8 häftiga hemmaprojekt – vad skulle du bygga?

8 häftiga hemmaprojekt – vad skulle du bygga?

Här är åtta häftiga renoveringar och byggen från svenskar runt om i landet, med många före- och efter-bilder. Kanske fungerar de som inspiration för ditt eget vår- eller sommarprojekt? Berätta gärna vad du själv skulle bygga om, bygga upp eller renovera om du fick chansen – skriv en kommentar nedanför. Missa förresten inte tävlingen som just nu pågår där du kan vinna 10 000 kr till ditt drömprojekt.

Skriv gärna en kommentar under artikeln med synpunkter eller tankar kring projekten i artikeln eller dina egna drömprojekt. Eller kanske har du också ett färdigt projekt du vill visa upp?

Komplett renovering, från garage till skorsten

Bygge pågår

Vissa väljer att lägga fokus på små avgränsade renoveringsprojekt medan andra väljer att köra igång på bred front när blåkläderna ändå tagits fram, så att säga. Ett bra exempel på detta är denna omfattande renovering där ett par valde att göra en stor del av jobbet själva men så här i efterhand inser att de kanske borde tagit in hjälp under projektets gång.

Även om få nog orkar med denna typ av stora projekt är det utan tvekan motiverande läsning och härliga bilder: Mödosam tillbyggnad och renovering.

Bygga fristående bastu

Bygga bastu från grund till tak.
Bygga bastu från grund till tak.

En bastu står högt på många svenskars drömrenoveringar, må så vara en liten vrå i källaren eller ett konverterat badrum. Sedan finns det de som slår på stora bastutrumman och bygger en fristående bastu på en gång.

I detta fall följer vi ett kombinerat byggprojekt och 50-årspresent – kanske ett bra tips på födelsedagspresentnär din partner/förälder/vän fyller jämnt nästa gång? Se alla bilderna på bastubygget: Att bygga knuttimrad bastu.

50 kvadratmeter veranda

Tralldäcket tar form.
Tralldäcket tar form.

En inspirerande berättelse om ett husbygge som drog över budget och ett tralldäck på 50 kvadratmeter som mot alla odds skulle byggas klart. Visar att även höggravida kan bidra i husfixandet (även om Byggmentor givetvis råder alla gravida att rådgöra med läkare eller liknande innan ni drar fram bandsågar och slipmaskiner).

Visar också hur viktigt det är att kunna vara flexibel vid ett byggprojekt; väldigt sällan blir varken budget eller tidsplanering exakt som man tänkt sig, då gäller det vara kvicktänkt och agera utifrån de nya förutsättningar som dyker upp. Mer fakta och bilder: 50 kvadratmeter tralldäck.

En renovering av hemmets hjärta

Ett renoverat kök - hemmets hjärta?
Ett renoverat kök – hemmets hjärta?

Lite beroende på vem du är kan badrummet, sovrummet och köket alla tävla om titeln ”hemmets hjärta”. Här får vi en inblick i allt det jobbiga som kan hända vid stora byggprojekt men också hur befriande och härligt det är att nå i mål med sin vision, för till exempel sitt kök.

I detta fall var det bland annat en köksrenovering med en ny köksö som utgjorde målet.

Mer bilder: Köket – hemmets hjärta.

”Vi älskar huset och tänker inte ge upp”

Renovering av hus pågår.
Renovering av hus pågår.

Citatet kommer från Hannah som till slut vann tävlingen ”Mitt Hemmaprojekt (missa inte vår tävling som pågår fram t.o.m. 15 juni 2013 för dig som ska renovera eller bygga Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr) genom att berätta om sitt  omfattande renoveringsprojekt av ett gammalt hus.

Med en stor arbetsinsats från henne själv och pojkvännen lyckades de trots sin ringa ålder beslöt de sig för att helt enkelt aldrig ge upp, trots husets många brister, en bestämdhet som nog behövs för den som tar sig an ett omfattande renoverings- eller byggarbete. Läs mer och se alla bilderna: ”Vi ger aldrig upp”.

Hannah hade även några visdomsord angående vad hon och hennes kille lärts sig under projektet: ”Att inte låta vårt förhållande påverkas av arbetet. Det är jättesvårt men vi har lärt oss att sammarbeta extremt bra. Jag har lärt mig så mycket annat, som jag aldrig någonsin trodde att jag ens skulle få för mig att göra. Det är kul att byta yrke på kvällarna och på helgerna.”

Bergvärmepump och renovering på samma gång

Här borras det för bergvärme.
Här borras det för bergvärme.

Ett exempel på hur det kan vara smart att samköra sina husförbättringar. Ett bygge skapar ofta ett visst kaos när det pågår, då kan det vara lika bra att köra allt så gott som samtidigt för att slippa dra ut på förvirringen.

Att skaffa bergvärme är kanske inte lika roligt som att bygga något mer visuellt som en utbyggnad eller en altan, men det är för de flesta husägare en ekonomiskt mycket sund investerijng. Läs gärna vår tidigare djupdykning i bergvärmebrunnens möjligheter: Pris och besparing med bergvärme.

Här fick vi en inspirerande inblick i hur det ena kan leda till det andra och en bergvärmeinstallation plötsligt leder till alla möjliga renoveringar. Hela projektet och alla bilderna hittar du här: Bergvärme ledde till renovering.

Butikslokal blev till bostad

Affärslokalen som blev ett hem.
Affärslokalen som blev ett hem.

En populär trend inte minst i de trångbodda storstäderna är att konvertera ytor såsom butikslokaler, kontor eller gamla gemensamma träfflokaler till lägenheter eller bostadshus. Dessa ytor går ofta att köpa loss till ett bliigare kvadratmeterpris vilket gör att husbudgeten kan läggas på ombyggnad och upputsning istället.

I detta projekt fick vi följa en sådan ombyggnad där en affärslokal från 1950-talet gjordes om till en snygg modern lägenhet. Resultatet blev, med hjälp av mycket kreativitet och snabba lösningar på plötsliga problem, en unik bostad med hög takhöjd och en alldeles egen charm. Se hela projektet: Affärslokalen blev vårt nya hem.

Inglasat uterum – wow!

Uterummet byggs.
Uterummet byggs.

Till sist en riktig liten pärla. Här byggdes ett uterum med glasväggar till på en befintlig stuga för att ge en riktigt härlig plats att vara på som dessutom skyddar mot väder och vind även de (många) dagar på året då väder och vind inte är som bäst. Och kanske viktigast av allt; myggfritt! Se alla de härliga bilderna och läs mer: Så byggdes vårt inglasade uterum.

Sätter något av de här åtta projekten igång renoveringssuget hos dig? Missa i så fall inte att du just nu kan vinna upp till 10 000 kr till ditt byggprojekt eller renovering i vår tävling Anlita – Fota – Vinn 10 000 kr.

Skriv gärna en kommentar här nedanför om vilket projekt som tilltalade dig mest (eller minst).

11 snygga tips när du ska bygga eller inreda ett kök

11 snygga tips när du ska bygga eller inreda ett kök

När du vill bygga ett kök eller byta köksinredning kan det kosta skjortan eller blir relativt billigt. Du kan köra standardkvalitet på allt och fokusera din budget av tid och pengar på små detaljer eller så kan du fläska på med finaste kökskaklet och dyraste köksbänken. Hur du än gör så har vi här 11 tips som ger dig råd och inspiration inför köksbygget eller renoveringen.

Funktion före form

Ja, det kan tyckas trist men faktum är att du alltid bör styra din köksinredning efter funktionalitet först och främst. Med rätt kökslayout (läs mer om kökstriangeln) så är det sedan lättare att fokusera på att få det snyggt och mysigt.

Utdragbara förvaringssystem

Ett konkret exempel på viktig funktionalitet är lådor, karuseller eller andra system för förvaring i kök som kan underlätta i din vardag. Det klassiska skafferiet i all ära, men för din rygg, dina leders och din fritids skull rekommenderar vi ett smart kökssystem före ett enkelt.

Köksbelysningen viktigare än många tror

Just lampor och annan belysning i ditt kök är det många som underskattar betydelsen av när de bygger kök eller byter ut sin köksinredning. Matlagning är ett hantverk, och alla hantverk kräver gott ljust för att du ska minska risken för huvudvärk och misstag. Idag finns det många snygga lösningar för belysning som enkelt går att integrera i kökets övriga design. Läs mer om inredningstips för belysning i hemmet.

Bygg kök efter behov

Generellt bör du fundera över hur och för vem ditt kök är till för. Singelhushåll? Storfamilj? Lagar mat varje dag eller två gånger i veckan? Ju mindre köket nyttjas till faktisk matlagning desto mer tid, kraft och pengar kan du oftast lägga på estetiken och inredningsvalen. Hör gärna med en leverantör av köksinredning om vad de rekommenderar för lösning för just dina behov.

Göra själv eller bara bestämma själv?

Att bygga ett helt nytt köksutrymme, eller byta ut inredningen, är ett omfattande projekt. Att göra det själv är möjligt, förutsatt att du har rätt behörighet för att arbeta med våtutrymmen och eldragning (om dessa moment ingår i ditt projekt). Men är du osäker bör du överväga att ta in en hantverkare.

Med ROT-avdraget kan man idag dra av halva priset för arbetet, en hantverkare som tar 600 kr/timme normalt kostar alltså efter ROT bara 300 kr/timme. Vill du veta mer om för- och nackdelar med de olika alternativen kan du läsa Göra själv eller köpa tjänst – så väljer du rätt.

Köksö eller inte

En köksö, alltså en fristående yta i köket, kan vara en stor fördel för att köket ska bli både praktiskt och snyggt. ÖVerväg i så fall att placera vasken i köksön, det kan göra ditt köksliv mycket enklare. Mer om köksöar.

Du bestämmer vad som är fint, inte inredningsmagasinen

Visst kan man få inspiration från snofsiga inredningstidningar eller reportage om läckert designade kök men i slutändan är det du som ska använda ditt kök. Låt ditt eget tycke och smak styra. Välj färger som tilltalar dig (vill du ha hjälp med färgmatchningen kan du läsa vår guide till färghjulet). Kompromissa alltid till en viss gräns, men kompromissa aldrig med din köksvision.

Glöm inte bort din matplats

Ett misstag många gör är att man planerar in förvaring, köksbänk, vitvaror och annat i sådan utsträckning att man helt glömmer bort att man ska ha plats för ett matbord (förutsatt att du inte har ett separat matrum). Gör en enkel skiss på rutat papper där du markerar ut bord och stolar, då vet du vad du har att jobba med för resten av köket. Mer om att skissa inför drömköket här.

Vilka fördelar har ditt kök redan idag?

Det gäller att arbeta med köket, inte mot det. Kanske har du ett kök med särskilt högt i tak? Använd i så fall allt utrymme hela vägen upp, för förvaring eller för att ingå i ett designtänk. Kanske är köket beläget vid stora fönster? Tänk på hur ljusinsläppet sker och anpassa belysningen efter det. Se till just ditt köks unika förutsättningar och lägg energin där den gör mest nytta.

Rätt mått för din köksrenovering

Det finns en hel del saker att tänka på när det gäller mått och regler för köksrenovering. Läs på här så ökar du dina chanser att få ett kök som fungerar i längden.

Resten av huset spelar roll

Ditt hus har både utvändigt och invändigt en egen stil, både genom din inredning och möblering men också generellt genom arkitkten som ritat det och byggarna som konstruerade det. Låt inte köket sticka iväg för mycket (om nu inte det är vad du själv önskar). Anpassa in ditt nya kök i resten av husets estetik.

Fortsätt låta dig inspireras

Byggmentor har tidigare skrivit flera artiklar om inredning i allmänhet och köksrenovering i synnerhet, mycket nöje:

Skriv gärna en kommentar här nedanför med egna tips eller frågor kring kök och köksrenovering. Lycka till med att bygga ditt kök!

 

Renovera och bygga kök – vad är det som kostar egentligen?

Renovera och bygga kök – vad är det som kostar egentligen?

Byggmentor ger dig de sju viktigaste kostnadsposterna när du vill renovera eller bygga kök. Med våra tips vet du var du behöver lägga det ekonomiska krutet och var du kan spara pengar genom rätt förberedelser och kunskap. Kom gärna med egna tips eller ställ frågor om köksbygge i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt forum för köksrenoveringar.

Montera köket själv eller ta in hantverkare?

Att bygga kök själv eller anlita köksbyggare, eller kort och gott arbetskostnaden, är i de flesta fall den näst största kostnadsposten i en köksrenovering (den största är inköp av material/inredning).

Gör du ditt kök helt själv är kostnaden enkel att räkna ut i reda pengar – 0 kr. Däremot säger ju vissa att ”tid är pengar”, och ett kök tar oftast en hel del tid i anspråk. Hur pass värdefull den tiden är kan bara du själv svara på, vissa ser det som ett rent nöje att bygga upp ett kök medan andra anser det vara en pina. Kom ihåg att vissa moment, såsom eldragningen, bara får utföras av någon med behörighet så där kommer du sannolikt bli tvungen att anlita elektriker.

Räkna ut priset på köksfirman

Tar du in hjälp från en seriös köksfirma kan du räkna med att detta kostar i runda slängar mellan 30 000 och 100 000 kr, helt beroende på omfattningen av projektet. Normalt brukar en hantverkare ta cirka 350 – 650 kr/timme, utgå från detta i förhandlingen med köksbyggarna (stalltipset är som alltid att alltid höra med några olika firmor innan du bestämmer dig, detta för att få till bästa möjliga pris).

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-40%

Hela köket eller delar av det?

Det är givetvis även så att du inte behöver välja mellan att antingen låta en hantverkare sköta allt, eller att du själv gör hela jobbet när du ska bygga kök (se mer kring just processen för en renovering via länken). Börja alltid processen med att lista de moment som du kan, vill och hinner sköta själv. Då är det lättare att sedan ta in offerter på de delar som du vill lägga ut på entreprenad.

Ofta är till exempel rivning av tidigare köksinredning och bortforsling saker som du kan sköta själv medan tätskikt och dragning av el och vatten kräver större kompetens som du sannolikt bör lägga ut på fackmän.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad vid normal gör-det-själv-grad: 15-25%

Inredning, skåp och lådor

Bygga kök? Enkelt med Byggmentors tips.

Att bygga kök är på många sätt synonymt med att montera ny köksinredning även om detta steg bara är det ytligaste av alla moment som ingår. Denna kostnadspost varierar mycket eftersom du kan köpa begagnade IKEA-köksluckor för så gott som gratis eller beställa specialgjorda designerluckor från utomlands för hisnande summor. Kort sagt – här finns det pengar att spara för den som gör sin hemläxa och letar i såväl fysiska butiker som webbshoppar efter den bästa lämpade inredningen till bästa priset.

Byggmentors hustips: Kom ihåg att ett nytt lager färg eller omlackning kan vara minst lika uppfräschande som att köpa helt nytt. Kom också ihåg att IKEA-möbler inte är heliga, de går bra att hacka.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-15%

Köpa vitvaror, billigt elller dyrt avgör du själv

Ofta brukar en kökshantverkarfirma kunna ge dig förslag på vitvaror ifall du inte vill lösa den biten själv. Fördelen är att du då ofta får del av deras inköpsrabatt, nackdelen är oftast begränsat med alternativ.

Just vitvaror är precis som hemelektronik en extremt konkurrensutsatt bransch och därför en del av en köksrenovering där du som kund kan göra en stark insats för att sänka den totala kostnaden på projektet. Letar du extrapriser och ser till att få lägsta-pris-garanti från din återförsäljare kan köpdet bli mycket billigt.

Kom i vilket fall ihåg att rådfråga den som bygger ditt kök om vad de rekommenderar i vitvaruväg. Agerar ni i samråd ökar chansen att det hela blir lyckat både när det gäller utseende och vad gäller de tekniska bitarna av installationen och ditt kök som helhet.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 10-20%

Köksarkitekt – lyx eller grundstomme?

Behöver ditt kök byggas om?

Länge har det ansetts ”lyxigt” att ta in en inredningsarkitekt som privatperson, men idag blir det allt vanligare. Viktigt att komma ihåg är att en riktig köksinredningsarkitekt inte bara är bra för att göra ditt kök så snyggt och lättanvänt som möjligt utan kan också bidra i projektstarten med att ge dig synpunkter på vad som är viktigt respektive mindre viktigt att satsa på för just ditt kök.

Därför kan kostnaden för den du anlitar i slutändan bidra till att få ner totalpriset på projektet. En inredningsarkitekt kostar någonstans mellan 500-1000 kr/timmen exklusive moms, och hur mycket tid som går åt för en köksrenovering varierar väldigt mycket. Gör upp om detaljerna på förhand i ett skriftligt avtal så minskar friktionsrisken längre fram. Till exempel kan man gå på timpenning i början för att sedan när omfattningen står klar förhandla om fast pris för inredningsarkitektens totala arbetsinsats.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 0-10%

Tips: val av köksbänk eller köks-ö

Särskilt arbetsbänken eller ön i ditt kök kommer vara extra viktig sett till kostnadsbilden. En arbetsbänk längs med väggen eller på en fristående ö kan komma i många varianter (se förslag på olika material här).

Eftersom denna del är den mest frekvent använda och utsatta i ”kökstriangeln” så blir den också extra viktig att fokusera på. Den kommer hamna i blickfånget för dig och dina besökare, den kommer stå emot år av varma kastruller, matspillningar och grönsakshackningar, och den ska enkelt kunna renögras. Inget val man gör i en handvändning alltså.

Byggmentors hustips: Låt dig inspireras på förhand och samla på dig bilder på kök du tycker om. Det udnerlättar när du ska förmedla din vision till arkitekten du väljer för ditt köksprojekt.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 5-20%

Färger, former och fantasi

Till sist så är det värt att poängtera att den del av att bygga ett nytt kök som tar en vbäldigt liten andel av kostnaden men samtidigt kanske påverkar sluteresultat mest av allt är det ytliga – färger och mönster på ditt kökskakel, tapetval, färgscheman, fantasifulla detaljer som drar åt sig blickar. Allt detta är i sammanhanget mycket små kostnadsposter men kan göra hela skillnaden. Tänk igenom allt noga (varför inte tillsammans med din inredningsarkitekt) och hitta det köksuttryck just du är ute efter.

Ungefärlig del av köksbyggets kostnad: 1-10%

Ge oss dina bästa tips eller ställ frågor i kommentarsfältet här under eller på vårt forum för köksrenoveringar, där kan du diskutera allt från inredning och enklare renoveringar till helhetslösningar när du vill bygga kök.

Mer läsning om kök:

Köket – hemmets hjärta

Köket – hemmets hjärta

Sofie berättar om en bitvis komplicerad men i slutändan lyckad renovering i sin målande text och fina bilder (se bildspel längre ner).

Byta fönster samt panela om hela huset

Småbarn+renovering-tid=magsår. Ja, den ekvationen är vi nog många som kämpar med. Panel ska målas, fönster ska bytas och väggar ska riktas. Men när får man tid till familjen, pengar över till nöjen eller bara tid att läsa en bra bok? Tja, min gissning är faktiskt att när man väl är färdig så är det dags att börja om igen (alternativt dags att flytta till äldreboendet).

Två månader efter att jag fött vår andra son satte min sambo, efter att precis ha färdigställt en tillbyggnad, igång med att byta fönster samt panela om hela huset. Det var ett slitgöra som förvandlade vår tomt till en byggarbetsplats och gjorde vardagen lite… bökig. Efter det projektet trappade vi ned och renoverade hall, barnrum och sovrum, sådant som kunde få ta lite tid och där det dessutom gick att stänga dörren och hålla nyfikna barnahänder borta ifrån verktygen.

Oväntad gäst knaprade byggskum

Det fanns dock ett projekt som var en ständig nagel i ögat på oss. Köket! De ojämna luckorna, som gick i två olika färger och modeller, den trista planlösningen och golvet med sina gropar. Vi skulle bli tvungna att riva den bärande väggen, och murstocken, som skiljde den trånga köksdelen och matrumsdelen åt. Väggen som vår son förvandlat till en fondvägg med hjälp av kritor i allsköns färger. Eftersom köket trots allt fungerade som det skulle så sköt vi hela tiden projektet framför oss. Ända tills en kväll, då vi fick oväntat besök.

Jag såg honom aldrig, vår ovälkomne gäst. Jag hörde honom bara. Det otäcka ljudet av en mus som försöker knapra sig igenom en ”vägg” av stelnat byggskum. En provisorisk lösning för att hålla hans typ borta. Den kvällen drog våra planer igång. Datum spikades, budget och ritningar skissades fram och när maj månad kom stod vi redo. Varför maj? Vi var tvungna att plocka bort elementen och skulle riva ut köket från jordgolv till tak. Det måste helt enkelt vara varmt och ljust.

Riva, slita, förgöra

En månad tog vi ledigt. Vi flyttade hem till mina föräldrar, som även fick agera barnvakter otaliga timmar, och satte igång att riva. Känslan av att få gå lös med kofot och slägga i det gamla köket gick inte att beskriva. Det kändes underbart.

Sedan kom motgångarna. Murstocken tog en evighet att få bort. Det var ju inte bara till att riva ned. Allt skulle ju skyfflas ut genom fönsterna. Spadtag efter spadtag. Sedan kom regnet och kylan. Aldrig förr har maj varit så kallt och rått och huset kändes som ett gigantiskt kylrum. En hel vecka gick till att blåsa ut köket helt.

När vi stod där i det som återstod av vårt kök, en sandgrop och väggar som såg ut att höra hemma på ett museum, var gnistan borta. Skulle detta någonsin bli ett beboeligt rum igen? Skulle vi klara det på tre veckor? Som sagt, maj kändes kallt och rått…

Alla hus bär på en historia

Oavsett hur jobbigt det är så är det alltid spännande när man river i gamla hus. Under köksgolvet hittade vi närmre 100 år gamla lokaltidningar. Tidningar som t.o.m. var äldre(!) än vad vi trodde huset var. Tidigare hade vi hittat soffkuddar och trasmattor bakom panelen. Märkliga bilder på hyllplanen i garderoberna och gravstenar under den gamla boden på tomten. Sätt nu inte andan i halsen. Tidigare låg här ett stenhuggeri, alltså inte en kyrkogård.

Rummet börjar ta form

Det är först när man skalat av allt yttre som man ser vad som verkligen behövs göras i ett hus. De bärande balkarna till golvet var allt annat än jämna och raka så de fick bytas ut. Den bärande väggen behövde ersättas med en rejäl balk och hålet efter murstocken behövde byggas igen så att vi kunde gå i badrummet ovanpå köket.

Sedan började allt jobb med reglar, el och rör. Det där jobbet som tar en evig tid och som ibland inte riktigt syns efter en hård dags arbete. Jag hade ju hand om barnen men min sambo fick hjälp av både min pappa och svärfar. Dessutom har vi turen att ha en snickare i släkten som titt som tätt tittade in och hjälpte till med de lite svårare momenten, typ de bärande balkarna. Det var en stor trygghet.

Skåp, skåp och åter skåp

I början på fjärde veckan var (kryss i taket) väggar och tak på plats och man kunde börja ”klä in” dem med vita takbrädor, härligt klickgolv och schyssta tapeter. Plötsligt rullade allt på i en rasande fart. Vårt kök var inte längre en mörk ruin. Det var ett rum. Ett rum med raka väggar, med yta och ljus.

Om kvällarna lämnade vi barnen sovandes hos mina föräldrar och smög iväg hem. Vi satt fullt påklädda i vår inplastade soffa, som levererats precis då renovering satte igång, och tittade på tv samtidigt som vi skruvade ihop köksskåpen. Det var med helhjärtad lust jag gick in för det. Jag hade länge drömt om ett IKEA-kök med stora lådor, rejält med förvaring och inbyggd ugn. Men redan andra kvällen började humöret tryta. Hur många skåp fanns det egentligen?

Genväg blev senväg

Då vi bara hade fyra veckor på oss och blev tvungna att flytta på diskmaskin och diskho bestämde vi oss för att skarva vattenledningen någonstans precis utanför huset. Bara till slutet av sommaren då vi skulle få tid till att gräva upp gräsmattan från huset och ut till vägen och lägga en helt ny oskarvad slang.

Trots hjälp från kommunen lyckades vi inte hitta vattenledningen under marken och vi hade ju som sagt inte tid att gräva just då så skarven hamnade, ve och fasa, under vårt nya köksgolv. Oron över att det skulle börja läcka gnagde ständigt i magen. För att någonsin behöva göra om allt arbete, det fanns (och finns) inte på kartan.

Äntligen färdigt

Ok, vi höll inte deadlinen helt på fyra veckor. Ett par dagar extra la vi på finliret. Ja, ska jag vara helt ärlig så har vi fortfarande några lister som behöver sättas upp. Det tycks vara en röd tråd i renoveringssammanhang. Innan ni skakar på huvudet så vill jag påpeka att jag sett det hos fler än oss… om det nu kan göra vår avsaknad av lister mindre synlig.

Hur som helst. Köket blev allt vi drömt och lite till. Hur jobbigt det än är att leva mitt i ett renoveringsobjekt så är resultatet värt mödan. Vi fick köksön vi längtat efter, ett nytt rejält matbord för åtta personer fick utan problem plats och vi har dessutom plats för alla våra köksprylar. Inga mer skeva luckor, inga gropar i golvet. Vi kan se barnen sitta vid bordet och rita och föra ett samtal med dem då vi lagar mat. Framförallt så kan vi säga att det här är vi!

PS. Ja, det är pinsamt att erkänna, men det dröjde ett helt år innan vi fick tid att gräva på tomten. Under vintern var oron som störst. Men skarven höll och nu ligger den nya ledningen på plats. 2.20 meter under jord låg den gamla. Jag antar att nästa projekt blir trädgården. Den ser nämligen också ut att ha fått besök av en oönskad gäst. Något i stil med en gigantisk mullvad. DS

Klicka på bild för att få upp bildspel: [nggallery id=29 template=caption]

Text och bilder: Sofie Viblom

Lägenhetsrenovering med kakel och klinker – på rekordtid

Lägenhetsrenovering med kakel och klinker – på rekordtid

En omfattande lägenhetsrenovering med bland annat klinkersgolv och nytt kakel i köket gick snabbare än beräknat, trots ett missöde på toaletten, berättar Tina i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att bidraget ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Tinas tävlingsbidrag (se bildpsel längre ner):

Renovering i första bostadsrätten

Flytspackling inför läggning av klinkergolv.

Min sambo Emil, som jobbar som snickare, skulle ha fyra veckors semester i juli 2011 och det kändes som en ganska bra tidsram för att förhoppningsvis hinna färdigställa renoveringsplanerna vi hade för vår lägenhet. Det visade sig dock att min arbetsmyra till kille inte alls hade lust att följa ”schemat” för han råkade färdigställa alla 4-veckorsprojekten på sex dagar.

Det var början av 2011 och jag och Emil hade precis köpt vår första bostadsrätt, inte helt utan renoveringsbehov. Vi väntade vårt första barn och var väldigt lyckliga men stressade en aning över hur vi skulle hinna med det som behövde renoveras.

Första veckorna i lägenheten tapetserade vi om överallt och målade alla tak. Men sedan tog vi en paus som blev längre än tänkt. Vi pratade ofta om vad som behövde göras, och under hela graviditeten sa vi att ”vi måste ta tag och göra klart här hemma nu innan bebisen kommer för sen har vi inte tid”.

Det vi ville göra ytterligare och som kändes mest brådskande var att vi ville slå igen den ena av de två ingångarna till badrummet. Det var ingången mot vårt kök som kändes helt överflödig, vi tyckte helt enkelt det räckte med ingången från vår hall. Plus att igenslagningen av dörren skulle skapa mer utrymme för skötbord och tvättmaskin. Vi ville även kakla om i köket och lägga instegsklinkers i hallen.

Men tiden gick och i slutet av april 2011 kom äntligen vår lilla son till världen och fortfarande hade ingen renovering gjorts. Och då som nyblivna föräldrar blev det såklart ännu mindre tid för någonting annat än bebisen. Särskilt eftersom Emil jobbade heltid och jag gick hemma ensam med vår lilla nyfödda son och en hund som behövde gå ut minst fyra gånger varje dag.

Att rasta hunden, städa och laga mat blev plötsligt de största ”projekten” utöver föräldraskapet vi hann med hemma. Men suget att starta renoveringen fanns ändå kvar, och när sommaren närmade sig bestämde vi att på Emils semester, då skulle vi minsann göra slag i saken och färdigställa våra hemmabyggeplaner.

Start på semester blev start på renovering

Gamla kökskaklet borta.

Sagt och gjort, första dagen på Emils semester åkte vi till K-rauta och Bauhaus för att inhandla det vi behövde. Kakel, klinker, fix, fog, flytspackel, isolering, gipsskivor mm. Väl hemma ödslade Emil ingen tid. Han satte igång direkt med att riva kakel i köket, bryta parkettgolvet i hallen och slå loss dörrkarmen in till toan.

Ljudnivån var ibland rätt så hög och jag tog många långpromenader med vår då 2 månader gamla bebis i vagnen för att komma undan. Vi mutade även en del grannar med kakor som ursäkt för allt oväsen vi förde från morgon till kväll.

Det kändes som Emil gjorde allt på en och samma gång, han var överallt och ingenstans hela tiden, och redan efter ett par timmar första dagen levde vi i byggkaosets förtrollade värld. Det kändes att det var förändringar på gång och det såg än så länge ganska oroväckande ut. Tanken slog mig: Skulle detta någonsin kunna bli bra?

Dag 2 kom och nu var det dags att flytspackla hallgolvet där klinkersen skulle läggas. Ur bekvämlighetssynpunkt var nog detta det värsta med hela projektet. Det tog nämligen ett dygn för flytspacklet att torka och det innebar att vi såklart var tvungna att ta oss över för att komma delvis ut genom ytterdörren, och delvis in till toaletten på något vis.

Vår lösning var kanske en aning svårbalanserad men den fungerade i alla fall. Jag kan tänka mig att det nog var en ganska rolig syn att se två tokiga föräldrar vingligt balansera över en smal planka över ett flytande hallgolv. Den ena av oss med en nödig hund i släptåg och den andra med en gråtande bebis i famnen. Men ut skulle vi och ”plankan” var enda sättet.

Toabesök utan dörr

Matlagning skedde med en spis som stod mitt på köksgolvet, och toabesöken gjordes utan möjlighet att stänga någon dörr, då den ena öppningen var ett enda stort gapande hål i väggen med bara ett skelett av en vägg påbörjad, och den andra dörren var avhängd på grund av flytspacklet.

Ibland när jag fick för mig att duscha mig själv eller bada Julian var det alltid till en ständig tillsägelseskur av: ”Skvätt inte ut på hallgolvet”, ”Akta gipsskivan”, ”Gå inte med blöta fötter där” från en målmedveten Emil.

Det var nästan alltid roligt. Men när 3:e dagen kom och flytspacklet var torrt men det blöta fixet och klinkersplattorna låg på plats och jag fick veta att vi nu inte skulle kunna gå på hallgolvet på ytterligare ett dygn blev jag mindre glad. Åtminstone hade det gapande hålet i väggen till toan igenbommats med gipsskivor och isolering vid det laget så jag försökte se det från den ljusa sidan.

Men jag såg inte fram emot ytterligare en natt med tvättning och blöjbyte på en toa dit jag var tvungen att balansera i mörkret sömndrucken som jag var. Vid ett tillfälle hände en liten olycka som jag morgonen efter inte ville erkänna för Emil som var så ”sträng” när det gällde väta på byggmaterialet, så jag höll detta hemligt (tills nu).

Vid vårt temporära skötbord som låg rätt nära den igenbommade dörren skulle jag vid ett tillfälle byta på en trött bebis mitt i natten. Här tror jag alla som har en son kan känna igen sig då jag berättar att när blöjan åker av kan det ibland hända att man får sig en överraskningsdusch i form av en kisstråle som skvätter ner allt den riktas mot.

Den gången, mitt i natten, mitt i renoveringen, var det gipsskivan i dörren som fick sig en dusch. Hoppas nu bara vi slipper fuktskador på grund av en nerkissad gipsskiva i väggen. Undra just vad försäkringsbolaget skulle säga om en sån sak?

Klart på den sjätte dagen

Kök med nytt kakel.

Hur som helst, dag 4 var klinkersplattorna i hallen äntligen redo att fogas och det gjorde Emil på ungefär 1 sekund. Nu var det inte lika omständligt att ta sig över, nu behövde man bara undvika att trampa på fogarna, så istället för plankan trippade vi nu över på tåspetsarna, smidigt och lätt. Förbättring!

Den igenbommade (och i hemlighet nerkissade) dörren till toan var nu också redo för spackling och tapetsering och det var en relativt enkel match för Emil som ju hunnit bli en van tapetserare sedan vi tapetserade om i hela lägenheten några månader tidigare.

Det var alltså klart på två röda och på kvällen hade Emil för första gången på 4 dagar inget att göra då dörren numera var en fin ny-tapetserad vägg och klinkersen i hallen låg färdigfogad och på torkning så istället för att ta en välförtjänt vila satte han igång att sätta de första kakelplattorna i köket. Han kom ungefär en halvmeter innan han stupade i säng.

Uppe med tuppen dag 5 fortsatte Emil med kaklingen på en gång. Vid lunch hade han kommit halvvägs och under eftermiddagen blev det klart. Nu skulle det få bränna tills morgondagen. Då passade han på att ta tag i lite finlir med socklar och lister i hallen och på toan. Bänkskivan till skötbordet skruvade han också upp.

Dag 6 fogade Emil kaklet i köket. Torkningen gick fort och på eftermiddagen lade han silikon i hörnen och till sist skruvade han fast en list vid kakelkanten, torkade rent och drog sen en djup suck. Så. Äntligen. Allt blev klart på knappt 6 dagar och jag var minst sagt imponerad.

Dag 7 fick Emil sovmorgon och sedan under dagen undrade vi båda lite komiskt vad vi skulle hitta på resten av semestern? Jo, det som nu väntade var bland annat mysiga dagar under parasollet på stranden, vid grillen hemma, och vi fann även tiden att ta oss en weekend i kolmården tillsammans med trevliga vänner. Semestern blev riktigt bra!

Klicka på en bild för att få upp bildspel: [nggallery id=23 template=caption]

Text och bilder: Tina Klaesson

Tyck till om Tinas och Emils snabba renovering i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Tinas bidrag att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Köksrenovering – före och efter

Köksrenovering – före och efter

Från en lös sladd växte Mias köksrenovering sakta men säkert för att till slut bli ett helt nytt och renoverat kök. Se före- och efterbilderna och läs mer i henns bidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”  (läs mer via länken). Klicka på ”Gilla” här till vänster om texten om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Mia ska vinna ”Läsarnas pris”!

Mias bidrag (se alla bilder längre ner):

Hur en lös sladd blir ett nytt kök

Vitt och fräscht. Några liter målartvätt och ett par hinkar högblank färg, sen är saken biff. Eller? Nej, inte alltid. 60 års rökning sätter sina spår, även på hus; nikotingula snickerier och små lömska pustar av inpyrd rök när en kökslucka öppnas eller stängs. Ibland krävs det tre musketörer och en lös sladd för att det ska bli ett hus i 2000-tals tappning – vitt och fräscht.

Här behövs en köksrenovering.

Fredrik drog på sig jobbarbrallor och deklarerade att han bara skulle hjälpa Robin sätta fast en sladd i hallen innan vi skulle till stranden. Picknicväskan packades, handdukar rullades. Vi hoppade in i bilen och styrde mot Tyresöskogen.

Sladden var snart på plats och en husesyn påbörjades – det sparkades lite här och lite där, mumlades om vad som borde göras, som killar gör när de inspekterar… Dörren och den 40 centimeter breda väggen i köket borde tas bort. Verkligen. Det var de rörande överens om, plötsligt såg jag den. Rivarblicken! I samma stund såg jag även dagen på stranden försvinna i ett moln av renoveringsdamm.

Ut med korkmatta, in med trägolv

Kofot och släggor drogs fram snabbare än Arge snickaren (eller var det jag?) ryter ”Ni förstår ju inte!”. 30 minuter senare var väggen nermonterad – men var inte kaklet väldigt fult och stank det inte gammal cigarettrök? Skulle det inte bli mycket luftigare om skåpen på vänstersidan togs bort? Jo, så klart! Några timmar senare hade även den smutsbruna korkmattan åkt ut och gett plats åt trägolvet, som den effektivt skyddat sedan 40-talet, trädgården var förvandlad från grönskande oas till renoveringsmonument.

Men det som rivs måste byggas upp – om man vill ha ett fungerade kök, vilket ingen i stundens hetta hade en tanke på. Så. När halva köket var raserat, mörkret börjat falla, picknic-maten uppäten och det inte fanns någon återvändo påbörjades den strukturerade planeringen; PERT-schema för att beräkna tid och vad som var kvar att göra – allt skrevs ner på små lappar och lades i tidsordning och flyttades runt; Att köpa – bänkskivor, skåp och dörrar, elkontakter och sladd. Skyddspapp och tejp. Montera – ny elcentral, skåp och luckor. Måla – tvätta och slipa väggar.

Till slut blev det vitt och fräscht

Listan blev lång, uppdelningen av uppgifter kort; vi var ju bara tre: en elektriker, en projektledare och en allt-i-allo. Visserligen hade inte alla blivit tillfrågade i början av projektet, men nu var vi här. Natten kom, vi åkte hem, höga på adrenalin och trötthet och fulla av idéer.

Som självutnämnd arbetsledare var passet dock inte över – nu började arbetet vid tangentbordet, ska det göras ska det göras ordentligt – ett schema skapades, färgglada staplar som visade vem som skulle göra vad och när. Dag för dag – beräknad tid för att få ordning på köket var från början 36 timmar, vilket senare visade sig vara lite väl optimistiskt.

Kommande semesterdagar fylldes av ytterligare rivning – lika bra att ta hela köket när vi ändå var på gång, spisen åkte ut och köksfläkt införskaffades. Eldragningar, måleri och otaliga vändor till diverse butiker, många skratt, några fel och stor inbördes beundran. Och diskussioner hur det skulle se ut. Och hur det skulle göras på bästa sätt – för ingen av oss hade byggt något, förutom kojor i skogen när vi var små.

Fem dygn senare var köket vitt och fräscht. Borta var nikotingula snickerier och lömska pustar av cigarettrök. Vi var förbaskat nöjda med oss själva. Ibland blir det inte som man tänkt sig – ibland blir en lös sladd ett nytt kök.

Klicka på en bild för att få upp bildspel: [nggallery id=21 template=caption]


Text och bilder: Mia Arwidsson

Vad tycker du om aMias beskrivning av köksrenoveringen? Kommentera nedanför, och delta gärna själv i tävlingen.

Nytt kök med gammal känsla

Nytt kök med gammal känsla

I detta tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) får vi läsa om Carinas uppfräschade kök där fokus var på att renovera i samma stil snarare än att köpa nytt. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Carina ska vinna ”Läsarnas pris”!

Carinas bidrag:

Nytt kök med gammal känsla

Nytt kök med gammal känsla på köksinredningen.

När vi flyttade in i det gamla huset byggt 1948 så ville vi behålla den gamla inredningen. Skåpluckorna i köket med dragluckor under påminde om mormors kök. Gamla kök har ju rejäla hyllor så det är dumt att riva. Våra vänner tyckte att vi skulle riva bort allt och sätta in nytt men huset ville inte det. Hur skulle det se ut med ett gammalt hus med vit inredning och stålrörsmöbler, nej! Det passar inte.

Jag blandade grönt pulver till bladen och engelskt rött till blommorna och målade. Det blev faktiskt lite kurbitsk stil. Ovanför diskhon satte jag upp en smal hylla samt gjorde ett litet staket av glasspinnar som jag målade vita.Jag har slipat luckorna och grundat med en svagt gul färg, sedan blandade jag guldocrapulver med ljungalasyr som jag sedan randade luckorna med. Sedan satte jag mig ner och funderade på om jag skulle måla något motiv. Jag såg då på bården vi satt upp i köket, en blomslinga. Den fick det bli.

Man kan köpa svarvade pinnar där de säljer båtinredningar men då kanske inte hyllan ska vara så lång för det blir rätt dyrt. På hyllan har jag satt kryddor i bokstavsordning, väldigt praktiskt.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=15 template=caption]

Text och bilder: Carina Andersson

Skriv gärna en kommentar om köksinredningen, och varför inte delta i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också?!

Renovera kök efter vattenskada

Renovera kök efter vattenskada

Annica berättar om hur köket drabbades av en vattenskada vilket ledde till en omfattande köksrenovering, i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Annica ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Annica tävlingsbidrag (bläddra ner för att se bildspel):

Köksrenovering efter vattenskada

Köksrenovering.

Vi köpte vårt hus, satte genast ivrigt igång med renoveringen på nedervåningen. Efter att väggar var rivna och nya vattenledningar och värmeslingor i golv var fixade så skulle vi flytta in i vårt hus för att göra färdigt övervåningen.

På julafton klockan 11 får vi ett samtal från min mamma som fått ett samtal av grannen om att det sprutar vatten från husväggen. Så vi åker upp till huset och möts av att det formligen sprutar ut vatten ur väggen.

Och när vi öppnar dörren är förödelsen nästan total. Tre månader sa försäkringsbolaget det skulle ta att återställa. Åtta månader senare var det fortfarande inte färdigt. Men NU är det klart!

Klicka på en bild för att få upp bildspel:

[nggallery id=14 template=caption]

Text och bild: Annica Lindqvist

Kommentera gärna texten och bilderna, och klicka på ”Gilla” här till vänster om du uppskattade bidraget. Delta gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också!

Operation Köksrenovering

Operation Köksrenovering

I det sjätte bidraget i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) får vi höra och se bilder på hur Hannas köksrenovering blev verklighet genom att alla tog ansvar för det de var bäst på. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Hanna ska vinna ”Läsarnas pris”!

Hannas tävlingsbidrag:

Oundviklig köksrenovering

Köket före renovering.

Jag och min sambo har levt tillsammans i cirka ett år när vi inser att köket behöver en make up. Fram till då hade ugnens värme strömmat ut i vårt dåvarande skafferi och förstört de flesta torrvaror vi ägde, samt att köksbänken balanserat på en extra trälist efter väggen. Trälisten kan vi tacka den förre ägaren för genom att han felade lite i sin måttbeställning på bänkskivan.

Köket i sig var från 1986, då för övrigt undertecknad föddes, vilket gjorde renoveringen ännu mer värdefull och påtaglig. Dagen D var kommen och IKEA hade fått minst tio besök av familjen innan beställningen blev ett faktum. Plånkan var tom men desto lyckligare var vi, jag och min sambo.

Familjen rycker in

Köket innan rivningen.

Svärfar från Lappland kom ner till Sundsvall för att stå till renoveringstjänst. Innan dess tål att nämnas att andra familjemedlemmar funnits på plats i lägenheten för att slita ut det gamla åbäket till kök. All hjälp mottogs då tummen sitter mitt i handen på en av oss.

Allt gick enligt planerna. Min främsta uppgift var att hålla mig undan, koka kaffe samt stå för kökstjänsten medan herrarna arbetade febrilt. Sambon och svärfar kompade bra i köket och mot alla odds blev köket klart efter många timmars slit. När det mesta satt på plats var det dags att släppa in kokerskan i bilden, nu skulle det skruvas lådor, hyllor och diverse IKEA-inspirerade delar.

Jag tog mitt jobb på största allvar, främst på grund av en tidigare händelse under renoveringstiden…

En dag tidigare…

Männen är på sin arbetsplats för helgen; i köket. Golvet ligger färdigt och glänser med sin svarta kulör och några skåp har kommit på plats.

Det borras och bankas om vartannat medan jag försöker få mig lite ledig tid mellan kaffekokningen och mikromaten. Strax innan har jag besökt den lokala mataffären och lyxat till det med en dagsfärsk veckotidning. Problemet var att jag även småtittade lite på TV:n i samband med den lediga tiden.

Plötsligt inser jag att TV-dosan slutat att fungera, varför ska detta hända nu tänker jag. Jag försöker febrilt att byta kanal med dosan, men utan resultat. Jag utbrister ett antal svordomar och blir riktigt förbannad. Tidningen ligger på min mage och sambon springer ut i vardagsrummet med snickarbyxan och hammaren i högsta hugg.

Han undrar om ett tredje världskrig utbrutit med tanke på mina ordval. Jag påpekar att dosan är trasig och att det behöver bytas batterier… behöver jag säga mer? Sambon väljer först att bita sig i tungan men sedan kommer utskällningen som innefattar en eventuell skilsmässa innan giftermålet ens ägt rum. Hans svett lackar i pannan och svärfar undrar även han om vad som händer.

Jag skäms och ser till att dra mitt strå till stacken under resten av bygget. Det blev ett batteribyte och veckotidningen förblev oläst. Men resultatet av ombyggnationen när vi väl kompade blev strålande.

Köksrenovering – ett bra beslut

Köket är renoverat!

Helt nytt kök
Köksrenovering genomförd!

Idag är köket på plats. Alla lådor är utdragbara och alla skåpluckor hänger rakt. Vi är fortfarande ihop och väntar vårt första barn. Att renovera det viktigaste rummet i lägenheten var det bästa beslutet vi fattat, nu ryker inte värmen rätt in i något skafferi och bänkskivan är måttbeställt med millimeterperfektion.

Vi har delat många skratt och minnen i köket och all tid har varit värt mödan. Ett stort tack till alla inblandade och nu med hopp om att även glädja andra hemmafixare tackar vi för oss och ser till att batteritiden inte hinner fortgå innan besvikelsen blir ett faktum.

Text och bild: Hanna Rolinder

Vad tycker du om texten? Kommentera nedanför! Och varför inte skicka in ditt eget tävlingsbidrag.

Så fick vi vårt drömkök

Så fick vi vårt drömkök

Ett nytt kök i gör-det-själv-anda berättar Therese om, och hon delar med sig av sina bästa tips till andra som ska renovera i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken)Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Therese ska vinna ”Läsarnas pris”!

Therese tävlingsbidrag (se alla bilderna längre ner):

Köket måste bytas

Kroppen värker efter drömmen om ett hus, armarna känns långa efter alla turer med baby och flera matkassar. Upp ner, upp ner och upp, det är tre lååånga trappor till vår dörr. Men så har vi utsikt här, högt uppe, fjäll och sjö så långt ögat kan nå, men om vi ändå bodde i hus, vad skönt det skulle vara. Bara att sladda in med bilen, lilla gumman kunde sova kvar i bilen medan jag packade in varorna, vad lyckliga vi skulle vara och all energi som går åt i trapporna skulle jag kunna kratta löv för istället, yes vi ska bo i hus!

Många budgivningar senare och en annons på blocket gav resultat, alltså annonsen på blocket. Ett urgulligt äldre par kontaktade oss och ville sälja deras hus, lyckoruset var totalt! Under tiden vi kämpade med glädje och tårar i budgivningarna tyckte jag det var en bra idé att lämna min karriär inom hälsa för att bli ett ess i byggbranschen, vår budget och kunskap var trots allt inte den största.

Juni månad jag får jobb inom bygghandeln, juli månad och vi skriver kontrakt, vi är husägare! Elsa visar mig hur jag får på den blåa gigantiska spisen.

-Du måste vrida i den här ordningen annars fungerar den inte, fläkten dånar som ett helt tåg.

Köksrenovering a la gör-det-själv

Köksrenovering pågår.

Köket måste bytas och det illa kvickt. Projekt gör-det-själv börjar ta form. Rivningen är enkel, både jag och min man går loss på de volangprydda skåpen. Köket och vitvaror beställs, färdiga sektioner, för att göra det enkelt.

– Har ni kollat om väggarna är raka?

– Ehhh nej.

Ringer upp min älskade pappa, han kan det mesta och varför inte ta fönsterna samtidigt, man känner nästan vädret när man tittar ut genom dom. Sagt och gjort, vi var verkligen supertrion!

Raka fina väggar och linjer. Allt vitmålades och vi passade på att slänga in ett nytt tak, Moelvens regina, har man 4 starka armar och en massa skruv går det snabbt. Med mina nyvunna kunskaper i bagaget, varför inte ta golvet samtidigt jag menar när vi ändå är igång. Svart borstat ekgolv från Golvabia blev det bästa valet.

Myresjököket anländer i en stor buss, tjohoo, in med allting, sakta men säkert tar det form. Nu ska bänkskivan in, men hur då? Nästan 4 meter lång är det ingen barnlek, att den spricker är ett faktum. Tredje bänkskivan lyckas komma in genom en ruta, oskadd! Hej då mikromat!

Runda fönster vore ju läckert, japp runda fönster blev det, nästan lite båtkänsla, chooook chooook! Att rengöra Kakel var det inte tal om, mannen beställde en 3meter lång härdad glasskiva och en LED-belysning från Tyskland.

Nu hade vi lärt oss, glasskivan kom in hel på första försöket, puhh! Ringde in övriga familjemedlemmar och dom tog gladeligen en pensel i handen och svisch sa det så var huset målat i grått (granit). Fläkten susar tyst och jag njuter av att laga mat i vårat kök.

Mina bästa tips om ni vill göra jobbet själva:

 • Ta god tid på er och gör upp en plan.
 • Be om hjälp när du är osäker.
 • Ta en sak i taget och se till att ha roligt tillsammans på vägen!

Om jag skulle vinna:

Jag önskar vi en ny farstukvist har, det är alldeles för många som på huvudet far.
Sår, stygn och bulor blir kvar, kan tänkas varför vi inte den redan rivit har.
Många nedför trappan rullar, en liten slant och det blir andra bullar!
Längtar efter att det blir vår, önskar vi en ny farstukvist får, snälla tomten…

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=10 template=caption]

Text och bilder: Therese Ylander

Tyck till om köksrenoveringen i kommentarsrutan nedanför, och klicka på ”Gilla” till vänster om du tyckte om tävlingsbidraget. Delta själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Måla om köksluckor i 7 steg

Måla om köksluckor i 7 steg

För den som vill passa på att måla om köksluckor kommer här sju bra tips för att göra rätt från början och få ett uppfräschat kök så enkelt och billigt som möjligt. Dela gärna med dig av egna tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar under artikeln med dina egna råd.

Köksmålningen börjar vid köksbordet

Innan du över huvudtaget plockar fram en pensel eller köper färg bör du sätta dig med papper och penna, eller en dator, vid köksbordet och lista vad det är du vill göra med dina köksluckor. Vilka material rör det sig om, vilken färg (eler vilka färger) behöver du, vilka övriga material behövs. En annan faktor att överväga tidigt är huruvida du vill göra allt jobb själv eller om du vill offra pengar i utbyte mot tid för att anlita en målare för jobbet.

Gör en ”att göra”-lista och mycket är vunnit i förberedelserna. Ett viktigt moment är att hitta rätt färgschema för köket, se Byggmentors tidigare guide kring just rätt kombination av färger.

Köpa nya köksluckor istället?

Ja, även om målet är att måla om köksluckorna så bör du åtminstone fundera på om det kan vara värt att köpa nya luckor istället. Särskilt om de är av lite mer avancerat snitt med många skavanker kan det löna sig att köpa nyttistället för att renovera och måla om luckorna. Släta köksluckor i trä är enkla att måla om men mer avancerade varianter kan kosta mer än det smakar i både tid och pengar att fixa till.

Förbered dig noga om du ska måla om köksluckor.

Skaffa färg och övrigt material

Nästa steg är både att göra inköpen du behöver samt att utnyttja den kompetens som finns hos färghandlare i allmänhet. Beskriv hos din lokala färgbutik vad du har för köksluckor och vad du vill göra med dem och du kommer sannolikt få kloka råd kring vilken typ av färg du behöver, och andra saker att tänka på. Tänker du dig en större köksrenovering rekommenderar vi vår guide till nytt kök.

Skruva loss och numrera köksluckor och delar

Nu är det dags att hugga tag i det praktiska för att komma i gång med målningen av köksluckorna! Skruva loss alla lösa delar, både själva luckorna och eventuella hyllplan om du även ska måla invändigt. Använd maskeringstejp och skyddspapper för att se till att ingen färg hamnar där den inte hör hemma. Att hoppa över skruva-loss-momentet må spara tid men i slutändan blir det sannolikt mycket jobbigare att måla och risken för att det blir fel ökar.

Ett tips i sammanhanget är att sätta en tejpbit på varje lucka och lös del, såsom knoppar och gångjärn som du med fördel placerar i numrerade påsar, och numrera dem för att på så sätt komma ihåg var någonstans i ditt kök de hör hemma. Förslagsvis kan du börja med en 1:a på den del som är längst till vänster och sedan fortsätta åt höger.

Tvätta först, måla sen

Eftersom köksluckor, inte helt oväntat, befinner sig ett rum där matlagning sker är det ofta extra drabbade av smuts och fett. Därför är det viktigt att rengöra alla delar som ska målas noggrannt innan du drar fram penseln. Så kallad ”målartvätt” funkar bra för detta, men dammtorka ordentligt först.

Dags att måla med grundfärg

Nu är allt förberett och dags att börja måla. Först ska du stryka på ett lager grundfärg, antingen vatten- eller oljeburen. Vill du så kan du måla två lager grundfärg med torknuing mellan, men ett lager brukar räcka. Tänk på att måla ytorna först och kanterna av köksluckorna sist, annars kan det lätt bli fula spår av rinnande färg.

På med ytfärgen

Till sist är det den färg som ska synas utåt som ska på, till exempel en lackfärg. Hör med din färgbutik om vilket resultat du vill uppnå och vad de rekommenderar för typ av färg. Även metoden du målar med spelar roll för utssendet, en roller kan exempelvis ge dig struktur och mönster om du vill, medan vissa typer av penslar kan skapa de märken från penseldragen som vissa eftertraktar och andra vill undvika. Kom ihåg att respektera de tider för torkning som anges på både yt- och grundfärg.

Har du själv målat köksluckor? Dela gärna med dig av tips, erfarenheter och bilder på Byggmentors köksforum eller skriv en kommentar med dina egna råd.

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

När du vill skaffa nytt kök är det många moment som ska klaffa. Det ska renoveras till en rimlig kostnad, köksinredning ska köpas in, och köket måste byggas och dimensioneras för att det ska fungera för den person eller familj som använder det. För att du inte ska glömma något inför din köksrenovering kommer här Byggmentors checklista för dig som skaffar nytt kök. Kom gärna med egna kökstips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

Gör en enkel planlösning för ditt kök

Ett nytt kök kan ibland vara nödvändigt.

Oavsett om du ”bara” byter ut delar av din köksinredning eller om du gör en komplett köksrenovering där du i princip bygger ett nytt kök är det en bra idé att rita upp och planera köket på papper innan du anlitar snickare och köper köksskåp eller vitvaror. Detta behöver faktiskt inte vara så komplicerat, använd ett rutat papper där du bestämmer att till exempel fyra rutor på pappret motsvarar en kvadratmeter kök. Sedan är det bara att rita dig fram till olika layouter för ditt nya kök tills du känner dig nöjd med upplägget. Här kan du läsa mer om att skissa köket.

Sakerna du inte får glömma i planering av nytt kök

När du börjar skissa upp en planlösning för köket och se över priser för såväl eventuell arbetshjälp som för material och köksinredning/möbler är det viktigt att hela tiden komma ihåg att köket framför allt måste fungera. Här är en enkel checklista för köket att hela tiden stämma av med för att säkerställa att du inte glömmer bort något eller bygger om köket på ett sätt att någon del av köksanvändandet går förlorat. Dessa är sakerna du inte får glömma att planera för och köpa in när du skaffar nytt kök:

 • En yta som tål värme i direkt anslutning till spisen.
 • En arbetsbänk/köksbänk som har yta för matlagning och avställning som är sammanhängande mellan diskhon och spisen.
 • Tillräcklig yta för att kunna sortera avfall.
 • Plats för ”lösa” köksmöbler om detta är planerat för – till exempel köksbord och stolar.
 • Gott om plats bredvid diskhon för att kunna ställa disk på.

  Planera köket utifrån ”kökstriangeln”
 • Yta för vitvaror (kyl, frys, diskmaskin).
 • Förvaringsytor – gör en grov uppskattning på hur mycket förvaring du behöver av såväl livsmedel som köksredskap och porslin och se till att du planerar in så pass mycket förvaring.

Kostnad för ett nytt kök

Just kök och köksrenoveringar varierar oerhört i kostnad. En enkel renovering där du byter köksluckor och kanske sätter nytt kökskakel, och utför arbetet själv, kan bli billig och kosta rätt få tusenlappar om du jagar låga priser. Vill du däremot bygga upp ett helt nytt kök från grunden och anlitar professionell hjälp kan ett nytt kök med bra kvalitet på inredning, golv och vitvaror utan problem gå på flera hundra tusen kronor i arbetskostnad och materialkostnad.

Mellan tummen och pekfingret kan du dock alltid räkna med från 10 000 kr/kvadratmeter och uppåt en bra bit om du anlitar hantverkare och köper ny köksinredning. Kom ihåg att alltid kolla upp flera offerter från olika företag på både arbete och inredning/vitvaror innan du bestämmer dig, då ökar chansen att få ner kostnaderna något.

Läs gärna våra tidigare guider till köksrenovering: 12 tips för köksrenoveringen och Renovera kök billigt. Kom gärna med egna tips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.