Energisnål stadsdel med solenergi

Energisnål stadsdel med solenergi

Stadsdelen Vauban i tyska Freiburg är planerad och byggd för hållbarhet och energieffektivitet. Utgångspunkten är passivhus och plusenergihus vilket gjort Vauban till en stadsdel som är extremt energisnål, och där vissa delar av stadsdelen totalt sett genererar mer energi än de förbrukar. De energieffektiva husen i stadsdelen började byggas i mitten av 90-talet och idag bor runt 6000 människor där, ungefär lika många som i skånska Tomelilla. Gör din röst hörd om Vauban när du läst artikeln, antingen i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum ”Bygga hus”.

Energieffektiva hus

Energieffektiva passivhus. Foto: {link: http://www.vauban.de}www.Vauban.de{/link}

Vi har tidigare beskrivit hur man bygger passivhus (hus med hög energieffektivitet) och plusenergihus (hus som som själva skapar mer energi än de förbrukar). Båda dessa tekniker har till stor del utvecklats i just Tyskland där man länge forskat och testat sig fram i byggen av så kallade ”Passivhaus”.

Få kWh per kvadratmeter

Stadsdelen Vauban får ses som ett ypperligt exempel på hur energieffektivt byggande kan appliceras inte bara på enskilda bostäder utan också på en hel del av en stad. Framför allt har man arbetat med träflis och solenergi som energikällor.

I kombination med ett energitänk i själva planeringen och bygget av husen har man siktat på bostäder som alla ligger på en maximal energiförbrukning på 65 kilowattimmar (kWh)/kvadratmeter, och ett stort antal hus med den extremt låga förbrukningen 15 kWh/m2. Dessutom finns alltså ett antal plusenergihus med positivt energianvändande.

I jämförelse kan man ta de krav svenska Boverket ställer på nybyggda hus som värms med el – 95 kWh/m2 och år för hus i norra Sverige, 75 kWh/m2 och år för hus i mellersta Sverige och 55 kWh/m2 och år för hus i södra Sverige. Man kan också jämföra med genomsnittet i tyska hus som ligger på runt 100 kWh/m2 och år.

Cykel eller apostlahästar

I Vauban uppmanas invånarna att leva utan bil och stadsdelen är även planerad för att stimulera användande av såväl lokaltrafik som fötter och cyklar. Detta är givetvis också gynnsamt för miljön, även om det inte är direkt kopplat till själva husens energieffektivitet. Den lilla andelen bilar innebär dock områden och gator med väldigt få parkeringsplatser och lite trafik, vilket sannolikt är frustrerande för bilburna gäster men rofyllt för de boende.

Fakta om energistadsdelen Vauban

 • 92 hus är passivhus med en maximal värmeförbrukning på 15 kWh/m2och år.

  Solceller står för mycket av energin Foto: Passivhaus-vauban.de
 • Tio hus är plusenergihus och fler är planerade att byggas.
 • Ett gemensamt träflisverk som kompletterar hushållens egna försörjning av värme via exempelvis solpaneler.
 • Husen har byggts av kooperativ av privatpersoner som genom att gå ihop samt ta in kapital från externa finansiärer fått till billigare byggen.

Kan du tänka dig att flytta till, eller vara med om att bygga upp en stadsdel i Sverige likt Vauban i Freiburg? Var i Sverige skulle något liknande kunna byggas? Gör din röst hörd i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum ”Bygga hus”.

Det fantastiska lerhuset – se bilderna här

Det fantastiska lerhuset – se bilderna här
En sannerligen unik skapelse.

Ett fantasieggande hus i terrakotta-lera i Colombia som säkerligen väcker känslor hos de flesta. Huset är dessutom faktiskt världens största lergodspjäs!

Arkitekten Octavio Mendoza ville skapa ett hus som var nyskapande och som fungerande i harmoni med omgivningen, som om det organiskt växt fram ur marken. Resultatet kan ni se här nedan, en spektakulär skapelse som utan tvekan är unik i sitt slag.

Bildspel: lerhuset i Colombia

Klicka på en bild för att få upp bildspelet här under, och tyck till om huset i kommentarerna nedanför – kan du tänka dig att bo i ett sånt här hus, eller är det slöseri med tid och pengar att ens bygga något så udda? [nggallery id=35 template=caption] Samtliga bilder tillhör casaterracota.com

 

Huset är enligt arkitekten dessutom miljövänligt i och med att det enbart använder sig av byggmaterial som finns i marken lokalt. Det gör att huset har förutsättnignar för att bli ett ypperligt passivhus. Är du intresserad av klimatsmart byggande och boende? Missa inte vår guide till klimatsmarta åtgärder och heller inte artikeln om energisnåla hus.

Solel för villa – så går du tillväga

Solel för villa – så går du tillväga

Funderar du på solel till villan? Här får du tipsen för att komma igång och svaren på de vanligaste frågorna kring solenergi för privatbruk, vad det kostar och vad du kan spara genom att generera egen el till huset. Ställ gärna fler frågor i kommentarsfältet där artikeln slutar eller diskutera på vårt forum för alternativ energi. Du som redan har solel – berätta gärna om dina erfarenheter och lärdomar!

El och värme från solen är framtidens melodi

Man behöver knappast ha en doktorsexamen i fysik eller jobba med energifrågor för att anta att förnyelsebara energikällor kommer bli allt viktigare i framtiden. Dessutom har trenden med värmepumpar i sverige tydligt visat att väldigt många husägare är beredda att ta ett stort ansvar för sin egen värmeförsörjning. Solel för villa är därför ett logiskt nästa steg att ta. Men det behöver inte vara något som ligger långt in i framtiden – du kan faktiskt effektivt utnyttja solenergi redan idag.

Häng med så går vi igenom de vanligaste frågorna kring solel och sakerna du bör tänka på för att din solelsinstallation ska bli så bra som möjligt.

Solel för nybörjare

Hoppa över detta stycke om du redan känner dig hemma på vad solel innebär och hur det oftast fungerar. Annars har du här en kortfattad guide till hur solen på bästa sätt utnyttjas för privatpersoner som vill ta ansvar för miljövänlig el och värme för sitt eget hem.

Först och främst bör man skilja på solfångare och solceller. Solfångare genererar varmvatten med hjälp av solstrålar, medan solceller direkt genererar elektricitet.

Vill man elektricitet är det alltså solceller som gäller. Vanligt är att dessa monteras exempelvis på taket på ditt hus. På ett ungefär kan man schablonräkna att en kvadratmeter solcell genererar cirka 100 kWh (kilowattimmar) per år.

Många tror felaktigt att Sverige är för mörkt för att effektivt kunna utnyttja solen, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Det är dock solklart (ursäkta ordvitsen) att det är främst under sommar halvåret som man uppnår någon effekt att tala om.

Vad kostar solceller

Det finns många variabler att ta hänsyn till när du installerar solceller så det främsta rådet är att utgå från din årliga besparing när du tittar på lösningar för solel. En jättebilliga installation men som genererar väldigt få Kwh kan i slutändan vara ett sämre ekonomiskt alternativ än en i sammanhanget dyr installation.

Någonstans mellan 30 000 kr – 80 000 kr per prducerad kW är ett nrmalt prisspann, men som sagt är det snarare installationskostnaden i förhållande till din förmodade besparing som är den relevanta siffran när du fönstershoppar efter din anläggning för solel.

Värt att poängtera i sammanhanget är att många idag satsar på solelslösningar för att det är ett miljövänligt alternativt, och kanske inte främst för att det ska leda till besparingar. Men givetvis är det ideala för den enskilde husägaren om klimatsmart och pengasmart går hand i hand. Egen elproduktion, genom exempelvis solceller, borgar ju också för stabilitet i privatekonomin om elpriserna får för sig att stiga.

Titta gärna in denna guide för mer tips på energilösningar för ditt hem.

Bidrag till solel för privat bruk

Solel för villa – ingen omöjlighet.

Ja, det går faktiskt att minska kostnaderna för sin solelsinstallation. bara under 2012 finns 60 miljoner kronor vikta för subvention av solcellsanläggningar för privatpersoner. det är dock den potten som finns, och du bör vara ute med din ansökan i god tid för att inte pengarna ska ta slut innan din ansökan behandlas.

Du får bidrag för max 45 procent av den totala kostnaden för din investering i solel, vilket bör räcka för att avlasta plånboken en hel del när du kalkylerar och granskar offerterna från installatörerna.

Vill du veta mer om bidrag för solel/solceller i just din region ska du vända dig till din länsstyrelse, där kan du också få tips på hur du går tillväga för att få en så lyckad installation som möjligt. Observera att arbetet ska vara klart innan året är slut för att du ska kunna ta del av stödet.

Sälja vidare den genererade solelen

Eftersom solljuset i Sverige är, för att uttrycka det milt, ojämt fördelat under året så finner sig många husägare med solceller i en sits där de överproducerar under sommarhalvåret. För den med solel i villa kan det alltså vara läge att titta på möjligheten att sälja vidare sin solenergi till en elleverantör.

Hör med din leverantör om huruvida de kan hjälpa dig med vidareförsäljning av din solcellsgenererade el. Ett bra tips är också att ringa den energirådgivare som jobbar på din kommun, dessa har ofta god kännedom om möjligheter för egna energilösningar såsom solel för privatpersoner.

Vad kan få dig att skaffa solceller? Ställ frågor om solel, eller ge dina synpunkter på denna lösning, antingen i kommentarsfältet direkt nedanför eller diskutera på vårt forum för sol-, vind- och annan alternativenergi.

Mp: ”Inför ROT-avdrag för smarta energilösningar”

Idag gör miljöpartisten Åsa Romson ett utspel om att det borde införas ett allmänt skatteavdrag för den som växlar om till smartare och mer energisnåla värmekällor (bland annat nämns bergvärme och solceller i artikeln) eller på andra sätt satsar på hus och hem som utnyttjar energin bättre, exempelvis med bättre isolering eller energisnåla kranar i kök och badrum.

Billigare än ROT

Tillsammans med doktoranden Svenne Junker från Handelshögskolan menar Åsa Romson att ett nytt ROT-avdrag som gäller för energieffektiviseringar i svenska hem skulle kunna  kosta staten 8,5 miljarder kronor, att jämföra med dagens ROT-avdrag som kostar runt 10 miljarder kronor. Miljöpartiet tycker att det ändå skulle vara en plusaffär för samhället på lång sikt. Så här skriver de i debattartikeln i SvD:

”Vi menar dock att reformen skulle ge större vinster för samhället i framtiden och därför vara en klok satsning när vi nu ser att ekonomin genererar överskott. Ett annat sätt att räkna är att låta hälften av Vattenfalls årliga vinst finansiera klimat-rot. På så sätt skulle man låta en del av den ohållbara energiproduktionen bekosta klimatsmarta åtgärder.”

Skillnad mot dagens ROT-avdrag?

Åsa Romson, Miljöpartiet, vill se ett ROT-avdrag för smarta energilösningar

Dagens ROT-avdrag omfattar halva arbetskostnaden vid exempelvis installation av bergvärme, men ska man tolka Åsa Romson rätt så skulle MP:s förslag innebära att bergvärme och andra miljövänliga energiformer samt investeringer i exempelvis tilläggsisolering eller energifönster skulle subventioneras ännu mer än så.

Hennes partikollega Birger Schlaug kommenterar det hela på sin blogg och gillar särskilt förslaget om att det nya skatteavdraget ska gälla hela kostnaden: ”klimatinriktat ROT-avdrag bör inte bara omfatta arbetskostnaden utan hela kostnaden för investeringen”.

Vad ska det nya ROT-avdraget kallas?

Oavsett om förslaget blir verklighet eller inte så kommer det utan tvekan att debatteras. Byggmentor tycker dock att det saknas ett bra namn som sammanfattar vad det handlar om. Vad tycker ni läsare? Vi har ROT-avdrag, RUT-avdrag och nu detta – vad vore ett bra namn på det nya klimatavdraget?

Diskutera gärna förslaget och dela med dig av din åsikt. Är det bra eller dåligt? Smart och långsiktigt eller populistiskt och orealistiskt? Kommentera gärna med din åsikt i rutan nedanför, eller på Byggmentors forum.

10 tips för att få ett miljövänligare hus

10 tips för att få ett miljövänligare hus

Idag är det lätt att anklagas för att vara en miljöbov bara genom att leva. Maten vi äter, husen vi bor i, transportmedlen vi färdas i – alla är de potentiella hot mot miljön. Här är därför 10 tips för hur du som villaägare med olika insatser och förändringar kan göra din villa till ett klimatvänligt föredöme och därmed få ett miljövänligare hus. Dela gärna med dig av egna miljötips i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

Bygg med rätt trä

Ska du bygga nytt hus eller fräscha upp fasaden, eller kanske friggeboden, är ett miljövänligt tips att använda ”kärnträ” (särskilt hårt trä) istället för trä som blivit impregnerat och då kan vara farligt för miljön.

Elda klimatsmart

Att elda med ved i villan är miljövänligare om du använder en panna med ackumulatortank. Då kan värmen lagras, och i lite nyare modeller är vedpanna med ackumulator energieffektivt. 

Klok vattenförbrukning

Vi har nog alla känt oss lite skyldiga när vi låtit vattenkranen stå på lite för länge eller stått i duschen längre än nödvändigt. Varmvatten kräver mycket både pengar och energi och du kan göra dig själv och klimatet en tjänst genom att helt enkelt vara lite snålare med vattenanvändandet. Det är också en bra idé att installera energisnåla blandare både kök och badrum, de hjälper dig att inte använda mer vatten än nödvändigt.

Belysning viktigt i miljövänligt hus

Ett bra sätt att få till ett miljövänligare hus är att gå över till bättre och energisnålare lampor. Nu är den klassiska 60-wattlampan dessutom förbjuden och ju snabbare du byter till exempelvis LED-lampor desto bättre.

Miljövänlig trädgård

Att använda sig av bekämpningsmedel och andra hjälpmedel är vanligt för den som har gröna fingrar och gillar att påta i trädgården. Här är det ofta enkelt att välja miljövänliga alternativ om man bara lägger lite extra tid på att fråga sig fram hos sin bygg- och trädgårdshandel.

Trimma ventilationen

Både hur ventilationen i din villa faktiskt fungerar och hur du själv väljer att vädra och ventilera är enkla sätt att dra ner på energikonsumtionen. Se till att ventilerna inte är blockerade av möbler, tapet eller smuts och vädra kort och mycket istället för lite och länge under vintern. Då utnyttjar du din dyrbara värme på bästa sätt.

Rätt el- och värmeförsörjning

Har du uppvärmning med direktverkande el bör du omedelbart se över alternativen. Antingen genom att titta närmare på olika elbolag och särskilt undersöka de som levererar miljövänlig el. Ett annat bra sätt att ta ansvar för både den egna värmeförsörjning och för klimatet är att se över olika alternativ för uppvärmning av hus.

Kontrollera villan inifrån och ut

Ett sätt att verkligen analysera sitt hus miljövänlighet är att börja på utsidan och arbeta sig inåt, att helt enkelt se över vilka material som används och om de kanske går att byta ut för att spara pengar på bättre energihushållning och samtidigt göra miljön en tjänst. Isoleringen brukar vara ett bra ställe att börja på, särskilt på en del äldre hus. Att byta isolering och isoleringsmaterial kan göra susen för värmen i huset och i längden också för ditt hus klimatpåverkan.

Tänk ”fixa” istället för ”byta”

En så enkel sak som att satsa på reparation istället för att köpa nytt kan göra underverk. Det kan vara allt från att renovera en betongtrappa till att anlita en målare för att måla om fasaden istället för att byta ut den. Både plånboken och miljön kommer må bättre!

Dyrare byggdelar vinner kanske i längden

Det är viktigt att inte stirra sig blind på priset för att exempelvis köpa ett hus eller byta fönster. Vad som är en dyr engångskostnad, om du exempelvis köper nya energisnåla fönster, kan i det långa loppet vara gynnsamt ekonomiskt och miljömässigt i och med bättre hushållning med värmen och ökad livslängd. För att inte tala om att värdet på villan antagligen stiger!

Vilka är dina bästa tips för att få till ett mer miljövänligt hus? Dela med dig i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

Plusenergihus – husen som ger mer än de tar

Plusenergihus – husen som ger mer än de tar

Ett plusenergihus är ett hus som i sig självt producerar mer el än det förbrukar. Man kan alltså helt enkelt säga att det är ett hus som är en plusaffär för miljön, och kanske också för husägarens ekonomi. Byggmentor tittar närmare på plusenergihus, diskutera gärna ämnet när du läst artikeln, i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för husbyggen.

Grundprincipen för plusenergihus

Tanken när man bygger plusenergihus är alltså att ”gå plus” på energiförbrukningen jämfört med energin man själv producerar i eller precis i anslutning till huset. Detta skiljer denna typ av hus från exempelvis passivhus, som även de är energisnåla men som fortfarande kan förbruka mer energi än de producerar.

Plusenergihus Foto: Andrewglaser (licens: CC-BY-SA)

För att ett plusenergihus ska kunna åstadkomma detta behöver man använda sig framför allt av förnyelsebara energikällor såsom solenergi, geotermisk värme (som kan utvinnas genom exempelvis en värmepump) eller vindkraft. Huset måste också byggas med särskilda energibesparande byggtekniker, vilket bland annat innebär att husets själva konstruktion ska ritas och byggas för att kunna vara så energieffektivt som möjligt när det gäller planlösning, rum och väggar.

Isolering och värmebesparing viktigt

Utöver att huset alltså generera sin egen energi (åtminstone mer än vad det förbrukar av eventuell extern el- och värmeförsörjning) så är en av hörnstenarna i tänket kring plusenergi att bevara den värme som finns innanför väggarna. Det kan ske genom bra isolering, i såväl väggar, golv och tak, som genom fönster och dörrar med lågt u-värde (alltså hög energibevaring).

Ett annat viktigt arbetssätt för att använda värmen flera gånger är att ha distributionssystem och ventilation som tillåter värmen att återanvändas, som till exempel en frånluftvärmepump gör. Sedan finns det mängder av mer eller mindre experimentella sätt att utvinna och återanvända värme, man kan bland annat ta tillvara på värmen i avloppsvattnet som ska försvinna ut ur huset och låta denna bidra till uppvärmning av det varmvatten som används i kök och dusch.

Många bäckar små

Som Byggmentor tidigare skrivit om kan man dessutom åstadkomma stora energibesparingar genom ”många bäckar små”-tänket, till exempel en så till synes banal sak som att möblera energisnålt eller att använda sig energisnål belysning på ett smart sätt. Även var huset byggs spelar in när man vill uppnå plusenergi, till exempel kan naturligt vindskydd i form av terrängen hjälpa huset att bättre hålla värmen.

För mer snabba och enkla tips rekommenderas våra tips för energismart hem.

Kostnad för plusenergihus

Att tänka på alla ovanstående faktorer när man bygger nytt hus är generellt dyrare än traditionella husbyggen. Att investera i alternativa energikällor som ett vindkraftverk på tomten eller en bergvärmepump är också det en relativt hög kostnad jämfört med att bara plugga in huset i det vanliga elnätet eller fjärrvärmen.

Till detta måste man dock räkna på de besparingar man förhoppningsvis gör på sitt plusenergihus. Genom låg månatlig kostnad för el samt en överproduktion är det till och med möjligt för en enskild husägare att sälja sin överskottsenergi till andra hushåll. Ofta innebär detta konkret att man som plusenergihusägare får ett energiöverskott under de varma månaderna på året vilket går att sälja vidare för att på så sätt täcka upp kostnaden för den el som måste köpas extra under vintern.

Att ge ett exakt svar på vad det kostar att bygga ett plusenergihus är i princip omöjligt eftersom varje byggprojekt är unikt, och lika svårt är det att säga hur lång tid det tar innan ett sådant hus har återbetalat sig. Men du kan sannolikt räkna med att ett hus blir minst 20 procent dyrare om det byggs för plusenergi. Ett som dock är säkert är ett plusenergihus är en satsning på framtiden, garanterat för miljön men i bästa fall också för plånboken.

Hur börjar man bygga?

Att bygga plusenergihus är inte det enklaste helt enkelt eftersom metoden fortfarande är relativt ny. Räkna med att få ligga i och begära in offerter från många hustillverkare innan du hittar någon som både har tiden och kompetensen för att ta sig an ditt projekt. När du träffat rätt är det bara att göra upp en budget och räkna rent konkret på hur mycket dyrare huset blir för att göra det ska bli ett plusenergihus och samtidigt räkna på vad den årliga besparingen jämfört med ett vanligt hus blir.

Det finns självklart ingen garanti för att ett plusenergihus betalar sig självt men det man antagligen kan säga är att det är en bra lösning för den som vill bygga annorlunda och som samtidigt vill göra en insats för klimatet.

Kan du tänka dig att bygga eller köpa ett plusenergihus även om det kostar mer? Dela med dig av dina tankar i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum för husbyggen.

Bilden i artikeln är under CC-BY-SA-licens.

Solvärmebidrag för solfångare

Solvärme växer i popularitet och idag går det att få solvärmebidrag för den som vill göra en investering i en allt vanligare energiform. Dels har de senaste årens miljödebatt påverkat många att vilja välja energiformer som påverkar miljön minimalt och dels har tekniken för solvärme och olika typer av solfångare blivit bättre. Byggmentor tittar därför närmare på bidraget för solvärme. Har du frågor om solfångare, solvärmebidrag eller vill diskutera ämnet med andra? Skriv gärna en kommentar efter artikeln, eller diskutera på Byggmentors forum för alternativ energi.

Vilka regler gäller för att få solvärmebidrag?

Söker du bidrag retroaktivt går det att få ut bidraget om installationen påbörjats senast den 1 januari 2009.

Solfångaren ska vara godkänd av Solar Keymark (en kvalitetscertifiering av solvärmeprodukter).

Värmeutbytet, beräknat per år, ska vara uträknat på ett godkänt sätt. Detaljerna ska du kräva att få av den som sköter din installation av solfångaren, de flesta seriösa installatörer ser detta som en självklarhet, läs mer i Boverkets föreskrifter (BFS 2009:2).

Information om godkända solfångare som berättigar till solvärmebidrag finns på SP.se.

Solvärmebidraget hanteras av din länsstyrelse och är förlängt för 2011, dock finns inga garantier efter det.

Hur stort solvärmebidrag kan man få?

Enkelt uttryckt gäller 2:50 kr för varje kWh/år, enligt den energiberäkning som görs för varje solfångare. Solvärmebidraget är dock max 7 500 kr för privatpersoner. För företag kan solvärmebidrag uppgå till 3 miljoner kronor per projekt.

Kan bidraget för solfångare kombineras med ROT-avdrag?

Det vanligaste svaret är nej, men det finns undantag och olika länsstyrelser kan göra olika bedömningar. Hör därför med tjänstemännen hos din länsstyrelse och förklara hur just dina förutsättningar ser ut. ROT-avdraget halverar arbetskostnaden för vissa typer av arbeten i och runt ditt hus, läs mer om ROT här. För detaljer kring om och när det går att kombinera dessa bidrag rekommenderar vi en bra text hos företaget Svesol.

Annat att tänka på när du installerar solfångare

Det kan ibland krävas att du får bygglov från din kommun för att installera solfångare. Det är byggnadsnämnden i din kommun som handlägger bygglov, så börja där innan du köper din solfångare. De brukar ofta ha kompetenta tjänstemän som kan komma med råd och tips kring solvärme i din kommun.

Själva solvärmebidraget söker du som sagt hos länsstyrelsen. Där kan du också höra vilka specifika krav för stödet som gäller i just ditt län. Här är länkar till de olika länsstyrelserna:

Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen Dalarna

Länsstyrelsen Gotland

Länsstyrelsen Gävleborg

Länsstyrelsen Halland

Länsstyrelsen Jämtland

Länsstyrelsen Jönköping

Länsstyrelsen Kalmar

Länsstyrelsen Kronoberg

Länsstyrelsen Norrbotten

Länsstyrelse Skåne

Länsstyrelsen Stockholm

Länsstyrelsen Södermanland

Länsstyrelsen Uppsala

Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen Västerbotten

Länsstyrelsen Västernorrland

Länsstyrelsen Västmanland

Länsstyrelsen Västra götaland

Länsstyrelsen Örebro

Länsstyrelsen Östergötland

För privatpersoner gäller att ansökan om solvärmebidrag måste komma in senast sex månader efter att installationen av solfångaren påbörjats.

Har du frågor om solfångare, solvärmebidrag eller vill diskutera ämnet med andra? Skriv gärna en kommentar efter artikeln, eller diskutera på Byggmentors forum för alternativ energi.

Egen vindkraft – tips och fakta kring vindkraftverk för privat bruk

Olika trender för vilka energiformer vi utnyttjar i svenska hushåll kommer och går, men något som många menar är en tydlig trend som kommer hålla i sig länge är att svenskarna vill ta mer ansvar för sin egen energiförsörjning. Ett eget vindkraftverk på tomten är numer ett realistiskt alternativ för detta Byggmentor tittar närmare på vindkraft för privat bruk, ett miljövänligt energialternativ som numer är gångbart för privatpersoner.

Så fungerar vindkraft

Ett vindkraftverk på tomten fungerar vanligtvis genom en rotor på en horisontell axel. Principen för hur elen skapas är dock enkel och densamma oavsett om man tittar på stora vindkraftverk eller småskalig vindkraft för hushåll – vinden skapar en tryckskillnad som driver en turbinaxel. Turbinen driver sedan i sin tur en generator som alstrar elektricitet.

Använda vindkraft för privat bruk – förutsättningar

Det hörs tydligt på namnet vad som krävs för att vindkraft ska kunna vara ett alternativ för energiförsörjningen för ditt hus – vind! Det ska blåsa tillräckligt mycket helt enkelt.

För att få reda på om du har rätt vindförhållanden på just din tomt bör du börja med att läsa den här kartläggningen av vindförhållanden i Sverige och sedan även rådfråga med den leverantör av vindkraftverket du valt. De vet ofta vad som krävs för att vindkraften ska kunna vara ett realistiskt och effektivt alternativ för ditt läge.Egen vindkraft - vindkraftverk

Allra bäst funkar vindkraft på tomten om man kommer högt upp med snurran, runt 20 meter upp. Är detta möjligt på din tomt och du får tillstånd (bygglov) för bygget av kommun och/eller grannar kan vindkraft definitivt vara ett bra val för dig.

Ju mer vind, desto mer vindkraft

Hur mycket det blåser runt ditt vindkraftverk och hur mycket vindd ditt vindkraftverk kan fånga upp har stor påverkan på hur mycket kraft du får ut. Enkelt uträknat kan man säga att om vindstyrkan fördubblas kommer ditt vindkraftverk att leverera åtta gånger mer energi.

Hur mycket ett litet vindkraftverk för privat bruk klarar av att leverera varierar mycket beroende på modell och vindförhållanden, men enligt Energimyndigheten är 3000 kWh per år vid en genomsnittlig vindhastighet på 7 m/s ett bra riktmärke.

Utnyttja expertisen på vindkraft

Vindkraftverk för privat bruk är fortfarande ingen jättemarknad och det gäller därför att vara mycket noggrann när du undersöker om vindkraft är något för dig. Tumregeln är att alltid kontakta flera olika leverantörer och låta dessa besöka dig och undersöka vilken lösning som kan passa för dig. Vindkraftverksleverantörer kan också räkna ut vad din möjliga energibesparing kan bli per år med hjälp av vindkraft.

När du kontaktar olika företag kan du också matcha deras offerter mot varandra och välja den entreprenör som känns bäst för både magkänsla och plånbok. Glöm inte att ta in referenser och kontrollera dessa för att höra från andra som skaffat vindkraft för privat bruk.

Pris och kostnader för egen vindkraft

Att installera en egen vindkraftsanläggning kan kosta en del som engångsinvestering men å andra sidan kan du spara pengar på längre sikt. Exakt vad det kostar är svårt att säga eftersom priset varierar beroende på typ av vindkraftverk och hur kraftfullt det ska vara.

Det du bör räkna på är återbetalningstiden för ditt vindkraftverk. Om du köper ett vindkraftverk på 2 kW kan du med rätt förutsättningar nästan halvera den årliga elförbrukningen för den genomsnittliga svenska villan. Skulle du sänka din elkostnad med 8 000 kr om året och investeringen gick på 80 000 kr betyder det alltså att ditt vindkraftverk har återbetalat sig på tio år.

Normal kostnad för att installera småskaligt vindkraftverk för privat bruk ligger någonstans mellan 25 000 och 60 000 kr. Men det viktiga är som sagt att inte stirra sig blind på priset du betalar en gång utan hur mycket du kan sänka dina kostnader per år.

Viktigt att tänka på kring egen vindkraft

För att vindkraften ska kunna anslutas till det vanliga elnätet måste det företag som äger ditt elnät godkänna anslutningen. Kontakta därför alltid ditt elnätsföretag och hör efter vilka regler och krav de har. Självklart ska allt elarbete skötas av en elektriker, både av säkerhetsskäl och för att eventuell försäkring ska gälla om något går snett.

Har du egen erfarenhet av vindkraft för eget bruk? Eller har du frågor om vindkraft du inte fått svar på i artikeln? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för alternativ energi.

Sänkta kostnader med energisnåla fönster

Rätt fönster handlar inte bara om att gå på utseende och storlek. Att välja energifönster som behåller värmen i ditt hem bättre är ett sätt att på sikt sänka kostnaderna för uppvärmning avsevärt. Många fönsterköpare stirrar sig blinda på investeringskostnaden, priset för fönster med montering, och väljer därmed ofta fönster med dåliga isolerande egenskaper. Istället är det oftast smartast att betala en lite högre summa för sina fönster för att på så sätt spara pengar på längre sikt genom effektiva energisnåla fönster. Diskutera gärna ämnet på vårt fönsterforum.

Fönster läcker värme

Hur mycket värme som läcker ut genom ett hus fönster varierar beroende på fönstertyp och andra förutsättningar, men man brukar räkna med att ungefär en tredjedel av värmen läcker ut genom fönstren. Kan denna värmemängd delvis behållas inne i huset innebär det att kostnaden för värme kan sänkas rejält med hjälp av energisnåla fönster (läs mer om fönsterbyte i allmänhet via länken).

Värmen försvinner från ditt hem både genom att rumsvärmen försvinner genom fönstrets glas och fönsterkarm, detta kallas för ”strålningsförlust”. Man talar också om ”konvektionsförlust” vilket innebär att luften förflyttas mellan fönstrets glas. Ett tredje sätt som fönster kan läcka värme på är om det helt enkelt finns delar av fönstret som inte är tillräckligt täta.

Detta hänger ofta ihop med att installationen inte skötts korrekt, är du minsta osäker på att försöka montera ett fönster själv bör du skippa det och låta en utbildad fönstermontör göra det åt dig. Ta alltid in offerter från flera entreprenörer och hitta den som passar dig bäst.

Energifönster och U-värde

När du tittar på olika fönsteralternativ kommer du se att de flesta leverantörer anger ett så kallat ”U-värde” för ditt fönster. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisolerande egenskaper har fönstret. Den vanligaste typen av fönster, tvåglasfönster, som förr i tiden var (och i viss mån är det än idag) standard i de allra flesta hus brukar ha ett U-värde runt 3,0.

Har du idag sådana fönster och byter dessa mot fönster med U-värde 1,5 betyder det alltså att du lär halvera mängden värme som ”rymmer” från ditt hem och därmed också halvera dina kostnader för värme. Läs mer om värmebesparing.

Vad betyder U-värde

Rent konkret anger u-värdet hur mycket värme på en kvadratmeter fönster som försvinner från den varma till den kalla sidan av ett fönster när skillnaden i temperatur mellan ute och inne är en grad. U-värdet bör därför vara så lågt som möjligt.Energisnåla fönster kan sänka värmekostnaderna

Energimyndigheten rekommenderar att nybyggda hus bör ha fönster med ett u-värde på 1,0 och om du vill byta fönster i befintlig bostad till energifönster bör de ha max 1,2 i u-värde.

Energimärkta fönster

Idag märks de flesta fönster med så kallad ”energimärkning”. Detta system ska låta konsumenter snabbt och tydligt se vilka energiisolerande egenskaper ett fönster har. Fönster som har energimärkning A har ett u-värde på 0,9 eller lägre, de är alltså mycket bra på att hålla värmen. Sedan går skalan till energimärkning G vilket innebär ett energifönster med U-värde på 1,5.

De flesta vanliga tvåglasfönster har avsevärt högre u-värden men dessa har alltså ingen energimärkning alls.

Räkna ut besparing med energisnåla fönster

Via sajten Energifönster, som är sprungen ur ett projekt Energimyndigheten startade, kan man räkna på vad du kan spara genom att skaffa energisnåla fönster. Vi gör en testberäkning för att visa vad besparingen kan bli.

Först anger vi att vi har normala äldre tvåglasfönster med ett u-värde på 3,0. Vi vill byta dessa mot fönster med energimärkning D, alltså u-värde 1,2. Vi antar att vi bor i Göteborg och att vi har 30 kvadratmeter fönsteryta, vilket motsvarar en ganska typisk svensk villa. Sedan anger vi att vi värmer huset med el med ett elpris på 1 kr/kWh.

Detta test, om än väldigt förenklat, ger då resultatet att besparingen skulle bli 4 482 kr per år. Väljer du fönster med ännu lägre u-värde blir besparingen större. Besparingen måste sedan ställas mot investeringskostnaden för att skaffa nya fönster.

Pris för energisnåla fönster

Ett populärt val idag är så kallade PVC-fönster som har lång livslängd och kräver mycket lite udnerhåll jämfört med vanliga träfönster. De är dessutom oftast billigare än andra typer av fönster och kan utrustas med glas som ger fönstren ett väldigt lågt u-värde.

Det är viktigt att sätta priset för fönstren och arbetskostnaden för att montera dem i relation till vad besparingen kan bli. Om vi utgår från beräkningen i förra stycket så ser vi att vårt fönsterbyte ger oss 4 482 kr per år i sänkte värmekostnad. Om vi sedan ponerar att våra nya fönster kostar 35 000 kronor att köpa in och 15 000 kronor att installera betyder det ett totalt pris för energifönster på 50 000 kronor.

ROT-avdraget gäller vid fönsterbyte vilket gör att arbetskostnaden halveras till 7 500 kr (detta avdrag gör dock installatören åt dig men du har ansvar för att se till att du tjänat in tillräckligt mycket skatt för att få göra avdraget).

Slutkostnaden för dina fönster blir alltså 42 500 kronor. Denna summa delat med din möjliga årliga besparing (4 482 kr) visar att dina fönster betalat sig själva inom knappt nio och ett halvt år. Du kan dock behöva lägga till en underhållskostnad i kalkylen vilket ökar återbetalningstiden något. Men i de allra flesta fall kan du räkna med att dina fönster håller längre än tio år vilket gör ett byte till energifönster till en ren plusaffär.

Ställ gärna frågor om energisnåla fönster eller berätta om dina egna erfarenheter, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster:

Nytt kök för en billig peng

En komplett köksrenovering är ibland nödvändigt men det går att få känslan av ett nytt kök utan att man behöver riva ut och byta ut precis allt. Byggmentor ger dig tipsen på hur du fräschar upp, förnyar och fixar till ditt kök för under 10 000 kr.

Byt vitvaror och rädda miljön

Att byta ut kyl och frys är (jämfört med en komplett köksrenovering) ett relativt billigt sätt att fräscha upp köket ordentligt. Detta kostar ofta mer än 10 000 kr men det fina i kråksången är att du kan göra en plusaffär om du byter gamla energislukande vitvaror mot nya energisnåla alternativ. Vissa kylskåp och frysar kan sänka din elräkning med ett par hundralappar i månaden och om du i dagsläget sitter på äldre modeller, då har du förmodligen fått din nya kyl och frys återbetald inom ett decennium.

Nya köksluckor

Utan att du behöver riva ut och göra en helt ny planlösning för köket kan du faktiskt relativt snabbt och enkelt byta ut dina köksluckor och ändå få känslan av ett helt nytt kök. Ett ännu billigare alternativ är att putsa upp dina befintliga luckor, antingen genom att måla själv eller kanske lämna in dem till en lackerare. Det finns också olika former av självhäftande folie som kan ge dina köksluckor en konstnärlig touch eller bara en fräschare känsla med väl utvalda detaljer.Nytt kök för under 10 000 kr

Uppgradera redskapen – inget knivigt beslut

Ett väldigt enkelt sätt att skapa en ny känsla i köket är att byta ut de lite mindre detaljerna och redskapen. Ett nytt knivställ och en snygg brödrost kan låta banalt men tänker du till och köper nytt med en vision om hur ditt kök ska se ut kan det ändå påverka mycket. Ett bra tips är att inte köpa nya småsaker till köket stötvis utan vänta tills du kan köpa flera saker samtidigt, då ökar chansen att få till en egen enhetlig kökskänsla.

Blandare från rätt sekel

Kranarna i köket är ofta det som först skvallrar om dess ålder. Vattenkranar har en tendens att vara de första köksdetaljerna som ändras i utseende och form i takt med att trender för kök förändras. Därför är det ofta smärtsamt tydligt om en kran kommer från 90-talet när den ställs mot en modern kran/blandare. För en billig peng, med marginal för om du behöver ta in hantverkare för installationen, kan du idag få snygga och fräscha vattenkranar som ofta är energisnåla och sparar vattenslöseri. Bra för både klimat och plånbok!

Tänk nytt kring ljuset

Att uppgradera belysningen i köket är också ett förhållandevis billigt sätt att skapa en ny känsla. Här gäller det våga tänka nytt och arbeta med exempelvis punktbelysning som riktas mot väl valda delar av köket, av praktiska och estetiska skäl. Kanske kan du installera takspotlights där en riktas mot arbetsbänken, en mot en kul inredningsdetalj och en tredje mot skafferiet? Med en bra grundbelysning och flexibel punktbelysning kan du få ett kök som du själv kan variera efter behov och humör.

Vilka är dina bästa tips för att få en fräschare känsla i köket utan att behöva renovera helt? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för köksrenovering och köksinredning.

Solenergi: Solen är gratis

Uppvärmning med solenergi är inte bara ekonomiskt, bekvämt och miljövänligt. Idag är det dessutom på riktigt gångbart för det enskilda hushållet.

Småskalig solenergi

Även om solpaneler kanske inte är ett heltäckande alternativ för husägaren så utgör energiformen definitivt ett bra komplement till andra uppvärmningsalternativ. Solenergi kräver dessutom väldigt lite underhåll och det är ett i jämförelse fritt och självgående system.

Nu för tiden kan konsumenten också skräddarsy solpaneler efter eget huvud, till exempel genom att välja solpaneler i en viss färg eller anpassa storleken till att matcha just sitt hushålls behov.

– Allt fler upptäcker de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med solel, säger Andrew Machirant, vice ordförande i branschföreningen Svensk Solenergi.

Så funkar solenergi

Solljus blir genom solceller omvandlat till el i form av likström. Detta är annorlunda jämfört med exempelvis solfångare där solens värme används till att producera värme genom varmvatten.

När solcellen omvandlar solenergin till el så är det utan några rörliga delars inblandning. Dessutom krävs inget bränsle och det skapar inga utsläpp. Solenergi är på det sättet ett spännande miljövänligt alternativ även om det knappast klarar att leverera all energi ett hushåll behöver.Solenergi till villan
Foto: Aquasol

Ekonomiskt stöd för solenergi

Privatpersoner, liksom företag, kan söka ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen för att installera solceller som ska producera egen el. Stödet kan uppgå till högst 60 procent av kostnaderna. Trots att vi i Sverige har en förhållandevis kort period av solsken varje år så är det ändå tillräckligt för att bidra med el under relativt stora delar av våren, sommaren och hösten. Givetvis spelar ditt geografiska läge, dels för att antalet soltimmar varierar över vårt avlånga land och dels för att arbetskostnaden för installationen ofta ökar med storleken på staden där du bor.

Fakta om bidrag för solenergi

 • Stödet gäller alla typer av elnätsanslutna solcellssystem.
 • Bidraget är på 60 % (55 % för stora företag) och gäller hela solcellsinstallationen, både material och arbete.
 • Alla typer av sökanden kan söka stödet.
 • Det maximala stödbeloppet är 2 mil joner kronor per byggnad.
 • Det totala beloppet som avsatts för stödet är 100 miljoner kronor under 2009 och 50-60 miljoner för 2010 respektive 2011.
 • Stödet gäller från och med den 1 juli 2009 till den 31 december 2011.

Byggmentors bonusfakta om solenergi:

Kostnad för solenergi

Varierar beroende på produkt och storlek, från under 10 000 kr till uppemot 30 000 kr är normalspannet.

Fördelar med solenergi

 • Billigt, i jämförelse med många andra alternativ
 • Miljövänligt
 • Bekvämt.
 • Kan kombineras med exempelvis pelletsuppvärmning, jord- eller bergvärme.
 • Stöd för investering kan ges (ansökan finns hos Energimyndigheten).

Nackdelar med solenergi

 • Väderberoende.
 • Behöver ofta kompletteras med ytterligare energilösning.

 

Har du funderat på solenergi? Eller är du redan igång och använder solen som värmekälla för huset? Kommentera artikeln här nedan eller diskutera dina intryck av solenergi på Byggmentors forum.


Passivhus – byggmetoden som fortsätter att ge

Smarta energival är inte bara att installera rätt värmepump eller välja rätt elleverantör. När du bygger huset görs många val. Passivhus kan vara ett bra alternativ.

Låt bakmaskinen värma dig

I korthet går passivhus, eller lågenergihus, ut på att inte låta någon värme går till spillo. Huset byggs för att på alla sätt ta till vara på den energi som redan finns i huset. Istället för exempelvis element eller golvvärme så är passivhuset anpassat för att utnyttja den värme som ”läcker” från såväl elektronikprylar som från människorna i huset.

Ventilationen är viktig dels för att den sprider värmen i ditt hus men också för att den kan ta till vara på fukt från tvättmaskin, utandningsluft och andra fuktkällor.
Living Room

Bygg huset energisnålt

Termen passivhus kan vara vilseledande. Egentligen handlar det inte om en enskild sorts hus utan om själva tänket och metoden att bygga så smart som möjligt för att ingen värme ska gå till spillo. Denna typ av hus är sällan helt självförsörjande, särskilt under riktigt kalla vintrar behöver de flesta passivhusägare komplettera med ytterligare värmekällor. Det kan vara något enstaka element eller kanske en kamin som används vid behov.

Vad kostar passivhuset?

Kostnader för passivhus är extremt varierande men generellt så kostar de mer att bygga men mindre att värma upp. Det är alltså ett klassiskt fall av hög investeringskostnad som i slutändan kan löna sig. Dina kostnader för att värma upp huset blir lägre helt enkelt eftersom värmen inte försvinner ut ur ditt lufttäta passivhus.

Konstruktion av passivhus – de viktigaste tipsen

1. Utgå från principen att värmen i ditt hus är en liten varelse som du håller fången i ditt hus. Den får helt enkelt inte lämna ditt hem.

2. Bygg lufttätt! Det är ventilationen som ska sköta luftcirkulation, inte några hål eller slarvigt hopfogade skarvar som släpper ut värmen du vill behålla.

3. Isoleringen är nyckeln. En grundförutsättning för att bygga passivhus som fungerar är att det är värmeisolerat. Definitivt inte något att snåla på. Riktmärken är 50 centimeter i taket, 40 centimeter i väggar och 30 centimeter i grunden.

4. Energisnåla fönster. Idag kan de flesta fönstertillverkare leverera särskilda fönster som är gjorde för att inte släppa in kall luft eller släppa ut värme.

5. Undvik fukt. Detta råd gäller givetvis alltid när du bygger hus men ännu mer så när det gäller just passivhus. Fukten är fienden – håll den borta!

6. Solfångare är ett bra kompletterande alternativ för dig som bygger passivhus.

Krav för passivhus

Det finns inga formella krav för vad som är får kallas passivhus men Forum för Energieffektiva Byggnader har tagit fram en kravlista som noggrant går igenom vilka riktlinjer som bör gälla. För dig funderar på att bygga ett energisnålt passivhus är denna lista kanon att gå igenom och använda som referens när du börjar kontakta entreprenörer.

Byggmentors Bonusfakta om passivhus:

* Konceptet föddes i Tyskland på 90-talet och har sedan dess blivit en allt mer populär metod för husbyggen. Namnet kommer från tyskans ”PassivHaus”.
* Lindåshusen i Göteborg är Sveriges kanske mest kända exempel på passivhus. Där har varje hus bara en liten extra värmekälla.

Låter passivhus som något för dig? Har du kanske själv ett passivhus? Dela med dig av tips eller frågor i kommentarerna här nedan eller på Byggmentors forum.