Energisnål stadsdel med solenergi

Energisnål stadsdel med solenergi

Stadsdelen Vauban i tyska Freiburg är planerad och byggd för hållbarhet och energieffektivitet. Utgångspunkten är passivhus och plusenergihus vilket gjort Vauban till en stadsdel som är extremt energisnål, och där vissa delar av stadsdelen totalt sett genererar mer energi än de förbrukar. De energieffektiva husen i stadsdelen började byggas i mitten av 90-talet och idag bor runt 6000 människor där, ungefär lika många som i skånska Tomelilla. Gör din röst hörd om Vauban när du läst artikeln, antingen i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum ”Bygga hus”.

Energieffektiva hus

Energieffektiva passivhus. Foto: {link: http://www.vauban.de}www.Vauban.de{/link}

Vi har tidigare beskrivit hur man bygger passivhus (hus med hög energieffektivitet) och plusenergihus (hus som som själva skapar mer energi än de förbrukar). Båda dessa tekniker har till stor del utvecklats i just Tyskland där man länge forskat och testat sig fram i byggen av så kallade ”Passivhaus”.

Få kWh per kvadratmeter

Stadsdelen Vauban får ses som ett ypperligt exempel på hur energieffektivt byggande kan appliceras inte bara på enskilda bostäder utan också på en hel del av en stad. Framför allt har man arbetat med träflis och solenergi som energikällor.

I kombination med ett energitänk i själva planeringen och bygget av husen har man siktat på bostäder som alla ligger på en maximal energiförbrukning på 65 kilowattimmar (kWh)/kvadratmeter, och ett stort antal hus med den extremt låga förbrukningen 15 kWh/m2. Dessutom finns alltså ett antal plusenergihus med positivt energianvändande.

I jämförelse kan man ta de krav svenska Boverket ställer på nybyggda hus som värms med el – 95 kWh/m2 och år för hus i norra Sverige, 75 kWh/m2 och år för hus i mellersta Sverige och 55 kWh/m2 och år för hus i södra Sverige. Man kan också jämföra med genomsnittet i tyska hus som ligger på runt 100 kWh/m2 och år.

Cykel eller apostlahästar

I Vauban uppmanas invånarna att leva utan bil och stadsdelen är även planerad för att stimulera användande av såväl lokaltrafik som fötter och cyklar. Detta är givetvis också gynnsamt för miljön, även om det inte är direkt kopplat till själva husens energieffektivitet. Den lilla andelen bilar innebär dock områden och gator med väldigt få parkeringsplatser och lite trafik, vilket sannolikt är frustrerande för bilburna gäster men rofyllt för de boende.

Fakta om energistadsdelen Vauban

  • 92 hus är passivhus med en maximal värmeförbrukning på 15 kWh/m2och år.

    Solceller står för mycket av energin Foto: Passivhaus-vauban.de
  • Tio hus är plusenergihus och fler är planerade att byggas.
  • Ett gemensamt träflisverk som kompletterar hushållens egna försörjning av värme via exempelvis solpaneler.
  • Husen har byggts av kooperativ av privatpersoner som genom att gå ihop samt ta in kapital från externa finansiärer fått till billigare byggen.

Kan du tänka dig att flytta till, eller vara med om att bygga upp en stadsdel i Sverige likt Vauban i Freiburg? Var i Sverige skulle något liknande kunna byggas? Gör din röst hörd i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum ”Bygga hus”.

Bildbomb: Hem och Villa 2012 – här är trenderna

Bildbomb: Hem och Villa 2012 – här är trenderna

Hem och Villa 2012 på Stockholmsmässan samlas allt som kan tänkas intressera hus- och hemägare. Från inredningsdetaljer och städutrustning till huslösningar och värmesystem. Kort och gott ett paradis för den som tycker det är kul och intressant att förbättra sin boendesituation på olika sätt.

Här är en bildspecial med några av de intressantare sakerna på årets Hem & Villa-mässa, kommentera gärna under artikeln med dina tankar – vad lockar dig? Något som känns konstigt och fel? Gör din röst hörd i kommentarsfältet. Du får gärna låna bilder till din blogg eller hemsida om du länkar tillbaka till Byggmentor.se. Mycket nöje!

Takfönster från Velux med härligt ljusinsläpp.
Vackert badkar framför lika vacker tapet.
Stickning i inspirerande miljö.
Både mässan och framtiden signalerar att solenergi är på frammarsch.
Fränt ljus i detta lyxiga badkar.
Takfönster passar bra bland tegelpannorna.
Wow! Egendesignade lampor!
Gott om tyger i olika färger och material fanns att köpa.
Ekofiber och några andra isoleringsmaterial.
Vilken prydnad är din favorit?

Golv, golv och åter golv.

Kanske vill du även läsa om:

Dela med dig av dina egna tankar här nedanför i kommentarsfältet om bilderna från Hem och Villa 2012!

Solel för villa – så går du tillväga

Solel för villa – så går du tillväga

Funderar du på solel till villan? Här får du tipsen för att komma igång och svaren på de vanligaste frågorna kring solenergi för privatbruk, vad det kostar och vad du kan spara genom att generera egen el till huset. Ställ gärna fler frågor i kommentarsfältet där artikeln slutar eller diskutera på vårt forum för alternativ energi. Du som redan har solel – berätta gärna om dina erfarenheter och lärdomar!

El och värme från solen är framtidens melodi

Man behöver knappast ha en doktorsexamen i fysik eller jobba med energifrågor för att anta att förnyelsebara energikällor kommer bli allt viktigare i framtiden. Dessutom har trenden med värmepumpar i sverige tydligt visat att väldigt många husägare är beredda att ta ett stort ansvar för sin egen värmeförsörjning. Solel för villa är därför ett logiskt nästa steg att ta. Men det behöver inte vara något som ligger långt in i framtiden – du kan faktiskt effektivt utnyttja solenergi redan idag.

Häng med så går vi igenom de vanligaste frågorna kring solel och sakerna du bör tänka på för att din solelsinstallation ska bli så bra som möjligt.

Solel för nybörjare

Hoppa över detta stycke om du redan känner dig hemma på vad solel innebär och hur det oftast fungerar. Annars har du här en kortfattad guide till hur solen på bästa sätt utnyttjas för privatpersoner som vill ta ansvar för miljövänlig el och värme för sitt eget hem.

Först och främst bör man skilja på solfångare och solceller. Solfångare genererar varmvatten med hjälp av solstrålar, medan solceller direkt genererar elektricitet.

Vill man elektricitet är det alltså solceller som gäller. Vanligt är att dessa monteras exempelvis på taket på ditt hus. På ett ungefär kan man schablonräkna att en kvadratmeter solcell genererar cirka 100 kWh (kilowattimmar) per år.

Många tror felaktigt att Sverige är för mörkt för att effektivt kunna utnyttja solen, men faktum är att det går alldeles utmärkt. Det är dock solklart (ursäkta ordvitsen) att det är främst under sommar halvåret som man uppnår någon effekt att tala om.

Vad kostar solceller

Det finns många variabler att ta hänsyn till när du installerar solceller så det främsta rådet är att utgå från din årliga besparing när du tittar på lösningar för solel. En jättebilliga installation men som genererar väldigt få Kwh kan i slutändan vara ett sämre ekonomiskt alternativ än en i sammanhanget dyr installation.

Någonstans mellan 30 000 kr – 80 000 kr per prducerad kW är ett nrmalt prisspann, men som sagt är det snarare installationskostnaden i förhållande till din förmodade besparing som är den relevanta siffran när du fönstershoppar efter din anläggning för solel.

Värt att poängtera i sammanhanget är att många idag satsar på solelslösningar för att det är ett miljövänligt alternativt, och kanske inte främst för att det ska leda till besparingar. Men givetvis är det ideala för den enskilde husägaren om klimatsmart och pengasmart går hand i hand. Egen elproduktion, genom exempelvis solceller, borgar ju också för stabilitet i privatekonomin om elpriserna får för sig att stiga.

Titta gärna in denna guide för mer tips på energilösningar för ditt hem.

Bidrag till solel för privat bruk

Solel för villa – ingen omöjlighet.

Ja, det går faktiskt att minska kostnaderna för sin solelsinstallation. bara under 2012 finns 60 miljoner kronor vikta för subvention av solcellsanläggningar för privatpersoner. det är dock den potten som finns, och du bör vara ute med din ansökan i god tid för att inte pengarna ska ta slut innan din ansökan behandlas.

Du får bidrag för max 45 procent av den totala kostnaden för din investering i solel, vilket bör räcka för att avlasta plånboken en hel del när du kalkylerar och granskar offerterna från installatörerna.

Vill du veta mer om bidrag för solel/solceller i just din region ska du vända dig till din länsstyrelse, där kan du också få tips på hur du går tillväga för att få en så lyckad installation som möjligt. Observera att arbetet ska vara klart innan året är slut för att du ska kunna ta del av stödet.

Sälja vidare den genererade solelen

Eftersom solljuset i Sverige är, för att uttrycka det milt, ojämt fördelat under året så finner sig många husägare med solceller i en sits där de överproducerar under sommarhalvåret. För den med solel i villa kan det alltså vara läge att titta på möjligheten att sälja vidare sin solenergi till en elleverantör.

Hör med din leverantör om huruvida de kan hjälpa dig med vidareförsäljning av din solcellsgenererade el. Ett bra tips är också att ringa den energirådgivare som jobbar på din kommun, dessa har ofta god kännedom om möjligheter för egna energilösningar såsom solel för privatpersoner.

Vad kan få dig att skaffa solceller? Ställ frågor om solel, eller ge dina synpunkter på denna lösning, antingen i kommentarsfältet direkt nedanför eller diskutera på vårt forum för sol-, vind- och annan alternativenergi.

Minskat stöd till solceller – men priserna sjunker

Minskat stöd till solceller – men priserna sjunker

Den senaste tiderna har det varit en del turer kring stöd för solenergi, både storskalig sådan och för privatpersoner. Nu meddelar Regeringen att stödet för solceller kommer fortsätta att kunna sökas under hela 2012 men också att det sjunker från 60 procent till 45 procent av investeringen. Men enligt Energimyndigheten behöver inte detta nödvändigtvis betyda dyrare solcellsinstallationer för kunderna.

Bidraget sjunker – priserna också

Stöd bidrag solceller
Solcellsstödet blir kvar 2012, dock något minskat.

Även om det statliga stödet till solceller minskar med 15 procentenheter så har samtidigt priset för solceller minskat nästan lika mycket. Förhoppningen från regeringens sida är alltså att även om stödet sjunker så ska konsumenterna ändå vara stimulerade nog att vilja skaffa solenergi eftersom tekniken blivit billigare.

Det är dock de nya reglerna som gäller för alla ansökningar som behandlas från och med den 1 november 2011, oavsett om ansökan skickats in tidigare än så.

Maxbelopp på 1,5 miljoner kr

Stödet kommer som sagt att ligga på 45 procent av investeringskostnaden, dock som mest 1,5 miljoner kronor. Detta kan sättas i relation till vad Energimyndigheten menar är det normala priset per kilowatt toppeffekt för solceller – mellan 25 000 och 50 000 kr.

Gamla ansökningar gäller fortfarande

Det tidigare stoppet för solvärmebidraget är alltså att betrakta som hävt så länge pengarna räcker – i nuläget är 60 miljoner kr avsatta för stöd till solcellsinstallationer 2012. De ansökningar som redan är inskickade är alltså redan ”i kö” och du behöver inte skicka in en ny ansökan om den tidigare inte blivit behandlad än.

Är detta rätt väg att gå från Regeringens sida? Bör stödet utökas eller avskaffas till förmån för någon annan energiform? Gör din röst hörd i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för alternativ energi.

Skillnad mellan solfångare och solceller

Skillnad mellan solfångare och solceller

Solfångare och solceller blandas ibland ihop trots att de egentligen mest har energikällan – solen – gemensamt. Byggmentor reder ut begreppen och guidar genom solljuset. Efter du har läst får du diskutera och ställa frågor i antingen kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors forum för alternativa energikällor.

Enkel skillnad mellan solfångare och solceller

Dagens teknologi tillåter fortfarande inte husägare i Sverige att använda enbart solen för ein värme- och elproduktion, men utvecklingen går framåt och solenergi blir allt mer populärt. I kombination med andra energikällor, exempelvis en värmepump, kan en sollösning vara ett perfekt miljövänligt komplement för en villas energiförsörjning.

Vad är då skillnaden mellan solfångare och solceller? Kort och enkelt uttryckt: solfångaren är till för att värma upp vatten och solceller konverterar solens strålar till elektricitet.

Så fungerar solceller

Solceller är alltså mer ”allround” än en solfångare eftersom dessa kan generera el, vilket i sin tur kan skapa både värme och bidra till hushållselen (eller kanske till och med överproducera, enligt principen för passivhus och plusenergihus). Nackdelen med solceller gentemot en solfångare är framför allt det oftast blir en något sämre ekonomisk affär med solcellerna.

Dock ska man komma ihåg att solceller fortfarande framför allt är en investering i klimatet, på ett sätt där den enskilde medborgaren faktiskt kan göra en betydande insats genom att producera egen el istället för att köpa el som kan vara producerad på betydligt sämre sätt rent miljömässigt. För mindre hus som kanske inte har behov av el- eller värmeförsörjning året runt, sommarstugor till exempel, kan solceller vara ett mycket bra alternativ. Solceller, eller rättare sagt sol-el, omvandlar genom halvledare solens strålar direkt till el vilket kostar ungefär drygt 2 kr/kWh, om man slår ut investeringen på vad man får ut av solcellerna.

Så fungerar solfångare

Solfångare. Foto: Hallin-m. Licens: {link: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en}Creative Commons{/link}

En solfångare fungerar egentligen väldigt enkelt – solen skickar värme som värmer upp vatten. Detta vatten används sedan som vanligt tappvarmvatten, alltså i till exempel dusch, bad och kranar. Men precis som i fallet med solceller så är svenskt klimat inte tillräckligt varmt och soligt för att solfångare ska kunna ta över hela varmvattenförsörjningen, men väl en del av den. Normalt är att solfångaren dimensioneras för att stå för hälften av hushållets varmvatten. Solvärme går också att få ekonomiskt stöd för, läs Byggmentors tidigare guide till detta solvärmebidrag, och om det tillfälliga(?) stoppet för det. Utnyttjar du inte solvärmestödet så omfattas installation av solfångare också av ROT-avdraget.

Ställ gärna frågor eller dela med dig av egna erfarenheter, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för alternativa energikällor.

 

Uppvärmning av hus, 10 tips för rätt energival

Det kan tyckas oöverskådligt när det gäller att välja rätt uppvärmning av hus, alternativen är många och skillnaderna i kostnad och besparing kan vara stora. Byggmentor ger dig tio tips för att du ska kunna välja rätt värmekälla för uppvärmningen av ditt hus. Vill du diskutera tipsen i artikeln eller komma med egna råd eller frågor rekommenderas Byggmentors forum där du kan diskutera värmepumpar, alternativ energi och elkostnader.

Titta bakåt för att planera framåt

Steg ett är alltid att förbereda sig noggrant och analysera din befintliga energisituation. Uppvärmning av hus kan ske på många olika sätt och innan du börjar titta på nya lösningar för din egen uppvärmning bör du se över hur det sett ut innan. Hur mycket direktverkande el använder du? Hur stor del av förbrukningen är hushålls-el (alltså el som inte går till värme)? Hur mycket drar din pelletskamin eller oljepanna? Kanske kan du göra en energideklaration?

I korthet: Analysera din befintliga uppvärmning för att kunna välja rätt för framtiden.

Budget för uppvärmning av hus

Som med alla större ekonomiska beslut bör du på ett tidigt stadium göra en budget över din elförbrukning och vad din uppvärmning kostar. Titta påv ad du betalar idag och hur stort utrymme du har för investeringar i ditt hus och dess uppvärmning. Ofta är det en stor engångskostnad att byte energikälla men det brukar också betala sig självt relativt fort. Grundförutsättningen är dock självklart att du har råd med en kostsam engångsinvestering.

I korthet: Är du osäker på hur du räknar ut din nuvarande kostnad för el och uppvärmning, hör med dina grannar eller med tjänstemän på kommunen, de har oftast bra tips för hur du går tillväga.

Läs på om olika alternativ för uppvärmning

Steg ett för att du ska kunna göra rätt val av uppvärmning av din villa, radhus eller sommarstuga är att läsa på om olika alternativ. Vi tittar närmare på flera vanliga uppvärmningslösningar i den här artikeln, vill du veta mer är Byggmentors artiklar om värmepumpar och besparing med värmepump bra ställen att börja på. Andra metoder värda att läsa på om är pellets, oljepanna och lite mer ovanliga lösningar som solpaneler och egen vindkraft.

I korthet: Är du påläst är det lättare att göra rätt val och att förhandla med den leverantör/installatör som sedan sköter din värmelösning.

Uppvärmning med värmepump

En mycket populär metod för uppvärmning de senaste åren är just värmepumpar. Fördelen med denna teknik är att de kan hämta värme på flera olika sätt vilket gör att det finns en värmepump för de flesta typer av hus. Oftast innebär en värmepump en rejäl besparing och en återbetalningstid på investeringen inom fem-tio år. Några exempel på olika sorters värmepumpar är bergvärme, markvärme, sjövärme och luft/vatten-värme.

I korthet: Värmepumpsinstallationer omfattas av ROT-avdraget vilket innebär halverad arbetskostnad.

Har du vattenburet distributionssystem?

Ett vattenburet distributionssystem innebär att värmen transporteras via vatten till exempelvis radiatorer (element). Detta är generellt mer effektivt än uppvärmning av hus med direktverkande el. Ibland kan en förändring av distributionssystemet från direktverkande till vattenburet vara lika effektivt som en ny värmekälla. Även luftburen värmedistribution är idag vanlig, till exempel med så kallad luft/luft-värmepump.

I korthet: Hur distribueras värmen i ditt hus? Se över och undersök alternativ som kanske passar ditt boende och din planlösning bättre.

Pellets

Att använda sig av pellets i en så kallad pelletskamin är för många ett prisvärt sätt att värma upp ett hus, åtminstone som komplement till ytterligare en värmekälla. Det kan tyckas gammeldags att använda uppvärmning från levande eld men faktum är att det funkar.

I korthet: Uteslut inga alternativ i inledningsskedet, se över olika alternativ och välj det som passar just dina behov bäst.

Oljepanna

Att få sin uppvärmning från olja är en metod som minskar i Sverige och som kanske fått extra dåligt rykte i och med de senaste årens klimatdebatt. Det är dock ett gångbart alternativ för uppvärmning av hus, även om det sällan är det billigaste så är det smidigt och kräver relativt lite arbetsinsats från dig som husägare.

I korthet: Har du möjlighet att investera i en ny energikälla är nog andra lösningar än olja att föredra, men undersök gärna möjligheten ändå.

Alternativa energikällor

Idag kanske termen ”alternativ” inte direkt går att applicera på exempelvis uppvärmning med hjälp av solceller men faktum är att det fortfarande är en relativt ovanlig metod. Men för varje år går tekniken framåt och det går att skaffa både solenergi eller egen vindkraft idag vilket definitivt är klimatvänliga lösningar om än kanske inte de värmekällor där du får mest uppvärmning per krona.

I korthet: Hör med din kommun och länsstyrelse om bidrag för alternativ miljövänlig energi, det kan göra investeringen prisvärd.

Gå inte på första bästa leverantör – välj med omsorg

Att alltid ta in flera offerter på den värmekälla du till slut väljer är en nyckelfaktor för att kunna göra en så bra affär som möjligt. Pratar du med flera olika experter på uppvärmning av hus kan du dels få goda råd kring vilken lösning som passar just dig och dels kan du då matcha deras priser och välja den som ger dig bäst erbjudande. Ju bättre du undersöker marknaden destor större chans har du att hitta rätt uppvärmningsmetod till bästa pris.

I korthet: Prata med så många som möjligt; kommunens energirådgivare, släkt och vänner, installatörer och leverantörer av olika värmekällor. Gör deras kunskap till din!

Uppvärmning handlar om effektivitet

Stirra dig inte blind på enbart en ny värmepump eller pelletskamin. Lika viktigt för hur mycket du kan sänka dina uppvärmningskostnader är hur väl du energieffektiviserar ditt hem. Allt från hur du möblerar till rätt val av energisnåla fönster och isolering påverkar och med en ”många bäckar små”-inställning till din uppvärmning kan du spara många kronor per år på uppvärmningen.

I korthet: Ju längre du håller kvar värmen i ditt hus desto mindre dyrbar värme behöver du generera eller köpa.

Detta var tio snabba tips för att komma igång med processen att hitta rätt uppvärmning till ditt hus. Har du egna tips, eller kanske frågor om olika energikällor? Då rekommenderas Byggmentors forum där du kan diskutera värmepumpar, alternativ energi och elkostnader. Skriv gärna en kommentar i kommentarsrutan nedanför.

Stopp för solvärmestöd 2011

För tillfället är det stopp för utbetalningar av solvärmestöd. Anledningen är att ett antal projekt där man ansökt om stödet till solvärme har dragit ut på tiden vilket gör att inga nya ansökningar behandlas för tillfället. Eftersom stödet tas från en särskild pott som avsatts för just solvärmeprojekt innebär det att så länge hela potten är ”upptagen” med projekt kommer inga nya projekt behandlas innan de gamla är slutförda.

Frågan hanteras av Boverket som just nu för en diskussion med regeringen om hur solvärmestödet ska kunna fortsätta trots att många projekt försenats. Själva handläggningen av solvärmestödet sker genom länsstyrelsen i ditt län (se lista över länsstyrelser här).Stopp för solvärmestöd

Så här beskriver exempelvis länsstyrelsen i Södermanlands län situationen:

För närvarande kan vi inte fatta fler beslut om solvärmestöd. Det innebär att om du har sökt och fått besked om att du får pengar kommer de att betalas ut som vanligt. Däremot om du ännu inte fått besked om att du ska få pengar kommer du få vänta tills senare i år för att få besked om du får pengar eller inte.

Detta stopp gäller alltså enbart nya ansökningar eller inkomna ansökningar som inte godkänts. Har du sökt solvärmestödet och fått det beviljat kan du vara trygg.

Hur påverkar det här din vilja att helt eller delvis växla till solvärme? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors forum för alternativa energilösningar.

Solvärmebidrag för solfångare

Solvärme växer i popularitet och idag går det att få solvärmebidrag för den som vill göra en investering i en allt vanligare energiform. Dels har de senaste årens miljödebatt påverkat många att vilja välja energiformer som påverkar miljön minimalt och dels har tekniken för solvärme och olika typer av solfångare blivit bättre. Byggmentor tittar därför närmare på bidraget för solvärme. Har du frågor om solfångare, solvärmebidrag eller vill diskutera ämnet med andra? Skriv gärna en kommentar efter artikeln, eller diskutera på Byggmentors forum för alternativ energi.

Vilka regler gäller för att få solvärmebidrag?

Söker du bidrag retroaktivt går det att få ut bidraget om installationen påbörjats senast den 1 januari 2009.

Solfångaren ska vara godkänd av Solar Keymark (en kvalitetscertifiering av solvärmeprodukter).

Värmeutbytet, beräknat per år, ska vara uträknat på ett godkänt sätt. Detaljerna ska du kräva att få av den som sköter din installation av solfångaren, de flesta seriösa installatörer ser detta som en självklarhet, läs mer i Boverkets föreskrifter (BFS 2009:2).

Information om godkända solfångare som berättigar till solvärmebidrag finns på SP.se.

Solvärmebidraget hanteras av din länsstyrelse och är förlängt för 2011, dock finns inga garantier efter det.

Hur stort solvärmebidrag kan man få?

Enkelt uttryckt gäller 2:50 kr för varje kWh/år, enligt den energiberäkning som görs för varje solfångare. Solvärmebidraget är dock max 7 500 kr för privatpersoner. För företag kan solvärmebidrag uppgå till 3 miljoner kronor per projekt.

Kan bidraget för solfångare kombineras med ROT-avdrag?

Det vanligaste svaret är nej, men det finns undantag och olika länsstyrelser kan göra olika bedömningar. Hör därför med tjänstemännen hos din länsstyrelse och förklara hur just dina förutsättningar ser ut. ROT-avdraget halverar arbetskostnaden för vissa typer av arbeten i och runt ditt hus, läs mer om ROT här. För detaljer kring om och när det går att kombinera dessa bidrag rekommenderar vi en bra text hos företaget Svesol.

Annat att tänka på när du installerar solfångare

Det kan ibland krävas att du får bygglov från din kommun för att installera solfångare. Det är byggnadsnämnden i din kommun som handlägger bygglov, så börja där innan du köper din solfångare. De brukar ofta ha kompetenta tjänstemän som kan komma med råd och tips kring solvärme i din kommun.

Själva solvärmebidraget söker du som sagt hos länsstyrelsen. Där kan du också höra vilka specifika krav för stödet som gäller i just ditt län. Här är länkar till de olika länsstyrelserna:

Länsstyrelsen Blekinge

Länsstyrelsen Dalarna

Länsstyrelsen Gotland

Länsstyrelsen Gävleborg

Länsstyrelsen Halland

Länsstyrelsen Jämtland

Länsstyrelsen Jönköping

Länsstyrelsen Kalmar

Länsstyrelsen Kronoberg

Länsstyrelsen Norrbotten

Länsstyrelse Skåne

Länsstyrelsen Stockholm

Länsstyrelsen Södermanland

Länsstyrelsen Uppsala

Länsstyrelsen Värmland

Länsstyrelsen Västerbotten

Länsstyrelsen Västernorrland

Länsstyrelsen Västmanland

Länsstyrelsen Västra götaland

Länsstyrelsen Örebro

Länsstyrelsen Östergötland

För privatpersoner gäller att ansökan om solvärmebidrag måste komma in senast sex månader efter att installationen av solfångaren påbörjats.

Har du frågor om solfångare, solvärmebidrag eller vill diskutera ämnet med andra? Skriv gärna en kommentar efter artikeln, eller diskutera på Byggmentors forum för alternativ energi.

Glaspannor värmer huset med solenergi

Solstrålningen på sommaren i Sverige är lika hög som i delar av medelhavsländerna, mycket beroende på våra många timmar av dagsljus under sommarmånaderna. Det gör det faktiskt rimligt att använda sig av solenergi långt här uppe i norra Europa.

Glaspannor – modern form av solenergi

Självklart är det under sommaren som den största mängden energi genereras från solen, men även under vår och höst produceras en stor mängd energi. Systemet med glaspannor innebär att det inte är nödvändigt med strålande solsken för att energi ska utvecklas, ljuset räcker bra. Detta innebär att även en molnig dag bidrar till energiframställning. Tekniken är resultatet av flera års forskning och utveckling hos bolaget samt vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.Solen - en i princip outtömlig energikälla

Funkar både luftburet och vattenburet

Glaspannorna ger vackra tak. Solstrålarna når igenom pannorna och landar på en specialutvecklad absorbatorduk under dem vilken fångar upp solstrålarna. Under duken ligger en spalt där luften värms upp och cirkuleras. Energin som fångas upp integreras med de uppvärmningssystem som redan finns. Systemet passar både luftburna och vattenburna energisystem.

Elementen blir reservlösning

Det vanligaste är att systemet ansluts till ett vattenburet uppvärmningssystem via en ackumulatortank, men går även att använda till direktverkande el. Här går att komplettera elradiatorerna med några få fläktkonvektorer som ansluts till en ackumulatortank, och du får alla fördelar som ett vattenburet system har men till bråkdelen av kostnaden. Elelementen kan sitta kvar som reserv.

Bäst för lutande tak

Systemet kräver utrymme under taket, på råvind/krypvind/kattvind, där tekniken installeras, något som inte alla hus har. Det finns även hus med platta tak, där är det svårt att installera systemet med glaspannor.

När systemet integreras i en yttervägg byts takpannorna ut mot väggpaneler i glas. För varje enskilt hus skräddarsys väggpanelerna, de längsta kan vara upp till sex meter. Väggpanelerna genererar mer energi under vinterhalvåret eftersom infallsvinkeln för solstrålarna då är bättre än för ett tak.

Fördelar med glaspannor/solenergi

Billigt, miljövänligt, ofta estetiskt vackert. Passar luftburna och vattenburna energisystem, exempelvis bergvärmepump, luftvärmepump, pelletspanna, oljepanna eller elpanna. Glaspannan har generellt längre livslängd än vanliga takpannor i tegel eller betong, eftersom glaset är UV-beständigt och tål erosion bättre. Eftersom pannan är blank och viss värme genereras från taket, smälter snön underifrån och glider av. Endast en liten mängd snö stannar kvar på hustaket

Nackdelar med glaspannor/solenergi

En stor investering som dock återbetalar sig under rimlig tid. Utrymme krävs under taket, på rå-, kryp- eller kattvind, där tekniken installeras. Passar inte tak utan lutning.

Har du fler frågor om glaspannor eller solenergi? Eller egna erfarenheter att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum.