Enstegstätade villor – husägaren får betala för problemen

Enstegstätade villor – husägaren får betala för problemen

Hus med vad som kallas ”enstegstätade” fasader har i ett antal år varit ett sorgebarn för svenska husägare och husföretag (och kanske lika mycket för deras försäkringsbolag). Nu har Göta Hovrätt kommit med ett utlåtande i den tvist som varit mellan husägare och hustillverkaren Myresjöhus )se lista på hustillverkare som gör nyckelfärdiga hus här). Domen blev att de husägare som hoppats på ersättning för de fuktskador som deras fasader lett till inte får några pengar, istället blir de skyldiga att betala rättegångskostnaderna för motparten Myresjöhus.

Detta är enstegstätad fasad

I korthet kan man säga att det som utmärker hus med så kallade enstegstätade väggar är att man satt putsen på fasaden direkt på den isolering som skyddar huset. Det är alltså inget utrymme för luftr att cirkulera mellan ytterväggens puts och isoleringsmaterialet.

Statliga Boverket har uppmanat husägare med denna typ av fasadlösning att ta in en utomstående besiktningsman för att leta efter fuktproblem. Det förrädiska med de enstegstätade fasaderna är att fuktskador och mögel kan uppstå och inte märkas under lång tid, och när husägaren väl upptäcker problemet kan det vara för sent för att åtgärda på ett relativt enkelt sätt.

Läs gärna på mer om fuktskador, alger på fasad och hussvampen som hotar ditt hus.

Det som rent konkret är problemet med enstegsfasader är att om vatten väl kommer in i väggen så har det ingenstans att ta vägen eftersom det inte finns något utrymme mellan ytterväggens puts och isoleringsmaterialet. Istället fastnar fukt och väta vilket kan leda till problem för både konstruktionen och i förlängningen även för de boendes hälsa.

Vad innebär den nya domen?

I och med Hovrättens dom får nu de privatpersoner som köpt hus med dessa fuktproblem finna sig i att både åtgärda problemen själva utan ekonomisk kompensation samt att betala rättegångskostnaderna.

Att metoden som använts varit felaktig är nog samtliga parter överens om, men de man nu konstaterar är att Myresjöhus och byggbranschen i stort agerat utifrån vad man trott varit en godtagabar byggmetod för fasader. Därför är man inte skyldiga att betala för de problem som uppstått.

Rätt isolering är viktigt
Rätt isolering är viktigt

Detta är en viktig sak att känna till för dig som bygger eget hus eller köper hus (läs här om hur du kontrollerar huset inför köp) – om företaget som byggt huset agerat enligt rådande principer och regler så är det du som husägare som står med brallorna nere om det uppstår problem längre fram. Därför bör du alltid se till att ditt hus är byggt enligt vedertagna regler som du vet funkar och det är alltid en god idé att låta en besiktningsman se över det.

Många bedömare menar att mörkertalet är stort när det gäller hus med fuktskador på grund av felaktig konstruktion,  så är du minsta osäker på huruvida ditt hus är okej bör du anlita en besiktningsman. Det kan kosta några tusenlappar men det är ett lågt pris för att veta om dina väggar håller måttet eller inte.

Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet här nedanför.

Mer läsning som kanske intresserar dig:

Hussvampen kan vara värre än en naturkatastrof

Hussvampen kan vara värre än en naturkatastrof

Hussvamp kan förstöra ditt hus och kosta dig många tusen kronor. Så upptäcker du och blir av med hussvampen innan den skapar hål i såväl väggar som plånbok. Diskutera och ställ frågor i kommentarerna efter att du läst artikeln.

All svamp är inte bra

Smörstekt svamp på en god bit bröd, eller en god svampsoppa. Visst låter det gott? Men svampar är inte bara trevliga – drabbas ditt hus av hussvamp kan du stå inför stora besvär med att få bort den.

Hussvampen är egentligen ett samlingsnamn på ett antal olika typer av svampar, så kallad brunrötesvamp, och den kan slå till tyst och omärkbart – i början. När den väl fått fäste kan den förgöra ett hus nästan lika effektivt som en jordbävning eller en översvämning. I jämförelse så är ”snällare” bioligiska angrepp som alg på fasaden att föredra.

Eftersom det på många håll har regnat väldigt mycket i år är det klokt om du som husägare är extra vaksam på svampangrepp. Med vår guide upptäcker du hussvampen och får råden om hur du får bort den. Häng med!

Kontrollera huset och upptäck hussvampen

Generellt bör du årligen gå igenom ditt hus och då särskilt dess mest utsatta punkter för att upptäcka allt från svampangrepp till andra skavanker som bör åtgärdas. Använd gärna vår checklista över villans 14 kontrollpunkter om du vill ha hjälp på traven.

Då hussvampen är aggressiv och väldigt snabb att ta över huset när den väl fått ett fotfäste gäller det att vara på tårna. Leta därför efter dessa tecken på en hussvampsattack:

 • Ett kanelliknande ”pulver” på golv, väggar eller tak. Detta är hur hussvampen oftast gestaltar sig. Är du osäker, testa att torka bort ”pulvret” med en trasa. Kommer det tillbaka är det antagligen svamp.
 • Delar av träkonstruktion, exempelvis golv eller fasad, som helt enkelt verkar ge vika. Då kan det vara hussvampen som försvagat trät.
 • Trä som helt enkelt är ruttet.
 • I ett senare skede kan hussvamp se ut som ”klassisk” svamp, då lär du garanterat bli varse ditt problem. Om den utsöndrar vatten betyder det att den lever och frodas och behöver stoppas!
 • Svamplukt.
Dyker ett eller flera av ovanstående symptom upp i ditt hem är det dags att agera illa kvickt! Eftersom den kan sprida sig under golv eller bakom väggar med hjälp av långa trådar finns det ingen tid att spilla med saneringen.
Kom också ihåg att hålla koll på din husgrund. Brunrötesvamp gillar kalk vilket ofta återfinns i just grunden.

Åtgärder att vidta när du drabbats av hussvamp

Massivt angrepp av hussvamp. Foto: Wikipedia enligt CC 3.0

Eftersom vanlig hussvamp kan växa flera centimeter i veckan är det viktigt att agera fort när du upptäckt den. Här metoderna du kan använda dig av:

 • Agera förebyggande genom att vara vaksam på fuktigt trä. Det är i fukten som hussvampen kan få fäste, men sedan kan även ”friskt” trä drabbas. Ser du till att ditt hus är torrt och står emot fukt i mark och från regn så ökar chansen att slippa angrepp.
 • Hittar du svamp måste fukten stoppas. Se till att tak och fasad håller tätt och att eventuell isolering och dränering också gör det. Genom att hålla vätan ute kan se till att hussvampens spridning saktas ned.
 • Ta bort drabbat trä. Detta är tyvärr den säkraste metoden för att åtgärda ett svampangrepp. Kom ihåg att du kan anlita hantverkare för jobbet och få ROT-avdrag för arbetskostnaden (halva priset upp till 50 000 kr).
 • Kontakta en bekämpningsfirma som exempelvis Anticemex som kan angripa hussvampen kemiskt. Begär också en besiktning för att utreda angreppets omfattning.

Stoppa hussvampen i tid

Även om det kan svida i hjärta och plånbok att behöva byta ut skadade delar av huset så är det lika bra att göra det i ett tidigt skede. Väljer du att vänta eller hoppas att svampen inte spridit sig kan du ett år senare stå med ett hus som i princip måste rivas.

Som sagt är ett bra stalltips att se till att ditt hus håller tätt mot fukt från mark och luft på utsidan. Läs gärna mer i vår guide till att dränera runt huset samt vår artikel om Pordrän, Isodrän och Platonmatta.

Har du egna erfarenheter av hussvamp? Tipsa eller eller ställ frågor i kommentarsrutan under artikeln eller på forumet.

Kanske vill du även läsa:

Grundisolering villa

Cellplast i väggarna

Isoleringsmaterial förebygg algangrepp och hussvamp

Ny dörr – 7 saker att tänka på

Ny dörr – 7 saker att tänka på

En ny dörr kan både piffa upp utseendet på ditt hus och hjälpa till med viktiga funktioner såsom att hålla värmekostnaderna nere och inbrottstjuvar ute. En dörr är således inget du förhastat bör köpa. Med våra sju tips inför dörrköpet får du en bra start på resan mot den perfekta dörren för just ditt hem.

Diskutera, ställ frågor och tipsa om egna dörrerfarenheter på vårt forum eller i kommentarsfältet efter artikeln.

Lista dina krav och önskemål

Börja alltid vid köksbordet (eller annan lämplig plats för eftertanke) med penna/papper eller dator framför dig. Lista vad du vill att din dörr ska uppfylla och vad du vill att den ska åstadkomma. Dela upp listan i ”måste finnas” och ”får gärna finnas” så du är helt på det klara med vad du kan kompromissa med och vad som inte är förhandlingsbart när du gör din dörraffär.

Bygglov kan behövas för ny dörr

Hör med din kommun huruvida du behöver bygglov för just ditt hus – detta varierar beroende på detaljplan för området. Även om det inte krävs bygglov kan det vara en god idé att se över hur dörrar generellt ser ut i ditt eget område. Både för inspiration och idéer men också för att hitta en egen dörr som går i linje med övriga området.

Även om originalitet förvisso är viktigt så brukar det i grannskap med tät bebyggelse vara uppskattat med dörrar som går i samma estetiska riktning.

Energidörr – ska din dörr spara pengar åt dig?

Det finns idag många dörrar som har ett lågt så kallat u-värde (mer om u-värde här). När detta värde är lågt innebär det att dörren i fråga släpper ut väldigt lite av värmen i huset, vilket gör att den värme du har i huset räcker längre och därmed också i slutändan leder till lägre kostnad för din värme.

Ska en energidörr vara effektiv behöver den dock kompletteras med goda energiförhållanden även i resten av husets utsida. Exempelvis genom energifönster eller tilläggsisolering. Då kan en energieffektiv ytterdörr vara en mycket god investering som till och med betalar tillbaka sin egen kostnad genom pengarna du sparar på minskad värmeförbrukning.

Pris – så mycket kostar en ny dörr

Byta dörrEn dörr med goda energibevarande egenskaper kostar någonstans mellan 5000 – 15 000 kr. Vill du ha en mer exklusiv dörr med högre krav på säkerheten hamnar du i den högre delen av prisspannet, en enklare dörr ger lägre pris.

Är dina krav inte så höga på exempelvis värmeisolering så kan du med lite bra extraprisjagande hitta en ytterdörr för bara ett par tusenlappar. Kort sagt – en ytterdörr kan kosta lite eller mycket men de är också ganska ”raka” i sin prisprofil; du får vad du betalar för helt enkelt.

Installation av din nya dörr

Ett sätt att sänka priset på din dörr och samtidigt få den monterad på ett korrekt sätt är att anlita en hantverkare för själva arbetet. Ofta kan du få ”paketpris” på inköp av dörr och arbetskostnad vilket för det mesta betyder att hantverkarens rabatt gör att inköpskostnaden av material (dörr och tillbehör) blir lägre.

Glöm inte att ROT-avdraget gäller för byte av ytterdörr i villa eller radhus, detta gör att kostnaden för att anlita hantverkare halveras. ROT-avdraget gäller dock inte för byte av ytterdörr i bostadsrättslägenhet.

CE-märkning P-märkning och SFDK-märkning

Det finns tre typer av standardmärkningar som kan vara bra att känna till när det blir dags för dörrbyte.

CE-märkning: Betyder att den håller funktionsstandard men säger ingenting i övrigt om kvaliteten på dörren. Är dörren CE-märkt vet du att den dörr du köper är lika bra som andra likadana dörrar som testats.

P-märkning: Innebär att dörren har testats och godkänts av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

SFDK-märkning: Trä- och Möbelindustriförbundets kvalitetsmärkning.

Detaljerna gör dörren

Till sist är det viktigt att komma ihåg att saker som lås, gångjärn, eventuellt tak ovanför dörren alla påverkar dess utseende och funktion. Hör med dörrhandlaren, hantverkaren och grannar om olika lösningar för att få en bra bild av de olika alternativen.

Vad är dina bästa tips för den som ska genomföra ett dörrbyte? Dela med dig eller ställ frågor, i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum. Lycka till med din nya dörr!

Cellplast i väggarna – farligt vid brand

Cellplast i väggarna – farligt vid brand

Efter den tragiska brandolyckan i Mjölby i helgen väcks nu åter debatten om cellplast som isoleringsmaterial. Men det är inte materialet i sig som nödvändigtvis är farligt vid brand utan snarare hur konstruktionen utförts.

Cellplast bakom plåt den verkliga boven

Enligt Brandskyddsföreningen, som arbetar med frågor om brandskydd och säkerhet i hela landet, är det just när cellplast byggs in bakom plåt som en särskild brandrisk föreligger.

– Cellplast bakom plåt är en mycket olämplig konstruktion. Plåten är inte tillräckligt tät för att hindra brand och dessutom leder den värme, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen till Ny Teknik.

Snabb brandutveckling

Det var i lördags som en brand började i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Mjölby. Brandkåren lyckades rädda ett antal personer men en 5-årig flicka omkom tragiskt nog. Nu väcks därför diskussionen på allvar om konstruktionen av bostäder med cellplast. Att använda cellplast som isolering är relativt vanligt i svenska flerfamiljshus som är byggda under 2000-talet.

Enligt Brandskyddsföreningen är det krav på energieffektiv isolering som gjort cellplast populärt i och med att det är billigt och effektivt som isoleringsmaterial. Problemet är bara att cellplastens intåg i svenska byggnader gått så fort att det inte finns tillräckligt med forskning i hur materialet fungerar i brandsituationer.

– Vi vill belysa och påvisa de stora kunskapsbrister som finns inom byggsidan och hos förvaltare och byggnadsinnehavare. Vi kan visa på ett stort antal bränder där cellplast varit orsak till snabb brandspridning. Utifrån de bränder som inträffar försöker vi dra lärdomar och föreslå lösningar som är mer lämpliga och kan minska problemen, säger Cecilia Uneram.

Näste steg – kunskap och granskning

Nu vill Brandskyddsföreningen att man tar frågan på allvar där man tittar på redan byggda hus för att se till att de uppfyllder de säkerhetskrav som finns.

– Brandskyddsföreningen anser att det behövs en granskning av befintliga byggkonstruktioner för att minska brandriskerna och att säkerställa att samhällets krav uppfylls.  Vi anser också att kunskapen kring vad som är lämpliga respektive olämpliga lösningar måste spridas och att testmetoderna kring brännbara isoleringar ses över, säger Cecilia Uneram.

Så ser du till att ditt hus är brandsäkert

 • För dig som själv är orolig över brandsäkerheten i ditt hem finns det några saker du kan göra för att minimera riskerna vid en brand:
 • Ta reda på om ditt hus är konstruerat på ett brandsäkert sätt när det gäller exempelvis cellplast. Börja med att prata med din förvaltare/bostadsrättsförening eller den som byggt ditt hus.
 • Vänd dig till Brandskyddsföreningen om du vill veta mer om brandskydd.
 • Se till att alltid ha fungerande brandvarnare.
 • Släck alltid ljus när du går ifrån dem.
 • Var särskilt noggrann vid matlagning då brandrisken ökar.
 • Se till att elapparater alltid är avstängda när de inte används, och låt inte exempelvis tvätt- och diskmaskin vara igång när du inte är hemma.
 • Följ Brandskyddsföreningens eminenta checklista.

Diskutera gärna cellplast och brandsäkerhet i kommentarsrutan här nedanför – är du trygg med konstruktionen av ditt hus? Vilka åtgärder har du vidtagit eller planerar du att ta?

Läs mer om olyckan i DN och Corren.

Fler artiklar om säkerhet i hemmet och isoleringsmaterial:

Mödosam tillbyggnad och renovering – vi är väldigt stolta

Mödosam tillbyggnad och renovering – vi är väldigt stolta

Maria beskriver både det roliga och det jobbiga i att genomföra omfattande ombyggnad av sitt hus, med allt från rivning av garage till besök på akuten i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Maria ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Marias tävlingsbidrag (se bildpsel längre ner):

Tillbygge började med att riva garaget

Garage under rivning.

Våren 2009 gjorde vi äntligen verklighet av de tankar och drömmar vi haft i över 10 år. Vi kände att det var nu eller aldrig. Min man Patrik ritade upp ett förslag på tillbygget, vilket så småningom skulle bli vårt drömhus. Efter mycket skissande och lite tips från svärfar så hade vi äntligen en färdig ritning i vår hand som såg helt perfekt ut. Detta skulle bli så bra!

Tyvärr så var vi tvungna att riva vårt gamla garage på grund av att det låg fel i förhållande till huset. Sommaren 2009 ägnade jag alla mina tre semesterveckor till att riva det gamla garaget och köra allt till tippen. Vilka muskler man hade den sommaren… Tänk att det kan bli så mycket trä och isolering av ett enda garage! Man började fundera på vad man gett sig in på.

Efter rivningen så var det dags att gräva för grunden, sätta ut element, lägga i tv. singel, frigolit, armering och så vidare. Golvvärmen lades ner innan vi slutligen gjöt plattan. Nu kändes det som om att vi hade kommit en bra bit på vägen. Så fel man hade!

Valde att göra så mycket som möjligt själva

Härlig öppen yta.

Byggarna kom och satte stommen på plats, därefter hade vi bestämt oss för att göra så mycket vi kunde själva, vilket resulterade i jobb till minst 22.00 varje kväll och sen upp kl. 05.00 morgonen därpå i ca ett år. Vi hade båda heltidsjobb. Utöver det drev vi en förening, var innebandytränare, hade ett städjobb och spelade innebandy båda två så tiden räckte inte alltid till. Sen har vi tre barn också som krävde sitt.

Utbyggnaden skulle bestå av sovloft, walk-in-garderob, träningsrum, kontor och ett stort vardagsrum. Garaget skulle ha förråd, plats för bilen och ett litet svalare förråd där vi kunde ha lite saft, läsk etc. Utanför garaget skulle det byggas carport.

Vi började att lägga golvet ovanför carporten där det skulle vara träningsrum När vi hade lagt vindpapp och isolering och börjat lägga golvspånen, råkade vår, då 8-åriga son, kliva utanför golvspånen och föll rakt ner i betongen! Det var hemskt att se honom falla utan att man kunde göra något. Allt gick så fruktansvärt snabbt! Tur i oturen så gick det bra, ryggen ömmade men i övrigt inte en skråma. Det blev förstås inte mer jobb den kvällen.

Man kan säga att vi jobbade mot klockan, det började bli kallt ute och innan vi kunde sätta in den nya garageporten och få tätt in i huset, var vi tvungna att göra färdigt jobbet som krävde lift. Hålet där porten skulle sitta var enda stället där vi fick in liften. Svärföräldrarna hjälpte oss och vi jobbade själva på för fullt.

Spikpistol ledde till besök på akuten

Arbete pågår.

När garageporten var på plats, och vi skulle bygga klart sovloftet så skulle jag hålla reglarna på plats medan Patrik sköt ihop dom med spikpistolen. Men med min vanliga tur så hoppade spikpistolen till och satte en räfflad 4-tums spik rakt igenom tummen! Ni kan tro att jag skrek! Patrik tog tag i tummen och drog ut spiken direkt, vilket jag är väldigt glad för. … akuten nästa…blev inte mer jobb den dagen heller.

Men det var ju bara en tumme, jag hade ju nio fingrar till, så vi jobbade vidare dagen därpå. När väggar och golv var färdiga i sovloftet, skulle vi börja bygga skorsten. Under uppbyggnaden av denna så bestämde vi oss för att vi inte ville ha skorstenen helt slät när det var dags att putsa den. Vi kom därför på idén att man kunde sätta in lite halva naturstenar här och där och putsa in dom i skorstenen.

Sagt och gjort, vi limmade stenar och putsade skorsten… och vilket resultat! Den är som en tavla i sig, den finaste skorsten jag någonsin sett! Jag kan fortfarande sitta länge och titta på den och bara njuta. En verkligt skön känsla av att ha gjort något själv och att man är nöjd! Vårt nya hus växte fram sakta men säkert.

”Borde hyrt in mer hjälp under resans gång”

Vi höll på i cirka ett år med stenhårt arbete, då det som inte fick hända hände. Jag fick borelia, som satte sig på nerverna som styr benen och jag blev väldigt sjuk. Mycket sjukhusbesök och ovisshet följde. Ett tag kunde jag inte ens gå, och jag kunde inte göra något annat än att ligga och se på allt som skulle göras men som inte blev gjort.

Det var en jobbig tid, och bygget stod still under min sjukdomstid. Det var inte mycket arbete kvar, men jag hatade att se det och inte kunna göra något. Jag har ännu inte blivit helt återställd men vi har börjat att beta av det sista i huset vilket är hur roligt som helst. Vi ser ett slut på allt jobb och går en ljusare framtid till mötes där vi äntligen kan börja njuta av vårt fina hus plus att våra underbara barn får tillbaka sin mamma och pappa.

Vi har fått vårt drömförråd där vi lagt klinker och har ljusa fina väggar, med högtalare i taket så vi kan lyssna på musik när vi står och jobbar. Vi har lagt ny marksten utanför entrén, vilket kostade mig en bruten tumme, eftersom betongplattan bara var tvungen att rasa från pallen och landa rakt på min tumme! Men det var ju bara en tumme, det kunde varit värre. Och fint blev det vid entrén kan ni tro, så det var värt smärtan!

Vi har jobbat hårt en lång, lång tid, mycket svett och tårar. Nu i efterhand önskar man att man hyrt in mer hjälp under resans gång, så man kunde få mer tid med familjen. Den tiden som gått förlorad kommer ju inte igen, och vi lever inte för evigt.

Men trots allt så är vi väldigt stolta över vad vi åstadkommit. Vi har kämpat tillsammans alla fem för att nå vårt mål och nu är vi snart där.

Klicka på bild för att få upp bildspel: [nggallery id=25 template=caption]

Text och bilder: Maria Lindahl

Skriv gärna något om Marias projekt i kommentarsrutan här nedanför, och glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa henne att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Utbyggnad med veranda tack vare snickare och barnbarn

Utbyggnad med veranda tack vare snickare och barnbarn

Med vintern avslöjades den gamla utbyggnadens dåliga isolering och Britt började planera för en ny utbyggnad med veranda, i sitt bidrag till ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Britt ska vinna ”Läsarnas pris”!

Britts text och bilder (se alla bilder i bildspel längre ner):

Dålig isolering och värme som försvinner ut

Gammal utbyggnad, fin men i dåligt skick.

Mitt hem – ett soldattorp från 1800-talet, beläget i Hälsingland. En utbyggd verandadel – sommartid mysig och skön.

Så kommer vintern – kall och snörik. Istapparna växer vid verandahörnan. Tydligt tecken på dålig isolering och värme som försvinner ut. Ved- och elförbrukning större än den bör vara i ett litet hus på 70 kvadratmeter. Våren kommer och med den, fuktskador på verandadelens insida. Inte oväntat och mycket olustigt.

Vad göra? Pensionär med begränsad inkomst, men kanske ändå?

Tänk om jag skulle se till att få en något större utbyggnad än den nuvarande. Det lilla toautrymmet, som också innehar en tvättmaskin är bara två kvadratmeter. Hallen är liten och trång. Tankarna vandrar vidare och jag beslutar mig för att i alla fall försöka.

Pratar med en snickare som i maj 2010 lämnar en offert. Oj, så mycket! Det här klarar jag nog inte. Funderar och räknar. Kanske ändå. Kontaktar min bank och de säger ja till ett lån.

”En utbyggnad i dåligt skick”

Färdigt! Ny fräsch utbyggnad.

I augusti kommer snickaren och nu går det undan. Snickarens kommentar: ”En utbyggnad i mycket dåligt skick. Fördelen var att det gick lätt att riva.” En ny utbyggnad växer fram. Den ska rymma dusch- och tvättrum och hall.
I oktober finns i utbyggnaden ett ljust och fräscht dusch- och tvättrum på cirka 6 kvadratmeter med golvvärme.

När ytterdörren öppnas kommer man in i en ljus och rymlig hall. I maj 2011 kommer mitt yngsta barnbarn och bygger en ny veranda med både trappa och ramp, samt ett trädäck framför mitt köksfönster.

Bättre utrymmen, välisolerat och dessutom snyggt!

Gissa om mormor är glad och tacksam.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=20 template=caption]

Text och bilder: Britt Eskilsson

Gillar du Britts text och bilder? Skriv gärna en kommentar, och klicka på ”Gilla” här till vänster!

”Vi älskar huset och tänker inte ge upp”

”Vi älskar huset och tänker inte ge upp”

Hanna berättar öppet om svårigheterna och utmaningarna, men också allt det härliga, i att genomföra omfattande renovering av ett hus med en del fel, i sitt tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Hanna ska vinna ”Läsarnas pris”!

Hannas tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Syllar som bär – trodde vi

Vi köpte en liten villa på 80 kvadratmeter. Villans läge vart perfekt, då det är nära till både skolor, affärer och förbindelser samtidigt som naturen runt omkring är magisk. Det är lugnt och fridfullt och inte det lilla minsta knyst mot kvällens slut. Huset är gammalt, cirka 111 år då de tror det är byggt kring år 1900. Huset har genomgått en hel del renoveringar, med många olika ägare.

Renovering av hus pågår.

Vi blev otroligt förvånade när vi fick reda på dess årtal då vi tyckte att huset kändes relativt fräscht. En snickare till sambo utförde besiktningen. En torpargrund på cirka 30 centimeter, var omöjlig att komma åt utan att förstöra. Han tog en titt genom ventilerna och blev positivt överraskad då det var stenhårda fräsha eksyllar som bar. Trodde vi.

När vi skrivit kontrakt och liknande papper började vi renovera ovanvåningen som nu står färdig och klar för användning. Eftersom huset just nu står med en toalett på va 3 kvadratmeter vart vi fast beslutna med att ta de extra rum bredvid och göra en ny toalett där på cirka 8 kvadratmeter, och för att dra nya rör fick vi dra upp golvet och då upptäcker vi det, syllarna lurade oss genom ventilerna.

De hade bytt syllarna vid ventilerna för en bättre look, resten vart så hemska att de smulas sönder då man vidrör dem. Efter en titt med Anticimex fick vi besked om att syllarna varit angripna av orer, små små djur som bit för bit äter upp huset. Syllarna var likadana i hela huset så vi fick dra en slutsats om att allt måste ut, och nytt måste in, vi utsattes för en hel del stora extrakostnader på grund av detta för att vi fick inte igenom syllfelet som ett dolt fel. Just nu är vi fast.

”Allt ser ut som en byggarbetsplats”

Min sambo som driver arbetet ligger sjukskriven i sju veckor framöver, efter en arbetsskada då han föll från hög höjd ner i betonggolv. Han ligger nu gipsad om höger hand och med en skadad och öm rygg.
Målet är att få klart golvet där nere, alltså få in ett kapillärlager (singel), frigolit, armering och värmeslingor, därefter ett lager betong.

Just nu känns det som man går in i en depression när man sätter foten innan för dörren då allt ser ut som en byggarbetsplats/stall. Under tiden vi väntat på att få klart golven har vi kämpat med att få fram de gamla rustika taken i huset som låg dolt under både tretex skrivor, tidningspapper och cirka två lager tapet. Där under fann vi de mest otroliga trätak jag någonsin skådat, till detta fanns det beklädda takbjälkar genom hela huset.

Dessa vart också beklädda med tretex och där under ett gäng olika tapeter. De blev så snygga. Mycket mer på nedanvåningen finns det ej att göra. Vi har lagt vår energi på ovanvåningen, där vi hade snetak med platt tak, detta platta tak slog vi bort så vi fick tak upp i nocken, vi upptäckte även där mörka fina bjälkar genom rummet. Sex stycken små. Dessa bevarade vi givetvis.

Renoverad gammal skorsten

Mycket att göra i hus från sekelskiftet.

Vi har tagit ner det fula furutrappräcket och byggt en ”säkerhets”-vägg istället, vi har bytt fönsterna och bredspacklat och målat allting vitt. På kortsidorna har vi satt en vit tapet med inslag av sammet, vi har lagt ett golv från berg och berg, ek, naturoljat. Vi har också renoverat upp vår maffiga skorsten som bara var vävad och målad, vi putsade om den och gav den en gammal men ny stil , även inrett det till viss grad med säng och nattuksbord, andra delen blir klädkammare.

Köket där nere är också en plan att renovera så småningom, där var syllarna friska så det är bara in med nytt. Men just nu är golvet det viktiga, i badrum, hall och vardagsrum. Men tyvärr är det pengarna som begränsar en. Det är tur vi har roligt medan vi jobbar, vi kämpar med detta för varandra. Vi älskar huset och tänker inte ge upp. Vi vill bara bli färdiga.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=16 template=caption]

Text och bilder: Hannah Christensson

Gillar du Hannas text och bilder? Skriv gärna en kommentar, och klicka på ”Gilla” här till vänster!

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Tre vanliga material för den som ska genomföra en dränering och/eller isolering är Pordrän, Isodrän och Platon (eller platonmatta). Det finns många andra märken och varianter men här tittar vi som sagt närmare på dessa tre välkända typer av isoleringsskivor.

Särskilt vanliga är dessa material som lösning när en källare eller grund ska dräneras på utsidan och sedan isoleras för att få ett behagligare och torrare inomhusklimat. Läs gärna mer om dränering eller olika isoleringsmaterial. När du läst artikeln får du gärna diskutera eller komma med egna förlsag på isoleringsmaterial, antingen i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Gemensamt för alla materialen

De tre materialen fungerar som ett komplement till de övriga komponenterna vid en dränering. Ett nedgrävt dräneringsrör för bort förhöjda nivåer av grundvatten men för att husets grund och/eller källare ska stå emot fukt från den omgivande jorden kan det behövas en isoleringsskiva, exempelvis pordrän, isodrän eller platonmatta.

Rätt isolering bevarar värmen i huset.

Skivor som dessa fungerar isolerande och bidrar enkelt uttryckt till att hålla fukt och vatten ute och värmen inne. ”Kapillärbrytning” är en viktig faktor i hur dessa isolerande skivor fungerar.

Det innebär att de är designade på ett sätt så att fukten inte kan tränga in och genom skivorna utan hålls ute. Material utan kapillärbrytande funktion blir med tiden så fuktiga och våta att vattnet tränger igenom och in exempelvis husgrunden eller husets fasad.

Isodrän – fakta och fördelar

Isodränskivor består av cellplastkulor hoplimmade med asfaltslim, vilket ger Isodrän värmebevarande egenskaper med ett samtidigt som den är relativt lätt och enkelarbetad. Isodrän kommer i skivor på antingen 65 eller 100 millimeters tjocklek och med flera olika varianter.

Priset på en 100 millimeters Isodränskiva (modell Isodrän 60) ligger på ungefär 215 kr/kvadratmeter.

Pordrän – fakta och fördelar

En Pordränskiva är en populär utmanare till konkurrenten Isodrän. Precis som Isodrän så består Pordrän av små kulor av cellplast omgivna av ett medel som håller fukten borta. Även Pordrän används i såväl dräneringssyfte som för att skapa en bättre isolering från utsidan.

Priset på 100 millimeter Pordränskiva ligger på mellan 163 – 209 kr/kvadratmeter beroende på varianten.

Utmanaren: Platonmatta

En platonmatta är relativt annorlunda jämfört med de mer lättarbetade Isodrän- och Pordränskivorna. De har inte de isolerande egenskaperna som dessa skivor utan platon måste kompletteras med exempelvis cellplast (frigolit) för att bidra till isoleringen. Det kan dock vara ett prisvärt alternativ om man vill komma undan lite billigare med en enkel dränering utan att nödvändigtvis vilja satsa på själva isoleringen.Pris för Platon fuktskyddsmatta ligger på ungefär 53 kr/m2.

Pris för isoleringsskivor

Prisuppgifterna i artikeln är baserade på webbpriset hos Beijer Byggmaterial (Isodrän och Platon) och Gossman (Pordrän). Jämförelsen är gjord hösten 2011. Ofta är det enklast för privatpersoner att köpa in isoleringsskivorna i samband med att man anlitar en markfirma för sin dränering eller tilläggsisolering. Priserna varierar oftast en hel del mellan olika återförsäljare. Nyckeln till ett bra pris är då alltid att ta in flera offerter från olika företag och jämföra dessa, både för material och arbete.

Det finns som sagt många andra isoleringsmaterial och märken på marknaden och detta var bara ett axplock av några populära varianter. Har du egna tips? Något att rekommendera eller avråda från? Tipsa gärna i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Andra artiklar om isolering, mark och grund:

Ljudisolera rum – tips, pris och guide

Idag är såväl villor och lägenheter ofta byggda med öppna planlösningar, och då ökar också problemen med ljud som ekar och sprider sig genom hemmet. det kan därför vara klokt att ljudisolera ett (eller flera) rum i villan för att minska (o)ljudet – Byggmentor går igenom grunderna i hur du gör för att ljudisolera rum. Ställ gärna frågor eller berätta om egna erfarenheter i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt forum för inredningsfrågor.

Varför ljudisolera rum?

En ljudisolering innebär att ljud stängs inne helt eller delvis på en viss yta. Ofta handlar det för privatpersoner om ett visst rum man vill ska vara ljudisolerat från resten av huset eller att man helt enkelt vill sänka den allmänna bullernivån i huset. Att ljudisolera rum kan innebära bättre sömn i ett sovrum eller ett tystare hus om rummet som ljudisoleras bebos av någon som spelar väldigt hög musik (ett inte helt ovanligt problem för tonårsföräldrar). Ett väl ljudisolerat rum kan också betyda en värdehöjning på bostaden.Ljudisolera ett rum med rätt möblering

Kostnad för att ljudisolera ett rum

Vad kostar det då att isolera ett eller flera rum mot ljud? Först och främst bör du på planeringsstadiet sätta upp en budget för projektet och avgöra om du har kompetensen och tiden för att utföra arbetet själv. Alternativet är att anlita en fackman som utför arbetet.

Priset varierar också beroende på hur omfattande ljudisolering du vill göra. Handlar det om att arbeta med materiel, kanske i form av tavlor, på väl valda platser kan du sänka ljudläckaget från ett rum för under 10 000 kr. Idag finns det många som levererar konst i olika former på dukar med ljudisolerande egenskaper (dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet nedanför).

Pris för ljudisoleringsmaterial

Vill du satsa på starkare ljudisolering och använda av särskilda ljudisoleringsskivor längs väggarna kan du räkna på mellan 500 – 1000 kr per löpmeter (skivorna kan vara till exempel gipsskivor, ofta dubbla lager, med särskild tätningsmassa/silikon eller mineralullsskivor som isolerar bra mot både kyla och ljud, oftast är skivorna mellan 90 och 120 centimeter breda). Läs mer om isoleringsmaterial.

Kuddar bidrar till ljudisoleringHantverkare eller akustikexpert

Anlitar du någon för att utföra arbetet varierar arbetskostnaden beroende på hur omfattande arbetet är, se gärna Byggmentors prisguide för hantverkartjänster för mer information. Vill du genomföra en omfattande ljudisolering i en hel villa eller har du särskilt höga krav kan det vara bra att anlita en expert på akustik.

Så ljudisolerar du ett rum

Hur gör man då för att minska problem med ekon och höga ljudnivåer? Grundtipset som inte kostar en krona är att tänka till i möbleringen. Precis som klok möblering kan spara energi så kan inredningsdetaljer och möbler även bidra till ljudisoleringen.

Förutom tidigare nämnda ljuddämpande tavlor är andra tyger, exempelvis draperier eller väggvävnader, ofta ett snyggt och effektivt sätt att minska spridningen av ljud. Generellt gäller att ju fler öppna ytor desto större problem med ljud som sprids. Se till att bokhyllorna har många böcker, golven har mattor (gärna tjocka) och använd mycket kuddar och andra mjuka material för att dämpa ljudspridningen. Draperier och gardiner ljudisolerar bättre om de är veckade, ju mer veck desto bättre.

Det är viktigt att oavsett metod planera ljudisoleringen noga, annars blir det ofta många duttande åtgärder som i slutändan inte leder till någon rejäl ljudisolering. Identifiera behoven, skriv ner dem på papper och välj sedan om du vill satsa på ljudisolering genom möblering eller mer ingående isolering genom att byta ut isolering eller tilläggsisolera.

Dela gärna med dig av tips eller frågor om ljudisolering av rum, antingen i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Andra artiklar om renovering och inredning:

Rätt färgschema på inredning

9 enkla inredningstips

Häftigt inredd husvagn

Arbeta med limfog

Så målar du fönster

Snickare ROT-avdrag 2012

 

Renovera och inreda källare – tips och pris

En källare behöver inte vara ett betonggolv med kall luft som bara fungerar som förvaringsutrymme. Tänker man till innan och isolerar på ett bra sätt kan källaren bli att extra boutrymme i huset. Byggmentor går igenom vad du ska tänka på inför renovering och inredning av källaren och tittar på vad det kan kosta att förvandla den från förvaringsutrymme till beboelig zon.

Planering av källarrenovering – budget och syfte

Att planera noggrant är A och O när det gäller en så omfattande renovering som det faktiskt innebär att bygga om källare och inreda den för att kunna bo där. Punkta upp vad du vill uppnå med renoveringen och gör en preliminär budget. Bedöm också om du tänker utföra renoveringen av källaren själv eller om du anlitar hantverkare för att utföra hela eller delar av arbetet.

Pris och kostnad för att renovera och inreda källaren

Att ge en rak uppskattning på vad priset blir för att totalrenovera en källare och inreda den så att den blir beboelig är väldigt svårt eftersom alla renoveringar är olika. Behöver du tilläggsisolera blir det dessutom dyrare än om isoleringen redan är bra.

På ett ungefär kan du dock räkna med ungefär 2000 – 4000 kr per kvadratmeter källare för både arbetskostnaden för hantverkare och material, där priset givetvis blir lägre per kvadratmeter ju större källaren är. Passa därför alltid på att renovera så mycket som möjligt när du väl kör igång för att slippa flera ”startkostnader”.Renovera och inreda källare

Dränering och isolering inför källarrenovering

Behöver du isolera och eller dränera inför att göra källaren beboelig sticker priset gärna iväg (läs mer om dränering och isolering av grunden). Det är dock viktigt att verkligen undersöka om det behövs eftersom det kan vara direkt hälsofarligt i att bo i en konstant fuktig källare. Tumregeln vid isolering av källare är hur som helst att det alltid blir mest effektivt att göra det utifrån.

Matcha priser för sänkt pris på källarrenoveringen

Observera att detta som sagt bara är en uppskattning. Med ovanstående uträkning skulle kostnaden för att anlita hantverkare och köpa material för att renovera en källare på 40 kvadratmeter landa på mellan 80 000 och 160 000 kr. Det är dock många faktorer som spelar in, till exempel hur väl förberedd din källare är från start på att vara lämplig för människor. Hör alltid med flera olika hantverkare för att få lite olika prisuppgifter att jämföra, då kan du också passa på att få expertutlåtanden om vilka åtgärder som behövs för att din källare ska kunna fungera som boende.

Mät och välj material för inredning

Ett vanligt alternativ är att man undviker gips på väggar och tak eftersom det lätt skapar fuktproblem. Istället kan klinkers eller kakel vara ett bra alternativ. Idag går det att hitta enkelt, snyggt och relativt billigt kakel som den händige klarar att sätta själv. Nackdelen med denna lösning är att det lätt kan kännas sterilt och för mycket ”badrum”, dessutom blir golvet ofta väldigt kallt.

Var alltid noggrann när du mäter. Det kostar onödiga pengar att köpa in för mycket material och att köpa in för lite slösar på dyrbar tid. Under mätningen bör du passa på att planera in de möbler du vill inreda källaren med, titta gärna på dina övriga rum för inspiration och en känsla för hur mycket yta olika möbler tar. En enkel skiss är också ett bra tips (se gärna Byggmentors guide till planritningar).

Golvet extra viktigt i källaren

Golvet kan ofta bli extra kallt i en källare. Har man utrymme i budgeten kan därför golvvärme vara ett särskilt bra val just när man inreder källaren. Vanligt är också att använda sig av någon form av matta, exempelvis platonmatta eller nålfiltsmatta bra som underlag i en renoverad källare.

Har du renoverat och/eller inrett en källare? Eller funderar du på att göra det? Dela gärna med dig av dina erfarenheter av källarrenovering eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum.

Byta och reparera ruttet trä i fasaden

Ruttet trä är ett problem oavsett var i huset det sitter. Om det dessutom är din träfasad som är rutten är det något som bör åtgärdas snarast möjligt. Byggmentor går igenom hur du identifierar ruttet träverk på fasaden och hur du åtgärdar det.

Kontrollera träverket

Först bör du se över det trä som utgör din fasad. Framför allt ruttet trä men även mindre skavanker som sprickor och missfärgningar kan vara värda att åtgärda innan de blir större problem längre fram. Du ser rätt tydligt vilka fasadbrädor som behöver bytas ut, om trät ändrar färg på vissa platser, är mjukt eller börjar få sprickor och flisor är sannolikt på väg att ruttna på grund av angrepp av väder och vind.En ny träfasad gör mycket för huset

Se över isoleringen

När du ändå byter hela eller delar av träfasaden kan du passa på att se över isoleringen. Behöver den bytas är det lika bra att göra det när du ändå byter ut plankorna på fasaden. Läs mer om isoleringe i villa och olika isoleringsmaterial.

Planera fasadbytet i etapper

Eftersom du inte vill låta för stora delar av ditt hus stå oskyddat om du ska byta stora delar av träfasaden bör du utföra arbetet i steg. En halv vägg av normal storlek åt gången är lämpligt. När en väggs fasad bytts ut kan du börja med nästa. Särskilt om du dessutom ska byta isolering är det viktigt att göra det på ett sätt så att så liten del av huset står oskyddat åt gången.

Bort med gamla brädor

När du identifierat fasadbrädor som är ruttna eller skadade och skaffat ersättningsvirke är det bara att börja bryta loss. Är det bara enstaka plankor som behöver bytas räcker det med dessa, men tänk på att de sannolikt kommer se annorlunda ut jämfört med de äldre delarna av fasaden. Det kan alltså vara klokt att byta ut även träfasad som fortfarande är hel för utseendets skull.

Brädorna bänder du loss från huset på ett sätt som känns enklast för dig. En enkel kofot brukar duga fint för detta. Var bara försiktig för att skada isolering eller andra trädelar bakom fasaden, gör det hellre långsamt och noggrant. Skadar du bärande trädelar blir jobbet mycket dyrare och svårare.

Bort med fönsterkarmen

Ett särskilt moment inför bytet av fasaden är att ta bort karmen runt fönster och dörrar eftersom dessa annars kan komma i vägen. Eftersom det är svårt att få bort den utan skador kan det vara lämpligt att passa på att sätta in ny fönster- eller dörrkarm. Skulle det vara så att karmen inte är i vägen och inte behöver bytas går det givetvis bra att låta den vara kvar.

Välj metod för ny träfasad

När det är dags att köpa in fasadbrädor och montera dessa finns det lite olika metoder som alla fungerar men som ger lite olika utseenden på din fasad. Med not- och spontlösning har man fasadbrädor som spåras i varandra vilket automatiskt ger ett tätt skydd mot utomhusklimatet.
Vanligast är antagligen olika former av lodräta överlappningar där man först lägger det bakre lagret, lockpanel, och sedan ovanpå detta sätter lockbrädor. Antingen kan man ha ungefär samma storlek på både det bakre brädlagret och det översta överlappande lagret, eller så kan man låta det bakre lagret sitta lite tätare och bara täcka med en tunnare list.

Vill man satsa på vågräta fasadbrädor är det hur de hakar i varandra som ger små variationer på utseendet. Falsad panel, enkel- eller dubbelfals, är ett namn på två metoder för hur brädorna fäster i varandra. Det går även att använda sig av not/spånt-lösning för horisontell träfasad.Gammal rutten träfasad bör bytas

Fäst fasadbrädorna

Att sätta fast din nya fasad är relativt enkelt, följ bara instruktionerna för den montering som krävs (beroende på vilken typ av fasadbräda du köpt, se förra stycket). Det går givetvis att spika fast fasadbrädor för hand men för att få en så stadig träfasad som möjligt bör du använda starkt fästande skruvar eller spikpistol, då säkerställer du att den sitter ordentligt mot bakomliggande konstruktion.

När den nya träfasaden är på plats är det bara att såga till så att den blir jämn i nerkant. Lämna alltid en marginal på 15 – 25 centimeter mot marken för att undvika fukt.

Har du själv bytt ut en träfasad? Dela gärna med dig av tips eller frågor, antingen i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Isolera energieffektivt när du bygger nytt hus

När du bygger nytt hus har du mycket att vinna på att investera i isoleringen, och för äldre hus kan uppgraderad isolering/tilläggsisolering ibland löna sig mer än att skaffa ny värmekälla för dyra pengar.

Utgå från u-värdet när du bygger hus

”U-värde” förekommer ofta när man talar om hur bra isolerande egenskaper ett material eller del av ett hus har. Särskilt vanligt är att man stöter på begreppet när man pratar om energifönster men det kan alltså användas i fler sammanhang en så. Enkelt förklarat anger u-värdet hur mycket värme som passerar mellan inomhus och utomhus.

När man pratar isolering vill man alltså ha ett lågt u-värde, ju lägre u-värde desto mindre värme försvinner vilket betyder att du med bra isolering och lågt u-värde i slutändan får lägre värmekostnad.

Byggmentors tips: Fråga leverantör(er) om just u-värde. Är de seriösa ska de veta vad olika delar av huset har för u-värde och antagligen också erbjuda olika alternativ.

Isolering av olika husdelar

Eftersom du som bygger nytt hus sannolikt lägger ner en stor summa pengar på bygget är det utan tvekan smart att inte stirra sig blind på den billigaste lösningen utan göra noggranna beräkningar på om det kan vara värt att investera i isolering som i slutändan gör ditt boende billigare.Isolera energieffektivt

Byggmentors tips: Att bygga hus (eller renovera ett gammalt hus) är en långsiktig investering, tänk på att du (förhoppningsvis) ska bo där i många år.

Tänk på energi redan under planeringen

När du planerar var ditt hus ska ligga, redan när du tittar på olika tomter, bör du fundera över bästa läge för huset ur ett energiperspektiv. Kan du få ett naturligt skydd av naturen från ett eller flera håll blir det i praktiken extra isolering som kan skydda mot kalla vindar. Ett läge med bra skydd mot vind och mycket sol kan sänka ditt framtida energibehov med 20-30 procent.

Byggmentors tips: En enkel tumregel är att släppa in mycket värme från söder (mycket fönster) och skydda dig extra mot norr (få och små fönster). Bygg med naturen, inte mot den!

Passivhus – isolering på en ny nivå

Det som kallas för passivhus innebär ett sätt att bygga där effektiv energianvändning och förstklassig isolering är i fokus för att få ett hus som är billigt i drift och snällt mot miljön. Grundprincipen är att värmen i huset ska hållas kvar inomhus så länge det bara går, oavsett om den kommer från en värmepump eller en brödrost. Läs mer om passivhus.

Byggmentors tips: Kanske är ett passivhus det bästa alternativet om du vill satsa rejält på värmeeffektivitet och bra isolering? Ofta finns det färdiga lösningar för passivhus, hör med din husleverantör om deras utbud.

Särskilt viktigt med isolerande dörrar och fönster

Att värme extra enkelt läcker ut via dörrar och fönster är enkelt att förstå. De är till för att skapa passager mellan inne och ute och där vi människor kan ta oss igenom kan också värme göra det.

För mer om fönster med bra isolerande egenskaper rekommenderar vi vår guide till energifönster.

Principen för din ytterdörr (och eventuell altan- eller balkongdörr) är egentligen densamma som för dina fönster – leta efter en ytterdörr med ett bekräftat och lågt U-värde.

Byggmentors tips: Utöver själva dörrarnas U-värde är det bra att skaffa ordentliga tätningslister runt dörrarna för att förbättra isoleringen.

Regler för energianvändning vid nybygge

Idag finns reglerat i lag vad ett nybyggt hus maximala energiförbrukning per kvadratmeter får vara. Detta är bara en av många lagar som finns kring husbygge och du kan knappast förväntas ha koll på alla dessa som glad amatör. Däremot är det ändå du som kund som har ansvar för att ditt hus följer lagen så försäkra dig om att din husleverantör och entreprenörer som anlitas vet vad som gäller.

Byggmentors tips: Ofta sitter tjänstemän på din kommun på mycket kunskap kring just lagar och regler. Ring dem och hör dig för om vad du bör tänka på.

Rekommenderad isolering vid nybygge

För att ge ett exempel på vad du ska gå efter när du väljer isolering och energisnåla dörrar och fönster tar vi här ett exempel från Energimyndigheten på olika maxvärden för olika husdelar (exemplet gäller för ett hus som inte har ett direktverkande el som distributionssystem):

Ytterväggar
U-värde: 0,18

Golv (mot mark)
U-värde: 0,15

Fönster
U-värde: 1,3

Ytterdörr
U-värde: 1,3

Byggmentors tips: Detta är alltså maxvärden och du ska alltid försöka få så lågt U-värde som möjligt.

Vad har du själv för tips eller frågor om att bygga energisnålt? Kommentera nedanför eller på Byggmentors forum om att bygga nytt hus. Läs gärna våra tips för hur du sparar energi med relativt enkla medel eller hur du möblerar energisnålt.

Isoleringsmaterial till villa

Att tilläggsisolera är ett populärt sätt att göra villan mer energieffektiv. Byggmentor går igenom några av de vanligaste isoleringsmaterialen för små och stora villor. Diskutera gärna dina egna erfarenheter av isolering eller ställ frågor, antingen i kommentarsfältet efter artikeln eller på Byggmentors forum för isolering, tomt och grund. Läs gärna också vår guide till energisnål isolering.

Mineralull – glasull och stenull

Mineralull är en typ av isolering som egentligen kan innebära flera olika varianter, till exempel glasull/glasfiber och stenull. Många isoleringsmaterial kommer som rulle, som färdiga skivor eller eller lösull (småbitar). Generellt brukar de flesta anses att färdiga skivor är att föredra där det finns plats.

Isolering med glasfiber/glasull

Glasull är en rätt miljövänlig isolering sett till hur den tillverkas. Denna typ av mineralull kan nämligen bestå av upp till 90 procent glas som återvunnits. Du kan, lite tillspetsat, alltså säga att du isolerar med dina gamla glasflaskor. Glasfiber/glasull är ett mycket vanligt isoleringsmaterial som kan köpas som skivor, lösull och rullar.

Glasullens fördel som isoleringsmaterial är att den står emot alla angrepp av svamp eller röta. En nackdel är att den inte är särskilt skonsam mot kroppen när du hanterar den, därför behöver du skyddskläder och andningsmask om du vill ge dig på att isolera med glasull själv.

Isolering med stenull

Stenull är ett isoleringsmaterial som skapats av diabas, en sorts sten. För- och nackdelar med stenull är ungefär desamma som för glasfiber – står emot svampangrepp och röta men kräver skyddskläder för att handskas med. En särskild egenskap som gör stenull populärt att använda vid isolering är att det är extremt motståndskraftigt mot eld.

Papper som isoleringsmaterial

Återvunnet papper blir idag bra isoleringsmaterial, även om det inte är så vanligt så används det ofta för vindsutrymmen (läs mer om tilläggsisolering av vind). Pappisolering har ungefär liknande för- och nackdelar som isolering med trä och är ett kostnadseffektivt sätt att tilläggsisolera. Eftersom pappersisolering (och isolering med träfiber) kommer i många olika varianter och är framtagna eller behandlade på olika sätt bör du rådfråga den handlare där du köper din isolering om vad som passar bäst för dina isoleringsbehov.

Cellplast/Frigolit (EPS)

Ett isoleringsmaterial som är enkelt att handskas med är frigolit, eller expanderad polystyren (EPS), en typ av cellplast. Materialet har goda isolerande egenskaper men är lättantändligt och får inte användas i flervåningshus.

Perlit

Inte det vanligaste isoleringsvalet i Sverige men ändå ett effektivt isoleringsmaterial som inte går att antända och som inte heller kan ruttna. Är särskilt bra för isolering i väldigt svåråtkomliga utrymmen och köps oftast in som lösfyllnad. Vanligast som isolering för tak och husgrund.Isoleringsmaterial för villan

Isolering med lin

Lin är ett organiskt isoleringsmaterial som är relativt kostsamt jämfört med flera andra typer av isolering men i gengäld är det miljövänligt. Lin kan köpas både som rulle eller färdiga isoleringsskivor.

Tjocklek på isolering i villa

Olika material har olika isolerande egenskaper men man kan utgå från att den genomsnittliga svenska villan behöver ungefär 250 – 300 millimeter isolering i ytterväggar och 200 millimeter på golv som ligger mot marken. På vinden kan det behövas mer, uppemot 350 – 400 millimeter. Rådfråga din leverantör av isoleringsmaterial om du är osäker.

Det kan också vara klokt att anlita någon för att utföra din tilläggsisolering om du inte är säker på hur arbetet ska utföras. Att tilläggsisolera berättigar till ROT-avdrag vilket gör att arbetskostnaden halveras (upp till 50 000 kr per person och år). Läs mer om ROT-avdrag 2012.

Lambda

När man talar om isolering brukar olika material oftast ha ett angivet lambdavärde. Ju lägre lambdavärde desto bättre isolerande egenskaper har isoleringsmaterialet. De flesta isoleringsmaterial har ett lambdavärde på mellan 0,030 och 0,045 W/mK (uttrycks ofta som exempelvis ”lambdavärde 30” för enkelhetens skull).

Kommentera gärna med frågor eller tips kring olika typer av isolering, eller diskutera ämnet på Byggmentors tomt- och grundforum.

Andra artiklar om isolering, mark och grund:

Golvvärme, pris, tips och alternativ

Att installera golvvärme är ett relativt enkelt sätt att drastiskt öka lyxkänslan i hemmet, oavsett om man väljer värmekabel, värmematta med elslingor (elburen golvvärme) eller vattenburen golvvärme. Byggmentor ger dig tipsen att tänka på och går igenom de olika alternativen för golvvärme och vad de kostar. Kommentera artikeln längst ner och diskutera gärna på badrumsforumet. Läs också gärna på om badrumsrenovering och att anlita hantverkare.

Checklista för dig som funderar på golvvärme

Först gäller det att ställa sig några frågor för att se om golvvärme är något för dig:

 • Är du beredd att ta en högre värmenota i utbyte mot ett varmt och skönt golv? Golvvärme uppskattas av de flesta men det kostar också pengar,, inte bara att installera utan också löpande.
 • Har du koll på att din golvvärmelösning passar ditt golv, och passar golvvärmen isoleringen under ditt golv? Vet du inte svaret på dessa frågor bör du rådfråga din installatör för att inte göra ett val av golvvärme som innebär problem och onödiga kostnader.
 • Se till att du och/eller hantverkaren du anlitar har rätt byggförsäkringar.
 • Vill du ha golvvärme i bara ett rum eller i flera rum? Tänk igenom ditt beslut noggrant för att inte behöva genomföra ytterligare en installation av golvvärme längre fram.
 • Tänker du installera golvvärmen själv? Se i så fall till att du är säker på vad du gör, annars kan du orsaka fuktskador på husgrunden och din försäkring kan sluta gälla.Golvvärme, fakta, tips och pris

Vattenburen golvvärme

Med vattenburen golvvärme kommer värmen under golvet från rör med varmt vatten som cirkulerar runt. Denna lösning är dyrare att installera jämfört med icke vattenburna alternativ men den ger å andra sidan oftast en billigare driftskostnad.

Vattenburen golvvärme är bra för dig som redan har ett vattenburet distributionssystem eftersom varmvattenlösningen då redan är på plats. Du kan dock behöva installera en extra shunt som reglerar vattentemperaturen i ditt golvvärmesystem.

Golvvärme genom elslingor i värmematta eller värmekabel

En värmematta är en praktisk och enkel lösning som fungerar med många olika typer av golv. Har du klinker/kakel kan en värmematta oftast sättas direkt i sättbruket och oftast kan du köpa allt du behöver direkt från din lokala bygghandel. Du kan dock behöva en elektriker som sköter inkopplingen eftersom garanti på varan och/eller försäkring annars inte gäller. Värmematta är särskilt bra på stora ytor där du enkelt rullar ut värmemattan.

Ett annat alternativ för golvvärme med el är värmekabel. Den passar srskilt bra under trägolv eller parkett/laminatgolv. Värmekabel är en enkel kabel som du slingar ut under golvet. En nackdel jämfört med värmematta är att den kräver mer utrymme i höjdled, ofta mellan 10-15 millimeter medan värmemattan bara kräver mellan 3-5 millimeter. Fördelen med värmekabel är att den passar bra för ytor med mycket vrån och vinklar eller mycket inredning, exempelvis badrum.

Isolering och typ av golv

Grundidén är att din golvvärme ska avge värme uppåt och inte läcka neråt, därför är det viktigt med en god isolering under golvvärmelösningen. Särskilt viktigt om golvvärmen läggs på gjuten platta. 20-30 centimeter isolering är i så fall lagom. Eftersom varm luft stiger kommer värmen också försöka ”fly” genom ditt tak, ett välisolerat tak är därför också viktigt för att inte golvvärmen ska försvinna för snabbt.

Vissa golvtyper är bättre än andra för golvvärme. Kakel/klinker släpper igenom värmen bra, liksom plastmatta. Parkett och heltäckningsmatta är däremot inte lika bra på att låta värmen tränga genom vilket gör att golvvärmen tappar i effektivitet och därmed möjlig besparing.

Besparing med golvvärme

Golvvärme är inte bara en kostsam lyx, utan med rätt förutsättningar kan golvvärme innebära att du kan sänka dina kostnader för värme. Har du en temperatur på mellan 22 och 24 grader i golvet kan din temperatur inomhus hamna på 20 grader.

För att kunna minska din energianvändning totalt sett krävs alltså att du sänker din övriga värmetillförsel när du använder golvvärme. Med rätt isolering i golv och tak kan då golvvärme leda till att du sänker dina värmekostnader totalt sett.

Golvvärme har också en lång livslängd vilket gör att din golvvärme har lång tid att återbetala sig på, vattenburen golvvärme kan hålla upp till 40 år medan elburen golvvärme har något kortare livslängd, runt 25 år.

Pris för golvvärme

Vad kostar då golvvärme? Givetvis varierar priserna mycket beroende på dina förutsättningar (storlek på golvytan, val av hantverkare, märke på systemet, med mera). Här är några uppskattningar för vad det kan kosta att installera golvvärme på en yta på 30 kvadratmeter, se dessa priser som en utgångspunkt och kom ihåg att det går att hamna både över och under dessa.

 • Uppskattat pris vattenburen golvvärme för 30 kvm: materialkostnad 14 000 kr, arbetskostnad 10 000 kr.
 • Uppskattat pris elburen golvvärme genom värmematta för 30 kvm: materialkostnad 6 000 kr, arbetskostnad 8 000 kr.
 • Uppskattat pris elburen golvvärme genom värmekabel för 30 kvm: materialkostnad 4 000 kr, arbetskostnad 6 000 kr.

Generellt finns det två bra tips för att sänka kostnaderna för att installera golvvärme:

 • Ju större yta desto lägre blir priset per kvadratmeter.
 • Ta alltid in flera offerter på både material och arbete, matcha och jämför för att hitta den entreprenör och det pris som passar dig bäst.

Vad är din erfarenhet av golvvärme? Har du rent utav installerat golvvärme, eller vill du ställa frågor? Gör det i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. Hälsa gärna på oss på Facebook också.

Andra artiklar om badrum och renovering:

Sänkta kostnader med energisnåla fönster

Rätt fönster handlar inte bara om att gå på utseende och storlek. Att välja energifönster som behåller värmen i ditt hem bättre är ett sätt att på sikt sänka kostnaderna för uppvärmning avsevärt. Många fönsterköpare stirrar sig blinda på investeringskostnaden, priset för fönster med montering, och väljer därmed ofta fönster med dåliga isolerande egenskaper. Istället är det oftast smartast att betala en lite högre summa för sina fönster för att på så sätt spara pengar på längre sikt genom effektiva energisnåla fönster. Diskutera gärna ämnet på vårt fönsterforum.

Fönster läcker värme

Hur mycket värme som läcker ut genom ett hus fönster varierar beroende på fönstertyp och andra förutsättningar, men man brukar räkna med att ungefär en tredjedel av värmen läcker ut genom fönstren. Kan denna värmemängd delvis behållas inne i huset innebär det att kostnaden för värme kan sänkas rejält med hjälp av energisnåla fönster (läs mer om fönsterbyte i allmänhet via länken).

Värmen försvinner från ditt hem både genom att rumsvärmen försvinner genom fönstrets glas och fönsterkarm, detta kallas för ”strålningsförlust”. Man talar också om ”konvektionsförlust” vilket innebär att luften förflyttas mellan fönstrets glas. Ett tredje sätt som fönster kan läcka värme på är om det helt enkelt finns delar av fönstret som inte är tillräckligt täta.

Detta hänger ofta ihop med att installationen inte skötts korrekt, är du minsta osäker på att försöka montera ett fönster själv bör du skippa det och låta en utbildad fönstermontör göra det åt dig. Ta alltid in offerter från flera entreprenörer och hitta den som passar dig bäst.

Energifönster och U-värde

När du tittar på olika fönsteralternativ kommer du se att de flesta leverantörer anger ett så kallat ”U-värde” för ditt fönster. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisolerande egenskaper har fönstret. Den vanligaste typen av fönster, tvåglasfönster, som förr i tiden var (och i viss mån är det än idag) standard i de allra flesta hus brukar ha ett U-värde runt 3,0.

Har du idag sådana fönster och byter dessa mot fönster med U-värde 1,5 betyder det alltså att du lär halvera mängden värme som ”rymmer” från ditt hem och därmed också halvera dina kostnader för värme. Läs mer om värmebesparing.

Vad betyder U-värde

Rent konkret anger u-värdet hur mycket värme på en kvadratmeter fönster som försvinner från den varma till den kalla sidan av ett fönster när skillnaden i temperatur mellan ute och inne är en grad. U-värdet bör därför vara så lågt som möjligt.Energisnåla fönster kan sänka värmekostnaderna

Energimyndigheten rekommenderar att nybyggda hus bör ha fönster med ett u-värde på 1,0 och om du vill byta fönster i befintlig bostad till energifönster bör de ha max 1,2 i u-värde.

Energimärkta fönster

Idag märks de flesta fönster med så kallad ”energimärkning”. Detta system ska låta konsumenter snabbt och tydligt se vilka energiisolerande egenskaper ett fönster har. Fönster som har energimärkning A har ett u-värde på 0,9 eller lägre, de är alltså mycket bra på att hålla värmen. Sedan går skalan till energimärkning G vilket innebär ett energifönster med U-värde på 1,5.

De flesta vanliga tvåglasfönster har avsevärt högre u-värden men dessa har alltså ingen energimärkning alls.

Räkna ut besparing med energisnåla fönster

Via sajten Energifönster, som är sprungen ur ett projekt Energimyndigheten startade, kan man räkna på vad du kan spara genom att skaffa energisnåla fönster. Vi gör en testberäkning för att visa vad besparingen kan bli.

Först anger vi att vi har normala äldre tvåglasfönster med ett u-värde på 3,0. Vi vill byta dessa mot fönster med energimärkning D, alltså u-värde 1,2. Vi antar att vi bor i Göteborg och att vi har 30 kvadratmeter fönsteryta, vilket motsvarar en ganska typisk svensk villa. Sedan anger vi att vi värmer huset med el med ett elpris på 1 kr/kWh.

Detta test, om än väldigt förenklat, ger då resultatet att besparingen skulle bli 4 482 kr per år. Väljer du fönster med ännu lägre u-värde blir besparingen större. Besparingen måste sedan ställas mot investeringskostnaden för att skaffa nya fönster.

Pris för energisnåla fönster

Ett populärt val idag är så kallade PVC-fönster som har lång livslängd och kräver mycket lite udnerhåll jämfört med vanliga träfönster. De är dessutom oftast billigare än andra typer av fönster och kan utrustas med glas som ger fönstren ett väldigt lågt u-värde.

Det är viktigt att sätta priset för fönstren och arbetskostnaden för att montera dem i relation till vad besparingen kan bli. Om vi utgår från beräkningen i förra stycket så ser vi att vårt fönsterbyte ger oss 4 482 kr per år i sänkte värmekostnad. Om vi sedan ponerar att våra nya fönster kostar 35 000 kronor att köpa in och 15 000 kronor att installera betyder det ett totalt pris för energifönster på 50 000 kronor.

ROT-avdraget gäller vid fönsterbyte vilket gör att arbetskostnaden halveras till 7 500 kr (detta avdrag gör dock installatören åt dig men du har ansvar för att se till att du tjänat in tillräckligt mycket skatt för att få göra avdraget).

Slutkostnaden för dina fönster blir alltså 42 500 kronor. Denna summa delat med din möjliga årliga besparing (4 482 kr) visar att dina fönster betalat sig själva inom knappt nio och ett halvt år. Du kan dock behöva lägga till en underhållskostnad i kalkylen vilket ökar återbetalningstiden något. Men i de allra flesta fall kan du räkna med att dina fönster håller längre än tio år vilket gör ett byte till energifönster till en ren plusaffär.

Ställ gärna frågor om energisnåla fönster eller berätta om dina egna erfarenheter, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster:

Fukt- och vattenskador

För både lägenhetsinnehavare och villaägare är hotet om en vattenskada en av de största mardrömmarna. Förutom att fukt och vatten kan skada både hälsa och egendom så är det dessutom en kostsam affär att drabbas för dig som är husägare. Särskilt om försäkringsbolaget anser att du helt eller delvis har dig själv att skylla för vattenskadan. Byggmentor ger dig en effektiv guide i det du behöver vara vaksam på för att undvika fuktskador och vad du gör om olyckan är framme.

Riskzoner för vattenskador

En vanlig uppkomst till dyra och onödiga vattenskador är helt enkelt slarvigt kopplade disk- och tvättmaskiner. Rör som sitter för löst läcker vatten vilket efter en tid kan innebära allvarliga problem och leda till dyra kostnader för att åtgärda skadorna. Själva rören som leder in och ut vatten är också potentiella vattenskadebovar, och i vissa badrum är dessa osynliga eftersom de ligger bakom golv och väggar.Fukt- och vattenskador kan kosta skjortan

Vid en badrumsrenovering eller ombyggnad av köket kan det därför vara en bra idé att planera för att rören ska kunna vara synliga så att du regelbundet kan kontrollera att allt är som det ska. Sådana våtrumsarbeten kan du i teorin utföra själv men ditt försäkringsbolag kanske inte accepterar det och då gäller inte försäkringen om olyckan är framme. En genomsnittlig vattenskada i villor i Sverige kostar enligt Boverket ungefär 40 000 kronor, pengar man kan ha betydligt roligare för. Läs mer här om regler för våtrumsrenovering.

Vatten i källaren

När en ledning springer läck eller vid kraftiga regn och dåligt vattenskydd kan en källare drabbas översvämning och i förlängningen fuktskador som sitter i länge om de inte åtgärdas. Är orsaken till översvämningen regn så kan det faktiskt vara kommunen som är ”boven” – systemet som leder bort vatten kan helt enkelt vara underdimensionerat och därför inte klara av vattnet som flödar från ditt hus. Hör med din kommun om du drabbas av översvämningar vid regn och se om de kan hjälpa till på något sätt.

Om din källare drabbas av fukt eller vattenangrepp även när det inte regnar kan det vara dags för en dränering runt källaren. En dränering innebär i korta drag att man gräver upp ett dike runt huset, lägger ut rör som transporterar bort vatten och eventuellt också kompletterar med extra isolering. Detta leder till en torrare och säkrare källare.

Så hittar du vattenskador

Ett säkert tecken på fuktskador är mögel. Antingen använder du näsas om du känner unken mögellukt och försök hitta var det luktar starkast. Du kan också leta efter 2bubblor” som uppstår under exempelvis färglager eller mattor i ditt hus. Har du tapeter så leta efter ställen där lossat från väggen, detta kan bero på mögelangrepp. En särskild riskzon som du bör undersöka regelbundet är golvbrunnar i ditt hus, om dessa höjer sig kan det bero på fuktangrepp runt brunnen. Misstänker du fuktskador bör du alltid kontakta ditt försäkringsbolag och göra en utredning med en expert på fuktskador, försöker du åtgärda vattenskador själv utan rätt kompetens kan du inte veta säkert att skadan försvinner och ditt försäkringsbolag kanske inte godtar dina åtgärder

Vid akut vattenskada

Vill det sig riktigt illa kan en ledning gå av eller något annat fallera vilket gör att vatten forsar ut i ditt hem, då är varje sekund livsviktig! Det enskilt viktigaste är stänga av huvudkranen till ditt hus – se till att du vet var den är. Bor du i lägenhet sitter huvudkranen sannolikt i källare eller liknande, hör med din förening vad som gäller.

Sedan handlar det om att snabbt agera, kontakta ditt försäkringsbolag och en VVS-firma, dessa brukar ha kompetensen att agera rätt vid akuta vattenskador och kan förhoppningsvis fixa det rör som läcker. Sedan torkas de drabbade ytorna med fläktar och de delar av ditt hem som skadats kommer med all sannolikhet behöva bytas ut för att inte drabbas av mögel i framtiden. Drabbas du av översvämning i källaren går det knappast att ”stänga av” vattenflödet men däremot bör du bryta elen till ditt hus för att inte riskera någon elolycka.

Det är dyrt och tidskrävande att sanera allvarliga vattenskador så se därför till att förebygga så mycket du kan och att ditt försäkringsbolag godkänner eventuella åtgärder du gjort i dina våtutrymmen.

Har du drabbats av vattenskador? Vad kostade det och täckte försäkringen allt? Berätta om dina erfarenheter i en kommentar här nedanför eller på Byggmentors forum.

11 tips för energisnål möblering

Att sänka kostnaderna för värme och el behöver inte alltid kräva dyra investeringar i nya energikällor. Byggmentor ger dig tipsen för hur du med rätt möblering och tänk kring din heminredning kan spara energi, spara pengar och få ett behagligare inomhusklimat.

Vad förmedlar en känsla av värme?

Hur ett rum känns är inte så enkelt som att läsa av ett visst antal grader Celsius. Temperaturen är en faktor men också hur luften rör sig, vilka kläder du bär, känslan av färger och inredning bidrar till det komplexa fenomen som inomhusklimat faktiskt är.

Vad förmedlar en känsla av kyla?

Ett rum där möblerna saknar samband och kontakt med varandra känns definitivt kallare och även fysiskt blir det lättare för värme att smita om det är stora tomma ytor mellan möblerna. Har du ett kallt färgschema, till exempel mycket blåa toner, gör också det att rummet känns kallare.Smart möblering och inredning kan sänka värmekostnaderna

Bokhyllan kan bli tilläggsisolering

Ibland behöver man faktiskt inte gräva upp dränering runt huset för att åstadkomma bättre värmeisolering. Har du en välfylld bokhylla och ställer den mot en yttervägg får du automatiskt ett extra lager som håller värmen inne och kall luft ute.

Sitt långt bort från fönstren

En stor del av den värme som försvinner ut ur en villa eller en lägenhet gör det genom fönstren, särskilt om det inte är särskilda energifönster. Planer därför möblemang efter detta. Soffan bör vara vid en innervägg så långt bort från fönster som möjligt eftersom du sannolikt tillbringar mycket tid just där.

Låt elementen verka

Element är allt som oftast placerade under fönster för att kunna stråla ut värme och ”knuffa undan” kall luft som kommer in genom fönstren. Se till att inga möbler täcker elementen och därmed hindrar värmen från att spridas, dyrbara grader och slantar i värmekostnader går i så fall till spillo.

Elektronik för både nöje och värme

TV, dator, stereo och TV-spel är inte bara energislukare. Rätt placerade kan de faktiskt bidra till inomhusmiljön genom värmen de automatiskt avger. Placera så mycket elektronik som möjligt vid dina ytterväggar för att de ska fungera som reservelement.

Arbeta med mattor och filtar

När du väljer matta till ditt rum och vill spara energi är det smart att inte bara tänka på utseende utan även gå på tjocklek och värmeförmåga. En rejäl matta av ull är till exempel kanon för att hålla värmen och därmed tillåta grundtemperaturen i huset vara lägre. Att lägga ut filtar vid de platser i hemmet där du sitter eller vistas är också ett bra sätt att ge extra värme när det behövs.

Klyschan ”varma färger” stämmer

Ja, vissa klyschor är ju faktiskt sanna. De varma färgerna, rött, gult och olika blandningar och nyanser av dessa ger de flesta människor en varm känsla sammanhållen känsla. Arbeta med dessa färger i antingen inredningen eller på väggarna. Tapeter eller en fondvägg är alternativ till att helt enkelt måla alla väggar.

Snygga persienner är ofta bra persienner

Istället för tråkiga standardpersienner kan ordentliga träpersienner förhöja de flesta rum och fönster. Fördelen med persienner i trä är att de lätt släpper igenom värme på dagen medan de hjälper till med isoleringen när du sluter dem för natten.

Satsa på dynor, kuddar och tyg

Kuddar i varma färger bidrar till energisnål inredningStora fluffiga kuddar passar ofta in i många inredningsstilar. Välj ut dem i varma färger så kommer de bidra både genom en varmare känsla i rummet och genom att de helt enkelt håller värme bättre när du lutar dig mot eller sitter på dem. Samma sak gäller dynor och tyger som både värmer dig och andra som sitter på dem och kan verka isolerande om de placeras rätt.

Ljus är värme

Arbeta med belysning på ett sätt att du kan ta tillvara på den värme lamporna avger. Försök därför ha lampor nära platserna i rummet där du tillbringar mest tid. Arbeta också mycket med levande ljus som höjer mysfaktorn och temperaturen samtidigt.

Följer du dessa elva tips kan du faktiskt sänka ditt energibehov och därmed spara pengar som du kan lägga på något roligare än värmeräkningen. Hur mycket pengar du sparar per grad sänkt temperatur beror givetvis på din totala årsförbrukning men för en normalstor villa kan du utan problem spara tusenlappar varje år bara genom att möblera och inreda rätt. Själva besparingen gör du genom att sänka temperaturen i ditt hus några grader och sedan se till att möbler och inredning hjälper till att behålla den värme som finns och att värmen finns där människorna i huset faktiskt finns och rör sig.

Har du några egna husknep eller tips på hur man kan möblera och inreda energismart? Skriv en kommentar eller berätta mer på Byggmentors forum för spartips.

Fastighetsmässan 2011: värmepumpar och isolering

Byggmentor har besökt Fastighetsmässan på Kistamässan i Stockholm där spännande solvärmepumpar och träfiberisolering var några av de spännande teknikerna som visades upp.

Isolering i många former

Att isolera vid nybyggen och att tilläggsisolera för att bättra på befintliga byggnader verkar bli allt mer populärt om man ska döma efter det stora antalet utställare från isoleringsbranschen. Företaget Woodfibre berättade om sin träfiberisolering som gör att träfibrerna behåller en hel del av sina naturliga egenskaper såsom att hålla borta röta. Byggmentor har tidigare gått igenom bland annat de energibesparande fördelarna med tilläggsisolering.

Solenergi + värmepump = sant

Ett spännande inslag som antagligen kan intressera många husägare är solvärmepumpen GeoSun från Evi Heat. Den är i grunden en vanlig bergvärmepump som sedan kompletterats med en solfångare som helt eller delvisVärmepumpar och isolering på Fastighetsmässan kan ersätta bergvärmen när vädret tillåter. Evi Heat berättar att energibesparingen kan bli runt 40 procent högre med kombinerad bergvärmepump/solfångare jämfört med enbart bergvärme. Givetvis hänger dock den totala besparingen på hur stor investeringen blir och hur många år det tar innan den återbetalat sig genom sänkta energiräkningar. Läs gärna Byggmentors guide till värmepumpar för mer information.

Underhållsfria PVC-fönster

En annan tydlig trend bland svenskar som fått allt dyrare räkningar för uppvärmningen av sina hus är fönster med så kallade ”energiglas” som behåller värmen i huset och därmed kan sänka kostnaderna för hushållet. På mässan visade Bratex upp sina OVC-fönster som kan sänka energiförbrukningen med med en tredjedel. Läs gärna mer om att byta fönster här.

Diskutera gärna energisnåla fönster, tillägsisolering med träfiber eller solvärmepumpar på Byggmentors forum.

Ett rum blir två – så bygger och isolerar du nya rum

Stora rum med onödigt mycket yta eller vindsytor som inte utnyttjas kan relativt lätt bli lagom stora rum med perfekt boendemiljö som höjer både husvärde och livskvalitet. Byggmentor guidar dig genom processen att bygga ny vägg med isolering.

Den händige kan utan tvekan göra en rumsdelning själv och för den som hellre lägger ut jobbet på en hantverkare kan denna guide förhoppningsvis fungera som mall för vad du ska begära från din snickare. Oavsett vem som utför jobbet så är målet detsamma – fler rum i ditt hem!

Isolering för det nya rummet

En grundförutsättning för att kunna bo i ditt nya rum är att det isoleras väl, både för att hålla värmen och för att hålla ute oönskat ljud. Är ditt nya rum tänkt att ligga i källaren så kan det också behövas en fuktisolering på källarväggens utsida. För att isolera på korrekt sätt är det också viktigt att tänka på luftflöde, är det en vindsyta som ska bli till rum så måste den kalla luften utifrån kunna passera mellan taket, husets vägg och det nya rummets väggar.

Byggmentors tips: Börja med att se över dina isoleringsbehov och välj material utifrån vad ditt rum kräver. Glas- och stenullsfibrer är två exempel på isoleringsmaterial.

Material och verktyg för att dela ett rum i två

Först måste du givetvis räkna ut hur stor yta din vägg kommer att täcka för att kunna veta mängden material du behöver. En enkel ”längd gånger bredd”-uträkning räcker bra för detta. Köp lite extra material så att du har marginal om något går snett.Dela ett rum - ny vägg

Exakt vad du behöver i verktygs- och materialväg är inte hugget i sten men en lista att utgå från är:

Verktyg

 • Borrmaskin
 • Kniv
 • Snickarvinkel
 • Såg och/eller plåtsax (beroende på materialval)
 • Tumstock
 • Vattenpass

Material

 • Mineralullskiva eller motsvarande för isolering (45 millimeter är lagom)
 • Gipsskivor (13 millimeter, kom ihåg att du behöver två lager på vardera sida av din nya vägg).
 • Trä- eller plåtskenor som ram (samma mått som isoleringsskivorna)
 • Golvsockellist
 • Filttätning
 • Spackel
 • Armeringsremsa
 • Fogmassa
 • Färg eller tapet, med lämpliga tillbehör

Byggmentors tips: Skriv en enkel projektbeskrivning med mått och allt innan du börjar köpa verktyg och material.

Rita och regla

Först mäter och ritar du upp linjen (eller linjerna) på golvet där din vägg ska föras upp. Linjen fortsätter från golvet vinkelrätt upp för väggarna intill och sedan längs taket. Därefter placeras skenor (antagligen plåtskenor) som skruvas längs linjen, i golv, vägg och tak. Använd filt under plåtskenorna för att dämpa och täta.

Nästa steg är plåtstolpar som bör placeras med 60 centimeters mellanrum. Klipp av dem till rätt längd och skruva fast i plåtreglarna på golvet och i taket.

Byggmentors tips: Glöm inte att mäta upp för en dörr eller dörröppning om det ingår i planen, ett par decimeter bredare än dörrkarmen är lagom. Detsamma gäller att för eventuella uttag som ska finnas i väggen – planera in innan du byggt för långt.

Montera isolering och gipsvägg

Nu placerar du helt enkelt dina isoleringsskivor i plåtskenorna innanför gipsväggen. Sedan skär du till gipsskivorna så att du kan skruva fast dem i skenorna i två lager, på varje sida, utan att skarvarna hamnar på samma ställe. Enklast är att göra den skivan du börjar med mindre på bredden i det ena lagret och sedan fylla på. Då kommer de att överlappa varandra på ett bra sätt. Avståndet mellan skruvarna bör vara runt 20 centimeter.

Byggmentors tips: Glöm inte fogmassa längs med nederkant och överkant på dina gipsskivor. Den hjälper din nya vägg att hålla tätt.

Finputsa och montera sockellist

Nu rättar du till alla ojämnheter och skavanker. Täck gipsskarvarna med glasfiberremsor och sätt sedan upp sockellist längs golv och tak. Fixa till småfel och skavanker och avsluta med att måla eller tapetsera.

Byggmentors tips: Köper du in materialet själv kan du med fördel ta hjälp av personal på de större byggvaruhusen. De är vana vid liknande projekt och kan oftast tipsa om vad du behöver och hur mycket.

Har du själv delat upp ett rum i flera mindre rum? Eller är du i startgroparna? Tipsa eller ställ frågor, i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Grundisolering – behåll värme, stäng ute fukt

Varför isolera grunden?

Att genomföra en grundisolering av din husgrund innebär inte bara ekonomiska vinster utan också vinster för miljön.  En isolering har du nytta av under årets alla årstider vilket innebär att det är en prisvärd investering. Isoleringen kan också genomföras under i princip alla tänkbara omständigheter och en väl utförd grundisolering betalar sig själv inom en rimlig tidsperiod.

Grundisolering – så går det till

Steg ett är att identifiera om och när det kan vara dags att isolera grunden. Några tecken som kan tyda på att det är nödvändigt är:

 • När du upptäcker att färg från inneväggarna i källaren börjar släppa
 • Om du känner lukten av fukt och mögel
 • Om det finns vatten på golvet efter regn.

Den första åtgärden är att gräva rent runt huset med en grävmaskin. Växter som ska sparas flyttas försiktigt och jord från grävmaskinen läggs på en duk för att minska spill på gräsmattan och i trädgården. Sköts det proffsigt behöver inte ingreppet på tomten bli så stort. Passa gärna på att genomföra en dränering också.

Det andra steget i processen är att rengöra grundväggar och om gammal tjära och sprickor upptäcks så tas detta bort och lagas. Därefter så grundisoleras hushållet, exempelvis med pordränskivor. Det innebär att pordränskivor med en tjocklek på runt 100 millimeter placeras runt grunden, dessa skivor har en värmeisolerande verksamhet samtidigt som de bidrar till att få ut fukten ur grundväggen.

Efter detta monteras en täcklist på skivornas överkant som skyddar skivorna och förhindrar jordintrång mellan husvägg och pordränskivor. För att förhindra vatten från att läcka in så läggs en så kallad ”fuktspärr” mot listen och väggen.

När arbetet är slutfört transporteras överbliven jord och material som inte använts bort och förhoppningsvis märks inte grundisoleringen nämnvärt för det nakna ögat.

Vad kostar det att isolera grunden?

När det kommer till kostnad så skiljer det sig extremt från jobb till jobb. Den slutgiltiga kostnaden beror på många faktorer; val av material, var i landet du bor, och hur lätt grävarbetet går, med mera.

Någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor är ett vanligt prisspann, men stora variationer förekommer som sagt. Glöm inte bort att ROT-avdraget halverar den del av det totala beloppet som är arbetskostnad, förutsatt att det inte överstiger 50 000 kronor per person och år och att den/de som gör avdraget har tjänat in så mycket skatt.

Frågor och svar om grundisolering

Hur vet man när man behöver göra om sin grundisolering?

När det börjar börja mögla, lukta instängt, när väggarna tappar färg är några tecken. Hör med en entreprenör med koll på grundisolering för att få en besiktning.

På vilka sätt är det ekonomiskt gynnsamt att göra en grundisolering?

Du slipper fukt och mögelskador som kostar pengar att åtgärda, din inomhusmiljö blir behagligare och mer hälsosam och du sparar pengar på sänkta uppvärmningskostnader.

Vilken typ av grävmaskin använder man sig av vid ett arbete som detta?

Man använder sig av en så liten som möjligt för att inte belasta miljö och gräsmatta mer än nödvändig. Ofta räcker dessa mindre maskiner gott för att gräva för grundisolering.

Bra att tänka på när du tar in offerter på grundisolering

 • Ingår installationsgaranti?
 • Ingår produktgaranti?
 • Tänk ekonomiskt och långsiktigt – din investering ska räcka många år.
 • Ingår borttransport?
 • Bra isolering minskar energiförbrukningen – fråga din entreprenör hur mycket de uppskattar besparingen till.
 • Utnyttja ROT-avdraget
 • Hör gärna med din kommuns tjänstemän på byggnadsnämnden om de har några råd eller tips.

Har du isolerat grunden, eller funderar du på det? Berätta om dina erfarenheter eller ställ dina frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors tomt- och husgrundsforum.

Andra artiklar om isolering och husgrund: