igen.

Varför jag just valde en vit 7-glans var av två anledningar. Den första är att jag ville ha en vit för att få hallen att kännas ljusare eftersom att jag inte får plats med någon taklampa för att det är en väldigt låg takhöjd. För det andra så valde jag en 7-glans för att den är lite slittåligare och det behövs eftersom att jag har en katt som gärna konstigt nog hoppar på väggarna.

Jag köpte en litem rosa tavla och satte upp på ena väggen som ett litet försök att få in lite färg, sen ställde jag upp pinnar med lampor i och lite andra saker så det skulle kännas hemtrevligt.

Badrummet

Jag fick för mig att badrum är det tråkigaste rummet som finns om man verkligen inte försöker att göra något av det. Så just därför så kom jag på idén att inreda mitt badrum med temat badankor så jag gav mig iväg till lagerhus och köpte kakeldekor med badankor på och även helvita.

När jag kom hem så satte jag igång och tvättade av kaklet på väggarna i badrummet sedan satte jag igång och klistrade på kakeldekoren. Jag bestämde mig för att inte gå efter något speciellt mönster när jag satte upp ankorna utan jag bara satte de där jag tycke att de passade.

Jag använde en gummispackel för att pressa ut bubblorna. När jag hade sätt upp kakeldekoren så tyckte jag att det inte räckte med ankor så jag köpte ett duschdraperi med massor av ankor, en badanka i plast som gör bubblor, tvålkopp i form av en anka, en anka som man ställer tandborstar i, en anka som en tvålpump och matchande handdukar. Så nu tycker jag att mitt badrum har blivit lite personligare och mysigare.

Vardagsrummet

När jag hade min mamma på besök så åkte vi och köpte ny tvbänk och ett nytt vardagsrumsbord eftersom att jag var trött på mina som jag hade och ville få det lite mysigare. När vi hade satt ihop möblerna så såg allt lite mörkt och tråkigt ut eftersom att jag har en mörkbrun fondvägg, mörkgrå soffa, mörkbrun tvbänk och svart/brunt vardagsrumsbord så då köpte jag limegröna saker och fixade till det med.

Jag köpte en filt, duk, en gosedjurs krokodil som är längre än mig, ljus och ljusstakar. Men nu när det börjar närma sig jul så är allt det utbytt emot röda saker. Ett rätt så roligt, effektivt och billigt sätt att få ett rum att se väldigt annorlunda ut.

Jag tycker att mitt arbete gick överlag jätte bra. Jag har dok stött på en del problem som jag fick försöka lösa under vägens gång, vissa små och andra lite större. I sovrummet så stötte jag inte på något direkt problem eftersom att jag hade funderat ut hur jag skulle göra allt och att det fanns bra med plats för att göra det jag gjorde.

Bättringen av väggarna var de inge problem med alls och det vart bra. Tapetseringen gick jätte bra tills jag såg att tapeten som skulle vara kant i kant hade svällt värdigt mycket, så när våderna började torka så gled de isär lite. Det var inte speciellt kul men som tur var så var väggarna mörklila bakom den svarta tapeten som jag satte så det syns knappt.

Men att tapetsera hemma kommer jag nog inte göra så länge jag bor i min lilla 32 kvadratare men jag kommer absolut göra det när jag flyttar till en större lägenhet. I hallen var det största problemet att jag inte fick bort garderoben, när jag försökte så skrapade den i taket. Garderoben hade ben som man kunde skruva på för att göra den lägre men det lyckades jag inte med. Så den fick stå kvar så målade in bakom så långt jag kunde.

Text och bilder: Helena Fransson

Tyck till om Helenas renovering och inredning i kommentarsrutan, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Helenas bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Att inreda ett hem behöver inte nödvändigtvis innebära dyra pengar eller komplicerade lösningar. Med Byggmentors nio inspirerande inredningstips kan du gå från grått till flott lika snabbt som billigt. Diskutera gärna tipsen och kom med egna förslag i kommentarsrutan efter artikeln eller på Byggmentors inredningsforum.

Börja med detaljerna – vad hänger på väggarna?

Det är troligen motsatsen till vad du hör i de trendiga livsstilsmagasinen, men faktum är att man inte alltid behöver börja sin heminredning med att måla om eller tapetsera hela huset eller lägenheten. Testa att tänka tvärtom; börja med de små medlen och lek med de prydnader och detaljer du redan har.

Inredningstips inspiration
Tegelvägg och spännande konst bryter av.

En spännande lösning som många inte tänkt på är att ”klumpa ihop” tavlor, affischer eller prydnadssaker istället för att sprida ut dem. Häng dina tavlor på en enda vägg eller ställ framv aser och skålar på en liten yta för att skapa häftiga fokuspunkter som drar åt sig ögonen.

Tänk text istället för bild

Idag är ”konst” ett luddigt begrepp som kan innebära mycket men ändå är många av oss låsta vid att det man har på väggarna ska vara bilder – punkt slut., Tänk därför på om du kanske kan leka med dina väggar genom att måla eller trycka upp text – kanske ett citat du gillar, namnet på en plats du tycker om eller en del av en låttext. Bokstäver kan dessutom i sig bli tjusiga konstverk!

Inred hemmet efter ett tema

Ett lekfullt och roligt sätt att skapa en inspirerande inredning som inte behöver innebära dyra designermöbler eller exklusiva prydnader är att utgå från ett tema. Kanske en film du älskar, ett fritidsintresse du brinner för eller ett färgschema du känner extra starkt för.

Låt ditt inredningstema synas i konst, prydnadssaker, kläder som hänger framme – ja, egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Ett fantasifullt exempel på hur möbler kan utformas är möbler i djurskepnad.

Bus med ljus i ditt hus

Ursäkta den rimmande inledningen, men den säger rätt väl vad det handlar om – det går att experimentera med hur belysning i ett hem ska fungera. Skapa egna lampor med hjälp av gamla skrotdelar, lys upp med spotlights på väggarna eller sätt upp ficklampor som punktbelyser valda delar av din inredning. Målet är att skapa belysning som känns annorlunda men ändå funktionell.

Måla om med helt fel färg

Ja, visst ska en vägg helst målas eller tapetseras om i en färg som passar ihop med resten av inredningen, men testa att tänka tvärtom. Arbeta med en fondvägg, eller kanske bara en liten del av en fondvägg, och lek dig fram med en färg som känns konstig i sammanhanget. Har du en inredning som i allt övrigt matchar och hänger ihop kan en färgmässig avstickare vara en perfekt detalj.

Möbler i ständig rörelse

Nja, inte hela havet stormar, men att möblera om ofta och i små steg snarare än stora ommöbleringar där allt flyttas kan vara ett enkelt sätt att leta sig fram till det optimalt inredda hemmet. Varför inte utgår från en detalj – ett soffbord, en fåtölj, matbord eller en bokhylla till exempel – i ditt hem och flytta runt den varannan dag under en tid och se var den till slut passar bäst.

Möblera mera – det är gratis och gör nästan mer skillnad än någon annan enskild inredningsförändring. Läs också gärna Byggmentors tidigare guide till hur du möblerar energisnålt.

Lyxtipset – kakla annorlunda

De tidigare inredningstipsen i denna lista har varit relativt billiga sådana. Ett lite dyrare tips är att använda sig av kakel i kök eller badrum på ett nytt sätt. Man behöver inte enbart jobba med enfärgade kakelväggar, eller enkla mönster. Varför inte byta ut bara en del av kaklet och mönstra fram en enkel bild, ett kort ord, eller något annat färgglatt som bryter av kaklets ibland sterila känsla.

Inredning tips
Med tyger och färger kommer man långt.

Kom dock ihåg att en omkakling är väldigt viktig att få rätt utförd med tanke på risken för fuktskador, så anlita en plattsättare om du är osäker på hur det ska gå till.

Tyger till tusen

Filtar, tygstycken, mattor, lakan – allt är billiga sätt att piffa till ditt hem utan att det behöver kosta skjortan. Gör det enkelt och köp in billiga lakan i olika färger som du sedan kan utnyttja till det mesta. Kanske täcka över en dyna i soffan, kanske sätta upp ett draperi i vardagsrummet, eller varför inte sätta upp ett mönstrat lakan på en vägg och på så sätt ”fusktapetsera” billigt och enkelt?

Måla om dörrarna

Dörrar – såväl garderobsdörrar som dörrar mellan rum – kan ofta bli ett tråkigt inslag i ett annars vackert inrett hem. Därför bör du inte vara rädd för att applicera ovanstående tips även på dina dörrar för att låta de vara en lika viktig del av inredningen som golv och väggar.

Vad tycker du om inredningstipsen i listan? Har du egna tips att dela med dig av? Diskutera gärna i kommentarsrutan eller på Byggmentors inredningsforum.

Bildspecial: Träkoja inomhus

Bildspecial: Träkoja inomhus

Att inreda kan vara roligare än att bara följa de senaste trenderna eller att ta ett varv på Ikea. Titta bara på de här bilderna från Kidtropolis där man inrett ett helt rum utifrån en träkoja inomhus, och sedan fyllt på med färger och detaljer som skapar en lantlig utomhuskänsla. Häftigt, eller hur? Dela gärna med dig av dina egna åsikter om rummet i kommentarsfältet längst ner eller på Byggmentors inredningsforum. Klicka på bilderna nedan för att få upp bildspelet där du kan bläddra dig fram.

[nggallery id=3 template=caption]

Samtliga bilder är från amerikanska inrednings- och möbelfirman Kidtropolis.

Kolla gärna in några av våra tidigare exempel på hur man kan vara lekfull i sin inredning, till exempel piratsovrummet, RGB-tapeterna, vattenrutschkanan inomhus eller färgglatt i plast.

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Med inspiration från bland annat USA är trädgårdsgångar i trä något att hålla ögonen öppna efter under 2012 och framöver, spår vi på Byggmentor. Mer exakt tror vi att naturligt lagda trägångar, i stil med bilderna nedanför, kommer att bli populära. Dessa trädgårdsgångar skapar intrycket av att man liksom bara kapat av och slipat till naturligt förekommande träd för att skapa en trädgårdsgång som känns som en organisk del av trädgården, snarare än mer ”stela” lösningar som exempelvis marksten. Att trä och andra naturliga material är på frammarsch bekräftas också av att årets Hem & Villa-mässa har temat ”Nära naturen”. Skriv gärna en kommentar eller diskutera trägångar på Byggmentors trädgårdsforum.

Här är några ypperliga exempel på hur snyggt det kan bli med trädgårdsgång i trä (samtliga bilder är tagna av Katy Elliott):

Så här naturlig kan en trädgårdsgång se ut.
Stora och små träskivor bildar trägången.
Trädgårdsgång i trä
Trädgårdsgång i trä från en mässa i USA.
Trädgårdsgången smälter snyggt in i omgivningen.
Varför inte en träbänk som verkligen andas ”träd” också?

Givetvis kan man köra på trägångar av mer klassiskt snitt med raka plankor, se bra exempel på den här bloggen. Har du egna tankar eller frågor om att anlägga en sådan här trädgårdsgång i trä? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum. Vi avslutar med att konstatera att vi tror att Hem & Villa träffar precis rätt i trä som materials status just nu, så här beskriver man läget inför mässan:

Trä är kanske det allra trendigaste 2011. Detta gäller såväl exklusiva ytor på exempelvis köksluckor som mer utskällda former av trä som väggar klädda med plywood och knotiga kvistar som kan bli klädhängare. Vi ser gott om trärena möbler för både hemmet och trädgården och även när det kommer till de stora inredningsinvesteringarna, som just kök, väljer många, för första gången på många år, trä.

Drömhuset där öppna ytor är ledordet

Det här spektakulära huset är beläget långt bort från Sverige (Kapstaden, Sydafrika) men kan nog ändå fungera som inspiration för den som ska bygga hus eller renovera. Arkitekterna (Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects) har jobbat med stora öppna ytor och fått en härlig kombination mellan raka linjer och flytande gränser mellan rummen. Ägarens önskemål till arkitekterna var att det skulle vara ”dramatiskt” och det får man väl säga att huset blev, inte minst med tanke på den spektakulära omgivningen.

Inga tydliga gränser mellan inne och ute

Pool, himmel och hav möts

Dramatisk omgivning

Stilren och enkel fasad

Kök eller uteplats?

Raka linjer möter ett flytande hav

En levande sittplats

Arkitekternas största problem med huset som kallas ”First Crescent” var den smala ytan – som bredast var det bara 20 meter att bygga på vilket har gett huset en långsmal känsla där ven höjden utnyttjas. Man valde ljusa färger och material för att utnyttja det stora ljusinsläppet maximalt och skapa en känsla av naturligt ljus och att vara utomhus även när man är inne.

Sovrummet är öppet

Öppen yta och dramatik

Borsta tänderna med häftig utsikt

Badrummet är öppet och ljust

Vad tycker du om den öppna lösningen? Något för dig eller mer fint att titta på än att faktiskt bo i? Skriv en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum.

Bästa sätten att hacka IKEA-möbler

Att ”hacka” behöver inte ha att göra med Internet, utan idag är en växande trend att ”hacka” IKEA-möbler. Det innebär att man utgår från IKEA:s sortiment och sedan förändrar och förbättrar till nya unika möbler och inredningsdetaljer. Sajten heter IKEA-hackers.net och har blivit en internationell succé. Här är några av de bästa tipsen på hur man kan vara kreativ med möbler och inredning från IKEA. Klicka på bilderna för större format. diskutera gärna IKEA-hack i Byggmentors inredningsforum.

Bokhyllan Billy blir klassiskt bibliotek

Foto: www.ikeahackers.net

Här har själva möbeln (IKEA-klassikern Billy) inte direkt förändrats, mer än att några har sågats av, men däremot sättet den används på. I rätt sammanhang, färgval och med en enorm uppsättning bokhyllor – 60 stycken – går Billy från att vara en ibland hånad del av IKEA:s sortiment till en hörnsten i vad som skulle kunna vara ett bibliotek på en herrgård.

Garderobsdörren PAX blir ny vägg

Foto: www.ikeahackers.net

Förra året röstades denna lösning fram till årets bästa ”hackade” IKEA-lösning. En enkel garderobsdörr blev en skjutbar vägg som delade av ett kombinerat sovrum och vardagsrum. Med en enkel trästomme runt skjutdörrarna har hackaren skapat en snygg och effektiv avskärmning.

Idealisk – rivjärn eller lampa?

Foto: www.ikeahackers.net

Ett enkelt rivjärn av klassiskt IKEA-snitt förvandlas här till en lampa utöver det vanliga. Tillsammans med lamptillsats från IKEA har den här hackaren fått ett unikt och eget inslag i sin inredning.

Kök i sovrummet med Faktum

Foto: www.ikeahackers.net

Här har kökssystemet Faktum använts som förvaring i ett sovrum där utrymmet inte var tillräckligt för de vanliga sovrumsmöblerna från IKEA. Ett enkelt ”hack” som helt enkelt byter rum på en vanlig produkt, och vips, så har man ett säreget och ovanligt system för förvaring som funkar lika bra för sängkläder som för tallrikar.

Tips för att hacka möbler från IKEA

Så här skriver sajten om vad som egentligen är ett ”IKEA-hack” och vad man ska göra för att själva komma igång med att hacka möbler:

”Ett IKEA-hack är en modifikation eller ändring av en produkt från IKEA. Varför kallas det ”hack”? På sitt eget sätt så handlar det om att bryta IKEA:s ”kod” för hur möblerna ska sättas ihop och omdefinierar den, utmanar den och skapar därmed överraskande resultat. Ja, vissa delar av möblerna kanske förstörs i processen och du kan riskera att tålighet och bärkraft i möblerna försämras, så det är inte utan risk att hacka.”

För att sedan komma igång själv är det bästa att ta del av de exempel som finns på IKEA-hackers hemsida. Diskutera gärna ämnet i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors inredningsforum, och kom med egna förslag på IKEA-hack.

6 billiga tips för trädgården / Trädgårdsodling

Att få en snygg trädgård kan göras på många sätt. Allt från att anlägga en damm eller pool, till att anlita professionella trädgårdsentreprenörer som hjälper till. Men för den som vill skapa en vacker och unik trädgård utan att göra av med en förmögenhet kommer här några tips för den som vill få en ny trädgård för en billig kostnad.

Lägga grusgångBilliga tips för trädgården - grusgång

Visst är det tjusigt med en gång eller uppfart i marksten eller riktig asfalt men ett alternativ som har hållit i många år och som går att lägga till ett rimligt pris är vanligt grus. Först lägger du ett bärlager med exempelvis grov singel (med fördel ovanpå en duk), cirka 15 centimeter, och på det vanligt mindre grus som blir själva grusgången. Att lägga grusgång kostar inte mer än ett par tusenlappar och har hög hållbarhet, lågt underhåll och ser snyggt ut. Kanta gången med stenar eller buskar och du har en trädgård av hög klass som inte kostar särskilt mycket av varken pengar eller tid.

Lek med vatten i trädgården

Man behöver inte anlägga en hel damm för att få en känsla av porlande vatten i trädgården. Ofta räcker det att anlägga mindre vattensamlingar för att ändå kunna njuta av det lugn för ögon och öron som vatten skapar. Till exempel kan man på bara några timmar anlägga en minidamm på kanske en kvadratmeter som du fyller med vatten och några växter runt eller i vattnet. Allt du behöver är en spade, en duk att täcka minidammens botten med och något att dekorera kanten med. Kostar, beroende på materialval, inte mer än några hundralappar.

Håll gräsmattan jämn

Vill man inte lägga pengar på att anlita någon som sköter gräsmattan eller inte vill pynta den med diversa mer eller mindre dyra prydnader är det mest effektiva sättet för att få en ”wow-länsla” över gräsmattana att hålla den helt jämn under sommarhalvåret. Slipa gräsklipparens blad ofta och klipp regelbundet, kombinera med korrekt vattning. Att hålla gräsmattan lika jämn och fin som en golfgreen tar en del tid men är inte särskilt dyrt mätt i kronor.

Inred altan och terrass

Har du en altan, veranda eller terrass i trädgården är den en automatisk fokuspunkt. Satsa lite extra krut på att inreda den med detaljer och framför allt färger. Många väljer ”organiska” färger när det gäller inredning utomhus (naturligt trä, brunt, grönt) men för att skapa en lyxig känsla kan man experimentera med annorlunda färger. Se gärna Byggmentors guide till färgval för inredning för mer information och tips på färgkombinationer.

Mura in rabatten med sten

Har du rabatter eller ”bara” jordplättar med buskar och/eller blommor är det relativt enkelt att skapa en enkel avgränsning som gör mycket för helhetsintrycket av trädgården. Börja med att spola med trädgårdsslang för att skapa en tydlig kontur i jorden, lek gärna med kurvår eller S-svängar. Sätt sedan stenar, antingen blandade storlekar eller tegelstenar, längs kurvan. Vips så har du en billig men snygg avgränsad rabatt. Inspiration för trädgårdenVill du satsa lite extra rekommenderar vi Byggmentors guide till hur du skapar en så kallad trädgårdssäng, eller trädgårdsbädd.

Få stora växter hellre än många små

Den som köpt in blommor eller andra växter till trädgården vet att priset snabbt rinner iväg. Ofta står man där och tänker ”jag köpte ju bara några blommor” och ett dyrt belopp på kvittot. Vill man begränsa budgeten för sin trädgård kan det därför ofta vara billigare att satsa på ett rejält inköp som verkligen sätter trädgården på kartan. Varför inte en annorlunda buske eller ett träd som skiljer din trädgård från grannarnas? Våga tänka stort och du kan få en trädgård som sticker ut utan att behöva vara särskilt dyr. Vad har du själv för tips för hur man bäst skapar en fin trädgård utan att det kostar skjortan? Skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum.

Renovera husvagnen – med lyxtouch

Husvagn behöver inte bara vara en klassisk svensk semester, det kan också bli ett fullgott boende som känns lyxigare än många riktiga hus. I det här fallet var det amerikanske arkitekten Matthew Hofmann som renoverade en gammal husvagn från 1978. Från ett ganska sunkigt objekt blev husvagnen plötsligt ett hem med stil, och egen kaklad badrumshörna. Tilltalar husvagnen dig? Diskutera gärna husvagnen i kommentarsfältet under artikeln, eller på Byggmentors Facebook-sida.
[nggallery id=34 template=caption]

Alla foton: Matthew Hofmann, www.hofarc.commatthew@hofarc.com

Årets Stockholmsbyggnad – vad tycker du?

Stockholms Stad har utlyst en tävling där man vill rösta fram ”Årets Stockholmsbyggnad 2011”. Även om man inte bor i Stockholm tycker vi ändå det är värt att uppmärksamma initiativ som uppskattar och diskuterar smart arkitektur för både små och stora hus. Vad tycker ni om bidragen som är nominerade?

Här är bidragen som tävlar i år (klicka på bilderna för större versioner):

Årets Stockholmsbyggnad One Tonne LifeEtt prefabricerat trähus med mål att påverka miljön mycket lite. Så pass energieffektivt att det genererar mer el än vad huset förbrukar och helt tillverkat i trä.

Byggmentor tycker: Helt rätt i tiden med nyckelfärdigt och miljövänligt/energisnålt. Snyggt och modernt utan att sticka ut för mycket.

Kontorsbyggnad med mycket glas och ljust stål med reflekterande ytor som ger byggnaden ett föränderligt utseende.

Byggmentor tycker: Snyggt, absolut. Men tillräckligt nyskapande för att vinna en tävling av denna klass? Nja.

Årets Stockholmsbyggnad Förskolan PalettenEn förskola med mycket distinkt träpanel som fasad. energieffektivt byggt och olika storlekar på fönstren.

Byggmentor tycker: fönster som växlar storlek hux flux ger ett lekfullt intryck som samspelar bra med den unika fasaden. Tummen upp!

Årets Stockholmsbyggnad Barnmorskan 2Radhus med höghuskänsla som går emot de senaste årens trend med stora fönsterytor.

Byggmentor tycker: Just radhus är ofta väldigt mycket fast i traditionella utseenden, kul med radhus som vågar sticka ut.

Årets Stockholmsbyggnad Kvarteret Gångaren 11Kontorshus i glas och betong där även taket designats omsorgsfullt för att ge grannarna en fin utsikt.

Byggmentor tycker: Visst måste väl just kontorsbyggnader vara neutrala till viss del för att kunna passa olika typer av organisationer, men det här var lite väl ”normalt”.
Alla bilder är från Stockholms Stad (mer om tävlingen via länken).

Vad tycker du om bidragen? Vilken är din favorit? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedanför eller skriva på Byggmentors forum.

Möblerna som kom in från skogen

Björnar, åsnor och får (eller?) har genom franska designfirman Ibride tagit steget från naturen till människornas hem. Genom sin möbelserie ”Mobilier de Compagnie” (direkt översatt betyder det ungefär ”möbelföretaget”) har de tagit fram fantasifulla och moderna skapelser för förvaring och arbete i hemmet.

Inredning från Frankrike

Snygg förvaring på ben. Foto: Ibride

Isbjörnen och bokhyllan "Joe"

Isbjörnen/bokhyllan ”Joe” skapades i bara 50 exemplar. Foto: Ibride

Mulan som blev en sekretär

Mulan har, så klart, anslutning för el- och Internet via sitt betsel. Foto: Ibride

Möblerna ser ut att kunna rymma

Möbler som kan skapa en känsla av rörelse. Foto: Ibride

Ett av djuren är inte en möbel

Ett av djuren är inte en möbel. Foto: Ibride

Björnen vandrar på tom mage

En björn eller en bokhylla? Båda? Foto: Ibride

Lutande björnhylla

En helt vanlig lutande björnhylla. Foto: Ibride

Inredning - lådor på ben

Alla förvaringsmöbler bör ha snygga ben. Foto: Ibride

Familjen småbord på promenadFamiljen Småbord är ute och går. Foto: Ibride

Vad tycker du om möbelkollektionen? För utflippad eller lagom galen? Tyck till i kommentarsrutan nedanför, på Byggmentors forum eller besök Byggmentor på Facebook.

Rätt färgschema för din inredning

Att inreda ett hem handlar om att få rätt samspel mellan möbler, ljus, färger och stil(ar). Inte det lättaste och att få till färger som känns samspelta utan att det blir stelt är inte alltid helt lätt. Med Byggmentors grundkurs i hur Hitta färgschemat för din inredningdu får ihop färgschemat i ditt hem kommer du ett steg närmare det färgperfekta hemmet genom din inredning.

Utgå från väggarnas färger

Antingen kan du börja med att tapetsera eller måla för att få exakt de färger du är ute efter, eller så är det bara att acceptera de färger du har om du exempelvis är nyinflyttad och inte vill lägga tid och pengar på att måla eller tapetsera.

Hur som helst är det viktigt att utgå från dina väggar (och för den delen, även från golvets och takets färger) för att börja fundera på vilka färger du vill leka med på inredningsdetaljer och möbler. Jobba med ditt hems befintliga färger, inte mot dem.

Rita in ljuskällor på en planritning

Ta fram en planritning, antingen en befintlig som du kan ”kladda” på eller gör en egen för hand, och skissa in dina ljuskällor på den. Rita upp ljuskäglor så som ljuset flödar från både fönster och lampor. Att få ditt färgschema att samspela med ljuset är en hel vetenskap i sig men det räcker en bra bit att helt enkelt tänka logiskt; där du har mycket och starkt ljus kan färgen vara mörkare och de delar av ditt hus som inte får mycket ljus kan må bra av ljusare toner. Reflektera också över vilken tid på dygnet solljus kommer in i de olika delarna av ditt hem.

Färghjulet får snurr på färgschemat

Med hjälp av färghjulet här intill kan du få gratis vägledning om vilka färger som passar ihop och inte. Färghjulet hjälper dig hitta färgschematFärghjulet visar olika färgers förhållande till varandra och hur du bör resonera när du funderar på ditt hems färgschema. Du kan utgå från tre grundprinciper när du väljer färg(er) enligt färghjulet:

 • Monokromt – du använder dig av en enda färg i din inredning och varierar den i olika nyanser.
 • Komplementsfärger – färgerna som är mittemot varandra på färghjulet. Dessa passar bra ihop och skapar en kontrast utan att det sticker i ögonen.
 • Analoga färger – färgerna som är intill varandra på färghjulet, du kan till exempel välja tre intilliggande färger att arbeta med i din inredning. Mer enhetlig känsla och liten risk för ”färgkrockar”.

Vill du ha ett fysiskt färghjul eller en färgkarta att hålla i handen kan du hitta sådana hos din färghandlare.

Färger påverkar storleken

Den kanske mest kända färgregeln är att mörka färger skapar en mindre, mysigare känsla medan ljusare färger ger intryck av yta och luft. Det gäller både i sidled och höjdled, testa att experimentera genom att efter några månader gå från en väldigt ljus till en väldigt mörk inredning och se vilken du gillar bäst.

Färgschemat följer stilen

Det kanske inte alltid är en sanning men vill du få en genomtänkt stil på inredningsdetaljer, möbler och färgschema kan det vara vettigt att välja färgschemat utifrån det. Är du ute efter toppmodern känsla är det kanske de klassiska färgerna vitt och svart som gäller medan äldre stilar, särskilt sådana inspirerade av exempelvis Sydeuropa, kan må bra av analoga färger i varma toner. Låt ditt färgschema samspela med den stil du valt, helt enkelt.

Anpassa färgerna efter omgivningen

Din inredning ska som sagt samspela med färgen på väggar, tak och golv såväl som med stilen du valt. Nästa steg är att se om du kan hitta färgkompabilitet med det du har utanför dina fönster. Mycket skog? Kanske kan du (med färghjulets) hjälp hitta färger som kontrasterar eller samspelar med det gröna på sommaren eller det röd-bruna på hösten? Har du andra hus runt omkring kanske din inredning kan gå i ett färgschema som plockar upp starka färger på de omgivande fasaderna? Våga tänka utanför ramen på ditt hus, kan man säga.

Vilka är dina tips på hur man matchar ihop färger i inredningen? Vilka färgkombinationer ska man upptäcka respektive undvika? Skriv gärna en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum. Läs gärna mer om inredning och målning.

Pirater i sovrummet

Det är inte bara i matinéfilmer eller nyhetssändningar man stöter på piratskepp. En amerikansk husägare uppfyllde sin sons önskan och släppte in sjörövarna i sovrummet.

Sjörövarskepp i sovrummet

Gångbro till skeppet

Från golvet når man piratskeppet/sovrummet på en gångbro, via en liten fängelsecell där man kan tänka sig att störiga syskon eller tjatiga föräldrar hamnar.

Landgång för sovrumspirater

Sovrumsskeppets skapare vid rodret

Arkitekten bakom piratsovrummet vid sitt roder.

Klätterrep till garderoben under däck

Utkiksmasten erbjuder bra utsikt

Garderoben under piratskeppet

Under skeppet finns garderoben som man enkelt tar sig till via klätterrepet.

Sjörövarskeppets realistiska yta

Piratskeppet vakar över den som sover

Piratsovrummet har givetvis en fängelsehåla för snokande syskon eller föräldrar.

Fängelsebur och landgång

Foto samtliga bilder: Kuhl Design and Build

Piratskeppet är byggt av en kombinerad arkitekt- och hantverkarfirma i USA (Minneapolis remodeling) och är ett specialjobb där en far önskade ett unikt sovrum åt sin son. Och unikt, det får man väl lov att säga att sjörövarsovrummet blivit. Inne i själva skeppet finns de vanliga sovrumsdetaljerna – ratt, klätterrep ner till garderoben under däck och en utkiksmast.

Vad kalaset kostade förtäljer inte historien, men oavsett pris tycker vi att de fått till något riktigt unikt och beundransvärt som sätter igång fantasin.

Hur skulle du själv inreda ett rum om du fick fria händer och obegränsad budget? Dela med dig i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

8 inredningstips du inte har tänkt på

Att inreda sitt hem har blivit en vetenskap, en industri och en folkrörelse på samma gång. Att balansera personlig smak och rådande trender är inte det lättaste. Byggmentor ger dig åtta tips för inredningen som du kanske inte har tänkt på men som är lätta att genomföra och kan skapa en ny och unik känsla i ditt hem och en heminredning som blir uppdaterad utan att för den sakens skull kosta skjortan.

Skippa par

En vanlig inredningslösning är att arbeta med par – tå lampor på varsin sida av soffan eller kanske två likadana fåtöljer. Det skapar symmetri och ger en genomtänkt känsla. Men för mycket par i ett och samma rum kan istället bli för symmetriskt och stelt. Våga därför bryta upp ett par eller två, ha tomt där det ”borde” stå en spegelbild av något annat i rummet. Asymmetri kan vara snyggast.

Välj något opassande

Hitta en pryl, ett konstverk, en gardin eller vad som helst som går helt emot resten av rummets stil. I ett stilrent modernt rum kan en klassisk detalj bryta av fint, och i ett rum med sekelskiftestema kan ett snygg svart elektronikpryl bli en intressant fokuspunkt. Återigen gäller det att vara genomtänkt utan att verka det. Oväntade inslag och kontraster gör ditt rum levande.

En bricka som aldrig flyttas

Heminredning - bricka i vardagsrummet

När man tänker bricka kan man prata om allt från vackra silverskapelser till plastiga fyrkanter på snabbmatsrestaurangen. Oavsett vilken stil du föredrar kan en bricka faktiskt passa bra som en statisk inredningsdetalj snarare än något du använder för att transportera saker mellan olika rum. Testa att ställa din bricka på exempelvis vardagsrumsbordet eller i en bokhylla, och smycka den med ljus eller en blomma. Annorlunda men ofta väldigt lyckat.

Kaos i bokhyllan

En bokhylla kan lätt bli stel och trist om den bara innehåller likadana rader av böcker ovanpå varandra. Jobba med horisontella och vertikala linjer för att ge ett oorganiserat intryck som gör ditt rum mer levande. Låt böckerna stå på rad eller ligga i högar om vartannat.

Chipsskål med blommor på vardagsrumsbordet

Ett vardagsrumsbord brukar oftast hållas rent eller med en enstaka detalj såsom en bok elelr ljus på. Här är ett ypperligt tillfälle att leka med heminredningen. Ställ fram en chips- eller godisskål fylld med blommor. Eller varför inte en vas fylld med chips. En annorlunda detalj där man kombinerar två saker som egentligen inte hör ihop ger ett rum ett lekfullt intryck där besökaren upplever att det alltid finns nya saker att upptäcka.

Låt stora möbler vara poängen med rummet

Ofta är en soffa, en säng eller ett köksbord möbler som dominerar ett rum men som ändå mest är till för att fylla en funktion. Sängen för att sova, soffan för att man ska kunna titta på tv och köksbordet för måltider. Ett sätt att sticka ut från mängden med din inredning är att välja dessa huvudmöbler med omsorg och låta dem bli fokuspunkten i ditt rum.

Visa upp din samling på ett snyggt sätt

Att samla på saker som man sedan vill visa upp har varit populärt i många år men det  brukar sällan uppskattas av någon annan än samlaren själv. Ett hörnbord fullt med porslinsgrodor eller Star Wars-figurer kan ta över den övriga inredningen och kännas helt fel. Men däremot kan det vara mer intressant att sprida ut samlarobjekten i ett rum eller ett hem. De tar inte över hemmet på samma sätt och kan istället bli en ”snackis” när besökare upptäcker grodor i badkaret eller Luke Skywalker i gardinerna.

Inred för att skapa en instängd känsla

Oavsett om du läser inredningsbloggar eller stora internationella inredningsmagasin kommer du få höra om olika sätt att får rum att verka större än vad de egentligen är. Detta är självklart inte konstigt eftersom nästan alla vill ha stor boyta och en öppen luftig känsla i sitt hem. Just därför kan du sticka ut från mängden genom att göra tvärtom – inred för att skapa en trång men mysig känsla. Fyll väggarna med saker, ha möbler som känns lite för stora, gör ditt rum till en plats för upptäckande och fantasi snarare än så mycket ljus och öppen yta som möjligt. Ett hem som är inrett för att ge en känsla av rymd men som har ett rum som går åt motsatt håll blir spännande och levande.

Vilka är dina bästa inredningstips för att ska en unik känsla i hemmet? Dela med dig i kommentarerna eller registrerar dig på Byggmentors forum. Gillar du artikeln blir vi glada om du besöker oss på Facebook och klicka på ”gilla”.

Rutschkana istället för trappa

Hur förbinder man bäst två små lägenheter med varandra? Med rutschkana så klart! En amerikansk arkitektfirma löste en kunds önskemål om att slå ihop två ettor med varandra på ett lekfullt sätt. Innovativt och kanske något av en trend, med anledning av det underjordiska huset med vattenrutschkana Byggmentor skrev om nyligen?

Lägenheten i New York erbjuder både trappa och kana.

Rutschkanan i rostfritt stål förbinder två sammanslagna lägenheter. Foto: Travis Dubreuil

Rutschkanan förbinder två lägenheter.

Smidigare än att ta trappan? Foto: Travis Dubreuil

Rutschkanan lär vara knepig att hålla ren.

Amerikanska arkitektfirman TCA vågar onekligen tänka annorlunda. Foto: Travis Dubreuil

Storstadsutsikt kombinerat med rutschkana - varför inte?

Kombinerad storstadsutsikt och lekplats i hemmet – varför inte. Foto: Travis Dubreuil

Fakta om rutschkanehemmet

Var: Stadsdelen East Village, New York

Yta: 223 kvadratmeter

Höjd på rutschkanan: Cirka 5½ meter.

Kan du tänka dig rutschkana i ditt hem? Eller är det en kul idé på pappret som kanske inte fungerar i verkligheten? Tyck till i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

Nytt kök för en billig peng

En komplett köksrenovering är ibland nödvändigt men det går att få känslan av ett nytt kök utan att man behöver riva ut och byta ut precis allt. Byggmentor ger dig tipsen på hur du fräschar upp, förnyar och fixar till ditt kök för under 10 000 kr.

Byt vitvaror och rädda miljön

Att byta ut kyl och frys är (jämfört med en komplett köksrenovering) ett relativt billigt sätt att fräscha upp köket ordentligt. Detta kostar ofta mer än 10 000 kr men det fina i kråksången är att du kan göra en plusaffär om du byter gamla energislukande vitvaror mot nya energisnåla alternativ. Vissa kylskåp och frysar kan sänka din elräkning med ett par hundralappar i månaden och om du i dagsläget sitter på äldre modeller, då har du förmodligen fått din nya kyl och frys återbetald inom ett decennium.

Nya köksluckor

Utan att du behöver riva ut och göra en helt ny planlösning för köket kan du faktiskt relativt snabbt och enkelt byta ut dina köksluckor och ändå få känslan av ett helt nytt kök. Ett ännu billigare alternativ är att putsa upp dina befintliga luckor, antingen genom att måla själv eller kanske lämna in dem till en lackerare. Det finns också olika former av självhäftande folie som kan ge dina köksluckor en konstnärlig touch eller bara en fräschare känsla med väl utvalda detaljer.Nytt kök för under 10 000 kr

Uppgradera redskapen – inget knivigt beslut

Ett väldigt enkelt sätt att skapa en ny känsla i köket är att byta ut de lite mindre detaljerna och redskapen. Ett nytt knivställ och en snygg brödrost kan låta banalt men tänker du till och köper nytt med en vision om hur ditt kök ska se ut kan det ändå påverka mycket. Ett bra tips är att inte köpa nya småsaker till köket stötvis utan vänta tills du kan köpa flera saker samtidigt, då ökar chansen att få till en egen enhetlig kökskänsla.

Blandare från rätt sekel

Kranarna i köket är ofta det som först skvallrar om dess ålder. Vattenkranar har en tendens att vara de första köksdetaljerna som ändras i utseende och form i takt med att trender för kök förändras. Därför är det ofta smärtsamt tydligt om en kran kommer från 90-talet när den ställs mot en modern kran/blandare. För en billig peng, med marginal för om du behöver ta in hantverkare för installationen, kan du idag få snygga och fräscha vattenkranar som ofta är energisnåla och sparar vattenslöseri. Bra för både klimat och plånbok!

Tänk nytt kring ljuset

Att uppgradera belysningen i köket är också ett förhållandevis billigt sätt att skapa en ny känsla. Här gäller det våga tänka nytt och arbeta med exempelvis punktbelysning som riktas mot väl valda delar av köket, av praktiska och estetiska skäl. Kanske kan du installera takspotlights där en riktas mot arbetsbänken, en mot en kul inredningsdetalj och en tredje mot skafferiet? Med en bra grundbelysning och flexibel punktbelysning kan du få ett kök som du själv kan variera efter behov och humör.

Vilka är dina bästa tips för att få en fräschare känsla i köket utan att behöva renovera helt? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för köksrenovering och köksinredning.

12 tips för en lyckad köksrenovering

Från rivning av gammal inredning till sista finputsningen av ditt nya kök – Byggmentor ger dig 12 bra tips till ett fint och funktionellt nyrenoverat kök.

Renovera kök: tips

Steg ett och det kanske viktigaste tipset för att komma igång är det som bara äger rum i huvudet. Fundera på vilken stil du vill ha på ditt kök, vilka vitvaror, ungefärlig budget och allt annat. Med stor sannolikhet kommer den här planen att förändras allt eftersom men du bör ha något att utgå ifrån innan du börjar handla och renovera. Byggmentors guide ”Så skissar du drömköket” är en bra plats att börja på.

Välj layout för köket

Enkelt uttryckt kan man säga att det finns några grundlösningar som alla kök har sin utgångspunkt i:

 • Enväggskök. Köket går enbart längs en enda vägg.
 • Korridoren. Ett kök med två långsidor som ligger mittemot varandra.
 • L-formen. Ett kök med ett vinkelrätthörn, alltså som bokstaven L.
 • Dubbel-L. Samma utgångspunkt som det vanliga L-formade köket men med ett extra ”L” som köks-ö eller längs kökets motsatta hörn.
 • U-format. För den med mer plats låter man köket täcka tre väggar och därmed forma ett ”U”.

Till dessa grundformer kommer givetvis olika varianter, du kan till exempel lägga till en köks-ö för att få mer arbetsyta eller skapa ”avstickare” från dina kökslinjer.

Kökets triangel

När du planerar kökets utformning och var de olika köksdelarna och möblerna ska ligga bör Planera köket enligt kökstriangelndu utgå från ”kökstriangeln”. Det är en princip som går ut på att den som arbetar i ditt kök alltid ska kunna ta sig mellan tre olika punkter: kyl, ugn/spis och vask. Dessa tre punkter bör ligga nära varandra och inte ha några hinder mellan varandra. Om den som är i ditt kök enkelt kan observera och ta sig mellan dessa tre ställen har du en bra start på ditt nya kök.

Renovera kök pris

Priset för en köksrenovering varierar av förklarliga skäl väldigt mycket. Men det finns ett tidigt beslut du behöver göea som förmodligen är det enskilda beslut som påverkar priset för din köksrenovering mest – nya vatten- och avloppsledningar eller behålla befintliga rör. Bestämmer du dig för att behålla diskho och avlopp på befintlig plats sparar mycket i både tid och pengar, men å andra sidan begränsas köksrenoveringens möjligheter eftersom du måste förhålla dig till tidigare VVS-lösning.

Renovera kök – köksluckor

Nu är det dags att titta på köksluckor, köksinredning och vitvaror. Allt från nya osthyvlar till arbetsbänk bör ingå i din plan, sedan kan du skala av allt eftersom. Om du själv vill välja ut ditt köks inredning och allt från köksluckor till material och färger bör du besöka både stora byggvaruhus och mer renodlade och ofta mindre köksspecialister som är inriktade just på kunder som renoverar kök. De kan oftast hjälpa dig och komma med förslag på hur du bäst sätter ihop din köksinredning, och bara genom att prata med dem kan du ofta få tips och inspiration.

Tänk på lampor och ljus

Ljussättning går i viss mån att korrigera efter att köket blivit renoverat men för säkerhets skull bör du ha en klar vision redan in köksrenoveringen drar igång. För att slippa mecka med förlängningskablar och paniklösningar är det smidigast om du under renoveringen låter din elektriker dra alla kopplingar och kablar så som du vill ha dem istället för att det blir någon standardlösning som i slutändan inte passar dig. För en nära dialog med båda elektriker och snickare för att se till att alla parter är införstådda med vad du vill få ut av ljuset i ditt kök.

Köksrenovering kostnad

Vad kostar då en köksrenovering? Mellan 350 och 700 kronor i timmen får du räkna i arbetskostnad för en hantverkare. Priset varierar beroende på vad ni sluter för avtal och vilket arbetsmoment det rör sig om men där någonstans ligger kostnaden. Så om ditt kök tar 160 timmar att renovera, inklusive elektriker, snickare, kakelsättare, VVS, med mera, landar du på en arbetskostnad på mellan 56 000 och 112 000 kronor.

Denna arbetskostnad för köksrenovering får ni dock göra ROT-avdrag för, vilket betyder ett avdrag på upp till 50 000 kronor per person och år. Halva arbetskostnaden får dras av, så är ni två i hushållet och båda tjänat in tillräckligt för att göra fullt ROT-avdrag landar arbetskostnaden mellan 28 000 kronor och 56 000 kronor.

Till detta kommer materialkostnaden som du bör få en uppskattning på av dina hantverkare tidigt. Den stora delen av materialkostnaden för köksrenovering är dock beroende på vilken prisnivå du väljer för din köksinredning.

Nya fönster i köket – våga gå hela vägen

Det som generellt sätt höjer upplevelsen av och priset på ett kök är att få in mer naturligt ljus. Har du inte redan köksfönster bör du allvarligt se över möjligheten att sätta in nya fönster som släpper in mer ljus. Det är rätt kostsamt att installera fönster i kök men om du tänker ekonomiskt är det sannolikt den del av köksrenoveringen som har störst chans att återbetala sig själv i och med värdehöjning vid försäljning. Ska du ändå genomföra en omfattande köksrenovering är definitivt smart att se över fönsterläget också.

Arbetsbänken drar till sig blickar

Köksrenovering: En rejäl arbetsbänk lyfter köketI köket, precis som i ditt hem i övrigt, behöver du en fokuspunkt för att din inredning ska kännas genomtänkt och komplett. I ditt kök kan fokuspunkten vara en detalj, kanske en växt eller kryddhylla, eller en rejäl arbetsbänk i exempelvis granit som verkligen fånga betraktarens blick omedelbart. Att satsa lite extra krut på arbetsbänken är viktigt eftersom den är den del av köket du kommer i kontakt med oftast och för att en stor tom yta bör vara snygg och passa din smak. Annars blir det sannolikt bara en tom, död yta som drar ner helhetsintrycket av köket.

Köksrenovering gör det själv?

Nja, är du inte utbildad inom de olika områden en köksrenovering kräver (snickeri, VVS, el, kakel med mera) är det inte en god idé att renovera köket själv. Hör dig för med olika hantverkare och se vad de erbjuder dig i offertväg för de olika momenten. Förutom ”vanlig” hantverkarkompetens kräver kök dessutom våtrumskunskap för att du inte ska drabbas av otrevliga fuktskador i framtiden. Kanske behärskar du någon del av renoveringen som du kan göra själv och sedan lägga ut övriga delar på kökshantverkare?

Själva arbetet bör du få en tidsuppskattning på redan innan det drar igång. Räkna alltid med att det kan ta längre tid än vad hantverkarna gissar och se till att komma överens om hur du ska betala för köksrenoveringen. Pris bör ni sätta på förhand, om inte bör ni komma överens om vad som är en rimlig tid för just din köksrenovering. Jämför olika köksentreprenörer för att få lite olika bilder av vad just din köksrenovering kostar i tid och pengar.

Takhöjden styr köksluckor och köksinredning

Just höjden från golv till tak i ditt kök bör styra en del av dina val när det gäller köksinredning. Har du standardhöjd till taket kan dina skåp och luckor gott gå hela vägen upp till taket, men börjar du komma över 250 centimeter i takhöjd har du ett ypperligt tillfälle att få ett kök som ser annorlunda ut och som kan erbjuda nya förvaringsmöjligheter. Lämna helt enkelt utrymme mellan köksskåpens överkant och ditt tak för att skapa nya lösningar för köksinredning och design.

Renovera kök med liten yta

Är ditt kök på bara några få kvadratmeter finns det lite särskilda saker att ta hänsyn till och den här guiden till köksrenovering avslutas med några tips som gäller särskilt vid renovering av små kök.

 1. För att ge ditt lilla kök en mer enhetlig känsla kan du dölja vitvaror som kyl eller diskmaskin bakom samma panel som dina köksluckor. Det gör att ditt kök inte får den spretiga och stökiga känsla som små kök ofta får.
 2. Tumregeln för köksrenovering i litet kök är ljusa färger och öppna förvaringslösningar. Försöka hålla flera av dina skåpytor öppna, djupet bidrar till större känsla av rymd i köket. Ljusa färger är generellt bättre att använda i små kök eftersom även det bidrar till en öppnare kökskänsla.
 3. Även om du har en begränsad väggyta att bygga ditt kök kring kanske du får plats med en köks-ö någonstans? Då förvandlar du golvyta till användbar arbetsyta och ger en exklusiv känsla även om ytan är liten.
 4. Utdragbara skåp och hyllor är perfekta för det lilla köket. Förvaringen blir enklaare och du kommer känna att du får plats med mer än vad du trodde om dina förvaringslösningar går att dra ut.

Köksrenovering forum

Att renovera kök är en omfattande process och inför en köksrenovering dyker det alltid upp frågor och funderingar. Vi på Byggmentor tänker göra vårt bästa för att ge dig den guidning du behöver i renoveringsdjungeln, och vi hoppas att alla våra kunniga Byggmentor-läsare vill hjälpa till. Besök gärna Byggmentors forum om köksrenovering och ställ frågor eller kom med råd och tips. Ofta är den allra bästa hjälpen inte den man får från experter utan den som kommer från någon som varit i en liknande renoveringssits som en själv nyligen. Ställ din fråga på forumet!

Skriv också gärna kommentarer i rutan här nedanför artikeln – ge oss dina bästa råd eller knivigaste frågor om köksrenovering!

Bildspel: Färg och retrokänsla på Rum & Trädgård 2011

Byggmentor har besökt Rum & trädgård-mässan i Kista utanför Stockholm för att kika på det senaste inom allt från blommor till bastuflottar. Årets upplaga av mäsan fokuserade mycket på inredningslösningar för den lite mindre utomhusytan, exempelvis en vrå i trädgården eller en mindre veranda. I övrigt var det som vanligt allt från blomsterarrangemang till förevisningar i hur man bäst trimmar och tar hand om sina träd. Spana in bildspelet nedanför för bilder från Rum & Trädgård 2011.