ROT-avdrag: Statistik och fakta

ROT-avdrag: Statistik och fakta

Så här används ROT-avdraget i Sverige – statistik från de vanligaste regionerna, till inom vilka branscher och typer av renoverings- och byggarbeten det förekommer mest.

Diskutera gärna siffrorna eller dina egna åsikter om ROT-avdraget i kommentarsfältet längst ned. Vill du veta mer om hur det fungerar? Då hoppar du till artikeln Så fungerar ROT-avdraget.

Vi börjar med en tabell över hur ROT-avdraget utnyttjats totalt sett över hela Sverige, siffrorna är de nyligen sammanställda för år 2011 vilket är det senaste tillgängliga statistikåret.

Statistik: ROT-avdraget län för län

Här ser du hur skattereduktionen ROT använts i rikets olika län, både antal personer och hur mycket pengar de i snitt och totalt gjort avdrag för. Maximala beloppet är som bekant 50 000 kronor i avdrag för en person/år.

Klicka på bilden för större version.

Statistik för ROT-avdraget län för län 2011.
Statistik för ROT-avdraget län för län 2011.

Som ni ser så är storstadsregionerna i topp vad gäller båda genomsnittligt avdrag och totalt belopp som skattereducerats. Detta beror delvis givetvis på att dessa regioner har fler invånare och fler höginkomsttagare, procentuellt sett än mindre befolkningstäta län. Men en bidragande faktor är också att priserna för att anlita en byggfirma eller annan hantverkare ofta ligger tio-tjugo procent dyrare i exempelvis Göteborg eller Stockholm jämfört med Växjö eller Piteå.

Övriga siffror

Skatteverkets och SCB:s sammanställning visar också att:

 • De som bor i villa eller radhus gör ROT-avdrag oftare än de som bor i lägenhet. Detta antagligen för att den som bor i hus har fler möjliga avdrag att välja på, medan den som bor i bostadsrätt bara får dra av pengar för jobb som sker inne i hemmet. Se mer kring godkända arbeten för ROT-avdrag.
 • Användandet sker mest mellan åldrarna 35-70 år, sannolikt för att det är då många har stabila inkomster och äger ett hem de vill lägga pengar på att förbättra.
 • ROT-avdraget är procentuellt sett mest använt i Danderyds kommun, där många höginkomsttagare bor. Detta är något som vållar debatt just runt ROT-avdragets vare eller icke vara (se denna artikel).
 • Jämfört med RUT-avdraget så är ROT ungefär tre gånger så populärt.
 • Under 2013 är ROT-avdraget oförändrat, du får alltså fortfarande dra av hälften av arbetskostnaden på allt från installation av värmepump till att måla om huset.

Har du använt ROT-avdraget i år eller tidigare år? Berätta om dina erfarenheter – gick allt smidigt? Hur mycket sparade du? Skriv i kommentarsrutan här under!

Värme med pellets, fakta och tips för att få ned priset

Värme med pellets, fakta och tips för att få ned priset

Att värma huset med pellets är något som inte alla känner till. Det kan tyckas lite gammaldags att värma sitt hus genom att rent konkret elda för att få värme men faktum är att pellets för vissa hushåll kan vara det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att öka temperaturen i huset.

Här får du en översikt över varför pellets kan vara något för dig. Ställ gärna frågor eller kom med egna erfarenheter av pellets i kommentarsfältet.

Varför pellets? För- och nackdelar

Att värma med pelletskamin är ett klimatvänligt sätt att fixa sin hushållsvärme. Du gör en insats för miljön samtidigt som priset är relativt billigt, ibland kan faktiskt pellets vara mer prisvärt än att använda värmepump.

På minuskontot är dock enkelheten, eller bristen på denna. Att värma med pellets innebär att du med jämna mellanrum måste köpa in och fylla på nya pellets. Det är alltså en mer underhållskrävande uppvärmningsform än att värme med el, fjärrvärme eller exempelvis bergvärme. Betänk också att dina pellets ska förvaras någonstans, du behöver förrådsutrymme eller motsvarande på flera kubikmeter.

Läs mer i vår special 10 olika uppvärmningsformer för villan.

Pris för installation och avdrag på arbetskostnad

Den som vill börja värma med pellets måste köpa och sätta in en pelletskamin. Denna installation får du göra ROT-avdrag på, vilket alltså innebär att du drar av hälften av det du betalar för installationsarbetet. Läs mer om hur ROT-avdraget fungerar.

En pelletskamin kostar ungefär mellan 20 000 – 40 000 kr, och en installation går på ytterligare några tusenlappar efter ROT-avdraget. Det som dock är mest intressant i sammanhanget är vad pelletsbränningen innebär för din årliga värmekostnad, det är hur mycket den går ner som spelar roll snarare än engångsinvesteringen för kaminen och installationen.

Pellets kan kosta så lite som 60-70 öre per kilowattimme (kWh) värme vilket ska ställas mot en bra bit över 100-110 öre för exempelvis direktverkande el. En normal villa i Sverige förbrukar ungefär 15 000 kWh värme på ett år, vilket med ett kwh-pris på 65 öre ger en årskostnad på 9750 kr.

Årskostnad för pellets

Om din årskostnad idag är på till exempel 15 000 kr, och du med pellets bara betalar 10 000 kr, då gör du en besparing på 5000 kr varje år. Om vi antar att toal kostnad för pelletsinstallationen blir 40 000 kr inklusive moms (och med ROT-avdrag) tar det alltså åtta år innan investeringen lönat sig. I snitt brukar en pelletslösning återbetala sig själv inom tre-åtta år, beroende på hur mycket du betalade för värmen innan.

Det man bör vara varse är att pellets kan gå upp och ned i pris, men det kan å andra sidan elpris, olja eller andra värmemetoder också.

Allt som allt är pelletsuppvärmning oftast ett prisvärt alternativ och egentligen konkurrerar det endast med bergvärme och jordvärme.

Ställ också gärna priset för pellets i relation till elpriset för tillfället.

Så funkar värme med pelletsbrännare

Något förenklat kan man säga att pellets fungerar så här:

 • Pellets är en form av ”biobränsle” vilket till skillnad från fossila bränslen innebär att förbränningen av biobränslet (i det här fallet pellets) inte spär på koldioxidutsläppen i världen eftersom bränslet är en del av den naturliga cykeln för denna form av utsläpp.
 • Rent praktiskt så är pellets bra beskrivet på svenska Wikipedia: ”material som pressats till små, hårda kulor eller stavar”. Oftast är den typ av pellets som används till förbränning för att generera värme i en fastighet tillverkad från olika typer av sågspån, vilket är smidigt eftersom man då kan ta till vara på mycket av det ”spill” som sker vid annan träbearbetning och skogsbruk.
 • Spån och annat biomaterial pressas samman under högt tryck och träets egenskaper gör att hårda pellets formas utan att något ytterligare ämne behöver tillsättas. Detta bidrar till att pellets som energiform betraktad är en av de miljövänligare lösningarna. Läs gärna mer i våra 10 tips till ett klimatsmart hem.
 • Pellets köps in av husägaren och förbränns sedan i en pelletsbrännare eller pelletskamin. Då släpps koldioxid ut, som vid alla förbränning av organiskt material, men denna koldioxid är samma som trämaterialet sugit upp när det skapats i naturen, vilket gör det hela till en naturlig cykel som är i harmoni med klimatets kretslopp.
 • Sverige är ett av de länder i världen där värme via pelletsförbränning är absolut vanligast. Antagligen är detta en kombination av ett kallt klimat som jkräver ekonomiska värmelösningar samt god och nära tillgång till biobränsle från våra omfattande skogstillgångar.

Diskutera gärna pellets ur såväl klimatvänlig som ekonomisk synvinkel i kommentarsfältet här nedanför.

Leverantörer av pellets och kaminer/brännare

Värme med pellets kan vara billigt och effektivt.
Värme med pellets kan vara billigt och effektivt.

Här är några stora leverantörer av pellets och/eller utrustningen som behövs för att utnyttja pelletsvärme. Priserna som anges ska ses som riktpriser (tagna från leverantörernas hemsidor och prislistor vintern/våren 2013.

Detta är inte på något sätt en heltäckande lista med samtliga pelletsaktörer i Sverige. Använd dessa priser som utgångspunkt i den egen jakt på den perfekta leverantören, och begär alltid in offerter från flera olika företag innan du fattar beslut. Med flera priser att jämföra får du bästa möjlighet till bästa pris.

Vad gäller priserna på pellets så fungerar det som det mesta i prisväg – ju större parti du köper åt gången desto billigare pris. Storsäck billigare än liten säck, och så vidare.

Pris på pelletskaminer:

KamingruppenOnline.se – Linea Pellet LW 12 kW, pris: 36 700 kr.

Narvells – Wodtke Frank, platt frontlucka 1,6 – 6,0 kW, pris: 48 900 kr.

Ariterm – Neptuni Drag, 3,5 – 6 kW, pris: 35 900 kr.

Kardonar – RV80, 2,8 – 8,0 kW, pris: 20 500 kr.

Man kan givetvis elda i en pelletsbrännare på befintlig eller ny panna, priserna för en pelletsbrännare på panna är ungefär desamma som för en pelletskamin.

Pris på pellets (per ton):

Jannebergs Kvarn: 2 600 kr

Jonas pellets: 2 857 kr

BioHeat: 3 086 kr

Agrol Pellets: 3 241 kr

Observera att priserna varierar också beroende på hemleverans eller avhämtning.

Diskutera och ställ frågor

Vad vet du om pellets? Har du frågor som inte besvarades i artikeln? Har du tips eller varningsflaggor att dela med dig av? Rekommendationer på utrustning? Gör din röst hörd genom att diskutera pellets i kommentarsfältet här nedanför, gör din röst hörd om värme med pellets och pelletsbrännare!

Kanske vill du även läsa mer om:

 1. Elpriset 2013 prognos

 2. Besparing med värmepump
 3. Alla godkända ROT-avdrag

8 energismarta spartips

Din energiförbrukning är sannolikt en inte helt oansenlig del av kostnaden för ditt hem. Byggmentor ger dig 8 stora och små tips för hur du sänker energikostnaderna.

1. Investera i värmepump

Möjligen en stor investering men också en satsning som kan betala sig i det långa loppet för husägaren. Bergvärme är till exempel en energiform som ökar i popularitet, och det finns många andra lösningar (allt från solceller till fjärrvärme) som kan vara rätt för just ditt hushåll. Undersök vilket alternativ som kan vara rätt för dig för att spara pengar i det långa loppet.

2. Duscha och bada – en lyx värd pengarna

Ingen vill väl behöva dra ner på en varm dusch eller ett långt bad. Undersök därför möjligheten att installera energi- och vattensnåla blandare i kök och badrum. Du kan spara många kilowattimmar genom rätt teknik och en investering som kostar några tusenlappar kan ofta betala sig själv inom en relativt kort tidsrymd.

3. Utnyttja verktygen som finns

Elpriskollen är ett verktyg som Energimarknadsinspektionen tagit fram. Med den tjänsten kan du enkelt räkna på och jämföra elpriser. Information är makt, och konsumentmakt hjälper dig att spara pengar på dina energival.

4. Fönster kan vara energitjuvar

Att installera energisnåla fönster som bättre håller inne värmen, samt att se över befintliga fönster för att täta eventuella dåliga lister är ett snabbt sätt att förbättra energisituationen. Visst kostar det pengar att installera nya fönster av hög kvalitet men det är ofta en lönsam investering, särskilt när du utnyttjar ROT-avdraget.

5. Behandla el som den dyrbara vara det är

Förmodligen är du försiktig med saker du köper. Detsamma borde gälla din el. Slösa inte bort den i onödan utan se till att dina eldrivna apparater är avstängda när de inte används. Och då menas att de inte bara ska vara i ”Stand by”-läge, utan helt avstängda. Ett enkelt men väldigt effektivt sätt att spara penga på.

6. Tilläggsisolera mera

Har du hus med vind? Då bör du snarast kolla på om den kan tilläggsisoleras för att bättre hålla värmen, särskilt om ditt hus är lite äldre. Kolla först om den gamla isoleringen fortfarande gör sitt jobb, i så fall behöver du inte ta bort den. Just vinden är ett nyckelområde att kika på, men även fasaden kan vara intressant även om den sällan ger lika stor effekt som extra vindsisolering.

7. Våga byta värmesystem

Många svenska hem använder vanlig direktverkande elvärme. Men det finns andra distributionssystem att kika på om du vill undersöka alternativen. Kanske är ett luftburet system lämpligast för din villa? Eller är det värt att installera att vattenburet system? Poängen är att du inte ska låsa dig vid ”vad du alltid gjort”.

8. Glödlampor

Ett för många kanske självklart sätt att dra ner på kostnaderna är att byta ut glödlamporna till lågenergilampor. Kanske passar de inte överallt men gör en genomgång i ditt hus och du kanske upptäcker lampor som du kan byta ut.

Vilka tips och knep använder du dig av för att spara energi? Berätta i kommentarsrutan här nedanför eller diskutera ämnet på Byggmentors forum.

Inkomstgräns ROT-avdrag

Maxbeloppet för ROT-avdraget är 50 000 kr per person och år. Men för att kunna utnyttja det bör du veta att du tjänar tillräckligt per månad för att täcka det belopp du gör avdrag för. Byggmentor går igenom regler och vilken inkomstgräns som krävs när du använder ROT-avdrag, och var brytgränsen går. Diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet efter artikeln eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag. Läs också vår guide till hur ROT-avdraget fungerar.

Inkomstgräns påverkas av flera faktorer

Det finns inget solklart entydigt svar för vilken inkomst du behöver för att göra maximalt ROT-avdrag. Det enda man säkert kan konstatera är att du aldrig kan göra ROT-avdrag för mer pengar än vad du till slut betalar i skatt (efter övriga skatteavdrag). Flera faktorer påverkar var inkomstgränsen går, de största variablerna är:

 • Hur mycket inkomstskatt du betalar, vilket varierar beroende på kommun och om du också betalar statlig inkomstskatt.
 • Om du betalar fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift.
 • Övriga skattereduktioner, som jobbskatteavdrag, pensionsavgift och underskott av kapital.

Så räknar du ut din inkomstgräns för rotavdrag

Via Skatteverket kan vi här se en uträkning på en person som tjänar 25 000 kr i månaden inkomståret 2011, som äger ett hus och har ett bolån, för att se hur stort ROT-avdrag han eller hon kan göra. Observera att detta är en förenklad uträkning men som ändå visar principen för inkomstgräns för ROT-avdrag:

Månadslön: 25 000 kr (årsinkomst 300 000 kr)
Kommunal inkomstskatt: 30.0 procent (90 000 kr)
Fastighetsskatt: 6000 kr
Ränteutgifter: 30 000 kr

Slutlig skatt att betala efter ränteavdrag, jobbskatteavdrag och pensionsavgiftsavdrag: 57 060 kr.

Detta innebär alltså att personen ifråga kan göra fullt ROT-avdrag på 50 000 kr eftersom den slutliga inbetalda skatten är högre än så.

Även om varje persons förutsättningar varierar så brukar man säga att en inkomst på 25 000 – 27 000 kr/månad brukar räcka för maximalt avdrag.

Du har ansvaret för avdraget, räkna noggrannt

För att veta säkert att du har utrymme för avdrag på den arbetskostnad du vill göra bör du se till att räkna noga och kontakta Skatteverket för hjälp om du är osäker. Var också noggrann med att det arbete du får utfört berättigar till avdrag (se Byggmentors lista på ROT-arbeten). Skulle du tjäna för lite eller göra avdrag för ett arbete som inte omfattas av avdraget så blir du återbetalningsskyldig, även om det var hantverkaren som räknade in ROT-avdraget åt dig på fakturan. Du har det slutgiltiga ansvaret.

Kom också ihåg att ROT-avdraget dras på den skatt du betalar samma år som du betalar fakturan för arbetet. Så utför du ett ROT-arbete i år stäms avdraget av mot deklarationen nästa år.

Läs mer om regler för ROT-avdrag, och diskutera gärna ämnet i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

Mer om ROT-avdrag på Byggmentor:

6 billiga tips för trädgården / Trädgårdsodling

Att få en snygg trädgård kan göras på många sätt. Allt från att anlägga en damm eller pool, till att anlita professionella trädgårdsentreprenörer som hjälper till. Men för den som vill skapa en vacker och unik trädgård utan att göra av med en förmögenhet kommer här några tips för den som vill få en ny trädgård för en billig kostnad.

Lägga grusgångBilliga tips för trädgården - grusgång

Visst är det tjusigt med en gång eller uppfart i marksten eller riktig asfalt men ett alternativ som har hållit i många år och som går att lägga till ett rimligt pris är vanligt grus. Först lägger du ett bärlager med exempelvis grov singel (med fördel ovanpå en duk), cirka 15 centimeter, och på det vanligt mindre grus som blir själva grusgången. Att lägga grusgång kostar inte mer än ett par tusenlappar och har hög hållbarhet, lågt underhåll och ser snyggt ut. Kanta gången med stenar eller buskar och du har en trädgård av hög klass som inte kostar särskilt mycket av varken pengar eller tid.

Lek med vatten i trädgården

Man behöver inte anlägga en hel damm för att få en känsla av porlande vatten i trädgården. Ofta räcker det att anlägga mindre vattensamlingar för att ändå kunna njuta av det lugn för ögon och öron som vatten skapar. Till exempel kan man på bara några timmar anlägga en minidamm på kanske en kvadratmeter som du fyller med vatten och några växter runt eller i vattnet. Allt du behöver är en spade, en duk att täcka minidammens botten med och något att dekorera kanten med. Kostar, beroende på materialval, inte mer än några hundralappar.

Håll gräsmattan jämn

Vill man inte lägga pengar på att anlita någon som sköter gräsmattan eller inte vill pynta den med diversa mer eller mindre dyra prydnader är det mest effektiva sättet för att få en ”wow-länsla” över gräsmattana att hålla den helt jämn under sommarhalvåret. Slipa gräsklipparens blad ofta och klipp regelbundet, kombinera med korrekt vattning. Att hålla gräsmattan lika jämn och fin som en golfgreen tar en del tid men är inte särskilt dyrt mätt i kronor.

Inred altan och terrass

Har du en altan, veranda eller terrass i trädgården är den en automatisk fokuspunkt. Satsa lite extra krut på att inreda den med detaljer och framför allt färger. Många väljer ”organiska” färger när det gäller inredning utomhus (naturligt trä, brunt, grönt) men för att skapa en lyxig känsla kan man experimentera med annorlunda färger. Se gärna Byggmentors guide till färgval för inredning för mer information och tips på färgkombinationer.

Mura in rabatten med sten

Har du rabatter eller ”bara” jordplättar med buskar och/eller blommor är det relativt enkelt att skapa en enkel avgränsning som gör mycket för helhetsintrycket av trädgården. Börja med att spola med trädgårdsslang för att skapa en tydlig kontur i jorden, lek gärna med kurvår eller S-svängar. Sätt sedan stenar, antingen blandade storlekar eller tegelstenar, längs kurvan. Vips så har du en billig men snygg avgränsad rabatt. Inspiration för trädgårdenVill du satsa lite extra rekommenderar vi Byggmentors guide till hur du skapar en så kallad trädgårdssäng, eller trädgårdsbädd.

Få stora växter hellre än många små

Den som köpt in blommor eller andra växter till trädgården vet att priset snabbt rinner iväg. Ofta står man där och tänker ”jag köpte ju bara några blommor” och ett dyrt belopp på kvittot. Vill man begränsa budgeten för sin trädgård kan det därför ofta vara billigare att satsa på ett rejält inköp som verkligen sätter trädgården på kartan. Varför inte en annorlunda buske eller ett träd som skiljer din trädgård från grannarnas? Våga tänka stort och du kan få en trädgård som sticker ut utan att behöva vara särskilt dyr. Vad har du själv för tips för hur man bäst skapar en fin trädgård utan att det kostar skjortan? Skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum.

LED-lampor och belysning – fakta och tips

Belysning är ett område som har stor påverkan på inomhusmiljö och inredning. Allt från hur du arrangerar belysning och lampor till vilken typ av belysning du väljer. Byggmentor går igenom de populära LED-lamporna och tittar närmare på LED-belysningens för- och nackdelar, vad man ska tänka på och vad denna typ av belysning kostar.

LED, eller lysdiod

LED-lampor är en form av lysdioder (LED står för Light Emitting Diod, ungefär ”ljusstrålande diod”) som de senaste åren seglat upp som ett populärt val för belysning tack vara sin energieffektivitet.

LED-lampor finns idag i många olika utföranden och olika färger på ljuset. Tidigare kunde LED-belysning ofta skapa ett rätt ”kallt” ljus med en blåaktig ton men dagens LED-lampor avger betydligt skönare ljus som utan tvekan matchar eller överträffar klassiska glödlampor.LED Belysning

Fördelar och nackdelar med LED

Fördelarna med att använda sig av LED-belysning är bland annat:

 • Effektiv energianvändning. LED-lampan ger helt enkelt mer ljus för elektriciteten än till exempel glödlampan.
 • Anpassningsbar storlek gör att LED-lampor finns att få tag på i många olika storlekar, allt från pyttesmå till större.
 • LED-lampor är också enklare att variera vad gäller färg på ljuset.
 • LED-belysning håller väldigt länge, från 40 000 timmar upp till hisnande 100 000 timmar för vissa modeller. Detta är avsevärt mycket längre än andra typer av lampor (en glödlampa håller ungefär 1100 timmar). De är också oftast mer tåliga än andra typer av lampor.
 • Denna typ av lampor avger väldigt lite värme, du behöver alltså inte oroa dig för att bränna dig eller för att för många LED-lampor ska göra hemmet till en bastu.

Det finns också nackdelar med LED-lampor, bland annat:

 • Inköpspriset för LED-lampor är relativt dyrt. Räknar man dock på återbetalningstiden, alltså över hur lång tid du kan räkna av kostnaden, blir priset oftast lägre än om du skulle köpa lysrör eller glödlampor för en lika lång period.
 • Vissa LED-lampor tappar i ljusstyrka med tiden, även om de som sagt har väldigt lång livslängd.
 • De är väldigt känsliga för spänningsförändringar, det kan därför ibland krävas någon form av reglering av strömtillförseln.

LED-lampor – pris och besparing

Ljusslingor med LED-lampor ligger ofta på mellan 300 och 500 kr. Att köpa enstaka vanliga lampor med LED-teknik ligger ofta runt 40 – 60 kr/LED-lampa. Givetvis varierar priset mycket beroende på storlek och märke. Priset blir också högre om lampan kommer färdigmonterad i en spot eller liknande.

Man brukar schablonberäkna att belysning och lampor står för ungefär en fjärdedel (25 procent) av den totala förbrukningen av hushållsel. Eftersom livslängden är så lång kan du för varje LED-lampa som byts mot en gammal vanlig glödlampa räkna med 400-700 kr i besparing om året.

Vad tycker du om LED-belysning? Berätta om dina erfarenheter eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Sänkta kostnader med energisnåla fönster

Rätt fönster handlar inte bara om att gå på utseende och storlek. Att välja energifönster som behåller värmen i ditt hem bättre är ett sätt att på sikt sänka kostnaderna för uppvärmning avsevärt. Många fönsterköpare stirrar sig blinda på investeringskostnaden, priset för fönster med montering, och väljer därmed ofta fönster med dåliga isolerande egenskaper. Istället är det oftast smartast att betala en lite högre summa för sina fönster för att på så sätt spara pengar på längre sikt genom effektiva energisnåla fönster. Diskutera gärna ämnet på vårt fönsterforum.

Fönster läcker värme

Hur mycket värme som läcker ut genom ett hus fönster varierar beroende på fönstertyp och andra förutsättningar, men man brukar räkna med att ungefär en tredjedel av värmen läcker ut genom fönstren. Kan denna värmemängd delvis behållas inne i huset innebär det att kostnaden för värme kan sänkas rejält med hjälp av energisnåla fönster (läs mer om fönsterbyte i allmänhet via länken).

Värmen försvinner från ditt hem både genom att rumsvärmen försvinner genom fönstrets glas och fönsterkarm, detta kallas för ”strålningsförlust”. Man talar också om ”konvektionsförlust” vilket innebär att luften förflyttas mellan fönstrets glas. Ett tredje sätt som fönster kan läcka värme på är om det helt enkelt finns delar av fönstret som inte är tillräckligt täta.

Detta hänger ofta ihop med att installationen inte skötts korrekt, är du minsta osäker på att försöka montera ett fönster själv bör du skippa det och låta en utbildad fönstermontör göra det åt dig. Ta alltid in offerter från flera entreprenörer och hitta den som passar dig bäst.

Energifönster och U-värde

När du tittar på olika fönsteralternativ kommer du se att de flesta leverantörer anger ett så kallat ”U-värde” för ditt fönster. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisolerande egenskaper har fönstret. Den vanligaste typen av fönster, tvåglasfönster, som förr i tiden var (och i viss mån är det än idag) standard i de allra flesta hus brukar ha ett U-värde runt 3,0.

Har du idag sådana fönster och byter dessa mot fönster med U-värde 1,5 betyder det alltså att du lär halvera mängden värme som ”rymmer” från ditt hem och därmed också halvera dina kostnader för värme. Läs mer om värmebesparing.

Vad betyder U-värde

Rent konkret anger u-värdet hur mycket värme på en kvadratmeter fönster som försvinner från den varma till den kalla sidan av ett fönster när skillnaden i temperatur mellan ute och inne är en grad. U-värdet bör därför vara så lågt som möjligt.Energisnåla fönster kan sänka värmekostnaderna

Energimyndigheten rekommenderar att nybyggda hus bör ha fönster med ett u-värde på 1,0 och om du vill byta fönster i befintlig bostad till energifönster bör de ha max 1,2 i u-värde.

Energimärkta fönster

Idag märks de flesta fönster med så kallad ”energimärkning”. Detta system ska låta konsumenter snabbt och tydligt se vilka energiisolerande egenskaper ett fönster har. Fönster som har energimärkning A har ett u-värde på 0,9 eller lägre, de är alltså mycket bra på att hålla värmen. Sedan går skalan till energimärkning G vilket innebär ett energifönster med U-värde på 1,5.

De flesta vanliga tvåglasfönster har avsevärt högre u-värden men dessa har alltså ingen energimärkning alls.

Räkna ut besparing med energisnåla fönster

Via sajten Energifönster, som är sprungen ur ett projekt Energimyndigheten startade, kan man räkna på vad du kan spara genom att skaffa energisnåla fönster. Vi gör en testberäkning för att visa vad besparingen kan bli.

Först anger vi att vi har normala äldre tvåglasfönster med ett u-värde på 3,0. Vi vill byta dessa mot fönster med energimärkning D, alltså u-värde 1,2. Vi antar att vi bor i Göteborg och att vi har 30 kvadratmeter fönsteryta, vilket motsvarar en ganska typisk svensk villa. Sedan anger vi att vi värmer huset med el med ett elpris på 1 kr/kWh.

Detta test, om än väldigt förenklat, ger då resultatet att besparingen skulle bli 4 482 kr per år. Väljer du fönster med ännu lägre u-värde blir besparingen större. Besparingen måste sedan ställas mot investeringskostnaden för att skaffa nya fönster.

Pris för energisnåla fönster

Ett populärt val idag är så kallade PVC-fönster som har lång livslängd och kräver mycket lite udnerhåll jämfört med vanliga träfönster. De är dessutom oftast billigare än andra typer av fönster och kan utrustas med glas som ger fönstren ett väldigt lågt u-värde.

Det är viktigt att sätta priset för fönstren och arbetskostnaden för att montera dem i relation till vad besparingen kan bli. Om vi utgår från beräkningen i förra stycket så ser vi att vårt fönsterbyte ger oss 4 482 kr per år i sänkte värmekostnad. Om vi sedan ponerar att våra nya fönster kostar 35 000 kronor att köpa in och 15 000 kronor att installera betyder det ett totalt pris för energifönster på 50 000 kronor.

ROT-avdraget gäller vid fönsterbyte vilket gör att arbetskostnaden halveras till 7 500 kr (detta avdrag gör dock installatören åt dig men du har ansvar för att se till att du tjänat in tillräckligt mycket skatt för att få göra avdraget).

Slutkostnaden för dina fönster blir alltså 42 500 kronor. Denna summa delat med din möjliga årliga besparing (4 482 kr) visar att dina fönster betalat sig själva inom knappt nio och ett halvt år. Du kan dock behöva lägga till en underhållskostnad i kalkylen vilket ökar återbetalningstiden något. Men i de allra flesta fall kan du räkna med att dina fönster håller längre än tio år vilket gör ett byte till energifönster till en ren plusaffär.

Ställ gärna frågor om energisnåla fönster eller berätta om dina egna erfarenheter, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster:

Bergvärme – så funkar det

Från kollektorslang till värmedistribution – Byggmentor ger dig en effektiv grundkurs i värmepumpen som kan ge dig mer värme för pengarna. Diskutera gärna bergvärme eller ställ frågor du undrar över på Byggmentors värmepumpsforum. Läs också del två i artikelserien om bergvärme – Bergvärme – kostnad och besparing.

Bergvärme utnyttjar kylskåpsprincipen

I ett kylskåp fångas värmen upp och transporteras ut ur kylskåpet för att hålla temperaturen låg. Samma princip gäller för bergvärme och andra värmepumpar. Värmen fångas upp i marken i ett djupt hål (”borrhål” eller ”energibrunn”) under eller i nära anslutning till ditt hus och förs sedan vidare upp och in i ditt hem. Läs gärna Byggmentors mer generella guide till värmepumpar för mer information om grundprinciperna för hur de fungerar.

Fakta om bergvärme

Bergvärme är kort förklarat en metod för att ta vara på värmen som finns i grundvattnet i berggrunden. Solen är, som så ofta i energisammanhang, inblandad eftersom dess värmeenergi har lagrats i berggrunden. Bergvärme är alltså indirekt en form av solenergi.

På 50 till 200 meters djup ligger temperaturen mellan två och åtta grader, eftersom denna temperatur är i stort sett konstant året runt är bergvärme en relativt stabil energiform. Samma princip gäller även för exempelvis ytjordvärme och sjövärme.

Borrhål/energibrunn

För att kunna utvinna värmen i berggrunden borrar man ett hål, eller energibrunn, som går upp till 200 meter ner i marken. Borrhålet är ungefär 15 centimeter brett. I hålet släpper man sedan ner en dubbelvikt slang som är fylld med vatten och frostskyddsvätska (glykol). Vätskan är kall och värms upp av den värme som naturligt finns djupt ner i berget.

Är det flera tomter på liten yta som använder sig av bergvärme är det viktigt att borrhålen placeras en bit ifrån varandra, minst 20 meter brukar vara lagom. Är avståndet mindre kan borrhålens effekt bli mindre. Av samma anledning brukar det krävas något djupare borrhål om många bergvärmepumpar finns i ett och samma bostadsområde. Djupet på borrhålet är en av flera faktorer som påverkar priset för bergvärmeinstallationen.

Varför bergvärme?

Eftersom bergvärme per definition går på djupet är inte en stor tomt ett krav och en bergvärmepump är därför ett alternativ för den med lite mindre tomtyta. Kommer bara entreprenören åt att borra så kan du få din energibrunn som förser din bergvärmepump med värme. Eftersom det är den värme som naturligt lagras i marken som utnyttjas är inte bergvärme särskilt temperaturkänsligt även om effekten minskar vid låga temperaturer. Exakt var gränsen går varierar beroende på modell och bergart men efter 15-20 minusgrader brukar värmeeffekten minska markant.Så funkar bergvärme

Så fungerar bergvärmepumpen

Det finns många olika varianter av bergvärmepumpar med skilda metoder och tekniker. Här beskrivs en typisk värmepump och hur den fångar upp och levererar värme. Se också bilden intill för en enkel skiss på förloppet.

1. Vattenblandningen, oftast frostskyddsvätska, i slangen blir uppumpad till värmepumpen.

2. ”Köldmedium” är en energibärare som transporterar värme från en kallare plats till en varmare. I värmepumpen börjar köldmediet, med en låg kokpunkt, att koka när vattenblandningen kommer upp till pumpen.

3. Ånga uppstår när köldmediet börjar koka, den samlas sedan upp av kompressorn och där höjs trycket vilket leder till att temperaturen ökar. Det finns flera olika typer av kompressorer med olika egenskaper, viktigast för dig som konsument är att se till vad värmepumpen levererar i sin helhet snarare än att stirra sig blind på de enskilda delarna.

4. När temperaturen når ungefär 50 grader i kompressorn skickas värmen till huset via vatten i elementen. Ofta kompletteras värmepumpen med en elkassett som skjuter till värme när temperaturen är för låg för att bergvärmen ensam ska räcka till. Läs mer om värmedistribution i Byggmentors guide till distributionsformerna.

Pris och besparing

När det gäller att räkna på priset för en bergvärmepump, och framför allt den möjliga besparingen har Byggmentor gjort en särskild guide; ”Pris och besparing med bergvärme”. Där kan du läsa mer om vad man ska tänka på och hur stor besparing du kan göra som konsument, både via sänkta värmekostnader och genom att utnyttja ROT-avdraget.

Undrar du något mer kring bergvärme eller har du egna erfarenheter? Ställ gärna en fråga eller dela med dig av dina tips, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors värmepumpsforum.

Kanske vill du även läsa mer om:

Isolera vinden – en lönsam investering

Att tilläggsisolera vinden är ofta väl spenderade pengar. Byggmentor ger dig en överblick över hur en vindsisolering går till.

En tilläggsisolerad vind är inte bara behagligare att vistas på. Den ger också lägre kostnader och minskad energiförbrukning, något som uppskattas av både din plånbok och av miljön som skonas. Dela gärna med dig av kunskap eller ställ frågor om isolering i kommentarsfältet här nedanför eller på Byggmentors forum.

Stäng inne varmluften – spara pengar

Eftersom varm luft stiger är det oundvikligen så att din varmluft kommer lämna ditt hus genom taket om du inte har tillräckligt bra isolering och även om själva vindsisoleringen kostar en del så är det på sikt pengar du sparar in genom minskade värmekostnader. Generellt gäller det att börja uppifrån när du tänker isolering, starta med tak, följ upp med väggar och fixa sedan golvet. I det genomsnittliga svenska huset försvinner hela 15 procent av värmen ut genom taket, enligt Energimyndigheten. Med en väl genomförd isolering kan en villas värmekostnader sänkas med upp till 25 procent.Tilläggsisolera vinden

Effektiv isolering lönar sig snabbt

Lite beroende på vad din isolering kostar och vad du betalar för din värme i dagsläget kan investeringen faktiskt ha lönat sig redan inom tre till fyra år. Dessutom gör du en miljöinsats. Ett enkelt test för att se om värme läcker ut från delar av ditt tak är att på vintern se om det finns större fläckar utan snö på det. Är ditt hus äldre brukar isolering vara särskilt lönsamt, de flesta hus byggda innan 1970 gynnas extra mycket av tilläggsisolering eftersom de inte är lika energieffektiva som nyare villor.

Metoder för att tilläggsisolera vinden

Lösull används ofta för vindsisolering. Materialet är effektivt och relativt billigt och du behöver ett tunnar lager lösull för att få samma effekt som ett tjockare lager av kutterspån, ett annat vanligt isoleringsmaterial. Ett modernare alternativ är cellplast. Hör med din entreprenör om vad som är bäst för din vind eller satsa på det som funkar bäst för din situation om du bestämt dig för att isolera vinden själv. Läs gärna mer om isoleringsmaterial.

Vad kostar det att tilläggsisolera vinden?

Eftersom många faktorer spelar in – typ av isolering, storlek på ytan som ska isoleras, tjockleken på isoleringen och vem som utför jobbet varierar kostnaderna mycket. Men generellt kan du räkna med att en entreprenör tar allt från 100 kronor per kvadratmeter upp till 300 kronor per kvadratmeter för en vindisolering. Ta gärna in offerter från flera entreprenörer för att få en bra jämförbar prisbild. Och du – glöm inte att du kan göra ROT-avdrag för arbetskostnaden!

Så tilläggsisolerar du vinden

Även om du låter en entreprenör utföra isoleringen så gynnar det dig som beställare att ha koll på hur isoleringsprocessen går till för att du ska kunna ställa rätt krav och frågor.

1. Först ska du bestämma om vinden ska inredas eller bara användas för förvaring. Ska den inte inredas räcker det med att isolera vindbjälklaget, i annat fall gäller det att isolera hela ytan.

2. Välj material (se ”Metoder för att tillägsisolera vinden” här ovan). Generellt gäller att en vindsisolering bör vara 50 centimeter tjock.

3. Gammalt isoleringsmaterial rensas bort för att bereda plats åt det nya, till exempel lösull och/eller isolerskivor.

Kom ihåg-lista för vindsisolering

 • Under en vindisolering är det viktigt att täta ordentligt så att luft tar sig upp på vinden från boendeytorna. Den luften är nämligen ofta fuktig och på en välisolerad vind kan fuktskador uppstå. Detta kan vara ett särskilt viktigt skäl till att inte utföra arbetet själv om du inte är helt säker på vad du gör.
 • Oavsett din egen kompetensnivå bör du alltid börja med att prata med ett proffs. Kontakta en energirådgivare hos din kommun eller en entreprenör du har förtroende för.
 • Gör gärna en enklare kalkyl på vad du betalar för din värme idag och vad du hoppas spara genom isoleringen. Jämför sedan medan vad investeringskostnaden blir för själva isoleringen.

Har du isolerat eller funderar du på att tilläggsisolera vinden, eller någon annan del av ditt hem? Dela med dig av kunskap eller ställ frågor om isolering i kommentarsfältet här nedanför eller på Byggmentors forum.

Andra artiklar om isolering och energiåtgärder:

11 enkla sätt att sänka värmekostnaderna

Allt handlar inte om att hitta moderna värmepumpstekniker eller den bästa isoleringsentreprenören. Med enkla medel kan du faktiskt spara pengar bara genom att tänka till.

Energiläckage är lika med pengaläckage

Fönster som inte är ordentligt tätade är en klassisk bov. Med enkla tätningslister som du hittar på de flesta bygghandlar och byggvaruhus så hindrar du varm luft från att fly kall luft från att komma in, och kan därmed dra ner på din förbrukning.

En dusch är ibland bättre än ett bad

Eller hur? Även om du inte håller med om duschens överlägsenhet kanske du kan byta ut en del bad mot en kortare dusch istället. Det sparar du nämligen mycket energi på.

Möbler är energitjuvar

Även en enkel bokhylla av trä kan stjäla massvis med energi. Ett vanligt misstag är möbler som helt eller delvis täcker elementen – undvik det! Gardiner ska kunna täcka fönster men ändå inte täcka element. Håll kylan ute och värmen inne.

Hur varmt behöver det vara?

Kanske kan du faktiskt helt enkelt sänka temperaturen i ditt hem? Till exempel kanske du har olika behov i olika delar av huset? En hall behöver sällan vara lika varm som ett vardagsrum. Ett onödigt varmt hus blir dyrt och obekvämt. Kom ihåg att en grads sänkning kan sänka din totala förbrukning med uppemot fem procent.

Vettig vädring vinner

Effektiv vädring är A och O. Kort men intensivt, låt inte fönster eller dörr stå och småvädra under lång tid, särskilt inte på vintern. Passa även på att sänka elementen till noll under själva vädringen. Se till att få ett rejält korsdrag för att spola igenom huset, stäng sedan och håll värmen inomhus.

Är du hemma hela tiden?

Nej, knappast. De flesta hus stor tomma stora delar av dagen och då behöver det självklart inte vara lika varmt som när du och resten av hushållet är hemma. Elementen kan dras ned och övriga värmealstrare likaså. Golvvärme gör exempelvis väldigt liten nytta om ingen kommer att vara på golvet.Sänk dina värmekostnader

Festa och bjud!

En stor värmekälla i alla hem är människorna i det. Beroende på fysisk aktivitet kan faktiskt varje person i ett hushåll bidra med lika mycket värme som ett mindre element. Så på en tillräckligt stor fest kan du helt skruva av värmen.

Det finns inget dåligt väder…

Bra kläder bidrar mycket. Kanske kan temperaturen vara lite lägre om du ser till att ha på dig sköna tofflor när det är som kallast? Spara lättkläddheten till de varma månaderna.

Köksvett

Att ha lite vett när det gäller värmen i köket räcker långt. Kyl, frys, ugn och spis avger värme och med allting på kommer du ha mer svett än vett i köket. Däremot är köksfläkten något av en tjuv, eftersom den suger ut varmluft.

Stäng dörren

Se till att alla dörrar stängs ordentligt. En banal men viktig del i att hålla värmen kvar i huset. En glipa gör att mycket värme läcker ut.

Rör på dig

Kombinera två viktiga saker i livet – motion och värme! En rask promenad innan du går in genom ytterdörren ger dig mer värme i kroppen och möjlighet till ett något svalare hem. Varför betala för värme du klarar av att generera själv?

Vilka är dina bästa tips för att dra ner på värmekostnaderna? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller diskutera spartips på Byggmentors forum.

Så funkar ROT-avdraget

Byggmentor går igenom grunderna i ROT-avdraget och visar hur du använder det för att kunna förbättra ditt boende till mindre kostnad. Det finns också ett särskilt forum för ROT-avdrag där du kan ställa egna frågor eller dela med dig av erfarenheter. Vill du veta det senaste rekommenderar vi regler för ROT 2013 samt Listan över alla godkända ROT-avdrag 2013.

Det som i dagligt tal kallas för ROT-avdrag är den skattereduktion som ges dig som äger en bostad och utför arbete på den. ”ROT” står för reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad, och det är precis vad det handlar om. När du vill bygga till eller renovera i ditt hem eller på din tomt så har du rätt att dra av en del av arbetskostnaden, för närvarande 50 000 kronor per person och år (förutsatt att du når upp till inkomstgränsen). Alltså kan ett hushåll på två vuxna göra totalt 100 000 kronor i avdrag. Observera att det bara är själva arbetet som ger rätt till skattereduktion, inte material- eller resekostnader.

Latast vinner – låt någon annan göra jobbet

Ja, när det gäller ROT-avdrag är det smartast att luta sig tillbaka och låta någon annan göra jobbet. Avdraget gäller nämligen inte om du själv utför jobbet i ditt eget hem. Dessutom gäller det inte heller när någon närstående utför jobbet (till exempel make, barn, förälder, syskon eller deras makar/barn). Anlita alltså en fackman om du vill kunna utnyttja skatterabatten för ROT-arbeten.

Hur får jag pengarna?

Rent praktiskt kan du utnyttja ROT-avdraget på tre olika sätt:

Faktura

Du får skattereduktionen direkt vid betalningen och betalar halva arbetskostnaden (inklusive moms). Den du anlitat får resten av sina pengar från Skatteverket när du betalar din faktura. I din deklaration kommer beloppet för skattereduktionen vara förtryckt men var noga med att ha koll så att du har betalat in tillräckligt med skatt under året för att täcka din reduktion, annars blir det kvarskatt

Löneförmån

Du som har skattepliktig löneförmån av husarbete rätt till skatterabatt enligt ROT. Skattereduktionen begär du helt enkelt i din inkomstdeklaration. Det är samma regler för förmån av husarbete som för utgifter för husarbete, alltså den del av förmånen som är arbetskostnader (under beskattningsåret) blir underlag till skattereduktionen.

Anlita en privatperson

Även om en person inte har F-skattesedel så kan du anlita honom/henne för ditt ROT-jobb. Avdraget motsvarar då redovisad arbetsgivaravgift som du anger i en förenklad skattedeklaration. Kom ihåg att avdraget är preliminärt och spikas i samband med den årliga taxeringen. Mer information om ROT-avdrag när du använder privatperson får du från Skatteverket.

Spara pengar med ROT, beroende på inkomst

Skattereduktionen är som sagt max 50 000 kronor per person och hushåll, och dessutom måste du se till att du har tjänat in tillräckligt under året för att du ska kunna utnyttja avdraget fullt ut. Det går inte att rakt av säga vad din inkomst behöver vara eftersom det beror på skattesatsen i din kommun, vilken typ av inkomst du haft och underskott av kapital. Byggmentor har en särskild guide kring just inkomstgräns för ROT-avdrag.

Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja maximal skattereduktion är omöjligt att säga och det beror på att det är ett antal olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den ”nödvändiga” inkomsten.

Lista: Vad räknas som ROT-arbete

Det kan ibland vara snårigt att veta exakt vilka husarbeten som ger rätt till skatterabatten. Byggmentor ger dig listan på arbeten som är godkända för skatterabatt.

Har du något tips när det gäller att utnyttja ROT-avdraget? Dela med dig av frågor eller dina egna erfarenheter i kommentarerna här nedan eller på Byggmentors forum för ROT-avdrag.

ROT-avdrag 2011 – hela listan

Self-Portrait With New CountertopByggmentor guidar dig genom den ibland snåriga djungeln av ROT-avdrag. Läs hela listan om vilka husarbeten som ger rätt till skattereduktion. För en detaljerad genomgång av regler och hur du använder dig av ROT, se vår guide till ROT-avdrag.

Den allra senaste informationen hittar du i ROT-avdragets regler 2013 samt den senaste listan.

Observera att orden ”skatterabatt” och ”skattereduktion” båda används i ROT-avdragssammanhang, så även i denna guide eftersom omväxling förnöjer. Båda orden syftar på ROT-avdraget.

Kom ihåg att ROT-avdrag alltid enbart omfattar arbetskostnaden,  inte kostnaden för material och resor.

Altan
Men den måste vara sammanbyggd med huset.

Balkong
ROT-avdraget gäller dock bara dig i småhus, inte om du bor i bostadsrätt.

Badrum
Att renovera badrummet är en populär användning av ROT-avdraget.

Badrumsinredning
Även om du ”bara” byter ut badrumsinredningen så har du rätt att göra avdrag.

Bergvärme
Den som installerar bergvärme får göra avdrag för arbetskostnaden (men som vanligt inte för material- eller resekostnad.)

Blandare
Att byta blandare ger rätt till avdraget.

Borra brunn
Borrar du brunn (eller ”energibrunn”), för till exempel bergvärme, så omfattas det av ROT-avdraget.

Braskamin
Arbetskostnaden för att installera braskamin ger rätt till skattereduktion.

Bredband
Skälva nedgrävningen av bredbandsledningar på tomten omfattas av avdraget men inte installationen i bostaden.

Byggnad på ofri grund
Småhus på ofri grund kan omfattas av ROT-avdraget.

Carport
Ja, om den blir hopbyggd med huset, annars inte.

Centraldammsugare
Installationen ger rätt till skatteavdraget.

Dränering
Husgrundsdränering ger rätt till skattereduktionen, både grävning och själva dräneringsarbetet.

Dörrar i småhus
Dörrbyte i småhus ger rätt till skattereduktion men inte tillverkning, lackning eller målning som sker i företaget. I bostadsrätt är det bara dörrar i bostaden som omfattas, inte ytterdörren.

Elanslutning
Att gräva ner elledningar på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag.

El-arbeten
Till exempel installation eller byte av proppskåp, modernisering och nya vägguttag är ROT-berättigande. Samma sak gäller i bostadsrätt om det är arbete av den typ som bostadsinnehavaren ansvarar för.

Fasadtvätt
Ger rätt till skatterabatt.

Fjärrvärme
Att gräva ner fjärrvärmeledningar på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag.

Friggebod
Du får skatterabatt för arbete som görs på en befintlig friggebod men inte för att bygga en ny.

Fritidshus
Den som bygger om eller bygger till på sitt fritidshus, eller utför reparationer på det, får utnyttja ROT-avdraget förutsatt att den som ansöker också äger och använder huset.

Fönster
ROT-avdraget omfattar fönsterbyte, fönstermålning och byte av fönsterbleck.

Grund
Om du åtgärdar fukt i krypgrund så är du berättigad till skatterabatten.

Grävarbete
Behöver du gräva ner till exempel bredbandskabel, vatten eller ledning för fjärrvärme så får du skatterabatt för arbetet.

Halmtak
Byte av halmtak ger skatterabatt.

Hängrännor
Både byte och renovering av hängrännor ger rätt till ROT-avdrag.

Infiltrationsanläggning
Att installera infiltrationsanläggning eller infiltrationsbädd berättigar till skatterabatt förutsatt att den ligger på din tomt.

Installation
Installation av maskiner och inventarier (exempelvis kylskåp, frys, larm, tvättmaskin, med mera) ger inte rätt till skattereduktion.

Jordvärme
Att gräva jordvärme på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag.

Kakelugn
Att sätta in en kakelugn i huset ger rätt till ROT-avdrag.

Kolonistuga
ROT-arbete i en kolonistuga där föreningens stadgar tillåter övernattning är ROT-berättigande. Ett intyg från föreningen måste lämnas för att kunna söka avdraget.

Kranar
Byte av kranar berättigar till skatterabatten.

Kök
Köksrenovering är ROT-avdragsberättigande.

Luftvärmepump
Själva monteringen ger rätt till skattereduktion, dock inte service på värmepumpen.

Lås
Dörrlåsbyte ger rätt till skatterabatt.

Markarbeten (dra in vatten och avlopp)
Att gräva ner vatten- och avloppsledningar på tomten ger rätt att göra ROT-avdrag. Dessutom har du rätt till avdrag för arbetet med att återställa marken men bara om det sker i direkt anslutning till själva originalarbetet.

Markiser
Att montera markiser ger rätt till skatterabatt (på småhus, inte på bostadsrätter), den omfattar däremot inte service av markiser.

Målning
Arbetskostnad för målare omfattas. Gäller även bostadsrätter men då bara för målning på insidan av lägenheten.

Ombyggnad
En om- eller tillbyggnad av ett äldre hus omfattas av ROT-avdraget om större delen av urpsrungsstommen är kvar. Det gäller alltså inte om ett gammalt hus rivs och ett nytt byggs på den gamla grunden.

Plåttak
Såväl att lägga eller byta ut ett plåttak som att tvätta och måla det ger rätt till avdrag.

Radonsanering
Gäller dock bara dig som inte redan fått radonbidrag till dina arbetskostnader.

Sanitetsporslin
Att byta ut sanitetsporslin är ROT-berättigande.

Snöskottning
Gäller snöskottning på tomten såväl som takskottning.

Skorsten
En skorstensreparation ger rätt till skattereduktion. Detsamma gäller för ombyggnad eller tillbyggnad av skorsten.

Tak
Tvätt av takpannor, att lägga nytt tak eller byta befintlig beläggning ger skattereduktion.

Tillbyggnad
Så länge ditt hus eller gäststuga/friggebod behåller större delen av ursprungsstommen ger en tillbyggnad rätt till ROT-avdrag.

Tilläggsisolering
Tilläggsisolering är ROT-avdragsberättigande.

Trappa
En trappa som är fast eller som är förankrad i huset kan repareras eller bytas och omfattas av skatterabatten.

Trekammarbrunn
Att gräva ned en trekammarbrunn på tomten ger rätt till ROT-avdrag.

Utbyggnad av förråd
Du får göra avdrag för utbyggnad av ett befintligt förråd.

Utomlands

Japp, det är okej att göra ROT-avdrag utomlands, läs mer här.

Vattenledning
Att gräva ner en vattenledning på tomten är ROT-berättigande.

Vedspis
Att montera en vedspis ger rätt till skatterabatten.

Ventilation
Att montera eller byta ventilation ger rätt till ROT-avdrag.

Värme
Att gräva ner en värmeledning på tomten är ROT-berättigande.

Värmepanna
Att installera eller byta värmepanna omfattas men däremot inte service på den.

Värmepump
Att installera eller byta värmepump (bergvärme, luft/vatten, luft/luft, jordvärme, med mera) omfattas men däremot inte service på den.

Mer om ROT-avdrag på Byggmentor: