Så köper du rätt snöslunga

Så köper du rätt snöslunga

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

 

snöslunga husqvarnaHusqvarna snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en Snöslunga Husqvarna ST 121E med LED belysning och är perfekt för garageuppfart m.m. cirkapris 5 700 kr (mer information finns här).

 

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 995 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Hitta rätt snöslunga 5 Viktiga tips | Tips kring snöröjning

Så väljer du rätt minireningsverk

Så väljer du rätt minireningsverk

I takt med att enskilda avlopp får hårdare krav på reningsgrad blir minireningsverk för privatpersoner en allt mer populär lösning. Att installera minireningsverk kostar ofta uppemot 50 000 kronor och eftersom investeringen är så stor bör du som skaffar den avloppslösning läsa på ordentligt på förhand. Här är därför Byggmentors guide till minireningsverk och enskilt avlopp.

Just nu är frågan högaktuell då Havs- och Vattenmyndigheten konstaterat att någon form av åtgärd riktad mot privatpersoner måste sättas in mot dåliga enskilda avlopp som inte uppfyller miljökraven. Läs mer här och här.

Så fungerar ett minireningsverk

Enkelt uttryckt är ett minireningsverk en behållare som grävs ned på tomten, dit ditt avloppsvatten sedan transporteras. Inuti reningsverket träder en biologisk process igång där avfallet bryts ned med hjälp av mikroorganismer som finns i det naturligt. Oftast skapar minireningsverken optimala förutsättningar för att nedbrytningsprocessen ska gå så skyndsamt som möjligt, genom exempelvis att syre tillförs.

Efter detta träder oftast även en kemisk process in, där kemikalier bidrar för att exempelvis motverka fällning av fosfor som är skadligt för naturen. Ofta talar man om ”kemisk fällning” och biologisk rening”.

Totalt brukar ett minireningsverk kunna hantera 750-1500 liter avfall per dygn, vilket är mer än tillräckligt för en familj på sex personer.

Miljöcertifiering

Ett minireningsverk ska vara certifierat enligt CE-märkning EN12566-3. Be alltid om papper på detta när du tar in offerter från de markentreprenörer som du överväger låta installera ditt reningsverk.

I de allra flesta fall räcker ett bra minireningsverk för att uppfylla de hårda lagar och regler som gäller hantering av avlopp, men finns det särskilda anledningar kan det krävas att du även skaffar en markbädd som komplement. Kontakta din kommun för att höra exakt vad som gäller.

Vilken lösning ska jag välja?

Här förbereds utdragning av avloppsrör till minireningsverk på tomten.
Här förbereds utdragning av avloppsrör till minireningsverk på tomten.

Eftersom marknaden för minireningsverk är stor idag, och på väg att bli ännu större, finns det en uppsjö av leverantörer att välja mellan. Företag som Uponor, Evergreen Solutions, Topas Vatten, Baga, Ifö och Biovac är några exempel (har du själv tips på bra minireningsverk? Berätta i kommentarsfältet under artikeln!).

Detta gör å ena sidan att du som kund kan få svårt att välja eftersom alternativen är så många, men å andra sidan är också möjligheterna att hitta den lösning som verkligen är bäst lämpad för ert hushåll och er ekonomi stora.

Steg ett i denna process bör alltid vara att kontakta några olika entreprenörer, både direkt till återförsäljarna som säljer minireningsverk men också till lokala markfirmor i din kommun som erbjuder installationer. De vet ofta vad som funkar bra och om det finns särskilda kommunala regler att ta hänsyn till eller liknande.

Genom att gå till olika företag kan du sedan enkelt och tydligt se vilket minireningsverksförslag som funkar bäst för dig, och även jämföra priserna. Läs mer här om bygg- och miljöregler att tänka på när du utför tomtarbeten.

Kostnad för att installera minireningsverk

Det finns reningsverk för privat bruk som kostar så lite som 20 000 kronor men de flesta kostar betydligt mer, runt 50 000 kr. Till detta kommer installationskostnad för grävning och inkoppling. Denna del av arbetet får du göra ROT-avdrag på vilket ger en välbehövlig skatterabatt på hälften av arbetskostnaden. Här kan du läsa om hur ROT-avdraget fungerar.

Många reningsverk finns i lite större varianter som passar för flera hushåll samtidigt, så för att spara pengar kan det vara klokt att gå ihop med grannar som också vill skaffa sig ett bättre enskilt avlopp. Då kan ofta kostnaden per hushåll sänkas rejält.

Betänk också att du som exempelvis har trekammarbrunn idag kan komma att få se en ”skitskatt” som ska läggas på den med undermåligt avlopp, så i längden kan en investering i ett minireningsverk vara väl värt pengarna.

En kostnad som tillkommer vid alla former av enskilt avlopp är den för tömning, vilket kan ske via en avgift till kommunen, via en extern aktör du själv anlitar eller att du sköter en del av tömningen av ditt minireningsverk själv. Detta måste budgeteras in i den årliga kostnaden för ditt avlopp.

Har du frågor eller tankar om minireningsverk? Diskutera här nedanför i kommentarerna, eller starta en tråd på vårt forum ”tomt och grund” där bland annat enskilda avlopp diskuteras.

Har du enskilt avlopp? Då är du i myndigheternas blickfång 2013

Har du enskilt avlopp? Då är du i myndigheternas blickfång 2013

Om du har enskilt avlopp bör du vara på tårna den närmaste tiden. Över 300 000 svenskar med enskilt avlopp behöver antagligen anlägga dem på nytt inom en snar framtid. Havs- och vattenmyndigheten menar att en stor del av våra enskilda avlopp med slamavskiljning helt enkelt är direkt miljöfarliga, faktiskt är privata avlopp en lika stor miljöbov som industrins utsläpp när det gäller fosfor från avloppsavfallet.

Fler enskilda avlopp måste åtgärdas snabbare

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) konstaterar i sin rapport till Regeringen att ungefär 700 000 hus i Sverige har enskilt avlopp på tomten eller i anslutning till fastigheten, och att nästan hälften av dessa inte uppfyller de krav som ställs på avloppshantering. 130 000 enskilda avlopp bedöms vara så undermåliga att de är direkt olagliga.

Med denna problematik i bakhuvudet har myndigheten föreslagit några åtgärder som måste vidtas för att minska de miljöfarliga utsläppen från små privata avloppsanläggningar.

 • Snabbare åtgärdstakt av befintliga avlopp. En enskild avloppsanläggning med exempelvis infiltrationsanläggning, trekammarbrunn och slamavskiljare håller i ungefär 20-25 år. Därefter måste den ses över och sannolikt bytas ut. Detta görs alldeles för långsamt.
 • Otydliga regler måste bort. Idag är det som står i Miljöbalken om enskilt avlopp otydligt och där menar myndigheten att en förändring måste till för att det ska vara glasklart vad som gäller.
 • Bättre ”morot” för privatpersoner som vill granska eller byta ut sitt avlopp. Idag kostar det flera tusen kronor bara att få till en granskning av sitt avlopp som villaägare. Det gör att många helt enkelt struntar i det. Därför kan det bli aktuellt med någon sorts särskild miljöskatt för avlopp samt skattelättnad för den som lägger pengar på att göra sitt avloppssystem miljösäkert och lagligt.
Här anläggs infiltrationsbädd för enskilt avlopp.
Här anläggs infiltrationsbädd för enskilt avlopp.

Byggmentors kommentar: Kanske kommer vi att se en form av ”SKIT-avdrag”, ett ROT-avdrag fast för enskilt avlopp? Ett förslag är exempelvis att anläggning i form av t.ex. trekammarbrunn och infiltration är skattebefriad från avloppsskatt i sina första 10 år, och sedan måste fastighetsägaren börja betala tills det att avloppet byts ut? Kommentera gärna artikeln här under med dina egna synpunkter i ämnet.

Kajsa Bergggren är chef på enheten för god vattenkvalitet på Havs och Vattenmyndigheten. Hon menar att problemet måste tas på allvar.

–  Enskilda avlopp bidrar starkt till övergödningen av våra sjöar, vattendrag och kustvatten. De är också en källa till spridning av bakterier och miljöfarliga ämnen.

Vad du som har enskilt avlopp måste göra nu

Vad innebär detta då för dig som är husägare med avlopp på tomten? Eftersom du är ansvarig för avloppet ligger det också på dig att se till att det följer lagar och föreskrifter. Vidta följande steg om du är osäker:

 1. Prata med kommunen. Många missar att kommunen ofta har bäst kompetens för vad som gäller lokalt i just ditt område. Hör med byggnads- eller miljökontoret. Ofta kan du även få hjälp med inspektion eller analys av din avloppssituation.
 2. Hör med dina grannar – hur har de löst sitt avlopp? Kanske kan du få råd och tips av dem?
 3. Prata med en seriös markentreprenör och avloppsinstallatör om du behöver byta ut hela eller delar av din enskilda avloppslösning. Även om du sedan utför arbetet själv bör du ställa det mot offerter från exeperter på både själva markjobbet samt på avloppsanläggningen.
 4. Läs på om regler och lagar för ditt avlopp, dessa skiljer sig som sagt från kommun till kommun. Se gärna ett exempel som är tydligt uppstolpat hos Kristianstads kommun.
 5. Läs Byggmentors avloppsguide och 11 tips för ditt avlopp.

Dela gärna med dig av dina egna bästa tips, eller ställ frågor om enskilt avlopp, här nedanför.

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Här är de viktigaste reglerna för din tomt, från vad som gäller för tomtgränser till vilka krav som ställs på bygglov för byggen på tomten. Hittar du inte svaret på den mark- eller tomtrelaterade fråga du söker kan du ställa den i kommentarsfältet under artikeln så hjälper Byggmentor och andra läsare dig fram till rätt svar. Observera att uppgifterna i artikeln är de som gäller generellt, lokala kommunala regler och undantag kan finnas och det är aldrig en dum idé att ringa din kommun och ha som ”bollplank” inför plankbygget, eller vad du tänker bygga.

Snåriga regler på tomten

Det område runt hemägande som oftast ger upphov till huvudbry och konflikter med allt från grannar till kommuntjänstemän är tomten runt ditt hus eller plätten mark utanför en bostadsrättslägenhet. Detta eftersom många lagar och regler samspelar när det gäller markytor, och till skillnad från det du gör inne i ditt hem, som få andra utöver de boende kommer att se, så får det som sker ute i det fria effekter på omgivningen.

Här är därför de viktigaste sakerna att tänka på, och vi börjar med en klassisk fråga – vilket avstånd krävs till närmaste grannes tomt om jag vill bygga eller anlägga något i min trädgård eller på annan tomtyta?

Så många meter från grannens tomtgräns får du bygga

Först och främst är det viktigt att klargöra att det inte finns något allmängiltigt svar. Avståndet som krävs enligt PBL (Plan- och Bygglagen) från ditt bygge eller projekt till granntomtens gräns varierar beroende på vilken typ av bygge det rör sig om och även lokala förutsättningar kan spela in. Om du anlitar hantverkare eller byggfirma är det också viktigt att du säkerställer att de har koll på reglerna, även om de gör fel är det du som tomtägare som har ansvaret.

Faktorer som kan påverka antalet meter som krävs från arbeten på din tomt till grannfastighetens tomtgräns:

 • Särskilda naturvärden.
 • Särskilda kulturella värden.
 • Byggets eventuella påverkan på grannar.
 • Hur det som ska byggas eller anläggas påverkar den omgivande landskaps- och stadsbilden.
 • Byggets estetiska värden och utformning (utseendet, helt enkelt, får inte vara stötande, till exempel).

Bygglov eller inte?

Sedan måste man skilja på  byggen med krav på bygglov eller inte. Här är några exempel på var de olika gränserna går för vad du får göra på eget bevåg och vad som kräver godkännande av din kommun eller grannarna.

Mur, plank eller staket

Om du exempelvis bygger en stenmur, ett staket eller ett träplank så får du göra det utan bygglov så länge det inte går ut från huset mer än tre meter och samtidigt inte är mindre än fyra och en halv meter från tomtens gräns. Vill du att muren/planket ska gå utanför dessa mått behöver du söka bygglov. Läs mer om processen för bygglov här.

Samtidigt finns det ofta mellanlägen mellan bygglov eller inte bygglov. Vill du exempelvis uppföra din mur eller ditt plank precis intill grannens tomt, närmare än minimiavstånden på 4½ meter, kan du göra det utan bygglov om du får ett skriftligt okej från din granne.

Friggebod

Du får bygga en, eller till och med två, friggebod på din tomt så länge den inte överstiger en yta på 15 kvadratmeter. Dessutom ska den inte vara högre än tre meter samt inte inom fyra och en halv meter från gräns till intilliggande tomt. Uppfyls inte något av dessa krav måste du fixa bygglov eller medgivande från de berörda grannarna.

Bygga altan, uteplats eller veranda

Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.
Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.

Att bygga altan eller veranda ger inte bara rätt till ROT-avdrag, utan det är också relativt enkelt att få bygglov för då det ligger intill befintligt hus och därmed inte påverkar omgivningen eller granntomterna nämnvärt. Det varierar dock från kommun till kommun, så det är alltid bäst att att rådfråga med byggnadskontoret (eller liknande) innan du sätter första spiken i altanbrädan.

Finns det en detaljplan för området där ditt hus och din tomt ligger behöver du antagligen söka bygglov för att anlägga en uteplats eller bygga veranda. Den ska också hålla avståndet (4,5 meter) till granntomten. Är den en viss höjd över marken, till exempel 1,2 meter i Stockholm, är det också krav på bygglov. Kort sagt – en mindre anspråkslös veranda går ofta bra att bygga utan bygglov, medan större byggnationer måste bygglovas.

Du får dock sätta tak över en veranda utan bygglov om det inte är större än 15 kvadratmeter samt håller fyra och en halv meter till tomtgräns.

Tillbyggnad eller utbyggnad, takhöjning, balkong

Större projekt såsom att bygga ut ett hus med ett nytt rum eller en takhöjning för att lägga till ett våningsplan kräver i regel bygglov, liksom att bygga till balkong på ditt hus. Tumregeln är att alltid höra med din kommun om det inte rör sig om väldigt små arbeten som du säkert vet är fria att köra utan godkännande.

Målning

Att måla om fasaden kan kräva bygglov eller medgivande från grannskapet om den nya färgen avviker kraftigt från tidigare färgskala. Krävs dock enbart i område som är planlagt, är du osäker kan byggnadsnämnden hjälpa dig på traven med vad som gäller på just din gata.

Sammanfattning: bygglov på tomt

Som du kan se på exemplen ovan är reglerna snåriga och kan variera beroende på vad din lokala byggnadsnämnd kommit fram till. Men med våra mått i bakhuvudet och ett snabbt kontrollsamtal till kommunen bör du kunna få snabbt och rakt svar på de flesta av dina bygglovsfunderingar. Ställ gärna frågor i kommentarsrutan under artikeln (hoppa direkt dit) så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Andra viktiga regler för dig som tomtägare

Infiltrationsbädd på tomten - kan du reglerna?
Infiltrationsbädd på tomten – kan du reglerna?

Här är ytterligare sex viktiga saker att ha koll på när du äger mark.

 1. Din tomt är juridiskt lika starkt skyddad som insidan av ditt hem. Allemansrätten ger inte rätt att vistas på tomtyta som ligger nära din bostad.
 2. ROT-avdraget gäller oftast inte för arbeten på tomten, med undantag för exempelvis borrning för bergvärme eller anläggning av enskilt avlopp.
 3. Du kan läsa mer om vilka arbeten som är avdragsgilla här.
 4. För växtlighet mitt på en tomtgräns mellan två personer gäller ”god sed” vid exempelvis beskärning av buskar eller träd. Du får göra vissa beskärnignar iniom rimlighetens gräns, men inte helt ta bort växtlighet som står på den delade gränslinjen.
 5. Om ett träd i din trädgård har en rot som tar sig in på grannens tomt får grannen be dig ta bort den och om det inte funkar rensa bort den själv. Det gäller dock bara ”fysiskt intrång” av träd, inte om exempelivs ett träd skuggar en del av en granntomt.
 6. Generellt är det alltid enklare för alla parter att försöka nå en kompromiss gällande sina angränsande tomtytor, innan man blandar in rättsväsendet.

Har du en fråga om tomtägande som du inte fick besvarad i artikeln? Skriv den här under så hjälper Byggmentor och våra läsare dig att hitta svaret! Du är givetvis också välkommen att dela med dig av egna erfarenheter av tomtägande, bygglov eller liknande ämnen.

Ta också gärna en titt på det otroliga lerhuset, ett byggprojekt som sannolikt inte skulle få bygglov av någon svensk kommun. Eller vad tror du?

Snöslunga vintern 2013 – här är vad du behöver veta

Snöslunga vintern 2013 – här är vad du behöver veta

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 499 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Alpina snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en tvåstegsslunga från Alpina, AS 62, cirkapris 7 995 kr (till exempel här).

7 HK Zmonday (från LifeQualityProducts)

Kraftfullare variant av snöslunga. Foto: Wikipedia

En intressant snöslunga som ligger rätt lågt i pris sett till hur mycket man får för pengarna. Märket är dock inte jättevälkänt och som alltid kan det finnas både för- och nackdelar med att köpa produkter från mindre varumärken.

Denna slunga ligger på 6 095 kr och har en 4-taktsmotor på 212 cc. Eftesom det är en 2-stegsslunga så lämpar den sig för även lite djupare och hårdare snö än en simplare slunga. Har du testat denna snöslunga eller hört något om den? Skriv en kommentar längst ned!

McCulloch slunga (från Webbhallen)

Detta märke har ett gott rykte om sig och har varit aktiva på snöslungemarknaden ett bra tag. En snöslunga från McCulloch, MSB121E, kostar runt 4 295 kr och för det får man en tystgående enstegsslunga som är eldriven. Lämpar sig bäst för ett snödjup på 20-30 centimeter, så bor du i nordligare delar av landet där du ofta kan räkna med mer snö än så är det kanske något mer kraftfullt du bör titta på. Som det står på Webbhallen så bör den inte användas vid slaskigare väder då snö och vatten blandas.

Denna modell väger cirka 39 kilo vilket är en rätt genomsnittlig vikt för en snöslunga som denna i mellanskiktet för hemmabruk.

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Snöskydd på tak | Tips kring snöröjning

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

När du ska genomföra en dränering är det många olika moment som ska klaffa och fungera. För att få en överblick över de viktigaste sakerna att tänka på inför en husdränering, och problemen du vill förebygga och undvika, kommer här 12 tips inför din dränering. Har du fler frågor efter artikeln får du gärna diskutera dräneringar i kommentarsfältet längst ner eller på Byggmentors forum. Läs gärna också vår grundkurs i dränering.

Är det dags att dränera?

Steg ett är relativt självklart – är det över huvud taget dags att dränera runt ditt hus? Har det gått mer än 30 år sedan den senaste dräneringen kan du räkna med att svaret är ja. Var det däremot närmare i tid kan du kanske vänta, förutsatt att du inte upplever fuktproblem eller ändå vill passa på att tilläggsisolera. Dock finns det inga fasta gränser så även en relativt nygjord dränering kan behövas göras igen.

Planera dräneringen i god tid

En nyckel för att få till en så bra dränering som möjligt och även att hitta precis rätt markentreprenör för dig är att börja planeringen så lång tid innan själva dräneringen ska utföras som möjligt. Då har du bäst chans att hitta en lucka som passar både dig och dräneringsfirman, vilket också ger dig ett förbättrat förhandlingsläge. Kom ihåg att en dränering med fördel kan utföras på vintern eftersom hårdmark inte ”smular” lika mycket vid grävningen.

Hör med olika entreprenörer

Tips inför dräneringen
En dränering omfattar många moment.

Även om du kan utföra en dränering själv, förutsatt att tummen inte sitter mitt i handen, så väljer många att anlita en markentreprenör för hela eller delar av jobbet. Grävning, läggning av rör och grus, isolering och återfyllning av dräneringsdiket är alla rätt krävande moment, och när man nu kan använda ROT-avdraget för att sänka arbetskostnaden med 50 procent väljer många att anlita en entreprenör. Hör alltid med olika firmor innan du väljer en, då kan du matcha deras offerter mot varandra och sålla bort sådana som känns för dyra eller oseriösa.

Skriv avtal innan dräneringsarbetat påbörjas

Skriv alltid ett tydligt avtal med det dräneringsföretag du väljer och betala aldrig något innan arbetet är utfört. Läs mer i Byggmentors guider för hur du anlitar hantverkare och avtal med hantverkare. I slutfasen av arbetet när diket fylls igen är det också viktigt att den som sköter arbetet ser till att din tomt återställs i så gott skick som möjligt. Skriv gärna in detta i avtalet om inte entreprenören själv gjort det.

Gör upp en budget

En fullständig dränering för ett hus av standardstorlek ligger generellt på mellan 100 000 – 200 000 kr för arbete och material. Därför är det viktigt att använda sig av ROT-avdraget för att få ner arbetskostnaden, upp till 50 000 kr per person och år kan du få i skattereduktion genom ROT.

För dig som gör det själv

Känner du dig trygg med hur arbetet ska utföras är det bara att tuta och köra. Kom dock ihåg att en dränering, precis som allt annat som har att göra med vatten och fukt, kan få mycket negativa konsekvenser om den inte utförs korrekt. Hör gärna med ditt försäkringsbolag vilka krav de ställer på den som utför arbetet och vad som gäller i just din villaförsäkring.

Isolering eller ”bara” dränering?

Ett viktigt val att göra är om du vill passa på att tilläggsisolera runt exempelvis källarväggar som blottläggs i samband med dräneringen. Att använda exempelvis pordrän eller isodrän är en vanlig lösning för detta. Givetvis kostar detta mer än om du enbart dränerar, men å andra sidan kan du få en behagligare källare och kanske också sänkta värmekostnader.

Första momentet: grävning

En dränering är enkelt uttryckt ett dike som grävs runt ett hus där ett rör läggs i syfte att fånga upp och föra bort vatten. Steg ett är alltså att gräva detta dike för dräneringen runt huset med en grävmaskin eller minigrävare. Diket brukar vara ungefär en meter brett och ska gå 40-60 centimeter djupt under den lägsta punkten på huset.

Dräneringsrör, fiberduk och grus

Därefter är det dags för de komponenter som faktiskt ”utför” det dränerande arbetet. Ett rör med små hål i fångar upp vätska som leds bort till en avrinningsplats eller dräneringsbrunn (hör med din kommun vilka möjligheter som finns för just ditt hus). För att inte vatten och fukt ska ”smita” täcks dräneringsröret med en fiberduk och ett särskilt grus, innan diket fylls igen.

Snåla inte på grävdjupet

Det är viktigt att dräneringsröret läggs tillräckligt djupt. Detta ska givetvis din dräneringsentreprenör ha koll på men som beställare skadar det inte att hålla ett vakande öga och ställa frågor. Som riktmärke bör du tänka att röret som högst får vara en decimeter under husgrundens underkant. Sedan ska givetvis röret också luta något för att vattnet ska rinna undan.

Försäkringar under arbetet

Det finns en del olika försäkringar som kan vara aktuella för dig och den entreprenör du anlitat. Läs mer i vår försäkringsguide och säkerställ att firman du valt har de försäkringar som krävs innan du skriver på avtal.

Utnyttja andra husägare

”Utnyttja” kanske låter trist, men vad det handlar om är att du faktiskt inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Många tusentals husägare har dränerat innan dig – använd deras kunskap. Hör med grannarna, fråga och diskutera med andra husägare på Byggmentors forum ”tomt och grund” eller i kommentarsrutan här nedanför. Lycka till!

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Jämförelse: Pordrän, Isodrän eller Platon?

Tre vanliga material för den som ska genomföra en dränering och/eller isolering är Pordrän, Isodrän och Platon (eller platonmatta). Det finns många andra märken och varianter men här tittar vi som sagt närmare på dessa tre välkända typer av isoleringsskivor.

Särskilt vanliga är dessa material som lösning när en källare eller grund ska dräneras på utsidan och sedan isoleras för att få ett behagligare och torrare inomhusklimat. Läs gärna mer om dränering eller olika isoleringsmaterial. När du läst artikeln får du gärna diskutera eller komma med egna förlsag på isoleringsmaterial, antingen i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Gemensamt för alla materialen

De tre materialen fungerar som ett komplement till de övriga komponenterna vid en dränering. Ett nedgrävt dräneringsrör för bort förhöjda nivåer av grundvatten men för att husets grund och/eller källare ska stå emot fukt från den omgivande jorden kan det behövas en isoleringsskiva, exempelvis pordrän, isodrän eller platonmatta.

Rätt isolering bevarar värmen i huset.

Skivor som dessa fungerar isolerande och bidrar enkelt uttryckt till att hålla fukt och vatten ute och värmen inne. ”Kapillärbrytning” är en viktig faktor i hur dessa isolerande skivor fungerar.

Det innebär att de är designade på ett sätt så att fukten inte kan tränga in och genom skivorna utan hålls ute. Material utan kapillärbrytande funktion blir med tiden så fuktiga och våta att vattnet tränger igenom och in exempelvis husgrunden eller husets fasad.

Isodrän – fakta och fördelar

Isodränskivor består av cellplastkulor hoplimmade med asfaltslim, vilket ger Isodrän värmebevarande egenskaper med ett samtidigt som den är relativt lätt och enkelarbetad. Isodrän kommer i skivor på antingen 65 eller 100 millimeters tjocklek och med flera olika varianter.

Priset på en 100 millimeters Isodränskiva (modell Isodrän 60) ligger på ungefär 215 kr/kvadratmeter.

Pordrän – fakta och fördelar

En Pordränskiva är en populär utmanare till konkurrenten Isodrän. Precis som Isodrän så består Pordrän av små kulor av cellplast omgivna av ett medel som håller fukten borta. Även Pordrän används i såväl dräneringssyfte som för att skapa en bättre isolering från utsidan.

Priset på 100 millimeter Pordränskiva ligger på mellan 163 – 209 kr/kvadratmeter beroende på varianten.

Utmanaren: Platonmatta

En platonmatta är relativt annorlunda jämfört med de mer lättarbetade Isodrän- och Pordränskivorna. De har inte de isolerande egenskaperna som dessa skivor utan platon måste kompletteras med exempelvis cellplast (frigolit) för att bidra till isoleringen. Det kan dock vara ett prisvärt alternativ om man vill komma undan lite billigare med en enkel dränering utan att nödvändigtvis vilja satsa på själva isoleringen.Pris för Platon fuktskyddsmatta ligger på ungefär 53 kr/m2.

Pris för isoleringsskivor

Prisuppgifterna i artikeln är baserade på webbpriset hos Beijer Byggmaterial (Isodrän och Platon) och Gossman (Pordrän). Jämförelsen är gjord hösten 2011. Ofta är det enklast för privatpersoner att köpa in isoleringsskivorna i samband med att man anlitar en markfirma för sin dränering eller tilläggsisolering. Priserna varierar oftast en hel del mellan olika återförsäljare. Nyckeln till ett bra pris är då alltid att ta in flera offerter från olika företag och jämföra dessa, både för material och arbete.

Det finns som sagt många andra isoleringsmaterial och märken på marknaden och detta var bara ett axplock av några populära varianter. Har du egna tips? Något att rekommendera eller avråda från? Tipsa gärna i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt- och dräneringsfrågor.

Andra artiklar om isolering, mark och grund:

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Med inspiration från bland annat USA är trädgårdsgångar i trä något att hålla ögonen öppna efter under 2012 och framöver, spår vi på Byggmentor. Mer exakt tror vi att naturligt lagda trägångar, i stil med bilderna nedanför, kommer att bli populära. Dessa trädgårdsgångar skapar intrycket av att man liksom bara kapat av och slipat till naturligt förekommande träd för att skapa en trädgårdsgång som känns som en organisk del av trädgården, snarare än mer ”stela” lösningar som exempelvis marksten. Att trä och andra naturliga material är på frammarsch bekräftas också av att årets Hem & Villa-mässa har temat ”Nära naturen”. Skriv gärna en kommentar eller diskutera trägångar på Byggmentors trädgårdsforum.

Här är några ypperliga exempel på hur snyggt det kan bli med trädgårdsgång i trä (samtliga bilder är tagna av Katy Elliott):

Så här naturlig kan en trädgårdsgång se ut.
Stora och små träskivor bildar trägången.
Trädgårdsgång i trä
Trädgårdsgång i trä från en mässa i USA.
Trädgårdsgången smälter snyggt in i omgivningen.
Varför inte en träbänk som verkligen andas ”träd” också?

Givetvis kan man köra på trägångar av mer klassiskt snitt med raka plankor, se bra exempel på den här bloggen. Har du egna tankar eller frågor om att anlägga en sådan här trädgårdsgång i trä? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum. Vi avslutar med att konstatera att vi tror att Hem & Villa träffar precis rätt i trä som materials status just nu, så här beskriver man läget inför mässan:

Trä är kanske det allra trendigaste 2011. Detta gäller såväl exklusiva ytor på exempelvis köksluckor som mer utskällda former av trä som väggar klädda med plywood och knotiga kvistar som kan bli klädhängare. Vi ser gott om trärena möbler för både hemmet och trädgården och även när det kommer till de stora inredningsinvesteringarna, som just kök, väljer många, för första gången på många år, trä.

6 billiga tips för trädgården / Trädgårdsodling

Att få en snygg trädgård kan göras på många sätt. Allt från att anlägga en damm eller pool, till att anlita professionella trädgårdsentreprenörer som hjälper till. Men för den som vill skapa en vacker och unik trädgård utan att göra av med en förmögenhet kommer här några tips för den som vill få en ny trädgård för en billig kostnad.

Lägga grusgångBilliga tips för trädgården - grusgång

Visst är det tjusigt med en gång eller uppfart i marksten eller riktig asfalt men ett alternativ som har hållit i många år och som går att lägga till ett rimligt pris är vanligt grus. Först lägger du ett bärlager med exempelvis grov singel (med fördel ovanpå en duk), cirka 15 centimeter, och på det vanligt mindre grus som blir själva grusgången. Att lägga grusgång kostar inte mer än ett par tusenlappar och har hög hållbarhet, lågt underhåll och ser snyggt ut. Kanta gången med stenar eller buskar och du har en trädgård av hög klass som inte kostar särskilt mycket av varken pengar eller tid.

Lek med vatten i trädgården

Man behöver inte anlägga en hel damm för att få en känsla av porlande vatten i trädgården. Ofta räcker det att anlägga mindre vattensamlingar för att ändå kunna njuta av det lugn för ögon och öron som vatten skapar. Till exempel kan man på bara några timmar anlägga en minidamm på kanske en kvadratmeter som du fyller med vatten och några växter runt eller i vattnet. Allt du behöver är en spade, en duk att täcka minidammens botten med och något att dekorera kanten med. Kostar, beroende på materialval, inte mer än några hundralappar.

Håll gräsmattan jämn

Vill man inte lägga pengar på att anlita någon som sköter gräsmattan eller inte vill pynta den med diversa mer eller mindre dyra prydnader är det mest effektiva sättet för att få en ”wow-länsla” över gräsmattana att hålla den helt jämn under sommarhalvåret. Slipa gräsklipparens blad ofta och klipp regelbundet, kombinera med korrekt vattning. Att hålla gräsmattan lika jämn och fin som en golfgreen tar en del tid men är inte särskilt dyrt mätt i kronor.

Inred altan och terrass

Har du en altan, veranda eller terrass i trädgården är den en automatisk fokuspunkt. Satsa lite extra krut på att inreda den med detaljer och framför allt färger. Många väljer ”organiska” färger när det gäller inredning utomhus (naturligt trä, brunt, grönt) men för att skapa en lyxig känsla kan man experimentera med annorlunda färger. Se gärna Byggmentors guide till färgval för inredning för mer information och tips på färgkombinationer.

Mura in rabatten med sten

Har du rabatter eller ”bara” jordplättar med buskar och/eller blommor är det relativt enkelt att skapa en enkel avgränsning som gör mycket för helhetsintrycket av trädgården. Börja med att spola med trädgårdsslang för att skapa en tydlig kontur i jorden, lek gärna med kurvår eller S-svängar. Sätt sedan stenar, antingen blandade storlekar eller tegelstenar, längs kurvan. Vips så har du en billig men snygg avgränsad rabatt. Inspiration för trädgårdenVill du satsa lite extra rekommenderar vi Byggmentors guide till hur du skapar en så kallad trädgårdssäng, eller trädgårdsbädd.

Få stora växter hellre än många små

Den som köpt in blommor eller andra växter till trädgården vet att priset snabbt rinner iväg. Ofta står man där och tänker ”jag köpte ju bara några blommor” och ett dyrt belopp på kvittot. Vill man begränsa budgeten för sin trädgård kan det därför ofta vara billigare att satsa på ett rejält inköp som verkligen sätter trädgården på kartan. Varför inte en annorlunda buske eller ett träd som skiljer din trädgård från grannarnas? Våga tänka stort och du kan få en trädgård som sticker ut utan att behöva vara särskilt dyr. Vad har du själv för tips för hur man bäst skapar en fin trädgård utan att det kostar skjortan? Skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum.

Marksten – billigt med rätt material och kunskap

Vi har tidigare gått igenom hur man lägger marksten och vad det kan kosta på ett ungefär. Nu tittar Byggmentor lite närmare på vad man bör tänka på när man väljer material, både själva markstenen samt sand och andra tillbehör. Med rätt materialval kan det gå att lägga marksten billigt.

Olika typer av marksten

Marksten billigt, tips och inspiration

Man bör vara medveten om att marksten är ett vitt begrepp som kan betyda många olika saker. Allt från väldigt enkla tegelstensliknande stenar till mer avancerade skifferlösningar. Betongsten är idag ett populärt alternativ för marksten eftersom det är relativt billigt och går att få i precis rätt storlek. Andra vanliga stensorter för marksten är granit, kalksten, natursten och sandsten.

Tjockleken på marksten bör vara 3-4 centimeter för vanligt bruk. Ska den tåla biltrafik bör den vara något tjockare, runt 5 centimeter.

Underlaget viktigt för marksten

Det kanske allra viktigaste för att få en lyckad markstensgång eller yta är att markstenen läggs korrekt. Det behöver inte kosta skjortan utan med lite inspiration och rätt kunskap hos dig själv eller den du anlitar för att lägga markstenen går det att komma undan billigt. Priset blir ofta dyrt om man inte har gjort ett ordentligt planeringsarbete och undersökt exakt vilka material som behövs och hur mycket. Med rätt förberedelser är det lättare att köpa in material till bra pris och hitta rätt typ av marksten och sand eller grus för jobbet.

Bärlager för marksten

Bärlagret är det understa lagret material för din marksten. Hur djupt ner bärlagret ska ligga varierar lite på vilken typ av mark du har och var i landet du bor. Mellan tummen och pekfingret gäller att ju högre upp i landet desto djupare bärlager. Bärlagret ska alltid vila på någon form av duk, exempelvis en fiberduk, eller geotextilduk, som finns hos de flesta bygghandlar.

Vanligtvis ska bärlagret vara ungefär 20-25 centimeter djupt och bestå av någon form av kross (är det direkt på lerjord bör du lägga på ytterligare en decimeter i djup). Kross Marksten billigt, tips och inspirationkan vara exempelvis betongkross eller samkross, alltså en sorts grus som tagits från stensprängning. Denna kross blir perfekt för ett bärlager som ska orka hålla uppe markstenen. En bra storlek på kross för bärlager om det rör sig om marksten för bilar (till exempel garageuppfarter) är 0-32, alltså att de största stenarna i krossen är 32 millimeter. Ska du lägga marksten för bara vanliga fötter räcker det med kross som går upp till 16 millimeter.

Fördelen med att använda kross som bärlager till marksten är att det är relativt billigt samt att krossen med sina olika stora stenar packar sig självt på ett effektivt sätt när det jämnas med exempelvis en markvibrator.

Sättsand ovanpå bärlagret

Det är inte bra att lägga marksten direkt på bärlagret utan du bör alltid ha ett lager sättsand på 3-4 centimeter. Så kallat ”stenmjöl” är bra att använda för sättsanden som ligger på krossen. Sättsand låter sig packs väldigt bra och förhindrar att din marksten blir ojämn. leta efter stenmjöl i storleken 0-8 eller 0-4.

Fördelen för att sänka priset på din markstensläggning är att du kan använda ditt stenmjöl som fogsand också. Det gör det än billigare att lägga marksten eftersom du då kan nyttja materialet maximalt. Dock bör du helst ha finare sättsand, exempelvis stenmjöl i storlek 0-2, om du arbetar med små markstenar. Räkna med att fylla på med ny fogsand flera gånger under de första veckorna allt eftersom att din marksten sätter sig.

Stadiga kanter runt markstenen

För att din marksten inte ska ”flyta ut” eller rubbas bör den kantas av någon form av stabiliserande material eller metod. Ett sätt är att använda den kross du haft till bärlagret och lägga ut denna så att den är något bredare än ytan för själva markstenen. Sedan använder du armeringsjärn som sticks ner i krossen och betong för att fästa ihop det hela. Ett enklare alternativ är att helt enkelt att använda sig av stenar av vilken typ som helst som grävs ner en bit på varje sida av markstenen. detta gör att det kan bli relativt billigt att lägga marksten eftersom du då kan nyttja vilken billig sten som helst.

Har du lagt marksten? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor om marksten, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Kontrollera villans tak, grund och fasad

När vädret blir allt varmare blir det också dags att göra din årliga kontroll av din villa. Att gå igenom minsta detalj är svårt men med Byggmentors guide får du tipsen för att kunna genomföra en effektiv kontroll av ditt hus eventuella behov av renovering eller allmänt fix.

Överväg byggnadsställning

För att kunna undersöka exempelvis tak och detaljer högt upp på fasaden behöver du komma upp från marken. Att göra detta via en stege funkar givetvis men det är sannerligen inte den säkraste lösningen. Att hyra en byggnadsställning kan ofta vara ett smart drag som i slutändan gör att du kan jobba mer effektivt och tryggt.Kontrollera grund, tak och fasad

Hör med din bygghandlare eller närmaste uthyrare av byggredskap och verktyg om en rullställning, ofta kan du även få tips på hantverkare som monterar den, även om det för den normalhändiga går utmärkt att göra själv. En byggnadsställning kostar inte mer än en hundralapp eller två per dygn. Kom ihåg att mäta upp vilken höjd du behöver komma upp på innan du skaffar ställningen. Passa även på att hyra en takställning om du vet med dig att du behöver komma upp högt på taket. En takställning hjälper dig att vara stabil och trygg uppe på taket och kostar även den sällan mer än 150-200 kr/dygn.

Uppifrån och ner – taket först

Kontrollera taket först av allt, och för ett tak som ger skydd på utsidan behöver det vara fungerande även på insidan. Börja därför med att ta dig upp på din vind eller motsvarande utrymme i din villa för att gå igenom takets insida samt vinklar och vrår. Leta efter uppenbara sprickor eller flagningar som inte hör hemma på ett ”friskt” tak.

Det du ska leta efter på utsidan är ungefär samma sak. Titta särskilt efter takdelar som släppt och mer eller mindre ligger lösa. Takpannor, takplåt eller andra takdelar ska alltid sitta på plats, annars riskerar du allvarliga fuktproblem längre fram.

Var extra uppmärksam på takets vinklar och möten med andra delar av konstruktionen. Takfoten och taknocken är särskilt utsatta för tidens tand och bör få extra uppmärksamhet. Annars gäller det mest att leta efter, och få bort, löst skräp på taket samt att kolla efter fuktigt material på själva taket eller strax under det.

Fasad och vindskivor

Kontrollera vindskivorna, på takets sida, och fasaden på liknande sätt som själva taket. Först tittar du efter synliga brister, sprickor eller flagnande färg exempelvis. Titta också efter rost på eventuella metalldelar.

Undersök takränna och stuprännor efter skräp som blockerar flödet och se till att konstruktionen fortfarande är hel. Det är billigare att åtgärda ett litet fel nu än ett stort fel om ett par år. Se även till att stupröret inte lämnar utrymme för angrepp av skadedjur, kolla efter glipor längs själva röret och att det är tätt mot dagvattenbrunnen.

Särskilt fokus på trä

Trä är ett bra material på många sätt men det kräver att du är extra uppmärksam på fuktskador. Först går du över exempelvis träfasad med ögon och händer för att leta efter missfärgningar och områden som är uppenbart fuktskadade: Tumregeln är att du inte ska kunna trycka in något hårt, udden på en kniv till exempel, utan motstånd. Är det för mjukt och för dåligt motstånd kan det vara dags att byta ut ditt träverk.

Även om du bara upptäcker små fuktangrepp som kan verka obetydliga är det viktigt att undersöka vad källan är och se till att det inte förvärras. En liten fuktskada försvagar konstruktionen och kan leda till mer vatten som orsakar värre skador och till slut försvagar hela konstruktionen.

Kontrollera grunden

Du bör regelbundet kontrollera den del av din husgrund du kan se med blotta ögat, både utifrån och inifrån. Återigen gäller det att leta efter synliga skador och fuktangrepp. Ska du genomföra en dränering runt huset eller av annan anledning utför grävarbeten på tomten är det lämpligt att passa på att genomföra en grundlig kontroll av grunden då.

Vilka tips har du när det gäller att undersöka och kontrollera villan utvändigt? Dela med dig av tips och frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Upphöjd bädd i trädgården

Att anlägga en upphöjd trädgårdsbädd i trädgården skapar en levande trädgård där nivåskillnaderna kan bli pricken över i:t. En upphöjd bädd kan fungera som ett dominerande och unikt inslag i en liten trädgård eller bli en kul detalj för den som har lite större tomt.

Många tycker också att en höjd trädgårdsbädd (kallas även trädgårdssäng) är mer lättskött och kan skapa ett bättre klimat för växterna att frodas i. Byggmentor går igenom hur du anlägger en bädd i trädgården själv med enkla medel och till en rimlig kostnad.

Platta ytan för bädden

Först bör du förbereda den yta i trädgården där din upphöjda bädd ska anläggas. Rensa bort gräsmatta och större stenar eller annat som finns på ytan. Lägg ut ett lager på några centimeter med jord eller grus.

Platta sedan ytan ordentligt, antingen för hand eller för bästa resultat, med en markvibrator som plattar marken effektivt. En markvibrator kan du hyra för några hundralappar per dygn, ett billigt pris för att få en jämn och kompakt yta för din trädgårdsbädd att stå på.

Märk ut ytan med färg och snöre

Nu har det en ren och platt yta som blir bas för din trädgårdsbädd. Spraya nu valfri färg längs kanten av ytan. För att få det så exakt som möjligt längs raka linjer kan du spänna upp ett snöre mellan två pinnar nedstuckna i marken och sedan spraya längs det.

Är linjerna inte raka kan du använda samma princip och spänna ut snöret längas kurvan allt eftersom dUpphöjd bädd med nivåskillnad i trädgårdenu sprayar längs den. Anledningen till att det är bra att använda ett snöre för att få det rakt är att det underlättar för dig att få till en rak vägg på din upphöjda bädd. Det funkar ofta med ögon mått också, men den med ett enkelt snöre får du ytterligare hjälp att hålla måtten.

Dags att välja block

Oavsett vad du väljer för material så kommer din bädd att behöva någon form av ”vägg” eller mur. En vanlig lösning som är relativt billig, enkel och snygg är att köpa färdiga betongblock. Man kan också använda sig av torv eller marksten, eller egentligen vilket material som helst som står upp och håller tätt när du vattnar.

Murbruk och blockläggning

För att din upphöjda trädgårdsbädd ska stå stabilt behöver du en strykning med murbruk längs din sprayade linje. Ta gärna rejält med murbruk, fyra-fem centimeter ungefär och stryk sedan bort det som pressas ut. Bättre lite för mycket än för lite vilket kan leda till en instabil bädd.

Smidigast är att börja med de raka linjerna av din yta. På med murbruk och lägg sedan på de block du valt. Är blocken rektangulära ska du lägga dem med långsidan neråt för bästa stabilitet. Använd återigen tekniken med snöre och pinnar för att säkerställa att blocken läggs rakt.

Om din yta för bädden har kurvor kan det vara enklast att lägga dessa med block på högkant för att få en mindre kantig böjning. Lägg blocken från kurvans ändar om vartannat så att de möts i mitten, på så sätt är det enklast att följa böjningen rätt. Det är en fördel om du, oavsett valt material, kan skära till det sista blocket för att det ska passa perfekt. Alternativet är att på förhand mäta noggrant så att blocken passar perfekt i befintlig storlek.

Flera rader av block

Behöver du en högra trädgårdsbädd är det bara att bygga på med fler lager block. Nu räcker det dock med ett tunnare lager murbruk, en till två centimeter, för att få delarna på plats. Har du möjlighet att dela blocken är det allra bäst, och oftast snyggast, att

När du är nöjd bör du använda vattenpass för att säkerställa att hela bäddens vägg är rak. Gör det innan murbruket och blocken sätter sig så kan du justera eventuella ojämnheter.

Putsbruk

Använd putsbruk för att få till en slät och fin yta som du sedan kan smycka ut ytterligare vid behov, detta förutsätter givetvis att du har valt ett material som lämpar sig för putsbruk. Täck i så fall hela den upphöjda trädgårdsbäddens yta med undantag för nedre delen av insidan eftersom denna ändå kommer täckas av jord. Följ anvisningarna för det bruk du använder och fuska inte med eventuell väntetid mellan olika strykningar (ett vanligt nybörjarmisstag).

Pynta din trädgårdssäng och börja plantera

Låt din mur till trädgårdens bädd vila i upp till en vecka för sätta sig ordentligt innan du börjar med att göra det roliga – fylla den med dina favoritväxter. Vill du måla den bör du göra det innan du börjar fylla på med jord.

När själva planteringsfasen drar igång är det bara att följa vanliga regler för trädgårdsarbete och plantering. Men en bra idé kan vara att lägga ett extra tjockt lager jord i botten som du stampar ner så att det blir kompakt. Vill du vara riktigt noggrann kan du först lägga en markväv eller annan duk på botten och täcka med grus eller sand tillsammans med jorden

Har du anlagt en höjd bädd i trädgården? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för trädgårdstips.

Trädfällning – tipsen för att få trädet på fall

Trädfällning kan vara ett nödvändigt ont för att bli av med träd som utgör fara och är i vägen för miljön eller människor. Genom att använda sig av de olika metoderna som finns vid rätt tillfälle så kan man fälla ett träd utan att ställa till skada, men det är viktigt att ha koll på vad du gör om du försöker dig på det hela själv.

För att kunna fälla ett träd så krävs bra planering och rätt verktyg. Om du som privatperson har planerat att genomföra trädfällningen själv, kontakta då gärna ett företag som kan hjälpa dig med uträkningar och ge dig tips för det effektivaste tillvägagångssättet.  För att hitta den rätta lösningen för just dig och din trädfällning kan du med fördel anlita ett proffs, läs mer om hjälp vid trädgårdsarbete.

Hur går trädfällning till?

Innan man börjar fälla ett träd så behövs en grundlig bedömning av trädet. som till exempel lutning, hälsa och aktuellt vindförhållande. Efter bedömning av dessa faktorer så görs en plan upp för hur trädet ska fällas.

Det finns två olika sätt att fälla träd, det ena är att fälla trädet helt medan det andra tillvägagångssättet kallas för sektionsfällning eller ’’bit för bit’’-nedtagning.  Den senare metoden används om trädet till exempel lutar fel, eller om svängrummet är begränsat.Trädfällning - tips och pris

Sektionsfällning av träd

Många av de träd som måste fällas har dåligt med svängutrymme och då är den mest säkra metoden och effektiva sättet att använda sektionsfällningsmetoden. Med anpassad klättringsutrustning monterar man ned trädets krona, gren för gren. För att på säkrast sätt få ned grenarna utan skada så firas varje gren ned för sig. Sist så monterar man ned stammen, sektionsvis. Det positiva med sektionsfällning är att det är relativt miljövänligt, då inga tunga fordon används vilket gynnar miljön runt omkring trädet.

Om du som privatperson har tänkt att på egen hand fälla träd så bör du ha en enorm respekt för tyngder av olika slag, spänningar som kan förekomma samt att du bör sätta säkerheten i första hand.

Pris för trädfällning

Vad det kostar att anlita någon för att fälla träd varierar beroende på om entreprenören har hög- eller lågsäsong, hur stort trädet är och hur omfattande arbetet blir (fler träd på en gång ger lägre kostnad per träd). Någonstans mellan 1 000 och 3 000 kr per träd är en normal prisnivå om du anlitar en expert som utför arbetet noggrannt och säkert. Ju mer avancerad situation för trädfällningen destor högre blir priset, till exempel om trädet är exceptionellt stort eller om det står väldigt nära ditt hus på en svåråtkomlig yta.

Hur har du löst trädfällning? Dela med dig av erfarenheter eller ställ frågor på Byggmentors trädgårdsforum eller i kommentarsfältet nedanför.

Guide: Vattna gräsmattan

Att vattna gräsmattan behöver inte vara så svårt, fram med slangen och spruta på när det är torrt brukar fungera för de flesta. Men vill du bli ett vattningsproffs och göra din gräsmatta lite extra fin bör du läsa igenom Byggmentors grundkurs i att vattna gräsmattan där vi svarar på de vanligaste frågorna om vattning och lär dig knepen för att varken vattna för mycket eller för lite.

När ska man vattna gräsmattan

En gräsmatta som är välmående vet nog de flesta hur den ser ut. Klart gröna grässtrån med ”spänst” som gör att de står och är relativt raka. En gräsmatta som behöver vatten börjar tappa färgen och grässtråna får en blå-grå färgton. Grässtråna blir också svagare och börjar rulla ihop sig, och när du trampat på en vattenhungrig gräsmatta dröjer det extra länge innan grässtråna reser sig upp igen. Dessa är tecken på att gräsmattan behöver vatten!

Du kan också använda ett verktyg och gräva ett litet hål i gräsmattan, ungefär en decimeter ner i marken. Är jorden där fuktig har gräsmattan fortfarande tillräckligt med vatten. Generellt gäller att det är bättre att vattna rejält vid behov snarare än att konstant vattna lite här och därVattna gräsmattan rätt

Vattna gräsmattan rätt tid på dagen

Planera in vattnandet så att du kan göra det på förmiddagen innan temperaturen når sin dagstopp. Blir det för varmt kommer en del av vattnet att förångas och vattningen tappar lite effekt. Börjar du för sent kan det hända att vattnet inte hinner torka ordentligt vilket gör att gräsmattan kan må dåligt, precis som när vi människor går runt blöta för länge.

Kom ihåg att en nylagd gräsmatta behöver mer vatten än normalt, två till tre gånger per dag kan du räkna med under de första veckorna.

Hur mycket vatten ska gräsmattan ha?

De flesta gräsmattor som finns på svenska tomter behöver i runda slängar tre centimeter vatten i veckan. Det beror dock på vilken typ av gräs du har på tomten, grästypen ängsgröe klarar sig med hälften så mycket vatten.

Mängden vatten som behövs varierar också med klimatet. Långa torra och varma perioder är mer vattenkrävande än fuktiga perioder med mycket regn.

Räkna ut hur mycket vatten din sprinkler ger

Ett väldigt enkelt sätt att mäta mängden vatten en sprinkler ger ifrån sig är att använda sig av tomma konservburkar, gärna fyrkantiga till formen. Ställ ut ett antal burkar (för att få ett snitt över en större yta), runt sex-åtta stycken, relativt nära varandra och låt sprinklern vattna ytan i en kvart.

Häll sedan över allt vatten från burkarna i en av dem och mät djupet. Dela sedan med antalet burkar och du har ett mått på vattenmängden din vattenspridare ger gräsmattan på en kvart. Gångra sedan med fyra för att få vattenmängden per timme.

Du kan givetvis använda en regnmätare där måtten redan finns inritade men risken med bara en mätpunkt är att vattenspridningen inte är jämnt fördelad och platsen där du ställer regnmätaren kanske inte är representativ för just din sprinkler/vattenspridare.

Kratta vid behov

Om mycket gammalt gräs, mer än en centimeter är ett bra riktmärke, ligger på gräsmattan kan det bli som ett lock som hindrar vattnet från att tränga ner ordentligt. Innan du sätter igång vattningen bör du alltså kratta gräsmattan för att få bort gammalt gräs och annat skräp.

När våren tittar fram brukar en rejäl krattning vara på sin plats, sedan brukar det räcka med ett par-tre krattningar innan hösten och vintern dyker upp. Se också ditt vattnande och underhåll av gräsmattan som ett sätt att förebygga att tjocka lager av gammalt gräs byggs upp.

Lufta gräsmattan

För att gräsmattan ska få vatten ända ner till gräsrötterna kan man ta till ett knep för att hjälpa den på traven – lufta gräsmattan. Det innebär att du gräver små hål på gräsmattan, fem till tio centimeter djupa och inte mer än tre till fyra centimeter breda.  Du kan också använda en vertikalskärare, en maskin som fungerar ungefär som en gräsklippare med skillnaden att den också river upp jord och därmed automatiskt luftar gräsmattan.

Hålen du gräver sprider du ut på gräsmattan med 50 till 100 centimeters mellanrum för att sedan fungera som små vattenreservoarer som hjälper vattnet att spridas över hela gräsmattan på djupet. Att lufta gräsmattan blir extra viktigt på sommaren när det är som varmast och behovet av vatten som störst, särskilt när sommarsolen kan göra att vattnet delvis förångas innan det hinner tränga ner ordentligt.

Vilka är dina bästa tips för att hålla gräsmattan grön även under de varma månaderna? Har du över- eller undervattnat? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors trädgårdsforum. Besök oss gärna på Facebook också.

Platta på mark, källare eller krypgrund

Byggmentor går igenom de vanligaste alternativen för vad ditt nybyggda hus ska vila på – platta på mark, källare eller krypgrund. Diskutera gärna frågan i vårt forum för frågor om tomt, mark och grund.

Betongplatta – platta på mark

Den kanske första bilden många får upp i huvudet när de tänker ”husgrund” är en betongplatta. Alltså helt enkelt en platta som gjuts och fungerar som grund för ditt hus att stå på. Betongplattan skapar en plan yta för huset, bidrar till isoleringen och skapar stabilitet. Ofta talar man helt enkelt om ”platta på mark” när men diskuterar denna typ av husgrund, eftersom det är precis vad det handlar om.

Äldre lösningar där man gjutit betongplatta innebar ofta fuktskador efter som man lade ett isoleringslager direkt på plattan- idag är tumregeln istället att man först isolerar och sedan lägger plattan vilket gör att den skyddas mot fukt från marken.

En nyckelfaktor för att betongplattan ska slippa fuktskador är att den tillåts torka ordentligt innan man påbörjar resten av bygget. Det är viktigt att plattan är lika tjock över hela ytan, vilket alltså betyder att marken måste vara platt.

Alltså är första steget till betongplatta som husgrund att jämna till marken och gräva eller fylla på där det behövs. För att veta vilken typ av isolering du behöver kan det krävas en geoteknisk markundersökning först.

Prata med en markentreprenör eller en tjänstemän på byggnadsnämnden i din kommun så kan de vägleda dig till vad du behöver veta om dina markförutsättningar innan det blir dags att gjuta grund.

Källare eller inte?

Huruvida ditt hus ska ha en källare eller inte är ett stort beslut. Källaren blir också en grund för resten av ditt hus och behöver isoleras därefter. Precis som vanligt måste plattan isoleras mot marken och eftersom källaren har väggar direkt mot jorden behöver du även isolera dessa.

Isoleringen ska ligga mellan källarväggarna och den omgivande marken vars fukt och kyla annars tränger in genom väggarna och skada huset. Här är det viktigt att tänka på dräneringen runt källaren och huset, koppla därför in en entreprenör med koll på dräneringsarbete för husgrunder tidigt i processen.

De flesta villakällare används inte primärt för boende utan snarare för förvaring, tvättstugor eller andra utrymmen där man i regel inte vistas långa stunder i sträck. Anledningen till detta är att det är svårare att få ett behagligt klimat i en källare omgiven av fuktig mark även om isoleringen på utsidan är god.

Detta är viktigt att tänka på så att man inte glädjekalkylerar med att få ett extra sovrum i källaren. Är det målet är det viktigt att prata med sin husbyggarentreprenör tidigt för att se vad man kan göra för att få källaren så beboelig som möjligt.

Krypgrund – bättre än sitt rykte

Den så kallade krypgrunden beskylls ofta för att vara extra drabbad av fuktskador och mögelangrepp, vilket antagligen stämmer om man ser på äldre konstruktioner. Framför allt kondens under sommaren kan orsaka fuktproblem. Idag kan krypgrunder vara ett bättre alternativ, särskilt om du inte har helt slät mark du vill bygga på. Grundprincipen för en krypgrund är att man tillåter en luftficka mellan hus och mark, en luftficka som då får isolerande egenskaper.

Idag är det vanligt att krypgrunden blir extra motståndskraftig mot fukt genom att man bygger ”varmgrund” eller ”inneluftsventilerad krypgrund”, där krypgrunden värms upp och på så sätt minskar risken för fuktskada.

Byggmentor kommer framöver att titta närmare på de olika alternativen för husgrunder. Vad vill du veta mer om? Fråga eller diskutera i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt och grund. Följ oss också gärna på Faceboook och klicka på ”Gilla”.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Bygga damm i trädgården

Ett sätt att verkligen höja klassen på sin trädgård är att anlägga en damm. Vatten verkar rogivande på de flesta och med en snygg damm i lagom storlek i förhållande till trädgården kan din tomt gå från alldaglig till exklusiv på relativt kort tid.

Skissa upp dammen och välj stil

Först och främst gäller att spika funktion och stil för din damm. Ska den ”bara” vara vatten? Vill du ha fiskar i den? Vilken typ av fiskar? Något extra så som ett vattenfall? Ska den hysa några särskilda växter? Statiskt eller rinnande vatten?Damm i trädgården ger en exklusiv känsla

Sedan behöver du titta på storleken. Främst är det ytan du har till förfogande som sätter gränserna men också eget tycke och smak är viktigt. Ofta tenderar människor att välja för små lösningar vilket å andra sidan inte behöver vara fel eftersom det är lättare att utöka storleken på dammen längre fram än vad det är att minska en redan anlagd damm.

Tips: Rita gärna upp en skiss av din trädgård och experimentera med olika storlekar. Gå sedan ut i trädgården och lägg ut plast eller filtar, eller rita upp med snöre, eller lägg ut en vattenslang, för att få en idé om hur stor dammen blir och vilken form du vill ha.

Fiskar i trädgårdsdammen

För mindre fiskar bör du ha ett djup på åtminstone 50 centimeter. Tänker du ha en mer avancerad damm med större fiskar, exempelvis den nu för tiden populära fisken koi, bör du sikta på åtminstone en meters djup. Dessa siffror förutsätter dock att fiskarna inte är i dammen på vintern då svenskt klimat helt Koi-fisk är vanliga i trädgårdsdammenenkelt är för kallt. Uppdatering: Det finns dock sätt att relativt enkelt ha fiskar i damm även på vintern, se kommentar och länktips efter artikeln.

Volymen bör vara minst 4000 liter vatten eller mer för större fiskar, medan något mindre mindre volym funkar om du siktar på exempelvis guldfiskar.

Tips: Är fiskar i dammen intressant bör du redan nu tänka på hur du tar hand om fiskarna när klimatet inte tillåter att de simmar i din damm.

Var ska dammen ligga?

Generellt bör du försöka ha din damm där du ser den så ofta som möjligt. Förutom att göra den för liten är det vanligaste nybörjarmisstaget när man skaffar damm att lägga den på en plats där den helt enkelt inte syns. Investerar du i en damm vill du antagligen att den ska synas, lägg den därför nära ditt hus om tomten är stor och på en plats där både du och gäster kan njuta av den. Den bör dessutom ligga så att den får mycket sol, eftersom det främjar växter och gör den vackrare att titta på. Fiskar däremot kan främjas av lite mindre solljus.

Du bör däremot undvika att placera dammen nära träd eftersom löv och kvistar lätt kan göra din damm ogästvänlig. Se också till att dammen inte ligger så att regnvatten rinner ner i den, det för ofta med sig otrevliga ämnen som du inte vill ha i dammen om det går att undvika.

Tips: Vill du utrusta din damm med en pump eller andra tillbehör av något slag för att åstadkomma porlande vatten bör du också fundera på hur den ska placeras och kopplas för att inte störa.

Gräva damm – pris och tips

Nu börjar det bli dags att faktiskt gräva dammen utifrån din vision och skiss på storlek. Försök att få en bra balans mellan längd, bredd och djup och är den lite större känns det oftast mer naturligt om du har olika djup i dammen. Tre olika djupnivåer med 25 centimeters skillnad och en meters maxdjup är exempelvis ett bra riktmärke i en damm på 16 kvadratmeter. Särskilt viktigt är det att ha en grundare del av dammen om du vill plantera växter i den. Planera även in hur eventuell pump och andra tillbehör ska placeras. Det går bra att gräva för hand men vill du göra det snabbare kan du anlita en grävare. Men för den som vill göra själv duger en spade bra.Dammen i trädgården blir vackrare med växter

Dammduk och sten

Därefter är det dags att lägga en dammduk på botten. Dammduk hittar du i de flesta välsorterade bygghandlarna. Var noggrann med att skära bort de delar av dammduken som hamnar ovanför vattenytan bara. Sedan är det dags för det roliga men krävande jobbet att dekorera och markera dammens gräns, med exempelvis sten eller torv. Vad dammens totala kostnad blir är givetvis upp till dig själv och vilka material du köper in, men att komma undan med under 10 000 kr är inte omöjligt för den som jagar runt efter bra priser. Mer än 20 000 kr ska du inte behöva betala om du inte har en ovanligt stor eller exklusiv damm.

Tips: Gör en del av dammen extra ”lyxig”, kanske låta den grunda delen täckas av småsten på botten, med en tillhörande liten lagun med strand? Sådant tillför ofta väldigt mycket.

Bygglov för damm

När det gäller vilka tillstånd du behöver är det lite beroende av omfattningen på dammen och vad din kommuns byggnadsnämnd ställer för krav. Tjänstemännen där har oftast koll på rak arm om vad som gäller och erfarenhet av liknande frågor. För de allra flesta dammbyggen i privatträdgårdar behövs inget bygglov eller annat tillstånd men det kan krävas om din damm ska bli exceptionellt stor eller djup. I vissa fall kan grannarna behöva godkänna ditt dammbygge men en bra grundprincip är att alltid rådslå med dina grannar oavsett om det krävs eller inte. Om inte annat får du kanske lite råd och förslag som bidrar till ett en bättre och finare damm.

Film: Så växer dammen fram

Den här filmen visar ett amerikanskt dammbygge med upphöjning och kan säkert fungera som inspiration för den som går i dammtankar.

Bygga damm i trädgården- så gör man

Har du andra frågor kring egen damm på tomten eller vill du dela med dig av egna erfarenheter och tips? Skriv en kommentar längre ner på den här sidan eller besök Byggmentors forum om trädgården.

Pool på tomten

I stort sett alla har vistats i en pool någon gång, och när våren sakta men säkert anländer väcks nog mångas dröm om en egen pool på tomten. Att på egen hand ta det från tanke till verklighet fordrar noggrann planering och processen kan komma att bli lång.

Du bör exempelvis vara medveten om allt det ”extra” som dyker upp utöver själva pooltanken; staket, vattenpump, filter med mera. Du bör dessutom redan på planeringsstadiet fundera på vilken lösning du vill använda för att täcka över den när den inte används. För att få professionell hjälp med eventuella funderingar och själva arbetet så är ett tips att ta in offerter från flera olika återförsäljare och granska skillnaderna för att få den absolut bästa hjälpen för dina krav. Utnyttja den kompetens som poolföretagen sitter på helt enkelt.Egen pool på tomten

Bygglov för pool?

Innan du börjar bygga eller anlitar ett företag så bör du kolla upp om du behöver bygglov för att bygga pool i din kommun. Det är sällan ett krav från kommunens sida men ett tips för att ligga på den säkra sidan är att ändå höra med tjänstemännen i din kommun. Prata också med ditt försäkringsbolag för att höra om de har några regler eller viktiga råd inför poolbygget.

Måtta för poolen

Börja med att mäta upp och markera området där du funderar på att anlägga din pooltank. Vilken storlek har du möjlighet att anlägga, vart stegen ska befinna sig och annat material som exempelvis filter.  För att få bra med monteringsutrymme så bör du gräva ca 50 till 55 centimeter utöver planerad storlek för pooltanken. Ett enkelt sätt att få reda på var dina vatten- och avloppsledningar är placerade är att kontakta kommunen och be dem om ritningen över din tomt. Du kan också göra detsamma när det gäller din el- eller telefonleverantör för att ta reda på om det finns eventuella ledningar och kablar där du tänker placera din pool.

Pris för pool

Att förebereda och bygga en pool är en relativt kostsam byggnation med tanke på alla olika tillbehör och underhåll som poolen behöver. Automatiskt överdrag, stege, plasttak vid regn med mera gör att det inte bara går att stirra sig blind på vad själva pooltanken kostar. Det är dock en marknad med väldigt många olika lösningar och är man beredd att sänka sina krav något kan man utan problem hitta lite enklare modeller. Ska man uppskatta priset i allmänhet för att anlägga en pool på tomten kan man säga att det ligger mellan 50 000 kr och 150 000 kr, i normala fall

Frågor & svar om egen pool

Kan man ha vattnet kvar i poolen på vintern eller måste den tömmas?
De flesta pooler idag är byggda så att man ska slippa tömma ut vattnet under vintersäsongen.

Vilka tillbehör kan jag köpa till min pool?
Stege, automatiskt överdrag, regnskydd och trampolin är vanliga tillbehör. Men det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Kan man välja att lägga mosaik i pooltanken?
Absolut! Det finns möjligheter till det mesta, hör med din leverantör i första hand om det går att göra särskilda tillval.

Kan jag göra jobbet själv?
Ja, det går självfallet att utföra jobbet på egen hand, men var beredd på att mycket kan gå fel utan rätt kunskaper. Att åtgärda en felaktig poolanläggning kan bli kostsamt, så oavsett vem som utför jobbet bör du som husägare känna dig helt säker på att den/de har rätt kvalifikationer.

Berätta gärna om din egen pool i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum. Har du frågor som du inte fick svar på i artikeln är du välkommen att ställa dem så hjälper Byggmentor eller någon av våra duktiga läsare dig på vägen.

Gjuta husgrund – så gör man

Husgrunden är en extremt viktig del av ditt hus/villa. Den ska vara tillräckligt stabil för att orka bära upp vikten av din bostad samt skydda bostaden mot fukt och vattenskador, vilket betyder att ett utförligt arbete krävs för att grunden ska klara sig undan från fukt (mer om fuktskador) och mögel. Diskutera gärna gjutning av husgrund och andra frågor på Byggmentors forum för frågor om tomt och grund.

Att gjuta en husgrund är en relativt kostsam investering men också ett viktigt val om du vill slippa senare reparationer och fuktskador. För att kunna gjuta en husgrund så krävs det även en fullständig dränering för att få ett så hållbart resultat som möjligt.

Det är många puckar att hålla reda på men med Byggmentors tips kan du få en kunskapsbas att stå på inför din egen grundgjutning. Även om du antagligen anlitar en entreprenör som utför arbetet är det smart att som beställare ha en viss koll på det arbete som ska utföras. Vill du veta mer om att anlita hantverkare i allmänhet rekommenderar vi guiden ”Anlita hantverkare”.

Hur går det till att gjuta husgrund?

Betongplatta är idag det vanligaste husgrunden för nya hus och villor. Ska du gjuta en betongplatta så är det ytterst viktigt att grunden gjuts på rätt sätt, allt för att undvika fuktskador i framtiden. För att undvika fuktskador i din bostad så bör betongplattan isoleras underifrån. Isoleringen fungerar som en fuktspärr och förhindrar kylan från marken att nå upp till värmen i bostaden, och detta minskar risken för kondens.

Det vanligaste är att man använder sig av ett 30 centimeter tjockt lager cellplast när man isolerar, men det går också att använda sig av mineralull. Om din betonggrund är isolerad eller inte spelar ingen roll om man inte genomfört en ordentlig dränering. Utan en bra dränering så är risken fortfarande stor att din bostad drabbas utav fukt och mögelskador. Nyckeltipset är alltså att inte snåla på varken dränering eller isolering!Gjuta husgrund

Pris/kostnad för att gjuta grund

Kostnaden för att gjuta en husgrund är relativt hög, men med tanke på att det är en engångsinvestering och att den har en lång livstid så är priset rimligt i förhållande till livslängden. Dock så varierar priserna och det beror på att jobb ser olika ut och är olika stora. I de flesta fall måste du inkludera en dränering i priset vilket höjer priset en hel del.

Cirkapris för att gjuta husgrund, med dränering och gjutning av platta, ligger på 250 000 kronor och uppåt. Men detta pris varierar kraftigt berroende på lösning, val av hantverkare och plats i landet. Genom att utnyttja ROT-avdraget så kan du få ned priset avsevärt eftersom det låter dig halvera arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person i hushållet och år.

Frågor och svar om gjutning av husgrund

Varför bör jag inte genomföra jobbet på egen hand?
Det är ett relativt omständigt jobb och resultatet måste vara felfritt för att ha en lång livslängd utan fukt och mögelskador.

Varför är det så viktigt med en bra grund?
För att slippa fukt och mögelskador i husgrunden

Varför är kostnaderna så höga?
I de flesta fall behövs även en dränering i samband med att gjuta husgrund vilket höjer priset.

Hur vet jag att resultatet är tillräckligt bra?
Det är svårt som privatperson och outbildad att kunna se vad som är bra och mindre bra, men resultatet kan man se först några år senare. Om man är fri från mögel och fuktskador så har man en bra husgrund och en dräneringslösning som fungerar.

Hur vet man vilket företag man ska anlita?
Ett tips är att ta in offerter från flera företag och sedan granska skillnaderna.

Checklista inför gjutningen

 • Anlita kvalificerade yrkesmän.
 • Begär offerter från så många företag som möjligt och granska skillnaderna.
 • Tala med andra som har gjutit en husgrund.
 • Installatören bör vara certifierad.
 • Tänk långsiktigt.
 • Tänk ekonomiskt och gör en kalkyl i ett tidigt skede.

Har du gjutit husgrund, eller funderar du på att göra det? Kommentera artikeln med dina frågor eller erfarenheter, eller diskutera gärna gjutning av husgrund och andra byggfrågor på Byggmentors forum för tomt och grund. Läs gärna mer om isolering och dränering.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Grunden är grundläggande

Det finns mycket att tänka på när ett hus ska byggas och grundläggande är givetvis grunden. Byggmentor ger dig kom-igång-råden du behöver för att börja bygga hus.

Bygglov först

För det första måste du söka bygglov i god tid hos din kommun. En del kommuner kräver en geoteknisk undersökning innan de beviljar ett bygglov, fråga din kommuntjänstemän vad som gäller för tomten du vill bygga på. Även om inte geoteknisk underökning är ett krav så kan det vara en god investering för att du ska känna dig trygg med din husgrund. Geoteknikern kan ge dig råd om vilken metod för grundläggningen som kan vara bäst för din tomt och dessutom berätta hur du bäst undviker sättningar i framtiden.

Byggmentors tips: Utnyttja kompetensen hos din kommun, tjänstemännen finns där för att hjälpa dig så fråga på!

Grundens storlek

När du ska välja grund har det betydelse var i landet du bygger och hur stort och tungt ditt hus kommer att bli. Överstiger lasten på huset 30 kN per meter så kan det vara aktuellt med en extra stark grund. Utnyttja din husleverantör för att få hjälp med just dina behov. Leverantören bör även hjälpa dig att tänka kring faktorer som vindförhållanden, snölast och markbeskaffenhet (typ av mark).Husgrunden viktig när du bygger hus

För att dimensionera armering och sockelelement på rätt sätt gäller det ha goda marginaler för att vara på den säkra sidan. Även om grannen börjar utföra sprängarbeten så ska ditt hus stå stadigt, snåla absolut inte på grunden. Sannolikt anlitar du någon som utför arbetet åt dig, se till att vara tydlig i uppdragsbeskrivning och önskemål och att du känner dig trygg med den entreprenör du valt.

Byggmentors tips: Din/dina leverantörer får bra betalt för att bygga ditt hus, var därför inte blyg för att ställa mycket frågor för att få ditt hus som du vill ha det. Det är din rätt som kund!

100-årig hållbarhet

En husgrund till en normal svensk villa ska hålla i 100 år. Det betyder att material som inte kan bytas ut med tiden måste ha lika lång beständighet. Till exempel EPS-cellplast har väldigt bra åldringsbeständighet och bryts inte ned i marken. Runt 300 millimeter i isolertjocklek kombinerat med en välbyggd och genomtänkt grund kommer du långt med.

Byggmentors tips: Ett husbygge är oftast en engångsföreteelse i livet. Se därför till att ditt hus är något du kan känna stolthet över och leva med livet ut.

Dränering i samband med anläggning av grund

Förutom att helt enkelt vara basen som ditt hus fysiskt står på så är grunden ditt första försvarsmedel mot fukt. Fukten har tre sätt att transportera och röra sig på; skillnader i lufttryck (konvektion), ångtryck (diffusion) eller vatteninnehåll. Konvektion är oftast den värsta av de tre för villaägare. Varm luft som är i rörelse kan bära med sig mycket fukt som kondenseras när luften kyls ned.

Byggmentors tips: Fuktproblem är relativt ofarliga om de åtgärdas tidigt men kan bli förödande i det långa loppet. Gör rätt från början.

Överväg olika metoder

I de allra flesta fall behöver marken under huset dräneras. Efter att schaktbotten har avplanats, gärna med ett mindre fall åt sidorna, läggs ett dränerande lager av makadam eller drängrus med minst 100 millimeters tjocklek. Det dränerande lagret ansluts sedan till en dräneringsledning runt om den blivande byggnaden.

När marken består av särskilt erosionskänsligt jordmaterial (till exempel finsand eller silt) behöver du ett filterskikt under dräneringslagret. Detta innebär vanligtvis geotextil av lägst bruksklass 2. Även när du lägger grund på lera är det smart att använda geotextil mellan marken och dräneringslagret.

Dräneringslagret jämnas därefter ut och komprimeras likadant över hela ytan. Vid nivåövergångar är det särskilt viktigt att vara noggrann med packningsarbetet. Markytan runtom huset bör luta cirka 1:20 från husliv och 3 meter ut.

Byggmentors tips: Se över de olika dräneringsmetoder och tekniska lösningar som finns och välj den som passar dig bäst, den tid du lägger ner inledningsvis har du igen i det långa loppet.

Byggmentor har tidigare skrivit om hur dränering funkar, läs också gärna igenom våra fem tips för att komma igång med husbygget.

Dina erfarenheter av att lägga husgrund

Vad har du för erfarenhet av att lägga grund, antingen själv eller via en entreprenör du anlitat? Dela med dig av tips och varningsflaggor i kommentarerna nedanför eller på Byggmentors forum.

Vanliga frågor om avlopp, och 11 smarta tips

Behöver jag ansöka om bygglov för att installera ett enskilt avlopp?

Ska du anlägga en ny avloppsanläggning, ändra en gammal anläggning eller sammankoppla en vattentoalett behöver du tillstånd från kommunen.

Hur lång tid tar det att installera ett nytt avlopp?

Faktorer som storlek på fastigheten spelar in men någonstans mellan en till tre månader är en rimlig tidsperiod att utgå från. Tänk på att själva ansökan hos kommunen kan ta tid och att arbetet inte kan börja innan ansökan är godkänd.

Vad ska en ansökan till kommunen innehålla?

Börja med att prata med din egen kommun för att höra vad som gäller. Men generellt krävs:
 • Ett ifyllt ansökningsformulär.
 • En tydlig redogörelse som förklarar hur avloppet ska placeras och var dricksvattentäkter finns.
 • Intyg från påverkad markägare om en del av anläggningen ska placeras hos denne. Gäller även vid utsläpp av renat vatten till dike eller till dräneringsledning på annans fastighet eller mark.
 • Eventuella bilagor som behövs för miljökontorets prövning av avloppsreningsmetoden som du valt.

Hur lång tid tar det att få ett tillstånd från kommunen om avloppsanläggning?

Olika kommuner har olika handläggningstider, men cirka sex veckor är en fingervisning. Kom ihåg att en komplett ansökan tar kortare tid att behandla än en halvfärdig.Installera avlopp med infiltration

Hur ska ett avlopp dimensioneras?

Avlopp dimensioneras ofta för ett hushåll med fem personer (varav två vuxna).

11 tips att tänka på när du installerar avlopp

1. Tala med grannar och bekanta som är i samma sits som du, utnyttja ditt ”avloppsnätverk”.
2. Kontrollera din installatörs certifieringar.
3. Tänk långsiktigt, det är en stor investering som ska räcka länge.
4. Tänk på såväl omgivning och miljö som din egen boendesituation.
5. Ta väl hand om ditt avlopp för att slippa onödiga föroreningar och bakterier.
6. Våga fråga! Vid ett stort projekt ska du se till att få den bästa servicen och det bästa resultatet.
7. Du måste ansöka om tillstånd hos miljönämnden för att få bygga en avloppsanläggning.
8. Var noggrann med din ansökan och räkna in den i projektets tidsplan.
9. Ansökan ska vara komplett, det underlättar för dig själv och för kommunen.
10. Du som husägare ansvarar för att din avloppsanläggning följer lagens krav.
11. Utnyttja ROT-avdraget.
Läs mer om avloppsanläggningar i Avloppsanläggningens ABC. Dela gärna med dig av egna tankar, råd eller funderingar i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.