Pris och köpguide varmvattenberedare
Välja rätt varmvattenberedare
För att kunna få varmvatten till hela hushållet måste du välja en varmvattenberedare som kan skapa rätt antal liter varmvatten efter ert behov. Principen är att beräkna antalet personer som duschar eller badar i badkar under den tid det tar för varmvattenberedaren att värma upp full mängd varmvatten igen. Behovet av varmvatten och hushållsel beräknas med hjälp av schabloner, som baseras på antal personer och boyta. Om du tror att ditt hushåll använder mer eller mindre än genomsnittet behöver du kanske justera behovet upp eller ned, t.ex. om du har tonåringar spabadkar eller om någon duschar mest på jobbet. Men ta även hänsyn till att om du säljer ditt hus så kanske de som flyttar in har andra förhållanden. Därför kan det vara klokt att dimensionera din varmvattenberedare efter hur många som kan tänkas bo i fastigheten.
Pris varmvattenberedare
Priser på varmvatten beredare varierar mellan 900 kr till 25 000 kr inkl moms detta kan variera beroende på material och storlek på elpatron. Se vår produkt guide med varmvattenberedare
Köpa beredare för varmvatten
Du kan antingen beställa en beredare direkt på online vilket kanske gör att du får ett bra pris och den hemkörd, men ofta köper du din beredare från din VVS-montör vilket ger dig extra service i och med du slipper transportera och de väljer rätt modell för dig. Det kans är en större kostnad att köpa från VVS-firman men samtidigt är det både bekvämare och enklare om den skulle gå sönder.
Dimensionering av varmvattenvärmare
Energibehovet för dimensionering av varmvattenberedare är beroende av de boendes beteende.
Låg: Ni låter aldrig varmvattenkranen rinna i onödan och droppande kranar åtgärdas snabbt. Ni duschar kort och effektivt.
Medel: Ungefär som alla andra, inte särskilt sparsam, men ingen varmvattenslösare heller.
Hög: Ni har vanan inne att duscha länge eller bada badkar ofta. Ni låter vattnet rinna, exempelvis vid diskning eller tandborstning.
Vanliga volymer på elberedare för varmvatten är på 100L, 200L eller 300 liter. 100 liter är vanligast i fritidshus och 200 liter finns vanligtvis i hushåll med fyra till fem personer och 300 liter i familjer som använder mycket varmt vatten.
Varmvattenberedare storlekar
Låg: Beräkna minst 50L-150L stor beredare
Medel: Här bör ni ha beredare för varmvatten på 150 liter till 200L varmvatten
Hög: Skulle rekommendera en på minst 300L vilket ska räcka för det större hushållet
Varmvattenberedare fritidshus
För varmvatten i ett fritidshus finns det mindre varmvattenberedare på 30L eller direktvärmare som enkelt kan monteras direkt på varmvattenröret, emn om ni är mera permanent i ert fritidshus så är det klokt med en beredare som är minst 100 liter.
Billiga elvarmvattenberedare
Det finns en del billigare beredare att köpa men var vaksam att materialet inte är dåligt och har rätt anpassning för den vatten typ som finns i din kommun, det kan vara bra att höra med din vatten leverantör vilken typ av material som rekommenderas just där du bor.
Varmvattenberedare test
För att hitta den bästa varmvattenberedaren finns det en del tester gjorda (2015 – 2016 – 2017 – 2018 – 2019 löpande) av energimyndigheten där finns lista på flera olika fabrikat.
Viktigt att känna till
Från 26:e september 2015 får varmvattenberedare krav på ekodesign och energimärkning. Förslaget sparar 125 TWh i EU varje år från år 2020, det motsvarar hela Estland och Lettlands årliga energianvändning. Sverige sparar cirka 5 TWh varje år från år 2020.
6 Kommentarer
Hej, vill gärna veta vad är bäst och köpa: varmvattenberedare med eller utan luftpump?
Hej Audrey,
Om jag har förstått dig rätt så undrar du om du ska använda dig av en separat eller inbyggd varmvattenberedare.
Det beror dels på om du har plats eller inte men även hur mycket varmvatten du faktiskt behöver.
Varmvattenberedare som är inbyggda i värmepumparna räcker oftast till ett ”normalt” varmvattenbehov och ligger på ca 200l.
Detta brukar räcka i ett hem med normal förbrukning. Om du däremot gillar att ta långa varma duschar, har familjemedlemmar som gör detta eller använder mycket vatten åt tex ett badkar så finns det en risk att du behöver en större varmvattenberedare än den i värmepumpen.
En värmepump med inbyggd varmvattenberedare är oftast en billigare installation och kräver inte lika mycket golvyta, varmvattenberedaren blir dock högre, så om du har ont om takhöjd så kan en separat vara bättre.
Hoppas detta hjälper dig! Ställ gärna fler frågor om det är någonting du har funderingar eller undrar över.
Mvh
Byggmentor
söker en kort synonym för ordet till ett korsord!
Hej, det är väldigt svårt för oss att svara på vad det skulle kunna vara för ord du letar efter när vi inte vet hur många bokstäver ordet består av samt någon ledråd på vilka bokstäver ordet innehåller!
Vi på byggmentor rekommenderar denna länk https://www.allakorsord.se/krysslosaren/ för att på bra sätt hitta ord/ledtrådar för svåra korsord som detta!
Hoppas det löser sig!
Mvh
Byggmentor
Ville veta vilket märke man ska välja
Skulle vara bra med en material deklaration, hur reagerar materialet i beredaren på surt vatten t ex
vilken beläggning är bäst (glas, keramik eller rostfritt, går alla delar att byta ut ? det finns mycket som undanhålls konsumenten ?