Allt om ROT-avdraget 2016

Allt om ROT-avdraget 2016

Tänker du köpa en tjänst med ROT-avdrag 2016? Här är reglerna du behöver känna till, förändringarna som kommer och tipsen för att lyckas så bra som möjligt. Vi rensar stigen för dig i ROT-djungeln helt enkelt. Fram med sparhatten så kör vi! Du kan även ställa egna ROT-frågor under artikeln så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Vad är ROT-avdraget egentligen?

Grunden i detta avdrag är detsamma som de varit de senaste åren; ett femtioprocentigt avdrag på pengar du lägger på att anlita en hantverkare eller annan fackman för jobb inne i eller utanpå ditt hem. Avdraget har ett tak på 50 000 kr om året och gäller bara en bostad som du själv äger, eller en sommarstuga.

Avdraget omfattar de allra flesta byggnads- och renoveringsarbeten som du kan utföra i ett hem. Vill du veta om en särskild typ av jobb omfattas kan du stämma av mot vår ROT-lista för 2016 – samma avdrag gäller för ROT-avdraget även 2016.

Du får dra av oförändrat men nu kan du bara få skattereduktion för 30% av arbetskostnaden år 2016, rotavdrag upp till 50000kr per person som äger fastigheten.

Så funkar ROT-avdraget i fem steg

När du ska använda dig av denna skatterabatt på hantverkartjänster finns det några enkla steg att ta hänsyn till för att allt ska flyta på smidigt:

 1. Ta alltid in priser från några olika firmor och se till att de kan reglerna runt ROT-avdraget. De flesta seriösa hantverkarfirmorna har bra koll på detta då det ligger i deras intresse att så många konsumenter som möjligt utnyttjar det.
 2. När du hittat en hantverkare du gillar kontrollerar du deras organisationsnummer på allabolag.se eller hos Skatteverket, för att säkerställa att de är en riktig firma. Är det inte det kommer ditt ROT-avdrag istället bli en otrevlig restskatteöverraskning på din nästa deklaration. Dessutom är det med ROT väldigt dumt att anlita någon svart eftersom inte ens arbetskostnaden blir lägre med svartjobb.
 3. Kom överens om pris, vad arbetet ska omfatta och när det ska vara utfört. Reglera detta i ett avtal som ni skriver på tillsammans. Läs mer om att skriva avtal med hantverkare.
 4. Arbetet utförs, och efter avslutat arbete får du faktura (du ska aldrig betala för arbetet innan det är utfört!). Hantverkaren specificerar på fakturan hur stort ROT-avdrag som är gjort, och detta dras av på priset direkt. Du behöver alltså inte fylla i några papper eller liknande utan ”rabatten” dras automatiskt.
 5. Nu är allt klart och du kommer i din deklaration se ditt ROT-avdrag angivet. Det finns dock en viktig brasklapp: du måste ha haft tillräcklig inkomst för att ha dragit in så mycket skatt att det täcker avdraget du gör. Exakt var gränsen går varierar beroende på en rad faktorer, läs mer om inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exempel: Petra anlitar en snickare

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Petra vill bygga en altan och måla om fasaden på sitt hus, en liten enplansvilla hus på 85 kvadratmeter. Hon kontaktar tre olika företag som alla lämnar offerter både på altanbygget och på ommålningen av hennes hus. Till slut väljer hon en offert som ser ut så här (något förenklad):

Timkostnad för snickeri- och måleriarbeten: 1100 kr (för två man, inklusive moms).

Materialkostnad: 12 000 kr

Reseersättning: 1000 kr.

Hon skriver avtal på dessa priser och arbetet genomförs. Totalt tar det hela 30 timmar, vilket ger en arbetskostnad på 30*1100 kr=33000 kr. Denna appliceras nu ROT-avdraget på, vilket gör att arbetskostnaden reduceras med 30% till 23100 kr.

Petra får faktura från hantverkaren som då ser ut så här:

– Arbete (altanbygge och fasadmålning): 33000 kr

– ROT-avdrag: – 9900 kr

– Material: 12 000 kr

– Reseersättning: 1000 kr

– Total pris efter ROT-avdrag: 36 100 kr (pris exklusive avdrag 46 000 kr).

Hon betalar fakturan där avdraget redan är gjort och behöver alltså inte göra något mer, utan kan luta sig tillbaka på sin nybyggda altan.

rotavdrag 2016 nyheter
Rotavdrag 2016

 

Vanliga frågor om ROT-avdraget

Vilka arbeten gäller avdraget?

Svar: Kolla på vår lista över ROT-arbeten. Hittar du inte arbetet där kan du kolla med Skatteverket samt rådfråga den hantverkare du anlitar.

Måste man äga huset man gör avdrag för?

Svar: Ja. Du ska helt eller till viss del äga det hus eller den lägenhet du gör ROT-avdrag för arbeten i.

Gäller ROT även i en bostadsrätt/lägenhet?

Svar: Ja, för de jobb som sker inne i lägenheten. Sådant på utsidan, vilket inkluderar exempelvis byte av fönster, kan du inte göra avdrag för till skillnad från den som bor i hus som kan göra avdrag för allt detta.

Kan jag dela upp avdraget med min partner?

Ja, om ni båda äger bostaden kan ni båda göra varsitt ROT-avdrag på max 50 000 kronor.

Gäller ROT-avdrag arbeten på tomten eller i trädgård?

Svar: Generellt sett så är svaret nej, avdraget är till för arbeten inne i ditt hus eller i direkt anslutning till ditt hus. Exempelvis kan du använda ROT till ett garage om det sitter ihop med huset, men inte om det är fristående. Det finns dock undantag för när du får utnyttja ROT för arbeten på tomten, och det är när de har en inverkan på din bostad. Exempelvis anläggning av trekammarbrunn/infiltrationsanläggning, eller installation av bergvärme eller jordvärme. Vi hänvisar även till vår ROT-lista där du ser alla avdrag.

Har du andra frågor om ROT? Eller erfarenheter från ditt eget användande av avdraget? Dela med dig genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet här nedanför.

Borg varnar: Skatteverket kan vägra betala ut ROT-avdrag

Borg varnar: Skatteverket kan vägra betala ut ROT-avdrag

Ja, det fusk som förekommer med ROT-avdraget har gjort att flera politiker vaknat till.

Efter att socialdemokraten Agneta Gille frågat finansminister Anders Borg har han vill tackla problemet med att vissa företag anger delar av materialkostnaden som arbetskostnad har Borg känt sig manad att påpeka att en översyn kan komma att ske. I Riksdag och Departement citeras Borgs svar bland annat så här:

Jag vill inte föregripa den beredningen, men jag utesluter inte att det kan bli aktuellt att skärpa lagstiftningen

Problemet med ROT-fusk är inte nytt och en del kritiker menar att ROT-avdragets fördelar, bland annat att det minskat svartarbete, istället har lett till mer legitimerat fusk när hantverkare saltar fakturornas arbetsdel eftersom det är denna som ger ROT-pengar.

Kan dina hantverkare ROT-avdragets regler?

Vad detta innebär vet vi inte än men sannolikt kommer kontrollerna i ett första skede från Skatteverket att skärpas. Så du som beställer ROT-tjänster bör alltid säkerställa att företagets faktura är rimlig vad gäller uppdelningen

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget – men kontrollera att hantverkaren gör rätt avdrag.

arbete/material, eftersom du som kund i slutändan är ansvarig för ditt ROT-avdrag och att det skötts korrekt. Det är dock helt klart en gråzon eftersom reglerna inte alltid är jättetydliga med vad som kan räknas som ett normalt schablonbelopp för arbetskostnad för olika moment.

Vill du se till att hamna rätt från början rekommenderar vi vår guide till att hitta hantverkare som kan ROT-avdraget.

Så hittar du hantverkare som inte fuskar med ROT-avdraget

Så hittar du hantverkare som inte fuskar med ROT-avdraget

I dagarna går debatten hög kring hur ROT-avdraget används för fusk och fiffel av många hantverkare och entreprenörer. I SVT:s Uppdrag Granskning avslöjas bland annat att många entreprenörer överdriver kostnaden för arbetet, alltså den del som är avdragsgill, i syfte att kunna erbjuda kunden ett lägre pris. Det gör att de då får konkurrensfördelar gentemot de hantverkare som följer reglerna.

Som kund och beställare av en hantverkares tjänster är du alltid ansvarig för att ROT-avdraget görs korrekt och även att du har tillräcklig inkomst för att ”täcka” ditt önskade avdrag med din inbetalade skatt (se vår guide till inkomstkravet för ROT). Därför ger Byggmentor dig här verktygen och tipsen för att säkerställa att du inte går på en nit när du utnyttjar ROT-avdraget.

Vad är normal arbetskostnad

Vid olika typer av hantverksarbeten och entreprenader finns det ofta schabloner på hur stor del av ett visst arbete som ska vara arbetskostnad. Ibland är det en uppskattning och ibland en specifik procentandel. Vid exempelvis värmepumpsinstallationer har branschorganisationen SVEP satt schablonen till 30 procent av den totala kostnaden för installation av exempelvis en bergvärmepump (och andra vätskevärmepumpar) som arbetskostnad. Alltså, om totala priset blir 120 000 kr så utgör arbetskostnaden 36 000 kr (30% av det totala) och du kan då göra ett ROT-avdrag på hälften av det – 18 000 kr. För luftvärmepumpar är arbetskostnadsdelen lägre; 25%.

Hör gärna med en branschorganisation när du ska köpa in en ROT-tjänst. Du hittar flera stora branschorganisationer i denna lista. Fråga vad som är en rimlig arbetskostnad för ett visst arbete och använd sedan den siffran när du granskar offerter från entreprenörerna. Som alltid bör du också gå efter tumregeln ”är det för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant”.

Ställ frågor om ROT-avdraget till entreprenörerna

När du ska anlita en hantverkare för en stor eller liten tjänst bör du alltid kontakta flera olika företag och ta in offerter från dem. Det låter dig enkelt och tydligt kunna jämföra deras erbjudanden och pris till dig. Be dem alltid specificera redan i offerten hur stor del av priset som är arbetskostnaden.

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Fråga även om vad entreprenören tar för timarvode för arbetet. Även om alla entreprenörer är i sin fulla rätt att ta vilket pris de vill bör du vara vaksam på timkostnader som sticker av för mycket från normen. Någonstans mellan 400-900 kr i timmen inklusive moms brukar vara normalt timpris för att anlita en hantverkare.

Få alltid även svart på vitt om hur stort ditt ROT-avdrag blir. Det ska alltid specificeras på fakturan men för dig som beställare är det bra att få avdraget utskrivet och inräknat redan på offerten.

Skriv avtal om priset

När du är överens med den hantverkare som erbjuder bäst pris utan att tänja på verkligheten för mycket så ska du alltid skriva ett avtal, där bland annat priset slås fast. Det kan vara ett på förhand bestämt belopp eller en timkostnad som anges, eller en kombination, men det är viktigt att ni båda är överens. Då blir det också sedan tydligt hur stort ROT-avdraget ska vara.

Fakta: ROT-avdraget

 • Ger privatpersoner 50 procent avdrag på arbetskostnaden vid bygg- och renoveringsarbeten.
 • Gäller endast den som äger sitt hem.
 • Avdraget görs från din inbetalade skatt, du måste alltså ha en inkomst för att kunna nyttja avdraget.
 • ROT gäller för de flesta arbeten inne i ett hus eller hem samt utanpå och i direkt anslutning till huset.
 • Ställ egna  frågor och läs andras frågor på Byggmentors ROT-forum.
 • Läs alla reglerna för ROT-avdraget här.

Kommentera gärna artikeln med dina egna åsikter om fusket kring ROT-avdraget. Vad tycker du? Bör reglerna ändras? Får man acceptera ett visst fusk för ett annars effektivt och uppskattat avdrag? Gör din röst hörd!

ROT-avdrag utomlands – så gör du

ROT-avdrag utomlands – så gör du

Det går utmärkt att göra ROT-avdrag för arbete utomlands i exempelvis Spanien, Tyskland, Danmark eller någon annanstans inom EU. Det finns dock några särskilda krav du bör vara medveten om. Här får du svart på vitt vad som gäller för att framgångsrikt kunna dra av hälften av arbetskostnaden när du bygger om eller renoverar utomlands med ROT-avdraget. Ställ gärna frågor och kom med kommentarer under artikeln!

Får man göra ROT-avdrag utomlands?

Ja, i EU-länder och EES-länder får du göra ROT-avdrag precis som i Sverige! Många vet inte om detta men faktum är att ROT-avdraget gäller för svenska medborgare och skattebetalare som anlitar hantverkare som antingen har F-skattesedel i Sverige eller som på annat sätt kan bevisa att de inte har skatteskulder i sitt eget land, företaget som utför arbetet kan alltså vara helt utländskt. Utöver det spelar det egentligen ingen roll var arbetet utförs, om det så är i Stockholm eller på Solkusten, utanför Borås eller utanför Bryssel. Så länge du äger fastigheten som arbetet utförs på och arbetet är godkänt ROT-avdrag (se hela listan här) så kan du dra av halva beloppet för arbetet.

Anledningen till att avdraget kan göras utomlands är att Sverige som medlem i EU följer den europeiska unionens och EU-rättens riktlinjer om fri rörlighet och så länge du som svensk medborgare betalar skatt i Sverige ska du rimligtvis också kunna utnyttja skatterabatter såsom ROT även om arbetet sker på kontinenten. Läs mer om bakgrunden och kritiken mot att kunna nyttja ROT i utlandet längre ned.

Inkomstkravet gäller även i utlandet

En sak som är viktig att tänka på är din inkomst, här gäller samma sak som för ROT-skatteavdrag som görs hemma i ”Svedala” – det är ditt ansvar att se till att du tjänat tillräckligt med pengar under inkomståret för att din intjänade skatt ska ”täcka” det belopp du gör avdrag på. Vanligtvis räcker det med en inkomst på cirka 25 000-26 000 kronor i månaden för att få nyttja maxavdraget på 50 000 kronor. Du kan dock göra minde avdrag om din inkomst är lägre än så. Läs gärna detaljerna i vår special ”Inkomstgräns för ROT – vad gäller?”.

Övriga regler vid ROT-avdrag i EU

ROT-avdraget kan användas i hela EU.
ROT-avdraget kan användas i hela EU.
 • När du gör avdrag i EU gäller i princip samma regler som i Sverige:
 • Du ska betala skatt i Sverige och måste ha betalat tillräckligt för att kunna göra ditt avdrag.
 • Maxbeloppet du kan dra av är 50 000 kronor och altlid 50 procent av det du betalar för arbetet, vilket betyder att det arbete som utförs får kosta upp till 100 000 kronorm för att du ska få dra av hälften.
 • Prisreduktionen görs direkt på fakturan, sedan ser hantverkaren till att begära ut pengarna från svenska staten. Du som beställare behöver inte göra något praktiskt för att få ditt avdrag, det dras bort när du betalar för jobbet.
 • Fastigheten som arbetet gäller ska ägas av dig helt eller delvis (det är till exempel okej att du nyttjar ROT-avdraget om du och din partner äger ena halvan var av ett semesterhus i Spanien eller om du och ditt syskon äger 50 procent var av en lägenhet i Storbritannien).
 • Godkända arbeten är generellt allt som sker inne i eller direkt utanpå din fastighet, se mer specifikt i ROT-listan.

De särskilda reglerna som gäller utomlands är följande:

 • Hantverkaren behöver inta ha koppling till Sverige men om företaget är baserat i annat EU-land måste de ha ett så kallar ”skuldfrihetsintyg” (ibland kallat ”skuldfrihetsbevis”) som de skickar till svenska Skatteverket för att få pengar för ditt avdrag.
 • Skuldfrihetsbrevet ska helt enkelt berätta att firman du köpt tjänster av inte har några obetalda skatteskulder i sitt hemland.
 • Detta skuldfrihetsintyg eller motsvarande får hantverkaren från skattemyndigheten, eller motsvarande, i sitt land. I exempelvis Spanien kallas detta intyg för  ”Certificado de agt de obligaciónes y declaraciones deudas”.

Länderna du får använda ROT i

ROT-avdraget får användas i följande länder, som är med i EU samt EES (europeiska ekonomiska samarbetsområdet):

 • Belgien
 • Bulgarien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Italien
 • Lettland
 • Liechtenstein
 • Litauen
 • Luxemburg
 • Malta
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • Slovakien
 • Slovenien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Tyskland
 • Ungern
 • Österrike

Island, Liechtenstein och Norge är alltså de tre länder som inte är medlemmar i EU men som du ändå får använda ROT-avdraget i.

Exempel: så funkar ROT-avdrag i Spanien

Spara många euro med ROT-avdrag i länder som Spanien, Frankrike och Tyskland.
Spara många euro med ROT-avdrag i länder som Spanien, Frankrike och Tyskland.

Här är ett typiskt exempel på hur man kan nyttja ROT i Spanien, som tillsammans med Frankrike är det vanligaste landet som svenskar använder ROT-avdraget i. Just Spanien är populärt eftersom många svenska medborgare äger semesterhus eller lägenheter där som de bor i under relativt stora delar av året.

Då är det lockande att genomföra renoveringar där de får dra av hälften av arbetskostnaden, för att exempelvis renovera badrummet eller köket, rusta upp fasaden eller lägga nytt tak. I detta exempel följer vi en familj som vill måla om sitt semesterhus på Mallorca samt bygga till ett extra rum på 15 kvadratmeter.

Familjen Häggkvists målning och tillbyggnad på Mallorca

Familjen Häggkvist, med mamma Rebecka och pappa Kristian  har ett hus utanför Palma på spanska ön Mallorca. De har ägt huset i åtta år och tillbringar ofta en månad eller mer där varje år. Nu är det dags att fräscha upp huset.

Först tar de in prisförslag från några lokala byggfirmor och snickare/målare som jobbar i området de bor i. De vill inte riskera att få ett felaktigt pris så genom att höra med ett par olika hantverkare minskar de sannolikheten att något anbud skulle vara för dyrt (eller alldeles för billigt, vilket kan signalera oseriositet). Rebecka pratar med hantverkarna för att kunna utvärdera hur kunniga och seriösa de känns, en minst lika viktig faktor som priset.

Till slut får de ett förslag som de fastnar för, totalt kommer kalaset att kosta dem 19 400 euro (cirka 167 000 kronor) för ommålning av fasaden samt tillbyggnaden av ett extra rum. Kristian vet att ROT-avdraget bara gäller för just arbetsdelen av ett projekt så han ber hantverkaren specificera kostnaderna i offerten. De blir då:

 • Material: 78 000 kronor
 • Avgifter och resor: 6 000 kronor
 • Arbete: 83 000 kronor
 • Totalt: 167 000 kronor

Kristian och Rebecka tycker att priset känns bra och får se referenskunder från hantverkarens tidigare jobb vilka imponerar dem. De anlitar hantverkaren och förklarar hur det svenska ROT-avdraget fungerar. Detta kan vara lite knepigt – hantverkaren måste ju dra av halva arbetskostnaden direkt när denne fakturerar kunden och sedan efteråt få ut pengarna från Sverige. Därför är det viktigt att du som beställare förklarar hur det ligger till och även dubbelkollar att hantverkaren inte har några skulder genom att titta på dennes skuldfrihetsintyg eller liknande.

Den spanska byggaren förstår upplägget och när projektet är genomfört har ROT-avdrag gjorts på arbetskostnaden. Slutfakturan ser då istället ut så här:

 • Material: 78 000 kronor
 • Avgifter och resor: 6 000 kronor
 • Arbete: 41 500 kronor (alltså hälften av originalkostnaden 83 000 kr)
 • Totalt: 125 500 kronor

Sedan skickar hantverkaren sina underlag till svenska Skattverket för att få utbetalning på det gjorda ROT-avdraget (41 500 kronor).

Sammanfattning, frågor och tips

Sammanfattningsvis gäller alltså ROT-avdraget inom EU (och EES) precis som i Sverige. Är hantverkaren du anlitar baserad i ett annat land än Sverige måste de visa upp ett skuldfrihetsbevis för svenska Skatteverket, ett sådant får de från sin lokala skattemyndighet. Hantverkaren gör avdraget på din räkning så det är viktigt att du förklarar vad som gäller innan ni kommer överens och skriver avtal. I övrigt gäller samma regler för ROT-avdraget som vanligt.

Har du frågor som inte besvarades i artikeln? Undrar du något annat? Vill du dela med dig av erfarenheter av att anlita hantverkare i utlandet? Skriv gärna kommentarer här nedanför och bidra till kunskapsbanken!

Allt om ROT-avdraget 2013

Allt om ROT-avdraget 2013

Tänker du köpa en tjänst med ROT-avdrag 2013? Här är reglerna du behöver känna till, förändringarna som kommer och tipsen för att lyckas så bra som möjligt. Vi rensar stigen för dig i ROT-djungeln helt enkelt. Fram med sparhatten så kör vi! Du kan även ställa egna ROT-frågor under artikeln så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Vad är ROT-avdraget egentligen?

Grunden i detta avdrag är detsamma som de varit de senaste åren; ett femtioprocentigt avdrag på pengar du lägger på att anlita en hantverkare eller annan fackman för jobb inne i eller utanpå ditt hem. Avdragewt har ett tak på 50 000 kr om året och gäller bara en bostad som du själv äger, eller en sommarstuga.

Avdraget omfattar de allra flesta byggnads- och renoveringsarbeten som du kan utföra i ett hem. Vill du veta om en särskild typ av jobb omfattas kan du stämma av mot vår ROT-lista för 2012 – samma avdrag gäller för ROT-avdraget även 2013.

Så funkar ROT-avdraget i fem steg

När du ska använda dig av denna skatterabatt på hantverkartjänster finns det några enkla steg att ta hänsyn till för att allt ska flyta på smidigt:

 1. Ta alltid in priser från några olika firmor och se till att de kan reglerna runt ROT-avdraget. De flesta seriösa hantverkarfirmorna har bra koll på detta då det ligger i deras intresse att så många konsumenter som möjligt utnyttjar det.
 2. När du hittat en hantverkare du gillar kontrollerar du deras organisationsnummer på allabolag.se eller hos Skatteverket, för att säkerställa att de är en riktig firma. Är det inte det kommer ditt ROT-avdrag istället bli en otrevlig restskatteöverraskning på din nästa deklaration. Dessutom är det med ROT väldigt dumt att anlita någon svart eftersom inte ens arbetskostnaden blir lägre med svartjobb.
 3. Kom överens om pris, vad arbetet ska omfatta och när det ska vara utfört. Reglera detta i ett avtal som ni skriver på tillsammans. Läs mer om att skriva avtal med hantverkare.
 4. Arbetet utförs, och efter avslutat arbete får du faktura (du ska aldrig betala för arbetet innan det är utfört!). Hantverkaren specificerar på fakturan hur stort ROT-avdrag som är gjort, och detta dras av på priset direkt. Du behöver alltså inte fylla i några papper eller liknande utan ”rabatten” dras automatiskt.
 5. Nu är allt klart och du kommer i din deklaration se ditt ROT-avdrag angivet. Det finns dock en viktig brasklapp: du måste ha haft tillräcklig inkomst för att ha dragit in så mycket skatt att det täcker avdraget du gör. Exakt var gränsen går varierar beroende på en rad faktorer, läs mer om inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exempel: Petra anlitar en snickare

ROT-avdrag 2013
Halvera kostnaden med ROT-avdraget.

Petra vill bygga en altan och måla om fasaden på sitt hus, en liten enplansvilla hus på 85 kvadratmeter. Hon kontaktar tre olika företag som alla lämnar offerter både på altanbygget och på ommålningen av hennes hus. Till slut väljer hon en offert som ser ut så här (något förenklad):

Timkostnad för snickeri- och måleriarbeten: 1100 kr (för två man, inklusive moms).

Materialkostnad: 12 000 kr

Reseersättning: 1000 kr.

Hon skriver avtal på dessa priser och arbetet genomförs. Totalt tar det hela 27 timmar, vilket ger en arbetskostnad på 27*1100 kr=29 700 kr. Denna appliceras nu ROT-avdraget på, vilket gör att den halveras till 14 850 kr.

Petra får faktura från hantverkaren som då ser ut så här:

– Arbete (altanbygge och fasadmålning): 29 700 kr

– ROT-avdrag: – 14 850 kr

– Material: 12 000 kr

– Reseersättning: 1000 kr

– Total pris efter ROT-avdrag: 27 850 kr (pris exklusive avdrag 42 700 kr).

Hon betalar fakturan där avdraget redan är gjort och behöver alltså inte göra något mer, utan kan luta sig tillbaka på sin nybyggda altan.

Vanliga frågor om ROT-avdraget

Vilka arbeten gäller avdraget?

Svar: Kolla på vår lista över ROT-arbeten. Hittar du inte arbetet där kan du kolla med Skatteverket samt rådfråga den hantverkare du anlitar.

Måste man äga huset man gör avdrag för?

Svar: Ja. Du ska helt eller till viss del äga det hus eller den lägenhet du gör ROT-avdrag för arbeten i.

Gäller ROT även i en bostadsrätt/lägenhet?

Svar: Ja, för de jobb som sker inne i lägenheten. Sådant på utsidan, vilket inkluderar exempelvis byte av fönster, kan du inte göra avdrag för till skillnad från den som bor i hus som kan göra avdrag för allt detta.

Kan jag dela upp avdraget med min partner?

Ja, om ni båda äger bostaden kan ni båda göra varsitt ROT-avdrag på max 50 000 kronor.

Gäller ROT-avdrag arbeten på tomten eller i trädgård?

Svar: Generellt sett så är svaret nej, avdraget är till för arbeten inne i ditt hus eller i direkt anslutning till ditt hus. Exempelvis kan du använda ROT till ett garage om det sitter ihop med huset, men inte om det är fristående. Det finns dock undantag för när du får utnyttja ROT för arbeten på tomten, och det är när de har en inverkan på din bostad. Exempelvis anläggning av trekammarbrunn/infiltrationsanläggning, eller installation av bergvärme eller jordvärme. Vi hänvisar även till vår ROT-lista där du ser alla avdrag.

Har du andra frågor om ROT? Eller erfarenheter från ditt eget användande av avdraget? Dela med dig genom att skriva en kommentar i kommentarsfältet här nedanför.

Mp: ”Inför ROT-avdrag för smarta energilösningar”

Idag gör miljöpartisten Åsa Romson ett utspel om att det borde införas ett allmänt skatteavdrag för den som växlar om till smartare och mer energisnåla värmekällor (bland annat nämns bergvärme och solceller i artikeln) eller på andra sätt satsar på hus och hem som utnyttjar energin bättre, exempelvis med bättre isolering eller energisnåla kranar i kök och badrum.

Billigare än ROT

Tillsammans med doktoranden Svenne Junker från Handelshögskolan menar Åsa Romson att ett nytt ROT-avdrag som gäller för energieffektiviseringar i svenska hem skulle kunna  kosta staten 8,5 miljarder kronor, att jämföra med dagens ROT-avdrag som kostar runt 10 miljarder kronor. Miljöpartiet tycker att det ändå skulle vara en plusaffär för samhället på lång sikt. Så här skriver de i debattartikeln i SvD:

”Vi menar dock att reformen skulle ge större vinster för samhället i framtiden och därför vara en klok satsning när vi nu ser att ekonomin genererar överskott. Ett annat sätt att räkna är att låta hälften av Vattenfalls årliga vinst finansiera klimat-rot. På så sätt skulle man låta en del av den ohållbara energiproduktionen bekosta klimatsmarta åtgärder.”

Skillnad mot dagens ROT-avdrag?

Åsa Romson, Miljöpartiet, vill se ett ROT-avdrag för smarta energilösningar

Dagens ROT-avdrag omfattar halva arbetskostnaden vid exempelvis installation av bergvärme, men ska man tolka Åsa Romson rätt så skulle MP:s förslag innebära att bergvärme och andra miljövänliga energiformer samt investeringer i exempelvis tilläggsisolering eller energifönster skulle subventioneras ännu mer än så.

Hennes partikollega Birger Schlaug kommenterar det hela på sin blogg och gillar särskilt förslaget om att det nya skatteavdraget ska gälla hela kostnaden: ”klimatinriktat ROT-avdrag bör inte bara omfatta arbetskostnaden utan hela kostnaden för investeringen”.

Vad ska det nya ROT-avdraget kallas?

Oavsett om förslaget blir verklighet eller inte så kommer det utan tvekan att debatteras. Byggmentor tycker dock att det saknas ett bra namn som sammanfattar vad det handlar om. Vad tycker ni läsare? Vi har ROT-avdrag, RUT-avdrag och nu detta – vad vore ett bra namn på det nya klimatavdraget?

Diskutera gärna förslaget och dela med dig av din åsikt. Är det bra eller dåligt? Smart och långsiktigt eller populistiskt och orealistiskt? Kommentera gärna med din åsikt i rutan nedanför, eller på Byggmentors forum.

Godkända ROT-avdrag 2012

Godkända ROT-avdrag 2012

Nytt år innebär att ROT-avdraget ”nollställs” och alla som äger sitt hus eller sin lägenhet kan utnyttja ROT-avdraget för arbeten i eller på sitt hem. Här sammanställer vi en lista över de ROT-arbeten som är (och inte är) godkända för ROT-avdrag 2012. Vill du veta mer om hur avdraget fungerar rekommenderar vi guiden ROT-avdrag 2012. Diskutera gärna eller ställ frågor om ROT-avdraget – i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Listan är i bokstavsordning. Hittar du inte ROT-tjänsten du undrar över går det bra att skriva det i kommentarsrutan längst ner så kommer Byggmentor att kolla upp det åt dig.

ROT-avdrag A-H

A

ALTAN
Förutsatt att altanen sitter ihop med ditt hus ger bygge eller reparation av altan rätt till ROT-avdrag. Det gäller dock enbart för dig som äger småhus – för bostadsrätter får du inte gör ROT-avdrag för att bygga altan.

ANLÄGGNINGSARBETE
Olika former av anläggningsarbete på exempelvis trädgård, staket, murar, uppfart och liknande ger inte rätt till ROT-avdrag.

ARKITEKT
Att anlita arkitekt är inte godkänd ROT-kostnad.

ARRENDERAD BOSTAD
Du får inte utnyttja ROT-avdraget i en bostad som du arrenderar.

ASFALTERING
Asfaltering är inte godkänt ROT-arbete.

AVFALL
Att forsla bort avfall från ditt hus eller tomt är inte ROT-berättigande.

B

BADRUM
Att genomföra arbeten i ett badrum berättigar till ROT-avdraget, såväl badrumsrenovering som mindre arbeten såsom omkaklin, byte av inredning eller liknande badrumsarbeten. Här kan du läsa mer om att renovera badrum.

BALKONG
Bygger du till en balkong på småhus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden, dock inte för en balkong som byggs till på en bostadsrätt.

BERGVÄRME
Arbetskostnaden för att installera bergvärme ger rätt till ROT-avdrag. Detta omfattar både borrning av borrhåll och arbetet med att installera själva bergvärmepumpen.

BLANDARE
Den som byter ut sina blandare i kök eller badrum får göra ROT-avdrag för arbetet.

BOSTADSRÄTT
För dig som bor i bostadsrätt gäller speciella ROT-regler – endast arbeten som sker inne i bostadsrätten är godkända för ROT-avdrag. Alltså får du till exempel göra ROT-avdrag för målning inne i bostadsrätten men inte för målning på utsidan.

BRASKAMIN
Ja – att installera en braskamin är godkänt arbete för ROT.

BREDBAND/FIBERKABEL
Om du anlitar någon för att gräva ner bredbandskabel på din tomt, och bredbandet ska användas av dig i ditt hem så får du göra ROT-avdrag för kostnaden. Dock inte för bredbandsarbete inne i huset eller lägenheten.

BORRA BRUNN
Du får göra ROT-avdrag för brunnsborrning förutsatt att arbetet sker för att förse ditt hem med vatten.

BRYGGOR
Arbeten med ett renovera eller bygga brygga ger inte rätt till ROT-avdrag. Men bryggan,

BYGGNAD PÅ OFRI GRUND
Ja – en byggnad på ofri grund är ROT-godkänt.

C
CARPORT
Du får göra ROT-avdrag för bygge av carport (och garage) förutsatt att tillbyggnadens tak till minst tre fjärdedelar är hopsatt med taket på ditt hus. Är den inte det anses det vara en fristående byggnad och ger då inte rätt till skattereduktion. Läs mer på vårt garage- och carport-forum.

CENTRALDAMMSUGARE
Arbetskostnaden för att installera centraldammsugare är godkänt för ROT.

D
DRÄNERING
Såväl grävning för dränering samt själva dräneringsarbetet är ROT-berättigande. Du får också skatterabatt för arbetskostnader för att återställa marken.

DÖRRAR I SMÅHUS
Att byta dörrar inomhus, eller renovera befintliga dörrar ger rätt till ROT-avdrag. Arbete på ytterdörr är bara ROT-giltigt i småhus, alltså inte i bostadsrätter.

E

ELANSLUTNING
Att gräva ledningar för el ger rätt till ROT-avdrag för arbetskostnaden förutsatt att elen är avsedd för ditt hus.

EL-ARBETE
El-arbeten är ROT-berättigande om de sker i ditt hus elelr din bostadsrätt. För bostadsrättsinnehavare krävs att det är du själv och inte föreningen som står för elarbetet för att det ska vara godkänt för ROT.

Läs mer om elpriser 2012.

F

FASADTVÄTT
Att rengöra och tvätta fasaden på ett hus är godkänt för ROT.

FJÄRRVÄRME – SMÅHUS
Gräver och installerar du fjärrvärmeledningar som är avsedda för att leverera fjärrvärme till ditt hus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden. du får dock inte göra avdrag för fjärrvärmeinstallation till bostadsrättslägenhet.

FRIGGEBOD
Att bygga friggebod på tomten är inte godkänt ROT-avdrag, men du kan få ROT-avdrag för arbete på en befintlig friggebod.

FRITIDSHUS/SOMMARSTUGA
Samma regler gäller för fritidshus som för din primära bostad, men du som gör ROT-avdraget måste äga fritidshuset och själv använda det.

FUKTMÄTNING
Att mäta fukt är inte godkänt ROT-avdrag.

FÖNSTER
Att renovera, byta eller måla om fönster i ett småhus är ROT-godkänt. Däremot är det inte ROT-giltigt i en bostadsrätt. Dock kan du få ROT-avdrag för arbeten som enbart sker på insidan av fönster även i bostadsrätter.

FÖRÄLDERS HUSHÅLL
Du kan göra ROT-avdrag för arbeten som sker i din förälders hem, men det är du som måste äga hemmet även om föräldern bor där.

G

GARAGE
Ett garage som till 75 procent delar vägg med ditt hus, eller som har en dörr mellan huset och garaget, anses vara en tillbyggnad och därmed godkänt för ROT-avdrag. Annars är det inte giltigt.

GRUND — ÅTGÄRDER PÅ KRYPGRUND
Arbeten på en krypgrund, till exempel åtgärder för att förebygga eller bekämpa fukt, ger ROT-avdrag för arbetskostnaden.

GRÄSMATTA
Gräsmatte- eller trädgårdsarbete är inte giltigt för avdrag.

H

HALMTAK
Att byta ut eller lägga nytt halmtak är OK för ROT, precis som andra typer av tak.

HYRESRÄTT / HYRESGÄST
Inga arbeten i en hyresrätt är giltiga för ROT-avdrag.

HÄNGRÄNNOR
Att byta ut eller reparera hängrännor är godkänt ROT-arbete.

ROT-avdrag I-P

I

Vad på huset gör du ROT-avdrag för?

INFILTRATIONSANLÄGGNING
Om du äger tomten som infiltrationsbädden eller infiltrationsanläggningen anläggs på så får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden.

INSTALLATION
Att installera exempelvis tvätt- eller diskmaskin ger inte rätt till ROT-avdrag.

J

JORDVÄRME (MARKVÄRME)
Du får göra avdrag för arbetskostnadsdelen av en installation av jordvärme. Både för grävning och inkoppling av jordvärmepumpen. Detta förutsätter dock att jordvärmen anläggs på tomten där ditt hus ligger.

K

KAKELUGN
Ja – att sätta in kakelugn är giltigt avdrag.

KOLONISTUGA
ROT-avdraget gäller för arbeten på kolonistugor om stugan går att övernatta i och koloniföreningens stadgar tillåter övernattning.

KOMMUN
Du får inte göra avdrag för arbeten som utförs av staten, kommunen eller landstinget. Däremot får du göra avdrag för arbeten som du köper från kommunala bolag.

KOMMUNALT VATTEN OCH AVLOPP
Om vattnet och/eller avloppet är avsett för ditt hus och arbetet inte utförs av kommunen så får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden för att dra in vatten och avlopp.

KRANAR
Att byta ut kranar i exempelvis badrum, kök eller tvättstuga ger rätt till ROT-avdrag.

KÖK
En köksrenovering eller annat arbete i kök ger rätt till ROT-avdrag. Observera dock att arbetet ska ske i ditt hem – du får alltså inte göra avdrag för arbete som sker på annan plats, till exempel i hantverkarens egna lokaler.

L

LARM
Nej, larminstallation är inte ROT-berättigande.

LUFTVÄRMEPUMP / LUFT/VATTEN-VÄRMEPUMP
Montering och installation av en värmepump ger rätt till ROT-avdrag.

LÅS
Att sätta in nya lås är godkänt ROT-avdrag.

M

MARKARBETEN
Markarbeten såsom nedgrävning av vattenledningar, avlopp eller bredbandskabel ger rätt till ROT-avdrag, om de avses för huset på tomten där markarbetet sker.

MARKSTEN
Att lägga marksten ger inte rätt till ROT.

MARKVÄRME
Att installera markvärme (markvärmepump) är ROT-berättigande.

MARKISER/TERRASSMARKIS
Att sätta upp markiser är godkänt avdrag – dock enbart på småhus, inte på bostadsrätt.

MASKINER
Det är bara själva arbetskostnaden som ger rätt till ROT, inte exempelvis hyra av maskiner.

MÅLERIARBETEN
Att måla om ett hus eller måla inomhus ger rätt till ROT-avdrag. För den i bostadsrätt är det bara måleriarbeten inomhus som godkänns.

N

NYBYGGE
Att bygga nytt hus ger inte rätt till ROT-avdrag, utan bara arbeten som är av tillbyggnads- eller ombyggnadskaraktär är godkända för ROT.

O

OMBYGGNATION
Att bygga om ett befintligt hus är godkänt för ROT, men då krävs det att merparten av den gamla husstommen fortfarande är kvar, annars betraktas det som ett nybygge.

P

PERSIENNER
Nej – att montera persienner är inte ROT-godkänt.

PLÅTTAK
Att lägga nytt plåttak, reparera gammalt plåttak, eller rengöra takplåten är alla godkända ROT-avdrag.

POOL
En pool som ligger inomhus får göras ROT-avdrag på, men inte för pool utomhus.

ROT-avdrag R-Ö

R

RADON
Du får göra ROT-avdrag för arbete med att sanera radon, men inte om du redan fått något annat bidrag eller stöd för radonsaneringen.

S

SAMFÄLLIGHET
En samfällighet får inte göra ROT-avdrag.

SANITETSPORSLIN
Att installera och montera sanitetsporsiln är OK för ROT-avdrag.

SKADEDJUR
Nej – skadedjursbekämpning är inte OK för ROT.

SKORSTEN
Skorstenen är precis som andra arbeten på tak godkänd att göra ROT-avdrag för, såväl för reparationer som för ombyggnad.

SOLPANELER
Att sätta in eller byta ut solpaneler är godkänt för ROT-avdrag förutsätt att du inte redan fått något annat bidrag eller stöd för detta.

STAKET/PLANK
Nej, arbeten på staket eller plank är inte ROT-berättigande.

STENSÄTTNING
Nej, att sätta sten ger inte rätt till skattereduktion.

T

TAK
Arbeten med att lägga tak, byta tak, takomläggning, byta ut takpannor, med mera, är godkänt ROT-arbete.

TEGELTAK
Arbetskostnad för arbete med tegeltak medger rätt för skattereduktion.

TILLÄGGSISOLERING
Du som tillägsisolerar vinden, källaren eller annan del av huset får göra ROT-avdrag.

TRAPPA
Förutsatt att trappan i fråga är inne i ditt hus eller fastsatt i utsidan av ditt hus så får du göra avdrag för arbeten på trappan.

TREKAMMARBRUNN
Ja – en trekammarbrunn som anläggs på tomten och är avsedd för ditt hus är giltigt ROT-avdrag.

U

UTBYGGNAD AV FÖRRÅD
Att bygga ut ett redan befintligt förråd är godkänt för ROT.

V
VASSTAK
Precis som andra typer av tak så får du göra ROT-avdrag för arbeten med vasstak.

VATTENLEDNING
Om vattenledningen ska kopplas till ditt hus får du göra ROT-avdrag för arbetskostnaden för att gräva ned och koppla in vattenledningen.

VEDSPIS
Ja, installation av vedspis är ROT-godkänt.

VENTILATION
Arbeten som berör ventilation får du göra ROT-avdrag för.

VÄRME
Om du gräver ned ledningar för värme får du skattereduktion för arbetet förutsatt att värmen är avsedd för ditt hus.

VÄRMEPANNA
Att sätta in en värmepanna är ROT-giltigt arbete.

VÄRMEPUMP
Du får göra ROT-avdrag för att installera värmepump, och även för exempelvis borrning och grävning för bergvärme eller jordvärme. Läs mer om värmepumpar här.

Ställ gärna frågor om ROT-avdraget i kommentarsrutan här nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Allt du behöver veta om ROT-avdraget 2012

Allt du behöver veta om ROT-avdraget 2012

Under 2012 fortsätter ROT-avdraget att gälla. Byggmentor går igenom förändringar, regler och vad du bör tänka på när du köper ROT-giltiga tjänster. Uppdaterad info hittar du i artikeln Allt om ROT-avdraget 2013.

Ställ frågor om ROT-avdraget 2012 i kommentarsrutan längst ner eller på vårt ROT-forum så får du snabb hjälp av Byggmentors redaktion eller av våra läsare. Missa heller inte listan över giltiga ROT-avdrag.

Så funkar ROT-avdraget 2012

I grunden är ROT-avdraget 2012 detsamma som tidigare år. Du får alltså dra av 50 procent av en arbetskostnad för giltiga ROT-tjänster upp till 100 000 kr. Själva avdraget är alltså max 50 000 kr. Är ni två personer som är skrivna i huset eller bostadsrätten så får ni göra varsitt ROT-avdrag för samma tjänst vilket gör att ni då kan halvera arbetskostnader på totalt 200 000 kr, vilket ger ett högsta avdrag på 100 000 kr.

Det enda som eventuellt kan sätta gränser för hur stort avdrag du kan göra är din inkomst. Du måste alltid ha tjänat in så mycket att din slutliga skatt under det år du gör ROT-avdrag för är minst lika stor som ROT-beloppet. Läs mer om detta i vår inkomstguide för ROT-avdrag.

Precis som tidigare gäller ROT-avdraget i år enbart arbetskostnadsdelen av den tjänst du köper. Till exempel; anlitar du en takfirma för att lägga om ditt tak så får du halvera den del av fakturan som gäller arbetskostnaden – inte det du betalar för själva materialet, eller eventuella resekostnader.

Tjänsterna som du får göra ROT-avdrag för

ROT-avdraget halverar kostnaden för att anlita hantverkare.

ROT-avdraget tillkom för att bland annat göra det mer attraktivt att köpa tjänster vitt, och man valde då ut husarbeten som en sektor där ett avdrag skulle kunna få stor effekt på just förhållandet vitt arbete/svartarbete.

Här är hela listan för de arbeten som är kvalificerade för ROT-avdrag.

Generellt kan du dock alltid tänka att ROT-avdraget gäller för renoveringar, byggnationer eller reparationer som utförs i eller utanpå ditt hus. Däremot gäller ROT-avdraget med få undantag inte för arbeten som sker på din tomt.

För dig i bostadsrättslägenhet är reglerna likadana med undantaget att det bara är arbeten inuti själva lägenheten som är godkända. Detta eftersom ROT-avdraget är till för privatpersoner och utsidan av en bostadsrätt anses vara bostadsrättsföreningens ansvar att underhålla eller bygga om.

Frågor och svar om ROT-avdrag 2012

Här samlar vi vanliga frågor och svar om ROT-avdraget. Vi uppdaterar löpande, så undrar du något kring ROT-avdraget är det bara att ställa din fråga i kommentarsfältet under artikeln eller på vårt ROT-forum.

Vad måste jag göra för att få mina ROT-pengar?
– Ingenting. Den du köper tjänsten av drar själv av ROT-avdraget direkt på fakturan och får sedan ROT-avdraget utbetalat till sig. Du som köper tjänsten behöver bara se till att du betalat in tillräckligt med skatt under året för att kunna täcka avdragsbeloppet. Läs mer om det i vår guide till inkomst för ROT-avdrag.

Får jag anlita en privatperson och ändå utnyttja ROT-avdraget?
– Ja, men då gäller särskilda regler och avdraget begränsas av redovisad arbetsgivaravgift. Kontakta Skatteverket om du är osäker och vill anlita en privatperson,

Får jag göra avdrag för arbete i fritidshuset?
– Ja, så länge du som gör avdraget också äger fritidshuset och använder det för fritidsboende.

Får jag använda ROT-avdraget för arbeten utomlands?
– Ja, så länge du är skriven i Sverige och betalar din skatt i Sverige. Läs mer i guiden ROT-avdrag utomlands, steg för steg.

Hur vet jag vad som är arbetskostnaden på min faktura?
– Be din leverantör att specificera vad som är arbetskostnad på fakturan, och gärna redan på offerten. Då är det enkelt för dig att se hur stort ROT-avdraget blir.

Kan jag och min sambo/fru/man dela på ROT-avdraget?
– Ja, om ni båda äger ert hem går det bra att dela upp ROT-avdraget mellan er. Det är då viktigt att meddela den ni köper ROT-tjänsten av om att ni vill göra var sitt ROT-avdrag.

Hur vet jag om ett arbete är OK för ROT-avdrag 2012?
– Börja med att titta i Byggmentors ROT-lista. Hittar du inte ditt arbete där bör du kontakta Skatteverket och fråga. Tumregeln är dock som alltid att arbeten i och på ditt hus är godkända för ROT medan arbeten som inte är direkt kopplade till huset inte är ROT-godkända.

Uppdaterad info hittar du i artikeln Allt om ROT-avdraget 2013.

Fördjupning: mer om ROT-avdraget

Här är några bra länkar för dig som vill veta mer om ROT-avdraget, hur det fungerar och den politiska diskussionen runt det. Kom ihåg att ställa dina egna frågor om ROT i antingen kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors ROT-forum så får du hjälp av rerdaktionen eller andra kunniga Byggmentor-läsare.

ROT-avdraget minskar skillnad mellan vitt och svart

ROT-avdraget minskar skillnad mellan vitt och svart

I en färsk rapport om ROT-avdragets användande 2010 från Skatteverket visar det sig att det omdiskuterade, och populära, skatteavdraget uppgick till 13,5 miljarder kronor 2010. Detta kan jämföras med 2009 då 9,6 miljarder kronor betalades ut. Även det så kallade RUT-avdraget för hushållsnära tjänster har ökat från 755 miljoner kr 2009 till 1,3 miljarder 2010 – nästan en fördubbling. Diskutera gärna ROT-avdraget i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Statistik: ROT-avdraget 2010

Genomsnittligt avdrag: 15 500 kr

Andel ROT-avdrag under 5000 kr: 39 procent

Andel ROT-avdrag över 20 000 kr: 28 procent

Antal personer som utnyttjat ROT-avdraget: 870 000

Antal företag som utfört ROT-arbeten: 61 000

Antal köpta ROT-arbetestimmar: cirka 53 miljoner

Vanligaste länen för ROT-avdrag: Stockholms, Hallands, Kronobergs och Jönköpings län.

Läs gärna Byggmentors tidigare artiklar om inkomstgräns för ROT-avdrag samt listan över ROT-arbeten.

Skatteverkets slutsatser

I ett pressmeddelande från Skatteverket säger Annika Persson, analytiker på skatteverket, att en opinionsundersökning de genomfört visar att viljan hos svenskarna att ”köpa vitt” är stor, även om ROT-avdraget skulle försvinna.

— En majoritet av dem som har köpt ROT-tjänster, 56 procent, uppger att de skulle fortsätta köpa vita tjänster i samma utsträckning om skattereduktionen avskaffades. Endast 6 procent uppger att de skulle köpa svart.

Undersökningen visar att det kanske främsta effekten av ROT-avdragets införande är att det lett till att fler köper hantverkartjänster. Runt 40 procent av de som utnyttjar ROT-avdrag menar att de skulle ha skjutit upp eller helt struntat i att köpa sitt ROT-arbete om inte skatteavdraget fanns. Det gör att den kanske främsta effekten av ROT blivit utökad verksamhet för befintliga företag som arbetar med bygg- och hantverkartjänster, snarare än att särskilt många nya företag bildats. Skatteverket medger att det är svårt att exakt se hur stor del av branschens utveckling som kan förklaras med ROT-avdraget men ser samtidigt att de företag med anställda som utnyttjat avdraget har betalat ut totalt sett mer lön än branschen i allmänhet.

En stor skillnad mellan just ROT och RUT enligt rapporten är att de som använder sig av ROT i större utsträckning gör det för att de helt enkelt inte skulle klara av att utföra arbetet själv.

Liten prisskillnad mellan vitt och svart

Elarbeten omfattas av ROT-avdraget.

I det här utdraget från en tabell i Skatteverkets rapport ser man tydligt att skillnaden mellan vit arbetskraft (efter ROT) och svart arbetskraft är liten. Efter varje arbete anges först priset för vitt arbete/timme 2010 efter ROT-avdrag, och sedan svart arbete/timme enligt svartarbetskartläggningen som Skatteverket genomfört (siffrorna är justerade från 2005 till 2010 års nivå med ett påslag på 17 procent).

 • Snickeriarbeten: 265 kr (vitt) 170 kr (svart)
 • El och VA: 287 kr (vitt) 225 kr (svart)
 • Målning och tapetsering:  236 kr (vitt) 211 kr (svart)
 • Golvläggning, våtrum: 259 kr (vitt) 223 kr (svart)
 • Murning: 222 kr (vitt)  135 kr (svart)
De små skillnaderna i pris mellan vitt och svart arbete tror man har bidragit till ROT-avdragets framgång.

Vad händer med ROT-avdraget 2012

Inga förändringar har flaggats för eller beslutats om, så ROT-avdraget kan utnyttjas även 2012. Skatteverket kommer dock i början av 2012 presentera en utvärdering av den så kallade ”fakturamodellen” (mer här om hur ROT-avdraget fungerar), för att se hur man bättre kan arbeta bort fusk och bedrägerier. I denna rapport kan det tänkas att förslag om förändringar kommer att presenteras. Byggmentor håller utkik och lovar att rapportera vidare om eventuella förändringar kring ROT-avdraget 2012!

Vad tycker du om ROT-avdragets popularitet? Finns det ändå något man kan kritisera kring det? Eller är det helt enkelt en framgångssaga som hjälper ärliga hantverkare och privatpersoner som vill ha arbete utfört? Diskutera ROT-avdraget i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Inkomstgräns ROT-avdrag

Maxbeloppet för ROT-avdraget är 50 000 kr per person och år. Men för att kunna utnyttja det bör du veta att du tjänar tillräckligt per månad för att täcka det belopp du gör avdrag för. Byggmentor går igenom regler och vilken inkomstgräns som krävs när du använder ROT-avdrag, och var brytgränsen går. Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet efter artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag. Läs också vår guide till hur ROT-avdraget fungerar.

Inkomstgräns påverkas av flera faktorer

Det finns inget solklart entydigt svar för vilken inkomst du behöver för att göra maximalt ROT-avdrag. Det enda man säkert kan konstatera är att du aldrig kan göra ROT-avdrag för mer pengar än vad du till slut betalar i skatt (efter övriga skatteavdrag). Flera faktorer påverkar var inkomstgränsen går, de största variablerna är:

 • Hur mycket inkomstskatt du betalar, vilket varierar beroende på kommun och om du också betalar statlig inkomstskatt.
 • Om du betalar fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift.
 • Övriga skattereduktioner, som jobbskatteavdrag, pensionsavgift och underskott av kapital.

Så räknar du ut din inkomstgräns för rotavdrag

Via Skatteverket kan vi här se en uträkning på en person som tjänar 25 000 kr i månaden inkomståret 2011, som äger ett hus och har ett bolån, för att se hur stort ROT-avdrag han eller hon kan göra. Observera att detta är en förenklad uträkning men som ändå visar principen för inkomstgräns för ROT-avdrag:

Månadslön: 25 000 kr (årsinkomst 300 000 kr)
Kommunal inkomstskatt: 30.0 procent (90 000 kr)
Fastighetsskatt: 6000 kr
Ränteutgifter: 30 000 kr

Slutlig skatt att betala efter ränteavdrag, jobbskatteavdrag och pensionsavgiftsavdrag: 57 060 kr.

Detta innebär alltså att personen ifråga kan göra fullt ROT-avdrag på 50 000 kr eftersom den slutliga inbetalda skatten är högre än så.

Även om varje persons förutsättningar varierar så brukar man säga att en inkomst på 25 000 – 27 000 kr/månad brukar räcka för maximalt avdrag.

Du har ansvaret för avdraget, räkna noggrannt

För att veta säkert att du har utrymme för avdrag på den arbetskostnad du vill göra bör du se till att räkna noga och kontakta Skatteverket för hjälp om du är osäker. Var också noggrann med att det arbete du får utfört berättigar till avdrag (se Byggmentors lista på ROT-arbeten). Skulle du tjäna för lite eller göra avdrag för ett arbete som inte omfattas av avdraget så blir du återbetalningsskyldig, även om det var hantverkaren som räknade in ROT-avdraget åt dig på fakturan. Du har det slutgiltiga ansvaret.

Kom också ihåg att ROT-avdraget dras på den skatt du betalar samma år som du betalar fakturan för arbetet. Så utför du ett ROT-arbete i år stäms avdraget av mot deklarationen nästa år.

Läs mer om regler för ROT-avdrag, och diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Mer om ROT-avdrag på Byggmentor:

Skatteverket tittar extra på ROT-avdrag 2011

Så här i deklarationstider berättar Skatteverket att just ROT-avdraget kommer granskas närmare. Byggmentor går igenom vad du behöver tjäna för att få göra fullt ROT-avdrag och vilka fällor du bör undvika. Läs också gärna vår grundkurs i ROT-avdrag och diskutera eller ställ frågor på vårt ROT-forum.

ROT och RUT under luppen

Sedan ROT-avdraget infördes har många svenskar använt sig av det vid byggen eller renoveringar i hemmet. Metoden för att tillgodogöra sig skatterabatten har dock varierat och har inte du och din hantverkare varit vaksamma kan deklarationen innehålla obehagliga överraskningar.

– De flesta hantverkare har fått skattereduktionen direkt när de fakturerade men det är ändå den enskildes skyldighet att kontrollera att det hela är korrekt, berättar Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.ROT-avdrag 2011, inkomstgräns och tips

Skillnad från tidigare år

Förut fick man själv vara aktiv för att få tillbaka ROT-avdraget (halva arbetskostnaden upp till 50 000 kr) men numer är summan redan avdragen när du får fakturan. Det förutsätter att du själv vet att du betalat in tillräckligt med skatt för att få göra avdraget. Hantverkaren du anlitat har ingen skyldighet att kontrollera att din inkomst räcker till för att täcka avdraget.

Inkomstgräns ROT-avdrag

Om du vill utnyttja ROT-avdraget fullt ut och maximera skatterabatten måste du ha betalat för ROT-berättigade arbetskostnader (se ROT-listan) för 100 000 kronor. Halva den summan blir ROT-avdragets maxgräns på 50 000 kr. Detta gäller för en person i hushållet, är ni två vuxna får ni göra ett avdrag på 50 000 kr var.

Det många glömmer är att man måste ha betalat in tillräckligt med skatt under året för att det ska täcka det belopp man begär avdrag på. För att göra hela avdraget på 50 000 kronor måste du ha månadsinkomst på 25 000 kr. Gör du redan andra avdrag, för exempelvis arbetsresor eller räntekostnader, behöver din månadsinkomst vara ännu högre. Prata med skatteverket om du är osäker på vad som gäller.

Din lön kan vara något mindre om du bor i en kommun med hög skatt eftersom du då betalar in mer procentuellt än en invånare i en lågskattekommun. Är ditt ROT-avdrag på mindre än 50 000 kronor behöver din månadslön heller inte vara lika stor som för att kunna få ”tillbaka” halva arbetskostnaden. För pensionärer  behöver inkomsten ligga på runt 17 000 kr för att kunna nyttja ROT-avdraget fullt ut.

Kontrollera att ROT-avdraget bara görs för arbetet

Grundprincipen för ROT är att det är arbetskostnaden man får göra avdrag för, inte exempelvis material eller resor. Återigen ligger ansvaret på dig och inte på hantverkaren för att det sköts korrekt. Dubbelkolla alltid fakturan och våga fråga om du är osäker. Hellre en dum fråga än en skattechock i nästa deklaration, bör vara mantrat. Se Byggmentors ROT-lista för mer information om vilka arbeten som berättigar till skatterabatten.

Ställ frågor om ROT-avdraget i kommentarsfältet nedanför artikeln eller på Byggmentors forum om ROT-avdraget. Dela gärna med dig av egna erfarenheter, positiva som negativa.

Mer om ROT-avdrag på Byggmentor:

ROT-avdrag 2011 – hela listan

Self-Portrait With New CountertopByggmentor guidar dig genom den ibland snåriga djungeln av ROT-avdrag. Läs hela listan om vilka husarbeten som ger rätt till skattereduktion. För en detaljerad genomgång av regler och hur du använder dig av ROT, se vår guide till ROT-avdrag.

Den allra senaste informationen hittar du i ROT-avdragets regler 2013 samt den senaste listan.

Observera att orden ”skatterabatt” och ”skattereduktion” båda används i ROT-avdragssammanhang, så även i denna guide eftersom omväxling förnöjer. Båda orden syftar på ROT-avdraget.

Kom ihåg att ROT-avdrag alltid enbart omfattar arbetskostnaden,  inte kostnaden för material och resor.

Altan
Men den måste vara sammanbyggd med huset.

Balkong
ROT-avdraget gäller dock bara dig i småhus, inte om du bor i bostadsrätt.

Badrum
Att renovera badrummet är en populär användning av ROT-avdraget.

Badrumsinredning
Även om du ”bara” byter ut badrumsinredningen så har du rätt att göra avdrag.

Bergvärme
Den som installerar bergvärme får göra avdrag för arbetskostnaden (men som vanligt inte för material- eller resekostnad.)

Blandare
Att byta blandare ger rätt till avdraget.

Borra brunn
Borrar du brunn (eller ”energibrunn”), för till exempel bergvärme, så omfattas det av ROT-avdraget.

Braskamin
Arbetskostnaden för att installera braskamin ger rätt till skattereduktion.

Bredband
Skälva nedgrävningen av bredbandsledningar på tomten omfattas av avdraget men inte installationen i bostaden.

Byggnad på ofri grund
Småhus på ofri grund kan omfattas av ROT-avdraget.

Carport
Ja, om den blir hopbyggd med huset, annars inte.

Centraldammsugare
Installationen ger rätt till skatteavdraget.

Dränering
Husgrundsdränering ger rätt till skattereduktionen, både grävning och själva dräneringsarbetet.

Dörrar i småhus
Dörrbyte i småhus ger rätt till skattereduktion men inte tillverkning, lackning eller målning som sker i företaget. I bostadsrätt är det bara dörrar i bostaden som omfattas, inte ytterdörren.

Elanslutning
Att gräva ner elledningar på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag.

El-arbeten
Till exempel installation eller byte av proppskåp, modernisering och nya vägguttag är ROT-berättigande. Samma sak gäller i bostadsrätt om det är arbete av den typ som bostadsinnehavaren ansvarar för.

Fasadtvätt
Ger rätt till skatterabatt.

Fjärrvärme
Att gräva ner fjärrvärmeledningar på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag.

Friggebod
Du får skatterabatt för arbete som görs på en befintlig friggebod men inte för att bygga en ny.

Fritidshus
Den som bygger om eller bygger till på sitt fritidshus, eller utför reparationer på det, får utnyttja ROT-avdraget förutsatt att den som ansöker också äger och använder huset.

Fönster
ROT-avdraget omfattar fönsterbyte, fönstermålning och byte av fönsterbleck.

Grund
Om du åtgärdar fukt i krypgrund så är du berättigad till skatterabatten.

Grävarbete
Behöver du gräva ner till exempel bredbandskabel, vatten eller ledning för fjärrvärme så får du skatterabatt för arbetet.

Halmtak
Byte av halmtak ger skatterabatt.

Hängrännor
Både byte och renovering av hängrännor ger rätt till ROT-avdrag.

Infiltrationsanläggning
Att installera infiltrationsanläggning eller infiltrationsbädd berättigar till skatterabatt förutsatt att den ligger på din tomt.

Installation
Installation av maskiner och inventarier (exempelvis kylskåp, frys, larm, tvättmaskin, med mera) ger inte rätt till skattereduktion.

Jordvärme
Att gräva jordvärme på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag.

Kakelugn
Att sätta in en kakelugn i huset ger rätt till ROT-avdrag.

Kolonistuga
ROT-arbete i en kolonistuga där föreningens stadgar tillåter övernattning är ROT-berättigande. Ett intyg från föreningen måste lämnas för att kunna söka avdraget.

Kranar
Byte av kranar berättigar till skatterabatten.

Kök
Köksrenovering är ROT-avdragsberättigande.

Luftvärmepump
Själva monteringen ger rätt till skattereduktion, dock inte service på värmepumpen.

Lås
Dörrlåsbyte ger rätt till skatterabatt.

Markarbeten (dra in vatten och avlopp)
Att gräva ner vatten- och avloppsledningar på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag. Dessutom har du rätt till avdrag för arbetet med att återställa marken men bara om det sker i direkt anslutning till själva originalarbetet.

Markiser
Att montera markiser ger rätt till skatterabatt (på småhus, inte på bostadsrätter), den omfattar däremot inte service av markiser.

Målning
Arbetskostnad för målare omfattas. Gäller även bostadsrätter men då bara för målning på insidan av lägenheten.

Ombyggnad
En om- eller tillbyggnad av ett äldre hus omfattas av ROT-avdraget om större delen av urpsrungsstommen är kvar. Det gäller alltså inte om ett gammalt hus rivs och ett nytt byggs på den gamla grunden.

Plåttak
Såväl att lägga eller byta ut ett plåttak som att tvätta och måla det ger rätt till avdrag.

Radonsanering
Gäller dock bara dig som inte redan fått radonbidrag till dina arbetskostnader.

Sanitetsporslin
Att byta ut sanitetsporslin är ROT-berättigande.

Snöskottning
Gäller snöskottning på tomten såväl som takskottning.

Skorsten
En skorstensreparation ger rätt till skattereduktion. Detsamma gäller för ombyggnad eller tillbyggnad av skorsten.

Tak
Tvätt av takpannor, att lägga nytt tak eller byta befintlig beläggning ger skattereduktion.

Tillbyggnad
Så länge ditt hus eller gäststuga/friggebod behåller större delen av ursprungsstommen ger en tillbyggnad rätt till ROT-avdrag.

Tilläggsisolering
Tilläggsisolering är ROT-avdragsberättigande.

Trappa
En trappa som är fast eller som är förankrad i huset kan repareras eller bytas och omfattas av skatterabatten.

Trekammarbrunn
Att gräva ned en trekammarbrunn på tomten ger rätt till ROT-avdrag.

Utbyggnad av förråd
Du får göra avdrag för utbyggnad av ett befintligt förråd.

Utomlands

Japp, det är okej att göra ROT-avdrag utomlands, läs mer här.

Vattenledning
Att gräva ner en vattenledning på tomten är ROT-berättigande.

Vedspis
Att montera en vedspis ger rätt till skatterabatten.

Ventilation
Att montera eller byta ventilation ger rätt till ROT-avdrag.

Värme
Att gräva ner en värmeledning på tomten är ROT-berättigande.

Värmepanna
Att installera eller byta värmepanna omfattas men däremot inte service på den.

Värmepump
Att installera eller byta värmepump (bergvärme, luft/vatten, luft/luft, jordvärme, med mera) omfattas men däremot inte service på den.

Mer om ROT-avdrag på Byggmentor: