Så köper du rätt snöslunga

Så köper du rätt snöslunga

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

 

snöslunga husqvarnaHusqvarna snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en Snöslunga Husqvarna ST 121E med LED belysning och är perfekt för garageuppfart m.m. cirkapris 5 700 kr (mer information finns här).

 

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 995 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Hitta rätt snöslunga 5 Viktiga tips | Tips kring snöröjning

Hitta rätt snöslunga – 5 viktiga tips

Hitta rätt snöslunga – 5 viktiga tips

Du som är tomtägare har nog ofta upplevt att den gamla hederliga snöskyffeln inte räcker till. Då kan det vara hög tid att införskaffa en snöslunga. Här är fem viktiga saker du bör känna till innan du väljer ur den uppsjö av snöslungor som finns på marknaden.

1. Ettstegs- eller tvåstegs-snöslunga?

Generellt kan man säga att en ettstegssnöslunga räcker bra för mindre ytor, såsom en garageuppfart eller en uteplats. Men för dig med lite mer yta och särskilt i kanske lite blandad terräng såsom på en trädgårdstomt så är en tvåstegssnöslunga rätt val. Denna bearbetar snön, maler ner den, och är dessutom enklare att framföra tack vare band som kan monteras på (oftast).

2. Priset är inte allt (men givetvis viktigt)

Fokusera främst på vilka behov du har och välj din snöslunga utifrån det. Är man dumsnål så kanske du sparar några hundralappar men då får en slunga som inte  är anpassad för de snömängder du vill få bort.

3. Livslängd för snöslungor

En bra snöslunga håller i cirka 15-25 år, det är alltså en relativt billig investering. Kostnaden är ett antal tusenlappar men fördelat på hela livslängden så blir det en väldigt låg kostnad i slutändan.

snoslunga-bast-i-test
Med rätt snöslunga blir snöröjningen enkel.

4. Rengöring och underhåll

Det är väldigt viktigt att sköta om sin snöslunga, då den av naturliga skäl utsätts för mycket fukt och kyla. Rengör den efter använding och när våren kommer bör du ge den en lite mer genomgående undersökning för att se till att den inte står över sommarhalvåret med smuts eller fukt någonstans.

5. Effektiv yta

En bra snöslunga kan röja ungefär 5-10 kvadratmeter snö i minuten: Det gör att en normalstor svensk tomt oftast kan bli helt snöröjd på under en timme. Jämför det med att gå och snöskyffla för hand.

Annat viktigt att veta om snöslungor

En snöslunga passar bra för dig som vill rensa snö från en yta om allt från några tiotal kvadratmeter till uppemot 2000 kvadratmeter. Handlar det om större ytor och du vill spara tid kan det vara värt att höra dig för med en lokal markentreprenör som du kan anlita för hjälp med snöröjningen. Detta blir sannolikt dyrare än om du köper snöslunga och gör arbetet själv, men kan vara värt att undersöka som alternativ. är ni dessutom flera grannar som går ihop och anlitar snöröjningshjälp kan priset pressas.

En viktig fördel med snöslunga är att de generellt drar väldigt lite bensin. Oftast kommer du inte göra av med mer än 4-5 liter bensin under en hel vinter där du använder din snöslunga regelbundet.

Kom ihåg att hålla din snöslunga under tak, helst inomhus, när den inte används. Det minskar slitage och ökar dess livslängd.

En viktig aspekt att ha i åtanke när du kör din snöslunga är att den kan behövas ställas in för det underlag den ska användas på. Till exempel så krävs olika inställningar för asfalt respektive gräsyta, detta är mycket viktigt då fel läge kan göra slitage ökar och risken för skador på snöslungan blir större.

Försök helst inte reparera din snöslunga själv om du inte är helt säker på vad du gör. Hör hellre med din återförsäljare som oftast kan hjälpa till med reparation eller reservdelar vid behov.

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Attefallhus – så får du bygga 25 kvadratmeter utan bygglov

Nu är friggeboden för 2000-talet här – Attefallhus. Döpt efter bostadsminister Stefan Attefall innebär det lagförslag som riksdagen klubbade igenom den 4 juni att det nu är tillåtet att bygga hus på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt – utan bygglov!

Så funkar Attefallhus

Principen är snarlik den för friggebodar. Tanken är att den som har utrymme på tomten får bygga ett nytt hus som i och med den nya lagändringen får vara upp till 25 m2 stort, mot den tidigare gränsen för friggebodar som var 15 m2. Dessutom får denna uppgraderade friggebod användas för boende permanent, till skillnad från just friggeboden.

Formellt kallas Attefallhusen för ”komplementbostadshus”, vilket är en träffande beskrivning med tanke på att 25 kvadratmeter ger betydligt större möjligheter till att bygga ett ”riktigt” litet hus snarare än friggeboden som på sin höjd oftast fungerade som gäststuga. På 25 kvadratmeter är det utan problem möjligt att bygga in toalett, dusch och liten köksvrå. Den utökade höjden från mark till taknock till fyra meter gör att man dessutom kan få plats med exempelvis en loftsäng.

Förutom att göra livet enklare för den som vill bygga extra hus på sin tomt hoppas politikerna att Attefallhus ska skapa många nya bostäder, till exempel för unga och studenter. De nya byggreglerna träder i kraft den 2 juli 2014, så från den dagen är det alltså tillåtet för alla husägare att bygga sin Attefallstuga på 25 kvadratmeter utan bygglov.

Regler för Attefallshus i 8 enkla punkter

 • Ditt Attefallhus får ha en yta på max 25 kvadratmeter. Har du redan en friggebod är det inget problem, dessa nya byggregler gör det möjligt att ha både friggebod och attefallhus på tomten.
 • Du behöver inte bygglov. Dock krävs som vanligt att du måste följa reglerna i Plan- och bygglagen (PBL).
 • Däremot behöver du göra en bygganmälan hos din kommun. När de ger dig klartecken får du börja bygga.
 • Om Attefallhuset står mindre än 4,5 meter från tomtgränsen till din granne så behöver du din grannes medgivande. Är avståndet större än 4,5 meter behöver du inget medgivande.
 • Skulle grannen inte ge medgivandet du behöver kan du söka bygglov hos kommunen och låta dem avgöra frågan.
 • Huset måste vara ett komplement till ett befintligt bostadshus som redan finns på tomten, du får alltså inte bygga ett Attefallhus på en tom tomt.
 • Det får vara max fyra meter högt från mark till taknock (högsta punkten på taket).
 • Det är tillåtet att dela upp de tillåtna 25 kvadratmeterna, i till exempel 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd eller liknande.

Andra förenklade byggregler

Attefallhus
Attefallhus

Lagförslaget om Attefallhus rymmer också andra förenklingar för den som vill bygga ut sitt hem.

– Den som bor i ett enfamiljshus eller tvåfamiljshus får göra en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan att behöva bygglov för det.

– Det ska även gå att sätta in två takkupor på sitt hus utan att behöva bygglov för det.

– Den som har ett enbostadshus såsom en villa får nu bygga till en bostad utan bygglov.

Bygga själv eller anlita byggfirma med ROT-avdrag

När du bestämt dig för att bygga ett Attefallhus finns det några olika alternativ.

Bygga själv. Du kan givetvis utföra arbetet själv om du känner dig händig. Fördelen är då att du har full kontroll på ditt projekt och får chansen att skapa precis det Attefallhus du vill ha samt att du inte behöver betala för hantverkarhjälp. Men det är ett relativt avancerat byggprojekt och bör enbart utföras om du känner dig säker på de olika byggmomenten.

Anlita hantverkare. Tillsammans med en byggare kan du fortfarande styra projektet i viss mån men låta själva arbetet utföras av hantverkare. Fördelen med detta är att arbetet utförs av ett proffs och att du får garanti från byggfirman om något skulle bli fel. Du får inte göra ROT-avdrag för att bygga ett Attefallhus men du får bygga om en befintlig friggebod till Attefallhus och då göra ROT-avdrag. Då halveras arbetskostnaden upp till 50 000 kronor i maximalt skatteavdrag.

Köpa nyckelfärdigt Attefallhus. Precis som med friggebodar lämpar sig Attefallhus väl för att köpa ”nyckelfärdigt”. Det innebär att du köper färdiga moduler eller stugor där allt redan är klart på förhand. Sedan hjälper leverantören dig med att helt enkelt lyfta in huset på tomten och fackmän ser till att de kopplingar för el och vatten som behöver göras utförs korrekt. Fördelen med att köpa nyckelfärdigt Attefallhus är att det är enkelt och smärtfritt även om du minskar dina möjligheter att detaljstyra ditt nya komplementbostadshus.

Vad kostar Attefallhusen?

Eftersom de nya byggreglerna är så färska är det ännu inte klart vad det kommer att kosta att bygga sitt nya Attefallhus. Men generellt kan de gamla friggebodarna vara en fingervisning, och där finns det allt från väldigt enkla stugor för endast 15 000 – 20 000 kronor, till mer avancerade lösningar på över 100 000 kronor.

Vissa tillverkare av nyckelfärdiga Attefallshus har redan börjat lista sina priser. Leverantören Polhus säljer flera olika typer av komplementbostadshus på 25 kvadratmeter i prisspannet 59 000 – 129 000 kronor.

Anlitar du en hantverkare är priset också väldigt varierande. En snickare kostar cirka 350-600 kronor i timmen att anlita, och materialkostnaden beror helt på vad du väljer för lösning. För att inte betala för mycket bör du alltid ta in offerter från flera olika byggfirmor på ditt Attefallshus för att kunna granska dem och välja den som verkar mest kompetent och kan erbjuda bäst pris.

Ställ gärna frågor om Attefallhus i kommentarerna under artikeln så ser vi till att hitta svaren åt dig!

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Bygga friggebod, 7 viktiga tips

Ska du bygga friggebod? Då har du inte råd att missa våra sju viktigaste tips inför bygget av 15 kvadratmeter extra boyta på tomten. Vi uppmanar också alla som har frågor om att bygga friggebodar, eller som redan gjort just detta och vill dela med sig av sina erfarenheter, att skriva om detta i kommentarsfältet under artikeln – sprid kunskapen!

Bygga friggebod själv – klarar jag det?

Första punkten behandlar den eviga frågan – bygga själv eller köpa färdigt alternativt ta in hantverkare som bygger åt dig?

Att bygga friggebod är ett medelsvårt byggprojekt, en händig privatperson kan utan tvekan klara det. Men har du tummen mitt i handen eller är minsta tveksam bör du antagligen inte utföra jobbet själv, då riskerar du att få en felaktigt byggd friggebod som måste göras om eller i värsta fall rivas efter några år.

Vill du köra på egen hand är det dessa moment som ingår i byggandet av en friggebod:

 1. Grunden sätts. Kan vara klassisk betongplatta på mark som även används till ”riktiga” hus. Andra vanliga alternativ är murblock (lecablock) eller gjutna betongplintar. Kom ihåg att det behövs dränerande material under exempelvis murblocken.
 2. Stommen och bjälklaget byggs upp, här är det kanske knepigaste momentet för att få till rätt mått och regelbundenhet med bjälkar och andra delar av stommen. Även takstommen sätts nu. Ha en bra byggbeskrivning till hands, eller ta hjälp av en snickare.
 3. Isolering och fönster. Det viktigaste för att hålla värmen i friggeboden är vilken isolering du väljer och vilket u-värde fönster (och dörr) har. Här finns en uppsjö alternativ, läs gärna våra guider till energisnåla fönster samt isolering i hus för mer tips kring detta.
 4. När sedan väggar och tak är på plats är det dags att finslipa och sätta interiör och exteriör i form av till exempel färdig panel av något slag. Här är det bra att någon med gott inredningsöga är med, utseendet betyder faktiskt en hel del för trivseln i din nya friggebod.

Detta var i runda slängar de moment som ingår i ett friggebodsprojekt om du gör jobbet själv.

Köpa nyckelfärdig friggebod

Om du kan tänka dig att skaffa en friggebod som redan är färdigbyggd och inredd är det idag vanligt att vända sig till en leverantör av småhus och friggebodar och helt enkelt välja en färdig variant. Ibland går dessa att skräddarsy i viss utsträckning men detta kostar då oftast också mer.

Fördelen med detta är enkelheten, du pekar ut i en katalog eller på plats hos leverantören, de levererar och monterar upp på din tomt. Nackdelen kan vara att du inte kan skräddarsy den exakt så som du vill ha den.

Anlita snickare för friggebodsbygget

Det tredje alternativet är att tillsammans med en snickare eller byggfirma skissa upp och bygga upp friggeboden. Då får du antagligen det slutresultat du verkligen vill ha och arbetet utfört av en fackman. Detta kan kosta en hel del men i utbyte får du antagligen till din drömfriggebod så nära det bara går din vision, och du slipper lägga tid på att göra det själv.

En snickare som kan bygga friggebod kostar ungefär 400-600 kronor/timme inklusive moms, och antalet arbetstimmar ligger på allt mellan 50-200 i normalspannet.

Drömmer du också om att bygga friggebod?
Drömmer du också om att bygga friggebod?

Kostnad för att köpa färdigt eller bygga själv

Marknaden för friggebodar är idag mycket bred och det finns nyckelfärdiga hus från 10 000 kronor upp till en halv miljon. Allt handlar om vilken standard du är ute efter och förutsättningar på tomten. Att montera en friggebod på plan fast mark är enklare och billigare än en som sätts upp i en slänt på lerjord eller grus.

Som vi skrev i stycket ovanför så varierar antalet arbetstimmar mycket beroende på din friggebods utförande och förutsättningar. Räkna med minst 25 000 kronor för en enkel friggebod, och uppemot 100 000 i arbetskostnad för mer avancerade lösningar. Du får tyvärr inte göra ROT-avdrag för nybygge av friggebod, men du får göra ROT-avdrag om du renoverar eller bygger om en befintlig friggebod.

Att få ned kostnaden – så gör du

Så hur kan man då sänka priset på sin friggebod? Framför allt går det att pressa ned kostnaderna om du tar in hjälp av hantverkare. Men då gäller det att du är lite listig i offertprocessen  och vågar spela ut hantverkare mot varandra.

Ett bra sätt att komma igång är att inleda med att göra en förfrågan om pris hos ett par-tre olika företag där du bor. Be dem gärna att komma på besök och faktiskt titta på tomten där du vill ha friggeboden byggd. Sedan kan du granska deras olika offerter och på så sätt både få reda på vem som känns mest seriös och vem som erbjuder bäst pris.

Var inte rädd för att berätta för de olika företagen att du väljer mellan några olika alternativ – då bör de vilja visa sig på styva linan och kanske kan erbjuda dig ett lägre pris.

Läs mer här om generella råd när du köper tjänster av en byggfirma.

Bygglov för friggebod – detta gäller

Behövs bygglov då? Detta kan vara snårigt, reglerna för bygge på tomten är ofta lite luddiga och varierar från kommun till kommun.

Det generella svaret är dock nej – bygglov krävs inte för friggebod. Bygger du friggeboden nära ditt hus och inte i direkt anslutning till en grannes tomt, samt inte överskrider 15 kvadratmeter yta, då är det bara att köra på!

Om du däremot planerar att anlägga den mindre än 4,5 meter från närmaste grannes tomt, eller nära ett vattendrag, då bör du ha grannens skriftliga medgivande respektive höra med kommunen vad som gäller.

Till sist – läget är viktigast!

Ja, även om allt från byggtips till kostnader och bygglovsregler är viktiga faktorer för din friggebod så är det som nog spelar störst roll var någonstans på tomten du placerar din friggebod. Kom ihåg att det är kostsamt och besvärligt att flytta en friggebod, så se till att planera och analysera läget noggrant på förhand.

Tänk på:

 • Solen, morgonsol eller kvällssol mot dörr eller liten veranda i anslutning till friggeboden?
 • Går det att utnyttja huset eller terrängen på tomten för att ge skydd mot blåst?
 • Vattenvägar på tomten, viktigt att inte bygga på plats där vattnet rinner mot.
 • Tomtgränser, bygg inte närmare än 4,5 meter från grannens tomt.

Har du egna tips kring att bygga friggebod eller har du kanske erfarenheter att dela med dig av? Skriv en kommentar här under eller diskutera på vårt forum för friggebodssnack.

Så väljer du rätt minireningsverk

Så väljer du rätt minireningsverk

I takt med att enskilda avlopp får hårdare krav på reningsgrad blir minireningsverk för privatpersoner en allt mer populär lösning. Att installera minireningsverk kostar ofta uppemot 50 000 kronor och eftersom investeringen är så stor bör du som skaffar den avloppslösning läsa på ordentligt på förhand. Här är därför Byggmentors guide till minireningsverk och enskilt avlopp.

Just nu är frågan högaktuell då Havs- och Vattenmyndigheten konstaterat att någon form av åtgärd riktad mot privatpersoner måste sättas in mot dåliga enskilda avlopp som inte uppfyller miljökraven. Läs mer här och här.

Så fungerar ett minireningsverk

Enkelt uttryckt är ett minireningsverk en behållare som grävs ned på tomten, dit ditt avloppsvatten sedan transporteras. Inuti reningsverket träder en biologisk process igång där avfallet bryts ned med hjälp av mikroorganismer som finns i det naturligt. Oftast skapar minireningsverken optimala förutsättningar för att nedbrytningsprocessen ska gå så skyndsamt som möjligt, genom exempelvis att syre tillförs.

Efter detta träder oftast även en kemisk process in, där kemikalier bidrar för att exempelvis motverka fällning av fosfor som är skadligt för naturen. Ofta talar man om ”kemisk fällning” och biologisk rening”.

Totalt brukar ett minireningsverk kunna hantera 750-1500 liter avfall per dygn, vilket är mer än tillräckligt för en familj på sex personer.

Miljöcertifiering

Ett minireningsverk ska vara certifierat enligt CE-märkning EN12566-3. Be alltid om papper på detta när du tar in offerter från de markentreprenörer som du överväger låta installera ditt reningsverk.

I de allra flesta fall räcker ett bra minireningsverk för att uppfylla de hårda lagar och regler som gäller hantering av avlopp, men finns det särskilda anledningar kan det krävas att du även skaffar en markbädd som komplement. Kontakta din kommun för att höra exakt vad som gäller.

Vilken lösning ska jag välja?

Här förbereds utdragning av avloppsrör till minireningsverk på tomten.
Här förbereds utdragning av avloppsrör till minireningsverk på tomten.

Eftersom marknaden för minireningsverk är stor idag, och på väg att bli ännu större, finns det en uppsjö av leverantörer att välja mellan. Företag som Uponor, Evergreen Solutions, Topas Vatten, Baga, Ifö och Biovac är några exempel (har du själv tips på bra minireningsverk? Berätta i kommentarsfältet under artikeln!).

Detta gör å ena sidan att du som kund kan få svårt att välja eftersom alternativen är så många, men å andra sidan är också möjligheterna att hitta den lösning som verkligen är bäst lämpad för ert hushåll och er ekonomi stora.

Steg ett i denna process bör alltid vara att kontakta några olika entreprenörer, både direkt till återförsäljarna som säljer minireningsverk men också till lokala markfirmor i din kommun som erbjuder installationer. De vet ofta vad som funkar bra och om det finns särskilda kommunala regler att ta hänsyn till eller liknande.

Genom att gå till olika företag kan du sedan enkelt och tydligt se vilket minireningsverksförslag som funkar bäst för dig, och även jämföra priserna. Läs mer här om bygg- och miljöregler att tänka på när du utför tomtarbeten.

Kostnad för att installera minireningsverk

Det finns reningsverk för privat bruk som kostar så lite som 20 000 kronor men de flesta kostar betydligt mer, runt 50 000 kr. Till detta kommer installationskostnad för grävning och inkoppling. Denna del av arbetet får du göra ROT-avdrag på vilket ger en välbehövlig skatterabatt på hälften av arbetskostnaden. Här kan du läsa om hur ROT-avdraget fungerar.

Många reningsverk finns i lite större varianter som passar för flera hushåll samtidigt, så för att spara pengar kan det vara klokt att gå ihop med grannar som också vill skaffa sig ett bättre enskilt avlopp. Då kan ofta kostnaden per hushåll sänkas rejält.

Betänk också att du som exempelvis har trekammarbrunn idag kan komma att få se en ”skitskatt” som ska läggas på den med undermåligt avlopp, så i längden kan en investering i ett minireningsverk vara väl värt pengarna.

En kostnad som tillkommer vid alla former av enskilt avlopp är den för tömning, vilket kan ske via en avgift till kommunen, via en extern aktör du själv anlitar eller att du sköter en del av tömningen av ditt minireningsverk själv. Detta måste budgeteras in i den årliga kostnaden för ditt avlopp.

Har du frågor eller tankar om minireningsverk? Diskutera här nedanför i kommentarerna, eller starta en tråd på vårt forum ”tomt och grund” där bland annat enskilda avlopp diskuteras.

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Regler för tomt, tomtgränser och bygglov

Här är de viktigaste reglerna för din tomt, från vad som gäller för tomtgränser till vilka krav som ställs på bygglov för byggen på tomten. Hittar du inte svaret på den mark- eller tomtrelaterade fråga du söker kan du ställa den i kommentarsfältet under artikeln så hjälper Byggmentor och andra läsare dig fram till rätt svar. Observera att uppgifterna i artikeln är de som gäller generellt, lokala kommunala regler och undantag kan finnas och det är aldrig en dum idé att ringa din kommun och ha som ”bollplank” inför plankbygget, eller vad du tänker bygga.

Snåriga regler på tomten

Det område runt hemägande som oftast ger upphov till huvudbry och konflikter med allt från grannar till kommuntjänstemän är tomten runt ditt hus eller plätten mark utanför en bostadsrättslägenhet. Detta eftersom många lagar och regler samspelar när det gäller markytor, och till skillnad från det du gör inne i ditt hem, som få andra utöver de boende kommer att se, så får det som sker ute i det fria effekter på omgivningen.

Här är därför de viktigaste sakerna att tänka på, och vi börjar med en klassisk fråga – vilket avstånd krävs till närmaste grannes tomt om jag vill bygga eller anlägga något i min trädgård eller på annan tomtyta?

Så många meter från grannens tomtgräns får du bygga

Först och främst är det viktigt att klargöra att det inte finns något allmängiltigt svar. Avståndet som krävs enligt PBL (Plan- och Bygglagen) från ditt bygge eller projekt till granntomtens gräns varierar beroende på vilken typ av bygge det rör sig om och även lokala förutsättningar kan spela in. Om du anlitar hantverkare eller byggfirma är det också viktigt att du säkerställer att de har koll på reglerna, även om de gör fel är det du som tomtägare som har ansvaret.

Faktorer som kan påverka antalet meter som krävs från arbeten på din tomt till grannfastighetens tomtgräns:

 • Särskilda naturvärden.
 • Särskilda kulturella värden.
 • Byggets eventuella påverkan på grannar.
 • Hur det som ska byggas eller anläggas påverkar den omgivande landskaps- och stadsbilden.
 • Byggets estetiska värden och utformning (utseendet, helt enkelt, får inte vara stötande, till exempel).

Bygglov eller inte?

Sedan måste man skilja på  byggen med krav på bygglov eller inte. Här är några exempel på var de olika gränserna går för vad du får göra på eget bevåg och vad som kräver godkännande av din kommun eller grannarna.

Mur, plank eller staket

Om du exempelvis bygger en stenmur, ett staket eller ett träplank så får du göra det utan bygglov så länge det inte går ut från huset mer än tre meter och samtidigt inte är mindre än fyra och en halv meter från tomtens gräns. Vill du att muren/planket ska gå utanför dessa mått behöver du söka bygglov. Läs mer om processen för bygglov här.

Samtidigt finns det ofta mellanlägen mellan bygglov eller inte bygglov. Vill du exempelvis uppföra din mur eller ditt plank precis intill grannens tomt, närmare än minimiavstånden på 4½ meter, kan du göra det utan bygglov om du får ett skriftligt okej från din granne.

Friggebod

Du får bygga en, eller till och med två, friggebod på din tomt så länge den inte överstiger en yta på 15 kvadratmeter. Dessutom ska den inte vara högre än tre meter samt inte inom fyra och en halv meter från gräns till intilliggande tomt. Uppfyls inte något av dessa krav måste du fixa bygglov eller medgivande från de berörda grannarna.

Bygga altan, uteplats eller veranda

Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.
Tomtreglerna,viktigt att hålla koll på avstånd till tomtgränsen.

Att bygga altan eller veranda ger inte bara rätt till ROT-avdrag, utan det är också relativt enkelt att få bygglov för då det ligger intill befintligt hus och därmed inte påverkar omgivningen eller granntomterna nämnvärt. Det varierar dock från kommun till kommun, så det är alltid bäst att att rådfråga med byggnadskontoret (eller liknande) innan du sätter första spiken i altanbrädan.

Finns det en detaljplan för området där ditt hus och din tomt ligger behöver du antagligen söka bygglov för att anlägga en uteplats eller bygga veranda. Den ska också hålla avståndet (4,5 meter) till granntomten. Är den en viss höjd över marken, till exempel 1,2 meter i Stockholm, är det också krav på bygglov. Kort sagt – en mindre anspråkslös veranda går ofta bra att bygga utan bygglov, medan större byggnationer måste bygglovas.

Du får dock sätta tak över en veranda utan bygglov om det inte är större än 15 kvadratmeter samt håller fyra och en halv meter till tomtgräns.

Tillbyggnad eller utbyggnad, takhöjning, balkong

Större projekt såsom att bygga ut ett hus med ett nytt rum eller en takhöjning för att lägga till ett våningsplan kräver i regel bygglov, liksom att bygga till balkong på ditt hus. Tumregeln är att alltid höra med din kommun om det inte rör sig om väldigt små arbeten som du säkert vet är fria att köra utan godkännande.

Målning

Att måla om fasaden kan kräva bygglov eller medgivande från grannskapet om den nya färgen avviker kraftigt från tidigare färgskala. Krävs dock enbart i område som är planlagt, är du osäker kan byggnadsnämnden hjälpa dig på traven med vad som gäller på just din gata.

Sammanfattning: bygglov på tomt

Som du kan se på exemplen ovan är reglerna snåriga och kan variera beroende på vad din lokala byggnadsnämnd kommit fram till. Men med våra mått i bakhuvudet och ett snabbt kontrollsamtal till kommunen bör du kunna få snabbt och rakt svar på de flesta av dina bygglovsfunderingar. Ställ gärna frågor i kommentarsrutan under artikeln (hoppa direkt dit) så gör vi vårt bästa för att besvara dem.

Andra viktiga regler för dig som tomtägare

Infiltrationsbädd på tomten - kan du reglerna?
Infiltrationsbädd på tomten – kan du reglerna?

Här är ytterligare sex viktiga saker att ha koll på när du äger mark.

 1. Din tomt är juridiskt lika starkt skyddad som insidan av ditt hem. Allemansrätten ger inte rätt att vistas på tomtyta som ligger nära din bostad.
 2. ROT-avdraget gäller oftast inte för arbeten på tomten, med undantag för exempelvis borrning för bergvärme eller anläggning av enskilt avlopp.
 3. Du kan läsa mer om vilka arbeten som är avdragsgilla här.
 4. För växtlighet mitt på en tomtgräns mellan två personer gäller ”god sed” vid exempelvis beskärning av buskar eller träd. Du får göra vissa beskärnignar iniom rimlighetens gräns, men inte helt ta bort växtlighet som står på den delade gränslinjen.
 5. Om ett träd i din trädgård har en rot som tar sig in på grannens tomt får grannen be dig ta bort den och om det inte funkar rensa bort den själv. Det gäller dock bara ”fysiskt intrång” av träd, inte om exempelivs ett träd skuggar en del av en granntomt.
 6. Generellt är det alltid enklare för alla parter att försöka nå en kompromiss gällande sina angränsande tomtytor, innan man blandar in rättsväsendet.

Har du en fråga om tomtägande som du inte fick besvarad i artikeln? Skriv den här under så hjälper Byggmentor och våra läsare dig att hitta svaret! Du är givetvis också välkommen att dela med dig av egna erfarenheter av tomtägande, bygglov eller liknande ämnen.

Ta också gärna en titt på det otroliga lerhuset, ett byggprojekt som sannolikt inte skulle få bygglov av någon svensk kommun. Eller vad tror du?

Snöslunga vintern 2013 – här är vad du behöver veta

Snöslunga vintern 2013 – här är vad du behöver veta

En snöslunga kan göra susen vid kraftigt snöfall. Här är de bästa tipsen på snöslungor i vinter, från billiga varianter för mindre trädgårdar till kraftfullare modeller som funkar vid riktiga snöoväder.

Informationen kommer från respektive tillverkares eller återförsäljares hemsida (uppgifterna tagna 10 december 2012). Här sammanställer vi en lista på några populära snöslungor för att du ska kunna göra ett informerat val inför vad som redan hunnit bli en snörik vinter. Kommentera gärna artikeln längst ner med egna tips om och erfarenheter av snöslungor.

Så fungerar en snöslunga

Först en kort överblick över snöslungans funktion. Enkelt uttryckt så är det en maskin ofta anpassad för privatpersoner eller mindre snörröjningsuppdrag, som körs framför dig likt en gräsklippare. Den ”suger upp ” snöm från marken och slungar iväg den åt sidan, antingen till en snövall/snöhög eller till någon form av förvaring för vidare bortforsling. För privat bruk räcker oftast de lite mindre modellerna medan lite kraftigare snöslungor för stora röjningar används av markentreprenörer och snöröjningsfirmor.

Nu tittar vi närmare på några typer av snöslungor, vad de kostar och var du kan köpa dem.

Cotech snöslunga från Clas Ohlsson

Cotech tillverkar både en enklare enstegsslunga samt en lite mer avancerad tvåstegsslunga. Cotech enstegsslunga kostar ca 1 299 kr, och kommer med ställbart utkast och effekt på 1800 watt. Den andra, tvåstegsslungan för 6 499 kr, är bensindriven och kommer med egen lampa för dig som vill slunga snö även efter mörkrets inbrott.

Så här säger en av recensionerna på Clas Ohlssons hemsida:  ”Fick stå på tomgång ett par minuter innan jag gick lös på den drygt 60 cm djupa snön och det gick fin-fint. […] Bra med belysning också samt att det gick att justera ”utblåset” från styret. Helnöjd!!!!”

Alpina snöslunga (från Bygghemma.se)

Denna enstegssnöslunga är relativt billig (1 495 kr) och arbetar på en bredd av 45 centimeter. Eftersom den är rätt simpel i sitt utförande så är den bäst anpassad för nyfallen snö som inte hunnit packa ihop sig än. För en normalstor tomt eller trädgård borde den utan tvekan göra susen. Alpina AS 45E är eldriven.

Vill man ha något med mer ”kräm” finns det en tvåstegsslunga från Alpina, AS 62, cirkapris 7 995 kr (till exempel här).

7 HK Zmonday (från LifeQualityProducts)

Kraftfullare variant av snöslunga. Foto: Wikipedia

En intressant snöslunga som ligger rätt lågt i pris sett till hur mycket man får för pengarna. Märket är dock inte jättevälkänt och som alltid kan det finnas både för- och nackdelar med att köpa produkter från mindre varumärken.

Denna slunga ligger på 6 095 kr och har en 4-taktsmotor på 212 cc. Eftesom det är en 2-stegsslunga så lämpar den sig för även lite djupare och hårdare snö än en simplare slunga. Har du testat denna snöslunga eller hört något om den? Skriv en kommentar längst ned!

McCulloch slunga (från Webbhallen)

Detta märke har ett gott rykte om sig och har varit aktiva på snöslungemarknaden ett bra tag. En snöslunga från McCulloch, MSB121E, kostar runt 4 295 kr och för det får man en tystgående enstegsslunga som är eldriven. Lämpar sig bäst för ett snödjup på 20-30 centimeter, så bor du i nordligare delar av landet där du ofta kan räkna med mer snö än så är det kanske något mer kraftfullt du bör titta på. Som det står på Webbhallen så bör den inte användas vid slaskigare väder då snö och vatten blandas.

Denna modell väger cirka 39 kilo vilket är en rätt genomsnittlig vikt för en snöslunga som denna i mellanskiktet för hemmabruk.

Snöslunga från Stiga (pris från Carlsönerna)

Ett klassiskt svenskt varumärke, Stiga, tillverkar också snöslungor i flera olika prisklasser. Deras modell Snow Power kostar en slant (ca 21 900 kr) men du får i gengäld svensk kvalitet, en stark tillverkare och en söslunga som jobbar över 69 centimeter på bredden. Den är lätt att justera, både föra tt köra med bara ena handen samt så går den att anpassa för att köra på grusigare underlag vid behov.

Visste du att…

…det varje år i USA sker över 5000 olyckor relaterade till snöslungor. Så var på din vakt, du vill inte slunga iväg en egen kroppsdel eller ett hårt föremål på grannen!

…stora fordon som rensar exempelvis motorvägar under vintern vid kraftigt snöfall är egentligen bara förvuxna snöslungor.

…en bra tumregel är att aldrig peta på maskinen om den är på. Stäng alltid av den innan du justerar något.

…den första prototypen till en fungerande snöslunga skapades 1925. Snart 90-årsjubileum således!

Kom med frågor, tips, varningar eller rekommendationer – kommentera här nedanför!

Läs också: Snöskydd på tak | Tips kring snöröjning

Bygga hus på liten yta (bilder)

Bygga hus på liten yta (bilder)

I takt med att fler människor söker sig till storstadsområden blir också tomtmark en exklusiv vara. Men det går att bygga snyggt och rymligt på väldigt små ytor, vilket vi ser exempel på i ett japanskt hus ritat av arkitektfirman Mizuishi Architect Atelier. I Japan har man länge brottats med problemet att få plats med mycket boutrymme på liten yta, och det är kanske därför man också lyckats ta fram kreativa lösningar som huset ”River Side House”.

29 kvadratmeter byggyta

Mycket hus på liten yta. Foto: Hiroshi Tanigawa

Huset är byggt på bara 29 kvadratmeter och har med sina två våningar totalt 55 kvadratmeter boyta. Trots det känns huset knappast instängt eller trångt. Mycket beror på de stora fönstren på vardera sida av huset samt stora takfönster som släpper in ljus. Arkitektens tanke var att utnyttja den lilla återvändsgränden vid flodkanten maximalt.

Bildspel: Huset för den med liten tomt

Klicka på en bild nedanför för att få upp bildspel. Vad tycker du om huset? Skulle du kunna tänka dig att spara pengar genom att köpa en liten tomt och istället bygga annorlunda och effektivt sett till ytan? Eller är det onödigt i ett land som Sverige där det trots allt finns gott om plats att bo på, åtminstone utanför storstäderna?

Tyck till i kommentarsrutan under artikeln. Diskutera också gärna husbyggen och inredning på Byggmentors forum.

Samtliga bilder i bildspelet är ©Hiroshi Tanigawa.

[nggallery id=30 template=caption] Foto: Hiroshi Tanigawa.

 

Hitta fler inspirerande artiklar här.

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

12 viktiga saker att tänka på inför dräneringen

När du ska genomföra en dränering är det många olika moment som ska klaffa och fungera. För att få en överblick över de viktigaste sakerna att tänka på inför en husdränering, och problemen du vill förebygga och undvika, kommer här 12 tips inför din dränering. Har du fler frågor efter artikeln får du gärna diskutera dräneringar i kommentarsfältet längst ner eller på Byggmentors forum. Läs gärna också vår grundkurs i dränering.

Är det dags att dränera?

Steg ett är relativt självklart – är det över huvud taget dags att dränera runt ditt hus? Har det gått mer än 30 år sedan den senaste dräneringen kan du räkna med att svaret är ja. Var det däremot närmare i tid kan du kanske vänta, förutsatt att du inte upplever fuktproblem eller ändå vill passa på att tilläggsisolera. Dock finns det inga fasta gränser så även en relativt nygjord dränering kan behövas göras igen.

Planera dräneringen i god tid

En nyckel för att få till en så bra dränering som möjligt och även att hitta precis rätt markentreprenör för dig är att börja planeringen så lång tid innan själva dräneringen ska utföras som möjligt. Då har du bäst chans att hitta en lucka som passar både dig och dräneringsfirman, vilket också ger dig ett förbättrat förhandlingsläge. Kom ihåg att en dränering med fördel kan utföras på vintern eftersom hårdmark inte ”smular” lika mycket vid grävningen.

Hör med olika entreprenörer

Tips inför dräneringen
En dränering omfattar många moment.

Även om du kan utföra en dränering själv, förutsatt att tummen inte sitter mitt i handen, så väljer många att anlita en markentreprenör för hela eller delar av jobbet. Grävning, läggning av rör och grus, isolering och återfyllning av dräneringsdiket är alla rätt krävande moment, och när man nu kan använda ROT-avdraget för att sänka arbetskostnaden med 50 procent väljer många att anlita en entreprenör. Hör alltid med olika firmor innan du väljer en, då kan du matcha deras offerter mot varandra och sålla bort sådana som känns för dyra eller oseriösa.

Skriv avtal innan dräneringsarbetat påbörjas

Skriv alltid ett tydligt avtal med det dräneringsföretag du väljer och betala aldrig något innan arbetet är utfört. Läs mer i Byggmentors guider för hur du anlitar hantverkare och avtal med hantverkare. I slutfasen av arbetet när diket fylls igen är det också viktigt att den som sköter arbetet ser till att din tomt återställs i så gott skick som möjligt. Skriv gärna in detta i avtalet om inte entreprenören själv gjort det.

Gör upp en budget

En fullständig dränering för ett hus av standardstorlek ligger generellt på mellan 100 000 – 200 000 kr för arbete och material. Därför är det viktigt att använda sig av ROT-avdraget för att få ner arbetskostnaden, upp till 50 000 kr per person och år kan du få i skattereduktion genom ROT.

För dig som gör det själv

Känner du dig trygg med hur arbetet ska utföras är det bara att tuta och köra. Kom dock ihåg att en dränering, precis som allt annat som har att göra med vatten och fukt, kan få mycket negativa konsekvenser om den inte utförs korrekt. Hör gärna med ditt försäkringsbolag vilka krav de ställer på den som utför arbetet och vad som gäller i just din villaförsäkring.

Isolering eller ”bara” dränering?

Ett viktigt val att göra är om du vill passa på att tilläggsisolera runt exempelvis källarväggar som blottläggs i samband med dräneringen. Att använda exempelvis pordrän eller isodrän är en vanlig lösning för detta. Givetvis kostar detta mer än om du enbart dränerar, men å andra sidan kan du få en behagligare källare och kanske också sänkta värmekostnader.

Första momentet: grävning

En dränering är enkelt uttryckt ett dike som grävs runt ett hus där ett rör läggs i syfte att fånga upp och föra bort vatten. Steg ett är alltså att gräva detta dike för dräneringen runt huset med en grävmaskin eller minigrävare. Diket brukar vara ungefär en meter brett och ska gå 40-60 centimeter djupt under den lägsta punkten på huset.

Dräneringsrör, fiberduk och grus

Därefter är det dags för de komponenter som faktiskt ”utför” det dränerande arbetet. Ett rör med små hål i fångar upp vätska som leds bort till en avrinningsplats eller dräneringsbrunn (hör med din kommun vilka möjligheter som finns för just ditt hus). För att inte vatten och fukt ska ”smita” täcks dräneringsröret med en fiberduk och ett särskilt grus, innan diket fylls igen.

Snåla inte på grävdjupet

Det är viktigt att dräneringsröret läggs tillräckligt djupt. Detta ska givetvis din dräneringsentreprenör ha koll på men som beställare skadar det inte att hålla ett vakande öga och ställa frågor. Som riktmärke bör du tänka att röret som högst får vara en decimeter under husgrundens underkant. Sedan ska givetvis röret också luta något för att vattnet ska rinna undan.

Försäkringar under arbetet

Det finns en del olika försäkringar som kan vara aktuella för dig och den entreprenör du anlitat. Läs mer i vår försäkringsguide och säkerställ att firman du valt har de försäkringar som krävs innan du skriver på avtal.

Utnyttja andra husägare

”Utnyttja” kanske låter trist, men vad det handlar om är att du faktiskt inte behöver uppfinna hjulet på nytt. Många tusentals husägare har dränerat innan dig – använd deras kunskap. Hör med grannarna, fråga och diskutera med andra husägare på Byggmentors forum ”tomt och grund” eller i kommentarsrutan här nedanför. Lycka till!

10 tips för en lyckad snöröjning

10 tips för en lyckad snöröjning

Vare sig du gör det själv eller anlitar en snöröjare finns det en del saker att tänka på för att lyckas när snön måste bort. Här får du de 10 bästa tipsen för snöröjning och snöskottning. Diskutera gärna dina egna tips och erfarenheter av snöskottning i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors tomtforum.

Du ansvarar för din snöröjning

I de flesta svenska kommuner har fastighetsägaren ansvar för snöröjning och snöskottning på och i anslutning till sin tomt. Du som villaägare ska alltså se till att snön på och runt ditt hus eller din tomt inte orsakar problem eller olyckor.

Att detta gäller på den egna tomten är nog självklart för de flesta, men ansvaret för snöröjning kan alltså även gälla exempelvis trottoaren utanför ditt hus eller en gångväg längs med husgaveln där snö och is riskerar att falla ned från ditt tak.

Skotta själv eller anlita snöröjare

Steg ett för dig med ansvar för snöröjning är att välja om du tänker satsa på att göra det själv eller ta in en entreprenör som sköter skottningen åt dig. Är du villa- eller radhusägare och bara har en mindre uppfart eller trottoarkant att sköta om kan det kanske vara enklast att göra det själv. 

Men har du en större tomt, ett stort tak som regelbundet behöver takskottning eller om du rentutav är en fastighetsägare för ett flerbostadshus – då kan det vara värt att se över alternativet att anlita en firma som sköter snöröjningen.

Vad kostar snöröjning

Vad kostar det då att anlita en snöröjare? Först och främst ska man komma ihåg att man ofta sluter avtal över en vinter där företagaren förbinder sig att ”rycka ut” om det kommer mycket snö. Man kan givetvis också betala för engångsjobb när en yta ska skottas ren från snö. Mellan tummen och pekfingret kan en snöröjare kosta ungefär 250-400 kr/timmen (inklusive moms).

ROT-avdraget gäller för snöskottning

Det som kan vara fördelaktigt med att ta in en professionell snöröjare är att arbetet omfattas av ROT-avdraget om det sker i nära anslutning till tomten. Alltså halveras arbetskostnaden du betalar (upp till maxbeloppet för ROT; 50 000 kr/person och år). Vad som anses vara i ”nära anslutning till tomten” exakt är svårt att säga men sunt förnuft räcker långt. Är du ändå osäker är det bara att ringa Skatteverket och be om råd och klargöranden.

Hitta rätt snöröjare

Vill du anlita en snöröjare är grundtipset att inte välja första bästa utan alltid kolla med flera entreprenörer i ditt område som utför snöskottning och röjning. Ofta är det firmor som på övriga delar av året arbetar med markarbeten som på vintern satsar på snöröjning.

Kontaktar du flera olika snöskottningsfirmor och ber om offerter från dem kan du jämföra dessa mot varandra och se till att välja den som kommer med bäst erbjudande – både när det gäller priset och när det gäller vad som ingår för tjänster. Läs mer generella råd om att anlita hantverkare.

Gör-det-själv – här börjar du

Rätt utrustning är första steget till att lyckas med snöskottningen själv. Rejäla kläder, skor som tål fukt och gärna är rätt hårda, samt en bra snöskyffel. Det sistnämnda kan tyckas självklart men faktum är att under de senaste årens snörika vintrar har snöskyfflarna i princip sålt slut och många som varit ute för sent blivit utan. Köp snöskottarutrustningen i god tid innan snön kommer.

Snöslunga – pris och tips

En normal snöslunga (enstegssnöslunga) kostar mellan 2000-8000 kr och en mer avancerad (tvåstegssnöslunga) går på ungefär det dubbla. Det finns dock stora variationer i priserna på snöslungor och letar du noggrant kan du ha tur och hitta en billig på rea.

Med en snöslunga förenklas snöröjningen avsevärt, men väg alltid investeringen mot vad det kan kosta att anlita någon utifrån som sköter snöröjningen åt dig. För även om snöslungan underlättar så kräver den fortfarande din arbetsinsats och tid.

Skotta när det är som lättast

Väljer du att köra klassikern med en snöskyffel är det en fördel att agera fort när det kommer mycket snön. När snön är ny är den lätt och ”fluffig” och kommer vara mycket enklare att få bort än om du väntar tills den packat ihop sig och blivit våt och kompakt. Bättre att snöröja ofta och lite än vänta tills du har ett tjockt lager snö som nästan känns som is.

Satsa på snöröjning när snön är som lättast.

Rätt teknik för snöskottning

De klassiska reglerna gäller när du ska ut i vinterkylan och röja bort snön. Använd benen mycket och försök hålla ryggen rak och magen spänd så mycket som möjligt. Undvik att vrida överkroppen för mycket, särskilt när du håller i en tung snöskyffel. Försök inte leka snö-Tarzan utan skyffla bara så mycket åt gången som du orkar. En hel kropp kan snöskotta fler gånger än en trasig.

Tänk också noga igenom var du placerar din snöhög (eller flera snöhögar). Genom att vara strategisk kan du minimera avståndet du måste slänga eller gå med snön. Ett hjälpmedel att använda sig av är ett så kallat ryggbälte som fästs runt midjan, av samma typ som tyngdlyftare använder sig av. Ett sådant kan avlasta kroppen avsevärt under skottningen.

Alternativ snöutrustning

För vissa lättare typer av snö behöver man inte enbart välja mellan spade/skyffel eller snöslunga. Då går det faktiskt utmärkt med en snösläde eller snöraka som är bra verktyg att använda för lätt snö som ändå ligger i stora mängder. Men precis som med snöskyfflar gäller det att köpa in utrustningen i god tid – när snön väl har kommit brukar de inte sällan sälja slut. För den som oroar sig för snömängden på taket kan ett snöskydd vara en god idé.

Diskutera gärna dina egna tips och erfarenheter av snöskottning i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors tomtforum.

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Trädgårdsgång i trä – trenden 2012?

Med inspiration från bland annat USA är trädgårdsgångar i trä något att hålla ögonen öppna efter under 2012 och framöver, spår vi på Byggmentor. Mer exakt tror vi att naturligt lagda trägångar, i stil med bilderna nedanför, kommer att bli populära. Dessa trädgårdsgångar skapar intrycket av att man liksom bara kapat av och slipat till naturligt förekommande träd för att skapa en trädgårdsgång som känns som en organisk del av trädgården, snarare än mer ”stela” lösningar som exempelvis marksten. Att trä och andra naturliga material är på frammarsch bekräftas också av att årets Hem & Villa-mässa har temat ”Nära naturen”. Skriv gärna en kommentar eller diskutera trägångar på Byggmentors trädgårdsforum.

Här är några ypperliga exempel på hur snyggt det kan bli med trädgårdsgång i trä (samtliga bilder är tagna av Katy Elliott):

Så här naturlig kan en trädgårdsgång se ut.
Stora och små träskivor bildar trägången.
Trädgårdsgång i trä
Trädgårdsgång i trä från en mässa i USA.
Trädgårdsgången smälter snyggt in i omgivningen.
Varför inte en träbänk som verkligen andas ”träd” också?

Givetvis kan man köra på trägångar av mer klassiskt snitt med raka plankor, se bra exempel på den här bloggen. Har du egna tankar eller frågor om att anlägga en sådan här trädgårdsgång i trä? Skriv gärna en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum. Vi avslutar med att konstatera att vi tror att Hem & Villa träffar precis rätt i trä som materials status just nu, så här beskriver man läget inför mässan:

Trä är kanske det allra trendigaste 2011. Detta gäller såväl exklusiva ytor på exempelvis köksluckor som mer utskällda former av trä som väggar klädda med plywood och knotiga kvistar som kan bli klädhängare. Vi ser gott om trärena möbler för både hemmet och trädgården och även när det kommer till de stora inredningsinvesteringarna, som just kök, väljer många, för första gången på många år, trä.

6 billiga tips för trädgården / Trädgårdsodling

Att få en snygg trädgård kan göras på många sätt. Allt från att anlägga en damm eller pool, till att anlita professionella trädgårdsentreprenörer som hjälper till. Men för den som vill skapa en vacker och unik trädgård utan att göra av med en förmögenhet kommer här några tips för den som vill få en ny trädgård för en billig kostnad.

Lägga grusgångBilliga tips för trädgården - grusgång

Visst är det tjusigt med en gång eller uppfart i marksten eller riktig asfalt men ett alternativ som har hållit i många år och som går att lägga till ett rimligt pris är vanligt grus. Först lägger du ett bärlager med exempelvis grov singel (med fördel ovanpå en duk), cirka 15 centimeter, och på det vanligt mindre grus som blir själva grusgången. Att lägga grusgång kostar inte mer än ett par tusenlappar och har hög hållbarhet, lågt underhåll och ser snyggt ut. Kanta gången med stenar eller buskar och du har en trädgård av hög klass som inte kostar särskilt mycket av varken pengar eller tid.

Lek med vatten i trädgården

Man behöver inte anlägga en hel damm för att få en känsla av porlande vatten i trädgården. Ofta räcker det att anlägga mindre vattensamlingar för att ändå kunna njuta av det lugn för ögon och öron som vatten skapar. Till exempel kan man på bara några timmar anlägga en minidamm på kanske en kvadratmeter som du fyller med vatten och några växter runt eller i vattnet. Allt du behöver är en spade, en duk att täcka minidammens botten med och något att dekorera kanten med. Kostar, beroende på materialval, inte mer än några hundralappar.

Håll gräsmattan jämn

Vill man inte lägga pengar på att anlita någon som sköter gräsmattan eller inte vill pynta den med diversa mer eller mindre dyra prydnader är det mest effektiva sättet för att få en ”wow-länsla” över gräsmattana att hålla den helt jämn under sommarhalvåret. Slipa gräsklipparens blad ofta och klipp regelbundet, kombinera med korrekt vattning. Att hålla gräsmattan lika jämn och fin som en golfgreen tar en del tid men är inte särskilt dyrt mätt i kronor.

Inred altan och terrass

Har du en altan, veranda eller terrass i trädgården är den en automatisk fokuspunkt. Satsa lite extra krut på att inreda den med detaljer och framför allt färger. Många väljer ”organiska” färger när det gäller inredning utomhus (naturligt trä, brunt, grönt) men för att skapa en lyxig känsla kan man experimentera med annorlunda färger. Se gärna Byggmentors guide till färgval för inredning för mer information och tips på färgkombinationer.

Mura in rabatten med sten

Har du rabatter eller ”bara” jordplättar med buskar och/eller blommor är det relativt enkelt att skapa en enkel avgränsning som gör mycket för helhetsintrycket av trädgården. Börja med att spola med trädgårdsslang för att skapa en tydlig kontur i jorden, lek gärna med kurvår eller S-svängar. Sätt sedan stenar, antingen blandade storlekar eller tegelstenar, längs kurvan. Vips så har du en billig men snygg avgränsad rabatt. Inspiration för trädgårdenVill du satsa lite extra rekommenderar vi Byggmentors guide till hur du skapar en så kallad trädgårdssäng, eller trädgårdsbädd.

Få stora växter hellre än många små

Den som köpt in blommor eller andra växter till trädgården vet att priset snabbt rinner iväg. Ofta står man där och tänker ”jag köpte ju bara några blommor” och ett dyrt belopp på kvittot. Vill man begränsa budgeten för sin trädgård kan det därför ofta vara billigare att satsa på ett rejält inköp som verkligen sätter trädgården på kartan. Varför inte en annorlunda buske eller ett träd som skiljer din trädgård från grannarnas? Våga tänka stort och du kan få en trädgård som sticker ut utan att behöva vara särskilt dyr. Vad har du själv för tips för hur man bäst skapar en fin trädgård utan att det kostar skjortan? Skriv en kommentar eller diskutera på Byggmentors trädgårdsforum.

Laga och renovera betongtrappa utomhus

En betongtrappa är ett vanligt inslag utanför många svenska hus ytterdörrar. Men även om betongtrappor har lång hållbarhet och livslängd behöver de med jämna mellanrum kontrolleras och renoveras, framför allt sprickor och fuktskador är vanliga bovar när det gäller betongtrappor. Har du själv lagat betongtrappan? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Identifiera skador på betongtrappan

Första steget är att undersöka betongtrappan efter synliga sprickor eller flagningar. Detta i sig är inget jätteproblem förutom att det inte ser så snyggt ut, men det kan bli stora problem längre fram om det inte åtgärdas. Sprickor eller flagningar kan leda till frostsprängning när kylan kommer och det kan också leda till att fukt tränger in i betongtrappan och orsakar rost på armeringen.

Ett annat tecken på att din betongtrappa inte håller tätt mot fukt är om det växer ogräs på eller i direkt anslutning till den. Det betyder att det finns tillräckligt med vatten för gräset att växa vilket på längre sikt kan skapa fuktskador.

Material och verktyg för att laga betongtrappan

För att täta sprickor i själva betongen eller längs fogarna mot vägg eller mark behöver du någon form av reparationsbetong eller liknande, enklast är att köpa färdigblandad betong eller snabbcement hos din bygghandel. Är det mindre skador kan du också använda fogmassa eller ett bra reparationsbruk. Införskaffa också en betongprimer för behandling efter färdig reparation.

Verktyg som behövs är det vanliga för att arbeta med bruk, betong och fogmassa; hammare, huggmejsel, putsbräda, fog- och murslev, borste och pensel.

Så lagar du kanten på betongtrappan

Om det börjar uppstå sprickor i kanten eller att fogen börjat släppa bör du åtgärda detta. Börja med att rensa bort ogräs, smuts och ta bort den gamla fogen. Ogräs kan du antingen elda bort med en gasolbrännare eller helt enkelt gräva bort med lämpligt verktyg.

Den gamla fogen är enklast att få bort genom att använda huggmejsel. Var nog med att slänga bort den gamla fogmassan och rensa bort gammalt puts som ligger nära kanten. Har du möjlighet kan du använda en dammsugare för att få bort allt skräp.

Tvätta därefter kanten på betongtrappan noga med svamp och vatten och för ner ditt reparationsbruk i den nu öppna fogen. Använd en slev för att verkligen få in bruket överallt. Det är mycket viktigt att fylla hela fogen med bruk (eller reparationsbetong).Laga och renovera betongtrappa utomhus

Laga sprickor i betongtrappan

När du identifierat en spricka i betongtrappan ska du först rensa bort lösa delar runt sprickan. Oroa dig inte för att den då blir ännu större, det är viktigt att allt material som inte är helt och stabilt tas bort. Använd sedan betongprimer längs sprickans insida och kanter, och fyll sedan med den betong eller det bruk du valt för jobbet. Du kanske får arbeta i flera omgångar för att låta bruket sätta sig mellan dem, det är viktigt att du fyller hela sprickan.

Använd sedan en putsbräda för att få ytan slät. Använd gärna ett putsbruk på de ytor du reparerat (eller på hela trappan för enhetligt utseende).

Sätta kakel/klinkers på betongtrappan

När du ändå reparerar betongtrappan kan du passa på att göra den mer tilltalande. Ett relativt enkelt sätt att få en snygg betongtrappa till överkomligt pris är att sätta klinkers på den. Se till att köpa material som passar för utomhusbruk, dina kakelplattor ska exempelvis vara frostsäkra. Sedan är det bara att sätta fast dem med lämpligt sättbruk. Kom ihåg att måtta ordentligt och se till att du har lämplig utrustning för att skära till plattorna vid behov.

Om betongtrappan inte går att rädda

Om du har stora problem med sprickor i betongtrappan och misstänker att den är i för dåligt skick för att räddas kan du göra ”knacktestet”. Ta en hammare och knacka försiktigt på olika punkter på trappan. Låter det ihåligt på flera ställen kan det vara läge att riva trappan. Om du vill göra det själv utan tunga maskiner är det i så fall enklast att knacka sig in i trappan från sidan och gröpa ur den med lämpligt verktyg. När den sedan är mer eller mindre ihålig kan du enkelt krossa den uppifrån och göra plats för en ny trappa.

Har du lagat betongtrappan? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Marksten – billigt med rätt material och kunskap

Vi har tidigare gått igenom hur man lägger marksten och vad det kan kosta på ett ungefär. Nu tittar Byggmentor lite närmare på vad man bör tänka på när man väljer material, både själva markstenen samt sand och andra tillbehör. Med rätt materialval kan det gå att lägga marksten billigt.

Olika typer av marksten

Marksten billigt, tips och inspiration

Man bör vara medveten om att marksten är ett vitt begrepp som kan betyda många olika saker. Allt från väldigt enkla tegelstensliknande stenar till mer avancerade skifferlösningar. Betongsten är idag ett populärt alternativ för marksten eftersom det är relativt billigt och går att få i precis rätt storlek. Andra vanliga stensorter för marksten är granit, kalksten, natursten och sandsten.

Tjockleken på marksten bör vara 3-4 centimeter för vanligt bruk. Ska den tåla biltrafik bör den vara något tjockare, runt 5 centimeter.

Underlaget viktigt för marksten

Det kanske allra viktigaste för att få en lyckad markstensgång eller yta är att markstenen läggs korrekt. Det behöver inte kosta skjortan utan med lite inspiration och rätt kunskap hos dig själv eller den du anlitar för att lägga markstenen går det att komma undan billigt. Priset blir ofta dyrt om man inte har gjort ett ordentligt planeringsarbete och undersökt exakt vilka material som behövs och hur mycket. Med rätt förberedelser är det lättare att köpa in material till bra pris och hitta rätt typ av marksten och sand eller grus för jobbet.

Bärlager för marksten

Bärlagret är det understa lagret material för din marksten. Hur djupt ner bärlagret ska ligga varierar lite på vilken typ av mark du har och var i landet du bor. Mellan tummen och pekfingret gäller att ju högre upp i landet desto djupare bärlager. Bärlagret ska alltid vila på någon form av duk, exempelvis en fiberduk, eller geotextilduk, som finns hos de flesta bygghandlar.

Vanligtvis ska bärlagret vara ungefär 20-25 centimeter djupt och bestå av någon form av kross (är det direkt på lerjord bör du lägga på ytterligare en decimeter i djup). Kross Marksten billigt, tips och inspirationkan vara exempelvis betongkross eller samkross, alltså en sorts grus som tagits från stensprängning. Denna kross blir perfekt för ett bärlager som ska orka hålla uppe markstenen. En bra storlek på kross för bärlager om det rör sig om marksten för bilar (till exempel garageuppfarter) är 0-32, alltså att de största stenarna i krossen är 32 millimeter. Ska du lägga marksten för bara vanliga fötter räcker det med kross som går upp till 16 millimeter.

Fördelen med att använda kross som bärlager till marksten är att det är relativt billigt samt att krossen med sina olika stora stenar packar sig självt på ett effektivt sätt när det jämnas med exempelvis en markvibrator.

Sättsand ovanpå bärlagret

Det är inte bra att lägga marksten direkt på bärlagret utan du bör alltid ha ett lager sättsand på 3-4 centimeter. Så kallat ”stenmjöl” är bra att använda för sättsanden som ligger på krossen. Sättsand låter sig packs väldigt bra och förhindrar att din marksten blir ojämn. leta efter stenmjöl i storleken 0-8 eller 0-4.

Fördelen för att sänka priset på din markstensläggning är att du kan använda ditt stenmjöl som fogsand också. Det gör det än billigare att lägga marksten eftersom du då kan nyttja materialet maximalt. Dock bör du helst ha finare sättsand, exempelvis stenmjöl i storlek 0-2, om du arbetar med små markstenar. Räkna med att fylla på med ny fogsand flera gånger under de första veckorna allt eftersom att din marksten sätter sig.

Stadiga kanter runt markstenen

För att din marksten inte ska ”flyta ut” eller rubbas bör den kantas av någon form av stabiliserande material eller metod. Ett sätt är att använda den kross du haft till bärlagret och lägga ut denna så att den är något bredare än ytan för själva markstenen. Sedan använder du armeringsjärn som sticks ner i krossen och betong för att fästa ihop det hela. Ett enklare alternativ är att helt enkelt att använda sig av stenar av vilken typ som helst som grävs ner en bit på varje sida av markstenen. detta gör att det kan bli relativt billigt att lägga marksten eftersom du då kan nyttja vilken billig sten som helst.

Har du lagt marksten? Dela gärna med dig av erfarenheter och tips, eller ställ frågor om marksten, i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum.

7 tips för att bli av med sniglar i trädgården

Sniglar i allmänhet och de så kallade mördarsniglarna i synnerhet är ett problem för många trädgårdsägare. Men det finns sätt att bekämpa sniglar, både förebyggande och när de redan flyttat in. Byggmentor går igenom 7 knep för att bli av med sniglarna i trädgården (diskutera gärna ämnet på Byggmentors trädgårdsforum).

Sniglarnas ägg är boven nummer ett

De så kallade mördarsniglarna lägger gärna ägg i våra trädgårdar, faktiskt upp till 60-70 ägg på en och samma gång. Det blir många sniglar det, så var ute i god tid för att försöka få bort äggen. Leta under löst bråte i trädgården och i rabatter och krukor. Äggen ligger oftast synliga för blotta ögat och ser ut som små vita bollar, bara några millimeter i bredd. När du hittat dem är det bara att krossa dem och slänga.

Bekämpningsmedel mot sniglar

Det finns många olika bekämpningsmedel mot sniglar men nackdelen med många av dessa är att det kan bli relativt dyrt i slutändan, även om de är effektiva. ”Snigelfritt” är ett beprövat bekämpningsmedel med god effekt. Helst ska du alltid kombinera snigelmedel med andra åtgärder, såsom tipsen i denna artikel.Bekämpa sniglar i trädgården

Granska nya växter efter spår av sniglar

När du köper eller planterar nya växter i trädgården bör du ha som rutin att noggrant leta igenom dem efter sniglar eller snigelägg. Rota runt ordentligt i översta jordlagret för att inte missa de små rackarna.

Klippa av sniglar

En metod som många känner till men alla kanske inte trivs med är att helt enkelt manuellt leta upp sniglarna och klippa dem med en häcksax eller liknande. Klipp med saxen relativt långt fram på snigeln, nära huvudet. Vill du inte klippa sniglarna kan du ta på dig handskar, plocka upp dem och sedan hälla kokande vatten över dem. Ett annat sätt att döda sniglar som många känner till är att använda salt. Denna metod anses dock vara mycket plågsam för sniglarna och rekommenderas därför inte.

Bjud inte in mördarsniglarna

Sniglarna trivs där smådjur brukar trivas – mörka och fuktiga platser. Ju mer sådana utrymmen du har desto mer inbjudande är din trädgård för sniglarna. Plankor som bara ligger, säckar med jord, verktyg, klippt gräs och liknande är perfekta boenden för sniglarna. Håll tomten ren så trivs inte sniglarna.

Sniglar behöver också mat – låt dem svälta

Att hindra sniglarna från att äta är svårt, men man kan använda bekämpningsmedel mot sniglar med järnfosfat. Detta medel gör att sniglarna inte vill äta och att de till slut dör av svält.

Bjud in sniglarna!

Ja, en taktik för att bli av med sniglar kan vara motsatsen till vad som verkar logiskt – gör det så trevligt för sniglarna som möjligt i en del av trädgården. Om sniglarna samlas på ett ställe är det lättare att på en gång bli av med dem. Exempelvis kan du skapa mörka ytor, kanske en del av trädgården med mycket löst gräs under en matta av något slag. Där kan du sedan gräva ett hål som fungerar som fälla, exempelvis ett hål där du stoppar ner konserv- eller ölburk. Fyll med vatten utblandat med just öl eller gödsel så dör sniglarna i fällan.

Kalk är effektivt

Kalk är ett vanligt material som sniglar inte tycker om. Häll ut en lång lina med kalk runt trädgården och fyll på med jämna mellanrum så hindrar du garanterat en majoritet av sniglar att komma in i trädgården.

Hur har du gjort för att bli av med sniglar i trädgården? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller skriv på Byggmentors trädgårdsforum.

Upphöjd bädd i trädgården

Att anlägga en upphöjd trädgårdsbädd i trädgården skapar en levande trädgård där nivåskillnaderna kan bli pricken över i:t. En upphöjd bädd kan fungera som ett dominerande och unikt inslag i en liten trädgård eller bli en kul detalj för den som har lite större tomt.

Många tycker också att en höjd trädgårdsbädd (kallas även trädgårdssäng) är mer lättskött och kan skapa ett bättre klimat för växterna att frodas i. Byggmentor går igenom hur du anlägger en bädd i trädgården själv med enkla medel och till en rimlig kostnad.

Platta ytan för bädden

Först bör du förbereda den yta i trädgården där din upphöjda bädd ska anläggas. Rensa bort gräsmatta och större stenar eller annat som finns på ytan. Lägg ut ett lager på några centimeter med jord eller grus.

Platta sedan ytan ordentligt, antingen för hand eller för bästa resultat, med en markvibrator som plattar marken effektivt. En markvibrator kan du hyra för några hundralappar per dygn, ett billigt pris för att få en jämn och kompakt yta för din trädgårdsbädd att stå på.

Märk ut ytan med färg och snöre

Nu har det en ren och platt yta som blir bas för din trädgårdsbädd. Spraya nu valfri färg längs kanten av ytan. För att få det så exakt som möjligt längs raka linjer kan du spänna upp ett snöre mellan två pinnar nedstuckna i marken och sedan spraya längs det.

Är linjerna inte raka kan du använda samma princip och spänna ut snöret längas kurvan allt eftersom dUpphöjd bädd med nivåskillnad i trädgårdenu sprayar längs den. Anledningen till att det är bra att använda ett snöre för att få det rakt är att det underlättar för dig att få till en rak vägg på din upphöjda bädd. Det funkar ofta med ögon mått också, men den med ett enkelt snöre får du ytterligare hjälp att hålla måtten.

Dags att välja block

Oavsett vad du väljer för material så kommer din bädd att behöva någon form av ”vägg” eller mur. En vanlig lösning som är relativt billig, enkel och snygg är att köpa färdiga betongblock. Man kan också använda sig av torv eller marksten, eller egentligen vilket material som helst som står upp och håller tätt när du vattnar.

Murbruk och blockläggning

För att din upphöjda trädgårdsbädd ska stå stabilt behöver du en strykning med murbruk längs din sprayade linje. Ta gärna rejält med murbruk, fyra-fem centimeter ungefär och stryk sedan bort det som pressas ut. Bättre lite för mycket än för lite vilket kan leda till en instabil bädd.

Smidigast är att börja med de raka linjerna av din yta. På med murbruk och lägg sedan på de block du valt. Är blocken rektangulära ska du lägga dem med långsidan neråt för bästa stabilitet. Använd återigen tekniken med snöre och pinnar för att säkerställa att blocken läggs rakt.

Om din yta för bädden har kurvor kan det vara enklast att lägga dessa med block på högkant för att få en mindre kantig böjning. Lägg blocken från kurvans ändar om vartannat så att de möts i mitten, på så sätt är det enklast att följa böjningen rätt. Det är en fördel om du, oavsett valt material, kan skära till det sista blocket för att det ska passa perfekt. Alternativet är att på förhand mäta noggrant så att blocken passar perfekt i befintlig storlek.

Flera rader av block

Behöver du en högra trädgårdsbädd är det bara att bygga på med fler lager block. Nu räcker det dock med ett tunnare lager murbruk, en till två centimeter, för att få delarna på plats. Har du möjlighet att dela blocken är det allra bäst, och oftast snyggast, att

När du är nöjd bör du använda vattenpass för att säkerställa att hela bäddens vägg är rak. Gör det innan murbruket och blocken sätter sig så kan du justera eventuella ojämnheter.

Putsbruk

Använd putsbruk för att få till en slät och fin yta som du sedan kan smycka ut ytterligare vid behov, detta förutsätter givetvis att du har valt ett material som lämpar sig för putsbruk. Täck i så fall hela den upphöjda trädgårdsbäddens yta med undantag för nedre delen av insidan eftersom denna ändå kommer täckas av jord. Följ anvisningarna för det bruk du använder och fuska inte med eventuell väntetid mellan olika strykningar (ett vanligt nybörjarmisstag).

Pynta din trädgårdssäng och börja plantera

Låt din mur till trädgårdens bädd vila i upp till en vecka för sätta sig ordentligt innan du börjar med att göra det roliga – fylla den med dina favoritväxter. Vill du måla den bör du göra det innan du börjar fylla på med jord.

När själva planteringsfasen drar igång är det bara att följa vanliga regler för trädgårdsarbete och plantering. Men en bra idé kan vara att lägga ett extra tjockt lager jord i botten som du stampar ner så att det blir kompakt. Vill du vara riktigt noggrann kan du först lägga en markväv eller annan duk på botten och täcka med grus eller sand tillsammans med jorden

Har du anlagt en höjd bädd i trädgården? Berätta gärna om dina erfarenheter i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors forum för trädgårdstips.

Trädfällning – tipsen för att få trädet på fall

Trädfällning kan vara ett nödvändigt ont för att bli av med träd som utgör fara och är i vägen för miljön eller människor. Genom att använda sig av de olika metoderna som finns vid rätt tillfälle så kan man fälla ett träd utan att ställa till skada, men det är viktigt att ha koll på vad du gör om du försöker dig på det hela själv.

För att kunna fälla ett träd så krävs bra planering och rätt verktyg. Om du som privatperson har planerat att genomföra trädfällningen själv, kontakta då gärna ett företag som kan hjälpa dig med uträkningar och ge dig tips för det effektivaste tillvägagångssättet.  För att hitta den rätta lösningen för just dig och din trädfällning kan du med fördel anlita ett proffs, läs mer om hjälp vid trädgårdsarbete.

Hur går trädfällning till?

Innan man börjar fälla ett träd så behövs en grundlig bedömning av trädet. som till exempel lutning, hälsa och aktuellt vindförhållande. Efter bedömning av dessa faktorer så görs en plan upp för hur trädet ska fällas.

Det finns två olika sätt att fälla träd, det ena är att fälla trädet helt medan det andra tillvägagångssättet kallas för sektionsfällning eller ’’bit för bit’’-nedtagning.  Den senare metoden används om trädet till exempel lutar fel, eller om svängrummet är begränsat.Trädfällning - tips och pris

Sektionsfällning av träd

Många av de träd som måste fällas har dåligt med svängutrymme och då är den mest säkra metoden och effektiva sättet att använda sektionsfällningsmetoden. Med anpassad klättringsutrustning monterar man ned trädets krona, gren för gren. För att på säkrast sätt få ned grenarna utan skada så firas varje gren ned för sig. Sist så monterar man ned stammen, sektionsvis. Det positiva med sektionsfällning är att det är relativt miljövänligt, då inga tunga fordon används vilket gynnar miljön runt omkring trädet.

Om du som privatperson har tänkt att på egen hand fälla träd så bör du ha en enorm respekt för tyngder av olika slag, spänningar som kan förekomma samt att du bör sätta säkerheten i första hand.

Pris för trädfällning

Vad det kostar att anlita någon för att fälla träd varierar beroende på om entreprenören har hög- eller lågsäsong, hur stort trädet är och hur omfattande arbetet blir (fler träd på en gång ger lägre kostnad per träd). Någonstans mellan 1 000 och 3 000 kr per träd är en normal prisnivå om du anlitar en expert som utför arbetet noggrannt och säkert. Ju mer avancerad situation för trädfällningen destor högre blir priset, till exempel om trädet är exceptionellt stort eller om det står väldigt nära ditt hus på en svåråtkomlig yta.

Hur har du löst trädfällning? Dela med dig av erfarenheter eller ställ frågor på Byggmentors trädgårdsforum eller i kommentarsfältet nedanför.

Guide: Vattna gräsmattan

Att vattna gräsmattan behöver inte vara så svårt, fram med slangen och spruta på när det är torrt brukar fungera för de flesta. Men vill du bli ett vattningsproffs och göra din gräsmatta lite extra fin bör du läsa igenom Byggmentors grundkurs i att vattna gräsmattan där vi svarar på de vanligaste frågorna om vattning och lär dig knepen för att varken vattna för mycket eller för lite.

När ska man vattna gräsmattan

En gräsmatta som är välmående vet nog de flesta hur den ser ut. Klart gröna grässtrån med ”spänst” som gör att de står och är relativt raka. En gräsmatta som behöver vatten börjar tappa färgen och grässtråna får en blå-grå färgton. Grässtråna blir också svagare och börjar rulla ihop sig, och när du trampat på en vattenhungrig gräsmatta dröjer det extra länge innan grässtråna reser sig upp igen. Dessa är tecken på att gräsmattan behöver vatten!

Du kan också använda ett verktyg och gräva ett litet hål i gräsmattan, ungefär en decimeter ner i marken. Är jorden där fuktig har gräsmattan fortfarande tillräckligt med vatten. Generellt gäller att det är bättre att vattna rejält vid behov snarare än att konstant vattna lite här och därVattna gräsmattan rätt

Vattna gräsmattan rätt tid på dagen

Planera in vattnandet så att du kan göra det på förmiddagen innan temperaturen når sin dagstopp. Blir det för varmt kommer en del av vattnet att förångas och vattningen tappar lite effekt. Börjar du för sent kan det hända att vattnet inte hinner torka ordentligt vilket gör att gräsmattan kan må dåligt, precis som när vi människor går runt blöta för länge.

Kom ihåg att en nylagd gräsmatta behöver mer vatten än normalt, två till tre gånger per dag kan du räkna med under de första veckorna.

Hur mycket vatten ska gräsmattan ha?

De flesta gräsmattor som finns på svenska tomter behöver i runda slängar tre centimeter vatten i veckan. Det beror dock på vilken typ av gräs du har på tomten, grästypen ängsgröe klarar sig med hälften så mycket vatten.

Mängden vatten som behövs varierar också med klimatet. Långa torra och varma perioder är mer vattenkrävande än fuktiga perioder med mycket regn.

Räkna ut hur mycket vatten din sprinkler ger

Ett väldigt enkelt sätt att mäta mängden vatten en sprinkler ger ifrån sig är att använda sig av tomma konservburkar, gärna fyrkantiga till formen. Ställ ut ett antal burkar (för att få ett snitt över en större yta), runt sex-åtta stycken, relativt nära varandra och låt sprinklern vattna ytan i en kvart.

Häll sedan över allt vatten från burkarna i en av dem och mät djupet. Dela sedan med antalet burkar och du har ett mått på vattenmängden din vattenspridare ger gräsmattan på en kvart. Gångra sedan med fyra för att få vattenmängden per timme.

Du kan givetvis använda en regnmätare där måtten redan finns inritade men risken med bara en mätpunkt är att vattenspridningen inte är jämnt fördelad och platsen där du ställer regnmätaren kanske inte är representativ för just din sprinkler/vattenspridare.

Kratta vid behov

Om mycket gammalt gräs, mer än en centimeter är ett bra riktmärke, ligger på gräsmattan kan det bli som ett lock som hindrar vattnet från att tränga ner ordentligt. Innan du sätter igång vattningen bör du alltså kratta gräsmattan för att få bort gammalt gräs och annat skräp.

När våren tittar fram brukar en rejäl krattning vara på sin plats, sedan brukar det räcka med ett par-tre krattningar innan hösten och vintern dyker upp. Se också ditt vattnande och underhåll av gräsmattan som ett sätt att förebygga att tjocka lager av gammalt gräs byggs upp.

Lufta gräsmattan

För att gräsmattan ska få vatten ända ner till gräsrötterna kan man ta till ett knep för att hjälpa den på traven – lufta gräsmattan. Det innebär att du gräver små hål på gräsmattan, fem till tio centimeter djupa och inte mer än tre till fyra centimeter breda.  Du kan också använda en vertikalskärare, en maskin som fungerar ungefär som en gräsklippare med skillnaden att den också river upp jord och därmed automatiskt luftar gräsmattan.

Hålen du gräver sprider du ut på gräsmattan med 50 till 100 centimeters mellanrum för att sedan fungera som små vattenreservoarer som hjälper vattnet att spridas över hela gräsmattan på djupet. Att lufta gräsmattan blir extra viktigt på sommaren när det är som varmast och behovet av vatten som störst, särskilt när sommarsolen kan göra att vattnet delvis förångas innan det hinner tränga ner ordentligt.

Vilka är dina bästa tips för att hålla gräsmattan grön även under de varma månaderna? Har du över- eller undervattnat? Dela med dig i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors trädgårdsforum. Besök oss gärna på Facebook också.

Platta på mark, källare eller krypgrund

Byggmentor går igenom de vanligaste alternativen för vad ditt nybyggda hus ska vila på – platta på mark, källare eller krypgrund. Diskutera gärna frågan i vårt forum för frågor om tomt, mark och grund.

Betongplatta – platta på mark

Den kanske första bilden många får upp i huvudet när de tänker ”husgrund” är en betongplatta. Alltså helt enkelt en platta som gjuts och fungerar som grund för ditt hus att stå på. Betongplattan skapar en plan yta för huset, bidrar till isoleringen och skapar stabilitet. Ofta talar man helt enkelt om ”platta på mark” när men diskuterar denna typ av husgrund, eftersom det är precis vad det handlar om.

Äldre lösningar där man gjutit betongplatta innebar ofta fuktskador efter som man lade ett isoleringslager direkt på plattan- idag är tumregeln istället att man först isolerar och sedan lägger plattan vilket gör att den skyddas mot fukt från marken.

En nyckelfaktor för att betongplattan ska slippa fuktskador är att den tillåts torka ordentligt innan man påbörjar resten av bygget. Det är viktigt att plattan är lika tjock över hela ytan, vilket alltså betyder att marken måste vara platt.

Alltså är första steget till betongplatta som husgrund att jämna till marken och gräva eller fylla på där det behövs. För att veta vilken typ av isolering du behöver kan det krävas en geoteknisk markundersökning först.

Prata med en markentreprenör eller en tjänstemän på byggnadsnämnden i din kommun så kan de vägleda dig till vad du behöver veta om dina markförutsättningar innan det blir dags att gjuta grund.

Källare eller inte?

Huruvida ditt hus ska ha en källare eller inte är ett stort beslut. Källaren blir också en grund för resten av ditt hus och behöver isoleras därefter. Precis som vanligt måste plattan isoleras mot marken och eftersom källaren har väggar direkt mot jorden behöver du även isolera dessa.

Isoleringen ska ligga mellan källarväggarna och den omgivande marken vars fukt och kyla annars tränger in genom väggarna och skada huset. Här är det viktigt att tänka på dräneringen runt källaren och huset, koppla därför in en entreprenör med koll på dräneringsarbete för husgrunder tidigt i processen.

De flesta villakällare används inte primärt för boende utan snarare för förvaring, tvättstugor eller andra utrymmen där man i regel inte vistas långa stunder i sträck. Anledningen till detta är att det är svårare att få ett behagligt klimat i en källare omgiven av fuktig mark även om isoleringen på utsidan är god.

Detta är viktigt att tänka på så att man inte glädjekalkylerar med att få ett extra sovrum i källaren. Är det målet är det viktigt att prata med sin husbyggarentreprenör tidigt för att se vad man kan göra för att få källaren så beboelig som möjligt.

Krypgrund – bättre än sitt rykte

Den så kallade krypgrunden beskylls ofta för att vara extra drabbad av fuktskador och mögelangrepp, vilket antagligen stämmer om man ser på äldre konstruktioner. Framför allt kondens under sommaren kan orsaka fuktproblem. Idag kan krypgrunder vara ett bättre alternativ, särskilt om du inte har helt slät mark du vill bygga på. Grundprincipen för en krypgrund är att man tillåter en luftficka mellan hus och mark, en luftficka som då får isolerande egenskaper.

Idag är det vanligt att krypgrunden blir extra motståndskraftig mot fukt genom att man bygger ”varmgrund” eller ”inneluftsventilerad krypgrund”, där krypgrunden värms upp och på så sätt minskar risken för fuktskada.

Byggmentor kommer framöver att titta närmare på de olika alternativen för husgrunder. Vad vill du veta mer om? Fråga eller diskutera i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum för tomt och grund. Följ oss också gärna på Faceboook och klicka på ”Gilla”.

Andra artiklar om tomt, mark och grund:

Från sovrum till pool på 2.3 sekunder

Alla har vi väl någon gång drömt om att kunna ta vattenrutschkanan direkt från sängen ner i poolen. I ett pampigt hus i Bowdon i norra England är det inget problem. Som ni ser på första bilden ligger det en ingång till vattenrutschkanan i sovrummet (till vänster om sängen, bakom bokhyllan), sedan är det bara att glida rätt ner till ett svalkande morgondopp.

Hoppa ned i vattenrutschkanan från sovrummetBakom bokyllan till vänster ligger vattenrutschkanans början. Foto: Jackson-Stops & Staff

Vattenrutschkana från sovrummet ner i poolenVattenrutschkanan leder rätt ner i den underjordiska poolen. Foto: Jackson-Stops & Staff

Huset har dock andra kvaliteter också, vilket man kan förvänta sig med en prislapp på över 20 miljoner kronor. Det kallas för ”The Subterranean Mansion” – ”det underjordiska huset” – helt enkelt för att den största delen av boendeytan ligger under jord. Den lilla del som sticker upp ovanför markytan syns på bilden nedanför.

Underjordiskt hus i norra EnglandDen vackra trädgården skvallrar inte om vad som finns under markytan. Foto: Jackson-Stops & Staff

Onekligen ett hus som sticker ut från mängden och för den med mycket pengar och lite intresse av fönster är det bara att lägga ett bud via mäklaren Jackson Stops & Staff, där kan du också läsa mer om huset.

Kan du tänka dig i ett bo i ett underjordiskt hem? Ge oss din åsikt om underjordiskt leverne eller vattenrutschkanor inomhus i kommentarsfältet eller diskutera på Byggmentors forum.