Guide: Rengöra kran i kök och badrum

Guide: Rengöra kran i kök och badrum

Med jämna mellanrum bör du rensa och rengöra kranar (blandare) i kök och badrum. Fördelarna med regelbundet underhåll av kranarna är många – ökad hållbarhet och livslängd, fräschare utseende samt minskad risk för oönskade partiklar i vattnet.

Rengör du dina kranar i kök och badrum regelbundet?

Med våra tips kan du göra rent dina vattenkranar enkelt, effektivt och faktiskt helt utan kemikalier ifall du vill hålla dig från sådana. Efter artikeln får du gärna ställa frågor eller ännu hellre tipsa själv om hur du sköter om kranarna i ditt hem. Skriv en kommentar eller diskutera på vårt badrumsforum.

Så gör du rent och rensar kranfiltret

Kranfiltret är helt enkelt den lilla änden på din kran som också är vattnets sista utpost innan det forsar ut i din vask.

Problem: Smuts fastnar i kranfiltret på blandarens pip (alltså änden på kranen, helt enkelt), vilket leder till ojämn vattenstråle och svagt tryck. Risk finns också att smuts åker med i vattnet som du sedan dricker eller använder till matlagning.

Lösning: Skruva loss änden av kranen, exakt hur varierar från kran till kran. Ofta är det en så kallad strålsamlare med ett kranfilter i. Denna rengör du sedan på lämpligt sätt, vill du slippa kemikalier i traditionella rengöringsmedel så rekommenderar vi en hushållsmix med fyra deciliter vatten och en deciliter vanlig ättika. Låt kranfiltret ligga i blöt och rengör under tiden själva pipen med en tandborste och lite diskmedel, spola sedan rent med varmt och sedan kallt vatten.

Rekommenderad läsning: Tio tips för badrumsrenoveringen.

Putsa och skrubba din kran

Det mest synliga du kan göra för din kran är givetvis att rengöra den utvändigt.

Problem: Vattenkranar är i metall och smuts syns tydlöigt och känns ofräscht på en del av huset där du får ditt vatten från. Särskilt kalkavlagringar och fettfläckar fastnar ofta, och om dessa inte åtgärdas blir det en bra grogrund för bakterier.

Lösning: Antingen kör du med en disksvamp och rengöringsmedel eller så kan du använda samma blandning som i förra tipset /vatten och ättika) för att på så sätt få ett eget skonsamt medel som fungerar bra för att lösa upp smutsen. Var försiktig så att inte blandningen hamnar på andra ytor än kranen, torka i så fall upp omedelbart för att undvika missfärgningar. Efter skrubbningen torkar du av med en lätt fuktad trasa.

Ett alternativt rengöringsmedel för kranar av olika slag är faktiskt kolsyrat vatten som fungerar bra på den vanligaste typen av smuts på blandare.

Rekommenderad läsning: Undvik fuktskador i kök och badrum.

Kontrollera skållningsskyddet

Särskilt på din badrumskran är det viktigt att se till att ”skållningsskyddet” fungerar. Det ser till att du inte kan vrida fram så varmt vatten ur din kran att du riskerar att bränna dig.

Problem: Fungerar inte skållningsskyddet kan den ovaksamme eller oturlige bränna sig rejält.

Lösning: Detta kan vara lite mer komplicerat än tidigare moment och känner du dig osäker kan det vara värt att ta in en rörmokare en timme eller två för att fixa det. Det du behöver göra är att ta loss temperaturvredet (alltså den del av badrums- eller kökskranen som reglerar vattentemperaturen) och göra rent enligt tidigare punkters rengöringsmetod för att få bort kalkavlagringar.

Vill man vara noggrann kan man utnyttja tekniska hjälpmedel för att exakt ställa in önskad temperatur, men mycket beror också på hur pass ny din blandare är. Ju äldre desto färre valmöjligheter, oftast. Men det behöver inte vara ett problem, för med regelbundet underhåll kan dina vattenkranar hålla flera decennier.

Vilka är dina egna ”hustips” för att hålla kranarna i gott skick? Skriv en kommentar eller diskutera och ställ frågor på vårt badrumsforum.

Olja in altan, tips och bilder

Olja in altan, tips och bilder

När du vill olja in altanen eller verandan finns det några saker att tänka på för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Följ Byggmentors tips för att olja in altan och du får en veranda eller altan som både håller längre och ser fräschare ut. Skriv gärna en kommentar här nedanför om du har egna frågor kring inoljning av altan eller uteplats, eller diskutera på Byggmentors forum för altan- och verandafrågor.

Skaffa olja och pensel

Olja altan veranda uteplats träolja
Olja in altanen. Foto: Byggmentor.se

Egentligen är det inte så svårt – olja (träolja) och lämplig pensel är det du behöver. Olja för altan hittar du både i verktygs- och trädgårdshandlar men också i välsorterade matvarubutiker och andra allt-i-allo-butiker. En pensel köper du med fördel i din lokala färg- eller verktygshandel.

En normal hink med träolja räcker oftast bra för en altan av standardstorlek. Kontrollera insturktionerna för oljan för säkerhets skull för att få en angivelse på hur mycket du behöver köpa.

Rengör altanen först

Först och främst är det viktigt att altanen är ren innan du börjar inoljningen. Sopa upp (eller sopa bort) större skärpdelar och rengör sedan med vatten och såpa. Ligger det smuts kvar på altanen får oljan svårare att tränga in och göra nytta.

Rengör du med högtryckstvätt (länk till prisguiden) är det viktigt att inte ha för högt tryck, du riskerar då att skada altanen. Ta det säkra före det osäkra och rengör med måttligt tryck. Läs mer i vår guide om att rengöra altan och trätrallar.

Börja olja in din altan

Nu är det egentligen ganska enkelt – bara att börja med grovjobbet och utföra själva inoljningen. Doppa penseln, olja rikligt och doppa ned penseln igen så fort du märker att penseldragen börjar bli tunnare.

Måste man olja in altanen? Nej, det måste man inte men du får å andra sidan då räkna med en altan som snabbare tappar färg och och lyster i takt med sol och regn påverkar den. De allra flesta altanägare brukar anse att en inoljad altan är både snyggare och har betydligt längre livslängd.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:

[nggallery id=32 template=caption]

Har du frågor kring att använda träolja på altan? Eller egna tips att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar här nedanför, eller diskutera på Byggmentors forum för altan- och verandafrågor.

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

En altan är många husägares drömprojekt. Men när den väl är byggd gäller det att sköta om den på rätt sätt för att se till att livslängden blir så bra som möjligt. Med rätt teknik och behandling av din altan kan du utan problem öka livslängden med 10-20 år. Här är Byggmentors åtta  tips för att skötsel av altan och trätrallar innan, under och efter sommaren. Har du tips eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.

Ytbehandling behöver inte alltid vara rätt

Man ska komma ihåg att en altan som sköts om med olika former av behandlingar också får förändrat utseende. Först och främst bör du alltså tänka efter om du är intresserad av en altan som håller så länge som möjligt eller en med lite kortare livslängd som tillåts få naturligt åldrande trä, något många uppfattar som vackert. Mer om altaner i allmänhet hittar du i artikeln ”Bygga altan”.

Använda olja på altan eller trätrall

Även nybörjare på fix i hus och trädgård känner till att trä mår bra av olja eller lack med jämna mellanrum. Med rätt medel för ytbehandling står din altan bättre emot fukt och andra väderangrepp vilket garanterat ökar livslängden. Inoljning sker helst när vädret inte är alltför varmt, mellan 10 och 20 grader och givetvis bör det skötas när risken för regn är så liten som möjligt.

Välj rätt olja till din altan

Olika träslag har olika behov och det är därför viktigt att välja rätt typ av lack eller olja. Är du osäker är det alltid bäst att fråga någon som vet, oftast har personalen på stora byggvaruhus bra koll på vad som är lämpligt för vilka material. Ett generellt råd som stämmer för det mesta är att använda olja med hög linoljehalt. Se gärna vår guide till att olja in altanen.Tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

Tänk på brandrisken

När du arbetar med olja är brandrisken hög, särskilt om oljerester samlas i tyg eller under altanen. När värme trycker på kan oljan självantändas. Var därför extremt noggrann med att inte spilla olja på oönskade platser och lämna inte arbetsmaterial som fått olja på sig. Lägg alltid trasor eller penslar i vatten när du är klar för att undvika bränder.

Se till att altan eller trätrall är torr

För att din ytbehandling ska vara effektiv ska trät vara torrt. Idag kan så kallat ”tryckimpregnerat trä”, trä som står emot fukt extra bra, ytbehandlas relativt omgående. Den vänteperiod man tidigare talat om gäller inte längre för de allra flesta träslag. Är det torrt är det bara att olja på!

Lacka eller måla altan

Att använda sig av lack eller målarfärg är ett sätt att både ändra (och förhoppningsvis förbättra) utseendet på en altan eller annat träverk samtidigt som det fungerar som ett skydd. Lack eller olja gör dock att altanen blir känsligare för repor och annan påverkan som sker när den används, så räkna med det innan du bestämmer dig för att satsa på lack eller färg istället för exempelvis olja. Lack eller målarfärg kräver helt enkelt att du tar hand om altanen oftare än om du kör med olja.

Slipa altan eller trallar

Att slipa sin altan är ett annat sätt att sköta om den. Den kan dessutom vara nödvändigt om du vill olja eller lacka altanen eftersom trä som inte slipats på länge kan få försämrad förmåga att ta till sig ytbehandlingen. Viktigt att tänka på är att använda en skyddsmask av något slag eftersom det trädamm som virvlar upp när du slipar kan vara skadligt att andas in.

Rengöring av altan

Ett enkelt sätt att se till att altanen håller längre är att helt enkelt se till att den är ren och fri från smuts. Dels ser den snyggare ut och dels minskar du risken från algangrepp, mögel eller svamp. Använd antingen särskild trärengöring eller vanlig såpa i vatten. Använder du högtryckstvätt (länk till prisguiden) är det viktigt att du gör det försiktigt för att inte din altan eller dina trätrallar ska ta skada av trycket.

Har du egna tips om hur man bäst sköter sin altan? Eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.Renovera fönster, kostnad och tips

Att renovera fönster är något man bör göra för att förlänga fönstrens livslängd. Oavsett om du ”bara” fräschar upp och renoverar fönsterbågar eller satsar på ett fönsterbyte så är det en investering väl värd pengarna. Här går vi igenom vad man bör tänka på om man vill renovera fönster, oavsett om du gör renoveringen själv eller anlitar en hantverkare med inriktning på fönsterrenovering. Har du egna erfarenheter av att byta eller renovera fönster? Dela gärna med dig av tips och råd eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors fönsterforum.

Kontrollera fönster innan fönsterrenovering

Steg ett är att göra en årlig kontroll av dina fönster (vilket bör göras på resten av huset också, se checklistan för villans kontrollpunkter). Det är relativt enkelt – leta bara efter synlig skador som sprickor, färg som flagnar, kitt som lossnat eller missfärgningar som kan bero på fuktskador.

Ibland behöver dina fönster bara målas om och ibland kan det krävas att du renoverar fönstren eller till och med byter ut dem. Tumregeln är att det alltid är bättre att upptäcka och åtgärda skador och brister tidigt istället för att låta dem växa till sig vilket kan innebära en dyrare fönsterrenovering eller ett kostsamt fönsterbyte.

Fönster ansatta av regn och temperatur

Eftersom fönster är en del av husets klimatskal är de särskilt utsatta för påfrestningar för väder och vind. Växlande temperaturer, vilket vi definitivt har här i Sverige, samt regn och snö gör fönster till en särskilt utsatt del av ett hus. Att putsa upp och kanske måla om fönstren är därför lika mycket en fråga om estetik som det är om att skapa ett försvar mot omvärldens påverkan. Fönster som inte sköts om riskerar också att få försämrat U-värde.

Så renoverar du fönster

1. Kontrollera fönstret efter fel och skador och notera dessa. En grundlig analys är alltid bästa starten, då vet du om arbetet kommer gå fort eller kräva mycket tid och kan räkna på vad det kommer att kosta, oavsett om du gör det själv eller anlitar en hantverkare (vilket kan vara fördelaktigt i och med ROT-avdraget). Leta framför allt efter sprickor eller hål i kitt och fönsterkarm samt fuktskador och angrepp av alger.

2. Häkta av fönstret, var försiktig så att du inte skadar det. Det kan vara frestande att göra det enkelt för sig och låta fönstret hänga kvar men när du ändå passar på att renovera fönster är det lika bra att göra det grundligt. Ta ner fönstren och lägg dem på lämplig arbetsyta.

3. Mindre skador tar du bort utan att göra åverkan på de omgivande delarna, men är mycket av kittet gammalt eller om fönsterkarmen är skadad på flera ställen kan det vara läge att helt ersätta de skadade delarna eller rent av byta fönster helt.

4. Ta bort tätningslister och skadade delar av fönster. Rensa noggrant bort alla lösa delar, dammsug gärna för att få bort även mindre partiklar. Rensa bort färg, oftast är det lämpligt att skrapa bort alla färg och lägga på helt ny färg för att fönstren inte ska få två olika färgnyanser.

5. Slipa fönsterkarmen om den är av trä. Behandla annars med lämpligt medel, fråga i en bygghandel om du är osäker, de brukar veta vilka behandlingar som passar vilka material. Generellt så bör du allt olja in synliga trädelar av fönster i samband med renoveringen.

5. Ett bra tips när du renoverar fönster är behandla falsarna för kitt med olja, dessa är en särskilt utsatt del av ett fönster. Applicera sedan nytt kitt efter behov, helst silikonburet.

6. När ditt fönster är fixat och skadade delar utbytta är det bara att låta vila och torka ett tag, och sedan hänga upp det igen. Grattis, du har (förhoppningsvis) lyckats med att renovera fönster!

Vad kostar det att renovera fönster?

Materialkostnaden för att renovera ett fönster beror på omfattningen av lagningen samt hur dyra delar som måste bytas ut. Ett bra riktmärke kan vara att en fönsterrenovering per fönster aldrig bör kosta mer än en fjärdedel av nypris för motsvarande fönster.

Går renoveringen på mer än detta kanske det kan vara läge att fundera på att byta fönster helt och sannolikt kunna skaffa fönster med lågt U-värde som kan bidra till sänkt värmekostnad.

Väljer du att anlita en fönsterreparatör eller annan hantverkare med koll på fönster kan du räkna med en arbetskostnad på ungefär 400-600 kr i timmen och cirka två timmars arbete per fönster. Tre fönster som renoveras kan alltså landa i en kostnad på 2 400 – 3 600 kr, innan ROT-avdrag. Med ROT-avdrag halveras kostnaden (upp till 50 000 kr per person och år), förutsatt att du betalat in minst så mycket i skatt som avdraget gäller.

Har du egna erfarenheter av att byta eller renovera fönster? Dela med dig av tips och råd eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster:

Så får du bort alger på fasad och andra material

Att få bort alger på hus, fasad eller plank kan vara besvärligt, särskilt om algerna låtits växa under en längre tid. Här är tipsen för att få bort alger från villan och få en fasad eller annat träverk att kännas som nytt. Har du själv tips eller frågor kring alger och algborttagning? Skriv gärna en kommentar under artikeln eller på Byggmentors trädgårdsforum.

Så angriper alger trä

Alger är en del av den naturliga floran i Sverige och det är därför inget konstigt egentligen om din fasad eller ditt staket drabbas av algangrepp. Däremot är det inte alltid så snyggt och det kan vara tecken på fuktproblem. Fuktskador bör alltid åtgärdas snarast och därför är det viktigt att känna sina alger.

Alger kan dessutom angripa andra material än bara trä. Tak, till exempel tegelpannor, är också ofta utsatta för algproblem. Marksten och plåtdetaljer på hus är andra material som också är i riskzonen för algerna. Tumregeln är att om en yta på något sätt kommer i kontakt med fukt eller vatten så kan den också drabbas av alger, och om algangrepp förekommer är risken för ännu värre fuktproblem stor eftersom algerna binder fukten vilket skadar exempelvis fasad, tak eller altan.

Utan åtgärd kan dessutom algerna i längden leda till att träverk ruttnar och att svampar bildas med fortsatta fuktproblem och kanske till och med hälsorisker som följd.

Känn igen alger på hus

Alger tar sig oftast formen av en tunn grön hinna som känns lite hal och slemmig i konsistensen. Färgen kan variera, liksom omfattningen och tjockleken, men ser det ut att höra hemma i skogen snarare än på utsidan av en villa eller friggebod kan du anta att det är alger som klamrat sig fast.

Kom dock ihåg att algerna i början inte syns med blotta ögat, de sprids som sporer vilket gör att algerna kan finnas där redo att växa innan du upptäcker dem. Därför ska man aldrig måla villan, byta tak, eller göra andra åtgärder på husets skal utan att först rengöra noggrant. Annars riskerar man att algsporerna blir kvar bakom färg eller takpannor för att sedan skapa problem med fukt. Särskilt perioder med värme och fukt eller regn är perfekta för sporerna att växa.Alger på hus

Få bort algerna från fasaden

Här går vi igenom hur man bekämpar alger på fasad men principen är densamma oavsett om det rör sig om algangrepp på villa, på en verktygsbod eller på husgrunden.

Det enklaste sättet att bli av med alger är med gammal hederlig manuell rengöring. Högtryckstvätt, skrubba med borste och lätt såpat vatten och noggrann detaljputsning med en tandborste gör oftast susen. Precis som du håller kroppen och dina kläder rena behöver ditt hus och annat som kommer i kontakt med väder och vind hållas rent.

Minst en gång om året, helst två, bör du rengöra ditt hus. I slutändan kommer du lägga mindre tid på rengöring om du gör det regelbundet snarare än att vänta tills algerna spridit sig för mycket. Ett bra tips är att göra det första gången när snön börjar försvinna, och nästa gång när snön börjar komma.

Komplettera med algborttagningsmedel

Rengöringen ”för hand” är grundstenen i bekämpning av alger men du bör komplettera med ett riktigt algborttagningsmedel för att även få bort eventuella sporer som kanske inte syns.

Enklast är att köpa ett medel för algborttagning och sedan applicera på alla de ytor som är i riskzonen för alger. Med någon form av spruta går det hela snabbt och blir jämnt fördelat. De allra flesta medel för bekämpning av alger ska helst få verka under en längre tid innan du kan fortsätta rengöringen. Det kan alltså vara bra att applicera algborttagningsmedlet innan en semester eller liknande.

Algborttagningsmedel hittar du i välsorterade bygg-, färg- och trädgårdsvaruhus. Några varianter av algborttagningsmedel på marknaden är Algosol, Fulstopp, Tercol och GrönFri. Gemensamt för dessa och andra medel är att de är relativt kraftfulla, följ därför doseringsanvisningar noga.

Förebygg problem med alger

Det finns några förebyggande åtgärder för att inte drabbas av alger på huset:

  • Rengör alltid noggrant med vatten och borste både innan och efter du använder algborttagningsmedel.
  • Alger och olika typer av mossa gillar att verka i skugga, kanske kan det vara värt att hugga ner träd som skuggar delar av din villa?
  • Många små rengöringar gör att du längre fram inte behöver göra omfattande bortrensningar av alger.
  • Bedöm alltid vilken yta du ska behandla och välj metod därefter. Vissa ytor måste rengöras med lättare hand än andra.

Har du själv tips eller frågor kring alger och algborttagning? Skriv gärna en kommentar här under artikeln eller på Byggmentors trädgårdsforum.

Villans checklista: 14 punkter att kontrollera i huset

Vi ger dig checklistan för att genomföra en kontroll av din villa för att upptäcka skador och renoveringsbehov. Med Byggmentors lista över kontrollpunkter för hus ser du de mest kritiska punkterna som du som husägare regelbundet bör undersöka, både utvändigt och på insidan.

Sprickor i putsad mur

Se över fasaden och titta efter sprickor. Även små sprickor bör åtgärdas, det är oftast billigare att laga en liten putsspricka nu än att vänta tills den växer till sig om ett år eller två.

Sprickor i grunden

Se över din husgrund och leta efter missfärgningar eller sprickor. Det kan vara tecken på fuktskador eller svag konstruktion. Åtgärda med lämpligt material, ofta räcker putsbruk om det bara är ytliga skador. Se till att få bort gammalt puts som sitter löst innan du tar på nytt.

Skorsten

Skorsten på taket är en mycket viktig punkt att kontrollera regelbundet eftersom det är en av de svagaste punkterna på alla tak. En åtgärd som lite äldre tak ofta saknar är täckning mellan tak och skorsten, se därför till att lägga täckning i lämpligt material (liknande det du har på taket) för att täta över skarven. Även här bör dun undersöka skorstenen för att efter skador, missfärgningar eller löst skräp i den eller på den.

Takränna

När du ändå är på taket är det lämpligt att undersöka takrännan. Den ska inte läcka och den ska inte vara blockerad av skräp. Se över alla skarvar för att se om den läcker någonstans. Återigen gäller att en liten läcka idag kan bli ett stort problem med fukt om några år. Upptäcker du läckor går de utmärkt att fixa med exempelvis glasfibermassa. Undersök också takrännan efter alger och annan växtlighet, rensa bort.

Kontrollera vinkelränna

Även vinkelrännan behöver kontrolleras (förutsatt att du har en sådan). Samma sak gäller här som för takrännan, reparera med exempelvis massa av glasfiber och se till att inga synliga läckor eller skador finns. Särskilt viktigt är läckor eftersom ett år av nederbörd kan ge allvarliga skador på den underliggande takkonstruktionen.

Vindskivorna – takets utpost

Vindskivorna på taket är ditt första försvar mot väder och vind och får ta mycket stryk. Dessa måste därför undersökas noga för fuktangrepp. Missfärgningar, mjukt trä (eller annat material), konstig lukt är alla tecken på att de inte står emot vädret ordentligt. Mindre angrepp kan du åtgärda själv genom att förstärka med lämpligt material men för att vara på den säkra sidan kan du anlita en hantverkare. Oftast kostar det inte många kronor jämfört med att behöva byta taket helt om skadorna består.

Träfasad

Alla trädelar är särskilt viktiga att kontrollera noga och fasaden som utgör en stor del av ditt ”klimatskal” (den del av villan som möter väder och vind) måste regelbundet inspekteras. Sprickor, fuktskador eller rent utav ruttet trä måste snabbt åtgärdas. Anlita en snickare om du är osäker, (mer om att anlita hantverkare här), då vet du att arbetet utförs korrekt och att fasaden håller.Checklistan att kontrollera i villan

Vägg mot källare

Yttervägg eller grund mot källare bör du granska särskilt noggrant. Här är risken stor för fuktangrepp som tränger sig in genom väggen till källaren. Upptäcker du att marken är extra fuktig eller ser synliga fukttecken på väggen/grunden kan du behöva utföra en dränering. En dränering är ett relativt stort arbete men kan i gengäld skapa en behagligare inomhusmiljö och förbättra isoleringen (och därmed sänka värmekostnaderna). Läs mer om hur en dränering går till.

Utvändig betongtrappa

Har du en betongtrappa är den värd en årlig inspektion. Betong är ett hårt material men många vet inte att det också är känsligt för både fukt- och frostskador. Så kallad frostsprängning kan uppstå om vatten tränger sig in i betongtrappan, hur liten sprickan än är. Åtgärda sprickor omedelbart genom att använda lämpligt bruk.

Ventilation (både inne och ute)

Ventilation är per definition något som sammankopplar insidan av din villa och utsidan av huset. Ventilationen är mycket viktig eftersom den kan bidra till ett friskare hus och ett hälsosammare inomhusklimat. Se till att alla ventilationskanaler är öppna och att du känner luften dra. Rengör dem även så gott det går för att få bort eventuellt skräp.

Insidan av taket

Kontrollera ditt innetak, särskilt om det är ett vanligt gipstak. Denna typ av tak är oftast mycket hållbara men om de drabbas av exempelvis fuktangrepp kan det vara ett tecken på stora problem. Ofta räcker det att gå igenom taket noggrant och leta efter fläckar av fukt. Använd gärna en ficklampa för att verkligen kunna se eventuella färgskiftningar som tyder på fuktproblem. Ser du fuktfläckar bör du omedelbart kontakta en fuktexpert eller takläggare för att höra vad de föreslår för åtgärd. Ett tak som är fuktskadat är farligt för både hus och hälsa.

Kontrollera stamrör

Stamrören som löper in i och genom villan är viktiga att hålla koll på. De är något av husets blodomlopp och slutar de fungera eller om de springer läck kan konsekvenserna bli stora. Rost kan lätt uppstå men är egentligen inget stort problem om det rör sig om små ytliga fläckar. Däremot bör du leta efter synliga skador och fläckar och anlita en expert på stamrör om du upptäcker skador. Vill du måla över enklare rostfläckar bör du alltid göra rent först så att inte rosten sprider sig.

Källarens ingång

Lägg gärna extra tid på din källare och se över väggar och trappa. Källaren är särskilt utsatt eftersom den oftast är omgiven av mark och där kan du ofta upptäcka problem med fukt först. Kontrollera särskilt vinklar och vrår där tecken på fuktproblem ofta kan uppenbara sig.

Sprickor i betonggolv

Har du betonggolv i exempelvis källare eller garage bör du kontrollera detta. Återigen är det sprickor som är viktiga att åtgärda eftersom fukt annars kan ta sig in och förstöra på djupet samt ta sig in från marken. Hittar du löst putsbruk kan det vara ett tecken på att betongen inte är tät nog och du bör då ersätta med ny puts.

Vilka kontroller gör du på ditt hus? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Kontrollera villans tak, grund och fasad

När vädret blir allt varmare blir det också dags att göra din årliga kontroll av din villa. Att gå igenom minsta detalj är svårt men med Byggmentors guide får du tipsen för att kunna genomföra en effektiv kontroll av ditt hus eventuella behov av renovering eller allmänt fix.

Överväg byggnadsställning

För att kunna undersöka exempelvis tak och detaljer högt upp på fasaden behöver du komma upp från marken. Att göra detta via en stege funkar givetvis men det är sannerligen inte den säkraste lösningen. Att hyra en byggnadsställning kan ofta vara ett smart drag som i slutändan gör att du kan jobba mer effektivt och tryggt.Kontrollera grund, tak och fasad

Hör med din bygghandlare eller närmaste uthyrare av byggredskap och verktyg om en rullställning, ofta kan du även få tips på hantverkare som monterar den, även om det för den normalhändiga går utmärkt att göra själv. En byggnadsställning kostar inte mer än en hundralapp eller två per dygn. Kom ihåg att mäta upp vilken höjd du behöver komma upp på innan du skaffar ställningen. Passa även på att hyra en takställning om du vet med dig att du behöver komma upp högt på taket. En takställning hjälper dig att vara stabil och trygg uppe på taket och kostar även den sällan mer än 150-200 kr/dygn.

Uppifrån och ner – taket först

Kontrollera taket först av allt, och för ett tak som ger skydd på utsidan behöver det vara fungerande även på insidan. Börja därför med att ta dig upp på din vind eller motsvarande utrymme i din villa för att gå igenom takets insida samt vinklar och vrår. Leta efter uppenbara sprickor eller flagningar som inte hör hemma på ett ”friskt” tak.

Det du ska leta efter på utsidan är ungefär samma sak. Titta särskilt efter takdelar som släppt och mer eller mindre ligger lösa. Takpannor, takplåt eller andra takdelar ska alltid sitta på plats, annars riskerar du allvarliga fuktproblem längre fram.

Var extra uppmärksam på takets vinklar och möten med andra delar av konstruktionen. Takfoten och taknocken är särskilt utsatta för tidens tand och bör få extra uppmärksamhet. Annars gäller det mest att leta efter, och få bort, löst skräp på taket samt att kolla efter fuktigt material på själva taket eller strax under det.

Fasad och vindskivor

Kontrollera vindskivorna, på takets sida, och fasaden på liknande sätt som själva taket. Först tittar du efter synliga brister, sprickor eller flagnande färg exempelvis. Titta också efter rost på eventuella metalldelar.

Undersök takränna och stuprännor efter skräp som blockerar flödet och se till att konstruktionen fortfarande är hel. Det är billigare att åtgärda ett litet fel nu än ett stort fel om ett par år. Se även till att stupröret inte lämnar utrymme för angrepp av skadedjur, kolla efter glipor längs själva röret och att det är tätt mot dagvattenbrunnen.

Särskilt fokus på trä

Trä är ett bra material på många sätt men det kräver att du är extra uppmärksam på fuktskador. Först går du över exempelvis träfasad med ögon och händer för att leta efter missfärgningar och områden som är uppenbart fuktskadade: Tumregeln är att du inte ska kunna trycka in något hårt, udden på en kniv till exempel, utan motstånd. Är det för mjukt och för dåligt motstånd kan det vara dags att byta ut ditt träverk.

Även om du bara upptäcker små fuktangrepp som kan verka obetydliga är det viktigt att undersöka vad källan är och se till att det inte förvärras. En liten fuktskada försvagar konstruktionen och kan leda till mer vatten som orsakar värre skador och till slut försvagar hela konstruktionen.

Kontrollera grunden

Du bör regelbundet kontrollera den del av din husgrund du kan se med blotta ögat, både utifrån och inifrån. Återigen gäller det att leta efter synliga skador och fuktangrepp. Ska du genomföra en dränering runt huset eller av annan anledning utför grävarbeten på tomten är det lämpligt att passa på att genomföra en grundlig kontroll av grunden då.

Vilka tips har du när det gäller att undersöka och kontrollera villan utvändigt? Dela med dig av tips och frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Toalett som låter – så tystar du den

Det välbekanta brusande ljudet från en toalett som ”återhämtar” sig efter spolningen känner vi nog alla till. Vissa får dock dras med ljudet oftare än bara efter spolning av toaletten, särskilt om toaletten är av äldre modell. Byggmentor hjälper dig stoppa (o)ljudet från toaletten.

Vattencisternen är boven

I toalettens vattencistern samlas vattnet som sedan används för att spola toaletten. Ibland läcker vatten sakta men säkert ut från cisternen även om den inte använts vilket gör att den behöver fyllas på titt som tätt. Det är denna påfyllning som orsakar ljudet som kan uppfattas som störande. Men det är som tur är inte svårt att åtgärda och du kan snart ha en toalett som inte låter och brusar i onödan.

Lyft bort locket på vattencisternen

Ovanpå vattencisternen sitter ett lock som du kan plocka bort. Ibland måste du skruva bort själva knoppen på spolarmen för att locket ska kunna lyftas bort. Nu ser du hela spolmekanismen och innandömet i cisternen. Testa att spola för att se vad som händer – på de flesta toaletter har du en ventilboll längst ner som lyfts när du drar i spolarmen, det är då vattnet tillåts forsa ner i toalettskålen.

Flottören styr flödet

På vattenytan i vattencisternen flyter en flottör kopplad till en arm som reglerar inflödet av vatten. Efter en spolning sjunker flottören och låter nytt vatten flöda in. När vattenytan återställts stängs inloppet och toaletten står lugn och tyst. Problemet uppstår när ventilbollen inte håller tätt och vatten därför måste fyllas på regelbundet.

Byt ventilbollen

Först bör du se över delarna i cisternen så att ingenting är uppenbart trasigt. Skulle olyckan vara framme är det relativt enkelt gjort att besöka en större byggbutik eller vvs-handel och köpa nya delar som du själv kan byta ut om du är någorlunda händig. Om allt ser helt ut är det dags att lyfta upp ventilbollen och hållaren den sitter i. Är din toalett ovanlig eller gammal kan du behöva kontakta tillverkaren för att få rätt reservdel.

Har du tur kan det vara så att ventilboll eller flottörarm helt enkelt hamnat snett och då räcker det med att flytta de till rätt plats, provspola och se om ljudet försvunnit.

Vad har du för toalettips (eller skräckupplevelser)? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Så länge håller huset: lista över livslängd

Att bygga hus är en sak, att fixa, renovera och bygga till en helt annan. Förr eller senare kommer du ställas inför det faktum att alla delar av ett hus förfaller och måste renoveras eller bytas. Byggmentor hjälper dig att bli förberedd på det oundvikliga.

Livslängderna i listan avser en normal svensk villa som inte är byggd nyligen men heller inte är uråldrig. Listan är ungefärlig och stora variationer förekommer beroende på utförande, material och slitage. Exempelvis plåttak kommer i olika varianter där 50 år är en vanlig livslängd samtidigt som en del typer av takplåt håller nästan dubbelt så länge. Är den berörda delen av huset ny och modern kan du oftast lägga på några år i livslängd och på samma sätt blir livslängden kortare om husdelen är gammal.

Den fungerar ändå som en övergripande guide och den angivna livslängden för varje del av huset är om inte annat definitivt en tidpunkt när du bör se över husdelen i fråga (om inte ett par år innan). För vitala delar, som fuktspärr i badrum eller grunddränering, räcker det inte att vänta på maximal livslängd utan dessa måste du regelbundet kontrollera. Vet du att de närmar sig max livslängd är det lika bra att börja budgetera för byte eller upprustning på en gång.

Hittar du inte det du letar efter i listan? Skriv en kommentar eller fråga andra hem- och husintresserade på Byggmentors forum.Vårda taket och öka livslängden

Livslängd tak

Plåttak: 50 år

Takpannor: 50 år

Papptak: 30 år

Takläkt: 30 år

Stuprör: 30 år

Hängränna: 30 år

Livslängd utsida (fasad och vägg)

Träfasad (färg): 10 år

Husgrund: 80 år

Dränering (runt källarvägg/husgrund): 35 år

Fönster: 30 år

Livslängd väggar inomhus och el-/vatteninstallation

Tapet/målad vägg: 15 år

Elledningar/eluttag: 40 år

Vattenledningar: 50 år (kortare om de är av järn)

Livslängd badrum och kök

Vitvaror (kylskåp, frys, diskamaskin, tvättmsakin, med mera): 15 år

Avloppsrör: 50 år

Fuktspärr: 30 år

Badrumsinredning och utrustning (till exempel toalett och badkar): 25 år

Livslängd övrigt inomhus

Trägolv: 50 år

Linoleummattar: 25 år

Textilmatta: 15 år

Standard oljepanna: 15 år

Så ökar du husets livslängd

Med regelbundet underhåll ökar chansen att ditt hus olika delar når till livslängden som anges i listan, och sannolikt även förbi den. Några timmar i månaden kan löna sig med flera extra års livslängd och därmed minskad kostnad. Allting av trä bör du olja och måla ungefär var tionde år, såväl fasad som dörrar och väggar, för att på så sätt öka livslängden innan du behöver riva och byta ut. Dina golv kan också få kraftigt ökad livslängd om du rengör noggrant. Slipning och olja/lack på trägolv och en bra polish på linoleum golv. Heltäckningsmattor bör rengöras med en ordentlig mattvätt ungefär en gång var femte år.

Hur gör du för att hålla ditt hus vid liv så länge som möjligt? Saknar du något i listan? Fråga eller tipsa i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Lufta elementen och behåll värmen

Använder du element för värmedistribution ska du regelbundet lufta dessa för att undvika att värmen ”fastnar”. Byggmentor går igenom hur du ska göra.

Många värmeelement bygger på principen att varmt vatten kommer in som sedan elementet hjälper till att stråla ut i hushållet. Ett annat ord för element är ”radiator” vilket kommer från latinets ord för ”stråla.

Så fungerar ett element

Ska man vara noggrann så sker värmedistributionen främst genom så kallad ”konvektion”, alltså att elementen placeras under fönster där kall luft sipprar in. Elementets värme hjälper då till att hetta upp luften och eftersom varm luft stiger så sprids värmen.Lufta element

Det finns rätt många olika varianter av element men de två vanligaste lösningarna är antingen vattenburen värme eller direktverkande el (läs mer i Byggmentors guide till distributionsformerna). I ett vattenburet system är det varmvatten som transporteras runt i huset medan det med direktverkande el är själva elektriciteten som hettar upp elementen.

Så luftar du kalla element

När temperaturen utomhus svänger mycket, ofta på vår- och höstkanten, händer det att det kommer in luft i vattenburna element. Detta kan bli ett problem eftersom kalluften lägger sig som ett lock i elementets överdel och stoppar värmevattnet från att komma in och sprida värme.

På ena kanten av elementets överdel finns det en luftningsventil som är till för att hjälpa dig när luft tränger in i elementen. Den vrider du om med en elementnyckel, eller luftningsnyckel, motsols ända tills det ”lossar” och du hör ett pysande ljud. Går det inte att få in elementnyckeln kan du behöva ta bort eventuell färg eller annat material som täcker nyckelhålet.

Fånga upp spillvatten

När elementet pyst klart kommer det rinna ut vatten i ett stabilt flöde ur luftningsventilen, var därför redo med en skål eller ett glas för att fånga upp vattnet (förebyggande trasa på golvet går givetvis också bra). Vattnet är ofta smutsigt så du vill inte få det på golv, vägg eller kläder.

Därefter är det bara att stäng ventilen med elementnyckeln och du har nu avluftat elementet! För lite nyare element finns det ofta tekniska lösningar för att automatiskt ställa in flödet av vatten, ibland för flera element på samma gång.

Vad har du själv för erfarenhet av element och vattenburen värme? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller skriv ett inlägg på Byggmentors forum.

Rensa badkarets avloppsbrunn

En av de mindre trevliga delarna i att ta hand om ett hem är att rensa badkarets avlopp. Avloppsbrunnen samlar på sig en hel del smuts och ”gegga” från dusch och bad, förr eller senare måste badrumsägaren ta tjuren vid hornen och rensa den.

När vatten rinner ut på golvet är det dags att rensa

Då avloppsbrunnen blir för full kommer avtappningsvattnet rinna ut på golvet istället. Då är det hög tid att rensa avloppsbrunnen.

Bort med frontplåten

Badkarets ansikte utåt, frontplåten, hindrar med all sannolikhet dig från att komma åt avloppsbrunnen. På de flesta badkar är det bara att häkta av frontplåten från resten av badkaret. Var försiktig så att du inte repar emaljen, frontplåten kan lätt skadas när du tar loss den.Rensa avloppsbrunnen

Flytta avloppsröret

Vattnet i ditt badkar rinner via avtappningshålet ner i ett avloppsrör av plast. Detta avloppsrör är i de allra flesta fall enkelt att flytta på. Lyft det försiktigt och putta det åt sidan så att du kommer åt avloppsbrunnen.

Bort med gallret

Flytta nu det galler som täcker avloppsbrunnen (glöm inte att rengöra själva gallret när du ändå är i farten). Är det en nyare avloppsbrunn kan du ofta lyfta ur hela vattenlåset och spola av i exempelvis badkaret. I annat fall är det ”manuell” rensning som gäller.

Ner med handen i avloppsbrunnen

Få bort den värsta geggan och hårbollar med händerna, förslagsvis med diskhandskar på. Det är inget trevligt arbete och är du känslig är det smart att ha en klämma eller klädnypa på näsan och hålla munnen stängd. Ha en påse eller slaskhink till hands för att enkelt kunna dumpa avfallet.

Rengör noggrant

När det värsta kletet är borta är det dags att finputsa. En diskborste eller flaskborste duger bra, i med lite såpa och skrubba tills det blir rent. Rengör också golvet runt brunnen och änden på avloppsröret när du ändå är i avloppstrakterna.

Har du andra tips kring avloppsbrunnen eller badrumsrengöring i allmänhet? Dela med dig av dina tips i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.