Allt om ROT-avdraget 2016

Allt om ROT-avdraget 2016

Tänker du köpa en tjänst med ROT-avdrag 2016? Här är reglerna du behöver känna till, förändringarna som kommer och tipsen för att lyckas så bra som möjligt. Vi rensar stigen för dig i ROT-djungeln helt enkelt. Fram med sparhatten så kör vi! Du kan även ställa egna ROT-frågor under artikeln så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Vad är ROT-avdraget egentligen?

Grunden i detta avdrag är detsamma som de varit de senaste åren; ett femtioprocentigt avdrag på pengar du lägger på att anlita en hantverkare eller annan fackman för jobb inne i eller utanpå ditt hem. Avdraget har ett tak på 50 000 kr om året och gäller bara en bostad som du själv äger, eller en sommarstuga.

Avdraget omfattar de allra flesta byggnads- och renoveringsarbeten som du kan utföra i ett hem. Vill du veta om en särskild typ av jobb omfattas kan du stämma av mot vår ROT-lista för 2016 – samma avdrag gäller för ROT-avdraget även 2016.

Du får dra av oförändrat men nu kan du bara få skattereduktion för 30% av arbetskostnaden år 2016, rotavdrag upp till 50000kr per person som äger fastigheten.

Så funkar ROT-avdraget i fem steg

När du ska använda dig av denna skatterabatt på hantverkartjänster finns det några enkla steg att ta hänsyn till för att allt ska flyta på smidigt:

 1. Ta alltid in priser från några olika firmor och se till att de kan reglerna runt ROT-avdraget. De flesta seriösa hantverkarfirmorna har bra koll på detta då det ligger i deras intresse att så många konsumenter som möjligt utnyttjar det.
 2. När du hittat en hantverkare du gillar kontrollerar du deras organisationsnummer på allabolag.se eller hos Skatteverket, för att säkerställa att de är en riktig firma. Är det inte det kommer ditt ROT-avdrag istället bli en otrevlig restskatteöverraskning på din nästa deklaration. Dessutom är det med ROT väldigt dumt att anlita någon svart eftersom inte ens arbetskostnaden blir lägre med svartjobb.
 3. Kom överens om pris, vad arbetet ska omfatta och när det ska vara utfört. Reglera detta i ett avtal som ni skriver på tillsammans. Läs mer om att skriva avtal med hantverkare.
 4. Arbetet utförs, och efter avslutat arbete får du faktura (du ska aldrig betala för arbetet innan det är utfört!). Hantverkaren specificerar på fakturan hur stort ROT-avdrag som är gjort, och detta dras av på priset direkt. Du behöver alltså inte fylla i några papper eller liknande utan ”rabatten” dras automatiskt.
 5. Nu är allt klart och du kommer i din deklaration se ditt ROT-avdrag angivet. Det finns dock en viktig brasklapp: du måste ha haft tillräcklig inkomst för att ha dragit in så mycket skatt att det täcker avdraget du gör. Exakt var gränsen går varierar beroende på en rad faktorer, läs mer om inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exempel: Petra anlitar en snickare

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Petra vill bygga en altan och måla om fasaden på sitt hus, en liten enplansvilla hus på 85 kvadratmeter. Hon kontaktar tre olika företag som alla lämnar offerter både på altanbygget och på ommålningen av hennes hus. Till slut väljer hon en offert som ser ut så här (något förenklad):

Timkostnad för snickeri- och måleriarbeten: 1100 kr (för två man, inklusive moms).

Materialkostnad: 12 000 kr

Reseersättning: 1000 kr.

Hon skriver avtal på dessa priser och arbetet genomförs. Totalt tar det hela 30 timmar, vilket ger en arbetskostnad på 30*1100 kr=33000 kr. Denna appliceras nu ROT-avdraget på, vilket gör att arbetskostnaden reduceras med 30% till 23100 kr.

Petra får faktura från hantverkaren som då ser ut så här:

– Arbete (altanbygge och fasadmålning): 33000 kr

– ROT-avdrag: – 9900 kr

– Material: 12 000 kr

– Reseersättning: 1000 kr

– Total pris efter ROT-avdrag: 36 100 kr (pris exklusive avdrag 46 000 kr).

Hon betalar fakturan där avdraget redan är gjort och behöver alltså inte göra något mer, utan kan luta sig tillbaka på sin nybyggda altan.

rotavdrag 2016 nyheter
Rotavdrag 2016

 

Vanliga frågor om ROT-avdraget

Vilka arbeten gäller avdraget?

Svar: Kolla på vår lista över ROT-arbeten. Hittar du inte arbetet där kan du kolla med Skatteverket samt rådfråga den hantverkare du anlitar.

Måste man äga huset man gör avdrag för?

Svar: Ja. Du ska helt eller till viss del äga det hus eller den lägenhet du gör ROT-avdrag för arbeten i.

Gäller ROT även i en bostadsrätt/lägenhet?

Svar: Ja, för de jobb som sker inne i lägenheten. Sådant på utsidan, vilket inkluderar exempelvis byte av fönster, kan du inte göra avdrag för till skillnad från den som bor i hus som kan göra avdrag för allt detta.

Kan jag dela upp avdraget med min partner?

Ja, om ni båda äger bostaden kan ni båda göra varsitt ROT-avdrag på max 50 000 kronor.

Gäller ROT-avdrag arbeten på tomten eller i trädgård?

Svar: Generellt sett så är svaret nej, avdraget är till för arbeten inne i ditt hus eller i direkt anslutning till ditt hus. Exempelvis kan du använda ROT till ett garage om det sitter ihop med huset, men inte om det är fristående. Det finns dock undantag för när du får utnyttja ROT för arbeten på tomten, och det är när de har en inverkan på din bostad. Exempelvis anläggning av trekammarbrunn/infiltrationsanläggning, eller installation av bergvärme eller jordvärme. Vi hänvisar även till vår ROT-lista där du ser alla avdrag.

Har du andra frågor om ROT? Eller erfarenheter från ditt eget användande av avdraget? Dela med dig genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet här nedanför.

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2016

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2016

Här en lista över godkända ROT-avdrag för 2016, i bokstavsordning. Alla tjänster är inte med men de flesta vanliga ROT-jobb är det. Vill du veta mer om hur det hela fungerar kan du läsa vår guide till regler för ROT-avdraget 2016. Saknar du något i listan? Skriv en kommentar under artikeln så kollar vårt ROT-team upp det åt dig (eller så får du hjälp av någon av våra kunniga läsare)!

Altan

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2016.

Badrumsrenovering och andra badrumsarbeten

Ja, du får anlita en badrumsfirma och göra avdrag för arbetskostnaden. Det gäller alla olika moment som kan ingå i en sådan renovering (kakelsättning

Bergvärme

Att borra för bergvärme och installera en bergvärmepump är ROT-avdragsgilla tjänster, genom att utnyttja avdraget kan du spara många tusenlappar på installationsdelen av en bergvärmeinstallation. Läs mer här om bergvärme.

Bostadsrätt/lägenhet

ROT-avdraget gäller även för dig som bor i lägenhet, förutsatt att du äger den. Det är dock vissa skillnader i hur det fungerar, generellt så får du nyttja ROT för alla arbeten inne i lägenheten, men inte för arbeten som berör utsidan (såsom fönsterbyte, byte av ytterdörr eller arbete på balkong).

Carport

Att bygga eller renovera carport kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att den är hopkopplad med själva huset. En fristående carport ger inte rätt till ROT.

Dränering

Att dränera en husgrund ger rätt till avdrag, både för arbetet med att gräva dräneringen samt att lägga dräneringsrör och fylla igen.

Elektriker

Absolut! Du får anlita en elektriker och göra ROT-avdrag på kostnaden för arbetet.

Fasadmålning

Att måla om ett hus helt eller delvis är godkänt ROT-avdrag.

Friggebod

Att bygga eller placera en fristående friggebod är inte godkänt ROT-avdrag. En tillbyggnad måste sitta ihop med huset för att den ska vara ROT-godkänd. Läs mer om friggebodar här.

Fritidshus

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Fönsterbyte och annat fönsterarbete

Ja! Att byta fönster, renovera fönster eller måla om fönster är godkänt ROT-avdrag om du bor i hus. Däremot är det bara insidan av fönstren som är ROT-godkända om du bor i bostadsrättslägenhet.

Garage

Att bygga garage kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att det är hopkopplat med själva huset. Ett fristående garage ger inte rätt till ROT.

Golv

Att lägga golv, eller renovera befintligt golv, är ROT-skatteavdragsgillt.

Köksrenovering

Du får göra ROT-avdrag för arbeten och renoveringar i kök, både i hus och lägenhet (förutsatt att du är ägare, läs mer i ROT-reglerna).

Luft/vatten-värmepump

En installation av luft/vatten-värmepump ger rätt till ROT-avdrag, liksom andra typer av värmepumpar.

Marksten

Att lägga marksten är inte godkänt ROT-arbete.

Markvärme (jordvärme)

Markvärmeanläggningar är liksom andra sorters värmepumpslösningar godkända för ROT-avdrag.

Måla

Att köpa in tjänster från målare ger rätt till ROT-avdrag, dock är det bara målning inne i en lägenhet som godkänns ifall du bor i bostadsrätt.

Snickare och byggarbeten

Glädje att spara pengar med ROT-avdraget 2016.
Glädje att spara pengar med ROT-avdraget 2016.

Generellt så är alla former av snickerier och byggarbeten som äger rum inne i ditt hem eller direkt utanpå (på till exempel yttervägg eller tak) godkända att göra ROT-avdrag för.

Sommarstuga

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Takläggning och reparation av tak

Jadå, arbete på tak eller läggning av nytt tak ger ROT-skatteavdrag även under 2016.

Veranda

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2016. Anlitar du en snickare för arbetet får du alltså dra av halva arbetskostnaden.

Värmepump

Installation av alla typer av värmepumpar ger rätt till avdrag. Läs mer om besparing med värmepump.

Saknar du något i listan? Ställ frågor och diskutera i kommentarerna här nedanför!

Borg varnar: Skatteverket kan vägra betala ut ROT-avdrag

Borg varnar: Skatteverket kan vägra betala ut ROT-avdrag

Ja, det fusk som förekommer med ROT-avdraget har gjort att flera politiker vaknat till.

Efter att socialdemokraten Agneta Gille frågat finansminister Anders Borg har han vill tackla problemet med att vissa företag anger delar av materialkostnaden som arbetskostnad har Borg känt sig manad att påpeka att en översyn kan komma att ske. I Riksdag och Departement citeras Borgs svar bland annat så här:

Jag vill inte föregripa den beredningen, men jag utesluter inte att det kan bli aktuellt att skärpa lagstiftningen

Problemet med ROT-fusk är inte nytt och en del kritiker menar att ROT-avdragets fördelar, bland annat att det minskat svartarbete, istället har lett till mer legitimerat fusk när hantverkare saltar fakturornas arbetsdel eftersom det är denna som ger ROT-pengar.

Kan dina hantverkare ROT-avdragets regler?

Vad detta innebär vet vi inte än men sannolikt kommer kontrollerna i ett första skede från Skatteverket att skärpas. Så du som beställer ROT-tjänster bör alltid säkerställa att företagets faktura är rimlig vad gäller uppdelningen

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget – men kontrollera att hantverkaren gör rätt avdrag.

arbete/material, eftersom du som kund i slutändan är ansvarig för ditt ROT-avdrag och att det skötts korrekt. Det är dock helt klart en gråzon eftersom reglerna inte alltid är jättetydliga med vad som kan räknas som ett normalt schablonbelopp för arbetskostnad för olika moment.

Vill du se till att hamna rätt från början rekommenderar vi vår guide till att hitta hantverkare som kan ROT-avdraget.

Så hittar du hantverkare som inte fuskar med ROT-avdraget

Så hittar du hantverkare som inte fuskar med ROT-avdraget

I dagarna går debatten hög kring hur ROT-avdraget används för fusk och fiffel av många hantverkare och entreprenörer. I SVT:s Uppdrag Granskning avslöjas bland annat att många entreprenörer överdriver kostnaden för arbetet, alltså den del som är avdragsgill, i syfte att kunna erbjuda kunden ett lägre pris. Det gör att de då får konkurrensfördelar gentemot de hantverkare som följer reglerna.

Som kund och beställare av en hantverkares tjänster är du alltid ansvarig för att ROT-avdraget görs korrekt och även att du har tillräcklig inkomst för att ”täcka” ditt önskade avdrag med din inbetalade skatt (se vår guide till inkomstkravet för ROT). Därför ger Byggmentor dig här verktygen och tipsen för att säkerställa att du inte går på en nit när du utnyttjar ROT-avdraget.

Vad är normal arbetskostnad

Vid olika typer av hantverksarbeten och entreprenader finns det ofta schabloner på hur stor del av ett visst arbete som ska vara arbetskostnad. Ibland är det en uppskattning och ibland en specifik procentandel. Vid exempelvis värmepumpsinstallationer har branschorganisationen SVEP satt schablonen till 30 procent av den totala kostnaden för installation av exempelvis en bergvärmepump (och andra vätskevärmepumpar) som arbetskostnad. Alltså, om totala priset blir 120 000 kr så utgör arbetskostnaden 36 000 kr (30% av det totala) och du kan då göra ett ROT-avdrag på hälften av det – 18 000 kr. För luftvärmepumpar är arbetskostnadsdelen lägre; 25%.

Hör gärna med en branschorganisation när du ska köpa in en ROT-tjänst. Du hittar flera stora branschorganisationer i denna lista. Fråga vad som är en rimlig arbetskostnad för ett visst arbete och använd sedan den siffran när du granskar offerter från entreprenörerna. Som alltid bör du också gå efter tumregeln ”är det för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant”.

Ställ frågor om ROT-avdraget till entreprenörerna

När du ska anlita en hantverkare för en stor eller liten tjänst bör du alltid kontakta flera olika företag och ta in offerter från dem. Det låter dig enkelt och tydligt kunna jämföra deras erbjudanden och pris till dig. Be dem alltid specificera redan i offerten hur stor del av priset som är arbetskostnaden.

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Fråga även om vad entreprenören tar för timarvode för arbetet. Även om alla entreprenörer är i sin fulla rätt att ta vilket pris de vill bör du vara vaksam på timkostnader som sticker av för mycket från normen. Någonstans mellan 400-900 kr i timmen inklusive moms brukar vara normalt timpris för att anlita en hantverkare.

Få alltid även svart på vitt om hur stort ditt ROT-avdrag blir. Det ska alltid specificeras på fakturan men för dig som beställare är det bra att få avdraget utskrivet och inräknat redan på offerten.

Skriv avtal om priset

När du är överens med den hantverkare som erbjuder bäst pris utan att tänja på verkligheten för mycket så ska du alltid skriva ett avtal, där bland annat priset slås fast. Det kan vara ett på förhand bestämt belopp eller en timkostnad som anges, eller en kombination, men det är viktigt att ni båda är överens. Då blir det också sedan tydligt hur stort ROT-avdraget ska vara.

Fakta: ROT-avdraget

 • Ger privatpersoner 50 procent avdrag på arbetskostnaden vid bygg- och renoveringsarbeten.
 • Gäller endast den som äger sitt hem.
 • Avdraget görs från din inbetalade skatt, du måste alltså ha en inkomst för att kunna nyttja avdraget.
 • ROT gäller för de flesta arbeten inne i ett hus eller hem samt utanpå och i direkt anslutning till huset.
 • Ställ egna  frågor och läs andras frågor på Byggmentors ROT-forum.
 • Läs alla reglerna för ROT-avdraget här.

Kommentera gärna artikeln med dina egna åsikter om fusket kring ROT-avdraget. Vad tycker du? Bör reglerna ändras? Får man acceptera ett visst fusk för ett annars effektivt och uppskattat avdrag? Gör din röst hörd!

ROT-avdrag: Statistik och fakta

ROT-avdrag: Statistik och fakta

Så här används ROT-avdraget i Sverige – statistik från de vanligaste regionerna, till inom vilka branscher och typer av renoverings- och byggarbeten det förekommer mest.

Diskutera gärna siffrorna eller dina egna åsikter om ROT-avdraget i kommentarsfältet längst ned. Vill du veta mer om hur det fungerar? Då hoppar du till artikeln Så fungerar ROT-avdraget.

Vi börjar med en tabell över hur ROT-avdraget utnyttjats totalt sett över hela Sverige, siffrorna är de nyligen sammanställda för år 2011 vilket är det senaste tillgängliga statistikåret.

Statistik: ROT-avdraget län för län

Här ser du hur skattereduktionen ROT använts i rikets olika län, både antal personer och hur mycket pengar de i snitt och totalt gjort avdrag för. Maximala beloppet är som bekant 50 000 kronor i avdrag för en person/år.

Klicka på bilden för större version.

Statistik för ROT-avdraget län för län 2011.
Statistik för ROT-avdraget län för län 2011.

Som ni ser så är storstadsregionerna i topp vad gäller båda genomsnittligt avdrag och totalt belopp som skattereducerats. Detta beror delvis givetvis på att dessa regioner har fler invånare och fler höginkomsttagare, procentuellt sett än mindre befolkningstäta län. Men en bidragande faktor är också att priserna för att anlita en byggfirma eller annan hantverkare ofta ligger tio-tjugo procent dyrare i exempelvis Göteborg eller Stockholm jämfört med Växjö eller Piteå.

Övriga siffror

Skatteverkets och SCB:s sammanställning visar också att:

 • De som bor i villa eller radhus gör ROT-avdrag oftare än de som bor i lägenhet. Detta antagligen för att den som bor i hus har fler möjliga avdrag att välja på, medan den som bor i bostadsrätt bara får dra av pengar för jobb som sker inne i hemmet. Se mer kring godkända arbeten för ROT-avdrag.
 • Användandet sker mest mellan åldrarna 35-70 år, sannolikt för att det är då många har stabila inkomster och äger ett hem de vill lägga pengar på att förbättra.
 • ROT-avdraget är procentuellt sett mest använt i Danderyds kommun, där många höginkomsttagare bor. Detta är något som vållar debatt just runt ROT-avdragets vare eller icke vara (se denna artikel).
 • Jämfört med RUT-avdraget så är ROT ungefär tre gånger så populärt.
 • Under 2013 är ROT-avdraget oförändrat, du får alltså fortfarande dra av hälften av arbetskostnaden på allt från installation av värmepump till att måla om huset.

Har du använt ROT-avdraget i år eller tidigare år? Berätta om dina erfarenheter – gick allt smidigt? Hur mycket sparade du? Skriv i kommentarsrutan här under!

ROT-avdrag utomlands – så gör du

ROT-avdrag utomlands – så gör du

Det går utmärkt att göra ROT-avdrag för arbete utomlands i exempelvis Spanien, Tyskland, Danmark eller någon annanstans inom EU. Det finns dock några särskilda krav du bör vara medveten om. Här får du svart på vitt vad som gäller för att framgångsrikt kunna dra av hälften av arbetskostnaden när du bygger om eller renoverar utomlands med ROT-avdraget. Ställ gärna frågor och kom med kommentarer under artikeln!

Får man göra ROT-avdrag utomlands?

Ja, i EU-länder och EES-länder får du göra ROT-avdrag precis som i Sverige! Många vet inte om detta men faktum är att ROT-avdraget gäller för svenska medborgare och skattebetalare som anlitar hantverkare som antingen har F-skattesedel i Sverige eller som på annat sätt kan bevisa att de inte har skatteskulder i sitt eget land, företaget som utför arbetet kan alltså vara helt utländskt. Utöver det spelar det egentligen ingen roll var arbetet utförs, om det så är i Stockholm eller på Solkusten, utanför Borås eller utanför Bryssel. Så länge du äger fastigheten som arbetet utförs på och arbetet är godkänt ROT-avdrag (se hela listan här) så kan du dra av halva beloppet för arbetet.

Anledningen till att avdraget kan göras utomlands är att Sverige som medlem i EU följer den europeiska unionens och EU-rättens riktlinjer om fri rörlighet och så länge du som svensk medborgare betalar skatt i Sverige ska du rimligtvis också kunna utnyttja skatterabatter såsom ROT även om arbetet sker på kontinenten. Läs mer om bakgrunden och kritiken mot att kunna nyttja ROT i utlandet längre ned.

Inkomstkravet gäller även i utlandet

En sak som är viktig att tänka på är din inkomst, här gäller samma sak som för ROT-skatteavdrag som görs hemma i ”Svedala” – det är ditt ansvar att se till att du tjänat tillräckligt med pengar under inkomståret för att din intjänade skatt ska ”täcka” det belopp du gör avdrag på. Vanligtvis räcker det med en inkomst på cirka 25 000-26 000 kronor i månaden för att få nyttja maxavdraget på 50 000 kronor. Du kan dock göra minde avdrag om din inkomst är lägre än så. Läs gärna detaljerna i vår special ”Inkomstgräns för ROT – vad gäller?”.

Övriga regler vid ROT-avdrag i EU

ROT-avdraget kan användas i hela EU.
ROT-avdraget kan användas i hela EU.
 • När du gör avdrag i EU gäller i princip samma regler som i Sverige:
 • Du ska betala skatt i Sverige och måste ha betalat tillräckligt för att kunna göra ditt avdrag.
 • Maxbeloppet du kan dra av är 50 000 kronor och altlid 50 procent av det du betalar för arbetet, vilket betyder att det arbete som utförs får kosta upp till 100 000 kronorm för att du ska få dra av hälften.
 • Prisreduktionen görs direkt på fakturan, sedan ser hantverkaren till att begära ut pengarna från svenska staten. Du som beställare behöver inte göra något praktiskt för att få ditt avdrag, det dras bort när du betalar för jobbet.
 • Fastigheten som arbetet gäller ska ägas av dig helt eller delvis (det är till exempel okej att du nyttjar ROT-avdraget om du och din partner äger ena halvan var av ett semesterhus i Spanien eller om du och ditt syskon äger 50 procent var av en lägenhet i Storbritannien).
 • Godkända arbeten är generellt allt som sker inne i eller direkt utanpå din fastighet, se mer specifikt i ROT-listan.

De särskilda reglerna som gäller utomlands är följande:

 • Hantverkaren behöver inta ha koppling till Sverige men om företaget är baserat i annat EU-land måste de ha ett så kallar ”skuldfrihetsintyg” (ibland kallat ”skuldfrihetsbevis”) som de skickar till svenska Skatteverket för att få pengar för ditt avdrag.
 • Skuldfrihetsbrevet ska helt enkelt berätta att firman du köpt tjänster av inte har några obetalda skatteskulder i sitt hemland.
 • Detta skuldfrihetsintyg eller motsvarande får hantverkaren från skattemyndigheten, eller motsvarande, i sitt land. I exempelvis Spanien kallas detta intyg för  ”Certificado de agt de obligaciónes y declaraciones deudas”.

Länderna du får använda ROT i

ROT-avdraget får användas i följande länder, som är med i EU samt EES (europeiska ekonomiska samarbetsområdet):

 • Belgien
 • Bulgarien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Italien
 • Lettland
 • Liechtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Tyskland
 • Ungern
 • Österrike

Island, Liechtenstein och Norge är alltså de tre länder som inte är medlemmar i EU men som du ändå får använda ROT-avdraget i.

Exempel: så funkar ROT-avdrag i Spanien

Spara många euro med ROT-avdrag i länder som Spanien, Frankrike och Tyskland.
Spara många euro med ROT-avdrag i länder som Spanien, Frankrike och Tyskland.

Här är ett typiskt exempel på hur man kan nyttja ROT i Spanien, som tillsammans med Frankrike är det vanligaste landet som svenskar använder ROT-avdraget i. Just Spanien är populärt eftersom många svenska medborgare äger semesterhus eller lägenheter där som de bor i under relativt stora delar av året.

Då är det lockande att genomföra renoveringar där de får dra av hälften av arbetskostnaden, för att exempelvis renovera badrummet eller köket, rusta upp fasaden eller lägga nytt tak. I detta exempel följer vi en familj som vill måla om sitt semesterhus på Mallorca samt bygga till ett extra rum på 15 kvadratmeter.

Familjen Häggkvists målning och tillbyggnad på Mallorca

Familjen Häggkvist, med mamma Rebecka och pappa Kristian  har ett hus utanför Palma på spanska ön Mallorca. De har ägt huset i åtta år och tillbringar ofta en månad eller mer där varje år. Nu är det dags att fräscha upp huset.

Först tar de in prisförslag från några lokala byggfirmor och snickare/målare som jobbar i området de bor i. De vill inte riskera att få ett felaktigt pris så genom att höra med ett par olika hantverkare minskar de sannolikheten att något anbud skulle vara för dyrt (eller alldeles för billigt, vilket kan signalera oseriositet). Rebecka pratar med hantverkarna för att kunna utvärdera hur kunniga och seriösa de känns, en minst lika viktig faktor som priset.

Till slut får de ett förslag som de fastnar för, totalt kommer kalaset att kosta dem 19 400 euro (cirka 167 000 kronor) för ommålning av fasaden samt tillbyggnaden av ett extra rum. Kristian vet att ROT-avdraget bara gäller för just arbetsdelen av ett projekt så han ber hantverkaren specificera kostnaderna i offerten. De blir då:

 • Material: 78 000 kronor
 • Avgifter och resor: 6 000 kronor
 • Arbete: 83 000 kronor
 • Totalt: 167 000 kronor

Kristian och Rebecka tycker att priset känns bra och får se referenskunder från hantverkarens tidigare jobb vilka imponerar dem. De anlitar hantverkaren och förklarar hur det svenska ROT-avdraget fungerar. Detta kan vara lite knepigt – hantverkaren måste ju dra av halva arbetskostnaden direkt när denne fakturerar kunden och sedan efteråt få ut pengarna från Sverige. Därför är det viktigt att du som beställare förklarar hur det ligger till och även dubbelkollar att hantverkaren inte har några skulder genom att titta på dennes skuldfrihetsintyg eller liknande.

Den spanska byggaren förstår upplägget och när projektet är genomfört har ROT-avdrag gjorts på arbetskostnaden. Slutfakturan ser då istället ut så här:

 • Material: 78 000 kronor
 • Avgifter och resor: 6 000 kronor
 • Arbete: 41 500 kronor (alltså hälften av originalkostnaden 83 000 kr)
 • Totalt: 125 500 kronor

Sedan skickar hantverkaren sina underlag till svenska Skattverket för att få utbetalning på det gjorda ROT-avdraget (41 500 kronor).

Sammanfattning, frågor och tips

Sammanfattningsvis gäller alltså ROT-avdraget inom EU (och EES) precis som i Sverige. Är hantverkaren du anlitar baserad i ett annat land än Sverige måste de visa upp ett skuldfrihetsbevis för svenska Skatteverket, ett sådant får de från sin lokala skattemyndighet. Hantverkaren gör avdraget på din räkning så det är viktigt att du förklarar vad som gäller innan ni kommer överens och skriver avtal. I övrigt gäller samma regler för ROT-avdraget som vanligt.

Har du frågor som inte besvarades i artikeln? Undrar du något annat? Vill du dela med dig av erfarenheter av att anlita hantverkare i utlandet? Skriv gärna kommentarer här nedanför och bidra till kunskapsbanken!

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2013

Godkända tjänster för ROT-avdrag 2013

Här en lista över godkända ROT-avdrag för 2013, i bokstavsordning. Alla tjänster är inte med men de flesta vanliga ROT-jobb är det. Vill du veta mer om hur det hela fungerar kan du läsa vår guide till regler för ROT-avdraget 2013. Saknar du något i listan? Skriv en kommentar under artikeln så kollar vårt ROT-team upp det åt dig (eller så får du hjälp av någon av våra kunniga läsare)!

Altan

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2013.

Badrumsrenovering och andra badrumsarbeten

Ja, du får anlita en badrumsfirma och göra avdrag för arbetskostnaden. Det gäller alla olika moment som kan ingå i en sådan renovering (kakelsättning

Bergvärme

Att borra för bergvärme och installera en bergvärmepump är ROT-avdragsgilla tjänster, genom att utnyttja avdraget kan du spara många tusenlappar på installationsdelen av en bergvärmeinstallation. Läs mer här om bergvärme.

Bostadsrätt/lägenhet

ROT-avdraget gäller även för dig som bor i lägenhet, förutsatt att du äger den. Det är dock vissa skillnader i hur det fungerar, generellt så får du nyttja ROT för alla arbeten inne i lägenheten, men inte för arbeten som berör utsidan (såsom fönsterbyte, byte av ytterdörr eller arbete på balkong).

Carport

Att bygga eller renovera carport kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att den är hopkopplad med själva huset. En fristående carport ger inte rätt till ROT.

Dränering

Att dränera en husgrund ger rätt till avdrag, både för arbetet med att gräva dräneringen samt att lägga dräneringsrör och fylla igen.

Elektriker

Absolut! Du får anlita en elektriker och göra ROT-avdrag på kostnaden för arbetet.

Fasadmålning

Att måla om ett hus helt eller delvis är godkänt ROT-avdrag.

Friggebod

Att bygga eller placera en fristående friggebod är inte godkänt ROT-avdrag. En tillbyggnad måste sitta ihop med huset för att den ska vara ROT-godkänd. Läs mer om friggebodar här.

Fritidshus

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Fönsterbyte och annat fönsterarbete

Ja! Att byta fönster, renovera fönster eller måla om fönster är godkänt ROT-avdrag om du bor i hus. Däremot är det bara insidan av fönstren som är ROT-godkända om du bor i bostadsrättslägenhet.

Garage

Att bygga garage kan omfattas av ROT-avdraget förutsatt att det är hopkopplat med själva huset. Ett fristående garage ger inte rätt till ROT.

Golv

Att lägga golv, eller renovera befintligt golv, är ROT-skatteavdragsgillt.

Köksrenovering

Du får göra ROT-avdrag för arbeten och renoveringar i kök, både i hus och lägenhet (förutsatt att du är ägare, läs mer i ROT-reglerna).

Luft/vatten-värmepump

En installation av luft/vatten-värmepump ger rätt till ROT-avdrag, liksom andra typer av värmepumpar.

Marksten

Att lägga marksten är inte godkänt ROT-arbete.

Markvärme (jordvärme)

Markvärmeanläggningar är liksom andra sorters värmepumpslösningar godkända för ROT-avdrag.

Måla

Att köpa in tjänster från målare ger rätt till ROT-avdrag, dock är det bara målning inne i en lägenhet som godkänns ifall du bor i bostadsrätt.

Snickare och byggarbeten

Glädje att spara pengar med ROT-avdraget.
Glädje att spara pengar med ROT-avdraget.

Generellt så är alla former av snickerier och byggarbeten som äger rum inne i ditt hem eller direkt utanpå (på till exempel yttervägg eller tak) godkända att göra ROT-avdrag för.

Sommarstuga

Du får göra ROT-avdrag för fritidshus/sommarstuga förutsatt att du äger den. Då gäller samma regler som för din vanliga bostad.

Takläggning och reparation av tak

Jadå, arbete på tak eller läggning av nytt tak ger ROT-skatteavdrag även under 2013.

Veranda

Den som bygger en veranda eller altan som sitter ihop med huset får göra ROT-avdrag 2013. Anlitar du en snickare för arbetet får du alltså dra av halva arbetskostnaden.

Värmepump

Installation av alla typer av värmepumpar ger rätt till avdrag. Läs mer om besparing med värmepump.

Saknar du något i listan? Ställ frågor och diskutera i kommentarerna här nedanför!

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Hitta rätt byggfirmor med bra hantverkare

Den som behöver en hantverkare kan ibland få ringa byggfirmor veckor i sträck innan den träffar rätt. Vi ger dig därför råden och tipsen du behöver för att så enkelt som möjligt hitta rätt hantverkare och byggfirmor, utan att tumma på varken kvaliteten på arbetet eller din budget.

Generellt är det samma principer som gäller vare sig du letar efter byggfirmor som ska bygga ett helt hus eller om du är ute efter en enskild hantverkare som ska tapetsera ett rum eller två. Fördelarna med att läsa på ijnnan gäller såväl stora som små bygg- och renoveringsprojekt (inte minst i och med det förträffliga ROT-avdraget som gäller för olika typer av förbättringsarbeten i hus och bostadsrätter).

Du kan också delta i diskussionen om att anlita hantverkare, dela med dig och ställ dina frågor i kommentarsdiskussionen under artikeln.

Börja med en bra projektbeskrivning

Gör en enkel skiss av det du vill ha utfört, gärna med bilder på liknande lösningar. Kanske kan du ta bilder i grannskapet du bor, eller så kan du hitta gott om inspirationsbilder på nätet. Kombinera detta med en bra skriftlig beskrivning som du kan ge byggfirmorna för att deras hantverkare ska förstå vad du är ute efter.

Är du osäker på hur du ska komma igång? Gör det så enkelt det bara går; sätt dig med papper och penna och berätta med dina egna ord vad du vill ha för slutresultat på ditt bygge eller din renovering. Sedan får du komplettera när byggarna ställer frågor och gör kundbesök för att på plats utvärdera vad som ska göras.

Hitta byggfirmor i din kommun

Efter att ditt byggprojekt är klart i ditt eget sinne och i din enkla projektbeskrivning så är det dags att hitta en byggfirma som kan ta sig an projektet. Vanligtvis väljer många första bästa hantverkare de hittar, inte sällan baserat på personliga kontakter. Detta behöver inte vara fel men vi slår gärna ett slag för att granska utbudet lite närmare i det område du bor, för att du som konsument bättre ska kunna ställa krav och syna byggfirmornas priser i sömmarna.

Glöm heller inte att du vid större projekt såsom ett husbygge eller liknande ofta gör bäst i att anlita flera olika typer av firmor i en större entreprenad, för att täcka in alla olika arbetsmoment.

Till exempel så finns det så här många hantverkarföretag verksamma i olika delar av landet, och detta är bara företag som sysslar med byggnads- och snickeriarbeten, utöver dessa finns många fler som sysslar med mer nischade delar av hantverkarbranschen (källa: Allabolag.se 2012):

 • Byggfirmor i Stockholm: 4 4481 st
 • Byggfirmor i Västra Götaland/Göteborg: 2 630 st
 • Byggfirmor i Skåne: 2 077 st
 • Byggfirmor Uppsala: 667 st
 • Byggfirmor i Östergötland: 603 st

Detta var några prov på hur många hantverkarfirmor det finns att välja på där ute. Så hur gör du då för att hitta den byggare som passar för just dina behov, oavsett om det är ett staket till altanen som ska byggas, eller ett hus som ska totalrenoveras från grund till taknock? Häng med!

Välj ut och ta in offert

Du kan givetvis inte kontakta alla olika hantverkarfirmor i din region, även om det då skulle borga för en (för dig) optimal konkurrenssituation där varenda byggfirma i hela länet kämpar om att trumfa varandras erbjudanden till dig. Men däremot kan du faktiskt, och bör, ta in offerter från runt fyra till fem hantverkare, gärna några olika typer av företag också, kanske en stor marknadsledande entreprenör och ett par mindre lokala snickerier?

Gör du detta så har du genast drastiskt ökat dina chanser till att få till en bra ”deal” eftersom du nu svart på vitt kan ställa de olika offerternas priser mot varandra. Du kan också berätta detta för de olika företagen som tävlar, och faktiskt lyckas pruta en del. Idag finns det dessutom gratistjänster för att ta in offerter från seriösa hantverkare, utnyttja gärna en sådan.

Hantverkare till badrummet? Följ Byggmentors tips och råd.
Hantverkare till badrumsrenovering? Följ Byggmentors tips och råd.

Utöver priset tillåter även detta förfarande dig att enklare få en känsla för de olika firmorna som hör av sig till dig och du kan ställa kontrollfrågor för att säkerställa att de förstår dina behov och är kunniga inom de hantverksområden som krävs för att allt ska utföras korrekt.

Att tänka på när du jämför byggarna

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är: Priset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

När du sitter med två eller i bästa fall fler byggfirmor som du nu väljer mellan finns det några viktiga kontrollpunkter att ta upp och kontrollera. Dessa är:

checkbox_byggfirmorPriset. Givetvis spelar detta stor roll, men vi vill samtidigt avråda från att enbart gå på lägsta kostnaden.

checkbox_byggfirmorSeriositet och kommunikation. Detta är svårt att mäta, men det är mycket viktigt att du uppfattar hantverkaren som seriös och att du kan kommunicera med den eller de personer som ansvarar för byggjobbet.

checkbox_byggfirmorReferenser från tidigare projekt. Ska du bygga en tillbyggnad på huset? Be om exempel från tidigare liknande projekt. Ska du måla om huset? Be om bilder och referenskunder på andra fasadmålningar. Låt helt enkelt tidigare framgångsrikt utförda uppdrag tala!

checkbox_byggfirmorF-skattesedel. Be om organisationsnummer och kolla upp detta hos exempelvis Skatteverket. Då får du bevis på att det är en riktig registrerad firma du yhar att göra med och ingen lurendrejare (se detta exempel på skojare i hantverkarbranschen).

checkbox_byggfirmorROT-avdrag. Läs på om ROT-avdraget, kontrollera huruvida ditt projekt omfattas av det (i listan över alla avdrag) och fråga sedan dina tänkta byggfirmor om det. Då vet du att de har koll på reglerna, vilket är mycket viktigt eftersom du kan spara upp till halva arbetskostnaden genom att använda ROT.

Lägga allt på byggfirman eller göra själv?

Ett symptom av Martin Timell-samhället, i och med succéer som Äntligen Hemma är att många väljer att göra hemmafixande och byggprojekt själva istället för att anlita experter. Detsamma gäller även när du lägger pengar på att ta in hantverkare, många vill vara med och bidra eller åtminstone se och lära.

Vårt råd är att i mesta möjliga mån låta byggfirman sköta jobbet. Dels för att de inte ska störas och dels för att du ju faktiskt betalat för tjänsten. Luta dig tillbaka, eller ta tag i något annat projekt där du gör mer nytta.

Har du andra tips som inte dykt upp i artikeln? Egna positiva erfarenheter eller skräckupplevelser av att anlita byggare? Vad är de vanligaste problemen i dialogen när man köper hantverkartjänster? Dela med dig och diskutera i kommentarsfältet nedan!

Kanske vill du även läsa mer om:

Allt om ROT-avdraget 2013

Allt om ROT-avdraget 2013

Tänker du köpa en tjänst med ROT-avdrag 2013? Här är reglerna du behöver känna till, förändringarna som kommer och tipsen för att lyckas så bra som möjligt. Vi rensar stigen för dig i ROT-djungeln helt enkelt. Fram med sparhatten så kör vi! Du kan även ställa egna ROT-frågor under artikeln så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Vad är ROT-avdraget egentligen?

Grunden i detta avdrag är detsamma som de varit de senaste åren; ett femtioprocentigt avdrag på pengar du lägger på att anlita en hantverkare eller annan fackman för jobb inne i eller utanpå ditt hem. Avdragewt har ett tak på 50 000 kr om året och gäller bara en bostad som du själv äger, eller en sommarstuga.

Avdraget omfattar de allra flesta byggnads- och renoveringsarbeten som du kan utföra i ett hem. Vill du veta om en särskild typ av jobb omfattas kan du stämma av mot vår ROT-lista för 2012 – samma avdrag gäller för ROT-avdraget även 2013.

Så funkar ROT-avdraget i fem steg

När du ska använda dig av denna skatterabatt på hantverkartjänster finns det några enkla steg att ta hänsyn till för att allt ska flyta på smidigt:

 1. Ta alltid in priser från några olika firmor och se till att de kan reglerna runt ROT-avdraget. De flesta seriösa hantverkarfirmorna har bra koll på detta då det ligger i deras intresse att så många konsumenter som möjligt utnyttjar det.
 2. När du hittat en hantverkare du gillar kontrollerar du deras organisationsnummer på allabolag.se eller hos Skatteverket, för att säkerställa att de är en riktig firma. Är det inte det kommer ditt ROT-avdrag istället bli en otrevlig restskatteöverraskning på din nästa deklaration. Dessutom är det med ROT väldigt dumt att anlita någon svart eftersom inte ens arbetskostnaden blir lägre med svartjobb.
 3. Kom överens om pris, vad arbetet ska omfatta och när det ska vara utfört. Reglera detta i ett avtal som ni skriver på tillsammans. Läs mer om att skriva avtal med hantverkare.
 4. Arbetet utförs, och efter avslutat arbete får du faktura (du ska aldrig betala för arbetet innan det är utfört!). Hantverkaren specificerar på fakturan hur stort ROT-avdrag som är gjort, och detta dras av på priset direkt. Du behöver alltså inte fylla i några papper eller liknande utan ”rabatten” dras automatiskt.
 5. Nu är allt klart och du kommer i din deklaration se ditt ROT-avdrag angivet. Det finns dock en viktig brasklapp: du måste ha haft tillräcklig inkomst för att ha dragit in så mycket skatt att det täcker avdraget du gör. Exakt var gränsen går varierar beroende på en rad faktorer, läs mer om inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exempel: Petra anlitar en snickare

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Petra vill bygga en altan och måla om fasaden på sitt hus, en liten enplansvilla hus på 85 kvadratmeter. Hon kontaktar tre olika företag som alla lämnar offerter både på altanbygget och på ommålningen av hennes hus. Till slut väljer hon en offert som ser ut så här (något förenklad):

Timkostnad för snickeri- och måleriarbeten: 1100 kr (för två man, inklusive moms).

Materialkostnad: 12 000 kr

Reseersättning: 1000 kr.

Hon skriver avtal på dessa priser och arbetet genomförs. Totalt tar det hela 27 timmar, vilket ger en arbetskostnad på 27*1100 kr=29 700 kr. Denna appliceras nu ROT-avdraget på, vilket gör att den halveras till 14 850 kr.

Petra får faktura från hantverkaren som då ser ut så här:

– Arbete (altanbygge och fasadmålning): 29 700 kr

– ROT-avdrag: – 14 850 kr

– Material: 12 000 kr

– Reseersättning: 1000 kr

– Total pris efter ROT-avdrag: 27 850 kr (pris exklusive avdrag 42 700 kr).

Hon betalar fakturan där avdraget redan är gjort och behöver alltså inte göra något mer, utan kan luta sig tillbaka på sin nybyggda altan.

Vanliga frågor om ROT-avdraget

Vilka arbeten gäller avdraget?

Svar: Kolla på vår lista över ROT-arbeten. Hittar du inte arbetet där kan du kolla med Skatteverket samt rådfråga den hantverkare du anlitar.

Måste man äga huset man gör avdrag för?

Svar: Ja. Du ska helt eller till viss del äga det hus eller den lägenhet du gör ROT-avdrag för arbeten i.

Gäller ROT även i en bostadsrätt/lägenhet?

Svar: Ja, för de jobb som sker inne i lägenheten. Sådant på utsidan, vilket inkluderar exempelvis byte av fönster, kan du inte göra avdrag för till skillnad från den som bor i hus som kan göra avdrag för allt detta.

Kan jag dela upp avdraget med min partner?

Ja, om ni båda äger bostaden kan ni båda göra varsitt ROT-avdrag på max 50 000 kronor.

Gäller ROT-avdrag arbeten på tomten eller i trädgård?

Svar: Generellt sett så är svaret nej, avdraget är till för arbeten inne i ditt hus eller i direkt anslutning till ditt hus. Exempelvis kan du använda ROT till ett garage om det sitter ihop med huset, men inte om det är fristående. Det finns dock undantag för när du får utnyttja ROT för arbeten på tomten, och det är när de har en inverkan på din bostad. Exempelvis anläggning av trekammarbrunn/infiltrationsanläggning, eller installation av bergvärme eller jordvärme. Vi hänvisar även till vår ROT-lista där du ser alla avdrag.

Har du andra frågor om ROT? Eller erfarenheter från ditt eget användande av avdraget? Dela med dig genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet här nedanför.

ROT-nytt: Pengar hamnar utomlands – Fp vill höja taket

ROT-nytt: Pengar hamnar utomlands – Fp vill höja taket

Idag rapporterar flera svenska medier om att ROT-avdrag för mångmiljonbelopp hamnar utomlands. Detta eftersom det är möjligt att som svensk medborgare utnyttja ROT-avdraget för arbeten som sker i EU-länder, på exempelvis en semsterstuga eller lägenhet. Samtidigt gör Folkpartiet ett utspel om att de vill höja taket från 50 000 till 100 000 kr, något som om det går igenom ytterligare lär påverka svenskarnas vilja att göra riktigt stora jobb som exempelvis takomläggningar, dräneringar eller värmepumpsinstallationer.

Omdebatterat avdrag

Nyligen tittade Byggmentor närmare på Skatteverkets senaste rapport om ROT-avdraget där man

ROT-avdraget har utnyttjats av många svenska husägare.

bland annat kunde konstatera att det fortsätter vara extremt populärt samt att det sannolikt har minskat gapet mellan att köpa tjänster vitt och köpa svart (se hela analysen här). Men dagens avslöjande, med rubriker som ”ROT-avdrag för pool på Rivieran” kommer sannolikt sätta igång debatten om avdraget, inte minst om det faktum att det går att använda utomlands. En del kritiker menar att detta inte ligger i linje med hur ROT är tänkt att fungera eftersom det bland annat är till för att stimulera vissa branscher i Sverige vilket ju inte sker om pengarna används utomlands. Andra menar att det självklart bör gälla i EU-länder när Sverige är en självklar del av EU och många svenskar äger bostäder utomlands. Ett annat förslag som vissa är inne på är att införa även ett slags ROT/RUT-avdrag för kloka energival.

Vad tycker du om ROT-avdraget?

Vad tycker du? Är det okej att använda avdraget för renoveringar och byggen utanför Sverige? Håller du med Folkpartiet om att ROT-taket bör höjas? Gör din röst hörd i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors ROT-avdragsforum. Läs även gärna vår tidigare guide till ROT-avdraget och artikeln där vi särskilt tittar på inkomstgräns för avdraget.

Mp: ”Inför ROT-avdrag för smarta energilösningar”

Idag gör miljöpartisten Åsa Romson ett utspel om att det borde införas ett allmänt skatteavdrag för den som växlar om till smartare och mer energisnåla värmekällor (bland annat nämns bergvärme och solceller i artikeln) eller på andra sätt satsar på hus och hem som utnyttjar energin bättre, exempelvis med bättre isolering eller energisnåla kranar i kök och badrum.

Billigare än ROT

Tillsammans med doktoranden Svenne Junker från Handelshögskolan menar Åsa Romson att ett nytt ROT-avdrag som gäller för energieffektiviseringar i svenska hem skulle kunna  kosta staten 8,5 miljarder kronor, att jämföra med dagens ROT-avdrag som kostar runt 10 miljarder kronor. Miljöpartiet tycker att det ändå skulle vara en plusaffär för samhället på lång sikt. Så här skriver de i debattartikeln i SvD:

”Vi menar dock att reformen skulle ge större vinster för samhället i framtiden och därför vara en klok satsning när vi nu ser att ekonomin genererar överskott. Ett annat sätt att räkna är att låta hälften av Vattenfalls årliga vinst finansiera klimat-rot. På så sätt skulle man låta en del av den ohållbara energiproduktionen bekosta klimatsmarta åtgärder.”

Skillnad mot dagens ROT-avdrag?

Åsa Romson, Miljöpartiet, vill se ett ROT-avdrag för smarta energilösningar

Dagens ROT-avdrag omfattar halva arbetskostnaden vid exempelvis installation av bergvärme, men ska man tolka Åsa Romson rätt så skulle MP:s förslag innebära att bergvärme och andra miljövänliga energiformer samt investeringer i exempelvis tilläggsisolering eller energifönster skulle subventioneras ännu mer än så.

Hennes partikollega Birger Schlaug kommenterar det hela på sin blogg och gillar särskilt förslaget om att det nya skatteavdraget ska gälla hela kostnaden: ”klimatinriktat ROT-avdrag bör inte bara omfatta arbetskostnaden utan hela kostnaden för investeringen”.

Vad ska det nya ROT-avdraget kallas?

Oavsett om förslaget blir verklighet eller inte så kommer det utan tvekan att debatteras. Byggmentor tycker dock att det saknas ett bra namn som sammanfattar vad det handlar om. Vad tycker ni läsare? Vi har ROT-avdrag, RUT-avdrag och nu detta – vad vore ett bra namn på det nya klimatavdraget?

Diskutera gärna förslaget och dela med dig av din åsikt. Är det bra eller dåligt? Smart och långsiktigt eller populistiskt och orealistiskt? Kommentera gärna med din åsikt i rutan nedanför, eller på Byggmentors forum.

Gör det själv eller köpa tjänst – så fattar du rätt beslut

Gör det själv eller köpa tjänst – så fattar du rätt beslut

Hallen ska målas om, badrummet renoveras eller källaren tilläggsisoleras. Inför såväl små som stora jobb i hemmet ställs vi hemmafixare förr eller senare inför valet att göra det själv eller köpa in tjänsten från en hantverkare eller annan specialist på jobbet i fråga.

stambyte renovera gör det själv hantverkare
Ett stambyte bör bara utföras av proffs.

Då ställs ekonomi mot stolthet, kompetens mot upptäckarlust, intresse mot tidsramar. Vi går igenom vad du bör tänka på inför hemmafixet, stort som smått, och listar fördelar och nackdelar med att både vara sin egen Martin Timell eller att förlita sig helt på externa entreprenörer. Diskutera ämnet och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Därför ska du anlita ett proffs

Framför allt sedan ROT-avdraget infördes (vilket halverar arbetskostnaden upp till 100 000 kr) så har viljan hos svenska folket att ta in hjälp utifrån deifinitivt ökat. Där det tidigare ansågs dyrt och kanske till och med lite fult att anlita hantverkare även för enklare jobb är det idag ett alternativ som många väljer.

För avancerade jobb såsom husbyggen, installationer av värmepumpar och värmedistributionsystem, eller komplicerade markarbeten är det snudd på ett måste att mer eller mindre utnyttja hjälp utifrån. Men vad är då de fem viktigaste skälen till att betala för att få hemmaprojektet utfört? Jo:

1. Kunnande. Den mest självklara anledningen till att ta in hjälp från hantverkare eller andra entreprenörer är givetvis att de (förhoppningsvis) kan sitt jobb. För att försäkra dig om deras kunskap kan du alltid ringa deras referenskunder och höra om de är anslutna till relevant branschorganisation.

2. Tid är pengar. Ja, detta argument funkar faktiskt ”åt båda håll”. Genom att lägga tid på ditt jobb sparar du pengar, och genom att betala för att få arbetet utfört köper du tid åt dig själv. Det handlar också om att värdera din egen (fri)tid gentemot kostnaden för att ta in hjälpen utifrån.

3. ROT-avdraget sänker priset. Låt säga att du vill sätta in nya fönster (mer om fönsterbyte här) och får en offert för arbetskostnaden på 38 000 kr. Med ROT-avdraget dras 50 procent av och arbetskostnaden landar alltså på hälften – 19 000 kr. Detta har gjort det avsevärt mycket mer attraktivt att köpa in tjä’nster kring hus och hem jämfört med innan avdragets införande.

4. Välja och vraka. Genom att jämföra olika firmor och deras offerter till dig sätter du dig själv som kund i en bra position för att förhandla fram just det pris och det erbjudande du vill ha. Du kan också få olika förslag som innebär olika metoder i själva hantverket, som leder fram till önskat resultat. Du får helt enkelt en bredare bild av ditt projekts möjligheter genom att lyssna med olika hantverkare.

5. Trygghet under och efter arbetet. Med en seriös hantverkarfirma så får du garanti på jobbet, vilket du alltid ska reglera tydligt i skriftligt avtal på förhand om exakt hur garantin ser ut. Seriösa företag innehar också de relevanta försäkringarna som behövs för hemmaprojekt. Läs mer i Byggmentors artikel om olika byggförsäkringar.

Därför ska du göra det själv

badrum toalettstol renovering
Installera toalettstol är oftast inget för hemmafixaren.

Oavsett vad man tycker om det så kan man konstatera att gör-det-själv-mentaliteten i Sverige exploderat de senaste åren. ”Martin Timell-effekten” kallar vissa denna utveckling, efter att tv-program som Äntligen Hemma lockat hundratusentals svenskar att förverkliga sina drömmar i hus och trädgårdar.

Men varför ska man egentligen välja att göra jobbet själv? Här är fem saker som talar för att den händige hemmafixaren helst hanterar hantverket helt själv:

1. Känslan av att ”jag gjorde detta” betyder mycket. Att efter avslutat jobb veta att man utförde ”kneget” själv är för många en seger i sig, utöver det färdiga resultatet av renoveringen eller bygget:

2. Billigare. I de flesta fall, om vi förutsätter att arbetet utförs korrekt och inte medför långsiktiga fixkostnader så sparar du pengar på att arbeta själv jämfört med att betala en målare, takläggare, plattsättare eller vilken hantverkare det nu må röra sig om. Ofta kan arbetskostnaden utgöra mellan 25-50 procent av ett hemmaprojekts totala kostnad.

3. Större möjlighet till exakt önskat resultat. Med en hantverkare så släpper du alltid en del av kontrollen över projektet, även om du avtalar och spikar upplägget på förhand. Som egenfixare får du större möjligheter att finlira detaljerna i jobbet exakt så som du vill.

4. Övning ger färdighet. Särskilt om man börjar med de mindre hemmafixen och jobbar sig upp så leder gör-det-själv-hantverket ofrånkomligen till att du blir bättre på hemmafixande. Det kan givetvis ha ett värde i sig, och leda till ökat självförtroende vid framtida hemmaprojekt.

5. Det är roligt – eller? Detta är kanske den viktigaste faktorn om du väljer gör-det-själv istället för att anlita hantverkare – känns det roligt och lustfyllt? Den som tvingar sig själv att utföra ett hemmaprojekt helt utan att känna lusten riskerar att hamna i ”jag ska bara”-fällor och att kanske skynda över viktiga moment som känns extra trista. Utgå från din egen lust inför arbetet, välj sedan om du är bäst lämpad för att göra jobbet eller inte!

 

Jobben du kan göra själv

I mångt och mycket är det upp till var och ens tycke och smak (och plånbok) huruvida man vill jobba själv eller ta in arbetet utifrån, men det finns ändå vissa hemmaprojekt som lämpar sig bättre än andra för hemmafixaren:

 • Måleriarbeten. Att måla om hemma är relativt enkelt och även den med tummen mitt i handen kan enkelt lära sig hur det går till. Varför inte genom Byggmentors guide till just att måla inomhus.
 • Enklare snickeriarbeten. Hammare, spik, såg och borr har de flesta vuxna en hyfsad koll på hur man använder, och ofta räcker dessa verktyg långt för den som vill justera lister, fixa möbler, hänga upp tavlor eller liknande hemmafix.
 • Underhåll av huset. För att öka husets livslängd är det viktigt med regelbunden rengöring och kontroll av husets ”vitala delar”. Detta kan oftast den normalhändige utföra själv och reparera småskavanker som upptäcks. Till exempel kan de flesta se över ett tak med tegelpannor en gång om året, men bör taket bytas ut helt kan det vara lämpligt att anlita en takläggare.
 • Lättare markjobb. Handlar det om grävarbeten, trädgårdsrelaterade jobb eller enklare trädgårdsgångar kan de flesta utföra jobbet själv. Kom dock ihåg att så fort man börjar komma ner på större djup i marken, eller planerar för mer avancerade markstensläggningar är det viktigt att den som utför jobbet har koll på vilka olika komponenter som behövs.

Jobben som bör utföras av utbildade proffs

installera värmepump
Inget gör-det-själ-jobb: värmepumpsinstallation.

Givetvis är det din egen kompetens som sätter gränsen för vilka jobb som du själv kan utföra och vad som ligger utanför din egen kompetensram. Men dessa arbeten är exempel på jobb där konsekvenserna kan bli stora om de inte utförs korrekt:

 • Badrum- och köksrenovering. I arbeten med våturymmen blir problemen mycket stora längre fram om inte tätskikten håller. Endast den med certifierade kunskaper bör ge sig på dessa arbeten.
 • Värmepumpar och värmedistribution. När det handlar om att installera avancerad teknisk utrustning som värmepumpar är det viktigt att det hela sköts noggrant för att både slippa framtida strul och för att få ut maximal effekt av sin värmelösning.
 • Dräneringar och grundisoleringar. Återigen är den stora skräcken om fukt tränger igenom och både gör att arbetet inte får önskat resultat samt skapar ännu värre problem i framtiden med exempelvis mögel och andra fuktrelaterade skador.

Listan över arbeten och deras svårighetsgrade kan göras lång och är subjektiv för varje person och dennes specifika kunskaper. Generellt är tipset dock att på förhand gå igenom både för- och nackdelar med att anlita hantverkare samt vad som motiverar just dig att sköta hemmafixet själv eller låta någon annan göra det.

Var går din gräns för när du överväger att ta in arbetskraft för hemmaprojektet? Diskutera och ställ frågor i kommentarsfältet nedanför eller på vårt diskussionsforum för allt mellan tak och husgrund.

Mer om hemmaprojekt:

Att anlita hantverkare

Läsarnas bästa hemmaprojekt

Tips när du anlitar målarfirma

Godkända ROT-avdrag 2012

Godkända ROT-avdrag 2012

Nytt år innebär att ROT-avdraget ”nollställs” och alla som äger sitt hus eller sin lägenhet kan utnyttja ROT-avdraget för arbeten i eller på sitt hem. Här sammanställer vi en lista över de ROT-arbeten som är (och inte är) godkända för ROT-avdrag 2012. Vill du veta mer om hur avdraget fungerar rekommenderar vi guiden ROT-avdrag 2012. Diskutera gärna eller ställ frågor om ROT-avdraget – i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Listan är i bokstavsordning. Hittar du inte ROT-tjänsten du undrar över går det bra att skriva det i kommentarsrutan längst ner så kommer Byggmentor att kolla upp det åt dig.

ROT-avdrag A-H

A

ALTAN
Förutsatt att altanen sitter ihop med ditt hus ger bygge eller reparation av altan rätt till ROT-avdrag. Det gäller dock enbart för dig som äger småhus – för bostadsrätter får du inte gör ROT-avdrag för att bygga altan.

ANLÄGGNINGSARBETE
Olika former av anläggningsarbete på exempelvis trädgård, staket, murar, uppfart och liknande ger inte rätt till ROT-avdrag.

ARKITEKT
Att anlita arkitekt är inte godkänd ROT-kostnad.

ARRENDERAD BOSTAD
Du får inte utnyttja ROT-avdraget i en bostad som du arrenderar.

ASFALTERING
Asfaltering är inte godkänt ROT-arbete.

AVFALL
Att forsla bort avfall från ditt hus eller tomt är inte ROT-berättigande.

B

BADRUM
Att genomföra arbeten i ett badrum berättigar till ROT-avdraget, såväl badrumsrenovering som mindre arbeten såsom omkaklin, byte av inredning eller liknande badrumsarbeten. Här kan du läsa mer om att renovera badrum.

BALKONG
Bygger du till en balkong på småhus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden, dock inte för en balkong som byggs till på en bostadsrätt.

BERGVÄRME
Arbetskostnaden för att installera bergvärme ger rätt till ROT-avdrag. Detta omfattar både borrning av borrhåll och arbetet med att installera själva bergvärmepumpen.

BLANDARE
Den som byter ut sina blandare i kök eller badrum får göra ROT-avdrag för arbetet.

BOSTADSRÄTT
För dig som bor i bostadsrätt gäller speciella ROT-regler – endast arbeten som sker inne i bostadsrätten är godkända för ROT-avdrag. Alltså får du till exempel göra ROT-avdrag för målning inne i bostadsrätten men inte för målning på utsidan.

BRASKAMIN
Ja – att installera en braskamin är godkänt arbete för ROT.

BREDBAND/FIBERKABEL
Om du anlitar någon för att gräva ner bredbandskabel på din tomt, och bredbandet ska användas av dig i ditt hem så får du göra ROT-avdrag för kostnaden. Dock inte för bredbandsarbete inne i huset eller lägenheten.

BORRA BRUNN
Du får göra ROT-avdrag för brunnsborrning förutsatt att arbetet sker för att förse ditt hem med vatten.

BRYGGOR
Arbeten med ett renovera eller bygga brygga ger inte rätt till ROT-avdrag. Men bryggan,

BYGGNAD PÅ OFRI GRUND
Ja – en byggnad på ofri grund är ROT-godkänt.

C
CARPORT
Du får göra ROT-avdrag för bygge av carport (och garage) förutsatt att tillbyggnadens tak till minst tre fjärdedelar är hopsatt med taket på ditt hus. Är den inte det anses det vara en fristående byggnad och ger då inte rätt till skattereduktion. Läs mer på vårt garage- och carport-forum.

CENTRALDAMMSUGARE
Arbetskostnaden för att installera centraldammsugare är godkänt för ROT.

D
DRÄNERING
Såväl grävning för dränering samt själva dräneringsarbetet är ROT-berättigande. Du får också skatterabatt för arbetskostnader för att återställa marken.

DÖRRAR I SMÅHUS
Att byta dörrar inomhus, eller renovera befintliga dörrar ger rätt till ROT-avdrag. Arbete på ytterdörr är bara ROT-giltigt i småhus, alltså inte i bostadsrätter.

E

ELANSLUTNING
Att gräva ledningar för el ger rätt till ROT-avdrag för arbetskostnaden förutsatt att elen är avsedd för ditt hus.

EL-ARBETE
El-arbeten är ROT-berättigande om de sker i ditt hus elelr din bostadsrätt. För bostadsrättsinnehavare krävs att det är du själv och inte föreningen som står för elarbetet för att det ska vara godkänt för ROT.

Läs mer om elpriser 2012.

F

FASADTVÄTT
Att rengöra och tvätta fasaden på ett hus är godkänt för ROT.

FJÄRRVÄRME – SMÅHUS
Gräver och installerar du fjärrvärmeledningar som är avsedda för att leverera fjärrvärme till ditt hus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden. du får dock inte göra avdrag för fjärrvärmeinstallation till bostadsrättslägenhet.

FRIGGEBOD
Att bygga friggebod på tomten är inte godkänt ROT-avdrag, men du kan få ROT-avdrag för arbete på en befintlig friggebod.

FRITIDSHUS/SOMMARSTUGA
Samma regler gäller för fritidshus som för din primära bostad, men du som gör ROT-avdraget måste äga fritidshuset och själv använda det.

FUKTMÄTNING
Att mäta fukt är inte godkänt ROT-avdrag.

FÖNSTER
Att renovera, byta eller måla om fönster i ett småhus är ROT-godkänt. Däremot är det inte ROT-giltigt i en bostadsrätt. Dock kan du få ROT-avdrag för arbeten som enbart sker på insidan av fönster även i bostadsrätter.

FÖRÄLDERS HUSHÅLL
Du kan göra ROT-avdrag för arbeten som sker i din förälders hem, men det är du som måste äga hemmet även om föräldern bor där.

G

GARAGE
Ett garage som till 75 procent delar vägg med ditt hus, eller som har en dörr mellan huset och garaget, anses vara en tillbyggnad och därmed godkänt för ROT-avdrag. Annars är det inte giltigt.

GRUND — ÅTGÄRDER PÅ KRYPGRUND
Arbeten på en krypgrund, till exempel åtgärder för att förebygga eller bekämpa fukt, ger ROT-avdrag för arbetskostnaden.

GRÄSMATTA
Gräsmatte- eller trädgårdsarbete är inte giltigt för avdrag.

H

HALMTAK
Att byta ut eller lägga nytt halmtak är OK för ROT, precis som andra typer av tak.

HYRESRÄTT / HYRESGÄST
Inga arbeten i en hyresrätt är giltiga för ROT-avdrag.

HÄNGRÄNNOR
Att byta ut eller reparera hängrännor är godkänt ROT-arbete.

ROT-avdrag I-P

I

Vad på huset gör du ROT-avdrag för?

INFILTRATIONSANLÄGGNING
Om du äger tomten som infiltrationsbädden eller infiltrationsanläggningen anläggs på så får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden.

INSTALLATION
Att installera exempelvis tvätt- eller diskmaskin ger inte rätt till ROT-avdrag.

J

JORDVÄRME (MARKVÄRME)
Du får göra avdrag för arbetskostnadsdelen av en installation av jordvärme. Både för grävning och inkoppling av jordvärmepumpen. Detta förutsätter dock att jordvärmen anläggs på tomten där ditt hus ligger.

K

KAKELUGN
Ja – att sätta in kakelugn är giltigt avdrag.

KOLONISTUGA
ROT-avdraget gäller för arbeten på kolonistugor om stugan går att övernatta i och koloniföreningens stadgar tillåter övernattning.

KOMMUN
Du får inte göra avdrag för arbeten som utförs av staten, kommunen eller landstinget. Däremot får du göra avdrag för arbeten som du köper från kommunala bolag.

KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPP
Om vattnet och/eller avloppet är avsett för ditt hus och arbetet inte utförs av kommunen så får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden för att dra in vatten och avlopp.

KRANAR
Att byta ut kranar i exempelvis badrum, kök eller tvättstuga ger rätt till ROT-avdrag.

KÖK
En köksrenovering eller annat arbete i kök ger rätt till ROT-avdrag. Observera dock att arbetet ska ske i ditt hem – du får alltså inte göra avdrag för arbete som sker på annan plats, till exempel i hantverkarens egna lokaler.

L

LARM
Nej, larminstallation är inte ROT-berättigande.

LUFTVÄRMEPUMP / LUFT/VATTEN-VÄRMEPUMP
Montering och installation av en värmepump ger rätt till ROT-avdrag.

LÅS
Att sätta in nya lås är godkänt ROT-avdrag.

M

MARKARBETEN
Markarbeten såsom nedgrävning av vattenledningar, avlopp eller bredbandskabel ger rätt till ROT-avdrag, om de avses för huset på tomten där markarbetet sker.

MARKSTEN
Att lägga marksten ger inte rätt till ROT.

MARKVÄRME
Att installera markvärme (markvärmepump) är ROT-berättigande.

MARKISER/TERRASSMARKIS
Att sätta upp markiser är godkänt avdrag – dock enbart på småhus, inte på bostadsrätt.

MASKINER
Det är bara själva arbetskostnaden som ger rätt till ROT, inte exempelvis hyra av maskiner.

MÅLERIARBETEN
Att måla om ett hus eller måla inomhus ger rätt till ROT-avdrag. För den i bostadsrätt är det bara måleriarbeten inomhus som godkänns.

N

NYBYGGE
Att bygga nytt hus ger inte rätt till ROT-avdrag, utan bara arbeten som är av tillbyggnads- eller ombyggnadskaraktär är godkända för ROT.

O

OMBYGGNATION
Att bygga om ett befintligt hus är godkänt för ROT, men då krävs det att merparten av den gamla husstommen fortfarande är kvar, annars betraktas det som ett nybygge.

P

PERSIENNER
Nej – att montera persienner är inte ROT-godkänt.

PLÅTTAK
Att lägga nytt plåttak, reparera gammalt plåttak, eller rengöra takplåten är alla godkända ROT-avdrag.

POOL
En pool som ligger inomhus får göras ROT-avdrag på, men inte för pool utomhus.

ROT-avdrag R-Ö

R

RADON
Du får göra ROT-avdrag för arbete med att sanera radon, men inte om du redan fått något annat bidrag eller stöd för radonsaneringen.

S

SAMFÄLLIGHET
En samfällighet får inte göra ROT-avdrag.

SANITETSPORSLIN
Att installera och montera sanitetsporsiln är OK för ROT-avdrag.

SKADEDJUR
Nej – skadedjursbekämpning är inte OK för ROT.

SKORSTEN
Skorstenen är precis som andra arbeten på tak godkänd att göra ROT-avdrag för, såväl för reparationer som för ombyggnad.

SOLPANELER
Att sätta in eller byta ut solpaneler är godkänt för ROT-avdrag förutsätt att du inte redan fått något annat bidrag eller stöd för detta.

STAKET/PLANK
Nej, arbeten på staket eller plank är inte ROT-berättigande.

STENSÄTTNING
Nej, att sätta sten ger inte rätt till skattereduktion.

T

TAK
Arbeten med att lägga tak, byta tak, takomläggning, byta ut takpannor, med mera, är godkänt ROT-arbete.

TEGELTAK
Arbetskostnad för arbete med tegeltak medger rätt för skattereduktion.

TILLÄGGSISOLERING
Du som tillägsisolerar vinden, källaren eller annan del av huset får göra ROT-avdrag.

TRAPPA
Förutsatt att trappan i fråga är inne i ditt hus eller fastsatt i utsidan av ditt hus så får du göra avdrag för arbeten på trappan.

TREKAMMARBRUNN
Ja – en trekammarbrunn som anläggs på tomten och är avsedd för ditt hus är giltigt ROT-avdrag.

U

UTBYGGNAD AV FÖRRÅD
Att bygga ut ett redan befintligt förråd är godkänt för ROT.

V
VASSTAK
Precis som andra typer av tak så får du göra ROT-avdrag för arbeten med vasstak.

VATTENLEDNING
Om vattenledningen ska kopplas till ditt hus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden för att gräva ned och koppla in vattenledningen.

VEDSPIS
Ja, installation av vedspis är ROT-godkänt.

VENTILATION
Arbeten som berör ventilation får du göra ROT-avdrag för.

VÄRME
Om du gräver ned ledningar för värme får du skattereduktion för arbetet förutsatt att värmen är avsedd för ditt hus.

VÄRMEPANNA
Att sätta in en värmepanna är ROT-giltigt arbete.

VÄRMEPUMP
Du får göra ROT-avdrag för att installera värmepump, och även för exempelvis borrning och grävning för bergvärme eller jordvärme. Läs mer om värmepumpar här.

Ställ gärna frågor om ROT-avdraget i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Allt du behöver veta om ROT-avdraget 2012

Allt du behöver veta om ROT-avdraget 2012

Under 2012 fortsätter ROT-avdraget att gälla. Byggmentor går igenom förändringar, regler och vad du bör tänka på när du köper ROT-giltiga tjänster. Uppdaterad info hittar du i artikeln Allt om ROT-avdraget 2013.

Ställ frågor om ROT-avdraget 2012 i kommentarsrutan längst ner eller på vårt ROT-forum så får du snabb hjälp av Byggmentors redaktion eller av våra läsare. Missa heller inte listan över giltiga ROT-avdrag.

Så funkar ROT-avdraget 2012

I grunden är ROT-avdraget 2012 detsamma som tidigare år. Du får alltså dra av 50 procent av en arbetskostnad för giltiga ROT-tjänster upp till 100 000 kr. Själva avdraget är alltså max 50 000 kr. Är ni två personer som är skrivna i huset eller bostadsrätten så får ni göra varsitt ROT-avdrag för samma tjänst vilket gör att ni då kan halvera arbetskostnader på totalt 200 000 kr, vilket ger ett högsta avdrag på 100 000 kr.

Det enda som eventuellt kan sätta gränser för hur stort avdrag du kan göra är din inkomst. Du måste alltid ha tjänat in så mycket att din slutliga skatt under det år du gör ROT-avdrag för är minst lika stor som ROT-beloppet. Läs mer om detta i vår inkomstguide för ROT-avdrag.

Precis som tidigare gäller ROT-avdraget i år enbart arbetskostnadsdelen av den tjänst du köper. Till exempel; anlitar du en takfirma för att lägga om ditt tak så får du halvera den del av fakturan som gäller arbetskostnaden – inte det du betalar för själva materialet, eller eventuella resekostnader.

Tjänsterna som du får göra ROT-avdrag för

ROT-avdraget halverar kostnaden för att anlita hantverkare.

ROT-avdraget tillkom för att bland annat göra det mer attraktivt att köpa tjänster vitt, och man valde då ut husarbeten som en sektor där ett avdrag skulle kunna få stor effekt på just förhållandet vitt arbete/svartarbete.

Här är hela listan för de arbeten som är kvalificerade för ROT-avdrag.

Generellt kan du dock alltid tänka att ROT-avdraget gäller för renoveringar, byggnationer eller reparationer som utförs i eller utanpå ditt hus. Däremot gäller ROT-avdraget med få undantag inte för arbeten som sker på din tomt.

För dig i bostadsrättslägenhet är reglerna likadana med undantaget att det bara är arbeten inuti själva lägenheten som är godkända. Detta eftersom ROT-avdraget är till för privatpersoner och utsidan av en bostadsrätt anses vara bostadsrättsföreningens ansvar att underhålla eller bygga om.

Frågor och svar om ROT-avdrag 2012

Här samlar vi vanliga frågor och svar om ROT-avdraget. Vi uppdaterar löpande, så undrar du något kring ROT-avdraget är det bara att ställa din fråga i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt ROT-forum.

Vad måste jag göra för att få mina ROT-pengar?
– Ingenting. Den du köper tjänsten av drar själv av ROT-avdraget direkt på fakturan och får sedan ROT-avdraget utbetalat till sig. Du som köper tjänsten behöver bara se till att du betalat in tillräckligt med skatt under året för att kunna täcka avdragsbeloppet. Läs mer om det i vår guide till inkomst för ROT-avdrag.

Får jag anlita en privatperson och ändå utnyttja ROT-avdraget?
– Ja, men då gäller särskilda regler och avdraget begränsas av redovisad arbetsgivaravgift. Kontakta Skatteverket om du är osäker och vill anlita en privatperson,

Får jag göra avdrag för arbete i fritidshuset?
– Ja, så länge du som gör avdraget också äger fritidshuset och använder det för fritidsboende.

Får jag använda ROT-avdraget för arbeten utomlands?
– Ja, så länge du är skriven i Sverige och betalar din skatt i Sverige. Läs mer i guiden ROT-avdrag utomlands, steg för steg.

Hur vet jag vad som är arbetskostnaden på min faktura?
– Be din leverantör att specificera vad som är arbetskostnad på fakturan, och gärna redan på offerten. Då är det enkelt för dig att se hur stort ROT-avdraget blir.

Kan jag och min sambo/fru/man dela på ROT-avdraget?
– Ja, om ni båda äger ert hem går det bra att dela upp ROT-avdraget mellan er. Det är då viktigt att meddela den ni köper ROT-tjänsten av om att ni vill göra var sitt ROT-avdrag.

Hur vet jag om ett arbete är OK för ROT-avdrag 2012?
– Börja med att titta i Byggmentors ROT-lista. Hittar du inte ditt arbete där bör du kontakta Skatteverket och fråga. Tumregeln är dock som alltid att arbeten i och på ditt hus är godkända för ROT medan arbeten som inte är direkt kopplade till huset inte är ROT-godkända.

Uppdaterad info hittar du i artikeln Allt om ROT-avdraget 2013.

Fördjupning: mer om ROT-avdraget

Här är några bra länkar för dig som vill veta mer om ROT-avdraget, hur det fungerar och den politiska diskussionen runt det. Kom ihåg att ställa dina egna frågor om ROT i antingen kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors ROT-forum så får du hjälp av rerdaktionen eller andra kunniga Byggmentor-läsare.

7 tips när du ska anlita målerifirma

7 tips när du ska anlita målerifirma

När du ska anlita en målerifirma och målare finns det en del att tänka på innan du skriver på något avtal. Här är tipsen som ger dig bäst chans att få till en lyckad målning, tapetsering eller annan målartjänst, oavsett om det är ett par köksluckor eller en hel villa som ska få nymålad fasad.

Generellt kan man säga att den som läser på och gör sin hemläxa ordentligt innan man skriver på avtal med en målare har störst chans att lyckas. En informerad kund och beställare gynnar båda parter när man köper en målarfirmas tjänster. Med nedanstående checklista får du rätt förutsättningar för ett lyckat målararbete. Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela gärna med dig i kommentarsrutan längst ned eller på Byggmentors hantverkarforum.

Beskriv vad du vill ha målat klart och tydligt

Idag finns det många målarfirmor över hela Sverige, och tjänsterna de utför kan vara allt från rent byggnadsvårdande målerier till mer avancerade åtgärder som att våtrumsmåla, brandskyddsmåla eller helt ändra utseendet på en fasad som ska målas om. Ditt första steg till en bra målaraffär är att tydligt och enkelt beskriva det du vill ha gjort för dig själv, antingen i ditt eget huvud eller ännu hellre – skriv ner det du vill åstadkomma på en lapp i två-tre meningar. Med en tydlig uppdragsbeskrivning kommer målarfirmorna ha lättare att ge dig förslag på såväl kostnad som tidsåtgång.

Begär in förslag från flera målerifirmor

Att välja första bästa måleri kan lyckas men det kan också innebära att du råkar ut för en oseriös eller onödigt dyr målare eftersom du saknar jämförelsepunkter med andra målerier. För att kunna se exakt vad din tänkta målartjänst kostar har du allt att vinna på att prata med flera målarfirmor, begära in offerter från dem och sedan se hur de skiljer sig åt i pris. Någon kanske är särskilt billig, någon annan kan kanske erbjuda en färglösning som passar extra bra för just det du är ute efter.

Som kund ska du få målarna att visa varför just deras firma ska få dig som kund. Be dem att specificera alla delmoment, både olika materialkostnader och annat, så tydligt som möjligt redan i offerten. Var också tydlig med att de ska intyga eventuella certifieringar eller auktoriseringar, exempelvis för våtrumsmålning om det gäller målning i badrum, eller kanske att de är allmänt certifierade genom så kallad kvalitetscertifiering eller miljöcertifiering via branschorganisationen Målaremästarna. De allra flesta seriösa målerifirmor är anslutna till sin branschorganisation och det kan vara ett enkelt sätt att kontrollera att måleriet känns okej.

Kontrollfrågor när du anlitar målare

Precis som när du anlitar hantverkare i allmänhet är det bra att förbereda några punkter eller frågor som du bör ta upp med din tänkta målarfirma. Allt handlar om att säkerställa att målaren förstår dina behov och vad du vill ha utfört. Några kloka saker att ta upp inför målningen är:

 • Har måleriet F-skatt? Vilket organisationsnummer? Dubbelkolla också att samma organisationsnummer står på både offert och faktura. Kolla gärna upp bolaget via exempelvis www.allabolag.se.
 • Har måleriet utfört liknande arbeten tidigare? En erfaren målare som kanske ligger högra i pris kan ofta vara väl värd pengarna om denna tidigare utfört samma typ av arbete som det du vill ha gjort.
 • Begär in referenser, och var inte rädd för att ringa upp – det är det referenserna är till för! Fråga hur de tyckte arbetet fungerat och om det uppstått några problem i efterhand.
 • Fråga om alla tänkbara situationer som kan uppstå – vad händer om arbetet drar ut på tiden? Om något blir fel i efterhand, kan du räkna med att målerifirman gör sitt bästa för att åtgärda det? Kom ihåg att du alltid omfattas av konsumenttjänstlagen, och du kan aldrig avtala bort vad som står i den. Däremot kan du alltid avtala om saker som är bättre än konsumenttjänstlagen för dig som konsument.

Behöver målningen ske direkt?

Ett bra sätt att göra måleriet lyckat för både dig och målaren är att vara så flexibel som möjligt gällande när måleriet bör utföras. Kan du vänta ett tag kanske målerifirman inte har några andra jobb inbokade vilket kanske kan göra att du kan få ned priset något. Måleriet får då också fördelen att inte känna sig stressade och kan lägga ned den tid som krävs på ditt jobb (vilket man givetvis kan kräva ändå, men med viss flexibilitet ökar tryggheten för båda parter). Är du ute i god tid när du börjar ta in offerter har du allt att vinna!

Skriv avtal med målaren

Ett avtal (se exempel på hantverkaravtal) med målaren gör att du kan känna dig trygg med att inga oklarheter uppstår om vad ni kommit överens om. Målaren får en tydlig specifikation på vad som ska utföras och du får veta vad det hela ska kosta. Givetvis betalar du inte något innan arbetet är utfört (om inte annat avtalats).

Glöm inte ROT-avdrag för målning

ROT-avdraget gäller när du anlitar målerifirma. Detta innebär att hälften av arbetskostnaden dras av, upp till 50 000 kr/person och år (vilket täcker de allra flesta målaruppdrag). Att anlita en målare kostar ungefär mellan 300-500 kr/timmen per enskild målare som arbetar (men givetvis varierar timpriset mycket beroende på jobb och företag). Med ROT innebär detta alltså att timkostnaden för målare istället landar på 150-250 kr/timmen. detta avdrag görs direkt på fakturan av målaren själv, du behöver alltså bara se till att du tjänat tillräckligt med skatt under året för att få täcka det belopp du gör avdrag för. Läs mer om hur ROT fungerar och inkomstgräns för ROT-avdrag.

Som enkelt räkneexempel kan vi titta på en målning av väggar och tak av två rum på totalt 35 kvadratmeter. Om normalt pris på att anlita en målerifirma hade varit 7 000 kr i material, 1 500 i resekostnad och 10 000 kr för arbete (totalt 18 500 kr) blir alltså priset efter ROT-avdrag 7000 för material, 1 500 för resor och 5 000 kr i arbetskostnad (totalt 13 500 kr).

Begär besiktning

Ett enkelt sätt att försäkra sig om att det utförda arbetet håller måttet är att ta in en besiktningsman ett tag efter avslutat jobb, då får du svart på vitt chansen att höra om allt utförts korrekt. Detta kanske inte är nödvändigt om det handlar om mindre måleriarbeten, men vid en stor ommålning av en lägenhet eller ett hus kan det varat kostnaden för att vara helt säker på att allt är rätt gjort.

Har du egna tips eller frågor om att anlita målare? Dela med dig i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors hantverkarforum.

ROT-avdraget minskar skillnad mellan vitt och svart

ROT-avdraget minskar skillnad mellan vitt och svart

I en färsk rapport om ROT-avdragets användande 2010 från Skatteverket visar det sig att det omdiskuterade, och populära, skatteavdraget uppgick till 13,5 miljarder kronor 2010. Detta kan jämföras med 2009 då 9,6 miljarder kronor betalades ut. Även det så kallade RUT-avdraget för hushållsnära tjänster har ökat från 755 miljoner kr 2009 till 1,3 miljarder 2010 – nästan en fördubbling. Diskutera gärna ROT-avdraget i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Statistik: ROT-avdraget 2010

Genomsnittligt avdrag: 15 500 kr

Andel ROT-avdrag under 5000 kr: 39 procent

Andel ROT-avdrag över 20 000 kr: 28 procent

Antal personer som utnyttjat ROT-avdraget: 870 000

Antal företag som utfört ROT-arbeten: 61 000

Antal köpta ROT-arbetestimmar: cirka 53 miljoner

Vanligaste länen för ROT-avdrag: Stockholms, Hallands, Kronobergs och Jönköpings län.

Läs gärna Byggmentors tidigare artiklar om inkomstgräns för ROT-avdrag samt listan över ROT-arbeten.

Skatteverkets slutsatser

I ett pressmeddelande från Skatteverket säger Annika Persson, analytiker på skatteverket, att en opinionsundersökning de genomfört visar att viljan hos svenskarna att ”köpa vitt” är stor, även om ROT-avdraget skulle försvinna.

— En majoritet av dem som har köpt ROT-tjänster, 56 procent, uppger att de skulle fortsätta köpa vita tjänster i samma utsträckning om skattereduktionen avskaffades. Endast 6 procent uppger att de skulle köpa svart.

Undersökningen visar att det kanske främsta effekten av ROT-avdragets införande är att det lett till att fler köper hantverkartjänster. Runt 40 procent av de som utnyttjar ROT-avdrag menar att de skulle ha skjutit upp eller helt struntat i att köpa sitt ROT-arbete om inte skatteavdraget fanns. Det gör att den kanske främsta effekten av ROT blivit utökad verksamhet för befintliga företag som arbetar med bygg- och hantverkartjänster, snarare än att särskilt många nya företag bildats. Skatteverket medger att det är svårt att exakt se hur stor del av branschens utveckling som kan förklaras med ROT-avdraget men ser samtidigt att de företag med anställda som utnyttjat avdraget har betalat ut totalt sett mer lön än branschen i allmänhet.

En stor skillnad mellan just ROT och RUT enligt rapporten är att de som använder sig av ROT i större utsträckning gör det för att de helt enkelt inte skulle klara av att utföra arbetet själv.

Liten prisskillnad mellan vitt och svart

Elarbeten omfattas av ROT-avdraget.

I det här utdraget från en tabell i Skatteverkets rapport ser man tydligt att skillnaden mellan vit arbetskraft (efter ROT) och svart arbetskraft är liten. Efter varje arbete anges först priset för vitt arbete/timme 2010 efter ROT-avdrag, och sedan svart arbete/timme enligt svartarbetskartläggningen som Skatteverket genomfört (siffrorna är justerade från 2005 till 2010 års nivå med ett påslag på 17 procent).

 • Snickeriarbeten: 265 kr (vitt) 170 kr (svart)
 • El och VA: 287 kr (vitt) 225 kr (svart)
 • Målning och tapetsering:  236 kr (vitt) 211 kr (svart)
 • Golvläggning, våtrum: 259 kr (vitt) 223 kr (svart)
 • Murning: 222 kr (vitt)  135 kr (svart)
De små skillnaderna i pris mellan vitt och svart arbete tror man har bidragit till ROT-avdragets framgång.

Vad händer med ROT-avdraget 2012

Inga förändringar har flaggats för eller beslutats om, så ROT-avdraget kan utnyttjas även 2012. Skatteverket kommer dock i början av 2012 presentera en utvärdering av den så kallade ”fakturamodellen” (mer här om hur ROT-avdraget fungerar), för att se hur man bättre kan arbeta bort fusk och bedrägerier. I denna rapport kan det tänkas att förslag om förändringar kommer att presenteras. Byggmentor håller utkik och lovar att rapportera vidare om eventuella förändringar kring ROT-avdraget 2012!

Vad tycker du om ROT-avdragets popularitet? Finns det ändå något man kan kritisera kring det? Eller är det helt enkelt en framgångssaga som hjälper ärliga hantverkare och privatpersoner som vill ha arbete utfört? Diskutera ROT-avdraget i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Papptak – tips när du ska lägga takpapp

Papptak – tips när du ska lägga takpapp

Så kallad takpapp är ett mycket vanligt material på svenska hustak. Både som underlagspapp eller som ett eget fungerande tak är papptaket idag något de allra flesta som ska genomföra en takomläggning måste skaffa eller byta. Byggmentor tittar närmare på att lägga papptak. Har du själv lagt papptak? Berätta gärna om vad det kostade och om dina egna erfarenheter, eller ställ frågor om papptak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Missa inte våra övriga artiklar om tak: guide till att skaffa nytt tak, tegeltak och shingeltak.

Ytpapp och underlagspapp blir papptak

Först måste man komma ihåg att ordet takpapp kan omfatta både underlagspapp, som alltså bildar underlag till det ”riktiga” taket, samt ytpapp som fungerar som ett eget tak. Oftast väljer man att använda enbart ytpapp när lutningen tillåter och man nöjer sig med en enkel lösning för sitt tak (ju mindre lutning på taket desto större är behovet av underpapp). Dock kräver oftast även yttakpapp en underlagspapp att vila på.

Att lägga takpapp och/eller papptak

Idag används ofta så kallad ”listtäckning” när man ska lägga takpapp. Listtäckning innebär att takpappen kommer på rulle och läggs ut i lodräta våder som sedan spikas fast i lister mellan taknock och takfot. Sedan täcks skarvarna med en decimeter lång pappremsa. Med ett papptak som läggs med listtäckning kommer man bara behöva spika i listerna och inte i själva brädorna som utgöra takets stomme.

En annan metod för att lägga takpapp är slättäckning. Då läggs pappvåderna horisontellt med några centimeters överlappning. Vilken metod du bör använda dig av varierar beroende på tycke och smak, typ av takpapp, och vad du kan tänka dig att betala. Hör därför alltid med takläggaren om vad deras rekommendation är.

Vad kostar det att lägga papptak?

Kostnaden för ett papptak är dels det du betalar för själva materialet – alltså underpapp, ytpapp, verktyg, övrigt material – samt också arbetskostnaden för en eventuell takläggare. Är du händig kan du nog klara av att lägga papptak själv men kom ihåg att du då oftast inte får någon garanti på ditt papptak. Det ska du dock begära av en takläggare som du betalar för jobbet.

Kostnad för papptak – arbete

En takläggare kostar ungefär mellan 450-700 kr/timmen inkl. moms att anlita, och ett normalt papptak på ett normalt svenskt hus brukar ta ungefär 40-60 arbetstimmar för en takläggare att lägga. Man brukar också ange ungefär mellan 150-300 kr/m2 tak för både material och arbete som ett riktmärke.

Alla projekt är dock olika och alla tak har sina egna förutsättningar vad gäller lutning och detaljer, ta därför alltid in flera offerter för att du ska kunna välja den som känns bäst och inger förtroende och erbjuder ett bra pris.

Vanligtvis blir det något dyrare att anlita en takfirma som lägger papptak om du bor i en större stad samt om du kontaktar takläggaren under högsäsong. Har du god framförhållning ökar chansen till en billigare affär.

Prisexempel olika typer av takpapp

Här är några olika typer av takpapp och vad de kostar hos olika leverantörer (jämförelse gjord hösten 2011). När du väger papptak mot andra typer av takpapp är det värt att notera att livslängden för papptak är ungefär 25-30 år, därefter kommer det antagligen behöva bytas ut.

Ofta är de lite dyrare varianterna av takpapp mer sannolika att få några år extra i hållbarhet, därför kan en högre investeringskostnad ibland vara motiverad. Hör med bygghandeln och/eller takläggaren om vilken takpapp du bör använda. Notera att takpappen levereras i olika stora förpackningar, se därför alltid vad priset blir per kvadratmeter när du räknar fram din takbudget.

YAM 2000 (underlagspapp, 12*0,7 m)…99,95 kr
YAP 2200 (underlagspapp, 15*0,67 m)…269 kr
T-emballage (underlagspapp, 25 m2)…989 kr
Icopal Micoral klisterkant (underlagspapp, 15*0,7 m)…199 kr

SAM (ytpapp, 10*0,7 m)……269 kr
Glaciär(ytpapp, 7*1 m)……589 kr
T-emballage (ytpapp, 7m2)…543 kr

Har du själv lagt papptak? Berätta gärna om vad det kostade och om dina egna erfarenheter, eller ställ frågor om papptak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Inkomstgräns ROT-avdrag

Maxbeloppet för ROT-avdraget är 50 000 kr per person och år. Men för att kunna utnyttja det bör du veta att du tjänar tillräckligt per månad för att täcka det belopp du gör avdrag för. Byggmentor går igenom regler och vilken inkomstgräns som krävs när du använder ROT-avdrag, och var brytgränsen går. Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet efter artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag. Läs också vår guide till hur ROT-avdraget fungerar.

Inkomstgräns påverkas av flera faktorer

Det finns inget solklart entydigt svar för vilken inkomst du behöver för att göra maximalt ROT-avdrag. Det enda man säkert kan konstatera är att du aldrig kan göra ROT-avdrag för mer pengar än vad du till slut betalar i skatt (efter övriga skatteavdrag). Flera faktorer påverkar var inkomstgränsen går, de största variablerna är:

 • Hur mycket inkomstskatt du betalar, vilket varierar beroende på kommun och om du också betalar statlig inkomstskatt.
 • Om du betalar fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift.
 • Övriga skattereduktioner, som jobbskatteavdrag, pensionsavgift och underskott av kapital.

Så räknar du ut din inkomstgräns för rotavdrag

Via Skatteverket kan vi här se en uträkning på en person som tjänar 25 000 kr i månaden inkomståret 2011, som äger ett hus och har ett bolån, för att se hur stort ROT-avdrag han eller hon kan göra. Observera att detta är en förenklad uträkning men som ändå visar principen för inkomstgräns för ROT-avdrag:

Månadslön: 25 000 kr (årsinkomst 300 000 kr)
Kommunal inkomstskatt: 30.0 procent (90 000 kr)
Fastighetsskatt: 6000 kr
Ränteutgifter: 30 000 kr

Slutlig skatt att betala efter ränteavdrag, jobbskatteavdrag och pensionsavgiftsavdrag: 57 060 kr.

Detta innebär alltså att personen ifråga kan göra fullt ROT-avdrag på 50 000 kr eftersom den slutliga inbetalda skatten är högre än så.

Även om varje persons förutsättningar varierar så brukar man säga att en inkomst på 25 000 – 27 000 kr/månad brukar räcka för maximalt avdrag.

Du har ansvaret för avdraget, räkna noggrannt

För att veta säkert att du har utrymme för avdrag på den arbetskostnad du vill göra bör du se till att räkna noga och kontakta Skatteverket för hjälp om du är osäker. Var också noggrann med att det arbete du får utfört berättigar till avdrag (se Byggmentors lista på ROT-arbeten). Skulle du tjäna för lite eller göra avdrag för ett arbete som inte omfattas av avdraget så blir du återbetalningsskyldig, även om det var hantverkaren som räknade in ROT-avdraget åt dig på fakturan. Du har det slutgiltiga ansvaret.

Kom också ihåg att ROT-avdraget dras på den skatt du betalar samma år som du betalar fakturan för arbetet. Så utför du ett ROT-arbete i år stäms avdraget av mot deklarationen nästa år.

Läs mer om regler för ROT-avdrag, och diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Mer om ROT-avdrag på Byggmentor:

Byta fönster – 10 tips för att lyckas

Att byta fönster är ett bra sätt att piffa till även det mest slitna gamla hus. Byggmentors 10 tips hjälper dig rätt när du vill byta fönster. Diskussionsforum för dina egna fönsterfrågor hittar du här. Kika och skriv gärna i kommentarerna för denna artikel också (längst ned).

Ta din tid när du bestämt dig för att byta fönster

När du väl beslutat dig för att byta fönster ska du inte springa ner till närmaste fönsterfirma och lägga pengarna på disken. Bra fönster ska hålla i många år och du har allt att vinna på att lägga lite tid och energi på att sondera fönsterterrängen noggrant. En fönsterinvestering är något de allra flesta inte gör ofta, när du väl gör det – lägg tid på det. Ett alternativ är också att renovera fönster eller måla om dem.
Tipset: Skriv en checklista med vad du förväntar dig av dina nya fönster.

Utseendet är viktigt

Ibland kan man utan tvekan påstå att utseendet inte är allt. Så är inte fallet när du vill byta fönster. Nya fönster ska tilltala dig både nu och om tio år. Det är inte det lättaste att veta hur design och smak förändras över tid så det är riktigt viktigt att ta till sig gott om inspiration innan man beslutar sig för en viss typ av fönster.
Tipset: Promenera i grannskapet och titta på andra fönster, leta efter både tilltalande och avskräckande exempel.

Fönster utanför ramarna

Att skaffa nya fönster behöver inte nödvändigtvis betyda att man väljer ett standardfönster som sedan används i hela huset. Kanske kan du bryta av med ett annorlunda fönster i något rum? Ett takfönster som skapar ett härligt ljusinsläpp? Olika färger på olika fönster?
Tipset: Våga chansa på ett fönster eller i ett rum. Skulle det verkligen inte hålla i längden är det mindre kostsamt än att byta fönster i hela huset.

Fönster finns både inne och ute

Det kan tyckas självklart men väl värt att tänka extra på när du byter fönster. När du valt en typ av fönster du är nöjd med gäller det att dubbelkolla att det funkar ihop med både insidans väggar och inredning samt utsidans fasad och tomt.
Tipset: Är du lite digitalt händig kan du ta en digital bild av ditt hus, använda ett bildbehandlingsprogram och klippa ut/klistra in olika typer av fönster.

Kostnad byta fönster

Nästa bit att fundera över är den kanske tråkigaste – vad kostar det att byta fönster? Beroende på vilken typ av fönster du väljer och vem som utför arbetet så varierar kostnaden för att byta fönster rejält. Du kan komma undan med en tusenlapp per fönster inklusive arbetskostnad och du kan utan problem hamna på det tiodubbla om du väljer mer exklusiva lösningar. Skriv gärna en kommentar om du undrar något specifikt kring priser på fönster (kommentarsfält hittar du under artikeln).

Hör därför alltid med olika fönsterinstallatörer innan du bestämmer dig för att anlita någon, på så sätt får du en bättre överblick över vad dina nya fönster totalt landar på för kostnad. Byta fönster kostar en del men är oftast värt det i längden. De kan både höja värdet på ditt hem och sänka dina kostnader om du installerar energisnåla fönster.
Tipset: Sätt en budget på förhand men snåla inte. Fönster är något du kommer se varje dag och du ska inte vara något annat än helt nöjd.

Byta fönster själv? Ja, men tänk till först

Har du tid och kunnande nog så är det inte omöjligt att byta fönster själv. Tänk bara på att du ska leva med dina fönster länge och blir det fel kommer det sannolikt irritera lika länge. Idag kan det vara extra förmånligt att anlita någon för att montera dina fönster eftersom det berättigar till ROT-avdrag, vilket halverar arbetskostnaden (som i och för sig är noll för den som vill byta fönster själv).Byta fönster, 10 tips och kostnad
Tipset: Kolla också med ditt försäkringsbolag om de har några särskilda krav på vem som monterar dina fönster.

Tänk på det praktiska

Utseendet är viktigt när man byter fönster har vi konstaterat. Lika viktigt är de praktiska förutsättningarna och vad du vill få ut av fönstret. Ska det kunna öppnas helt och funkar det i så fall med din nuvarande planlösning och inredning? Är de enkla att hålla rena? Släpper de in den mängd ljus du vill ha?
Tipset: Se över dina nuvarande fönster och skriv en lista över saker du inte är nöjd med.

Energibespara när du ändå ska byta fönster

PVC, U-värde, Energimärkning, isolerglas, treglas, med mera. Det finns en del knepiga termer att hålla reda på men det är väl värt att göra sin läxa när det gäller energisnåla fönster. Börja med Byggmentors artikel om energifönster och fundera över om det är viktigt för dig. Har du idag ett stort energiläckage genom dina fönster (vilket de flesta äldre fönster har) kan en investering i energibesparande fönster faktiskt löna sig relativt snabbt. Då blir det helt plötsligt en roligare affär att byta fönster.
Tipset: Grundtipset är att ju lägre U-värde desto bättre.

Hållbarhet och livslängd för fönster

Som med alla större investeringar i och renoveringar av ett hus är det viktigt att kontrollera livslängden på de fönster du väljer. Ett billigare fönster kan ha kortare livslängd vilket gör att det du trodde skulle vara en besparing ändå blev en dyrare affär. Kom också ihåg att med ROT-avdrag och det faktum att nya fönster höjer värdet på huset så blir det för det mesta en plusaffär att byta fönster. Lägg på eventuell energibesparing och du inser att nya fönster kan göra hela skillnaden.
Tipset: Våga fråga! Företaget du köper dina fönster av eller fönstermontören har antagligen bra koll på olika fönsters hållbarhet, fråga om deras tips och rekommendationer.

Ta hjälp av andra som bytt fönster

Som så ofta annars i livet är de bästa lärarna de vi har runt omkring oss. Antagligen har du vänner, släktingar eller grannar som bytt fönster någon gång och deras råd och tips är sannolikt mycket värdefulla.
Tipset: Fråga vad de skulle gjort annorlunda om de fick göra om sitt fönsterbyte.

Skulle du behöva ytterligare stöd är det bara skriva en kommentar här nedanför eller besöka Byggmentors byta fönster-forum, där kan du ställa frågor eller dela med dig av egna tips och erfarenheter.

Andra artiklar om fönster:

Nytt tak – kostnad och tips för bra pris

Att lägga nytt tak kostar en hel del men det är å andra sidan en åtgärd som antagligen också höjer värdet på ditt hus. Byggmentor tittar närmare på vad nytt tak kostar, skillnaden i pris mellan olika typer av tak samt vad du kan göra för att hitta nytt tak billigt utan att tumma på kvaliteten. Vill du diskutera eller ställa frågor om tak rekommenderas Byggmentors takforum.

Vad kostar olika typer av tak?

Antagligen har du redan bestämt dig för en typ av tak på ett tidigt stadium men det kan ändå vara värt att jämföra priser för olika typer av tak för att få en överblick. Olika tak kostar olika mycket (läs mer i våra specifika artiklar om tegeltak, shingeltak och plåttak), och med högre pris kommer oftast också längre livslängd och bättre isolerande egenskaper, även utseende spelar en stor roll. Är ett estetiskt tilltalande nytt tak viktigt kan du räkna med en högre kostnad. Hör med en takläggare eller leverantörer av takmaterial om du behöver råd inför just ditt takbyte.

Här är grovt uppskattat pris per kvadratmeter för olika typer av nytt tak. Kostnad och storlek på tak hänger också ihop, ju större tak desto lägre pris per kvadratmeter brukar gälla. Priserna gäller material av normalkvalitet och enbart materialkostnaden, alltså inte eventuell arbetskostnad. Priset är angivet i kr/m2.

Plåttak________________70 – 150 kr
Betongpannor______100 – 140 kr
Lertegelpannor_____130 – 200 kr
Papptak_______________50 – 100 kr
Shingel________________90 – 140 kr
Sedumtak_____________500 – 600 kr

På denna materialkostnad för olika typer av nytt tak behövs även ytterligare material, rännor, underlagspapp, läkt med mera. Räkna därför med ytterligare 50-100 kr/kvadratmeter i ren materialkostnad.

Nytt tak, kostnad för arbete

Att lägga tak själv klarar den händige men vill du vara säker på att det blir korrekt utfört samt få garanti bör du anlita en takläggare (efter att ha kontrollerat dennes F-skatt och referenser). Denna del av den totala kostnaden är alltså arbetskostnad och omfattas av ROT-avdraget. Det betyder att arbetskostnaden halveras upp till 50 000 kr (mer om ROT-avdrag).

Ofta får du ett helhetspris per kvadratmeter när du anlitar en takentreprenör för att lägga nytt tak, kostnad för material respektive arbete ska dock alltid specificeras separat på både offert och faktura.

Arbetskostnad per timme för tak

En arbetskostnad per timme på mellan 400 och 600 kr är ett ungefärligt prisspann (innan ROT-avdrag och inklusive moms). Man kan schablonräkna med att en takläggare hinner med att lägga två kvadratmeter nytt tak per arbetad timme. Alltså kan arbetskostnad/m2 sägas ligga på cirka 150-300 kr.

En annan väldigt grovhuggen schablon är att materialet står för ungefär en tredjedel av kostnaden för nytt tak, resten är arbetskostnad. Se gärna vår generella guide till att anlita hantverkare och byggfirmor. Detta gäller förstås inte alltid men funkar som ungefärlig utgångspunkt. För dyrare tak (som till exempel lerpannor i räkneexemplet längre ner) blir självklart materialdelen av kostnaden högre än en tredjedel.

Det som gör att priset varierar väldigt mycket på just arbetsdelen är bland annat:

 • Geografi, oftast är det något dyrare att anlita hantverkare i storstäder än på mindre orter.
 • Hur stort jobbet är. Rör det sig om ett stort nytt tak på över 100 m2 ökar chansen till ”mängdrabatt” jämfört med ett mindre jobb där det handlar om papptak på en friggebod.
 • Tar du kontakt med flera olika takentreprenörer sätter du dig själv i en bättre sits där du kan jämföra pris och kanske förhandla ned den offert du väljer att köra på.
 • Tid på året påverkar, väljer du att lägga nytt tak under lågsäsong för takläggarna kan du komma undan med lägre kostnad. Därför är det bra att ha god framförhållning för att kunna anpassa sig till just de takentreprenörer som är verksamma i din region.
 • Takets egenskaper påverkar också hur lång tid arbetet tar och därmed också arbetskostnaden, är det mycket vinklar och vrår samt annorlunda lutning ökar priset.

Räkneexempel på kostnad för nytt tak

1. Med ovanstående pris på nytt tak blir kostnaden som följer för ett nytt tak på 100 kvadratmeter med lerpannor där vi anlitar en takläggare (vi räknar på snittpriset för de olika kostnadsdelarna):

Lertegelpannor……………16 500 kr (165*100)
Övrigt takmaterial…….…….7 500 kr (75*100)
Total materialkostnad…..24 000 kr

2. Arbetskostnaden per timme beräknar vi då till 500 kr, och uppskattat antal timmar för att lägga nytt tak på 100 m2 med kringarbete till 70. Detta är alltså innan ROT-avdrag och inklusive moms:

Arbetskostnad totalt………35 000 kr (70 timmar à 500 kr)

3. Nu utnyttjar vi ROT-avdraget vilket halverar arbetskostnaden:

Arbete efter ROT-avdrag..17 500 kr (35 000/2)

4. Sedan brukar även resekostnad (inte ROT-berättigande) läggas till:

Resekostnad…………………..3 000 kr

5. Då har vi till slut kommit fram till totalt pris för nytt tak, kostnad efter ROT-avdrag:

Materialkostnad……………..24 000 kr
Arbetskostnad………………..17 500 kr
Resekostnad…………………….3 000 kr
Nytt tegeltak 100 m2……….44 500 kr

Detta är endast en grovhuggen beräkning men som nog ändå kan ge en fingervisning om vad nytt tak kostar. Dela gärna med dig av egna erfarenheter eller ställ frågor om tak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Andra artiklar du kan ha nytta av: