4 tips för dig som ska anlita takläggare!

4 tips för dig som ska anlita takläggare!

Flera offerter:

Idag är det lättare än någonsin att få in flera olika offerter och det är du som konsument som har makten för vad ett arbete i slutändan kostar. Med lite egen efterforskning så kan du få offerter hemskickade till dig från olika välrenommerade takläggarfirmor. En bra måttstock är att ta in 5 olika offerter för att jämföra och ha en bra grund inför val av företag. Det kan du exempelvis göra kostnadsfritt här. Du fyller i uppgifterna och jobbet läggs ut till firmor i ditt område som sen tar kontakt med dig. Att göra egen efterforskning ger i slutändan tillbaka långt mer än den lilla energi du lägger på det.

Tips_Takläggning_Takläggare_Kostnad_Byggmentor

Referenser:

Självklart ska du be om referenser inför anlitande av takläggare. Googla på företaget och se om du kan hitta recensioner på deras tidigare utförda arbeten. Be om referenser från tidigare kunder, alltså privatpersoner som kan gå i god för att takläggaren verkligen har gjort ett bra jobb. Be om att få komma och titta hos personen för att se om kvalitén ÄR bra. Kontrollera F-skatt och momsregistrering hos allabolag.

Garantier:

Oavsett om du köper material från det företag som gör själva jobbet eller om du köper från en annan leverantör så ska du kräva garantier på både utfört jobb och materialet till själva jobbet. Ett arbete som inte är fackmannamässigt utfört kan ge stora problem med försäkringsbolaget om det skulle uppstå fuktskador eller andra otrevliga problem.

Tips_Takläggare_Takläggning_Kostnad_Byggmentor

Förberedelser:

Har du möjlighet och vill spara pengar när du ska lägga nytt betongtak så kan du lägga en helg på att frakta bort gamla pannor till tippen. Då slipper du kostnaden för arbetskraft och container som ska anlitas och hyras för att göra det jobbet. Kanske kan det vara något som barnen kan hjälpa till med och tjäna lite extra pengar på. Eller gör det till en helg med vänner som får nygrillad mat, dryck och trevligt sällskap med dig och ditt tak.

Följer du dessa steg inför ditt anlitande av takläggning så är du på god väg att få ett jobb som är fackmannamässigt utfört och ger dig ett nytt tak som kommer hålla länge och inte ge ditt hushåll problem under en lång tid framöver.

//Trevlig takläggning!

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garagedrömmar. Vad ska du tänka på.

Garage är något de flesta av oss med villor gärna vill ha. Dels för att ha bilen inlåst och skyddad mot väder och vind men även som ett extra utrymme för förvaring av utemöbler, verktygsförvaring, trädgårdsskötsel och så vidare. Kanske planerar du att bygga ett garage i sommar och funderar på var du ska börja någonstans. Vi går igenom de viktigaste frågorna att tänka på för dig med garagedrömmar.

Garage_Byggmentor_Bygga_Bygglov

 • Planera ditt bygge noga. Kolla med kommunen där du bor för att se vad som gäller för ditt garagebygge. Att få bygglov från kommunen kan ta flera veckor, till och med månader. Var ute i god tid så du inte redan tröttnat innan bygget är igång.
 • Hör efter med kommunen vilka regler som gäller för garage. Hur stort får det vara, vilka material får användas, färg och höjd med mera.
 • Sätt en budget för ditt bygge och för anteckningar på alla kostnader så kan du lätt se om kostnaderna skenar iväg.
 • Oavsett om du anlitar en snickare, leverantör eller gör det själv så blir du automatiskt en byggherre. Därmed har DU det yttersta ansvaret för att byggnaden följer gällande byggnadslagstiftning och byggnormer. Anlitar du någon så ta en skriftlig garanti på att garaget kommer uppfylla kraven enligt svensk bygglagstiftning.
 • Tänk noga igenom dina behov och vad du ska använda garaget till.
 • När du kontaktar leverantör och snickare så gå igenom vad som ingår i offerten. Be om den totala kostnaden så du slipper dyra tillägg.

Använd dina befintliga byggnader som utgångspunkt angående stil på garaget. Den är som vi vet delad och du bestämmer givetvis själv. Men en bra grej att utgå ifrån om du vill få en enhetlig känsla är att bygga garagefönster i samma still som på huset. Det brukar hjälpa en hel del även om du väljer att bygga garaget åtskiljt stilmässigt från befintliga byggnader.

Högtryckstvätten. Effektiv och mer miljövänligt.

Högtryckstvätten. Effektiv och mer miljövänligt.

Den hjälper dig att få rent på ett effektivt sätt och är miljövänlig jämfört med om du använder trädgårdsslangen för rengöring. En högtryckstvätt förbrukar inte lika mycket vatten och kan användas för rengöring av bil, husvagn, altaner, garageuppfarter, staket, utomhusmöbler, tak och fasader. Användningsområdena är många och när du väl börjat använda dig av en högtryckstvätt är det svårt att tänka sig ett liv utan den.

Nyckeln med högtryckstvätten är strålarnas tryck som gör att smutsen ”skalas” bort från ytan. Samtidigt är det en viktig faktor att tänka på beroende på vilken yta du rengör. För hårt tryck kan skada exempelvis trä och andra mer porösa ytor. Jämför vi med om du hade tvättat rent med trädgårdsslang så använder högtryckstvätten ungefär hälften av vattenmängden vilket även gör den till ett miljövänligare val.

 

När du väljer högtryckstvätt är det viktigaste att välja utifrån vad du ska använda den till, alltså vad du ska rengöra. Bar är den mäteffekten som används för styrkan på olika högtryckstvättar men det är skillnad på olika mätningar. De mäts antingen i maxtryck eller arbetstryck. Vet du med dig att du har mycket att tvätta och ska använda den ofta och vill ha effektivitet ska du gå på arbetstryck och ligga över 120 i bar. Har du mindre behov och ett mer sällan-användande räcker det med en högtryckstvätt som ligger runt 100 bar. Men titta inte bara på trycket på maskinen när du ska handla. Munstycket är precis lika viktigt beroende på vad du ska använda den till. Det är också dessa som har en tendens att gå sönder och ska vara lätta att byta ut. Det finns i princip munstycken för alla användningsområden. Vad är ditt behov och vilka munstycken vet du med dig att du kommer ha användning för är en relevant fråga.

Marknaden för högtryckstvättar är enorm som med de flesta andra produkter. Använd sunt förnuft när du köper din högtryckstvätt. De allra billigaste erbjudandena är som regel alldeles för bra för att vara sant. I värsta fall kan de dessa alternativen avta väsentligt i effekt bara efter en användning, läckage av olja och vatten är också vanligt beroende på att de billigaste alternativens material inte håller för vad den är byggd för. Satsa på högtryckstvättar som kostar lite mer och har kända varumärken. Det betalar sig alltid i längden.

Här får du 5 tips på bra högtryckstvättar från vår prisguide.

Högtryckstvätt Kärcher K4 Premium FC Home

Högtryckstvätt_Byggvaror_Byggmentor

Högtryckstvätt från Kärcher med vattenkyld motor som ger tystare gång och även hög prestanda. Denna högtryckstvätt är lämplig för regelbunden rengöring av t.ex. motorcykeln, bilen och båten. Kommer med slangvinda och LED-display på spolhandtaget som visar trycket. Trycket reglerar du enkelt på spolröret. Läs mer för pris.

Högtryckstvätt Nilfisk C -PG 130.2-8 X-tra

Högtryckstvätt_Byggvaror_Byggmentor

Högtryckstvätt Nilfisk C -PG 130.2-8 X-tra med en bra prestanda, flexibilitet och användarvänlighet. Med ett powergriphandtag går det tack vare trådlös kommunikation att reglera trycket direkt från handtaget i sju steg. C-PG 130.2-8 X-TRA är en kraftfull, kompakt och ergonomisk högtryckstvätt med bra förvaringsmöjligheter för standardtillbehören. En maskin lämplig för alla typer av låg- till mediumfrekventa rengöringsuppgifter runt huset. Läs mer för pris.

Högtryckstvätt Bosch AQUATAK 37-13

Högtryckstvätt_Byggvaror_Byggmentor

Högtryckstvätt med innovativ rengöringskapacitet tack vare innovativt 3-i-1-munstycke. Många rengöringstillval tack vare omfattande tillbehörssortiment för all slags rengöring. Effektsnål tack vare Auto-Stop-funktionen. Lättanvänd tack vare snabbkopplingar och inbyggt tillbehörsfäste. Läs mer för pris.

E 130.3-9 X-TRA EU

Högtryckstvätt_Byggvaror_Byggmentor

Högtryckstvätt för dig med höga krav på funktion och användarvänlighet. E 130.3 X-TRA har en upprättstående och ergonomisk design med ett extra lyfthandtag och det inbyggda teleskophandtaget i aluminium gör den både mobil, kompakt och lätt att förvara. Tvätten har även en hållare för Click& Clean fordonsborste eller roterande borste. Maskinens höjd ger bra ergonomi. Läs mer för pris.

K7 Premium Full Control
Högtryckstvätt_Byggvaror_Byggmentor

Högtryckstvätt för gör-det-självaren som kräver hög prestanda.Vattenkyld motor – överlägsen prestanda, tystare gång. Full Control ger dig mer kontroll än någonsin tidigare. Trycket regleras på spolröret för att passa ytan som skall rengöras och det valda trycket syns tydligt på spolhandtagets LED-display. Läs mer för pris.

Bergvärme, pris, investering och besparing

Byggmentor räknar på vad bergvärme kostar, vad du kan spara genom att installera bergvärme och hur du vet vilken modell av bergvärmepump som passar bäst beroende på var i landet du bor och vilket värmebehov du har. Artikeln är del två, del ett handlade om fakta och funktion – bergvärme. Har du egna frågor eller tankar om bergvärme och priser/besparing? In och diskutera på vårt värmepumpsforum.

Kostnad: borrning för bergvärme

Till att börja med måste man konstatera att inga två bergvärmeinstallationer eller lösningar är identiska och det är därför svårt att ge en exakt prisuppgift för vad bergvärme kostar. Det man kan börja med att säga är att själva borrningen blir dyrare ju högre upp i landet man kommer.

För en bergvärmepump med en avgiven effekt på 6 kW ligger priset för borrhålet (eller ”energibrunnen” – se vår ordlista ”Värmepump A-Ö” för mer information) på mellan 23 000 kr och 45 000 kr (enligt Energimyndigheten). Det lägre priset är då södra delen av Götaland och det högre är översta Norrland, i mellersta Sverige hamnar man någonstans i mitten.

Eftersom Sverige är ett avlångt land är temperaturen lägre högst upp jämfört med längst i syd, detta betyder att bergvärmepumpens energibrunn behöver vara djupare i kallare klimat för att den ska kunna ta upp tillräckligt med värme ur marken. Djupet, och därmed också priset, för borrhålet hänger även på vilken bergart som finns under tomten och hur mycket jord som ligger ovanpå berget.

Energibesparing genom bergvärme

Syftet med att installera en bergvärmepump är för de allra flesta att sänka sina värmekostnader. Det är därför viktigt att ta hänsyn till både hur mycket billigare årsnotan blir genom din värmepump och vad den kostar att borra för, köpa och installera. För de flesta kan en investering i bergvärme löna sig inom fem till tio år.

Hur stor energibesparing du kan göra hänger på vilken värmepump du väljer och vad ditt hem har för behov. Det finns inget allmänt råd men ett tips är att hitta en värmepump som kan täcka mellan 60 och 70 procent av ditt hus maximala behov av effekt. Det betyder att din bergvärme ska kunna stå för 60 till 70 procent av den värme ditt hus behöver när det är som allra kallast. Klarar den det så kommer den under ett år att kunna leverera runt 90 procent av den värme som krävs för att värma både hus och varmvatten.

För att veta vad ditt hus har för effektbehov när temperaturen är som lägst är det bra att prata med erfarna bergvärmeinstallatörer eftersom de är vana att räkna ut detta. Faktorer som påverkar är hur stort ditt hus är, var i landet det ligger och vilken typ av hus det är.

Bergvärme
Bergvärmepump Foto: NIBE

Hitta rätt bergvärmepump för dina behov

Som vi tidigare gått igenom behöver din pump ha en angiven effekt som motsvarar mellan 60 och 70 procent av ditt hus maximala effektbehov. Du behöver alltså ta reda på ditt hus effektbehov innan du kan börja leta lämplig bergvärmepump. Ett sätt är att ta din normala oljeförbrukning i kubikmeter per år och gångra det med följande siffror beroende på var i landet pumpen ska installeras:

 • Södra Sverige: 3,0
 • Mellersta Sverige: 2,7
 • Norra Sverige: 2,4

Siffran du får är då är en uppskattning på ditt hus maximala effektbehov räknat i kilowatt. Om vi testräknar för en bergvärmepump till ett hus i Skåne med en oljeförbrukning på 3 m3 per år får vi:

3*3 = 9 kw maxeffektbehov. Om vi räknar lågt, med 60 procent, behöver alltså värmepumpen ha en avgiven effekt på 5,4 kw för att kunna stå för 90 procent av ditt hus totala energibehov.

Exempel på testade värmepumpar

Energimyndigheten publicerar ofta matnyttig information om värmepumpar. Det här är siffror som publicerades 2006 och alltså har några år på nacken men fungerar bra som en fingervisning om vad man ska titta på när det gäller värmepumpar samt vad det kan tänkas kosta. Just detta urval är värmepumpar anpassade för ett hus som ligger på runt 20 000 kilowatt per år i energibehov (hushållsel inte inräknad).

Namn                      Tillförd/avgiven effekt i kW                    Energibesparing i kW/år           Cirkapris 2006

Alvatek TG 50                          1,6/5,2                                                         13 200                                     56 000 kr

AutoTerm TerraMax C6      1,9/5,5                                                          13 100                                     48 600 kr

CTC Ecoheat 5                        1,7/5,1                                                          13 900                                     46 500 kr

Euronom Exotic S6                3/6,8                                                            13 800                                     66 500 kr

EVI HEAT Combi 5                1,6/5,1                                                           13 600                                     40 000 kr

Nibe Fighter 1230-6kW      1,7/4,6                                                            13 200                                     52 000 kr

Här är det alltså viktigt att inte bara stirra sig blind på priset utan istället se vad pumpen erbjuder för avgiven effekt och energibesparing och sedan räkna ut vad det innebär i besparing per år. Sedan ser du snart om bergvärme är lönsamt för dig. Glöm inte att själva installationen kostar också, allt mellan 10 000 till 30 000 kr får du räkna med. Men arbetskostnaden för borrning och installationen kan du halvera genom att utnyttja ROT-avdraget. Prata med de installatörer du tar in offerter från för att höra om de gör detta avdrag redan på offertstadiet eller om det kommer först på fakturan.

Vad har du betalat för din bergvärme? Vilka tips eller frågor har du kring värmepumpar? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors värmepumpsforum. Missa heller inte våra andra artiklar om bergvärme.

Kanske vill du även läsa mer om:

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Nio inspirerande och enkla inredningstips

Att inreda ett hem behöver inte nödvändigtvis innebära dyra pengar eller komplicerade lösningar. Med Byggmentors nio inspirerande inredningstips kan du gå från grått till flott lika snabbt som billigt. Diskutera gärna tipsen och kom med egna förslag i kommentarsrutan efter artikeln eller på Byggmentors inredningsforum.

Börja med detaljerna – vad hänger på väggarna?

Det är troligen motsatsen till vad du hör i de trendiga livsstilsmagasinen, men faktum är att man inte alltid behöver börja sin heminredning med att måla om eller tapetsera hela huset eller lägenheten. Testa att tänka tvärtom; börja med de små medlen och lek med de prydnader och detaljer du redan har.

Inredningstips inspiration
Tegelvägg och spännande konst bryter av.

En spännande lösning som många inte tänkt på är att ”klumpa ihop” tavlor, affischer eller prydnadssaker istället för att sprida ut dem. Häng dina tavlor på en enda vägg eller ställ framv aser och skålar på en liten yta för att skapa häftiga fokuspunkter som drar åt sig ögonen.

Tänk text istället för bild

Idag är ”konst” ett luddigt begrepp som kan innebära mycket men ändå är många av oss låsta vid att det man har på väggarna ska vara bilder – punkt slut., Tänk därför på om du kanske kan leka med dina väggar genom att måla eller trycka upp text – kanske ett citat du gillar, namnet på en plats du tycker om eller en del av en låttext. Bokstäver kan dessutom i sig bli tjusiga konstverk!

Inred hemmet efter ett tema

Ett lekfullt och roligt sätt att skapa en inspirerande inredning som inte behöver innebära dyra designermöbler eller exklusiva prydnader är att utgå från ett tema. Kanske en film du älskar, ett fritidsintresse du brinner för eller ett färgschema du känner extra starkt för.

Låt ditt inredningstema synas i konst, prydnadssaker, kläder som hänger framme – ja, egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Ett fantasifullt exempel på hur möbler kan utformas är möbler i djurskepnad.

Bus med ljus i ditt hus

Ursäkta den rimmande inledningen, men den säger rätt väl vad det handlar om – det går att experimentera med hur belysning i ett hem ska fungera. Skapa egna lampor med hjälp av gamla skrotdelar, lys upp med spotlights på väggarna eller sätt upp ficklampor som punktbelyser valda delar av din inredning. Målet är att skapa belysning som känns annorlunda men ändå funktionell.

Måla om med helt fel färg

Ja, visst ska en vägg helst målas eller tapetseras om i en färg som passar ihop med resten av inredningen, men testa att tänka tvärtom. Arbeta med en fondvägg, eller kanske bara en liten del av en fondvägg, och lek dig fram med en färg som känns konstig i sammanhanget. Har du en inredning som i allt övrigt matchar och hänger ihop kan en färgmässig avstickare vara en perfekt detalj.

Möbler i ständig rörelse

Nja, inte hela havet stormar, men att möblera om ofta och i små steg snarare än stora ommöbleringar där allt flyttas kan vara ett enkelt sätt att leta sig fram till det optimalt inredda hemmet. Varför inte utgår från en detalj – ett soffbord, en fåtölj, matbord eller en bokhylla till exempel – i ditt hem och flytta runt den varannan dag under en tid och se var den till slut passar bäst.

Möblera mera – det är gratis och gör nästan mer skillnad än någon annan enskild inredningsförändring. Läs också gärna Byggmentors tidigare guide till hur du möblerar energisnålt.

Lyxtipset – kakla annorlunda

De tidigare inredningstipsen i denna lista har varit relativt billiga sådana. Ett lite dyrare tips är att använda sig av kakel i kök eller badrum på ett nytt sätt. Man behöver inte enbart jobba med enfärgade kakelväggar, eller enkla mönster. Varför inte byta ut bara en del av kaklet och mönstra fram en enkel bild, ett kort ord, eller något annat färgglatt som bryter av kaklets ibland sterila känsla.

Inredning tips
Med tyger och färger kommer man långt.

Kom dock ihåg att en omkakling är väldigt viktig att få rätt utförd med tanke på risken för fuktskador, så anlita en plattsättare om du är osäker på hur det ska gå till.

Tyger till tusen

Filtar, tygstycken, mattor, lakan – allt är billiga sätt att piffa till ditt hem utan att det behöver kosta skjortan. Gör det enkelt och köp in billiga lakan i olika färger som du sedan kan utnyttja till det mesta. Kanske täcka över en dyna i soffan, kanske sätta upp ett draperi i vardagsrummet, eller varför inte sätta upp ett mönstrat lakan på en vägg och på så sätt ”fusktapetsera” billigt och enkelt?

Måla om dörrarna

Dörrar – såväl garderobsdörrar som dörrar mellan rum – kan ofta bli ett tråkigt inslag i ett annars vackert inrett hem. Därför bör du inte vara rädd för att applicera ovanstående tips även på dina dörrar för att låta de vara en lika viktig del av inredningen som golv och väggar.

Vad tycker du om inredningstipsen i listan? Har du egna tips att dela med dig av? Diskutera gärna i kommentarsrutan eller på Byggmentors inredningsforum.

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

Nytt kök? Här är checklistan du behöver!

När du vill skaffa nytt kök är det många moment som ska klaffa. Det ska renoveras till en rimlig kostnad, köksinredning ska köpas in, och köket måste byggas och dimensioneras för att det ska fungera för den person eller familj som använder det. För att du inte ska glömma något inför din köksrenovering kommer här Byggmentors checklista för dig som skaffar nytt kök. Kom gärna med egna kökstips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

Gör en enkel planlösning för ditt kök

Ett nytt kök kan ibland vara nödvändigt.

Oavsett om du ”bara” byter ut delar av din köksinredning eller om du gör en komplett köksrenovering där du i princip bygger ett nytt kök är det en bra idé att rita upp och planera köket på papper innan du anlitar snickare och köper köksskåp eller vitvaror. Detta behöver faktiskt inte vara så komplicerat, använd ett rutat papper där du bestämmer att till exempel fyra rutor på pappret motsvarar en kvadratmeter kök. Sedan är det bara att rita dig fram till olika layouter för ditt nya kök tills du känner dig nöjd med upplägget. Här kan du läsa mer om att skissa köket.

Sakerna du inte får glömma i planering av nytt kök

När du börjar skissa upp en planlösning för köket och se över priser för såväl eventuell arbetshjälp som för material och köksinredning/möbler är det viktigt att hela tiden komma ihåg att köket framför allt måste fungera. Här är en enkel checklista för köket att hela tiden stämma av med för att säkerställa att du inte glömmer bort något eller bygger om köket på ett sätt att någon del av köksanvändandet går förlorat. Dessa är sakerna du inte får glömma att planera för och köpa in när du skaffar nytt kök:

 • En yta som tål värme i direkt anslutning till spisen.
 • En arbetsbänk/köksbänk som har yta för matlagning och avställning som är sammanhängande mellan diskhon och spisen.
 • Tillräcklig yta för att kunna sortera avfall.
 • Plats för ”lösa” köksmöbler om detta är planerat för – till exempel köksbord och stolar.
 • Gott om plats bredvid diskhon för att kunna ställa disk på.

  Planera köket utifrån ”kökstriangeln”
 • Yta för vitvaror (kyl, frys, diskmaskin).
 • Förvaringsytor – gör en grov uppskattning på hur mycket förvaring du behöver av såväl livsmedel som köksredskap och porslin och se till att du planerar in så pass mycket förvaring.

Kostnad för ett nytt kök

Just kök och köksrenoveringar varierar oerhört i kostnad. En enkel renovering där du byter köksluckor och kanske sätter nytt kökskakel, och utför arbetet själv, kan bli billig och kosta rätt få tusenlappar om du jagar låga priser. Vill du däremot bygga upp ett helt nytt kök från grunden och anlitar professionell hjälp kan ett nytt kök med bra kvalitet på inredning, golv och vitvaror utan problem gå på flera hundra tusen kronor i arbetskostnad och materialkostnad.

Mellan tummen och pekfingret kan du dock alltid räkna med från 10 000 kr/kvadratmeter och uppåt en bra bit om du anlitar hantverkare och köper ny köksinredning. Kom ihåg att alltid kolla upp flera offerter från olika företag på både arbete och inredning/vitvaror innan du bestämmer dig, då ökar chansen att få ner kostnaderna något.

Läs gärna våra tidigare guider till köksrenovering: 12 tips för köksrenoveringen och Renovera kök billigt. Kom gärna med egna tips eller frågor i kommentarsrutan nedanför artikeln eller på Byggmentors köksforum.

10 tips för att få ett miljövänligare hus

10 tips för att få ett miljövänligare hus

Idag är det lätt att anklagas för att vara en miljöbov bara genom att leva. Maten vi äter, husen vi bor i, transportmedlen vi färdas i – alla är de potentiella hot mot miljön. Här är därför 10 tips för hur du som villaägare med olika insatser och förändringar kan göra din villa till ett klimatvänligt föredöme och därmed få ett miljövänligare hus. Dela gärna med dig av egna miljötips i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

Bygg med rätt trä

Ska du bygga nytt hus eller fräscha upp fasaden, eller kanske friggeboden, är ett miljövänligt tips att använda ”kärnträ” (särskilt hårt trä) istället för trä som blivit impregnerat och då kan vara farligt för miljön.

Elda klimatsmart

Att elda med ved i villan är miljövänligare om du använder en panna med ackumulatortank. Då kan värmen lagras, och i lite nyare modeller är vedpanna med ackumulator energieffektivt. 

Klok vattenförbrukning

Vi har nog alla känt oss lite skyldiga när vi låtit vattenkranen stå på lite för länge eller stått i duschen längre än nödvändigt. Varmvatten kräver mycket både pengar och energi och du kan göra dig själv och klimatet en tjänst genom att helt enkelt vara lite snålare med vattenanvändandet. Det är också en bra idé att installera energisnåla blandare både kök och badrum, de hjälper dig att inte använda mer vatten än nödvändigt.

Belysning viktigt i miljövänligt hus

Ett bra sätt att få till ett miljövänligare hus är att gå över till bättre och energisnålare lampor. Nu är den klassiska 60-wattlampan dessutom förbjuden och ju snabbare du byter till exempelvis LED-lampor desto bättre.

Miljövänlig trädgård

Att använda sig av bekämpningsmedel och andra hjälpmedel är vanligt för den som har gröna fingrar och gillar att påta i trädgården. Här är det ofta enkelt att välja miljövänliga alternativ om man bara lägger lite extra tid på att fråga sig fram hos sin bygg- och trädgårdshandel.

Trimma ventilationen

Både hur ventilationen i din villa faktiskt fungerar och hur du själv väljer att vädra och ventilera är enkla sätt att dra ner på energikonsumtionen. Se till att ventilerna inte är blockerade av möbler, tapet eller smuts och vädra kort och mycket istället för lite och länge under vintern. Då utnyttjar du din dyrbara värme på bästa sätt.

Rätt el- och värmeförsörjning

Har du uppvärmning med direktverkande el bör du omedelbart se över alternativen. Antingen genom att titta närmare på olika elbolag och särskilt undersöka de som levererar miljövänlig el. Ett annat bra sätt att ta ansvar för både den egna värmeförsörjning och för klimatet är att se över olika alternativ för uppvärmning av hus.

Kontrollera villan inifrån och ut

Ett sätt att verkligen analysera sitt hus miljövänlighet är att börja på utsidan och arbeta sig inåt, att helt enkelt se över vilka material som används och om de kanske går att byta ut för att spara pengar på bättre energihushållning och samtidigt göra miljön en tjänst. Isoleringen brukar vara ett bra ställe att börja på, särskilt på en del äldre hus. Att byta isolering och isoleringsmaterial kan göra susen för värmen i huset och i längden också för ditt hus klimatpåverkan.

Tänk ”fixa” istället för ”byta”

En så enkel sak som att satsa på reparation istället för att köpa nytt kan göra underverk. Det kan vara allt från att renovera en betongtrappa till att anlita en målare för att måla om fasaden istället för att byta ut den. Både plånboken och miljön kommer må bättre!

Dyrare byggdelar vinner kanske i längden

Det är viktigt att inte stirra sig blind på priset för att exempelvis köpa ett hus eller byta fönster. Vad som är en dyr engångskostnad, om du exempelvis köper nya energisnåla fönster, kan i det långa loppet vara gynnsamt ekonomiskt och miljömässigt i och med bättre hushållning med värmen och ökad livslängd. För att inte tala om att värdet på villan antagligen stiger!

Vilka är dina bästa tips för att få till ett mer miljövänligt hus? Dela med dig i kommentarsrutan eller på Byggmentors forum.

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

En altan är många husägares drömprojekt. Men när den väl är byggd gäller det att sköta om den på rätt sätt för att se till att livslängden blir så bra som möjligt. Med rätt teknik och behandling av din altan kan du utan problem öka livslängden med 10-20 år. Här är Byggmentors åtta  tips för att skötsel av altan och trätrallar innan, under och efter sommaren. Har du tips eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.

Ytbehandling behöver inte alltid vara rätt

Man ska komma ihåg att en altan som sköts om med olika former av behandlingar också får förändrat utseende. Först och främst bör du alltså tänka efter om du är intresserad av en altan som håller så länge som möjligt eller en med lite kortare livslängd som tillåts få naturligt åldrande trä, något många uppfattar som vackert. Mer om altaner i allmänhet hittar du i artikeln ”Bygga altan”.

Använda olja på altan eller trätrall

Även nybörjare på fix i hus och trädgård känner till att trä mår bra av olja eller lack med jämna mellanrum. Med rätt medel för ytbehandling står din altan bättre emot fukt och andra väderangrepp vilket garanterat ökar livslängden. Inoljning sker helst när vädret inte är alltför varmt, mellan 10 och 20 grader och givetvis bör det skötas när risken för regn är så liten som möjligt.

Välj rätt olja till din altan

Olika träslag har olika behov och det är därför viktigt att välja rätt typ av lack eller olja. Är du osäker är det alltid bäst att fråga någon som vet, oftast har personalen på stora byggvaruhus bra koll på vad som är lämpligt för vilka material. Ett generellt råd som stämmer för det mesta är att använda olja med hög linoljehalt. Se gärna vår guide till att olja in altanen.Tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

Tänk på brandrisken

När du arbetar med olja är brandrisken hög, särskilt om oljerester samlas i tyg eller under altanen. När värme trycker på kan oljan självantändas. Var därför extremt noggrann med att inte spilla olja på oönskade platser och lämna inte arbetsmaterial som fått olja på sig. Lägg alltid trasor eller penslar i vatten när du är klar för att undvika bränder.

Se till att altan eller trätrall är torr

För att din ytbehandling ska vara effektiv ska trät vara torrt. Idag kan så kallat ”tryckimpregnerat trä”, trä som står emot fukt extra bra, ytbehandlas relativt omgående. Den vänteperiod man tidigare talat om gäller inte längre för de allra flesta träslag. Är det torrt är det bara att olja på!

Lacka eller måla altan

Att använda sig av lack eller målarfärg är ett sätt att både ändra (och förhoppningsvis förbättra) utseendet på en altan eller annat träverk samtidigt som det fungerar som ett skydd. Lack eller olja gör dock att altanen blir känsligare för repor och annan påverkan som sker när den används, så räkna med det innan du bestämmer dig för att satsa på lack eller färg istället för exempelvis olja. Lack eller målarfärg kräver helt enkelt att du tar hand om altanen oftare än om du kör med olja.

Slipa altan eller trallar

Att slipa sin altan är ett annat sätt att sköta om den. Den kan dessutom vara nödvändigt om du vill olja eller lacka altanen eftersom trä som inte slipats på länge kan få försämrad förmåga att ta till sig ytbehandlingen. Viktigt att tänka på är att använda en skyddsmask av något slag eftersom det trädamm som virvlar upp när du slipar kan vara skadligt att andas in.

Rengöring av altan

Ett enkelt sätt att se till att altanen håller längre är att helt enkelt se till att den är ren och fri från smuts. Dels ser den snyggare ut och dels minskar du risken från algangrepp, mögel eller svamp. Använd antingen särskild trärengöring eller vanlig såpa i vatten. Använder du högtryckstvätt (länk till prisguiden) är det viktigt att du gör det försiktigt för att inte din altan eller dina trätrallar ska ta skada av trycket.

Har du egna tips om hur man bäst sköter sin altan? Eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.6 billiga tips för trädgården / Trädgårdsodling

Att få en snygg trädgård kan göras på många sätt. Allt från att anlägga en damm eller pool, till att anlita professionella trädgårdsentreprenörer som hjälper till. Men för den som vill skapa en vacker och unik trädgård utan att göra av med en förmögenhet kommer här några tips för den som vill få en ny trädgård för en billig kostnad.

Lägga grusgångBilliga tips för trädgården - grusgång

Visst är det tjusigt med en gång eller uppfart i marksten eller riktig asfalt men ett alternativ som har hållit i många år och som går att lägga till ett rimligt pris är vanligt grus. Först lägger du ett bärlager med exempelvis grov singel (med fördel ovanpå en duk), cirka 15 centimeter, och på det vanligt mindre grus som blir själva grusgången. Att lägga grusgång kostar inte mer än ett par tusenlappar och har hög hållbarhet, lågt underhåll och ser snyggt ut. Kanta gången med stenar eller buskar och du har en trädgård av hög klass som inte kostar särskilt mycket av varken pengar eller tid.

Lek med vatten i trädgården

Man behöver inte anlägga en hel damm för att få en känsla av porlande vatten i trädgården. Ofta räcker det att anlägga mindre vattensamlingar för att ändå kunna njuta av det lugn för ögon och öron som vatten skapar. Till exempel kan man på bara några timmar anlägga en minidamm på kanske en kvadratmeter som du fyller med vatten och några växter runt eller i vattnet. Allt du behöver är en spade, en duk att täcka minidammens botten med och något att dekorera kanten med. Kostar, beroende på materialval, inte mer än några hundralappar.

Håll gräsmattan jämn

Vill man inte lägga pengar på att anlita någon som sköter gräsmattan eller inte vill pynta den med diversa mer eller mindre dyra prydnader är det mest effektiva sättet för att få en ”wow-länsla” över gräsmattana att hålla den helt jämn under sommarhalvåret. Slipa gräsklipparens blad ofta och klipp regelbundet, kombinera med korrekt vattning. Att hålla gräsmattan lika jämn och fin som en golfgreen tar en del tid men är inte särskilt dyrt mätt i kronor.

Inred altan och terrass

Har du en altan, veranda eller terrass i trädgården är den en automatisk fokuspunkt. Satsa lite extra krut på att inreda den med detaljer och framför allt färger. Många väljer ”organiska” färger när det gäller inredning utomhus (naturligt trä, brunt, grönt) men för att skapa en lyxig känsla kan man experimentera med annorlunda färger. Se gärna Byggmentors guide till färgval för inredning för mer information och tips på färgkombinationer.

Mura in rabatten med sten

Har du rabatter eller ”bara” jordplättar med buskar och/eller blommor är det relativt enkelt att skapa en enkel avgränsning som gör mycket för helhetsintrycket av trädgården. Börja med att spola med trädgårdsslang för att skapa en tydlig kontur i jorden, lek gärna med kurvår eller S-svängar. Sätt sedan stenar, antingen blandade storlekar eller tegelstenar, längs kurvan. Vips så har du en billig men snygg avgränsad rabatt. Inspiration för trädgårdenVill du satsa lite extra rekommenderar vi Byggmentors guide till hur du skapar en så kallad trädgårdssäng, eller trädgårdsbädd.

Få stora växter hellre än många små

Den som köpt in blommor eller andra växter till trädgården vet att priset snabbt rinner iväg. Ofta står man där och tänker ”jag köpte ju bara några blommor” och ett dyrt belopp på kvittot. Vill man begränsa budgeten för sin trädgård kan det därför ofta vara billigare att satsa på ett rejält inköp som verkligen sätter trädgården på kartan. Varför inte en annorlunda buske eller ett träd som skiljer din trädgård från grannarnas? Våga tänka stort och du kan få en trädgård som sticker ut utan att behöva vara särskilt dyr. Vad har du själv för tips för hur man bäst skapar en fin trädgård utan att det kostar skjortan? Skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum.

9 tips för dig som köpt villa

Är du nybliven villaägare? Att flytta in i ett hus kan kännas som ett stort projekt och det är ofta mycket att tänka på när man blir villaägare. Byggmentor har därför en checklista med 9 tips för dig som nyss köpt hus, allt från uppvärmning till renoveringstips.

Lukta dig genom huset

Det kan låta konstigt, men använd näsan för att undersöka ditt hus. Framför allt ska du vara vaksam på lukt av fukt eller mögel. innan köpet har du sannolikt gjort en besiktning, men att regelbundet fortsätta att lukta sig genom huset är ett enkelt sätt att hålla koll på problem med fukt innan de blir för stora.

Sänk kostnaden för uppvärmningen

Har du inte redan aktivt gjort någon åtgärd för din energiförsörjning kan du alldeles säkert sänka din elräkning genom att testa alternativa värmekällor. Det kan vara exempelvis en värmepump, en pelletskamin eller varför inte ett eget vindkraftverk? Oavsett val så kan du i många fall mer än halvera elräkningen om du idag värmer huset med direktverkande el.

Se över köket

Köket är tillsammans med badrummet det rum som behöver mest omsorg och undersökning. Sätt dig i köket med papper och penna och lista kökets beståndsdelar för att se om du vill åtgärda något. Funkar planeringen? Är köksluckorna snygga? Är du nöjd med vitvarorna? Vilket golv vill du ha? Läs gärna Byggmentors guide till billig köksrenovering om du vill snygga till köket till en låg kostnad.Tips för dig som nyss köpt villa

Badrummet allt viktigare

Badrum i svenska hem får allt högre status och som nybliven villaägare bör ett fräscht badrum stå högt i kurs. En hel badrumsrenovering (mer om det via länken) kan kosta en del men det går också att göra punktinsatser på valda delar av badrummet. Kom ihåg att ett badrum oftast är komplicerat att riva och renovera så är du inte helt säker på vad du gör bör du alltid anlita en fackman som har koll på till exempel VVS, elektricitet och badrumsrenovering i allmänhet.

Måla om huset

Ett relativt enkelt sätt att ge din villa ett helt nytt och fräscht utseende är att måla om det. Ett nymålat hus kan dessutom öka värdet på huset med bra mycket mer än vad målningen kostar, lek gärna på en två-tre kvadratmeter stor yta och prova olika färger innan du bestämmer dig. Läs gärna Byggmentors tidigare tips kring hur du målar om huset för mer råd.

Måla och/eller tapetsera

Även insidan av huset mår bra av en uppfräschning då och då. Är du nyinflyttad bör du tidigt se över väggarna i varje rum och fundera på om du är nöjd eller om du bör förändra något. Även om du inte målar om eller tapetserar hela huset på en gång kan det vara klokt att ändå ha en plan och en sammanhängande känsla på de färger eller tapeter du väljer i husets olika delar. Välj också färg efter din tänkta inredning (läs mer om färglära när du inreder).

Behöver golven bytas?

Att byta golv kan kosta tid och pengar men det kan också förändra din villa ordentligt. Ofta kan nytt golv i ett rum ändra hela intrycket av huset och det är därför en investering som kan vara värd att prioritera. Kom ihåg att alltid välja golv utifrån färger på väggar och inredning, för mycket kontraster mellan färger och mönster kan bli jobbigt i längden.

Satsa på trädgården – ett projekt i taget

Att påta och fixa i trädgården är både nöje och gissel för många villaägare. Ofta vill man göra massa olika saker i trädgården och så slutar det med att man gräver lite här och där och mest lägger tid på att klippa gräset. Se därför över trädgården och välj ut ett projekt som du satsar helhjärtat på innan du påbörjar nästa. Fler trädgårdstips här och läs gärna vår guide till hur du bygger en upphöjd trädgårdsbädd.

Dela av rum eller slå ut väggar

Du behöver inte automatiskt nöja dig med planeringen av ditt hus. Har du kanske ett rum som känns onödigt stort? Varför inte dela av det till två rum. Eller finns det kanske en vägg i huset som skulle kunna tas bort och därmed skapa en lyxig känsla av mycket öppen yta?

Det här var några av grundtipsen för dig som precis köpt villa. Har du egna tips? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors forum.

Köpa fritidshus – tips och fakta

Att köpa fritidshus ska vara lustfyllt och kännas som en investering i livskvalitet. Byggmentor går igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du bestämt dig för att köpa fritidshus för att göra en bra affär och få en sommarstuga att trivas i för lång tid framöver. Har du tips eller frågor som inte besvaras i artikeln får du gärna kommentera längst ner eller diskutera på Byggmentors forum.

Kontrollera innan du köper fritidshus

Åtgärderna vi går igenom fungerar bra som en årlig kontroll av sommarstugan men allra helst ska du checka av dem innan du köper fritidshuset. Uppfyller inte huset kraven kan du räkna med att få lägga pengar på renoveringar i framtiden vilket gör att du antagligen kan förhandla ner priset på huset. 

Upptäck fuktfällor tidigt

Alla hus är utsatta för fukt i någon mån och ett fritidshus som inte är bebott och under uppsikt året om kan extra lätt drabbas av fuktskador eftersom det kan gå lång tid innan de upptäcks. När du väljer att köpa fritidshus bör du därför noggrant göra följande kontroller för att säkerställa att sommarstugan inte är i riskzonen:

 • Sluttande mark runt huset – kan elde till att vatten rinner och med tiden tränger sig in i träverket med fuktskador som följd. Att utföra en dränering kan vara nödvändigt om fritidshuset är omgivet av backar.
 • Har fritidshuset källare är det extra viktigt att denna är skyddad mot fukt och en dränering av något slag är sannolikt helt nödvändig.
 • Se till att taket har väl fungerande avrinning och att vattnet som rinner från fritidshusets tak inte samlas på ett sådant sätt att det kommer i kontakt med väggar eller husgrund.

Kontrollera fritidshusets tak

En annan nyckeldel av fritidshuset är taket. Se till att taktäckningen är hel, att plåttak inte har rost eller sprickor, och har du takpannor bör du se efter att dessa ligger rätt och inte flyttats av väder och vind. Underliggande takpapp ska givetvis också vara hel.

Uppifrån och ner – fritidshusets vind och grund

När du köper fritidshus bör du kontrollera både insidan och utsidan av såväl vinden som grunden (så gott den går att kontrollera inomhus). På vinden bör du se över eventuell isolering och spana efter problem med fukt eller mögel. Tillbringar du mycket tid i sommarstugan kan det vara väl värt att investera i tilläggsisolering av vinden för att hålla värmen bättre under de kallare månaderna på året.

Fritidshusets grund ska gås igenom i jakt på sprickor och har du krypgrund bör du inspektera den efter fukt. Har fritidshuset några år på nacken är det inte alldeles säkert att grunden lagts korrekt och det är därför särskilt viktigt att jag fuktproblem innan de orsakar allvarliga skador.

Övriga kontrollpunkter när du köper fritidshus

 • Kosta på dig att anlita en besiktningsman. Går på några tusenlappar men kan spara stora pengar genom att brister upptäcks tidigt.
 • Fasaden bör granskas och undersökas efter sprickor eller flagningar, se mer om problem med träfasad.
 • Testa gärna kvaliteten på vattnet och att eventuellt avloppssystem fungerar som det ska.
 • för fler tips, se Byggmentors generella checklista för kontrollpunkter på villa.

Hur noga kontrollerar du ditt fritidshus? Tipsa eller ställ frågor i kommentarsfältet eller på Byggmentors forum.

Renovera kök billigt – 5 smarta tips

Att renovera köket brukar ofta innebära en rätt stor kostnad om man gör det från grunden. Men det går faktiskt att renovera köket billigt med lite kreativitet och fokus på rätt områden. Priset behöver alltså inte springa iväg om du följer Byggmentors fem tips för att renovera köket billigt.

Byt ut valda delar av kaklet

Att sätta helt nytt kakel i samband med köksrenoveringen behöver inte alltid vara nödvändigt. Välj ut en del av kaklet som du byter ut och skapa spännande färgkombinationer eller mönster. Det drar blicken till sig och kan med lite kreativitet bli minst lika snyggt och fräscht som om du hade bytt ut allt kakel. En enkel lösning som fungerar är att köra en enkel ljus färg som bas och sedan sätta en rad kakel i någon mer rolig färg. Mörka färger bör användas försiktigt eftersom det annars kan skapa en för mörk arbetsyta.

Pris: Nya kakelplattor i många varianter kan du hitta för nästan inga pengar alls om du letar efter extrapriser och erbjudanden. Att sätta kaklet klarar den händige själv, alternativt kan du anlita en plattsättare som kan göra det på några timmar. I arbetskostnad bör det innebära att du landar under tusenlappen.

Byt ut kranen i köket

Att installera ny kran (eller ”blandare” som det heter egentligen) är ett i sammanhanget billigt sätt att fräscha upp köket rejält. Eventuellt kan du passa på att byta ut hela diskhon. Nytt stål piffar upp hela köket och blir ett naturligt blickfång för den som vistas i köket. Att renovera köket billigt kan vara så enkelt som att lägga allt krut på just kranen.

Pris: Ny kran till köket kostar allt från några enstaka hundralappar för standardmodeller till uppemot 4000 – 5000 kr för riktigt moderna varianter. Dessa är ofta energisnåla vilket kan hjälpa till att sänka kostnaderna för varmvattnet. Är du osäker på installationen bör du anlita en vvs-expert, arbetskostnaden blir då bara för några timmars arbete (räkna med runt 400 kr i timmen, i snitt).

Renovera köksluckorna – billigare än att köpa nytt

Renovera kök billigtAtt byta ut luckor på skåp lådor är ofta en dyr affär även om man går efter billigast möjliga på IKEA. Ett bra alternativ kan då vara att istället fräscha upp ditt befintliga ytskikt i köket. Ett lager färg kan exempelvis göra underverk för köket utan att kosta särskilt mycket. Lek gärna med mönster och stenciler för att skapa en verkligt unik känsla.

Pris: Den enda kostnaden är egentligen för färg och utrustning (penslar). För 500 kr kan du utan tvekan måla om köksluckorna med kvalitetsfärg.

Ny belysning ger billig köksrenovering

Att byta ut belysningen eller placera om befintlig belysning kan drastiskt förändra intrycket av köket. Vid en köksrenovering brukar man installera ny belysning men det går alldeles utmärkt att satsa på att helt enkelt byta ut den befintliga. Testa spotlight istället för ljusrör. Kanske en taklampa som kanske egentligen inte passar för ett kök? Arbeta också med ”sned belysning” där du du inte siktar på symmetriskt ljus utan istället fokuserar ljuset mot vissa punkter i köket. Se gärna Byggmentors tidigare guide till belysning för mer tips.

Pris: Att ”bara” köpa nya spotlights och koppla in dem kan du utan problem klara av för allt mellan 400 – 1500 kr mellan tummen och pekfingret. Vill du göra en mer omfattande uppdatering av belysningen i köket bör du anlita en elektriker. Räkna med en dags arbete för runt 3 000 kr i arbetskostnad.

Ny köksbänk

Att byta ut endast köksbänken gör ofta stor skillnad på hur köket ser ut. Det är en relativt kostsam åtgärd men ändå betydligt billigare än att renovera hela köket. Arbetsytan är ofta i fokus när man är i köket och att satsa lite extra på en tjusigare variant är ofta pricken över i:t i ett kök. Se gärna Byggmentors genomgång av olika material för köksbänkar.

Pris: Jagar du erbjudanden kan du hitta fina varianter för runt tusenlappen, vill du satsa på mer exklusiva material som granit kan du räkna med ett pris på 6000-7000 kr och uppåt, beroende på storlek och kvalitet.

Har du egna tips på hur man kan renovera köket billigt? Skriv gärna en kommentar här nedanför eller på Byggmentors köksforum.

Villans checklista: 14 punkter att kontrollera i huset

Vi ger dig checklistan för att genomföra en kontroll av din villa för att upptäcka skador och renoveringsbehov. Med Byggmentors lista över kontrollpunkter för hus ser du de mest kritiska punkterna som du som husägare regelbundet bör undersöka, både utvändigt och på insidan.

Sprickor i putsad mur

Se över fasaden och titta efter sprickor. Även små sprickor bör åtgärdas, det är oftast billigare att laga en liten putsspricka nu än att vänta tills den växer till sig om ett år eller två.

Sprickor i grunden

Se över din husgrund och leta efter missfärgningar eller sprickor. Det kan vara tecken på fuktskador eller svag konstruktion. Åtgärda med lämpligt material, ofta räcker putsbruk om det bara är ytliga skador. Se till att få bort gammalt puts som sitter löst innan du tar på nytt.

Skorsten

Skorsten på taket är en mycket viktig punkt att kontrollera regelbundet eftersom det är en av de svagaste punkterna på alla tak. En åtgärd som lite äldre tak ofta saknar är täckning mellan tak och skorsten, se därför till att lägga täckning i lämpligt material (liknande det du har på taket) för att täta över skarven. Även här bör dun undersöka skorstenen för att efter skador, missfärgningar eller löst skräp i den eller på den.

Takränna

När du ändå är på taket är det lämpligt att undersöka takrännan. Den ska inte läcka och den ska inte vara blockerad av skräp. Se över alla skarvar för att se om den läcker någonstans. Återigen gäller att en liten läcka idag kan bli ett stort problem med fukt om några år. Upptäcker du läckor går de utmärkt att fixa med exempelvis glasfibermassa. Undersök också takrännan efter alger och annan växtlighet, rensa bort.

Kontrollera vinkelränna

Även vinkelrännan behöver kontrolleras (förutsatt att du har en sådan). Samma sak gäller här som för takrännan, reparera med exempelvis massa av glasfiber och se till att inga synliga läckor eller skador finns. Särskilt viktigt är läckor eftersom ett år av nederbörd kan ge allvarliga skador på den underliggande takkonstruktionen.

Vindskivorna – takets utpost

Vindskivorna på taket är ditt första försvar mot väder och vind och får ta mycket stryk. Dessa måste därför undersökas noga för fuktangrepp. Missfärgningar, mjukt trä (eller annat material), konstig lukt är alla tecken på att de inte står emot vädret ordentligt. Mindre angrepp kan du åtgärda själv genom att förstärka med lämpligt material men för att vara på den säkra sidan kan du anlita en hantverkare. Oftast kostar det inte många kronor jämfört med att behöva byta taket helt om skadorna består.

Träfasad

Alla trädelar är särskilt viktiga att kontrollera noga och fasaden som utgör en stor del av ditt ”klimatskal” (den del av villan som möter väder och vind) måste regelbundet inspekteras. Sprickor, fuktskador eller rent utav ruttet trä måste snabbt åtgärdas. Anlita en snickare om du är osäker, (mer om att anlita hantverkare här), då vet du att arbetet utförs korrekt och att fasaden håller.Checklistan att kontrollera i villan

Vägg mot källare

Yttervägg eller grund mot källare bör du granska särskilt noggrant. Här är risken stor för fuktangrepp som tränger sig in genom väggen till källaren. Upptäcker du att marken är extra fuktig eller ser synliga fukttecken på väggen/grunden kan du behöva utföra en dränering. En dränering är ett relativt stort arbete men kan i gengäld skapa en behagligare inomhusmiljö och förbättra isoleringen (och därmed sänka värmekostnaderna). Läs mer om hur en dränering går till.

Utvändig betongtrappa

Har du en betongtrappa är den värd en årlig inspektion. Betong är ett hårt material men många vet inte att det också är känsligt för både fukt- och frostskador. Så kallad frostsprängning kan uppstå om vatten tränger sig in i betongtrappan, hur liten sprickan än är. Åtgärda sprickor omedelbart genom att använda lämpligt bruk.

Ventilation (både inne och ute)

Ventilation är per definition något som sammankopplar insidan av din villa och utsidan av huset. Ventilationen är mycket viktig eftersom den kan bidra till ett friskare hus och ett hälsosammare inomhusklimat. Se till att alla ventilationskanaler är öppna och att du känner luften dra. Rengör dem även så gott det går för att få bort eventuellt skräp.

Insidan av taket

Kontrollera ditt innetak, särskilt om det är ett vanligt gipstak. Denna typ av tak är oftast mycket hållbara men om de drabbas av exempelvis fuktangrepp kan det vara ett tecken på stora problem. Ofta räcker det att gå igenom taket noggrant och leta efter fläckar av fukt. Använd gärna en ficklampa för att verkligen kunna se eventuella färgskiftningar som tyder på fuktproblem. Ser du fuktfläckar bör du omedelbart kontakta en fuktexpert eller takläggare för att höra vad de föreslår för åtgärd. Ett tak som är fuktskadat är farligt för både hus och hälsa.

Kontrollera stamrör

Stamrören som löper in i och genom villan är viktiga att hålla koll på. De är något av husets blodomlopp och slutar de fungera eller om de springer läck kan konsekvenserna bli stora. Rost kan lätt uppstå men är egentligen inget stort problem om det rör sig om små ytliga fläckar. Däremot bör du leta efter synliga skador och fläckar och anlita en expert på stamrör om du upptäcker skador. Vill du måla över enklare rostfläckar bör du alltid göra rent först så att inte rosten sprider sig.

Källarens ingång

Lägg gärna extra tid på din källare och se över väggar och trappa. Källaren är särskilt utsatt eftersom den oftast är omgiven av mark och där kan du ofta upptäcka problem med fukt först. Kontrollera särskilt vinklar och vrår där tecken på fuktproblem ofta kan uppenbara sig.

Sprickor i betonggolv

Har du betonggolv i exempelvis källare eller garage bör du kontrollera detta. Återigen är det sprickor som är viktiga att åtgärda eftersom fukt annars kan ta sig in och förstöra på djupet samt ta sig in från marken. Hittar du löst putsbruk kan det vara ett tecken på att betongen inte är tät nog och du bör då ersätta med ny puts.

Vilka kontroller gör du på ditt hus? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

7 tips för att bli av med sniglar i trädgården

Sniglar i allmänhet och de så kallade mördarsniglarna i synnerhet är ett problem för många trädgårdsägare. Men det finns sätt att bekämpa sniglar, både förebyggande och när de redan flyttat in. Byggmentor går igenom 7 knep för att bli av med sniglarna i trädgården (diskutera gärna ämnet på Byggmentors trädgårdsforum).

Sniglarnas ägg är boven nummer ett

De så kallade mördarsniglarna lägger gärna ägg i våra trädgårdar, faktiskt upp till 60-70 ägg på en och samma gång. Det blir många sniglar det, så var ute i god tid för att försöka få bort äggen. Leta under löst bråte i trädgården och i rabatter och krukor. Äggen ligger oftast synliga för blotta ögat och ser ut som små vita bollar, bara några millimeter i bredd. När du hittat dem är det bara att krossa dem och slänga.

Bekämpningsmedel mot sniglar

Det finns många olika bekämpningsmedel mot sniglar men nackdelen med många av dessa är att det kan bli relativt dyrt i slutändan, även om de är effektiva. ”Snigelfritt” är ett beprövat bekämpningsmedel med god effekt. Helst ska du alltid kombinera snigelmedel med andra åtgärder, såsom tipsen i denna artikel.Bekämpa sniglar i trädgården

Granska nya växter efter spår av sniglar

När du köper eller planterar nya växter i trädgården bör du ha som rutin att noggrant leta igenom dem efter sniglar eller snigelägg. Rota runt ordentligt i översta jordlagret för att inte missa de små rackarna.

Klippa av sniglar

En metod som många känner till men alla kanske inte trivs med är att helt enkelt manuellt leta upp sniglarna och klippa dem med en häcksax eller liknande. Klipp med saxen relativt långt fram på snigeln, nära huvudet. Vill du inte klippa sniglarna kan du ta på dig handskar, plocka upp dem och sedan hälla kokande vatten över dem. Ett annat sätt att döda sniglar som många känner till är att använda salt. Denna metod anses dock vara mycket plågsam för sniglarna och rekommenderas därför inte.

Bjud inte in mördarsniglarna

Sniglarna trivs där smådjur brukar trivas – mörka och fuktiga platser. Ju mer sådana utrymmen du har desto mer inbjudande är din trädgård för sniglarna. Plankor som bara ligger, säckar med jord, verktyg, klippt gräs och liknande är perfekta boenden för sniglarna. Håll tomten ren så trivs inte sniglarna.

Sniglar behöver också mat – låt dem svälta

Att hindra sniglarna från att äta är svårt, men man kan använda bekämpningsmedel mot sniglar med järnfosfat. Detta medel gör att sniglarna inte vill äta och att de till slut dör av svält.

Bjud in sniglarna!

Ja, en taktik för att bli av med sniglar kan vara motsatsen till vad som verkar logiskt – gör det så trevligt för sniglarna som möjligt i en del av trädgården. Om sniglarna samlas på ett ställe är det lättare att på en gång bli av med dem. Exempelvis kan du skapa mörka ytor, kanske en del av trädgården med mycket löst gräs under en matta av något slag. Där kan du sedan gräva ett hål som fungerar som fälla, exempelvis ett hål där du stoppar ner konserv- eller ölburk. Fyll med vatten utblandat med just öl eller gödsel så dör sniglarna i fällan.

Kalk är effektivt

Kalk är ett vanligt material som sniglar inte tycker om. Häll ut en lång lina med kalk runt trädgården och fyll på med jämna mellanrum så hindrar du garanterat en majoritet av sniglar att komma in i trädgården.

Hur har du gjort för att bli av med sniglar i trädgården? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller skriv på Byggmentors trädgårdsforum.

11 tips för dig som ska måla om fasaden

11 tips för dig som ska måla om fasaden

Tanken på att måla om fasaden kommer ofta när solen och värmen dyker upp, och mångas vilja att fräscha upp utsidan på huset ökar. Något som måsta göras med jämna mellanrum är att måla om fasaden (ungefär mellan tio och tolv år mellan målningarna brukar vara lagom). Ett nytt lager färger blir ett rejält lyft för huset. Byggmentor ger dig råd och tips inför fasadmålningen (läs också gärna vår guide till inomhusmålning och diskutera måleriarbeten på forumet).

Vänta in värmen

Att målarlusten ökar på våren är bara bra eftersom varmare temperatur är perfekt väder när du ska måla utsidan av huset. Torr luft och lagom varmt, en solig försommardag till exempel, är perfekt.

Tvätta fasaden

Börja med att rengöra fasaden inför målningen. Använda gärna högtryckstvätt och ge fasaden gott om tid att torka innan du börjar måla. Räkna med en vecka eller två i torktid. Passa även på att skrapa bort gammal färg, särskilt färg som börjat flagna av. Fuska inte med tvätt och förarbete, gör du det ordentligt har du igen det i och med att fasaden och färgen håller längre i slutändan.

Välj färg med omsorg

Oavsett om du vill använda samma färg som tidigare eller något helt nytt bör du inte ta några förhastade beslut. Gå igenom olika färger från olika leverantörer, se hur din fasad samspelar med exempelvis takets färg och omgivande natur och byggnader (kika gärna på färghjulet för tips om vilka färger som ligger nära varandra).

Utnyttja andras framgångar – och misstag

Ta en titt i ditt område och andra bostadsområden för den absolut bästa inspirationen. Färgprover i butik och stiliserade bilder i glansiga magasin kan aldrig ersätta verkligheten. Leta efter hus med distinkta färger och skaffa dig en uppfattning om vad som kan passa bäst när du ska måla din fasad.Måla fasaden i sommar

Provmåla alltid

Ett vanligt nybörjarmisstag vid fasadmålning är att man tar ett litet färgprov i en butik och väljer utifrån det. När du hittat en eller flera kulörer du kan tänka dig bör du därför alltid måla en liten yta och se om det passar din smak och din fasad.

Matcha färgtypen

Se till att använda samma typ av färg du använt tidigare även om färgen är annorlunda. Prata med din färghandlare om du är osäker (olika färgtyper är exempelvis akryl, latex/akrylat, olja, linolja, slamfärg).

Ge dig själv tid att måla din fasad

Exakt hur lång tid det tar att måla en fasad beror på ytan och hur van målare du är. Se till att ge dig själv god marginal för att inte fastna halvvägs när semestern eller helgen plötsligt tar slut. På ett ungefär kan du räkna med tre dagars arbete för varje hussida (inklusive tvätt, bortskrapning av gammal färg, grundmålning och färdigmålning).

Måla lagom länge

För att inte dina nymålade väggar ska drabbas av fukt på morgon och kväll är det bäst att måla under ”normal arbetstid” under de torraste månaderna (sen vår eller tidig höst). Börja runt nio-tiden och sluta vid fem på eftermiddagen är en bra tumregel.

Snåla inte – skaffa byggställning

En stege funkar för de flesta men vill du satsa på säkerhet och bekvämlighet är det klokt att hyra en byggställning. Det behöver i sammanhanget inte vara särskilt dyrt men du minskar risken för otrevliga fallolyckor i samband med fasadmålningen. Är du osäker på om du klarar av arbetet bör du komma ihåg att du kan göra ROT-avdrag för fasadmålning, vilket betyder att du får dra av halva arbetskostnaden.

Måla fasaden – helt enkelt

Därefter är det bara att köra igång med målningen. Exakt vilka redskap du använder är egentligen upp till eget tycke och smak, prova olika typer hos din färghandlare och välj det som passar bäst. Under målningen är det viktigt att du alltid målar hela fasaden och inte bara väljer de ytor där det ser ut att behövas mest, då kommer du när färgen torkar få en fläckig fasad.

Pris för att måla fasaden

Givetvis beror kostnaden för din fasadmålning på hur mycket färg och redskap du behöver köpa, men en bra riktlinje är ungefär 70-100 kronor/kvadratmeter fasad som ska målas. Då räknar vi in både grundolja, grundfärg och slutstrykningsfärg.

Ett enkelt räkneexempel ger då att ett hus med 80 kvadratmeter fasad kostar ungefär 5 600 – 8 000 kr i materialkostnad (exklusive redskap). Vill man ha ovanliga färgtyper blir priset antagligen högre och jagar man låga priser och rabatter kan du antagligen hamna en bit lägre. Ett populärt alternativ som många utnyttjar i och med ROT-skatteavdraget är också att anlita en målare för arbetet.

Har du målat om din fasad eller ska du göra det? Dela gärna med dig av tips eller frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

10 köksbänkar i olika material

Att välja rätt arbetsbänk till köket är en fråga om pengar, smak, praktiska behov och övrig inredning. Som en av de mer kostsamma investeringarna när du bygger nytt kök eller genomför en köksrenovering kan det vara på sin plats att titta lite extra just på olika material för köksbänkar och deras för- och nackdelar.

Köksbänk i granit

En granitbänk är utan tvekan köksbänkarnas Rolls Royce. En tidlös klassiker, dyr och exklusiv och tålig för även det värsta gåbordet. Granitbänken tål värme bra och har en livslängd som förmodligen överträffar resten av köket med råge. Nackdelen med granit är dels priset, även om det utslaget på livslängden inte är så dyrt, och dels att vissa typer av granitbänkar kan dra åt sig fläckar om dessa inte torkas bort snabbt. Hör med din köksleverantör om vilket underhåll köksbänken i granit behöver, investerar du i en dyr arbetsbänk ska du se till att den hålls fin och funktionsduglig.

Konststen, ett billigare alternativ till granit

Konststen, eller konstfibersten, är en bearbetad bänkskiva som är hård och stryktålig. En arbetsbänk till köket i konsten bestå till största del av kvarts och även om konststen inte har samma hårdhet som granit så kan du ofta hitta större variation i färger och mönster om du jagar köksbänk i konstfibersten. Den kanske största fördelen med konststen är att den står emot fläckar och missfärgningar otroligt bra men den är å andra sidan en rätt dyr investering.

Solid surface (komposit), konstgjort i ett stycke

Ett annat alternativ för den som vill ha hård yta med mycket variationer i färg är att satsa på så kallad ”solid surface”, solid yta. Denna typ av kompositmaterial är skapat av bland annat bauxit och akryl för att se naturligt ut och levereras i ett enda stycke, alltså inga skarvar eller liknande som förstör helhetsintrycket av din arbetsbänk. Nackdelen jämfört med till exempel konststen är att solid surface-köksbänkar kan vara mer känsliga mot stark värme, man bör vara försiktig med att ställa exempelvis kokheta kastruller direkt på bänken.

Kakel på köksbänken

Enkelt att hålla rent och underhålla, snyggt och förhållandevis billigt. Att använda sig av kakel till köksbänken funkar alltid och det är ett arbete som den händige själv kan klara av med lite förberedelser och gott om tid för att inte stressa fram fel. En annan fördel med kökskakel som arbetsbänk är at det kan samspela med kaklet du har på väggen, plus att det går att variera i snudd på oändlighet. Nackdelen med kakel på köksbänken är att ytan blir ojämn och att det inte är så stryktåligt som till exempel stenbänkar.

Laminat

En köksbänk i laminat är relativt billigt och du kan utan problem hitta en skiva för bara 250 kr/kvadratmeter. Eftersom det är ett plastmaterial är en laminatskiva lätt att göra ren och skära till för att passa perfekt i ditt kök. Nackdelen är att en repad laminatbänk är mycket svår att reparera så det gäller att vara försiktig om du väljer laminat till arbetsbänken.

Köksbänk i trä

En träbänk funkar nästan alltid om man ser till trender och oavsett övrig stil på köket går det att hitta en lösning i trä som passar in. Träbänken får ett unikt mönster och är lätt att rengöra men å andra sidan kräver en träbänk en hel del underhåll för att hålla genom åren. Hör med din leverantör vad de rekommenderar för underhåll för just ditt träslag.

Rostfritt stål

Köksbänk i betong med vågat mönster
Köksbänk i betong med vågat mönster

En annan klassiker vad gäller köksbänkar är rostfritt stål. Även om det kan kännas stelt kan du med en arbetsbänk i rostfritt stål leka med kompletterande inredningsdetaljer för att få en modern och fräsch men ändå mysig tidlös kökskänsla. Den klara fördelen med detta material är tåligheten, varma köksredskap är inget problem och rengöringen är enkel. Priset är hyfsat högt men du har antagligen igen det i livslängd.

Täljsten

Med en arbetsbänk i täljsten får du ett stabilt underlag som känns gediget och är väldigt tåligt mot värme och smällar. En köksbänk i täljsten kostar en del men det är ett pris som ger dig lång livslängd och kräver lite underhåll.

Arbetsbänk i marmor

Marmor är ett av de vackraste materialen att använda sig av och bara det estetiska värdet av en köksbänk i marmor gör det antagligen värt att betala det relativt höga priset. Se till att den monteras korrekt och att den behandlas innan för att tåla fläckar och smuts annars kan marmorn efter några år se mycket sliten ut, var noga med att fråga leverantören om vad de preparerar marmorn med för att hålla så länge som möjligt.

Köksbänk i betong

Den stora fördelen med en bänk i betong är förutom den höga tåligheten att den kan anpassas och gjutas efter ditt köks unika behov. Betongbänken passar alltså särskilt bra för dig med ovanlig form på köksbänken och som behöver en unik lösning som ändå kostar något mindre än många lyxigare material.

Vad har du för köksbänk? Vilka för- och nackdelar ser du med ditt val? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Toalett som låter – så tystar du den

Det välbekanta brusande ljudet från en toalett som ”återhämtar” sig efter spolningen känner vi nog alla till. Vissa får dock dras med ljudet oftare än bara efter spolning av toaletten, särskilt om toaletten är av äldre modell. Byggmentor hjälper dig stoppa (o)ljudet från toaletten.

Vattencisternen är boven

I toalettens vattencistern samlas vattnet som sedan används för att spola toaletten. Ibland läcker vatten sakta men säkert ut från cisternen även om den inte använts vilket gör att den behöver fyllas på titt som tätt. Det är denna påfyllning som orsakar ljudet som kan uppfattas som störande. Men det är som tur är inte svårt att åtgärda och du kan snart ha en toalett som inte låter och brusar i onödan.

Lyft bort locket på vattencisternen

Ovanpå vattencisternen sitter ett lock som du kan plocka bort. Ibland måste du skruva bort själva knoppen på spolarmen för att locket ska kunna lyftas bort. Nu ser du hela spolmekanismen och innandömet i cisternen. Testa att spola för att se vad som händer – på de flesta toaletter har du en ventilboll längst ner som lyfts när du drar i spolarmen, det är då vattnet tillåts forsa ner i toalettskålen.

Flottören styr flödet

På vattenytan i vattencisternen flyter en flottör kopplad till en arm som reglerar inflödet av vatten. Efter en spolning sjunker flottören och låter nytt vatten flöda in. När vattenytan återställts stängs inloppet och toaletten står lugn och tyst. Problemet uppstår när ventilbollen inte håller tätt och vatten därför måste fyllas på regelbundet.

Byt ventilbollen

Först bör du se över delarna i cisternen så att ingenting är uppenbart trasigt. Skulle olyckan vara framme är det relativt enkelt gjort att besöka en större byggbutik eller vvs-handel och köpa nya delar som du själv kan byta ut om du är någorlunda händig. Om allt ser helt ut är det dags att lyfta upp ventilbollen och hållaren den sitter i. Är din toalett ovanlig eller gammal kan du behöva kontakta tillverkaren för att få rätt reservdel.

Har du tur kan det vara så att ventilboll eller flottörarm helt enkelt hamnat snett och då räcker det med att flytta de till rätt plats, provspola och se om ljudet försvunnit.

Vad har du för toalettips (eller skräckupplevelser)? Dela med dig i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

Göra planritning själv i 8 steg

För den som inte vill investera i datorprogram som kan kännas för avancerade men ändå vill göra en planritning går det faktiskt utmärkt att göra på det gamla goda sättet – fram med penna, papper och måttband. Byggmentor går igenom hur du kan göra en planritning som både är praktisk och unik. En handgjord planritning som du gjort själv kan sedan vara utgångspunkt för en mer detaljerad planritning som du anlitar någon för att skapa eller gör själv med hjälp av programvara.

Planritningen börjar alltid i verkligheten

Innan du över huvud taget sätter någon penna mot ett papper behöver du måtta ditt hus ”fotavtryck”. Mät upp fasadens alla väggar (alltså utsidan av huset). Skriv ner alla mått på ett så tydligt sätt som möjligt, annars är det lätt att du förväxlar måtten när du börjar skriva och rita in dessa på planritningen.

Börja med att rita formen

Formen på ditt hus är i praktiken ytterväggarna som du ritar upp på ett papper. Just nu behöver du inte få allt i korrekt skala utan sikta på att få till formen på ett ungefär, och notera längden på varje vägg genom att skriva måttet intill respektive linje.Göra planritning själv

Planritningen kan ritas på rutat papper för enkelhetens skull men vill du ha en så tydlig planritning som möjligt är det bäst med helt vitt papper och linjal. Rutade papper kan också vara svåra att skanna in digitalt, undvik därför rutpapper om du vill kunna arbeta med din planritning i en dator längre fram. Välsorterade butiker som säljer pappersprodukter kan ha särskilt papper avsett för just planritningar.

Rita upp rummen på din planritning

Nu är det dags att rita upp dina rum, med undantag för kök och badrum, på separata papper. Alltså, varje rum får ett eget papper där du precis som med själva huset gör en grovskiss med alla mått angivna. Märk ut fönster och dörrar med extra tjocka linjer och rita in de möbler som ”sitter fast”, till exempel garderober.

Planritning – kök och badrum

Nu är det dags att göra samma sak med köket och badrummet. Här räcker det inte att bara mäta väggar, fönster och dörrar utan se till att måtta upp vitvaror och andra fasta möbler. Rita in dessa på din planritning. Glöm inte köksskåpen som ofta tar en stor del av köksytan i anspråk.

Börja göra den ”skarpa” planritningen

Som vi tidigare nämnt handlar det om att välja rätt papper för att kunna göra din skarpa planritning. Välj det du känner dig bekväm med och använd ett papper med rutor eller stödpunkter om du känner att du behöver extra stöd. Utgå från den första skissen, den över hela huset och bestäm skala efter det, 1:100 brukar vara lagom. Det betyder att en centimeter på pappret motsvarar en meter i verkligheten. Har du tillgång till större papper kan du också kosta på dig en skala runt 1:30. Mer än så blir ofta onödigt stort.

Dela upp rumsritningarna

Lägg ut de olika planritningarna du gjort så att du får en tydlig överblick och så att de motsvarar hur rummen ligger i förhållande till varandra i verkligheten. Har du flera våningar bör du lägga ut dem så att det tydligt framgår att våningarna inte hänger ihop, det kan låta självklart men underlättar mycket när du sitter mitt i ritprocessen.

Rita!

Nu är det bara att beta av delritningarna och rita in dem exakt på din skarpa planritning. Hitta en stor yta, ett köksbord eller stort skrivbord så att du hela tiden kan ha överblick över samtliga skisser. Var noga med att räkna ut skalan rätt, var inte rädd för att använda miniräknare (väljer du skalan 1:30 och en vägg är 360 centimeter slår du helt enkelt in 360/30 och får fram att 12 centimeter behövs för att motsvara väggen skalenligt på planritningen).

Viktigt att komma ihåg för dig med flera våningar är att rita in trappa (eller trappor) på rätt ställe, med rätt storlek och tydligt ange om den går upp eller ner. Se också till att trappans position hamnar rätt på första våningen i förhållande till var den ligger på andra.

Fyll planritningen med detaljer

Fördelen med att göra en handritad planritning är du kan rita in de detaljer du själv vill ha och göra det enkelt genom att helt enkelt vandra runt i hemmet med planritningen i ena handen och en penna i den andra. Till exempel kan det vara smart att märka ut var eluttag sitter, förslagsvis med ett enkelt kryss. Fortsätt sedan märka ut detaljer tills du är nöjd och voíla, din planritning är klar!

Har du gjort en egen planritning? Vilken metod använde du, har du något särskilt bra tips på datorprogram för planritningar? Dela med dig eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. Besök också gärna Byggmentor på Facebook.

10 förbättringar som ökar värdet på ditt hem

Att renovera, finputsa och arbeta på sitt hem behöver inte bara vara för att göra huset eller lägenheten mer trivsamt att bo i eller mer energisnålt– det kan också vara en investering. Byggmentor ger dig tio tips på förbättringar som garanterat höjer värdet på ditt hem om och när det blir dags att sälja.

Måla väggarna

Kan låta tråkigt och självklart men faktum är att många desperat klänger sig fast vid tapeter som säkert är jättefina men som kanske inte funkar för den breda massan. Ett nymålat hem känns fräscht och tumregeln är att använda så ljusa färger som möjligt.

Vitt brukar stå emot tidens tand oavsett trender för stunden. Försöka arbete med ett färgschema för varje rum och våga använda fondväggar i en distinkt annorlunda färg eller ton. Läs mer om att måla om.

Renovera köket

Ett nyrenoverat kök är oftast en mirakelmedicin om man vill tjäna mer på en husförsäljning. Att genomföra en fullständig köksrenovering är i och för sig en dyr investering men eftersom den är så pass komplicerad och omfattar så många typer av arbeten är ett nytt och fräscht kök väl värt pengarna det kostar.

Renovera badrummet

Kanske än mer än kök så har badrummet blivit något av en statusmarkör i Sverige idag. Att genomföra en badrumsrenovering står högt på många svenskars önskelista, eftersom ett badrum är platsen där man kan kosta på sig att tillbringa tid för att bara vara utan att behöva åstadkomma något. Ett renoverat badrum kommer med all säkerhet höja värdet på ditt hem med mer än vad själva renoveringen kostade.

Lägg nya golv

Golven i ditt hem utgör en stor del av den totala ytan och påverkar intrycket mycket. Tumregeln här är att undvika linoleum och satsa på mer ”äkta” och robusta golvlösningar, till exempel trägolv. Tänk gärna igenom dina golv innan du köper och lägger dem så att de samspelar och inte skär sig mot varandra.

Skapa mer luft – bygg uppåt

Oftast brukar ett hem med mycket rymd och öppna ytor generera mer pengar vid en försäljning. Försök därför bevara så mycket utrymme som möjligt genom att bygga på höjden snarare än på golvet. Ofta finns det mycket döda ytor längs med ditt tak där du utan problem kan skapa förvaringsutrymmen såsom hyllor eller skåp.

Putsa upp fönster och dörrar

Att göra en rejäl rengöring av fönster och dörrar är steg ett, steg två är att se om du kanske kan byta ut några av dessa mot nyare varianter. Sikta på enkla klassiska modeller med mycket ljusinsläpp.

Hur ser huset ut från gatan?

Tänk på vad ditt hus ger för första intryck, alltså vad ser en besökare först av allt när huset kommer in i deras synfält? Testa själv och notera allt som inte känns snyggt eller genomtänkt för att sedan kunna fixa till detta. Man får aldrig en andra chans till ett första intryck.

Piffa till trädgården

Blir det dags för visning av ditt hem och du har en trädgård kan det vara en god investering att satsa lite extra på färg och dofter i trädgården. Att anlita en trädgårdsexpert för detta kan vara en investering värd att göra eftersom proffsen ofta vet bäst vad som kan göras i trädgården utifrån i en given tidsram och budget.Öka värdet vid försäljningen

Våga visa vatten

Vill du ta trädgårdspiffandet till en högre nivå kan en damm av något slag verkligen göra din trädgård till något som blir en snackis bland grannar och eventuella spekulanter på ditt hus. Läs gärna Byggmentors guide till att anlägga damm för mer tips och inspiration.

”Home staging” – eller ”inred för visning”

Idag har så kallad ”home staging” blivit en stor bransch som ofta används innan försäljningar av hus och lägenheter. Träffa gärna en inredningsexpert för att höra vad de föreslår för ditt hem och hur mycket deras tjänster kan kosta. Generellt är det rätt stora summor det handlar om för att ”bara” piffa till inredningen men det är pengar du nästan säkert får tillbaka i slutändan.

Vad är dina tips för att få till ett så bra försäljningspris som möjligt? Skriv en kommentar nedanför eller registrera dig på Byggmentors forum och dela med dig.

Fler artiklar om renovering:

8 inredningstips du inte har tänkt på

Att inreda sitt hem har blivit en vetenskap, en industri och en folkrörelse på samma gång. Att balansera personlig smak och rådande trender är inte det lättaste. Byggmentor ger dig åtta tips för inredningen som du kanske inte har tänkt på men som är lätta att genomföra och kan skapa en ny och unik känsla i ditt hem och en heminredning som blir uppdaterad utan att för den sakens skull kosta skjortan.

Skippa par

En vanlig inredningslösning är att arbeta med par – tå lampor på varsin sida av soffan eller kanske två likadana fåtöljer. Det skapar symmetri och ger en genomtänkt känsla. Men för mycket par i ett och samma rum kan istället bli för symmetriskt och stelt. Våga därför bryta upp ett par eller två, ha tomt där det ”borde” stå en spegelbild av något annat i rummet. Asymmetri kan vara snyggast.

Välj något opassande

Hitta en pryl, ett konstverk, en gardin eller vad som helst som går helt emot resten av rummets stil. I ett stilrent modernt rum kan en klassisk detalj bryta av fint, och i ett rum med sekelskiftestema kan ett snygg svart elektronikpryl bli en intressant fokuspunkt. Återigen gäller det att vara genomtänkt utan att verka det. Oväntade inslag och kontraster gör ditt rum levande.

En bricka som aldrig flyttas

Heminredning - bricka i vardagsrummet

När man tänker bricka kan man prata om allt från vackra silverskapelser till plastiga fyrkanter på snabbmatsrestaurangen. Oavsett vilken stil du föredrar kan en bricka faktiskt passa bra som en statisk inredningsdetalj snarare än något du använder för att transportera saker mellan olika rum. Testa att ställa din bricka på exempelvis vardagsrumsbordet eller i en bokhylla, och smycka den med ljus eller en blomma. Annorlunda men ofta väldigt lyckat.

Kaos i bokhyllan

En bokhylla kan lätt bli stel och trist om den bara innehåller likadana rader av böcker ovanpå varandra. Jobba med horisontella och vertikala linjer för att ge ett oorganiserat intryck som gör ditt rum mer levande. Låt böckerna stå på rad eller ligga i högar om vartannat.

Chipsskål med blommor på vardagsrumsbordet

Ett vardagsrumsbord brukar oftast hållas rent eller med en enstaka detalj såsom en bok elelr ljus på. Här är ett ypperligt tillfälle att leka med heminredningen. Ställ fram en chips- eller godisskål fylld med blommor. Eller varför inte en vas fylld med chips. En annorlunda detalj där man kombinerar två saker som egentligen inte hör ihop ger ett rum ett lekfullt intryck där besökaren upplever att det alltid finns nya saker att upptäcka.

Låt stora möbler vara poängen med rummet

Ofta är en soffa, en säng eller ett köksbord möbler som dominerar ett rum men som ändå mest är till för att fylla en funktion. Sängen för att sova, soffan för att man ska kunna titta på tv och köksbordet för måltider. Ett sätt att sticka ut från mängden med din inredning är att välja dessa huvudmöbler med omsorg och låta dem bli fokuspunkten i ditt rum.

Visa upp din samling på ett snyggt sätt

Att samla på saker som man sedan vill visa upp har varit populärt i många år men det  brukar sällan uppskattas av någon annan än samlaren själv. Ett hörnbord fullt med porslinsgrodor eller Star Wars-figurer kan ta över den övriga inredningen och kännas helt fel. Men däremot kan det vara mer intressant att sprida ut samlarobjekten i ett rum eller ett hem. De tar inte över hemmet på samma sätt och kan istället bli en ”snackis” när besökare upptäcker grodor i badkaret eller Luke Skywalker i gardinerna.

Inred för att skapa en instängd känsla

Oavsett om du läser inredningsbloggar eller stora internationella inredningsmagasin kommer du få höra om olika sätt att får rum att verka större än vad de egentligen är. Detta är självklart inte konstigt eftersom nästan alla vill ha stor boyta och en öppen luftig känsla i sitt hem. Just därför kan du sticka ut från mängden genom att göra tvärtom – inred för att skapa en trång men mysig känsla. Fyll väggarna med saker, ha möbler som känns lite för stora, gör ditt rum till en plats för upptäckande och fantasi snarare än så mycket ljus och öppen yta som möjligt. Ett hem som är inrett för att ge en känsla av rymd men som har ett rum som går åt motsatt håll blir spännande och levande.

Vilka är dina bästa inredningstips för att ska en unik känsla i hemmet? Dela med dig i kommentarerna eller registrerar dig på Byggmentors forum. Gillar du artikeln blir vi glada om du besöker oss på Facebook och klicka på ”gilla”.