Göra planritning själv i 8 steg
För den som inte vill investera i datorprogram som kan kännas för avancerade men ändå vill göra en planritning går det faktiskt utmärkt att göra på det gamla goda sättet – fram med penna, papper och måttband. Byggmentor går igenom hur du kan göra en planritning som både är praktisk och unik. En handgjord planritning som du gjort själv kan sedan vara utgångspunkt för en mer detaljerad planritning som du anlitar någon för att skapa eller gör själv med hjälp av programvara.
Planritningen börjar alltid i verkligheten
Innan du över huvud taget sätter någon penna mot ett papper behöver du måtta ditt hus ”fotavtryck”. Mät upp fasadens alla väggar (alltså utsidan av huset). Skriv ner alla mått på ett så tydligt sätt som möjligt, annars är det lätt att du förväxlar måtten när du börjar skriva och rita in dessa på planritningen.
Börja med att rita formen
Formen på ditt hus är i praktiken ytterväggarna som du ritar upp på ett papper. Just nu behöver du inte få allt i korrekt skala utan sikta på att få till formen på ett ungefär, och notera längden på varje vägg genom att skriva måttet intill respektive linje.
Planritningen kan ritas på rutat papper för enkelhetens skull men vill du ha en så tydlig planritning som möjligt är det bäst med helt vitt papper och linjal. Rutade papper kan också vara svåra att skanna in digitalt, undvik därför rutpapper om du vill kunna arbeta med din planritning i en dator längre fram. Välsorterade butiker som säljer pappersprodukter kan ha särskilt papper avsett för just planritningar.
Rita upp rummen på din planritning
Nu är det dags att rita upp dina rum, med undantag för kök och badrum, på separata papper. Alltså, varje rum får ett eget papper där du precis som med själva huset gör en grovskiss med alla mått angivna. Märk ut fönster och dörrar med extra tjocka linjer och rita in de möbler som ”sitter fast”, till exempel garderober.
Planritning – kök och badrum
Nu är det dags att göra samma sak med köket och badrummet. Här räcker det inte att bara mäta väggar, fönster och dörrar utan se till att måtta upp vitvaror och andra fasta möbler. Rita in dessa på din planritning. Glöm inte köksskåpen som ofta tar en stor del av köksytan i anspråk.
Börja göra den ”skarpa” planritningen
Som vi tidigare nämnt handlar det om att välja rätt papper för att kunna göra din skarpa planritning. Välj det du känner dig bekväm med och använd ett papper med rutor eller stödpunkter om du känner att du behöver extra stöd. Utgå från den första skissen, den över hela huset och bestäm skala efter det, 1:100 brukar vara lagom. Det betyder att en centimeter på pappret motsvarar en meter i verkligheten. Har du tillgång till större papper kan du också kosta på dig en skala runt 1:30. Mer än så blir ofta onödigt stort.
Dela upp rumsritningarna
Lägg ut de olika planritningarna du gjort så att du får en tydlig överblick och så att de motsvarar hur rummen ligger i förhållande till varandra i verkligheten. Har du flera våningar bör du lägga ut dem så att det tydligt framgår att våningarna inte hänger ihop, det kan låta självklart men underlättar mycket när du sitter mitt i ritprocessen.
Rita!
Nu är det bara att beta av delritningarna och rita in dem exakt på din skarpa planritning. Hitta en stor yta, ett köksbord eller stort skrivbord så att du hela tiden kan ha överblick över samtliga skisser. Var noga med att räkna ut skalan rätt, var inte rädd för att använda miniräknare (väljer du skalan 1:30 och en vägg är 360 centimeter slår du helt enkelt in 360/30 och får fram att 12 centimeter behövs för att motsvara väggen skalenligt på planritningen).
Viktigt att komma ihåg för dig med flera våningar är att rita in trappa (eller trappor) på rätt ställe, med rätt storlek och tydligt ange om den går upp eller ner. Se också till att trappans position hamnar rätt på första våningen i förhållande till var den ligger på andra.
Fyll planritningen med detaljer
Fördelen med att göra en handritad planritning är du kan rita in de detaljer du själv vill ha och göra det enkelt genom att helt enkelt vandra runt i hemmet med planritningen i ena handen och en penna i den andra. Till exempel kan det vara smart att märka ut var eluttag sitter, förslagsvis med ett enkelt kryss. Fortsätt sedan märka ut detaljer tills du är nöjd och voíla, din planritning är klar!
Har du gjort en egen planritning? Vilken metod använde du, har du något särskilt bra tips på datorprogram för planritningar? Dela med dig eller ställ frågor i kommentarsrutan nedanför eller på Byggmentors forum. Besök också gärna Byggmentor på Facebook.
1 Kommentar
jag vill göra en ritning