På grund av coronavirusets spridning i Sverige och resten av världen är det viktigt att du som hantverkare eller byggföretagare har rutiner för att hantera smittrisken på jobbet.
Många företag inom olika branscher har valt att jobba hemifrån, men det är naturligtvis inte möjligt för dig som ska utföra hantverkstjänster. Tvärtom så kräver det att du tar dig hem till andra människor – så hur ska du tänka då? Vi skrivit ner 5 råd här nedan.
1. Besök inte din kund som du känner dig krasslig
Tänk på att symptomen från coronaviruset (covid-19) har visat sig se olika ut från fall till fall. Vissa får feber, ont i huvudet och muskelvärk medan andra är i princip symtomfria. Om du vet att du har varit i kontakt med någon som har drabbats av covid-19 ska du därför alltid avstå kundmöten även om du inte känner dig sjuk. Symtomen uppkommer vanligen inom 5 dagar, men det kan dröja så länge som 14 dagar innan sjukdomen bryter ut.
Sjukanmäl dig som vanligt. Från och med 11 mars (till 11 maj i skrivande stund) gäller inte karensdagen. Du har därmed rätt till full sjuklön från första dagen.
Arbetsgivare har rätt att skicka hem personal utan sjukdomssymptom för att förhindra smittspridning, men de ska då betala full lön.
2. Hygien är viktigt – Ha på dig handskar
Tvätta händerna ofta. Tvål dödar bakterierna från covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du tvättar händerna i minst 20 sekunder när du kommer till arbetet, efter att du har varit ute och träffat kunder, före måltid, vid mathantering, efter ett toalettbesök och när du kommer hem.
Tänk också på att inte röra dig i ansiktet. Undvik att skaka hand med människor.
Ha på dig handskar i största möjliga mån när du arbetar. Coronaviruset kan även spridas via kontakt med ytor och objekt. Det är dock inte säkerställt om/eller hur länge viruset överlever utanför kroppen.
Enligt en rapport från forskare i Tyskland kan sars-cov (en virustyp som liknar covid-19) vara aktivt fem dagar på metall i rumstemperatur och fyra dagar på trä, glas eller papper.
3. Det är arbetsgivarens ansvar att dokumentera smitta – men inte alltid
Covid-19 ska hanteras som riskklass 3. Det innebär att arbetsgivaren kan vara skyldig att dokumentera om en arbetstagare har blivit sjuk i samband med arbete. Smittan måste ha konstaterats via provtagning.
Så här skriver arbetsmiljöverket:
”Det som arbetsgivare ska dokumentera är exponering för det nya coronaviruset som har skett på grund av att något brustit i arbetsgivarens system med åtgärder för att förebygga risker. Det kan till exempel vara att skyddsutrustning gått sönder, inte använts eller att gällande rutiner inte har följts.”
Arbetsmiljöverket poängterar att:
”Många människor har yrken där de träffar många andra personer under dagarna, allt från vårdpersonal till busschaufförer. Men att till exempel en person kliver på en buss, eller att man fikar med en kollega kan inte ses som ett tillbud i föreskrifternas mening.”
Du kan läsa mer om detta i 11 § Arbetsmiljöverkets föreskrifter (2018:4) om smittrisker.
4. Stanna hemma om du misstänker att du har covid-19
För de allra flesta är coronavirus en lindrig sjukdom. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför egenvård i hemmet. För att förhindra smittspridning ska du isolera dig inomhus tills symtomen har gått över samt ytterligare två dygn. WHO avråder från användandet av Ipren och Voltaren (antiinflammatoriska läkemedel – även kallade NSAID) om du har corona. Det råder dock delade meningar om vilken effekt dessa läkemedel har. Ta Alvedon om du vill undvika antiinflammatoriska läkemedel.
Om du behöver vård ska du börja med att ringa 1177. Om du har andnöd ringer du 112.
Du är anses tillhöra en riskgrupp om du sedan tidigare har kroniska lungsjukdomar, hjärtbesvär eller diabetes eller är över 70 år.
5. Håll dig uppdaterad
Du hittar allmän information om coronavirus och covid-19 på Krisinformation.se och på Folkhälsomyndigheten.se
Ring det nationella informationsnumret 113 13 om du har frågor.