Lägga marksten
Att välja underlag och rätt marksten på till exempel uppfarten är en komplex fråga. Allt från estetik till pris måste övervägas. Byggmentor guidar genom markstensdjungeln. Dela gärna med dig av egna erfarenheter eller ställ frågor om marksten på Byggmentors forum om just marksten.
Lägga marksten
Lägga marksten är någonting som under de senaste åren blivit en allt mer populär och effektiv metod. Marksten är dessutom klimatvänligare än asfalt vilket är extra aktuellt i tider av diskussion om klimathotet. Dessutom brukar man säga att hållbarheten för marksten är runt fem gånger bättre än asfalt.
Marksten – pris kontra livslängd
Marksten är för många en påkostad investering men med tanke på att marksten har långa livslängd kan det ändå vara det mest ekonomiska alternativet. En exklusiv känsla och miljövänligheten gör också att markstenens popularitet ökar.
För att få det bästa utbudet av varor och den bästa hjälpen så är ett bra tips att ta in offerter från flera företag och sedan granska skillnaderna. Tänk med både hjärta och hjärna och lägg vikt vid både utseende och pris. Vid denna typ av investeringar är det alltid du som kund som ska sitta i förarsätet, ta dig tid att fråga, jämföra och ställa krav.
Hur går det till att lägga marksten?
Som första steg vid stenläggning bör du börja med att markera och mäta upp ytan som stenen ska läggas på. Ett bra tips är att spänna snören längs med ytterkanterna och sedan gräva ut ungefär 15 – 20 centimeter. Därefter är det dags att lägga i geotextil eller liknande i botten och sedan fylla upp med bärlager. Ett lager sättsand läggs sedan och kör därefter över med en vibrationsplatta.
Placera sedan avdragsbanor och försök få till helt rätt nivå och lutning. Avdragsbanornas översida måste ligga i nivå med markstenens. Nu ska du av onödigt material och sedan lyfta bort avdragsbanorna. Till sist fyller du helt enkelt igen spåren.
Låt stenläggningen börja!
Lägg ut plattorna eller markstenen och se till att ha en fog på ungefär tre millimeter. Fyll noggrant fogarna med fogsand för att få ett så stabilt resultat som möjligt. Till sist är det dags att lägga på ett sandlager för att beläggningarna inte ska skadas. Därefter så är det bara att städa undan och sopa rent. Voila!
Pris för marksten
Läggning av marksten är en investering som generellt har lång livstid, upp till 100 år är faktiskt inte orimligt. Om du jämför priserna med livslängden ger det dig kanske ett annat perspektiv när du väljer vilket underlag du vill gå eller köra på. Att ge någon allmän prisuppgift för marstensläggning är dock svårt, det varierar oerhört från projekt till projekt. Typ av sten, ytstorleken på arbetet och var arbetet ska utföras spelar roll för kostnaden din markstensläggning landar på.
Cirkapris för läggning av marksten
150 kronor och uppåt per kvadratmeter för materialet, och runt 600 kronor och uppåt för arbetet, med tillbehör som fogsand och annat. För dig som kund kommer du garanterat tjäna på att ta in offerter från flera entreprenörer för att sedan i lugn och ro välja den som passar din magkänsla och plånbok bäst.
Frågor och svar – bli en expert på marksten
Varför bör jag välja marksten istället för traditionell asfalt?
Asfalt lakar ut olja och andra gifter, den spricker lätt och har en relativt kort livslängd på endast 20-25 år. Jämför detta med marksten som både är mer miljövänligt och har en livslängd på runt 100 år.
Vad fogar man bäst med?
Man fogar i de allra flesta fall med så kallad fogsand.
Kan jag lägga marksten själv?
Absolut, men som i alla byggprojekt gäller det att ha stenkoll på vad du gör. Läs på noggrant och gör en detaljerad kalkyl.
Hur lång tid tar det att lägga marksten?
Det beror mycket på vilket det tidigare underlaget var, hur stort du har tänkt dig och vilket material du använder. Allt från enstaka dagar till veckor kan vara aktuellt.
Sju snabba tips om att lägga marksten
- Asfalt är sämre för naturen än marksten.
- Marksten har längre hållbarhet och livslängd än asfalt.
- Ta in offerter från flera företag och granska skillnaderna.
- Tänk ekonomiskt.
- Tänk långsiktigt.
- Sten ger ofta en mer exklusiv känsla.
- Fråga grannar eller hantverkare om hjälp och tips för bästa möjliga resultat.
Har du lagt marksten?
Berätta om din egen erfarenhet av marksten – vilket material valde du, hur funkade samarbetet med hantverkaren, hur lång tid tog det? Ställ gärna också frågor i som inte besvarades i artikeln. Använd kommentarsrutan här nedanför eller Byggmentors forum.
2 Kommentarer
Hej Hugo!
Nu har vi dubbelkollat med Skatteverket och du har rätt, markstensläggning omfattas inte av ROT-avdraget, utan bara tomtarbeten som är direkt kopplade till huset är godkända för avdraget (till exempel att bygga en altan). Vi uppdaterar artikeln med korrekt information omedelbart.
Mvh
Byggmentor
Gäller verkligen ROT-avdraget för markarbeten?