Allt om ROT-avdraget 2016

Allt om ROT-avdraget 2016

Tänker du köpa en tjänst med ROT-avdrag 2016? Här är reglerna du behöver känna till, förändringarna som kommer och tipsen för att lyckas så bra som möjligt. Vi rensar stigen för dig i ROT-djungeln helt enkelt. Fram med sparhatten så kör vi! Du kan även ställa egna ROT-frågor under artikeln så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Vad är ROT-avdraget egentligen?

Grunden i detta avdrag är detsamma som de varit de senaste åren; ett femtioprocentigt avdrag på pengar du lägger på att anlita en hantverkare eller annan fackman för jobb inne i eller utanpå ditt hem. Avdraget har ett tak på 50 000 kr om året och gäller bara en bostad som du själv äger, eller en sommarstuga.

Avdraget omfattar de allra flesta byggnads- och renoveringsarbeten som du kan utföra i ett hem. Vill du veta om en särskild typ av jobb omfattas kan du stämma av mot vår ROT-lista för 2016 – samma avdrag gäller för ROT-avdraget även 2016.

Du får dra av oförändrat men nu kan du bara få skattereduktion för 30% av arbetskostnaden år 2016, rotavdrag upp till 50000kr per person som äger fastigheten.

Så funkar ROT-avdraget i fem steg

När du ska använda dig av denna skatterabatt på hantverkartjänster finns det några enkla steg att ta hänsyn till för att allt ska flyta på smidigt:

 1. Ta alltid in priser från några olika firmor och se till att de kan reglerna runt ROT-avdraget. De flesta seriösa hantverkarfirmorna har bra koll på detta då det ligger i deras intresse att så många konsumenter som möjligt utnyttjar det.
 2. När du hittat en hantverkare du gillar kontrollerar du deras organisationsnummer på allabolag.se eller hos Skatteverket, för att säkerställa att de är en riktig firma. Är det inte det kommer ditt ROT-avdrag istället bli en otrevlig restskatteöverraskning på din nästa deklaration. Dessutom är det med ROT väldigt dumt att anlita någon svart eftersom inte ens arbetskostnaden blir lägre med svartjobb.
 3. Kom överens om pris, vad arbetet ska omfatta och när det ska vara utfört. Reglera detta i ett avtal som ni skriver på tillsammans. Läs mer om att skriva avtal med hantverkare.
 4. Arbetet utförs, och efter avslutat arbete får du faktura (du ska aldrig betala för arbetet innan det är utfört!). Hantverkaren specificerar på fakturan hur stort ROT-avdrag som är gjort, och detta dras av på priset direkt. Du behöver alltså inte fylla i några papper eller liknande utan ”rabatten” dras automatiskt.
 5. Nu är allt klart och du kommer i din deklaration se ditt ROT-avdrag angivet. Det finns dock en viktig brasklapp: du måste ha haft tillräcklig inkomst för att ha dragit in så mycket skatt att det täcker avdraget du gör. Exakt var gränsen går varierar beroende på en rad faktorer, läs mer om inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exempel: Petra anlitar en snickare

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Petra vill bygga en altan och måla om fasaden på sitt hus, en liten enplansvilla hus på 85 kvadratmeter. Hon kontaktar tre olika företag som alla lämnar offerter både på altanbygget och på ommålningen av hennes hus. Till slut väljer hon en offert som ser ut så här (något förenklad):

Timkostnad för snickeri- och måleriarbeten: 1100 kr (för två man, inklusive moms).

Materialkostnad: 12 000 kr

Reseersättning: 1000 kr.

Hon skriver avtal på dessa priser och arbetet genomförs. Totalt tar det hela 30 timmar, vilket ger en arbetskostnad på 30*1100 kr=33000 kr. Denna appliceras nu ROT-avdraget på, vilket gör att arbetskostnaden reduceras med 30% till 23100 kr.

Petra får faktura från hantverkaren som då ser ut så här:

– Arbete (altanbygge och fasadmålning): 33000 kr

– ROT-avdrag: – 9900 kr

– Material: 12 000 kr

– Reseersättning: 1000 kr

– Total pris efter ROT-avdrag: 36 100 kr (pris exklusive avdrag 46 000 kr).

Hon betalar fakturan där avdraget redan är gjort och behöver alltså inte göra något mer, utan kan luta sig tillbaka på sin nybyggda altan.

rotavdrag 2016 nyheter
Rotavdrag 2016

 

Vanliga frågor om ROT-avdraget

Vilka arbeten gäller avdraget?

Svar: Kolla på vår lista över ROT-arbeten. Hittar du inte arbetet där kan du kolla med Skatteverket samt rådfråga den hantverkare du anlitar.

Måste man äga huset man gör avdrag för?

Svar: Ja. Du ska helt eller till viss del äga det hus eller den lägenhet du gör ROT-avdrag för arbeten i.

Gäller ROT även i en bostadsrätt/lägenhet?

Svar: Ja, för de jobb som sker inne i lägenheten. Sådant på utsidan, vilket inkluderar exempelvis byte av fönster, kan du inte göra avdrag för till skillnad från den som bor i hus som kan göra avdrag för allt detta.

Kan jag dela upp avdraget med min partner?

Ja, om ni båda äger bostaden kan ni båda göra varsitt ROT-avdrag på max 50 000 kronor.

Gäller ROT-avdrag arbeten på tomten eller i trädgård?

Svar: Generellt sett så är svaret nej, avdraget är till för arbeten inne i ditt hus eller i direkt anslutning till ditt hus. Exempelvis kan du använda ROT till ett garage om det sitter ihop med huset, men inte om det är fristående. Det finns dock undantag för när du får utnyttja ROT för arbeten på tomten, och det är när de har en inverkan på din bostad. Exempelvis anläggning av trekammarbrunn/infiltrationsanläggning, eller installation av bergvärme eller jordvärme. Vi hänvisar även till vår ROT-lista där du ser alla avdrag.

Har du andra frågor om ROT? Eller erfarenheter från ditt eget användande av avdraget? Dela med dig genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet här nedanför.

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garage är något de flesta av oss med villor gärna vill ha. Dels för att ha bilen inlåst och skyddad mot väder och vind men även som ett extra utrymme för förvaring av utemöbler, verktygsförvaring, trädgårdsskötsel och så vidare. Kanske planerar du att bygga ett garage i sommar och funderar på var du ska börja någonstans. Vi går igenom de viktigaste frågorna att tänka på för dig med garagedrömmar.

Garage_Byggmentor_Bygga_Bygglov

 • Planera ditt bygge noga. Kolla med kommunen där du bor för att se vad som gäller för ditt garagebygge. Att få bygglov från kommunen kan ta flera veckor, till och med månader. Var ute i god tid så du inte redan tröttnat innan bygget är igång.
 • Hör efter med kommunen vilka regler som gäller för garage. Hur stort får det vara, vilka material får användas, färg och höjd med mera.
 • Sätt en budget för ditt bygge och för anteckningar på alla kostnader så kan du lätt se om kostnaderna skenar iväg.
 • Oavsett om du anlitar en snickare, leverantör eller gör det själv så blir du automatiskt en byggherre. Därmed har DU det yttersta ansvaret för att byggnaden följer gällande byggnadslagstiftning och byggnormer. Anlitar du någon så ta en skriftlig garanti på att garaget kommer uppfylla kraven enligt svensk bygglagstiftning.
 • Tänk noga igenom dina behov och vad du ska använda garaget till.
 • När du kontaktar leverantör och snickare så gå igenom vad som ingår i offerten. Be om den totala kostnaden så du slipper dyra tillägg.

Använd dina befintliga byggnader som utgångspunkt angående stil på garaget. Den är som vi vet delad och du bestämmer givetvis själv. Men en bra grej att utgå ifrån om du vill få en enhetlig känsla är att bygga garagefönster i samma still som på huset. Det brukar hjälpa en hel del även om du väljer att bygga garaget åtskiljt stilmässigt från befintliga byggnader.

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Nu är friggeboden för 2000-talet här – Attefallhus. Döpt efter bostadsminister Stefan Attefall innebär det lagförslag som riksdagen klubbade igenom den 4 juni att det nu är tillåtet att bygga hus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt – utan bygglov!

Så funkar Attefallhus

Principen är snarlik den för friggebodar. Tanken är att den som har utrymme på tomten får bygga ett nytt hus som i och med den nya lagändringen får vara upp till 25 m2 stort, mot den tidigare gränsen för friggebodar som var 15 m2. Dessutom får denna uppgraderade friggebod användas för boende permanent, till skillnad från just friggeboden.

Formellt kallas Attefallhusen för ”komplementbostadshus”, vilket är en träffande beskrivning med tanke på att 25 kvadratmeter ger betydligt större möjligheter till att bygga ett ”riktigt” litet hus snarare än friggeboden som på sin höjd oftast fungerade som gäststuga. På 25 kvadratmeter är det utan problem möjligt att bygga in toalett, dusch och liten köksvrå. Den utökade höjden från mark till taknock till fyra meter gör att man dessutom kan få plats med exempelvis en loftsäng.

Förutom att göra livet enklare för den som vill bygga extra hus på sin tomt hoppas politikerna att Attefallhus ska skapa många nya bostäder, till exempel för unga och studenter. De nya byggreglerna träder i kraft den 2 juli 2014, så från den dagen är det alltså tillåtet för alla husägare att bygga sin Attefallstuga på 25 kvadratmeter utan bygglov.

Regler för Attefallshus i 8 enkla punkter

 • Ditt Attefallhus får ha en yta på max 25 kvadratmeter. Har du redan en friggebod är det inget problem, dessa nya byggregler gör det möjligt att ha både friggebod och attefallhus på tomten.
 • Du behöver inte bygglov. Dock krävs som vanligt att du måste följa reglerna i Plan- och bygglagen (PBL).
 • Däremot behöver du göra en bygganmälan hos din kommun. När de ger dig klartecken får du börja bygga.
 • Om Attefallhuset står mindre än 4,5 meter från tomtgränsen till din granne så behöver du din grannes medgivande. Är avståndet större än 4,5 meter behöver du inget medgivande.
 • Skulle grannen inte ge medgivandet du behöver kan du söka bygglov hos kommunen och låta dem avgöra frågan.
 • Huset måste vara ett komplement till ett befintligt bostadshus som redan finns på tomten, du får alltså inte bygga ett Attefallhus på en tom tomt.
 • Det får vara max fyra meter högt från mark till taknock (högsta punkten på taket).
 • Det är tillåtet att dela upp de tillåtna 25 kvadratmeterna, i till exempel 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd eller liknande.

Andra förenklade byggregler

Attefallhus
Attefallhus

Lagförslaget om Attefallhus rymmer också andra förenklingar för den som vill bygga ut sitt hem.

– Den som bor i ett enfamiljshus eller tvåfamiljshus får göra en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att behöva bygglov för det.

– Det ska även gå att sätta in två takkupor på sitt hus utan att behöva bygglov för det.

– Den som har ett enbostadshus såsom en villa får nu bygga till en bostad utan bygglov.

Bygga själv eller anlita byggfirma med ROT-avdrag

När du bestämt dig för att bygga ett Attefallhus finns det några olika alternativ.

Bygga själv. Du kan givetvis utföra arbetet själv om du känner dig händig. Fördelen är då att du har full kontroll på ditt projekt och får chansen att skapa precis det Attefallhus du vill ha samt att du inte behöver betala för hantverkarhjälp. Men det är ett relativt avancerat byggprojekt och bör enbart utföras om du känner dig säker på de olika byggmomenten.

Anlita hantverkare. Tillsammans med en byggare kan du fortfarande styra projektet i viss mån men låta själva arbetet utföras av hantverkare. Fördelen med detta är att arbetet utförs av ett proffs och att du får garanti från byggfirman om något skulle bli fel. Du får inte göra ROT-avdrag för att bygga ett Attefallhus men du får bygga om en befintlig friggebod till Attefallhus och då göra ROT-avdrag. Då halveras arbetskostnaden upp till 50 000 kronor i maximalt skatteavdrag.

Köpa nyckelfärdigt Attefallhus. Precis som med friggebodar lämpar sig Attefallhus väl för att köpa ”nyckelfärdigt”. Det innebär att du köper färdiga moduler eller stugor där allt redan är klart på förhand. Sedan hjälper leverantören dig med att helt enkelt lyfta in huset på tomten och fackmän ser till att de kopplingar för el och vatten som behöver göras utförs korrekt. Fördelen med att köpa nyckelfärdigt Attefallhus är att det är enkelt och smärtfritt även om du minskar dina möjligheter att detaljstyra ditt nya komplementbostadshus.

Vad kostar Attefallhusen?

Eftersom de nya byggreglerna är så färska är det ännu inte klart vad det kommer att kosta att bygga sitt nya Attefallhus. Men generellt kan de gamla friggebodarna vara en fingervisning, och där finns det allt från väldigt enkla stugor för endast 15 000 – 20 000 kronor, till mer avancerade lösningar på över 100 000 kronor.

Vissa tillverkare av nyckelfärdiga Attefallshus har redan börjat lista sina priser. Leverantören Polhus säljer flera olika typer av komplementbostadshus på 25 kvadratmeter i prisspannet 59 000 – 129 000 kronor.

Anlitar du en hantverkare är priset också väldigt varierande. En snickare kostar cirka 350-600 kronor i timmen att anlita, och materialkostnaden beror helt på vad du väljer för lösning. För att inte betala för mycket bör du alltid ta in offerter från flera olika byggfirmor på ditt Attefallshus för att kunna granska dem och välja den som verkar mest kompetent och kan erbjuda bäst pris.

Ställ gärna frågor om Attefallhus i kommentarerna under artikeln så ser vi till att hitta svaren åt dig!

När får man börja föra oväsen i hus eller lägenhet?

När får man börja föra oväsen i hus eller lägenhet?

När är det okej att börja borra, klippa gräsmattan eller hamra? Hur sent får man såga brädor, dammsuga eller dra igång mixern? Vi ställde frågan till över 100 läsare på Byggmentors Facebooksida som fick tycka till fritt (se själva diskussionen här). Här är klockslagen som de tycker är tidigast respektive senast som det är acceptabelt att föra oväsen.

– Två bra tips! Ladda ned vårt Grannkontrakt mot oväsen (hoppa dit direkt), och rösta även på vad du själv tycker är en okej tid för att börja föra oväsen i hemmet (hoppa dit direkt).

Klockan åtta eller nio är ok när du vill föra oväsen

Eftersom det juridiska läget är oklart är det mycket upp till dina grannars (och ditt egna) förnuft att avgöra hur tidigt du kan börja snickra, städa eller hålla på med andra högljudda aktiviteter. Generellt verkar de flesta anse att någon gång mellan 08.00 och 09.00 på vardagar är det okej att börja låta/skramla/borra/banka.

På helgen är det lite mer varierande åsikter, vissa anser att åtta-nio på morgonen är lika godkänt på helg som på vardag, medan andra förespråkar 10.00 eller till och med 11.00 på lördagar och söndagar.

Det verkar också gå en skiljelinje mellan de som bor i lägenhet och de som bor i hus. Lägenhetsinnehavarna är generellt lite mer senstartade, antagligen för att man vet hur väl oljud går igenom tunna lägenhetsväggar. Många villaägare tycker däremot att det i princip är helt okej att köra igång gräsklipparen när som helst på morgonen eftersom de bor i hus och har ett längre avstånd till närmsta granne.

När måste du vara tyst igen?

När det gäller ”stängningstid”, alltså när det anses för sent för att hålla på och föra oväsen i hemmet så varierar svaren nästan ännu mer. Någonstans runt 19-20-tiden på kvällen verkar ändå rätt många tycka är ett bra sista klockslag för högljudda aktiviteter. Generellt anses det lite mer okej att hålla på senare på helgdagarna, kanske till 21-tiden på kvällen.

Till sist finns det en liten (kanske gammeldags?) grupp som anser att söndagar borde vara helt oväsensfria. Sköt snickeri, dammsugning och gräsklippning på måndag till lördag helt enkelt, menar dessa.

Grannkontraktet mot oväsen – fyll i med dina grannar

Det bästa sättet att förebygga störande oljud från dina grannar är att helt enkelt kommunicera med dem. För att hjälpa dig på traven har vi på Byggmentor tagit fram Grannkontraktet mot oväsen. Skicka till din granne, eller ännu hellre; knalla över och ring på dörrklockan och så kommer ni gemensamt överens om vad som ska gälla i just er grannrelation.

Klicka på bilden för att få upp en större version. Högerklicka på bilden och välj ”Spara” för att ladda ned grannkontraktet till din dator, mobil eller annan enhet, eller för utskrift.

kontrakt grannar grannkontrakt oväsen oljud borra dammsuga hamra spika
Fyll i detta kontrakt för att komma överens med grannarna om när ni får respektive inte får föra oväsen.

Vad säger lagen om oväsen i hemmet

Det finns inga lagstadgade klockslag eller generella tider för när du får föra oväsen i ditt hem eller i din trädgård. Enkelt uttryckt så säger de regler som finns att den boende ska ta hänsyn till sin omgivning och sina grannar, och inte vara störande. Vad ”störande” betyder är naturligt en svår sak att säkert veta så det måste finnas en stor portion sunt förnuft och allra helst dialog med dina grannar.

Det som kan sägas är att det inte nödvändigtvis behöver vara ett visst klockslag som gäller, utan även hur ofta störningar sker. Att ha grannar på andra sidan väggen eller precis bredvid tomten och sedan börja borra eller klockan fem-sex på morgonen kan kanske vara okej en gång, men knappast flera gånger i veckan under en längre period.

Bor du i en bostadsrättsförening kan föreningen ha egna regler för när oväsen får förekomma, hör med din förening om detta. Även om inte bryter mot någon lag så kan du om du bryter mot föreningens stadgar bli tvingad att lämna föreningen och därmed din bostad. I många föreningar anses 22.00 vara sluttiden för oväsen, därefter bör det vara tyst så tillvida att grannarna inte ska störas alls.

Rösta här och ange vilken tid du tycker att det är okej att börja föra oväsen hemma.

När är det okej att börja föra oväsen hemma?

Se omröstningens resultat

Loading ... Loading ...

Kommentera gärna med dina egna åsikter om det här med oväsen i villa, radhus eller lägenhet. Kommentarsrutan hittar du direkt här under artikeln.

Så hittar du hantverkare som inte fuskar med ROT-avdraget

Så hittar du hantverkare som inte fuskar med ROT-avdraget

I dagarna går debatten hög kring hur ROT-avdraget används för fusk och fiffel av många hantverkare och entreprenörer. I SVT:s Uppdrag Granskning avslöjas bland annat att många entreprenörer överdriver kostnaden för arbetet, alltså den del som är avdragsgill, i syfte att kunna erbjuda kunden ett lägre pris. Det gör att de då får konkurrensfördelar gentemot de hantverkare som följer reglerna.

Som kund och beställare av en hantverkares tjänster är du alltid ansvarig för att ROT-avdraget görs korrekt och även att du har tillräcklig inkomst för att ”täcka” ditt önskade avdrag med din inbetalade skatt (se vår guide till inkomstkravet för ROT). Därför ger Byggmentor dig här verktygen och tipsen för att säkerställa att du inte går på en nit när du utnyttjar ROT-avdraget.

Vad är normal arbetskostnad

Vid olika typer av hantverksarbeten och entreprenader finns det ofta schabloner på hur stor del av ett visst arbete som ska vara arbetskostnad. Ibland är det en uppskattning och ibland en specifik procentandel. Vid exempelvis värmepumpsinstallationer har branschorganisationen SVEP satt schablonen till 30 procent av den totala kostnaden för installation av exempelvis en bergvärmepump (och andra vätskevärmepumpar) som arbetskostnad. Alltså, om totala priset blir 120 000 kr så utgör arbetskostnaden 36 000 kr (30% av det totala) och du kan då göra ett ROT-avdrag på hälften av det – 18 000 kr. För luftvärmepumpar är arbetskostnadsdelen lägre; 25%.

Hör gärna med en branschorganisation när du ska köpa in en ROT-tjänst. Du hittar flera stora branschorganisationer i denna lista. Fråga vad som är en rimlig arbetskostnad för ett visst arbete och använd sedan den siffran när du granskar offerter från entreprenörerna. Som alltid bör du också gå efter tumregeln ”är det för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant”.

Ställ frågor om ROT-avdraget till entreprenörerna

När du ska anlita en hantverkare för en stor eller liten tjänst bör du alltid kontakta flera olika företag och ta in offerter från dem. Det låter dig enkelt och tydligt kunna jämföra deras erbjudanden och pris till dig. Be dem alltid specificera redan i offerten hur stor del av priset som är arbetskostnaden.

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Fråga även om vad entreprenören tar för timarvode för arbetet. Även om alla entreprenörer är i sin fulla rätt att ta vilket pris de vill bör du vara vaksam på timkostnader som sticker av för mycket från normen. Någonstans mellan 400-900 kr i timmen inklusive moms brukar vara normalt timpris för att anlita en hantverkare.

Få alltid även svart på vitt om hur stort ditt ROT-avdrag blir. Det ska alltid specificeras på fakturan men för dig som beställare är det bra att få avdraget utskrivet och inräknat redan på offerten.

Skriv avtal om priset

När du är överens med den hantverkare som erbjuder bäst pris utan att tänja på verkligheten för mycket så ska du alltid skriva ett avtal, där bland annat priset slås fast. Det kan vara ett på förhand bestämt belopp eller en timkostnad som anges, eller en kombination, men det är viktigt att ni båda är överens. Då blir det också sedan tydligt hur stort ROT-avdraget ska vara.

Fakta: ROT-avdraget

 • Ger privatpersoner 50 procent avdrag på arbetskostnaden vid bygg- och renoveringsarbeten.
 • Gäller endast den som äger sitt hem.
 • Avdraget görs från din inbetalade skatt, du måste alltså ha en inkomst för att kunna nyttja avdraget.
 • ROT gäller för de flesta arbeten inne i ett hus eller hem samt utanpå och i direkt anslutning till huset.
 • Ställ egna  frågor och läs andras frågor på Byggmentors ROT-forum.
 • Läs alla reglerna för ROT-avdraget här.

Kommentera gärna artikeln med dina egna åsikter om fusket kring ROT-avdraget. Vad tycker du? Bör reglerna ändras? Får man acceptera ett visst fusk för ett annars effektivt och uppskattat avdrag? Gör din röst hörd!

Våren är här – se upp med hantverkarna

Våren är här – se upp med hantverkarna

Polisen varnar nu för att våren inte bara för med sig sol och grönska – även fifflande hantverkare vädrar vårluft. Så här undviker du rötäggen i hantverkarsvängen.

Varning för dörrknackande hantverkare

Vi har tidigare skrivit om asfaltsläggare med tveksamma kunskaper eller avsikter, samt om Fuskbyggarnas bästa tips för att kolla upp hantverkaren. Nu är Polisen i bland annat Stockholm tydlig med att denna tid på året är högsäsong för oseriösa hantverkare.

Så här säger Stockholmspolisen i ett uttalande:

Ett vanligt beteende är att hantverkarna ringer på dörren och utger sig för att kunna utföra hantverksarbeten av olika slag. De uppger att de kan börja med arbetet omgående.

Hur ska man då som vanlig hederlig husägare eller lägenhetsinnehavare för den delen, veta om hantverkarna som plingar på dörren är seriösa eller inte? Oroa dig inte, Byggmentor har lsitan med råd för att säkert kunna identifiera oseriösa eller till och med direkt kriminella som kallar sig hantverkare utan att ha varken F-skattesedel eller kompetens.

Varningsklockorna när hantverkaren ringer på

varning-oseriosa-hantverkareSjälva dörrknackandet i sig bör vara en första tankeställare. Visst kan en seriös firma jobba så men ofta är det ett kännetecken för fuskbyggarna och kringresande ”hantverkare” att de ringer på dörren och vill göra affär på en gång.

 • De kräver betalningen på förhand. Detta är något du i mycket få fall ska gå med på även om du anlitar välkända stora byggföretag. Betalning sker när arbetet är utfört, besiktigat och båda parter är nöjda.
 • De insisterar på kontant betalning och vill till och med skjutsa dig till en uttagsautomat. Så agerar ingen seriös hantverkare.
 • När du ber om papper, avtal, organisationsnummer och liknande undviker de frågan eller kommer med ursäkter.
 • Arbetet de utför är sällan ens nära att vara korrekt utfört, om du nu har oturen att gå så långt att du låter dem utföra något jobb.
 • Priset de erbjuder låter för bra för att vara sant. Då är det antagligen just det; för bra för att vara sant.

Tumregeln är att kan de inte visa upp sitt organisationsnummer, som du verifierar hos Skatteverket, så bör du inte ens begära in en offert. Tar du in ett prisförslag, säg att du hör av dig till dem om det är intressant, och att du endast betalar i efterskott, efter avklarat arbete enligt skriftligt avtal specifikt för att anlita hantverkare.

Så hittar du en seriös byggare

Så vad gör du då när hantverkarna som ringer på dörren verkar vara opålitliga eller oseriösa men samtidigt känner att du vill anlita en professionell aktör?

Som tur är har vi tidigare skrivit flera guider i ämnet, läs dessa fyra artiklar (tar cirka fem minuter per artikel) så kommer du vara väl rustad för att vaska fram kunniga, proffsiga och prisvärda entreprenörer oavsett om du ska bygga ett hus eller måla om ett plank.

 1. Att hitta den bästa byggfirman
 2. Så fungerar konsumenttjänstlagen
 3. Avtalsmall
 4. Branschorganisationer för olika typer av hantverkare

Har du haft någon erfarenhet av dörrknackande eller helt enkelt oseriösa hantverkare i år, eller tidigare år? Berätta gärna i kommentarsfältet under artikeln!

Dolda fel och försäkring när du köper hus eller lägenhet

Dolda fel och försäkring när du köper hus eller lägenhet

Få svar på allt om dolda fel, försäkring och ansvarsfördelning när dolda fel upptäcks i samband med köp av ett hus eller en lägenhet. Hittar du inte svaret du söker i artikeln? Skriv en kommentar (under artikeln) och få hjälp av Byggmentors experter och av andra läsare.

Vi börjar med en grundkurs i de generella reglerna för dolda fel som du bör ha koll på innan du ens börjar planera att flytta. Därefter tittar vi närmare på vanliga frågor och exempel på tvister kring dolda fel som upptäcks efter ett avslutat köp.

Säljaren har störst ansvar för dolda fel

Det viktigaste som köpare, säljare, mäklare och försäkringsbolag måste känna till är att den som säljer är skyldig att informera om alla fel eller brister den känner till. Det är alltså inte okej att utelämna någon skada i hemmet bara för att den är svårupptäckt.

Fel som säljaren och köparen inte känner till kallas just för dolda fel, och är alltså saker som inte är i sin ordning och som varken köpare eller säljare kunde förväntas ha koll på vid tillfället för försäljningen av hemmet.

Så långt enkelt, inte sant? Problemet är som sagt var exakt gränsen går för vad en potentiell köpare ska förväntas upptäcka innan flytt och vad som anses så ovanligt eller osannolikt att det klassas som ett dolt fel och därmed faller på säljaren att åtgärda.

Dolda fel-försäkring

För den som säljer är detta viktigt eftersom du kan bli ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter försäljningen. Du kan dock skydda dig mot att behöva åtgärda sådana fel om du skaffar en försäkring, så kallad ”ansvarsförsäkring” eller helt enkelt ”dolda fel-försäkring”. En sådan kan kosta allt från några tusen kronor till över 20 000, beroende på var den tecknas och hur mycket den omfattar.

Den täcker oftast bara upp till en viss maxgräns och självrisken kan vara hög, över 10 000 kronor. Så var noggrann med att ha koll på exakt vad just din dolda fel-försäkring faktiskt erbjuder och inte.

Är du däremot oförsäkrad och säljer en bostad som sedan upptäcks ha exempelvis en svårupptäckt fuktskada, elfel eller annat problem som en besiktningsman rimligen inte kunde ha upptäckt så kan det bli en dyr historia då köparen har rätt att kräva ersättning för de åtgärder som krävs för att lösa problemet.

Den kanske bästa försäkringen mot dolda fel får nog ändå sägas vara en ordentlig besiktning innan köpeavtalet skrivs på. Anlita en oberoende besiktningsman som går igenom huset från grund till taknock, och se till att ett tydligt skriftligt protokoll förs över besiktningen.

Tips: Missa inte vår artikel om viktiga försäkringar när du bygger eller renoverar.

Köparens ansvar då?

En försäkring kan ge visst skydd mot dolda fel.
En försäkring kan ge visst skydd mot dolda fel.

Som köpare har du ”undersökningsplikt”, alltså måste den som köper en villa, ett radhus eller en bostadsrätt göra en ordentlig undersökning av hemmet. Endast sådana fel som inte kan sägas upptäckas under en sådan undersökning eller besiktning kan kallas för dolda.

Observera också att husets ålder och allmänna skick spelar in. Är det ett gammalt hus får du helt enkelt förvänta dig mer skavanker, och därmed minskar alltså utrymmet för att kunna hävda dolda fel i efterhand. Alltså, var extra noggrann vid besiktningen om huset byggdes för många år sedan.

Med ovanstående generella riktlinjer och regler för undersökningsplikt, dolda fel och försäkringar går vi in på några vanliga exempel på tillfällen då en tvist kan uppstå mellan parterna i ett bostadsköp.

Fuktskada i taket

Låt säga att du köpt ett nytt hus och ett halvår efter inflyttning upptäcker du omfattande fuktskador i takkonstruktionen. Är det då ett dolt fel?

Svar: Detta är ett exempel på en gråzon i dolda fel-sammanhang. Var fuktskadorna uppenbara om man såg till att undersöka takets insida på nära håll? Då är det inte ett dolt fel utan istället du som köpare som inte skött din undersökningsplikt.

Om de däremot var omöjliga att upptäcka utan att i princip riva delar av väggar eller innertak, då kan du antagligen hävda att det är ett dolt fel och att köparen ska ersätta dig ekonomiskt för att åtgärda fuktskadorna. Mer om fuktskador i hus här.

Eluttag fungerar inte

Vad händer om ett eluttag inte fungerar när du flyttat in och kopplar in en sladd i det för första gången, är det då ett dolt fel där du kan ersättas av säljaren för vad det kostar dig att anlita en elektriker för att reparera felet?

Svaret är nej, att prova att exempelvis eluttag fungerar är något som åligger dig som köpare att kontrollera. Har du skrivit avtal och redan flyttat in får du svårt att påvisa att elfelet var där från början.

Eluttag är precis som andra ”synliga” saker i hemmet – element, vitvaror, fläkt i kök med mera – inte saker som kan anses vara dolda, och därför är det du som köper som på förhand måste säkerställa att allt är i sin ordning med dessa saker.

Besiktningsman gjorde fel, upptäckte inte dolt fel

Att ta in en besiktningsman måste tyvärr inte innebära att du går säker från framtida strul. Ifall besiktningsmannen missar något när du köper exempelvis ett hus, som sedan upptäcks av en annan besiktningsman när du i sin tur ska sälja huset så är det du som säljer som måste åtgärda problemet.

Det går inte att säga exakt vad som händer utan detta måste avgöras från fall till fall och alla parter måste bidra. Bäst är givetvis om du kan sätta dig med köpare, tidigare besiktningsman samt nuvarande besiktningsman och på egen hand komma överens om vem som bör åtgärda det aktuella felet. Funkar inte det kvarstår att gå till en jurist, en process som riskerar att bli dyr och krånglig.

Undersökningsplikt i badrum

En mycket vanlig fråga rörande dolda fel är kring badrum och andra våtrum, antagligen framför allt för att badrummet liksom köket är så utsatt för väta och dessutom har avlopp indraget vilket gör att antalet källor till potentiella fel är många.

Grundregeln vad gäller dolda fel är dock enkel – om inte felet går att upptäcka utan att riva någon del av badrummet är det antagligen att betrakta som ett dolt fel. Men finns minsta tecken på fuktskador att upptäcka med syn eller lukt ska du som köpare genast undersöka detta, innan du skriver avtal.

Kan det antas att felet kunde upptäckts av en besiktningsman får du svårt att hävda att det är ett dolt fel som säljaren ska åtgärda.

Tips: läs mer om badrumsrenovering som inte behöver kosta skjortan.

Fler frågor och svar om dolda fel

En sak är såväl mäklare och husköpare som jurister och hantverkare överens om – området ”dolda fel” är snårigt värre. Det finns gott om gråzoner och varje fall måste bedömas på sina egna premisser.

Vi på Byggmentor tror att det enda sättet att få klarhet i frågor kring denna typ av ärenden är att fler delar med sig av både sina egna erfarenheter men även vågar ställa frågor. Passa gärna på att göra din röst hörd i kommentarsrutan här nedanför, antingen med egna råd kring dolda fel eller frågor du har. Så, tveka inte! Dela med dig av funderingar eller kom med egna tips kring allt som rör dolda fel och försäkringar!

Hantverkare: Klagomål och varningsflaggor

Hantverkare: Klagomål och varningsflaggor

Tyvärr är klagomål på hantverkare fortfarande i topp när Konsumentverket presenterar resultaten från en undersökning av svenskarnas tjänsteköp. Diskutera gärna ämnet under artikeln.

”Svarta listan” för hantverkare

Ja, ska man tyda Konsumentverkets statistik så är det en hel del hantverkare som ska svartlistas, med tanke på att denna yrkesgrupp fortfarande är i topp när det gäller klagomål. Statistiken för 2012 visar tydligt att även om de allra flesta hantverkare är duktiga och seriösa så sker det varje år flera tusen hantverkaruppdrag som inte slutar lyckligt.

Även om området för TV-, telefon- och Internetabonnemang växer snabbt och får flest antal enskilda klagomål så är det fortfarande aktörer som tillhandahåller hantverkartjänster som är ”värst i klassen”, tätt följt av bilhandlare som kanske lovar mer än de kan hålla. Hantverkare och bilhandlare ses av konsumenterna som de värsta att ha att göra med.

Många klagomål på oseriösa hantvekrare till Konsumentverket.
Många klagomål på oseriösa hantverkare till Konsumentverket. Foto: Byggmentor.se

Under 2012 var drygt 17 procent av svenskarnas klagomål riktade mot hantverkare och byggare och över 20 procent riktade sig mot TV, telefoni och Internet. Anna Lindström, jurist på Konsumentverket säger så här i ett filmat uttalande på deras hemsida:

– För TV, telefoni och Internet är det framför allt långa bindningstider som är problemet. Man kan alltid ta hjälp av sin lokala konsumentvägledare i kommunen.

Men hur går man då tillväga för att klaga på en byggfirma, snickare, målare eller annan hantverkare? Häng med!

Så klagar du på en hantverkare eller byggfirma

Har du själv drabbats av en slarvig eller oseriös hantverkare (berätta gärna om det i kommentarsfältet)? Detta är stegen du i tur och ordning bör vidta när du anlitat hantverkare och inte är nöjd med fakturan, resultatet eller något annat i er transaktion och vill klaga samt få upprättelse:

 1. Hänvisa till avtal. Har ni skrivit avtal (vilket du alltid bör göra) är det detta som gäller, och vill hantverkaren inte följa det så är det denne som är ”boven” i dramat.
 2. Försök komma överens. Även om det kan kännas surt att kompromissa när resultatet inte blir som du önskar så kan det kanske gå att hitta en lösning på din dispyt med hantverkaren utan att vidta rättsliga åtgärder. Detta kan spara dig tid i slutändan, som kanske är mer värt än problemet ni träter om.
 3. Finns inget avtal blir det knivigare, men som konsument har du alltid skydd av konsumenttjänstlagen. Läs på om den och hänvisa till den i dialogen med hantverkaren.
 4. Fungerar inget av ovanstående bör du vända dig till konsumentvägledaren som finns i varje kommun i Sverige. De kan hjälpa dig med nästa steg.
 5. Därefter kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden, deras beslut brukar följas av seriösa hantverkare som är anslutna till en branschorganisation.
 6. I sista hand kan du driva en process mot företaget i fråga i tingsrätten, men då kan du också åka på att betala rättegångskostnaderna. Denna metod bör du alltså i största möjliga mån undvika.

Läs gärna vidare i vår guide till att anlita en seriös byggfirma, samt vår artikel om den eviga frågan ”Göra själv eller köpa tjänst?” Berätta gärna om egna erfarenheter av bra eller dåliga hantverkare här nedanför i diskussionsfältet.

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Den som behöver en hantverkare kan ibland få ringa byggfirmor veckor i sträck innan den träffar rätt. Vi ger dig därför råden och tipsen du behöver för att så enkelt som möjligt hitta rätt hantverkare och byggfirmor, utan att tumma på varken kvaliteten på arbetet eller din budget.

Generellt är det samma principer som gäller vare sig du letar efter byggfirmor som ska bygga ett helt hus eller om du är ute efter en enskild hantverkare som ska tapetsera ett rum eller två. Fördelarna med att läsa på ijnnan gäller såväl stora som små bygg- och renoveringsprojekt (inte minst i och med det förträffliga ROT-avdraget som gäller för olika typer av förbättringsarbeten i hus och bostadsrätter).

Du kan också delta i diskussionen om att anlita hantverkare, dela med dig och ställ dina frågor i kommentarsdiskussionen under artikeln.

Börja med en bra projektbeskrivning

Gör en enkel skiss av det du vill ha utfört, gärna med bilder på liknande lösningar. Kanske kan du ta bilder i grannskapet du bor, eller så kan du hitta gott om inspirationsbilder på nätet. Kombinera detta med en bra skriftlig beskrivning som du kan ge byggfirmorna för att deras hantverkare ska förstå vad du är ute efter.

Är du osäker på hur du ska komma igång? Gör det så enkelt det bara går; sätt dig med papper och penna och berätta med dina egna ord vad du vill ha för slutresultat på ditt bygge eller din renovering. Sedan får du komplettera när byggarna ställer frågor och gör kundbesök för att på plats utvärdera vad som ska göras.

Hitta byggfirmor i din kommun

Efter att ditt byggprojekt är klart i ditt eget sinne och i din enkla projektbeskrivning så är det dags att hitta en byggfirma som kan ta sig an projektet. Vanligtvis väljer många första bästa hantverkare de hittar, inte sällan baserat på personliga kontakter. Detta behöver inte vara fel men vi slår gärna ett slag för att granska utbudet lite närmare i det område du bor, för att du som konsument bättre ska kunna ställa krav och syna byggfirmornas priser i sömmarna.

Glöm heller inte att du vid större projekt såsom ett husbygge eller liknande ofta gör bäst i att anlita flera olika typer av firmor i en större entreprenad, för att täcka in alla olika arbetsmoment.

Till exempel så finns det så här många hantverkarföretag verksamma i olika delar av landet, och detta är bara företag som sysslar med byggnads- och snickeriarbeten, utöver dessa finns många fler som sysslar med mer nischade delar av hantverkarbranschen (källa: Allabolag.se 2012):

 • Byggfirmor i Stockholm: 4 4481 st
 • Byggfirmor i Västra Götaland/Göteborg: 2 630 st
 • Byggfirmor i Skåne: 2 077 st
 • Byggfirmor Uppsala: 667 st
 • Byggfirmor i Östergötland: 603 st

Detta var några prov på hur många hantverkarfirmor det finns att välja på där ute. Så hur gör du då för att hitta den byggare som passar för just dina behov, oavsett om det är ett staket till altanen som ska byggas, eller ett hus som ska totalrenoveras från grund till taknock? Häng med!

Välj ut och ta in offert

Du kan givetvis inte kontakta alla olika hantverkarfirmor i din region, även om det då skulle borga för en (för dig) optimal konkurrenssituation där varenda byggfirma i hela länet kämpar om att trumfa varandras erbjudanden till dig. Men däremot kan du faktiskt, och bör, ta in offerter från runt fyra till fem hantverkare, gärna några olika typer av företag också, kanske en stor marknadsledande entreprenör och ett par mindre lokala snickerier?

Gör du detta så har du genast drastiskt ökat dina chanser till att få till en bra ”deal” eftersom du nu svart på vitt kan ställa de olika offerternas priser mot varandra. Du kan också berätta detta för de olika företagen som tävlar, och faktiskt lyckas pruta en del. Idag finns det dessutom gratistjänster för att ta in offerter från seriösa hantverkare, utnyttja gärna en sådan.

Hantverkare till badrummet? Följ Byggmentors tips och råd.
Hantverkare till badrumsrenovering? Följ Byggmentors tips och råd.

Utöver priset tillåter även detta förfarande dig att enklare få en känsla för de olika firmorna som hör av sig till dig och du kan ställa kontrollfrågor för att säkerställa att de förstår dina behov och är kunniga inom de hantverksområden som krävs för att allt ska utföras korrekt.

Att tänka på när du jämför byggarna

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är: Priset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är:

checkbox_byggfirmorPriset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

checkbox_byggfirmorSeriositet och kommunikation. Detta är svårt att mäta, men det är mycket viktigt att du uppfattar hantverkaren som seriös och att du kan kommunicera med den eller de personer som ansvarar för byggjobbet.

checkbox_byggfirmorReferenser från tidigare projekt. Ska du bygga en tillbyggnad på huset? Be om exempel från tidigare liknande projekt. Ska du måla om huset? Be om bilder och referenskunder på andra fasadmålningar. Låt helt enkelt tidigare framgångsrikt utförda uppdrag tala!

checkbox_byggfirmorF-skattesedel. Be om organisationsnummer och kolla upp detta hos exempelvis Skatteverket. Då får du bevis på att det är en riktig registrerad firma du yhar att göra med och ingen lurendrejare (se detta exempel på skojare i hantverkarbranschen).

checkbox_byggfirmorROT-avdrag. Läs på om ROT-avdraget, kontrollera huruvida ditt projekt omfattas av det (i listan över alla avdrag) och fråga sedan dina tänkta byggfirmor om det. Då vet du att de har koll på reglerna, vilket är mycket viktigt eftersom du kan spara upp till halva arbetskostnaden genom att använda ROT.

Lägga allt på byggfirman eller göra själv?

Ett symptom av Martin Timell-samhället, i och med succéer som Äntligen Hemma är att många väljer att göra hemmafixande och byggprojekt själva istället för att anlita experter. Detsamma gäller även när du lägger pengar på att ta in hantverkare, många vill vara med och bidra eller åtminstone se och lära.

Vårt råd är att i mesta möjliga mån låta byggfirman sköta jobbet. Dels för att de inte ska störas och dels för att du ju faktiskt betalat för tjänsten. Luta dig tillbaka, eller ta tag i något annat projekt där du gör mer nytta.

Har du andra tips som inte dykt upp i artikeln? Egna positiva erfarenheter eller skräckupplevelser av att anlita byggare? Vad är de vanligaste problemen i dialogen när man köper hantverkartjänster? Dela med dig och diskutera i kommentarsfältet nedan!

Kanske vill du även läsa mer om:

Allt om ROT-avdraget 2013

Allt om ROT-avdraget 2013

Tänker du köpa en tjänst med ROT-avdrag 2013? Här är reglerna du behöver känna till, förändringarna som kommer och tipsen för att lyckas så bra som möjligt. Vi rensar stigen för dig i ROT-djungeln helt enkelt. Fram med sparhatten så kör vi! Du kan även ställa egna ROT-frågor under artikeln så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Vad är ROT-avdraget egentligen?

Grunden i detta avdrag är detsamma som de varit de senaste åren; ett femtioprocentigt avdrag på pengar du lägger på att anlita en hantverkare eller annan fackman för jobb inne i eller utanpå ditt hem. Avdragewt har ett tak på 50 000 kr om året och gäller bara en bostad som du själv äger, eller en sommarstuga.

Avdraget omfattar de allra flesta byggnads- och renoveringsarbeten som du kan utföra i ett hem. Vill du veta om en särskild typ av jobb omfattas kan du stämma av mot vår ROT-lista för 2012 – samma avdrag gäller för ROT-avdraget även 2013.

Så funkar ROT-avdraget i fem steg

När du ska använda dig av denna skatterabatt på hantverkartjänster finns det några enkla steg att ta hänsyn till för att allt ska flyta på smidigt:

 1. Ta alltid in priser från några olika firmor och se till att de kan reglerna runt ROT-avdraget. De flesta seriösa hantverkarfirmorna har bra koll på detta då det ligger i deras intresse att så många konsumenter som möjligt utnyttjar det.
 2. När du hittat en hantverkare du gillar kontrollerar du deras organisationsnummer på allabolag.se eller hos Skatteverket, för att säkerställa att de är en riktig firma. Är det inte det kommer ditt ROT-avdrag istället bli en otrevlig restskatteöverraskning på din nästa deklaration. Dessutom är det med ROT väldigt dumt att anlita någon svart eftersom inte ens arbetskostnaden blir lägre med svartjobb.
 3. Kom överens om pris, vad arbetet ska omfatta och när det ska vara utfört. Reglera detta i ett avtal som ni skriver på tillsammans. Läs mer om att skriva avtal med hantverkare.
 4. Arbetet utförs, och efter avslutat arbete får du faktura (du ska aldrig betala för arbetet innan det är utfört!). Hantverkaren specificerar på fakturan hur stort ROT-avdrag som är gjort, och detta dras av på priset direkt. Du behöver alltså inte fylla i några papper eller liknande utan ”rabatten” dras automatiskt.
 5. Nu är allt klart och du kommer i din deklaration se ditt ROT-avdrag angivet. Det finns dock en viktig brasklapp: du måste ha haft tillräcklig inkomst för att ha dragit in så mycket skatt att det täcker avdraget du gör. Exakt var gränsen går varierar beroende på en rad faktorer, läs mer om inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exempel: Petra anlitar en snickare

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Petra vill bygga en altan och måla om fasaden på sitt hus, en liten enplansvilla hus på 85 kvadratmeter. Hon kontaktar tre olika företag som alla lämnar offerter både på altanbygget och på ommålningen av hennes hus. Till slut väljer hon en offert som ser ut så här (något förenklad):

Timkostnad för snickeri- och måleriarbeten: 1100 kr (för två man, inklusive moms).

Materialkostnad: 12 000 kr

Reseersättning: 1000 kr.

Hon skriver avtal på dessa priser och arbetet genomförs. Totalt tar det hela 27 timmar, vilket ger en arbetskostnad på 27*1100 kr=29 700 kr. Denna appliceras nu ROT-avdraget på, vilket gör att den halveras till 14 850 kr.

Petra får faktura från hantverkaren som då ser ut så här:

– Arbete (altanbygge och fasadmålning): 29 700 kr

– ROT-avdrag: – 14 850 kr

– Material: 12 000 kr

– Reseersättning: 1000 kr

– Total pris efter ROT-avdrag: 27 850 kr (pris exklusive avdrag 42 700 kr).

Hon betalar fakturan där avdraget redan är gjort och behöver alltså inte göra något mer, utan kan luta sig tillbaka på sin nybyggda altan.

Vanliga frågor om ROT-avdraget

Vilka arbeten gäller avdraget?

Svar: Kolla på vår lista över ROT-arbeten. Hittar du inte arbetet där kan du kolla med Skatteverket samt rådfråga den hantverkare du anlitar.

Måste man äga huset man gör avdrag för?

Svar: Ja. Du ska helt eller till viss del äga det hus eller den lägenhet du gör ROT-avdrag för arbeten i.

Gäller ROT även i en bostadsrätt/lägenhet?

Svar: Ja, för de jobb som sker inne i lägenheten. Sådant på utsidan, vilket inkluderar exempelvis byte av fönster, kan du inte göra avdrag för till skillnad från den som bor i hus som kan göra avdrag för allt detta.

Kan jag dela upp avdraget med min partner?

Ja, om ni båda äger bostaden kan ni båda göra varsitt ROT-avdrag på max 50 000 kronor.

Gäller ROT-avdrag arbeten på tomten eller i trädgård?

Svar: Generellt sett så är svaret nej, avdraget är till för arbeten inne i ditt hus eller i direkt anslutning till ditt hus. Exempelvis kan du använda ROT till ett garage om det sitter ihop med huset, men inte om det är fristående. Det finns dock undantag för när du får utnyttja ROT för arbeten på tomten, och det är när de har en inverkan på din bostad. Exempelvis anläggning av trekammarbrunn/infiltrationsanläggning, eller installation av bergvärme eller jordvärme. Vi hänvisar även till vår ROT-lista där du ser alla avdrag.

Har du andra frågor om ROT? Eller erfarenheter från ditt eget användande av avdraget? Dela med dig genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet här nedanför.

Godkända ROT-avdrag 2012

Godkända ROT-avdrag 2012

Nytt år innebär att ROT-avdraget ”nollställs” och alla som äger sitt hus eller sin lägenhet kan utnyttja ROT-avdraget för arbeten i eller på sitt hem. Här sammanställer vi en lista över de ROT-arbeten som är (och inte är) godkända för ROT-avdrag 2012. Vill du veta mer om hur avdraget fungerar rekommenderar vi guiden ROT-avdrag 2012. Diskutera gärna eller ställ frågor om ROT-avdraget – i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Listan är i bokstavsordning. Hittar du inte ROT-tjänsten du undrar över går det bra att skriva det i kommentarsrutan längst ner så kommer Byggmentor att kolla upp det åt dig.

ROT-avdrag A-H

A

ALTAN
Förutsatt att altanen sitter ihop med ditt hus ger bygge eller reparation av altan rätt till ROT-avdrag. Det gäller dock enbart för dig som äger småhus – för bostadsrätter får du inte gör ROT-avdrag för att bygga altan.

ANLÄGGNINGSARBETE
Olika former av anläggningsarbete på exempelvis trädgård, staket, murar, uppfart och liknande ger inte rätt till ROT-avdrag.

ARKITEKT
Att anlita arkitekt är inte godkänd ROT-kostnad.

ARRENDERAD BOSTAD
Du får inte utnyttja ROT-avdraget i en bostad som du arrenderar.

ASFALTERING
Asfaltering är inte godkänt ROT-arbete.

AVFALL
Att forsla bort avfall från ditt hus eller tomt är inte ROT-berättigande.

B

BADRUM
Att genomföra arbeten i ett badrum berättigar till ROT-avdraget, såväl badrumsrenovering som mindre arbeten såsom omkaklin, byte av inredning eller liknande badrumsarbeten. Här kan du läsa mer om att renovera badrum.

BALKONG
Bygger du till en balkong på småhus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden, dock inte för en balkong som byggs till på en bostadsrätt.

BERGVÄRME
Arbetskostnaden för att installera bergvärme ger rätt till ROT-avdrag. Detta omfattar både borrning av borrhåll och arbetet med att installera själva bergvärmepumpen.

BLANDARE
Den som byter ut sina blandare i kök eller badrum får göra ROT-avdrag för arbetet.

BOSTADSRÄTT
För dig som bor i bostadsrätt gäller speciella ROT-regler – endast arbeten som sker inne i bostadsrätten är godkända för ROT-avdrag. Alltså får du till exempel göra ROT-avdrag för målning inne i bostadsrätten men inte för målning på utsidan.

BRASKAMIN
Ja – att installera en braskamin är godkänt arbete för ROT.

BREDBAND/FIBERKABEL
Om du anlitar någon för att gräva ner bredbandskabel på din tomt, och bredbandet ska användas av dig i ditt hem så får du göra ROT-avdrag för kostnaden. Dock inte för bredbandsarbete inne i huset eller lägenheten.

BORRA BRUNN
Du får göra ROT-avdrag för brunnsborrning förutsatt att arbetet sker för att förse ditt hem med vatten.

BRYGGOR
Arbeten med ett renovera eller bygga brygga ger inte rätt till ROT-avdrag. Men bryggan,

BYGGNAD PÅ OFRI GRUND
Ja – en byggnad på ofri grund är ROT-godkänt.

C
CARPORT
Du får göra ROT-avdrag för bygge av carport (och garage) förutsatt att tillbyggnadens tak till minst tre fjärdedelar är hopsatt med taket på ditt hus. Är den inte det anses det vara en fristående byggnad och ger då inte rätt till skattereduktion. Läs mer på vårt garage- och carport-forum.

CENTRALDAMMSUGARE
Arbetskostnaden för att installera centraldammsugare är godkänt för ROT.

D
DRÄNERING
Såväl grävning för dränering samt själva dräneringsarbetet är ROT-berättigande. Du får också skatterabatt för arbetskostnader för att återställa marken.

DÖRRAR I SMÅHUS
Att byta dörrar inomhus, eller renovera befintliga dörrar ger rätt till ROT-avdrag. Arbete på ytterdörr är bara ROT-giltigt i småhus, alltså inte i bostadsrätter.

E

ELANSLUTNING
Att gräva ledningar för el ger rätt till ROT-avdrag för arbetskostnaden förutsatt att elen är avsedd för ditt hus.

EL-ARBETE
El-arbeten är ROT-berättigande om de sker i ditt hus elelr din bostadsrätt. För bostadsrättsinnehavare krävs att det är du själv och inte föreningen som står för elarbetet för att det ska vara godkänt för ROT.

Läs mer om elpriser 2012.

F

FASADTVÄTT
Att rengöra och tvätta fasaden på ett hus är godkänt för ROT.

FJÄRRVÄRME – SMÅHUS
Gräver och installerar du fjärrvärmeledningar som är avsedda för att leverera fjärrvärme till ditt hus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden. du får dock inte göra avdrag för fjärrvärmeinstallation till bostadsrättslägenhet.

FRIGGEBOD
Att bygga friggebod på tomten är inte godkänt ROT-avdrag, men du kan få ROT-avdrag för arbete på en befintlig friggebod.

FRITIDSHUS/SOMMARSTUGA
Samma regler gäller för fritidshus som för din primära bostad, men du som gör ROT-avdraget måste äga fritidshuset och själv använda det.

FUKTMÄTNING
Att mäta fukt är inte godkänt ROT-avdrag.

FÖNSTER
Att renovera, byta eller måla om fönster i ett småhus är ROT-godkänt. Däremot är det inte ROT-giltigt i en bostadsrätt. Dock kan du få ROT-avdrag för arbeten som enbart sker på insidan av fönster även i bostadsrätter.

FÖRÄLDERS HUSHÅLL
Du kan göra ROT-avdrag för arbeten som sker i din förälders hem, men det är du som måste äga hemmet även om föräldern bor där.

G

GARAGE
Ett garage som till 75 procent delar vägg med ditt hus, eller som har en dörr mellan huset och garaget, anses vara en tillbyggnad och därmed godkänt för ROT-avdrag. Annars är det inte giltigt.

GRUND — ÅTGÄRDER PÅ KRYPGRUND
Arbeten på en krypgrund, till exempel åtgärder för att förebygga eller bekämpa fukt, ger ROT-avdrag för arbetskostnaden.

GRÄSMATTA
Gräsmatte- eller trädgårdsarbete är inte giltigt för avdrag.

H

HALMTAK
Att byta ut eller lägga nytt halmtak är OK för ROT, precis som andra typer av tak.

HYRESRÄTT / HYRESGÄST
Inga arbeten i en hyresrätt är giltiga för ROT-avdrag.

HÄNGRÄNNOR
Att byta ut eller reparera hängrännor är godkänt ROT-arbete.

ROT-avdrag I-P

I

Vad på huset gör du ROT-avdrag för?

INFILTRATIONSANLÄGGNING
Om du äger tomten som infiltrationsbädden eller infiltrationsanläggningen anläggs på så får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden.

INSTALLATION
Att installera exempelvis tvätt- eller diskmaskin ger inte rätt till ROT-avdrag.

J

JORDVÄRME (MARKVÄRME)
Du får göra avdrag för arbetskostnadsdelen av en installation av jordvärme. Både för grävning och inkoppling av jordvärmepumpen. Detta förutsätter dock att jordvärmen anläggs på tomten där ditt hus ligger.

K

KAKELUGN
Ja – att sätta in kakelugn är giltigt avdrag.

KOLONISTUGA
ROT-avdraget gäller för arbeten på kolonistugor om stugan går att övernatta i och koloniföreningens stadgar tillåter övernattning.

KOMMUN
Du får inte göra avdrag för arbeten som utförs av staten, kommunen eller landstinget. Däremot får du göra avdrag för arbeten som du köper från kommunala bolag.

KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPP
Om vattnet och/eller avloppet är avsett för ditt hus och arbetet inte utförs av kommunen så får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden för att dra in vatten och avlopp.

KRANAR
Att byta ut kranar i exempelvis badrum, kök eller tvättstuga ger rätt till ROT-avdrag.

KÖK
En köksrenovering eller annat arbete i kök ger rätt till ROT-avdrag. Observera dock att arbetet ska ske i ditt hem – du får alltså inte göra avdrag för arbete som sker på annan plats, till exempel i hantverkarens egna lokaler.

L

LARM
Nej, larminstallation är inte ROT-berättigande.

LUFTVÄRMEPUMP / LUFT/VATTEN-VÄRMEPUMP
Montering och installation av en värmepump ger rätt till ROT-avdrag.

LÅS
Att sätta in nya lås är godkänt ROT-avdrag.

M

MARKARBETEN
Markarbeten såsom nedgrävning av vattenledningar, avlopp eller bredbandskabel ger rätt till ROT-avdrag, om de avses för huset på tomten där markarbetet sker.

MARKSTEN
Att lägga marksten ger inte rätt till ROT.

MARKVÄRME
Att installera markvärme (markvärmepump) är ROT-berättigande.

MARKISER/TERRASSMARKIS
Att sätta upp markiser är godkänt avdrag – dock enbart på småhus, inte på bostadsrätt.

MASKINER
Det är bara själva arbetskostnaden som ger rätt till ROT, inte exempelvis hyra av maskiner.

MÅLERIARBETEN
Att måla om ett hus eller måla inomhus ger rätt till ROT-avdrag. För den i bostadsrätt är det bara måleriarbeten inomhus som godkänns.

N

NYBYGGE
Att bygga nytt hus ger inte rätt till ROT-avdrag, utan bara arbeten som är av tillbyggnads- eller ombyggnadskaraktär är godkända för ROT.

O

OMBYGGNATION
Att bygga om ett befintligt hus är godkänt för ROT, men då krävs det att merparten av den gamla husstommen fortfarande är kvar, annars betraktas det som ett nybygge.

P

PERSIENNER
Nej – att montera persienner är inte ROT-godkänt.

PLÅTTAK
Att lägga nytt plåttak, reparera gammalt plåttak, eller rengöra takplåten är alla godkända ROT-avdrag.

POOL
En pool som ligger inomhus får göras ROT-avdrag på, men inte för pool utomhus.

ROT-avdrag R-Ö

R

RADON
Du får göra ROT-avdrag för arbete med att sanera radon, men inte om du redan fått något annat bidrag eller stöd för radonsaneringen.

S

SAMFÄLLIGHET
En samfällighet får inte göra ROT-avdrag.

SANITETSPORSLIN
Att installera och montera sanitetsporsiln är OK för ROT-avdrag.

SKADEDJUR
Nej – skadedjursbekämpning är inte OK för ROT.

SKORSTEN
Skorstenen är precis som andra arbeten på tak godkänd att göra ROT-avdrag för, såväl för reparationer som för ombyggnad.

SOLPANELER
Att sätta in eller byta ut solpaneler är godkänt för ROT-avdrag förutsätt att du inte redan fått något annat bidrag eller stöd för detta.

STAKET/PLANK
Nej, arbeten på staket eller plank är inte ROT-berättigande.

STENSÄTTNING
Nej, att sätta sten ger inte rätt till skattereduktion.

T

TAK
Arbeten med att lägga tak, byta tak, takomläggning, byta ut takpannor, med mera, är godkänt ROT-arbete.

TEGELTAK
Arbetskostnad för arbete med tegeltak medger rätt för skattereduktion.

TILLÄGGSISOLERING
Du som tillägsisolerar vinden, källaren eller annan del av huset får göra ROT-avdrag.

TRAPPA
Förutsatt att trappan i fråga är inne i ditt hus eller fastsatt i utsidan av ditt hus så får du göra avdrag för arbeten på trappan.

TREKAMMARBRUNN
Ja – en trekammarbrunn som anläggs på tomten och är avsedd för ditt hus är giltigt ROT-avdrag.

U

UTBYGGNAD AV FÖRRÅD
Att bygga ut ett redan befintligt förråd är godkänt för ROT.

V
VASSTAK
Precis som andra typer av tak så får du göra ROT-avdrag för arbeten med vasstak.

VATTENLEDNING
Om vattenledningen ska kopplas till ditt hus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden för att gräva ned och koppla in vattenledningen.

VEDSPIS
Ja, installation av vedspis är ROT-godkänt.

VENTILATION
Arbeten som berör ventilation får du göra ROT-avdrag för.

VÄRME
Om du gräver ned ledningar för värme får du skattereduktion för arbetet förutsatt att värmen är avsedd för ditt hus.

VÄRMEPANNA
Att sätta in en värmepanna är ROT-giltigt arbete.

VÄRMEPUMP
Du får göra ROT-avdrag för att installera värmepump, och även för exempelvis borrning och grävning för bergvärme eller jordvärme. Läs mer om värmepumpar här.

Ställ gärna frågor om ROT-avdraget i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Allt du behöver veta om ROT-avdraget 2012

Allt du behöver veta om ROT-avdraget 2012

Under 2012 fortsätter ROT-avdraget att gälla. Byggmentor går igenom förändringar, regler och vad du bör tänka på när du köper ROT-giltiga tjänster. Uppdaterad info hittar du i artikeln Allt om ROT-avdraget 2013.

Ställ frågor om ROT-avdraget 2012 i kommentarsrutan längst ner eller på vårt ROT-forum så får du snabb hjälp av Byggmentors redaktion eller av våra läsare. Missa heller inte listan över giltiga ROT-avdrag.

Så funkar ROT-avdraget 2012

I grunden är ROT-avdraget 2012 detsamma som tidigare år. Du får alltså dra av 50 procent av en arbetskostnad för giltiga ROT-tjänster upp till 100 000 kr. Själva avdraget är alltså max 50 000 kr. Är ni två personer som är skrivna i huset eller bostadsrätten så får ni göra varsitt ROT-avdrag för samma tjänst vilket gör att ni då kan halvera arbetskostnader på totalt 200 000 kr, vilket ger ett högsta avdrag på 100 000 kr.

Det enda som eventuellt kan sätta gränser för hur stort avdrag du kan göra är din inkomst. Du måste alltid ha tjänat in så mycket att din slutliga skatt under det år du gör ROT-avdrag för är minst lika stor som ROT-beloppet. Läs mer om detta i vår inkomstguide för ROT-avdrag.

Precis som tidigare gäller ROT-avdraget i år enbart arbetskostnadsdelen av den tjänst du köper. Till exempel; anlitar du en takfirma för att lägga om ditt tak så får du halvera den del av fakturan som gäller arbetskostnaden – inte det du betalar för själva materialet, eller eventuella resekostnader.

Tjänsterna som du får göra ROT-avdrag för

ROT-avdraget halverar kostnaden för att anlita hantverkare.

ROT-avdraget tillkom för att bland annat göra det mer attraktivt att köpa tjänster vitt, och man valde då ut husarbeten som en sektor där ett avdrag skulle kunna få stor effekt på just förhållandet vitt arbete/svartarbete.

Här är hela listan för de arbeten som är kvalificerade för ROT-avdrag.

Generellt kan du dock alltid tänka att ROT-avdraget gäller för renoveringar, byggnationer eller reparationer som utförs i eller utanpå ditt hus. Däremot gäller ROT-avdraget med få undantag inte för arbeten som sker på din tomt.

För dig i bostadsrättslägenhet är reglerna likadana med undantaget att det bara är arbeten inuti själva lägenheten som är godkända. Detta eftersom ROT-avdraget är till för privatpersoner och utsidan av en bostadsrätt anses vara bostadsrättsföreningens ansvar att underhålla eller bygga om.

Frågor och svar om ROT-avdrag 2012

Här samlar vi vanliga frågor och svar om ROT-avdraget. Vi uppdaterar löpande, så undrar du något kring ROT-avdraget är det bara att ställa din fråga i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt ROT-forum.

Vad måste jag göra för att få mina ROT-pengar?
– Ingenting. Den du köper tjänsten av drar själv av ROT-avdraget direkt på fakturan och får sedan ROT-avdraget utbetalat till sig. Du som köper tjänsten behöver bara se till att du betalat in tillräckligt med skatt under året för att kunna täcka avdragsbeloppet. Läs mer om det i vår guide till inkomst för ROT-avdrag.

Får jag anlita en privatperson och ändå utnyttja ROT-avdraget?
– Ja, men då gäller särskilda regler och avdraget begränsas av redovisad arbetsgivaravgift. Kontakta Skatteverket om du är osäker och vill anlita en privatperson,

Får jag göra avdrag för arbete i fritidshuset?
– Ja, så länge du som gör avdraget också äger fritidshuset och använder det för fritidsboende.

Får jag använda ROT-avdraget för arbeten utomlands?
– Ja, så länge du är skriven i Sverige och betalar din skatt i Sverige. Läs mer i guiden ROT-avdrag utomlands, steg för steg.

Hur vet jag vad som är arbetskostnaden på min faktura?
– Be din leverantör att specificera vad som är arbetskostnad på fakturan, och gärna redan på offerten. Då är det enkelt för dig att se hur stort ROT-avdraget blir.

Kan jag och min sambo/fru/man dela på ROT-avdraget?
– Ja, om ni båda äger ert hem går det bra att dela upp ROT-avdraget mellan er. Det är då viktigt att meddela den ni köper ROT-tjänsten av om att ni vill göra var sitt ROT-avdrag.

Hur vet jag om ett arbete är OK för ROT-avdrag 2012?
– Börja med att titta i Byggmentors ROT-lista. Hittar du inte ditt arbete där bör du kontakta Skatteverket och fråga. Tumregeln är dock som alltid att arbeten i och på ditt hus är godkända för ROT medan arbeten som inte är direkt kopplade till huset inte är ROT-godkända.

Uppdaterad info hittar du i artikeln Allt om ROT-avdraget 2013.

Fördjupning: mer om ROT-avdraget

Här är några bra länkar för dig som vill veta mer om ROT-avdraget, hur det fungerar och den politiska diskussionen runt det. Kom ihåg att ställa dina egna frågor om ROT i antingen kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors ROT-forum så får du hjälp av rerdaktionen eller andra kunniga Byggmentor-läsare.

Hitta rätt branschorganisation för renoveringen

Hitta rätt branschorganisation för renoveringen

När du ska anlita entreprenörer och hantverkare för byggen, renoveringar, markarbeten och liknande är sannolikheten stor att de tillhör en branschorganisation eller motsvarande sammanslutning. Dessa utfärdar ofta olika former av certifieringar till sina medlemsföretag som intygar att de har koll på gällande regler för det de sysslar med, oavsett om det är en badrumsrenovering, en dränering eller kanske en takomläggning. Byggmentor går här igenom de större branschorganisationerna i Sverige och hur du använder dig av dem på bästa sätt när du själv anlitar hantverkare.

Diskutera och tipsa gärna om branschorganisationer  i kommentarsrutan under artikeln eller på Byggmentors hantverkarforum. Använd gärna listan nedan som referens och utnyttja respektive branschorganisation när du ska köpa en tjänst, de kan ofta berätta mer om vad du bör tänka på när du väljer entreprenör.

Elektriker: Elektriska Installatörsorganisationen

Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) samlar totalt cirka 23 000 personer som är anställda i elinstallationsföretag anslutna till EIO. För konsumentens del ser EIO bland annat till att deras elektriker förbinder sig att följa Allmänna Reklamationsnämndens beslut om en tvist skulle uppstå (givetvis gäller dock alltid konsumenttjänstlagen oavsett om en hantverkare är ansluten till en branschorganisation eller inte). De erbjuder även tjänster som Elkontroll och Eltest som på olika sätt ser över elen i ett hus eller en lägenhet för att säkerställa att elsäkerheten är tillfredsställande.

Hemsida: www.eio.se
Medlemsföretag: 2 600 (85 procent av elteknikbranschen)
Anställda i medlemsföretag: 25 000

Fönster och glas: Glasbranschföreningen

För de företag som arbetar med fönster eller andra typer av glas (till exempel bilgglasmästerier) finns branschorganisationen Glasbranschföreningen (GBF). Företag anslutna till GBF får utbildningar och blir certifierade och/eller auktoriserade inom olika moment som berör glasarbete.

Hemsida: www.gbf.se
Medlemsföretag: 550 ordinarie, 40 associerade (medlemmarna står för 85 procent av branschens omsättning)
Anställda i medlemsföretag: 2 900

Målare: Målaremästarna

Som hörs på namnet är Målaremästarna branschorganisationen för målerier. Bland mycket annat certifierar de målarfirmor inom bland annat rostskyddsmålning och våtrumsmålning. De har även en egen så kallad nöjd-kund-garanti som gäller den som köper tjänster av anslutna målare. 

Hemsida: www.maleri.se
Medlemsföretag: 1000 (står för 85 procent av måleribranschens omsättning)
Anställda i medlemsföretag: 12 000

Anläggningsarbeten: Maskinentreprenörerna

Små och stora företag som arbetar med stora mobila maskiner (anläggningsmaskiner) samlas i Maskinentreprenörerna (ME). Dessa typer av företag nyttjas nog främst av privatpersoner vid olika typer av markarbeten på tomten, allt från att gräva för nybygge av hus, till att schakta för dränering eller anlägga en trädgårdsdamm.

Hemsida: www.me.se
Medlemsföretag: 3 700 (ungefär 60-70 procent av branschen)
Anställda i medlemsföretag: 12 000

Plåtarbeten: Plåtslageriernas Riksförbund

Plåslagare samlas i Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) och det första man tänker på som privatperson och villaägare är sannolikt firmor som lägger, renoverar eller byter ut plåttak. Men i PLR samlas också andra företag som på olika sätt sysslar med plåtarbeten, ventilation, med mera.

Hemsida: www.entreprenorforetagen.se (delas med Mekaniska Verkstädernas Riksförbund).
Medlemsföretag: 900
Anställda i medlemsföretag: 5 200

VVS-Företagen

I VVS-företagen samlas firmor som arbetar med värme, ventilation och sanitet – eller VVS helt enkelt. Man satsar mycket på att kompetensutveckla sina medlemmar och ser bland annat till att de följer branschreglerna Säker Vatteninstallation.

Hemsida: www.vvsforetagen.se
Medlemsföretag: 1 400
Anställda i medlemsföretag: 17 400

Kakel/klinker/plattor: Byggkeramikrådet

Byggkeramikrådet (BKR) samlar företag som i första hand arbetar med saker som de flesta stöter på i samband med en badrumsrenovering – plattsättning av exempelvis kakel eller klinkers. Bland annat ser man kontinuerligt över och godkänner våtrumskonstruktioner och ger ut egna branschregler för våtrum.

Hemsida: www.bkr.se

Det finns många andra branschorganisationer, små och stora, men detta var ett axplock av de som man kanske ofta stöter på som privatperson och hemägare som tar in hjälp för ett bygge eller en renovering. Tipsa gärna om fler organisationer i kommentarsrutan här under eller på Byggmentors hantverkarforum.

ROT-avdraget minskar skillnad mellan vitt och svart

ROT-avdraget minskar skillnad mellan vitt och svart

I en färsk rapport om ROT-avdragets användande 2010 från Skatteverket visar det sig att det omdiskuterade, och populära, skatteavdraget uppgick till 13,5 miljarder kronor 2010. Detta kan jämföras med 2009 då 9,6 miljarder kronor betalades ut. Även det så kallade RUT-avdraget för hushållsnära tjänster har ökat från 755 miljoner kr 2009 till 1,3 miljarder 2010 – nästan en fördubbling. Diskutera gärna ROT-avdraget i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Statistik: ROT-avdraget 2010

Genomsnittligt avdrag: 15 500 kr

Andel ROT-avdrag under 5000 kr: 39 procent

Andel ROT-avdrag över 20 000 kr: 28 procent

Antal personer som utnyttjat ROT-avdraget: 870 000

Antal företag som utfört ROT-arbeten: 61 000

Antal köpta ROT-arbetestimmar: cirka 53 miljoner

Vanligaste länen för ROT-avdrag: Stockholms, Hallands, Kronobergs och Jönköpings län.

Läs gärna Byggmentors tidigare artiklar om inkomstgräns för ROT-avdrag samt listan över ROT-arbeten.

Skatteverkets slutsatser

I ett pressmeddelande från Skatteverket säger Annika Persson, analytiker på skatteverket, att en opinionsundersökning de genomfört visar att viljan hos svenskarna att ”köpa vitt” är stor, även om ROT-avdraget skulle försvinna.

— En majoritet av dem som har köpt ROT-tjänster, 56 procent, uppger att de skulle fortsätta köpa vita tjänster i samma utsträckning om skattereduktionen avskaffades. Endast 6 procent uppger att de skulle köpa svart.

Undersökningen visar att det kanske främsta effekten av ROT-avdragets införande är att det lett till att fler köper hantverkartjänster. Runt 40 procent av de som utnyttjar ROT-avdrag menar att de skulle ha skjutit upp eller helt struntat i att köpa sitt ROT-arbete om inte skatteavdraget fanns. Det gör att den kanske främsta effekten av ROT blivit utökad verksamhet för befintliga företag som arbetar med bygg- och hantverkartjänster, snarare än att särskilt många nya företag bildats. Skatteverket medger att det är svårt att exakt se hur stor del av branschens utveckling som kan förklaras med ROT-avdraget men ser samtidigt att de företag med anställda som utnyttjat avdraget har betalat ut totalt sett mer lön än branschen i allmänhet.

En stor skillnad mellan just ROT och RUT enligt rapporten är att de som använder sig av ROT i större utsträckning gör det för att de helt enkelt inte skulle klara av att utföra arbetet själv.

Liten prisskillnad mellan vitt och svart

Elarbeten omfattas av ROT-avdraget.

I det här utdraget från en tabell i Skatteverkets rapport ser man tydligt att skillnaden mellan vit arbetskraft (efter ROT) och svart arbetskraft är liten. Efter varje arbete anges först priset för vitt arbete/timme 2010 efter ROT-avdrag, och sedan svart arbete/timme enligt svartarbetskartläggningen som Skatteverket genomfört (siffrorna är justerade från 2005 till 2010 års nivå med ett påslag på 17 procent).

 • Snickeriarbeten: 265 kr (vitt) 170 kr (svart)
 • El och VA: 287 kr (vitt) 225 kr (svart)
 • Målning och tapetsering:  236 kr (vitt) 211 kr (svart)
 • Golvläggning, våtrum: 259 kr (vitt) 223 kr (svart)
 • Murning: 222 kr (vitt)  135 kr (svart)
De små skillnaderna i pris mellan vitt och svart arbete tror man har bidragit till ROT-avdragets framgång.

Vad händer med ROT-avdraget 2012

Inga förändringar har flaggats för eller beslutats om, så ROT-avdraget kan utnyttjas även 2012. Skatteverket kommer dock i början av 2012 presentera en utvärdering av den så kallade ”fakturamodellen” (mer här om hur ROT-avdraget fungerar), för att se hur man bättre kan arbeta bort fusk och bedrägerier. I denna rapport kan det tänkas att förslag om förändringar kommer att presenteras. Byggmentor håller utkik och lovar att rapportera vidare om eventuella förändringar kring ROT-avdraget 2012!

Vad tycker du om ROT-avdragets popularitet? Finns det ändå något man kan kritisera kring det? Eller är det helt enkelt en framgångssaga som hjälper ärliga hantverkare och privatpersoner som vill ha arbete utfört? Diskutera ROT-avdraget i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Rätt försäkring när du ska bygga hus, bygga till eller renovera

Att välja rätt försäkring är viktigt när du bygger eller renoverar, särskilt om du anlitar hantverkare. Dels för att det kan krävas särskilda försäkringar enligt lag och dels för att du står oskyddad mot olycksfall, byggfel och annat felaktigt utfört arbete om du inte från början sett till att ha rätt försäkring. Byggmentor går igenom de vanligaste försäkringarna vid byggen och renoveringar, allt från allriskförsäkring till färdigställandeskydd. Diskutera gärna försäkringar i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Försäkring under bygget inte samma som hemförsäkring

En viktig skillnad att göra är att poängtera att din vanliga hemförsäkring, eller villaförsäkring, inte bör förväxlas med de särskilda försäkringar som omfattar dig eller din byggherre och/eller din entreprenör vid ett bygge eller en renovering. En hem- eller villaförsäkring är den som fungerar i ditt vardagsliv medan nedanstående försäkringar är specifika för olika delar av ditt byggprojekt.

Rätt försäkring när du bygger eller renoverar
Rätt försäkring när du bygger eller renoverar

Ställ krav på rätt försäkring

Gemensamt för dessa särskilda försäkringar är att du bör föra dialog kring dem med din hantverkare eller byggherre. Seriösa entreprenörer vet vad som gäller och vilken försäkring som krävs för olika typer av projekt. Var aldrig rädd för att dubbelkolla och säkerställa att den som utför arbetet åt dig har tecknat rätt försäkringar samt, i de fall där det behövs, även angivit dig som medförsäkrad. Begär gärna papper på att rätt försäkringar finns och gäller. Se mer om detta här nedan under respektive försäkringstyp.

Allriskförsäkring

En allriskförsäkring är en grundläggande försäkring som den eller de hantverkare eller entreprenör som utför arbetet tecknar. Du ska dock också täckas av den, som medförsäkrad. Med en allriskförsäkring har du ett skydd både under den tid som entreprenaden pågår och två efter att den är avslutad och godkänd. Allriskförsäkring omfattar både byggnaden som byggs eller renoveras samt de verktyg och material som används under projektet.

Byggfelsförsäkring

Den som är byggherre (vilket kan vara både du eller din entreprenör) när du bygger hus, eller fritidshus (samt vid vissa tillbyggnader där du måste ha bygglov) ska teckna en så kallad byggfelsförsäkring. Den skyddar mot konstruktionsfel och fel i exempelvis elinstallationer samt värme- och vatteninstallationer. En byggfelsförsäkring gäller fel som upptäcks inom tio år efter avslutat och godkänt bygge. Är du osäker på om en byggfelsförsäkring krävs för en tillbyggnad eller förändring av befintligt hus bör du fråga miljö- och byggnadsnämnden i din kommun.

Denna kan inom kort komma att ersättas av åtgärdandeförsäkringen.

Ansvarsförsäkring för hantverkare

Den entreprenör du anlitar ska omfattas av en egen ansvarsförsäkring. En sådan försäkring är särskilt inriktad på att skydda mot skadeståndskrav för skador som drabbar en utomstående part, alltså en person som av en eller annan anledning råkar illa ut när något går fel vid ett bygg- eller renoveringsprojekt.

Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme
Viktigt med rätt skydd om olyckan är framme

Färdigställandeskydd

Ett färdigställandeskydd tecknas av byggherren, som alltså kan vara du själv eller en anlitad entreprenör. Denna försäkring ska tecknas vid såväl nybygge som tillbyggnationer och ändringar av exempelvis hus. Färdigställandeskydd skyddar mot en eventuell konkurs för den eller de entreprenörer som arbetar, en konkurs som skulle kunna betyda att arbetet helt stannar av i ett känsligt läge.

Har man då försäkring så kan man då återuppta arbetet inom en hyfsat kort tid, vilket kan vara extremt viktigt om du till exempelvis bygger nytt hus eller utför en takomläggning. Utan färdigställandeskydd kan du stå helt ”naken” i ett sådant läge.

Fråga ditt försäkringsbolag

Utöver ovanstående försäkringar finns det nästan lika många försäkringsvarianter som det finns försäkringsbolag, och det är därför aldrig en dum idé att höra med ditt bolag om vad de rekommenderar för ditt projekt, oavsett om det rör en friggebod eller en badrumsrenovering. Generellt är det dock allra viktigast att säkerställa att den eller de entreprenörer du väljer är rätt försäkrade när bygget drar igång. Kontrollera alltid detta innan du skriver på avtal!

Har du frågor eller egna erfarenheter av försäkringar vid bygge eller renovering? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum för försäkringar.

Elsäkerhet i hemmet – regler och tips

Elsäkerhet i hemmet – regler och tips

Rätt elsäkerhet i hemmet är en av de viktigare sakerna att tänka på när du bygger hus eller renoverar. En feldragen elledning i badrummet eller dålig anslutning i en vägg kan orsaka enorma skador på människor, ditt hem och din ekonomi. Byggmentor går igenom vad du bör tänka på kring elsäkerhet i ditt hus eller din lägenhet. Dela gärna med dig av egna tips eller frågor i kommentarsrutan längst ned eller på Byggmentors forum för elinstallationer, elsäkerhet och andra elfrågor.

Utföra elarbeten själv

Elsäkerhet i hemmet
Bra exempel på vad som INTE är elsäkerhet

Att på egen hand arbeta med elektricitet och elledningar i hemmet är generellt något du bör undvika. Inte bara för att det kan vara ett komplicerat arbete som riskerar att bli direkt livsfarligt om det görs fel, utan också för att du kan bryta mot såväl försäkringsregler som mot svensk lag om du försöker utföra elarbete i hemmet utan att ha rätt kompetens och behörighet. Du som äger ett hus är ansvarig för att elen är dragen på ett korrekt sätt, därför bör du aldrig chansa när det gäller elsäkerhet. Anlita alltid en fackman om du är det minsta osäker.

Lista över elarbeten du får göra själv

Det finns dock enligt Elsäkerhetsverket några elrelaterade arbeten även den utan behörighet får och kan utföra, men givetvis bara om du själv känner dig trygg i arbetet som ska utföras:

Byta glödlampa – detta har väl alla gjort någon gång, och sällan är det särskilt komplicerat. Men för att glödlampsbytet ska vara elsäkert bör du kontrollera att lamparmaturen tillåter den glödlampa du använder (brukar stå skrivet på).

Montera skarvsladdar – här är det viktigt att en skarvsladd som ska användas i ett jordat uttag måste bestå av delar som är jordade.

Laga trasig sladd – du kan som privatperson reparera en trasig sladd genom att kapa av den del som är skadad. Du får inte försöka ”fixa” eller laga en trasig del utan det måste tas bort. Sedan är det okej att ersätta med ny sladd eller stickkontakt så länge den är av samma typ som den tidigare. Observera att sladd som ansluts till lampor generellt är undantagna från detta och kräver en fackman för reparation.

Byte och anslutning av ljusarmatur – arbetar du i ett torrt utrymme kan du själv installera en ljusarmatur, men var extremt noggrann att spänningen är helt bruten.

Byta ut uttag i vägen eller strömbrytare – detta kräver en del fingerfärdighet men känner du att du har kunskapen så får du som privatperson byta ut ett vägguttag eller strömbrytare. Var noggrann med att bryta spänningen, antingen genom att dra ut proppen eller slå av huvudelen.

Byta propp – Japp, detta enkla och klassiska elarbete har nog de flesta utfört någon gång, vilket är helt okej enligt gällande elsäkerhetsföreskrifter. Kom dock ihåg att en propp som är sönder aldrig bör lagas, utan släng den och köp en ny.

Sammanfattningsvis kan man säga att du får utföra enklare elarbeten själv, men kom ihåg att du är ansvarig för dem och därmed också ansvarig om något går fel och en olycka inträffar.

Anlita en behörig elektriker

Alla andra former av arbeten, tillbyggen och renoveringar som omfattar el bör utföras av en behörig elektriker. Det omfattar alltså allt från grundläggande elinstallationer och golvvärme, elkabel som ska grävas ner i marken på tomten, att installera en dimmer, att byta ojordat uttag mot jordat, samt det allt annat som rör el.

Var noggrann vid byte av lamparmatur
Dålig elsäkerhet – byt inte lamparmatur när strömmen är på.

En behörighet som elinstallatör utfärdas av Elsäkerhetsverket och det går att söka behöriga elektriker via den här sidan. Detta bör du alltid göra när du anlitar en elektriker för att försäkra dig om att din elinstallation utförs korrekt och omfattas av din försäkring. Läs också vår guide med allt du behöver veta när du vill anlita elektriker.

Tips för att kontrollera elsäkerhet i hemmet

Här är smarta tips för dig som vill se över elsäkerheten i ditt hus eller din lägenhet:

 • Se till att eluttag i känsliga delar av huset är jordade (till exempel badrum, kök, källare, utomhus).
 • Försök hålla elsladdar fria från att sno ihop sig och ligga i högar.
 • Var restriktiv med grenkontakter, för många sådana kan ge överbelastning.
 • Om du kan, undvik att köra exempelvis diskmaskin eller tvättmaskin utan att du eller annan vuxen kan övervaka dem medan de körs.
 • Elektriska apparater ska vara CE-märkta (betyder att apparaten följer för den relevanta EU-direktiv).
 • Undvik att utsätta elektriskt drivna prylar för vatten och fukt. Detta är lätt hänt om du använder apparater som är gjorda för inomhusbruk utomhus.
 • Du har väl brandvarnare? Om inte är det bara att rusa iväg och införskaffa en sådan illa kvickt!
 • Se till att sladdar och vägguttag är hela och sitter ordentligt i sina fästen.
 • Att vara energismart i hemmet ökar också elsäkerheten.

Vill du vara verkligt säker på att ditt hem har fullgod elsäkerhet kan det vara värt att anlita en behörig elektriker några timmar för att få huset eller lägenheten besiktigad, läs mer här om att anlita hantverkare.

Har du själv funderingar eller tips kring elsäkerhet i hemmet? Dela gärna med dig i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors elforum. Det går bra att skriva och läsa i forumet utan att registrera sig, men registrera dig gärna för full funktionalitet.

Inkomstgräns ROT-avdrag

Maxbeloppet för ROT-avdraget är 50 000 kr per person och år. Men för att kunna utnyttja det bör du veta att du tjänar tillräckligt per månad för att täcka det belopp du gör avdrag för. Byggmentor går igenom regler och vilken inkomstgräns som krävs när du använder ROT-avdrag, och var brytgränsen går. Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet efter artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag. Läs också vår guide till hur ROT-avdraget fungerar.

Inkomstgräns påverkas av flera faktorer

Det finns inget solklart entydigt svar för vilken inkomst du behöver för att göra maximalt ROT-avdrag. Det enda man säkert kan konstatera är att du aldrig kan göra ROT-avdrag för mer pengar än vad du till slut betalar i skatt (efter övriga skatteavdrag). Flera faktorer påverkar var inkomstgränsen går, de största variablerna är:

 • Hur mycket inkomstskatt du betalar, vilket varierar beroende på kommun och om du också betalar statlig inkomstskatt.
 • Om du betalar fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift.
 • Övriga skattereduktioner, som jobbskatteavdrag, pensionsavgift och underskott av kapital.

Så räknar du ut din inkomstgräns för rotavdrag

Via Skatteverket kan vi här se en uträkning på en person som tjänar 25 000 kr i månaden inkomståret 2011, som äger ett hus och har ett bolån, för att se hur stort ROT-avdrag han eller hon kan göra. Observera att detta är en förenklad uträkning men som ändå visar principen för inkomstgräns för ROT-avdrag:

Månadslön: 25 000 kr (årsinkomst 300 000 kr)
Kommunal inkomstskatt: 30.0 procent (90 000 kr)
Fastighetsskatt: 6000 kr
Ränteutgifter: 30 000 kr

Slutlig skatt att betala efter ränteavdrag, jobbskatteavdrag och pensionsavgiftsavdrag: 57 060 kr.

Detta innebär alltså att personen ifråga kan göra fullt ROT-avdrag på 50 000 kr eftersom den slutliga inbetalda skatten är högre än så.

Även om varje persons förutsättningar varierar så brukar man säga att en inkomst på 25 000 – 27 000 kr/månad brukar räcka för maximalt avdrag.

Du har ansvaret för avdraget, räkna noggrannt

För att veta säkert att du har utrymme för avdrag på den arbetskostnad du vill göra bör du se till att räkna noga och kontakta Skatteverket för hjälp om du är osäker. Var också noggrann med att det arbete du får utfört berättigar till avdrag (se Byggmentors lista på ROT-arbeten). Skulle du tjäna för lite eller göra avdrag för ett arbete som inte omfattas av avdraget så blir du återbetalningsskyldig, även om det var hantverkaren som räknade in ROT-avdraget åt dig på fakturan. Du har det slutgiltiga ansvaret.

Kom också ihåg att ROT-avdraget dras på den skatt du betalar samma år som du betalar fakturan för arbetet. Så utför du ett ROT-arbete i år stäms avdraget av mot deklarationen nästa år.

Läs mer om regler för ROT-avdrag, och diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Mer om ROT-avdrag på Byggmentor:

Villaförsäkring, bäst skydd för billig kostnad

Ett vanligt misstag som husköpare och husägare gör är att stanna vid hemförsäkringen när man skaffar villa. Det kan nämligen kosta om olyckan är framme och du inte har en villaförsäkring. Vi tittar närmare på varför och hur du hittar rätt villaförsäkring till en i sammanhanget billig kostnad. Ställ gärna frågor eller dela med dig av egna erfarenheter på på Byggmentors försäkringsforum.

Varför villaförsäkring?

En vanlig hemförsäkring ska man alltid ha i botten, den skyddar din egendom (lösöre). Men som villaägare behöver du en villaförsäkring som täcker större problem och skador på ditt hus eller andra byggnader på tomten (garage, friggebod, verktygsbod, och så vidare). Den slås ofta ihop i paket med hemförsäkringen och kallas då villahemförsäkring.

En villaförsäkring kan också täcka själva tomten och skador som uppstår på den, allt från olyckor som river upp gräsmattan eller ett plank eller staket som rasat ihop. Givetvis gäller försäkringen bara enligt det avtal du sluter med försäkringsbolaget, men som med alla försäkringar så finns villaförsäkringen där för att stötta när olyckan är framme.

Förutom fysiska skador och problem kan villaförsäkring också täcka upp eventuella skadestånd du drar på dig i egenskap av husägare samt stötta dig i en rättsprocess om du behöver betala kostnader för en jurist i en tvist.

Att hitta billig villaförsäkring

Som med alla försäkringar varierar priserna mycket mellan olika försäkringsbolag och beroende på hur mycket du vill att den ska omfatta. De flesta erbjuder olika lösningar med varierande grad av skydd och olika nivåer på eventuell ersättning. Här är några tips för att kunna komma undan med en relativt billig kostnad samtidigt som du hittar den villaförsäkring som passar dig bäst:

 • Jämför olika försäkringsbolag. Nöj dig aldrig med att gå på samma gamla försäkring som tidigare eller första bästa erbjudande om villaförsäkring som dimper ner i brevlådan. Hitta den som passar dina behov och som känns bäst ekonomiskt. Att hitta villaförsäkring billigt ska vara ett av målen men viktigast är att den täcker de saker du vill.
 • Hör med grannarna. Även om vissa kan tycka att det är känsligt så kan man lära sig mycket av sina grannar. Kanske kan du få tips på villaförsäkringar som passar bra i just ditt område, eller försäkringsbolag du ska akta dig för av någon anledning. Utnyttja den kompetens de runt om dig sitter på.
 • Se över övriga försäkringar och se om du kan få ett bättre pris på din villaförsäkring om du erbjuder att flytta alla dina andra försäkringar till samma försäkringsbolag.
 • Titta också på självrisken, det kan skilja flera tusen kronor och ett antal procent mellan olika försäkringsbolag. En högre premie kan därför ibland vara ett billigare alternativ i och med lägre självrisk.

Vilken är bästa villaförsäkringen

Att hitta rätt försäkring är som sagt en fråga om behov och vad man är villiga att betala för eventuella tilläggsförsäkringar. Här är en enkel checklista för vanliga områden och skador som du kan stämma av med försäkringsbolagen du väljer mellan. Fråga hellre en gång för mycket än för lite för att undvika att stå med en villaförsäkring som kanske var billig men långt ifrån bäst för dig och din villas behov:

Omfattas oftast av villaförsäkring

 • Läckor/vattenskador
 • Brand
 • Naturskador (storm, skyfall, snöras med mera)
 • Ansvarsskydd
 • Rättsskydd
 • Hyresbortfall
 • Angrepp från skadedjur

Kräver ofta tilläggsförsäkring

 • Särskilda oförutsedda händelser
 • Problem från bristfälligt lagd isolering eller dränering (då bör du dock omfattas av garanti/försäkring från entreprenören som utfört arbetet).
 • Allriskförsäkring (kallas ofta ”drulleförsäkring”)
 • Transport- eller flyttförsäkring
 • Kostnader som uppstår på grund av nya branschregler

Jämförelse mellan olika villaförsäkringar

Via Konsumenternas vägledning om bank och försäkring kan man hitta och jämföra olika villaförsäkringar för att lättare hitta en som passar ens egen villas förutsättningar. Här är exempel på hur det kan se ut i en jämförelse mellan 21 stora försäkringsbolag och vad de säger om en specifik fråga (maxbelopp för naturskador på tomt), för att visa att det ofta skiljer en hel del i upplägg och maxbelopp för olika villaförsäkringar. Jämförelsen är gjord i augusti 2011.

Försäkringsbolag/villaförsäkring Maxbelopp naturskada på tomt
Aktsam 50 000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Alerto Försäkringar Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde
Auro Försäkring 100 000.
Dina Försäkringar 85 600.
Folksam Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, alternativt 100 000 kr om detta ger högre ersättning.
Gjensidige Försäkring 100000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Icabanken Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
If 200 000.
If (Stor VillaHem) 200 000.
LF Stockholm 70000, alternativt tomtmarkens dubbla taxeringsvärde om detta värde är högre.
Moderna Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Moderna Trygghetsförsäkringar/Nordea 100 000, varav högst 30 000 kr skada på vattenbrunn.
Netviq Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Redo 100 000.
SalusAnsvar Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, alternativt 100 000 kr om detta ger högre ersättning.
Solid Försäkringar 100 000.
Sveland 100 000.
Swedbank/Tre Kronor(Plus) Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde, vid plötsliga oförutsedda händelser max 200 000.
Trygg-Hansa Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.
Vardia 200 000 kr.
Watercircles Tomtmarkens dubbla taxeringsvärde.

Denna tabell visar givetvis långt ifrån hela bilden men ger en fingervisning om de stora skillnaderna mellan olika villaförsäkringar.

Har du själv ett positivt exempel på en villaförsäkring som fungerat som du velat? Eller kanske en negativ erfarenhet? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan eller på Byggmentors försäkringsforum.

Konsumenttjänstlagen när du anlitar hantverkare

Precis som konsumentköplagen skyddar dig när du köper varor finns konsumenttjänstlagen för att reglera vad som gäller när du anlitar hantverkare för husbyggen, renoveringar eller andra typer av arbeten. Byggmentor går igenom konsumenttjänstlagen och vad den betyder när du anlitar hantverkare.

Vad omfattas av konsumenttjänstlagen?

Alla tjänster som företag utför och säljer åt privatpersoner omfattas av konsumenttjänstlagen. Den fungerar som ett minsta möjliga skydd för konsumenten. Det går alltid att skriva avtal mellan kund och företag som ställer ytterligare krav på köpare eller säljare, däremot kan man aldrig avtala bort konsumenttjänstlagen – den gäller alltid.

Lagen gäller alla typer av tjänster där du anlitar någon för att utföra ett arbete. Till exempel renoveringar eller byggen på ditt hus eller tomt, reparationer av både fast och lös egendom eller förvaring. Den gäller dock inte exempelvis när du på konsulttjänst anlitar en arkitekt som skapar en ritning eller när du beställer tillverkning av något. Köp av fysiska saker regleras dock på liknande sätt i konsumentköplagen.

Vilket skydd ger konsumenttjänstlagen kunden?

Lagen säger bland annat att:

 • Den som tillhandahåller tjänsten (exempelvis en hantverkare) ska se efter dina intressen som beställare och kund och föra dialog för att undvika missförstånd.
 • Det arbeta ni avtalat om ska utföras ”fackmässigt”. Detta betyder helt enkelt att det ska göras på ett så pass bra sätt som kan förväntas om man anlitar en entreprenör inom det område tjänsten gäller. Exakt vad fackmässigt innebär varierar givetvis beroende på typ av tjänst.
 • Konsumenttjänstlagen när du anlitar hantverkare
 • Under arbetets gång ska hantverkaren informera dig om det krävs tilläggsarbete som innebär förändringar i kostnad eller resultat.
 • Om säljaren inte anser att tjänsten är till nytta för köparen ska säljaren avråda köparen. Även detta är luddigt, men exempelvis kan man tänka att detta innebär att renoveringar som inte innebär förbättringar ska hantverkaren avråda från (eller föreslå lämpligare tjänst).
 • Hantverkaren håller koll på att arbetet utförs enligt de föreskrifter och lagar vad gäller säkerhet, både under själva arbetet och för det färdiga resultatet.
 • Hantverkaren ansvarar och står för de material som behövs för arbetet, om inget annat sagts i avtal. Oftast brukar dock du som beställare skriva i avtalet med hantverkaren vilka material som behövs och vem som betalar för dem.

Konsumenttjänstlagen och pris

Ursprungspriset ni kommit överens om får inte stiga med mer än 15 procent under arbetets gång. Konsumenttjänstlagen säger också att du på begäran ska få en räkning som tydligt talar om vilka olika kostnader som rör vilka delar av arbetet. Lagen säger också att du måste tillfrågas innan hantverkaren beslutar om tilläggsarbete utöver det ni redan avtalat om.

Om du vill avbeställa tjänsten innan arbetet är slutfört måste du ändå betala för det arbete som redan har gjorts samt eventuellt också betala för att hantverkaren inte kunnat skaffa sig nya uppdrag under tiden denne räknade med att arbeta åt dig.

När kan en hantverkartjänst anses vara fel utförd?

Först och främst bör du som beställare av tjänster av exempelvis hantverkare alltid vara noggrann på offertstadiet och även när du skriver avtal med din hantverkare. Var extremt tydlig med vad du förväntar dig att få och vad det ska kosta. Det har både du och den du betalar för arbetet nytta av. Skulle tjänsten ändå utföras fel så är detta vad konsumenttjänstlagen skyddar dig mot (och därmed ger dig rätt i en eventuell tvist):

 • Den som utfört arbetet inte gjort det enligt rådande säkerhetsregler och föreskrifter.
 • Resultatet inte är det som ni avtalat om eller som på något sätt gjorts gällande från hantverkarens sida i exempelvis reklam.
 • Om arbetet inte är fackmässigt utfört. Är du osäker på vad detta innebär för just ditt jobb kan du kontakta tjänstemän på din kommuns byggnadsnämnd som ofta har bra koll. Du kan också vända dig till den branschorganisation som arbetet ligger under.
 • Om det finns risk för att en skada uppstår om inte ett visst tilläggsarbete utförs ska säljaren av tjänsten enligt lag utföra detta arbete för att förhindra allvarliga skador.

Dröjsmål och felaktigt utförande

I det avtal du och den som levererar tjänsten ingår med varandra ska ni utöver pris och vad tjänsten omfattar också ange inom vilken tid arbetet ska vara utfört. Skulle inte hantverkaren hinna innan den tid ni kommit överens om så har du som kund rätt att vänta med betalningen tills tjänsten levererats.

Du kan dessutom kräva skadestånd, men oftast gynnar det alla parter om du i första hand försöker komma överens med hantverkaren om någon form av prisavdrag och att denne utför hela arbetet enligt plan. En skadeståndsprocess kan ta lång tid och vara invecklad.

Skadestånd kan du också kräva om arbetet utförs på ett sätt som skadar det tjänsten berör, exempelvis om någon del av huset skadas när en reparation ska utföras. Hantverkaren ska då betala för skadan. Upptäcker du en skada eller felaktigt utfört arbete bör du alltid meddela den som utfört arbetet om detta så fort som möjligt.

Gör du det inom två månader är det alltid vad som anses vara ”inom rimlig tid”. Exakt vad som är den övre gränsen tidsmässigt varierar lite beroende på typen av fel. Gäller den avancerade arbeten, exempelvis markarbeten eller husbyggen/renoveringar kan du påtala fel upp till tio år efter att tjänsten är slutförd.

Vad är dina erfarenheter av konsumenttjänstlagen? Har du frågor om hur den fungerar? Skriv i så fall i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum. Läs konsumenttjänstlagen i sin helhet här.

Polisen varnar för hantverkare

Att anlita hantverkare kan ibland framstå som en ren vetenskap och nu på vårkanten är det särskilt viktigt att vara vaksam på de ohederliga hantverkare som tyvärr dyker upp. Byggmentor ger dig Polisens bästa tips för att undvika att anlita hantverkare som inte tycker att kunden alltid har rätt.

Diskutera gärna dina erfarenheter av oseriösa hantverkare eller kriminella ligor som utger sig för att vara asfaltsäläggare från Irland eller liknande – har du stött på dem? Hur försökte de sälja in sig till dig? dela med dig i kommentarsfältet nedanför artikeln.

Varning för hantverkare som ringer på dörren

Alla hantverkare som ringer på dörren är inte skurkar, men om en hantverkare plingar på och föreslår att du på studs ska anlita dem, ofta med krav på förskottsbetalning, bör det ringa varningsklockor. Särskilt om priset de föreslår är lite för bra för att vara sant.Varning för oseriösa hantverkare

Tumregeln är enkel – betala aldrig en hantverkare vid första mötet, utan bara efter att du kontrollerat företaget (om det ens finns ett sådant) och betala bara efter att arbetet är utfört.

Så undviker du att bli lurad

Polisen har gått ut med en rad tips som fungerar bra som en checklista för att säkerställa att hantverkaren du vill anlita är seriös och att arbetet blir utfört rätt.

 • Begär referenser från hantverkaren och kolla upp dessa. Att få höra från en tidigare kund som är nöjd med hantverkaren är nog det bästa sättet att kontrollera seriositeten.
 • Kolla upp att hantverkarens företag har F-skattedel, ring Skatteverket eller använd en tjänst som exempelvis www.allabolag.se.
 • Ta fram ett avtal där du beskriver vilket arbete som ska utföras, vilket pris du ska betala och när betalningen ska ske. Se till att du och hantverkaren skriver under.
 • Betala när arbetet är utfört enligt ert avtal, inte innan.

Extra varning för asfaltsläggare

En särskilt stor marknaden för bluffhantverkare på senare år har varit oseriösa asfaltsläggare, särskilt från Storbritannien och Irland. Även om de kan verka trevliga och seriösa samt ha med sig alla tänkbara maskiner och verktyg bör du aldrig anlita någon direkt. Utgå från den ovanstående checklistan för att försäkra dig om en seriös hantverkare.

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när du anlitar hantverkare kan du läsa Byggmentors guide och även läsa om generella priser för hantverkare.

Har du blivit lurad eller stött på oseriösa hantverkare? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.