Kontrollera tak efter stormen

Kontrollera tak efter stormen

Nu när höst- och vinterstormar sveper över land och tak kan det vara läge att kontrollera taket. Med Byggmentors enkla checklista kan du ta del av de enklaste sätten att se om ditt tak håller måttet och klarar av stormar och andra påfrestningar som väder och vind bjuder på. Kommentera gärna med dina egna erfarenheter av tak, och diskutera och ställ frågor på Byggmentors takforum.

Årlig kontroll av tak

Taket kan skadas av stormar och hårt väder.

Att göra en årlig kontroll av ditt tak är en god idé, särskilt om ditt tak börjar bli till åren. Ett vanligt tak, beroende på material, har ungefär 25-50 år i livslängd innan det börjar tappa avsevärt i sina viktigaste kvaliteter. Bor du i ett område som drabbats särskilt mycket av väder utöver det vanliga, som exempelvis stormen Berit som slagit till mot södra Sverige senaste dagarna, är det särskilt viktigt att se över taket. Hårda stormvindar kan riva bort takpannor, slita upp plåt eller takpapp och på andra sätt försvaga ditt tak.

Se över taket på insida och utsida

Det viktiga att komma ihåg är att taket har två sidor, en mot vind eller övervåning, och en upp mot himlen. Se över både delarna av taket, och leta efter följande tecken på att taket är skadat av vädret eller helt enkelt börjar bli till åren kommet:

 • Läckage – tydliga ansamlingar av fukt eller röta tyder på att ditt tak tar in fukt och vatten.
 • Finns det angrepp av mossa eller alger?
 • Har material lossnat helt eller delvis?
 • Var extra vaksam i vinklar och vrår på ditt tak, där är risken för fukt och skador störst.
 • Om du har metalldelar bör du vara vaksam på rost.
 • Titta extra noga på eventuella takfönster.

Vad göra om taket har skadats?

Har ditt tak skadats eller helt enkelt börjar bli för gammalt för ditt hus bästa är det egentligen två alternativ du bör ta ställning till:

 • Reparera taket (läs mer om exempelvis reparation av tegeltak) själv efter bästa förmåga. Passar dig som är händig och om skadorna inte är för omfattande.
 • Anlita en takfirma för att lägga om taket. En takomläggning omfattas av ROT-avdrag vilket gör att det kan vara en bra affär att ta in hjälp för att laga taket.

Oavsett hur du löser ditt skadade tak så bör du inte låta det bero eftersom ett tak som släpper in fukt kan skapa stora problem och orasaka kostsamma skador om fukten når resten av huset.

Kommentera gärna med dina egna erfarenheter av tak, och diskutera och ställ frågor på Byggmentors takforum.

10 tips för att göra ditt hus redo för vintern

10 tips för att göra ditt hus redo för vintern

Inför vintern kan det vara bra att se över huset både invändigt och utvändigt. Här är tio bra förberedelser inför vintern som kan vara kloka att se över innan snö täcker ditt hus, och dess eventuella skavanker. Vilka saker tycker du är viktigast att kontrollera på huset inför vintern? Skriv gärna en kommentar när du läst artikeln, eller diskutera på Byggmentors bygga hus-forum.

Börja med tomten

Innan snön lägger sig som en kappa över din tomt kan det vara bra att se över den. Ser gräsmattan hel ut, och är den redo för snö och minusgrader, eller finns det gropar som kan vara bra att fylla igen innan marken fryser till? Har du marksten på tomten och ser den ut att sitta som den ska? När du ändå är på tomten kan du passa på att göra en helhetsinspektion av ditt hus från utsidan – sedan är det bara att fortsätta beta av listan här nedan för närmare inspektion av specifika delar av ditt hus.

Rensa taket

Särskilt under hösten samlas extra mycket skräp gärna på ditt tak. Kvistar och löv kan om de får ligga länge skada taket genom att samla fukt som på sikt kan tränga igenom konstruktionen. Rensa därför taket regelbundet, och glöm inte stuprör och rännor! Läs mer om att kontrollera tak och andra viktiga punkter på villan.

Rökvägar – skorsten och eldstad

En viktig punkt att regelbundet kontrollera, inte minst inför vintern, är ett exempelvis skorsten och eldstad är hela och rena. Ett hyfsat vanligt problem på höstkanten är till exempel att smådjur fastnar i skorstenen. Anlita gärna en fackman för att rengöra och kontrollera, det kan mycket väl vara en av de bästa investeringarna du kan göra.

Förbered huset inför vintern.

Funkar värmen?

Oavsett om du värmer ditt hus med direktverkande el, en värmepump, eller något helt annat kan det vara lägligt att kolla att allt fungerar som det ska innan temperaturen blir riktigt låg. Anledningen är enkelt – ett icke-fungerande värmesystem när det är 20-30 minusgrader är inte särskilt trevligt.

Läckande kranar

Även om du förvisso regelbundet bör kontrollera kranar och vattenledningar oavsett om vintern är på väg eller inte kan det vara extra lämpligt att se över det hela innan vintern anländer med full kraft. Oftast är det enklare och smidigare att lösa problem innan utetemperaturen blir alldeles för låg, åtminstone om arbetet helt eller delvis måste ske utomhus.

En stund med varje dörr och fönster

Lägg en minut eller två på varje fönster och varje dörr i ditt hus. Kolla att det inte finns något drag eller att exempelvis gångjärn eller lister börjat släppa. Givetvis bör fönster och dörrar som drar repareras/justeras, eller bytas ut, men för den som vill ha en enkel ”fusklösning” som ändå bidrar kan man hänga upp tjocka gardiner eller andra tyger framför ett dragigt fönster, det bidrar då till att hålla värmen kvar i huset.

Är förrådet eller verktygsboden redo?

Har du ett skjul, ett förråd, en verktygsbod eller kanske en friggebod på tomten kan det vara bra att se till att ditt skjul eller din bod kommer hålla tätt mot snön under vintern. Även om kraven inte är lika höga som för huset du bor i bör du ändå se till att ditt småhus eller skjul inte släpper in kyla och fukt.

Rengör altan och utemöbler

En veranda, altan eller annan form av uteplats som sannolikt inte kommer användas under vinterhalvåret bör behandlas på lämpligt sätt och kanske också förses med någon form av skydd för att stå emot köld och snö. Är du osäker på vilken typ av behandling din altan behöver funkar det alltid bra att rådfråga din lokala bygghandel.

Se över fasaden

Kontrollera din fasad efter sprickor, flagande färg eller andra tecken på att allt inte står rätt till. Under en mörk och snörik vinter kommer du ha svårare att upptäcka problemen så passa på innan vintern slår till fullt ut.

Se över husgrunden

Innan de riktiga köldknäpparna kommer bör du också se över din husgrund på samma sätt som fasaden och taket. Försök hitta sprickor eller skador och åtgärda dem så fort som möjligt, oavsett om du gör det själv eller tar in en entreprenör (kom ihåg att i princip alla renoveringar och reparationer du gör på ditt hus omfattas av ROT-avdraget och därmed halveras arbetskostnaden). Tumregeln är att det blir billigare och enklare att åtgärda ett problem tidigt än att vänta på att det kanske förvärras.

Vilka saker tycker du är viktigast att kontrollera på huset inför vinterna? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors bygga hus-forum.

Snöskydd på tak – säkra taket inför vintern

Snöskydd på tak – säkra taket inför vintern

Under extremt snörika vintrar händer det att tak på svenska hus både skadas och i värsta fall helt rasar ihop. Det är därför viktigt att förebygga och kontrollera att ditt tak håller för stora snömängder och att ditt snöskydd på taket fungerar. Har du egna tips eller frågor om att säkra taket mot snö? Kommentera nedanför artikeln eller på Byggmentors takforum.

Kontrollera taket innan vintern kommer

Redan innan den första snön faller kan du faktiskt förebygga och förbereda dig inför snön som kommer. Tumregeln är att ju mer noggrant du förbereder dig desto mindre tid behöver du lägga på snöröjning och panikåtgärder längre fram. De allra flesta svenska hus har tak som är byggda för att stå emot normala mängder snö, men för att skydda dig mot ovanligt stora mängder snö är det alltid klokt att kontrollera takets snöskydd inför varje vinter. Då har du även chansen att upptäcka andra fel på taket som bör åtgärdas. Fler kontrolltips för villan här.

Nock och gavlar viktiga

Börja med att se till att ditt tak håller tätt runt två särskilt utsatta delar – nocken (högst upp på taket) och gavlarna (takets sidor). Oavsett om du har takpapp, plåttak, tegel eller shingel så är det samma grundprincip som gäller för att skyddet mot snö ska fungera – takmaterialet ska vara oskatt och sitta fast ordentligt. Se därför till att inga skador finns och att spikar eller andra fästmetoder inte lossnat. Snö som tar sig igenom otätt takmaterial orsakar fuktskador och riskerar i längden att takets hållbarhet minskar.

Håll taket rent från kvistar och skräp

En annan mycket viktig och rätt enkel sak att kontrollera på hösten innan första snön är att se till att det inte ligger lösa kvistar, lövhögar eller annat skräp på. Särskilt viktigt är att ta bort eventuella metallföremål såsom skruvar eller liknande. Högar med skräp låter fukten få fäste och gör det svårare för taket att torka ordentligt. Ett rent tak är också lättare att skotta på vintern.

Snörasskydd

Ett konkret sätt att förbereda sig inför vintern är att skaffa ett snörasskydd som monteras på taket och förhindrar snömassor och is att rasa ner och eventuellt skada människor eller saker på marken. Snörasskydd kommer i många olika varianter och lösningar för olika typer av tak, hör med din takleverantör eller en takläggare om vad som kan passa för just ditt tak. Kom ihåg att du endast bör skruva eller på annat sätt fästa saker på ditt tak om du känner dig säker på uppgiften, går något fel kan din försäkring upphöra att gälla om du inte skött monteringen korrekt.

Har du egna tips eller frågor om att säkra taket mot snö? Kommentera nedanför artikeln eller på Byggmentors takforum.

Allt du behöver veta om shingel och shingeltak

Allt du behöver veta om shingel och shingeltak

Shingel är idag ett relativt populärt val för många husägare när de lägger nytt tak. Med takshingel får man ett kostnadseffektivt takmaterial som har lång livslängd. Dagens typer av shingel brukar dessutom se rätt snygga ut, vilket gör shingeltak tilltalande även ur estetisk synvinkel. Dela gärna med dig av egna frågor eller tips i kommentarsrutan eller på Byggmentors takforum.

Takshingel – en utveckling av takpapp

Shingel påminner en del om vanlig takpapp, både till utseende och komposition. Ett shingeltak består av en glasfiberfilt kombinerat med bitumen (ungefär som asfalt) vilket gör att det lätt kan misstas för att vara ett papptak. En stor fördel med shingel som tak är att det är brandsäkert (mycket svårt att antända), det är lätt att lägga och materialet är jämfört med andra typer av takmaterial relativt enkelt och flexibelt att arbeta med. Det är också möjligt att förstärka ett gammalt papptak genom att lägga på takshingel(som dock måste passa underpappens mönster och form). 

Styrkor och svagheter

Som sagt är shingel ett prisvärt alternativ när det är dags för takomläggning eller husbygge, ett tak med hög livslängd som ändå inte kostar skjortan. En nackdel med shingeltak är dock att de inte är särskilt bra lämpade för extrema mängder snö, vilket gör att shingel antagligen är att föredra ju längre söderut i Sverige du bor.

I takshingel finns krossat skiffer som bidrar till ökad stabilitet och hållbarhet, men ska taket läggas i områden med mycket snö på vintern bör du höra med takläggaren om alternativ (till exempel plåttak) eller om shingeltak som är särskilt anpassat för hård vinter.

Läs gärna Byggmentors tidigare guide för den som ska skaffa nytt tak.

Vad kostar shingel och shingeltak?

Anlitar du en takläggare får du räkna med en arbetskostnad på 400-600 kr/timmen exklusive moms för varje takläggare. Takomläggning är dock ROT-avdragsberättigande vilket halverar arbetskostnaden upp till 50 000 kr/person och år.

Själva materialet varierar mycket i pris, oftast ligger normalt shingeltak på runt 80-200 kr/kvadratmeter. Ofta kan du genom en takläggare få rabatt på materialet, be gärna om offert på materialet och jämför sedan med vad du hittar för pris på egen hand. Om du dessutom kontaktar några olika takfirmor som lägger shingeltak ökar chansen att matcha deras erbjudanden och hitta ett bra pris.

Några vanliga märken du kan stöta på när du letar shingel är Isola, Icopal och Tegola Canadese, men det finns givetvis många andra varianter och varumärken.

Har du egna tips eller frågor kring shingeltak? Dela med dig i kommentarsrutan eller på Byggmentors takforum.

Papptak – tips när du ska lägga takpapp

Papptak – tips när du ska lägga takpapp

Så kallad takpapp är ett mycket vanligt material på svenska hustak. Både som underlagspapp eller som ett eget fungerande tak är papptaket idag något de allra flesta som ska genomföra en takomläggning måste skaffa eller byta. Byggmentor tittar närmare på att lägga papptak. Har du själv lagt papptak? Berätta gärna om vad det kostade och om dina egna erfarenheter, eller ställ frågor om papptak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Missa inte våra övriga artiklar om tak: guide till att skaffa nytt tak, tegeltak och shingeltak.

Ytpapp och underlagspapp blir papptak

Först måste man komma ihåg att ordet takpapp kan omfatta både underlagspapp, som alltså bildar underlag till det ”riktiga” taket, samt ytpapp som fungerar som ett eget tak. Oftast väljer man att använda enbart ytpapp när lutningen tillåter och man nöjer sig med en enkel lösning för sitt tak (ju mindre lutning på taket desto större är behovet av underpapp). Dock kräver oftast även yttakpapp en underlagspapp att vila på.

Att lägga takpapp och/eller papptak

Idag används ofta så kallad ”listtäckning” när man ska lägga takpapp. Listtäckning innebär att takpappen kommer på rulle och läggs ut i lodräta våder som sedan spikas fast i lister mellan taknock och takfot. Sedan täcks skarvarna med en decimeter lång pappremsa. Med ett papptak som läggs med listtäckning kommer man bara behöva spika i listerna och inte i själva brädorna som utgöra takets stomme.

En annan metod för att lägga takpapp är slättäckning. Då läggs pappvåderna horisontellt med några centimeters överlappning. Vilken metod du bör använda dig av varierar beroende på tycke och smak, typ av takpapp, och vad du kan tänka dig att betala. Hör därför alltid med takläggaren om vad deras rekommendation är.

Vad kostar det att lägga papptak?

Kostnaden för ett papptak är dels det du betalar för själva materialet – alltså underpapp, ytpapp, verktyg, övrigt material – samt också arbetskostnaden för en eventuell takläggare. Är du händig kan du nog klara av att lägga papptak själv men kom ihåg att du då oftast inte får någon garanti på ditt papptak. Det ska du dock begära av en takläggare som du betalar för jobbet.

Kostnad för papptak – arbete

En takläggare kostar ungefär mellan 450-700 kr/timmen inkl. moms att anlita, och ett normalt papptak på ett normalt svenskt hus brukar ta ungefär 40-60 arbetstimmar för en takläggare att lägga. Man brukar också ange ungefär mellan 150-300 kr/m2 tak för både material och arbete som ett riktmärke.

Alla projekt är dock olika och alla tak har sina egna förutsättningar vad gäller lutning och detaljer, ta därför alltid in flera offerter för att du ska kunna välja den som känns bäst och inger förtroende och erbjuder ett bra pris.

Vanligtvis blir det något dyrare att anlita en takfirma som lägger papptak om du bor i en större stad samt om du kontaktar takläggaren under högsäsong. Har du god framförhållning ökar chansen till en billigare affär.

Prisexempel olika typer av takpapp

Här är några olika typer av takpapp och vad de kostar hos olika leverantörer (jämförelse gjord hösten 2011). När du väger papptak mot andra typer av takpapp är det värt att notera att livslängden för papptak är ungefär 25-30 år, därefter kommer det antagligen behöva bytas ut.

Ofta är de lite dyrare varianterna av takpapp mer sannolika att få några år extra i hållbarhet, därför kan en högre investeringskostnad ibland vara motiverad. Hör med bygghandeln och/eller takläggaren om vilken takpapp du bör använda. Notera att takpappen levereras i olika stora förpackningar, se därför alltid vad priset blir per kvadratmeter när du räknar fram din takbudget.

YAM 2000 (underlagspapp, 12*0,7 m)…99,95 kr
YAP 2200 (underlagspapp, 15*0,67 m)…269 kr
T-emballage (underlagspapp, 25 m2)…989 kr
Icopal Micoral klisterkant (underlagspapp, 15*0,7 m)…199 kr

SAM (ytpapp, 10*0,7 m)……269 kr
Glaciär(ytpapp, 7*1 m)……589 kr
T-emballage (ytpapp, 7m2)…543 kr

Har du själv lagt papptak? Berätta gärna om vad det kostade och om dina egna erfarenheter, eller ställ frågor om papptak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Nytt tak – kostnad och tips för bra pris

Att lägga nytt tak kostar en hel del men det är å andra sidan en åtgärd som antagligen också höjer värdet på ditt hus. Byggmentor tittar närmare på vad nytt tak kostar, skillnaden i pris mellan olika typer av tak samt vad du kan göra för att hitta nytt tak billigt utan att tumma på kvaliteten. Vill du diskutera eller ställa frågor om tak rekommenderas Byggmentors takforum.

Vad kostar olika typer av tak?

Antagligen har du redan bestämt dig för en typ av tak på ett tidigt stadium men det kan ändå vara värt att jämföra priser för olika typer av tak för att få en överblick. Olika tak kostar olika mycket (läs mer i våra specifika artiklar om tegeltak, shingeltak och plåttak), och med högre pris kommer oftast också längre livslängd och bättre isolerande egenskaper, även utseende spelar en stor roll. Är ett estetiskt tilltalande nytt tak viktigt kan du räkna med en högre kostnad. Hör med en takläggare eller leverantörer av takmaterial om du behöver råd inför just ditt takbyte.

Här är grovt uppskattat pris per kvadratmeter för olika typer av nytt tak. Kostnad och storlek på tak hänger också ihop, ju större tak desto lägre pris per kvadratmeter brukar gälla. Priserna gäller material av normalkvalitet och enbart materialkostnaden, alltså inte eventuell arbetskostnad. Priset är angivet i kr/m2.

Plåttak________________70 – 150 kr
Betongpannor______100 – 140 kr
Lertegelpannor_____130 – 200 kr
Papptak_______________50 – 100 kr
Shingel________________90 – 140 kr
Sedumtak_____________500 – 600 kr

På denna materialkostnad för olika typer av nytt tak behövs även ytterligare material, rännor, underlagspapp, läkt med mera. Räkna därför med ytterligare 50-100 kr/kvadratmeter i ren materialkostnad.

Nytt tak, kostnad för arbete

Att lägga tak själv klarar den händige men vill du vara säker på att det blir korrekt utfört samt få garanti bör du anlita en takläggare (efter att ha kontrollerat dennes F-skatt och referenser). Denna del av den totala kostnaden är alltså arbetskostnad och omfattas av ROT-avdraget. Det betyder att arbetskostnaden halveras upp till 50 000 kr (mer om ROT-avdrag).

Ofta får du ett helhetspris per kvadratmeter när du anlitar en takentreprenör för att lägga nytt tak, kostnad för material respektive arbete ska dock alltid specificeras separat på både offert och faktura.

Arbetskostnad per timme för tak

En arbetskostnad per timme på mellan 400 och 600 kr är ett ungefärligt prisspann (innan ROT-avdrag och inklusive moms). Man kan schablonräkna med att en takläggare hinner med att lägga två kvadratmeter nytt tak per arbetad timme. Alltså kan arbetskostnad/m2 sägas ligga på cirka 150-300 kr.

En annan väldigt grovhuggen schablon är att materialet står för ungefär en tredjedel av kostnaden för nytt tak, resten är arbetskostnad. Se gärna vår generella guide till att anlita hantverkare och byggfirmor. Detta gäller förstås inte alltid men funkar som ungefärlig utgångspunkt. För dyrare tak (som till exempel lerpannor i räkneexemplet längre ner) blir självklart materialdelen av kostnaden högre än en tredjedel.

Det som gör att priset varierar väldigt mycket på just arbetsdelen är bland annat:

 • Geografi, oftast är det något dyrare att anlita hantverkare i storstäder än på mindre orter.
 • Hur stort jobbet är. Rör det sig om ett stort nytt tak på över 100 m2 ökar chansen till ”mängdrabatt” jämfört med ett mindre jobb där det handlar om papptak på en friggebod.
 • Tar du kontakt med flera olika takentreprenörer sätter du dig själv i en bättre sits där du kan jämföra pris och kanske förhandla ned den offert du väljer att köra på.
 • Tid på året påverkar, väljer du att lägga nytt tak under lågsäsong för takläggarna kan du komma undan med lägre kostnad. Därför är det bra att ha god framförhållning för att kunna anpassa sig till just de takentreprenörer som är verksamma i din region.
 • Takets egenskaper påverkar också hur lång tid arbetet tar och därmed också arbetskostnaden, är det mycket vinklar och vrår samt annorlunda lutning ökar priset.

Räkneexempel på kostnad för nytt tak

1. Med ovanstående pris på nytt tak blir kostnaden som följer för ett nytt tak på 100 kvadratmeter med lerpannor där vi anlitar en takläggare (vi räknar på snittpriset för de olika kostnadsdelarna):

Lertegelpannor……………16 500 kr (165*100)
Övrigt takmaterial…….…….7 500 kr (75*100)
Total materialkostnad…..24 000 kr

2. Arbetskostnaden per timme beräknar vi då till 500 kr, och uppskattat antal timmar för att lägga nytt tak på 100 m2 med kringarbete till 70. Detta är alltså innan ROT-avdrag och inklusive moms:

Arbetskostnad totalt………35 000 kr (70 timmar à 500 kr)

3. Nu utnyttjar vi ROT-avdraget vilket halverar arbetskostnaden:

Arbete efter ROT-avdrag..17 500 kr (35 000/2)

4. Sedan brukar även resekostnad (inte ROT-berättigande) läggas till:

Resekostnad…………………..3 000 kr

5. Då har vi till slut kommit fram till totalt pris för nytt tak, kostnad efter ROT-avdrag:

Materialkostnad……………..24 000 kr
Arbetskostnad………………..17 500 kr
Resekostnad…………………….3 000 kr
Nytt tegeltak 100 m2……….44 500 kr

Detta är endast en grovhuggen beräkning men som nog ändå kan ge en fingervisning om vad nytt tak kostar. Dela gärna med dig av egna erfarenheter eller ställ frågor om tak, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors takforum.

Andra artiklar du kan ha nytta av:

Renovera, laga och byta tegeltak

Har du tegeltak på huset är det ett faktum att du förr eller senare måste byta ut hela eller delar av det. Men att byta tegeltak behöver inte vara ett omöjligt jobb, och det går att komma undan relativt billigt om du anlitar en takläggare. Byggmentor går igenom vad du bör tänka på när det gäller att underhålla, renovera och byta tegeltak. Har du frågor om att laga tegeltak? Eller egna erfarenheter av takbyte? Berätta gärna i en kommentar efter artikeln eller på Byggmentors takforum.

Så kontrollerar du ditt tegeltak regelbundet

Ungefär en gång om året bör du se över ditt tegeltak (och resten av huset, se Byggmentors checklista). Ta dig upp på taket, och leta efter takpannor som skadats eller lossnat. Försök också identifiera ställen där det ser ut som att fukt samlar sig, vilket kan betyda att något är fel med själva takkonstruktionen.

Du bör också alltid plocka bort lösa delar på taket eller skräp som samlats på det. Tegeltak har en del skrymslen och vrår och det är därför viktigt att verkligen se över hela taket. Samlas skräp kan det leda till att fukt får fäste och om tegeltaket inte är hundraprocentigt rätt byggt kan konsekvenserna bli ödesdigra om fukt och vatten tillåts tränga ner genom taket och in i huset.

Kontrollera och byta läkt på tegeltak

Läkten, både tegelläkten och ströläkten är det ditt tegeltak vilar på och bör också kontrolleras. Skulle denna konstruktion ruttna försvagas tegeltakets stabilitet och bör bytas snarast. Leta efter tecken på fuktskador eller ruttnat trä. Att sätta ny läkt är något mer avancerat än att bara byta ut teglet, så avser du att göra takbytet själv bör du se om läkten också behöver bytas innan du sätter igång.Laga, reparera, byta tegeltak

Första steget i att byta tegeltak

Det självklara steget i ett tegeltaksbyte är att ta bort de gamla pannorna. Nya takpannor ger taket ett nytt och fräscht utseende och är en nödvändighet efter att livslängden för tegeltak gått ut. Normalt håller ett tegeltak i minst 40 år, och minst det dubbla om det sköts om korrekt och trasiga enstaka pannor byts ut, därefter kan det bli dags att fundera över att lägga nya tegelpannor.

Kom ihåg att ett inköp av nya tegelpannor kostar (se prisguide längre ner i artikeln) och väger en hel del. Se därför till att du har lämplig teknik eller andra hjälpmedel tillgängliga inför takbytet för att få upp allt tegel på taket (exempelvis en transportör eller upplyftning med kran).

Steg för steg för att reparera och byta tegeltaket

Oavsett om du lägger nytt tegeltak själv eller om du anlitar en takläggare är det bra att ha koll på den övergripande processen för att reparera eller byta tegeltak.

1. När de gamla pannorna är borttagna kan den underliggande konstruktionen inspekteras och vid behov bytas eller repareras.

2. Gå igenom läkt och nockbrädan (taknocken är den högsta punkten på taket). Byt ut dessa mot nytt fräscht material av samma typ och storlek om de verkar vara ruttet eller fuktskadat. Ruttet eller fuktigt trä känns ofta mjukt och har missfärgningar.

3. Passa även på att byta eller laga vindskivorna, de som sitter på kortsidorna av taket. Det är alltid klokt att passa på när du ändå är uppe och lagar tegeltaket. Vindskivor kan du oftast bända loss med exempelvis en kofot, sedan köper du eller snickrar till nya. Ett tips är att spara de gamla och använda dessa som mall för de nya vindskivorna.

4. Kontrollera det underliggande taket också, ofta papptak. Samma princip gäller som för tegeltaket. Laga mindre fel och byt ut det om det verkar gammalt och är skadat eller ruttnat på flera platser.

5. Därefter är det dags att lägga ny läkt, ströläkt läggs lodrätt och tegelläkten läggs lodrätt. Detta är ett viktigt moment, hör med leverantören av ditt takmaterial kring exakta instruktioner för hur läkten ska läggas. Är du minsta osäker på hur du lagar tegeltak bör du anlita en takläggare. Ett felaktigt lagt tak är något som kan kosta mycket pengar att åtgärda, bra mycket mer än att göra det rätt från början.

6. Lägg nya tegelpannor på taket. Praxis är att pannorna börjar läggas längst ner i det högra hörnet av taket. De yttersta pannorna brukar spikas fast för att hålla resten av tegelpannorna på plats. Kontrollera att dina tegelpannor har färdiga hål för detta när du köper dem, detta besparar dig arbetet med att göra egna hål.

7. Till sist läggs nockpannor högst upp. Grundprincipen att alltid jobba nedifrån och upp är bra när det gäller tak. Vindskivorna sätts på plats och vips – du har ett nytt, fräscht och lagat tegeltak!

Kostnad för att byta eller laga tegeltak

Vad kostar det då att lägga nytt tegeltak? Först och främst måste man titta på materialkostnaden som ju är ett faktum oavsett om du utför arbetet själv eller anlitar någon. Dock kan det ofta vara så att takläggare som har lite erfarenhet i branschen kan köpa in material till särskilt rabatterade priser.

Tegeltak är generellt något dyrare än en del andra takmaterial men det är å andra sidan hållbart och klassiskt stilrent. Räkna med en materialkostnad på mellan 100 och 250 kr/kvadratmeter för både själva tegelpannorna och övrigt material. Det kan utan problem bli dyrare än så om du siktar på mer exklusiva pannor.

Arbetskostnaden varierar kraftigt beroende på hur omfattande reparaion eller lagning av taket du vill utföra. Att anlita en takläggare kostar på ett ungefär 500 kr i timmen och arbetstiden för att helt byta ett tegeltak kan ligga på allt från 80 till 250 arbetstimmar. Läs mer om pris för att anlita hantverkare här.

Sänk kostnaden för att byta tegeltak

Det finns ett par tips som är bra att tänka på när du anlitar en takläggare för hjälp med tegeltaket:

 • Begär in offerter från flera olika takläggare. Då kan du jämföra deras priser och se om någon sticker ut mycket åt något håll.
 • Se till att takläggaren specificerar vad som är arbetskostnad och vad som är materialkostnad. Hör efter om de får rabatter på materialinköp eller om du hellre bör sköta det själv.
 • Utnyttja ROT-avdrag som gäller när du lagar eller byter tak. Det innebär att du får halvera arbetskostnaden för tegeltaksbytet upp till 50 000 kr. Får du en offert på 80 000 kr i arbetskostnad innebär det att priset efter ROT-avdrag blir 40 000 kr. Observera dock att ROT-avdrag inte gäller materialkostnaden.

Har du frågor om att laga tegeltak? Eller egna erfarenheter av takbyte? Berätta gärna i en kommentar här nedanför eller på Byggmentors takforum.

Takfönster – 10 tips för bra resultat och billigt pris

Att skaffa takfönster kan höja intrycket av en övervåning eller ett vindsutrymme rejält. Ljusinsläppet med takfönster blir rejält och förvandlar mörka utrymmen till ljusa ytor som är trivsamma att leva på. Vi går igenom 10 bra tips för att skaffa takfönster till rimligt pris med lyckat resultat. Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Takfönster har flera fördelar

När du börjat tänka på att installera takfönster gäller det att väga kostnaden (oftast något dyrare än för vanliga fönster) mot de många fördelarna. Förutom ljusinsläppet som blir större med ett takfönster är dessa också bra för vädringen av det rum de placeras ovanför. På så sätt skapas ett naturligt omlopp för luften i huset, från bottenvåning och upp, ut genom taket.

Takfönster är också en typisk investering som ger tillbaka mer än vad den kostar eftersom takfönster i de allra flesta fall höjer värdet på villan. Med ROT-avdraget blir det oftast en engångskostnad som i slutändan smakar mer än den kostar.

Hur stort ljusinsläpp vill du ha?

Tumregeln är att ett takfönster ska sitta diagonalt längs taket, så högt upp som möjligt, för maximalt ljusinsläpp. Använder man sig av en takkupa med lodräta fönsterglas blir ljusinsläppet mindre. Ljusinsläppet från takfönstret måste också ställas mot om du vill ha en bra utsikt, då är givetvis en lägre placering att föredra.

Med ljus kommer värme

En liten varningsflagga för den som satsar på maximalt ljusinsläpp: tänk på värmen. Med mycket ljus kommer också värmen. Idag finns det många lösningar för takfönster som kan skärma av eller skydda för att minska värmeinsläpp under årets varma månader. Det innebär dock att du får lägga på några kronor för totalkostnaden för dina takfönster.

Lutning på taket för takfönster

Exakt vilken lutning du har på den del av taket där du vill installera takfönstret avgör exakt hur mycket ljus du kan släppa in. Lutningen avgör också vilka typer av fönster som är aktuella. Här är det viktigt att rådfråga en takfönsterinstallatör som har koll på vilka takfönster som är lämpliga för vilken taklutning. Generellt brukar man säga att taket måste ha en lutning på minst 15 grader för att takfönster ska vara ett gångbart alternativ.

Pivå- eller topphängning?

Två vanliga typer för hur takfönster monteras i ditt tak är pivåhängning och topphängning. Pivåfönster sitter fast på sidorna och kan vridas upp och ner medan topphängda takfönster sitter fast längs överkanten.

Vilken typ du bör välja hänger en del på personligt tycke och smak, men pivåfönster kan oftast vara enklare att hålla rena. Pivåfönster är också mer flexibla när det gäller olika taklutningar (upp till 90 grader) medan topphängda fönster oftast inte klarar mer än 50.

Välj rätt typ av takfönster

Det finns många varianter av takfönster, här är en beskrivning av några av de vanligaste lösningarna:

 • Vanligt takfönster – ser ut ungefär som ett helt vanligt fönster med skillnaden att det sitter i ett tak.
 • Takkupol/takkupa – bra för tak med flack lutning.
 • Takbalkong – när ett takfönster också fungerar som öppning till en liten takbalkong.
 • Ljustunnel – en särskild konstruktion som transporterar ljus från takfönster till en annan del av huset via rör med reflekterande insida.

Installera takfönster

Att installera ett takfönster är lite knepigare än en vanlig fönsterinstallation: Taket är en speciell del av huset och arbetet omfattar både att skära ut en del av taket samt att montera ett takfönster med lutning. Är man minsta osäker på processen bör man inte försöka sig på det själv utan anlita en fönsterinstallatör.

Bygglov för takfönster

Bygglov delas ut av din kommuns byggnadsnämnd och olika kommuner har olika regler, därför ska du alltid kontakta kommunen och höra vad som gäller. Takfönster brukar inte behöva bygglov men i vissa fall kan det krävas, exempelvis om det innebär insyn från grannarna eller om utseendet på huset kraftigt förändras.

Pris takfönster – vad kostar det?

Dels måste man se en takfönsterinstallation i två delar – priset för själva fönstret (materialkostnad) och det du betalar för installationen/monteringen (arbetskostnad).

Ett normalt takfönster går utan problem att hitta från 3 000 kr/st för billiga modeller, upp till 15 000 – 20 000 kr/takfönster för mer ovanliga eller lyxiga varianter med särskilda finesser. Platta takfönster eller takkupoler är oftast något dyrare än vanliga takfönster.

Arbetskostnaden för att montera takfönster varierar, men räkna med mellan 10 och 20 arbetstimmar för att installera ett takfönster. Vad det blir i slutändan beror på vilken hantverkare du sluter avtal med, men räkna med 500 kr/timmen. För en normal takfönsterinstallation landar arbetskostnaden alltså på någonstans kring 5 000 – 10 000 kr. på denna del kan du utnyttja ROT-avdraget, vilket halverar arbetskostnaden.

Hur sänker jag priset på takfönster?

Dels kan du själv jaga rabatter och nedsatta priser för att hitta billigare takfönster, men oftast har fönsterinstallatörerna själva de bästa rabatterna redan. Det du däremot kan spara pengar på är att alltid prata med flera olika fönsterinstallatörer för att kunna jämföra deras priser och erbjudanden.

Sedan är det bara att förhandla och ställa deras erbjudanden mot varandra, ofta kan du då få ner priset i offerten med några tusenlappar. Med god förhandling och ROT-avdrag kan en takfönsterinstallation bli ett prisvärt sätt att öka både ljusinsläppet och värdet på villan.

Har du själv takfönster? Eller funderar du på att skaffa? Ställ gärna frågor eller kom med tips i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors fönsterforum.

Andra artiklar om fönster och tak:

Kontrollera villans tak, grund och fasad

När vädret blir allt varmare blir det också dags att göra din årliga kontroll av din villa. Att gå igenom minsta detalj är svårt men med Byggmentors guide får du tipsen för att kunna genomföra en effektiv kontroll av ditt hus eventuella behov av renovering eller allmänt fix.

Överväg byggnadsställning

För att kunna undersöka exempelvis tak och detaljer högt upp på fasaden behöver du komma upp från marken. Att göra detta via en stege funkar givetvis men det är sannerligen inte den säkraste lösningen. Att hyra en byggnadsställning kan ofta vara ett smart drag som i slutändan gör att du kan jobba mer effektivt och tryggt.Kontrollera grund, tak och fasad

Hör med din bygghandlare eller närmaste uthyrare av byggredskap och verktyg om en rullställning, ofta kan du även få tips på hantverkare som monterar den, även om det för den normalhändiga går utmärkt att göra själv. En byggnadsställning kostar inte mer än en hundralapp eller två per dygn. Kom ihåg att mäta upp vilken höjd du behöver komma upp på innan du skaffar ställningen. Passa även på att hyra en takställning om du vet med dig att du behöver komma upp högt på taket. En takställning hjälper dig att vara stabil och trygg uppe på taket och kostar även den sällan mer än 150-200 kr/dygn.

Uppifrån och ner – taket först

Kontrollera taket först av allt, och för ett tak som ger skydd på utsidan behöver det vara fungerande även på insidan. Börja därför med att ta dig upp på din vind eller motsvarande utrymme i din villa för att gå igenom takets insida samt vinklar och vrår. Leta efter uppenbara sprickor eller flagningar som inte hör hemma på ett ”friskt” tak.

Det du ska leta efter på utsidan är ungefär samma sak. Titta särskilt efter takdelar som släppt och mer eller mindre ligger lösa. Takpannor, takplåt eller andra takdelar ska alltid sitta på plats, annars riskerar du allvarliga fuktproblem längre fram.

Var extra uppmärksam på takets vinklar och möten med andra delar av konstruktionen. Takfoten och taknocken är särskilt utsatta för tidens tand och bör få extra uppmärksamhet. Annars gäller det mest att leta efter, och få bort, löst skräp på taket samt att kolla efter fuktigt material på själva taket eller strax under det.

Fasad och vindskivor

Kontrollera vindskivorna, på takets sida, och fasaden på liknande sätt som själva taket. Först tittar du efter synliga brister, sprickor eller flagnande färg exempelvis. Titta också efter rost på eventuella metalldelar.

Undersök takränna och stuprännor efter skräp som blockerar flödet och se till att konstruktionen fortfarande är hel. Det är billigare att åtgärda ett litet fel nu än ett stort fel om ett par år. Se även till att stupröret inte lämnar utrymme för angrepp av skadedjur, kolla efter glipor längs själva röret och att det är tätt mot dagvattenbrunnen.

Särskilt fokus på trä

Trä är ett bra material på många sätt men det kräver att du är extra uppmärksam på fuktskador. Först går du över exempelvis träfasad med ögon och händer för att leta efter missfärgningar och områden som är uppenbart fuktskadade: Tumregeln är att du inte ska kunna trycka in något hårt, udden på en kniv till exempel, utan motstånd. Är det för mjukt och för dåligt motstånd kan det vara dags att byta ut ditt träverk.

Även om du bara upptäcker små fuktangrepp som kan verka obetydliga är det viktigt att undersöka vad källan är och se till att det inte förvärras. En liten fuktskada försvagar konstruktionen och kan leda till mer vatten som orsakar värre skador och till slut försvagar hela konstruktionen.

Kontrollera grunden

Du bör regelbundet kontrollera den del av din husgrund du kan se med blotta ögat, både utifrån och inifrån. Återigen gäller det att leta efter synliga skador och fuktangrepp. Ska du genomföra en dränering runt huset eller av annan anledning utför grävarbeten på tomten är det lämpligt att passa på att genomföra en grundlig kontroll av grunden då.

Vilka tips har du när det gäller att undersöka och kontrollera villan utvändigt? Dela med dig av tips och frågor i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

6 tips för dig som ska byta plåttak

Vad kostar det att byta plåttak? Går det att sänka priset? Vilka sorters plåttak finns att välja på? Vad ska man tänka på när man byter plåttak, och väljer hantverkare som utför arbetet? Frågorna inför ett takbyte är ofta många, Byggmentor går igenom det du behöver ha koll på inför byte till nytt plåttak. Hittar du inte svaren du söker här? Prova gärna att ställa en fråga på Byggmentors takforum.

Missa heller inte vår övergripande genomgång av vad du ska tänka på när du lägger nytt tak.

Varför plåttak?

Att välja just plåt till taket är ofta en fråga om tycke och smak. Men två uppenbara fördelar med att byta till plåttak är att det är ett väldigt brandsäkert material som håller tätt fenomenalt bra (andra vanliga takmaterial är tegelpannor och shingel).

I Sverige, och särskilt i de norra delarna, är plåttak en effektiv lösning eftersom snö lätt glider av vilket minskar antalet gånger du behöver skotta taket. Plåttak är generellt enkla att hålla rena. Det är dock viktigt att regelbundet se till att inget skräp ligger på taket eftersom de på lång sikt kan orsaka skador med fukt och rost.

Takplåt är också ett relativt lätt material viktmässigt och passar därför bra för lite äldre konstruktioner som kanske inte klarar tyngden av exempelvis betongtak. Ett plåttak som läggs korrekt kan ha en livslängd på uppemot 80 till 100 år med rätt underhåll, det gör att investeringskostnaden måste ställas mot att ditt tak förmodligen kommer att hålla väldigt länge. Jämför exempelivs med papptak.

Välj rätt typ av plåttak

Först ska vi kanske vara tydliga med vad ”rätt” betyder – ”rätt” som i det plåttak som passar din smak och behoven du och din villa har. Takplåt kan fås i många varianter och utföranden, med olika egenskaper och prisnivåer. En takomläggning eller ett nytt tak är en stor investering och du ska se till att hitta ditt drömtak.Byta plåttak - det här bör du tänka på

Genom att först skaffa dig en egen uppfattning genom denna guide och sedan rådfråga din plåtleverantör och/eller takläggare kan du på bästa sätt hitta det plåttak som är rätt – för just dig. Våga fråga om du inte förstår de termer som används. Ett ord man ofta stöter på är ”bandtäckning”, plåttak som läggs som färdiga band på taket. Detta är en vanlig metod för att lägga plåttak idag. En annan lite äldre metod är skivtäckning.

Varianter av plåttak

Falsat plåttak är en vanlig lösning och anses vara ett snyggt tak av många, även om det kanske inte är lika kostnadseffektivt som andra typer av tak. Falsad takplåt finns precis som de flesta sorters takplåt i många olika färger, vanliga färger är bland annat svart, aluzink, rött och grått.

Många vill slippa det klassiska plåtutseendet och mer få en känsla av tegelpannor, vilket inte är ett problem. Det finns idag flera olika typer av plåttak som är gjorde för att se ut som pannor.

En annan faktor som skiljer olika takplåtar åt är tjockleken och hur väl de står emot väder och vind. Hör med din takleverantör om vilken plåt som passar bäst för ditt hus och dina behov.

När man talar om plåttak på facksvenska används ofta ordet ”profiler” eller ”plåtprofil”, vilket syftar på olika typer av plåt. Vilken sorts plåttak du till slut lägger beror också på vilken lutning du har, hör med din takleverantör om vad de rekommenderar och prata gärna med flera olika plåtslagare för att få deras synpunkter.

Pris för plåttak

Även om du inte alltid bör stirra dig blind på just priset för ditt nya plåttak utan istället gå på vad som är bäst för din villa eller ditt radhus, vilken takläggare som inger bäst förtroende och livslängd, så vill de flesta ha en ungefärlig prisuppgift för vad det kostar att lägga nytt plåttak.

Räkna med runt 800 kr per kvadratmeter tak (både arbetskostnad för hantverkare och takplåt samt övriga materialkostnader såsom läkt, råspont, papp, verktyg med mera) så får du en ungefärlig summa. Det går dock att hamna neråt 600 kr/kvm utan problem, och väljer man exklusiva lösningar kan du hamna en bra bit över tusenlappen/kvm.

Tänker du göra arbetet själv kan du räkna på mellan 300 – 500 kr kvadratmetern i ren materialkostnad. För generell arbetskostnad för hantverkare per timme, vilket går att applicera även på takläggare eller plåtslagare, rekommenderar vi vår guide för priser för hantverkare.

Vad påverkar priset?

Faktorer som påverkar priset är:

 • Var i Sverige du bor.
 • Hur högt upp taket ligger (antal våningar).
 • Kvalitet/typ på takplåten.
 • Om råsponten måste bytas eller inte (råspont är det grova trä som plåttak ofta vilar på).
 • Andra detaljer på taket som måste bytas i samband med själva takbytet.
 • Hur väl du förhandlar med hantverkarna om arbetskostnaden och materialkostnaden.

Bli en bra beställare när du byter plåttak

Tänker du anlita någon för att byta ut plåttaket gäller de vanliga viktiga punkterna för att anlita hantverkare. Se till att de specificerar både material och beräknad arbetskostnad innan du sluter avtal med dem. Kontakta alltid flera entreprenörer för att få ett hum om vad priserna för ditt takbyte ligger på ett ungefär.

Tar du in fler offerter på plåttaket kan du dessutom matcha dessa och antagligen också förhandla fram en bättre affär. Du som kund ska vara ”i förarsätet” och inte nöja dig med någon hantverkare som inte kan uppfylla dina krav och önskemål.

Att lägga nytt plåttak ger rätt till ROT-avdrag vilket innebär att du får dra av halva arbetskostnaden (alltså inte kostnaden för själva takplåten eller resekostnader för hantverkarna). ROT-avdraget görs direkt av hantverkaren, kontrollera så att de har koll på vad som gäller.

Har du frågor om plåttak eller egna erfarenheter och tips? Dela gärna med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Kanske vill du även läsa:

Villans kontrollpunkter – checklista

Takets livslängd

Takfönster för såväl papp- som plåttak

 

Isoleringsmaterial till villa

Att tilläggsisolera är ett populärt sätt att göra villan mer energieffektiv. Byggmentor går igenom några av de vanligaste isoleringsmaterialen för små och stora villor. Diskutera gärna dina egna erfarenheter av isolering eller ställ frågor, antingen i kommentarsfältet efter artikeln eller på Byggmentors forum för isolering, tomt och grund. Läs gärna också vår guide till energisnål isolering.

Mineralull – glasull och stenull

Mineralull är en typ av isolering som egentligen kan innebära flera olika varianter, till exempel glasull/glasfiber och stenull. Många isoleringsmaterial kommer som rulle, som färdiga skivor eller eller lösull (småbitar). Generellt brukar de flesta anses att färdiga skivor är att föredra där det finns plats.

Isolering med glasfiber/glasull

Glasull är en rätt miljövänlig isolering sett till hur den tillverkas. Denna typ av mineralull kan nämligen bestå av upp till 90 procent glas som återvunnits. Du kan, lite tillspetsat, alltså säga att du isolerar med dina gamla glasflaskor. Glasfiber/glasull är ett mycket vanligt isoleringsmaterial som kan köpas som skivor, lösull och rullar.

Glasullens fördel som isoleringsmaterial är att den står emot alla angrepp av svamp eller röta. En nackdel är att den inte är särskilt skonsam mot kroppen när du hanterar den, därför behöver du skyddskläder och andningsmask om du vill ge dig på att isolera med glasull själv.

Isolering med stenull

Stenull är ett isoleringsmaterial som skapats av diabas, en sorts sten. För- och nackdelar med stenull är ungefär desamma som för glasfiber – står emot svampangrepp och röta men kräver skyddskläder för att handskas med. En särskild egenskap som gör stenull populärt att använda vid isolering är att det är extremt motståndskraftigt mot eld.

Papper som isoleringsmaterial

Återvunnet papper blir idag bra isoleringsmaterial, även om det inte är så vanligt så används det ofta för vindsutrymmen (läs mer om tilläggsisolering av vind). Pappisolering har ungefär liknande för- och nackdelar som isolering med trä och är ett kostnadseffektivt sätt att tilläggsisolera. Eftersom pappersisolering (och isolering med träfiber) kommer i många olika varianter och är framtagna eller behandlade på olika sätt bör du rådfråga den handlare där du köper din isolering om vad som passar bäst för dina isoleringsbehov.

Cellplast/Frigolit (EPS)

Ett isoleringsmaterial som är enkelt att handskas med är frigolit, eller expanderad polystyren (EPS), en typ av cellplast. Materialet har goda isolerande egenskaper men är lättantändligt och får inte användas i flervåningshus.

Perlit

Inte det vanligaste isoleringsvalet i Sverige men ändå ett effektivt isoleringsmaterial som inte går att antända och som inte heller kan ruttna. Är särskilt bra för isolering i väldigt svåråtkomliga utrymmen och köps oftast in som lösfyllnad. Vanligast som isolering för tak och husgrund.Isoleringsmaterial för villan

Isolering med lin

Lin är ett organiskt isoleringsmaterial som är relativt kostsamt jämfört med flera andra typer av isolering men i gengäld är det miljövänligt. Lin kan köpas både som rulle eller färdiga isoleringsskivor.

Tjocklek på isolering i villa

Olika material har olika isolerande egenskaper men man kan utgå från att den genomsnittliga svenska villan behöver ungefär 250 – 300 millimeter isolering i ytterväggar och 200 millimeter på golv som ligger mot marken. På vinden kan det behövas mer, uppemot 350 – 400 millimeter. Rådfråga din leverantör av isoleringsmaterial om du är osäker.

Det kan också vara klokt att anlita någon för att utföra din tilläggsisolering om du inte är säker på hur arbetet ska utföras. Att tilläggsisolera berättigar till ROT-avdrag vilket gör att arbetskostnaden halveras (upp till 50 000 kr per person och år). Läs mer om ROT-avdrag 2012.

Lambda

När man talar om isolering brukar olika material oftast ha ett angivet lambdavärde. Ju lägre lambdavärde desto bättre isolerande egenskaper har isoleringsmaterialet. De flesta isoleringsmaterial har ett lambdavärde på mellan 0,030 och 0,045 W/mK (uttrycks ofta som exempelvis ”lambdavärde 30” för enkelhetens skull).

Kommentera gärna med frågor eller tips kring olika typer av isolering, eller diskutera ämnet på Byggmentors tomt- och grundforum.

Andra artiklar om isolering, mark och grund:

Glaspannor värmer huset med solenergi

Solstrålningen på sommaren i Sverige är lika hög som i delar av medelhavsländerna, mycket beroende på våra många timmar av dagsljus under sommarmånaderna. Det gör det faktiskt rimligt att använda sig av solenergi långt här uppe i norra Europa.

Glaspannor – modern form av solenergi

Självklart är det under sommaren som den största mängden energi genereras från solen, men även under vår och höst produceras en stor mängd energi. Systemet med glaspannor innebär att det inte är nödvändigt med strålande solsken för att energi ska utvecklas, ljuset räcker bra. Detta innebär att även en molnig dag bidrar till energiframställning. Tekniken är resultatet av flera års forskning och utveckling hos bolaget samt vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.Solen - en i princip outtömlig energikälla

Funkar både luftburet och vattenburet

Glaspannorna ger vackra tak. Solstrålarna når igenom pannorna och landar på en specialutvecklad absorbatorduk under dem vilken fångar upp solstrålarna. Under duken ligger en spalt där luften värms upp och cirkuleras. Energin som fångas upp integreras med de uppvärmningssystem som redan finns. Systemet passar både luftburna och vattenburna energisystem.

Elementen blir reservlösning

Det vanligaste är att systemet ansluts till ett vattenburet uppvärmningssystem via en ackumulatortank, men går även att använda till direktverkande el. Här går att komplettera elradiatorerna med några få fläktkonvektorer som ansluts till en ackumulatortank, och du får alla fördelar som ett vattenburet system har men till bråkdelen av kostnaden. Elelementen kan sitta kvar som reserv.

Bäst för lutande tak

Systemet kräver utrymme under taket, på råvind/krypvind/kattvind, där tekniken installeras, något som inte alla hus har. Det finns även hus med platta tak, där är det svårt att installera systemet med glaspannor.

När systemet integreras i en yttervägg byts takpannorna ut mot väggpaneler i glas. För varje enskilt hus skräddarsys väggpanelerna, de längsta kan vara upp till sex meter. Väggpanelerna genererar mer energi under vinterhalvåret eftersom infallsvinkeln för solstrålarna då är bättre än för ett tak.

Fördelar med glaspannor/solenergi

Billigt, miljövänligt, ofta estetiskt vackert. Passar luftburna och vattenburna energisystem, exempelvis bergvärmepump, luftvärmepump, pelletspanna, oljepanna eller elpanna. Glaspannan har generellt längre livslängd än vanliga takpannor i tegel eller betong, eftersom glaset är UV-beständigt och tål erosion bättre. Eftersom pannan är blank och viss värme genereras från taket, smälter snön underifrån och glider av. Endast en liten mängd snö stannar kvar på hustaket

Nackdelar med glaspannor/solenergi

En stor investering som dock återbetalar sig under rimlig tid. Utrymme krävs under taket, på rå-, kryp- eller kattvind, där tekniken installeras. Passar inte tak utan lutning.

Har du fler frågor om glaspannor eller solenergi? Eller egna erfarenheter att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar nedanför eller diskutera på Byggmentors forum.

Vänta inte för länge med din takomläggning

Diamanter må vara för alltid, men ditt tak är knappast av lika ädelt snitt. Att ta hand om ditt tak är en säkerhetsåtgärd du tjänar på i längden.

Vanliga svenska tak med takpannor har i regel en livslängd på mellan 40 och 60 år. Därefter bör takets ägare lägga om papp, pannor och läkt (bär- och ströläkt, alltså virke som ligger lodrätt och horisontellt för att hålla pannor på plats).

Om dina pannor är av tegel eller betong håller de generellt längre och kan antagligen användas vidare efter att du bytt ut det pannorna vilar på.

Hållbarhet för tak

Ett papptak är av naturliga skäl inte lika hållbart, ungefär 20 år kan du räkna med innan du bör byta ut det. Tak av plåt hamnar mittemellan och håller mellan 30 och 40 år. Takomläggning - vänta inte för länge

Ovanstående tidsangivelser är bara ungefärliga, det som i slutändan avgör är hur just ditt tak mår. Att byta tak kan den händige lyckas med själv men tänk på att det kan bli tråkiga konsekvenser om något går fel. Var säker på att du klarar av uppgiften eller anlita en professionell takentreprenör.

Takvård – sju tips för att tackla taket

1. För att maximera ditt tak livslängd bör du regelbundet vårda ditt tak, försök att göra det till en tradition varje vår eller sommar.

2. Bort med skräpet! Rensa noggrant bort växter och annat skräp från ditt tak. Använd en borste och spola gärna av med en mjuk stråle. Förebygg mer skräp genom att kapa eventuella grenar som hänger över ditt tak. Spana också efter sprickor eller frostsprängning.

3. Börja gärna med nocken, alltså den högsta delen av taket. Kontrollera att inga pannor eller någon plåt hamnat fel, och åtgärda de som eventuellt gjort det. Skulle någon panna flyttats nämnvärt bör du kontrollera att inga skador uppstått på den. Sedan är det bara att fortsätta tills hela taket är inspekterat och godkänt. Glöm inte att taket har en underdel, mät med en fuktmätare från insidan och var extra noga vid nocken och i takets vinklar.

4. Vind är ett av alla de element som kan skada ditt tak. Här gäller att hålla särskild uppsikt över gavlar och vindskivor så att de inte tagit skada. Titta gärna efter material som murknat.

5. En viktig del av taket är allt runtomkring – vinklar, ventilation och rännor. Sunt förnuft räcker långt, se helt enkelt till att rensa bort skräp och annat som inte ska vara där. Titta också efter rost som kan försämra funktionen på det den angripit.

6. Glöm inte stuprör och hängrännor. Är de fulla av skräp kan vattnet rinna ut och skada dörrar, fönster och fasad.

7. Undersök om stegar, räcken och annan säkerhetsutrustning är hel och fungerande. Detta är som du säkert kan gissa absolut inget område att tveka på, så anlita en takentreprenör om du inte är helt hundra själv.

Vad har du för rutiner när det gäller tak? Har du själv bytt tak nyligen? Dela med dig av dina erfarenheter i kommenterarna här nedan eller på forumet.