Olja in altan, tips och bilder

Olja in altan, tips och bilder

När du vill olja in altanen eller verandan finns det några saker att tänka på för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Följ Byggmentors tips för att olja in altan och du får en veranda eller altan som både håller längre och ser fräschare ut. Skriv gärna en kommentar här nedanför om du har egna frågor kring inoljning av altan eller uteplats, eller diskutera på Byggmentors forum för altan- och verandafrågor.

Skaffa olja och pensel

Olja altan veranda uteplats träolja
Olja in altanen. Foto: Byggmentor.se

Egentligen är det inte så svårt – olja (träolja) och lämplig pensel är det du behöver. Olja för altan hittar du både i verktygs- och trädgårdshandlar men också i välsorterade matvarubutiker och andra allt-i-allo-butiker. En pensel köper du med fördel i din lokala färg- eller verktygshandel.

En normal hink med träolja räcker oftast bra för en altan av standardstorlek. Kontrollera insturktionerna för oljan för säkerhets skull för att få en angivelse på hur mycket du behöver köpa.

Rengör altanen först

Först och främst är det viktigt att altanen är ren innan du börjar inoljningen. Sopa upp (eller sopa bort) större skärpdelar och rengör sedan med vatten och såpa. Ligger det smuts kvar på altanen får oljan svårare att tränga in och göra nytta.

Rengör du med högtryckstvätt (länk till prisguiden) är det viktigt att inte ha för högt tryck, du riskerar då att skada altanen. Ta det säkra före det osäkra och rengör med måttligt tryck. Läs mer i vår guide om att rengöra altan och trätrallar.

Börja olja in din altan

Nu är det egentligen ganska enkelt – bara att börja med grovjobbet och utföra själva inoljningen. Doppa penseln, olja rikligt och doppa ned penseln igen så fort du märker att penseldragen börjar bli tunnare.

Måste man olja in altanen? Nej, det måste man inte men du får å andra sidan då räkna med en altan som snabbare tappar färg och och lyster i takt med sol och regn påverkar den. De allra flesta altanägare brukar anse att en inoljad altan är både snyggare och har betydligt längre livslängd.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:

[nggallery id=32 template=caption]

Har du frågor kring att använda träolja på altan? Eller egna tips att dela med dig av? Skriv gärna en kommentar här nedanför, eller diskutera på Byggmentors forum för altan- och verandafrågor.

Bygga 50 kvadratmeter tralldäck

Bygga 50 kvadratmeter tralldäck

Trots vissa svårigheter lyckades Christina med man till slut bygga 50 kvadratmeter tralldäck, berättar hon i sitt tävlingsbidrag till ”Mitt Hemmaprojekt”:

Drog över budget – med 100 000 kr

Drömhuset.

Vi har byggt vårt drömhus, och dagen innan vi skulle flytta in så kom de besked vi hade väntat på i 7 år. Vi skulle bli föräldrar. Detta kunde inte kommit mer lämpligt då vi båda två var väldigt engagerade i bygget, själv stod jag på ställningen vårt hus och satte sten på en vägg som gick upp i nock (takhöjd på 6 m), målade, kaklade och städade- dag som natt.

Allt som hade med snickeri lämnade vi åt snickarna, för de var vi inte så säkra på. Så när vi äntligen flyttade in så började ett helt nytt liv, men de blev inte som vi hade tänkt oss. Elektrikerna ville ha möte med oss, och de visade sig att de hade dragit över budgeten -med 100.000 kr!

Hur lyckas man göra det? Och var skulle vi få pengar ifrån? Lånen var redan satta och var maxade. Efter ett par sömnlösa nätter, många tankar och diskussioner så slog vi till och satte ut en annons på blocket: Nybyggt hus uthyres! Vi hoppades på napp , kanske från några tyskar som ville hyra huset några veckor så vi kunden få in lite extra, samtidigt som vi båda två gick in och jobbade extrapass dag som natt.

Då kom samtalet från en av kommunens största arbetsplatser, de ville hyra huset, och inte i 8 veckor som vi hade satt ut i annonsen utan i 13 veckor! Lyckan var total. Vi skulle lösa detta.

Tralldäcket blev klart till slut

Tralldäcket tar form.

Så gravid i 5:e månaden packade vi ner våra personliga tillbehör och flyttade ut ur vårat nya hus, till mina föräldrar- ett litet rum i källaren tillsammans med 2 stora hundar och en galen liten katt. Det var en rejäl omställning, helt plötsligt skulle vi bo 5 vuxna i samma hus. Med mycket respekt för varandra, städschema och gemensam matlagning så löste vi även detta.

Sommaren gick både fort och långsamt, men vi tog oss igenom den och helt plötsligt var det bara en vecka kvar tills vi skulle flytta hem igen. Oj vad hände med tiden? Vi hade ju planerat att bygga tralldäck under sommaren, men jag hade ju helt plötsligt blivit lite ”större” än planerat, knappt en månad kvar tills bebisen var beräknad.

Men inget stoppar oss, så jag tog pappas stora lastbil och körde till byggmax, fick hjälp att lasta in trallvirke, reglar, vinklar och en massa skruv. Tillsammans med en god vän som ritade och förklarade hur vi gröngölingar skulle göra, så började vi sätta ut reglarna. Vi valde att lägga sjöstenplattor som plintar, för det hade jag hittat på en ”bortskänkes-mot-upp-plocknig-annons”.

Tur att sommaren har långa kvällar, för det blev sena kvällar och mycket sangria (dock inte till mig- desto mer till mannen). Tack vare hjälp av bröder och vänner så fick vi skruvat fast trallen. Jag kände att alla var snabbare än mig och att jag inte orkade så mkt som jag brukade, vilket gjorde mig lite arg och ledsen, men skam den som ger sig, jag skruvade på.

När solen hade gått ner de tredje kvällen så var 50 kvadratmeter trall klart! Summa summarum – bygg inte trall när du är höggravid, det är svårt att nå ner till skruvarna och fogarna gillar inte att sitta på knä för många timmar på samma dag.

Vi har nu börjat planera staket runt trallen- som får bli nästa sommarprojekt- så vi kan hålla koll på våran lilla underbara tjej- som för övrigt var 2 veckor senare, så vi hade inte behövt stressa med jobbet.

Text och bild: Christina Almén

Skriv gärna något om Christinas bidrag i kommentarsrutan här nedanför.

Vi byggde en egen veranda

Vi byggde en egen veranda

Christian beskriver skapandet av en egen veranda på landstället i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Vill du bidra till att Christian ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Tävlingsbidrag:

Vi byggde en egen veranda

Härlig veranda.

Vi sitter med våra nakna själar på vår 2*2meter veranda på landet, det blåser fortfarande kallt i luften och några vilsna löv irrar förbi. Någon tänker högt om drömmar och dess verkan på vårt gula ,vackra, ensamma, nyköpa och fredliga torp. Vattnet ger ifrån sig små kluckande ljud i takt med drömmarnas framtoning i form av muntlig text.

En veranda ropar någon högt inifrån och det är klappat och klart. Vi bygger en veranda, en livs levande dröm , en veranda, utan ritning av ren tanke i kärlekens tecken. I kärlekens tecken byggdes verandan , ”Men den ser ju helt vanlig ut” säger grannen. ”Nej” säger vi, ”den är byggd av oss”, det är ovanligt, men också väldigt häftigt.

Veranda i solsken.

”Häftigt?” Att göra det själv , att bli påmind , att veta , det är ju det som är ovanligt och häftigt. Så nu har vi vår ovanligt vanliga veranda på landet , underbart och häftigt , något som alla borde prova på.

Text: Christian Stenevinge

Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar Christians bidrag, och delta gärna själv i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”.

Utbyggnad med veranda tack vare snickare och barnbarn

Utbyggnad med veranda tack vare snickare och barnbarn

Med vintern avslöjades den gamla utbyggnadens dåliga isolering och Britt började planera för en ny utbyggnad med veranda, i sitt bidrag till ”Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken). Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Britt ska vinna ”Läsarnas pris”!

Britts text och bilder (se alla bilder i bildspel längre ner):

Dålig isolering och värme som försvinner ut

Gammal utbyggnad, fin men i dåligt skick.

Mitt hem – ett soldattorp från 1800-talet, beläget i Hälsingland. En utbyggd verandadel – sommartid mysig och skön.

Så kommer vintern – kall och snörik. Istapparna växer vid verandahörnan. Tydligt tecken på dålig isolering och värme som försvinner ut. Ved- och elförbrukning större än den bör vara i ett litet hus på 70 kvadratmeter. Våren kommer och med den, fuktskador på verandadelens insida. Inte oväntat och mycket olustigt.

Vad göra? Pensionär med begränsad inkomst, men kanske ändå?

Tänk om jag skulle se till att få en något större utbyggnad än den nuvarande. Det lilla toautrymmet, som också innehar en tvättmaskin är bara två kvadratmeter. Hallen är liten och trång. Tankarna vandrar vidare och jag beslutar mig för att i alla fall försöka.

Pratar med en snickare som i maj 2010 lämnar en offert. Oj, så mycket! Det här klarar jag nog inte. Funderar och räknar. Kanske ändå. Kontaktar min bank och de säger ja till ett lån.

”En utbyggnad i dåligt skick”

Färdigt! Ny fräsch utbyggnad.

I augusti kommer snickaren och nu går det undan. Snickarens kommentar: ”En utbyggnad i mycket dåligt skick. Fördelen var att det gick lätt att riva.” En ny utbyggnad växer fram. Den ska rymma dusch- och tvättrum och hall.
I oktober finns i utbyggnaden ett ljust och fräscht dusch- och tvättrum på cirka 6 kvadratmeter med golvvärme.

När ytterdörren öppnas kommer man in i en ljus och rymlig hall. I maj 2011 kommer mitt yngsta barnbarn och bygger en ny veranda med både trappa och ramp, samt ett trädäck framför mitt köksfönster.

Bättre utrymmen, välisolerat och dessutom snyggt!

Gissa om mormor är glad och tacksam.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=20 template=caption]

Text och bilder: Britt Eskilsson

Gillar du Britts text och bilder? Skriv gärna en kommentar, och klicka på ”Gilla” här till vänster!

Så byggde vi vår altan, till slut

Så byggde vi vår altan, till slut

Även händiga personer med koll på bitarna kan börja bygga en altan och ändå glömma väsentliga moment, avslöjar Bernt i sitt bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr”. Vill du bidra till att Bernt ska vinna ”Läsarnas pris”? Klicka då på ”Gilla” här till vänster!

Bernts text (bläddra ner för att se bildspel):

Konsten att bygga en altan

Tjusig altan.

Tre vise män, undertecknad och dennes två bröder, skulle förgylla sommarstugan på Gotland med en rejäl altan. En sommarstuga utan möjlighet att vistas utomhus under ordnade former är ju ingen riktig sommarstuga. En enkel ritning upprättades och därefter gjorde vi en uppskattning på vad och hur mycket vi behövde köpa.

Vi tog bilen med påkopplat släp och körde ner till ”Snicken” i Ljugarn. Trevlig personal hjälpte oss att lasta på plintar, reglar och trallvirke till en kostnad som förklarade hjälpsamheten. Det införskaffades också en del verktyg och proviant (mest öl).

Stolpar till staket visar sig vara viktigt

Vi drog igång med att mäta ut och gräva upp hål för 14 plintar, och med vattenpass och diagonalmätning reglade vi upp en grundstomme som blev stabil, rak och som täckte en yta på 40 kvadratmeter (varför vara blygsamma). Så långt allt väl, men nu började orutinen lysa igenom.

En möbelsnickare, en kvalitetstekniker och en administrativ chef glömde vissa elementära saker såsom att planera för stolpar till staketet. Dessutom la vi trallgolvet med alltför stort avstånd emellan. Trä krymper!

Glipor i trallgolvet

Detta innebar att vi fick sätta stolpar med hjälp av vinkelbeslag och det är inte lika snyggt, och att trallgolvet fick för stora glipor. Det senare upptäckte vi först året efter men vi orkade inte göra om alltihop så istället intogs största försiktighet med småprylar utomhus.

Tappar man något som faller ned mellan springorna så är det kört. För att krypa under bör man väga max 40 kilo och vara lika smidig som Ingemar Stenmark.
Totalt sett är vi nöjda med vårt projekt. Sensmoralen blir att ju mer man tänker innan man agerar, ju mindre behöver man ångra. Titta gärna på hur andra löst liknade projekt.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=18 template=caption]

Text och bilder: Bernt Karlsson

Tyck till om Bernts altan i kommentarsrutan, och klicka på ”Gilla” här till vänster om du tyckte om hans tävlingsbidrag. Delta gärna i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också.

Vårt inglasade uterum

Vårt inglasade uterum

I detta tävlingsbidrag i Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” (läs mer via länken) får vi läsa om och se bilder på hur Eva byggde och glasade in ett uterum. Klicka på ”Gilla” här till vänster om du gillar texten och bilderna och vill bidra till att Eva ska vinna ”Läsarnas pris”!

Evas tävlingsbidrag (se de fina bilderna längre ner):

Drömmen om ett uterum

Mellan de höga bergen, djupa skogarna och de glittrande sjöarna har vi vår stuga. I det sköna Hälsingland. I flera år jag och min sambo, två glada amatörsnickare, gett vår stuga form och nya idéer, allt eftersom tid och ekonomi funnits. Efter en kall vargavinter 2010 längtade vi verkligen efter ett inglasat uterum, en skyddad plats för väder och vind. Vi sålde vår fina båt och hoppas att timmarna på verandan skulle bli fler än på sjön. Sagt och gjort. Jag tog in priser och räknade på olika modeller innan vi till sist bestämde oss för limträstomme med sadeltak .

En dag i slutet av maj körde vi igång. Vi grävde och flyttade fyllning, placerade ut lecablock och trädgårdsplattor. Skruvade, spikade och mätte, om och om igen. När stommen till sist var målad (många sena kvällar i ett garage) kom nästa utmaning, monteringen. Instruktionsboken var tjock som bibeln och delarna var tunga och otympliga men vi lyckades få till varenda vinkel och vrå, trodde vi. Ibland behövs det vila och tid för tanke, i rena ivern glömde vi att korsmäta de båda hörnstolparna! En hel arbetsdag gick nu förlorad till att korrigera och flytta om. Inte roligt.

Lyckat arbete från glasmästaren

Semestern kom och innan glasmästaren hade byggt klart våra partier hade vi mycket kvar att göra, takplåt, nock och massor av målning. Vi fraktade byggvaror, klättrade på stegar, skruvade, spikade och målade. Så en morgon när vi rullade fram efter den smala grusvägen och såg vår stuga på håll, märkte vi att något var förändrat, jippie! Glasväggarna var på sin plats! Glasmästaren hade blivit klar tidigare än beräknat!

Så blev uterummet precis det vi trodde, en naturlig samlingsplats! Vi har hunnit med flera goa middagar med släkt och vänner, här är det bara myggfria kvällar! Ett projekt vi är jättenöjda med – och jag och min sambo är fortfarande bästa vänner.

Klicka på en bild för att få upp bildspel:
[nggallery id=8 template=caption]

Text och bilder: Eva Eriksson

Vad tycker du om Evas inglasade veranda? Tyck till i kommentarsrutan här nedanför, och skicka gärna in ett bidrag till Mitt Hemmaprojekt – vinn 10 000 kr” du också. Glöm inte att klicka på ”Gilla” här till vänster om du vill hjälpa Eva att vinna i kategorin ”Läsarnas pris”.

Guide: Montera terrassmarkis själv

En terrassmarkis är ett relativt enkelt sätt att verkligen ge en altan eller veranda ett ansiktslyft. Byggmentor guidar dig till hur du hittar rätt terrasmarkis och hur du enklast monterar den. Dela gärna med dig av egna erfarenheter av att montera markiser, eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum.

Rätt terrassmarkis för rätt kostnad

Även om en terrassmarkis kostar en del (allt från ett par tusenlappar till 15 000 kr är normalt, se exempelvis Bygghemma.se:s sortiment) så tycker många att det är pengar som höjer både upplevelsen av att bo i ditt hus och värdet på det. En kal veranda kan enkelt förvandlas till ett extra uterum som skyddar mot regn och rusk.

Att välja rätt terrassmarkis kräver en del förberedelser. Här är fyra tips för hur du kommer igång:

  • Skapa en tydlig bild i huvudet som du sedan matchar de markiser du hittar mot. Ett tydligt mål underlättar processen.
  • Gå runt i grannskapet och leta efter snygga exempel (såväl som avskräckande). Lär dig av dina grannar.
  • Ta dig tid och åk till olika återförsäljare med butikslokaler och strosa runt, då ser du dem i verkligt ljus.
  • Utnyttja nätet för att hitta bilder och inspiration på olika typer av terrassmarkiser.Terrassmarkis, montera själv

Så monterar du terrassmarkis själv

Det går ofta att betala för montering av sin nya terrassmarkis men för den som vill spara några kronor kan det vara värt att prova att göra det själv, förutsatt att tummen inte sitter helt mitt i handen. Kom ihåg att denna gör-det-själv-guide bara guidar dig genom de vanligaste stegen, är du minsta osäker bör du anlita en fackman.

Verktyg: Borrmaskin, hyls-/spärrnyckel, insexnyckel, tumstock.

1. Kontrollera att din fasad håller för din terrassmarkis (fråga återförsäljaren om vad som gäller), måtta upp och märk ut för borrning där fästena ska sitta.

2. Lägg gärna ut markisen på marken/verandan för att först göra ett enkelt ögonmått. Mät sedan ut dina fästen och kontrollera att de inte krockar med eventuella ”armar” (delarna som skjuter ut och in den) på markisen.

3. Ett enkelt sätt att kontrollera att dina fästen hamnar vågrätt och rakt är att spänna ett snöre mellan dina ytterfästen (som du placerat i våg med hjälp av exempelvis vattenpass).

4. Nu är det dags att lyfta upp själva terrassmarkisen. Många modeller är långa och tunga och räkna med det behövs minst två, kanske fler, personer som hjälps åt. Det är viktigt att försöka få markisen på plats på alla fästen samtidigt.

5. Skruva fast markisen i fästena. Kontrollera innan att du har lämpligt verktyg som passar till din terrassmarkis skruvar.

6. Justera nu lutningen på din terrasmarkis (vilket går att göra på de flesta modeller). Normalt brukar de flesta markiser erbjuda lutning mellan 5 och 45 grader.

7. Kontrollera alla skruvar och fästen en extra gång och voilà – din uteplats har fått ett tak!

Dela gärna med dig av egna erfarenheter av att montera markiser, eller ställ frågor, antingen i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. titta också gärna på denna film från Bygghemma.se som visar hur en terrassmarkismontering går till:

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

8 tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

En altan är många husägares drömprojekt. Men när den väl är byggd gäller det att sköta om den på rätt sätt för att se till att livslängden blir så bra som möjligt. Med rätt teknik och behandling av din altan kan du utan problem öka livslängden med 10-20 år. Här är Byggmentors åtta  tips för att skötsel av altan och trätrallar innan, under och efter sommaren. Har du tips eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.

Ytbehandling behöver inte alltid vara rätt

Man ska komma ihåg att en altan som sköts om med olika former av behandlingar också får förändrat utseende. Först och främst bör du alltså tänka efter om du är intresserad av en altan som håller så länge som möjligt eller en med lite kortare livslängd som tillåts få naturligt åldrande trä, något många uppfattar som vackert. Mer om altaner i allmänhet hittar du i artikeln ”Bygga altan”.

Använda olja på altan eller trätrall

Även nybörjare på fix i hus och trädgård känner till att trä mår bra av olja eller lack med jämna mellanrum. Med rätt medel för ytbehandling står din altan bättre emot fukt och andra väderangrepp vilket garanterat ökar livslängden. Inoljning sker helst när vädret inte är alltför varmt, mellan 10 och 20 grader och givetvis bör det skötas när risken för regn är så liten som möjligt.

Välj rätt olja till din altan

Olika träslag har olika behov och det är därför viktigt att välja rätt typ av lack eller olja. Är du osäker är det alltid bäst att fråga någon som vet, oftast har personalen på stora byggvaruhus bra koll på vad som är lämpligt för vilka material. Ett generellt råd som stämmer för det mesta är att använda olja med hög linoljehalt. Se gärna vår guide till att olja in altanen.Tips för att sköta och rengöra altan eller trätrallar

Tänk på brandrisken

När du arbetar med olja är brandrisken hög, särskilt om oljerester samlas i tyg eller under altanen. När värme trycker på kan oljan självantändas. Var därför extremt noggrann med att inte spilla olja på oönskade platser och lämna inte arbetsmaterial som fått olja på sig. Lägg alltid trasor eller penslar i vatten när du är klar för att undvika bränder.

Se till att altan eller trätrall är torr

För att din ytbehandling ska vara effektiv ska trät vara torrt. Idag kan så kallat ”tryckimpregnerat trä”, trä som står emot fukt extra bra, ytbehandlas relativt omgående. Den vänteperiod man tidigare talat om gäller inte längre för de allra flesta träslag. Är det torrt är det bara att olja på!

Lacka eller måla altan

Att använda sig av lack eller målarfärg är ett sätt att både ändra (och förhoppningsvis förbättra) utseendet på en altan eller annat träverk samtidigt som det fungerar som ett skydd. Lack eller olja gör dock att altanen blir känsligare för repor och annan påverkan som sker när den används, så räkna med det innan du bestämmer dig för att satsa på lack eller färg istället för exempelvis olja. Lack eller målarfärg kräver helt enkelt att du tar hand om altanen oftare än om du kör med olja.

Slipa altan eller trallar

Att slipa sin altan är ett annat sätt att sköta om den. Den kan dessutom vara nödvändigt om du vill olja eller lacka altanen eftersom trä som inte slipats på länge kan få försämrad förmåga att ta till sig ytbehandlingen. Viktigt att tänka på är att använda en skyddsmask av något slag eftersom det trädamm som virvlar upp när du slipar kan vara skadligt att andas in.

Rengöring av altan

Ett enkelt sätt att se till att altanen håller längre är att helt enkelt se till att den är ren och fri från smuts. Dels ser den snyggare ut och dels minskar du risken från algangrepp, mögel eller svamp. Använd antingen särskild trärengöring eller vanlig såpa i vatten. Använder du högtryckstvätt (länk till prisguiden) är det viktigt att du gör det försiktigt för att inte din altan eller dina trätrallar ska ta skada av trycket.

Har du egna tips om hur man bäst sköter sin altan? Eller frågor som inte besvaras i artikeln? Skriv gärna i kommentarsfältet nedanför eller på Byggmentors altan- och verandaforum.